Skip to main content

Τα κρατικοδίαιτα τραπεζοπαράσιτα ετοιμάζονται για άλλο ένα μεγάλο πάρτι με κυβέρνηση Μητσοτάκη


Οι γαλάζιοι υπηρέτες του κεφαλαίου ετοιμάζονται να ρίξουν άλλο ένα πακέτο δισεκατομμυρίων στις τραπεζικές μαύρες τρύπες. Αυτή τη φορά, θέλουν να τις απαλλάξουν από τα κόκκινα δάνεια και φυσικά ο λογαριασμός θα πάει, ως συνήθως, στα γνωστά υποζύγια.  

Όπως αποκάλυψε ρεπορτάζ του The Press Project:

Την έγκριση των ευρωπαϊκών θεσμών φέρεται να αναμένει η κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει σε σχέδιο «κρατικής υποβοήθησης» των τραπεζών, εφαρμόζοντας ουσιαστικά το σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για κρατική ενίσχυση προς κάλυψη των κόκκινων δανείων που αναμένεται να φτάσει τα 20 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, οι τράπεζες προχωρούν σε τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων ύψους 6,5 δισ. ευρώ, με πρώτη και καλύτερη τη Eurobank και τις υπόλοιπες να ακολουθούν. 

[...]

Υπενθυμίζεται πως λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, αλλά και μετά από αυτές, στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκε το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ της προηγούμενης κυβέρνησης και τα σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη για να δωθούν αυτά στις τράπεζες, χωρίς ωστόσο να διαψευστεί ουσιαστικά ένα τέτοιο σενάριο.

Στο μεταξύ, παρότι όπως αναφέρει ο αρμόδιος υφυπουργός, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν έχουν ακόμα δώσει τη συγκατάθεσή τους, ενώ δεν έχουν ληφθεί ούτε αντίστοιχες επίσημες αποφάσεις από την κυβέρνηση για την ενίσχυση των τραπεζών με 20 δισ. ευρώ, οι τράπεζες φέρονται να έχουν ήδη βάλλει σε εφαρμογή το σχέδιο, στο μέρος που τους αναλογεί.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του capital.gr, μέσα στο επόμενο εξάμηνο, οι τράπεζες αναμένεται να προχωρήσουν σε τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 6,5 δισ. ευρώ, με την τιτλοποίηση στεγαστικών κόκκινων δανείων της Eurobank ύψους 2 δισ. ευρώ να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, καθώς σχετικό χαρτοφυλάκιο (Pillar) αγοράστηκε από την PIMCO.

[...]

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι τράπεζες αναμένουν με αγωνία τη λύση της «τιτλοποίησης» των κόκκινων δανείων, καθώς σημειώνεται επί της ουσίας πως δεν συμφέρει τις τράπεζες η πώληση των δανείων αυτών σε funds, αφού τέτοιες πωλήσεις φτάνουν περί το 30-40% της αξίας των δανείων. Σημειώνεται ακόμα πως οι τιτλοποιήσεις των δανείων αναμένεται να έχουν επιπλέον όφελος για τις τράπεζες, καθώς αυτές θα κρατήσουν κάποια από τα ομόλογα που θα εκδώσουν έναντι των στεγαστικών δανείων, και θα επωφεληθούν από την ανάκαμψη της αξίας τους κατά τη διαχείρισή τους.

Φαίνεται ότι μετά την (έστω τυπική) απομάκρυνση της Τρόικας, η κυβέρνηση Τσίπρα άρχισε να γίνεται πιο ευέλικτη και να αυτονομείται όσον αφορά τις πολιτικές που θα ακολουθούσε. Άλλωστε, η Ελλάδα είχε θυσιαστεί για να σωθούν οι γαλλογερμανικές τράπεζες και το Ελληνικό πείραμα είχε σχεδόν ολοκληρωθεί.

Όμως οι Ελληνικές τράπεζες άλλαξαν χέρια και οι νέοι "ιδιοκτήτες" θα αισθάνθηκαν σίγουρα "ριγμένοι" για το γεγονός ότι τους φόρτωσαν τα κόκκινα δάνεια που συσσωρεύτηκαν την περίοδο του Σημιτικού εκσυγχρονισμού και της νεο-Καραμανλικής δεξιάς. Η προεκλογική φράση Τσίπρα "Φτάνει πια με αυτές τράπεζες", ήταν απλά το κερασάκι στην τούρτα.

Η τραπεζομιντιακή χούντα, που απλά άλλαξε μερικά στελέχη, είχε από καιρό εξαπολύσει ένα νέο γύρο προπαγάνδας κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είχε αντιληφθεί ότι χωρίς το στενό μαρκάρισμα του άξονα Βρυξελλών-Βερολίνου, ο Τσίπρας θα επιχειρούσε ενδεχομένως να περιορίσει τα παρασιτικά της προνόμια. Από κοντά, φυσικά, στον αντι-ΣΥΡΙΖΑ αγώνα και όλο το υπόλοιπο κομμάτι της Τρόικας εσωτερικού

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και τώρα η αντι-ΣΥΡΙΖΑ προπαγάνδα συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, καθώς η τραπεζομιντιακή χούντα απέτυχε να φέρει εις πέρας έναν από τους βασικούς της στόχους, που ήταν η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. 

Υπενθυμίζουμε ότι λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις τελευταίες εθνικές εκλογές, η τραπεζομιντιακή χούντα είχε επιχειρήσει να ανιχνεύσει το έδαφος μέσω των εκπροσώπων της. Δηλαδή, να δει τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε μια ενδεχόμενη επιχείρηση καταλήστευσης των 37 δισ. που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβαλε στην άκρη με τον κόπο και το αίμα των πολιτών. 

Όμως οι 'Ελληνες μικροαστοί απέδειξαν πραγματικά πόσο λούμπεν είναι. Διότι δεν σεβάστηκαν ούτε τον ίδιο τους τον κόπο και το αίμα. Φλομωμένοι από τον καταιγισμό προπαγάνδας των μιντιακών παπαγάλων και των γαλάζιων στελεχών που τους πούλησαν πατριωτιλίκι με το κιλό, εκμεταλλευόμενοι τη συμφωνία των Πρεσπών, έδωσαν αυτοδυναμία στη χειρότερη δεξιά της μεταπολίτευσης. Δηλαδή, στα πιο πιστά σκυλιά του μεγάλου κεφαλαίου και της τραπεζομιντιακής χούντας. 

Ας ρίξουν τώρα μια ματιά στην Αργεντινή, για να δουν σε τι κατάσταση την έχουν φέρει οι ομογάλακτοι της Μητσοτακικής δεξιάς και τι μας περιμένει στα επόμενα τέσσερα χρόνια της επερχόμενης νεοφιλελεύθερης λαίλαπας.

Το πιο αστείο και ταυτόχρονα τραγικό απ'όλα, είναι ότι οι φανατικοί νεοφιλελέδες κατηγορούν μονίμως το 'κακό κράτος' ότι αποτελεί εμπόδιο απέναντι στην 'ιδιωτική πρωτοβουλία', την 'καινοτομία' και την 'επιχειρηματικότητα'. Αλλά την ίδια στιγμή, θεωρούν υποχρέωση του κράτους να δωρίζει πακέτα δισεκατομμυρίων στα κρατικοδίαιτα τραπεζοπαράσιτα. Και όποιος τολμήσει να φέρει την παραμικρή αντίρρηση, στιγματίζεται αυτόματα ως 'ιδεοληπτικός' από τους διάφορους παρατρεχάμενους της τραπεζομιντιακής χούντας. 

Comments

 1. Ποιος άλαξε τον αστικό κώδικα υπερ των τραπεζών και κατά των εργαζομένων;
  Ο ΣΥΡΙΖΑ φυσικά ψήφισε τον νέο αστικό κώδικα που δίνει προτεραιότητα στις τράπεζες σε βάρος των εργαζομένων. Ο οποίος νέος αστικός κώδικας γράφτηκε από την Απαλαγάκη κ.α. (μέλος του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς ).Ο Σάλας με τα παιχνιδάκια του και της οικογενείας του με offshore την έβγαλε πολύ καθαρή με τον ΣΥΡΙΖΑ.
  Ποιος χαντάκωσε την Τράπεζα Αττικής και έφαγε τις εισφορές των μηχανικών και προώθησε αχυράνθρωπους με γελοίες εγγυητικές;
  Ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Σπίρτζη και τον ξάδερφο του Τσίπρα. Να μην μιλήσουμε για το ένα σωρό σούργελα που βάλαν ή προσπαθήσαν να βάλουν στις διοικήσεις των τραπεζών.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ενώ πριν από τον ΣΥΡΙΖΑ οι γαλαζοπράσινοι Δον Κιχώτες κυνήγησαν ανελέητα τα τραπεζοπαράσιτα, χαρίζοντάς τους περί τα 250 δισ. σε ρευστό και εγγυήσεις σε βάρος των κορόϊδων. Ρε είστε σοβαροί; Μας περνάτε για νήπια που δεν θυμούνται ποιοι κατέστρεψαν τη χώρα;

   Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Establishment's attempt to promote the hardcore neoliberal Kamala Harris up to the presidency through the back door

globinfo freexchange
Rumours spread around the mainstream quickly on July, 28, whenPolitico "accidentally[?] published a report that Biden picked Harris as his running mate. The outlet quickly deleted the report, and said it was published by mistake. "For a brief period yesterday afternoon, placeholder text was mistakenly published to the site," Brad Dayspring, Politico's vice president of marketing and communications, told The Hill."
Huh?

Politico labeled Sen. Kamala Harris as Biden's running mate... that he chose on August 1 (4 days from now).https://t.co/M3dhmIwZ7opic.twitter.com/99GDHzWPnL — Mark Bednar (@MarkBednar) July 28, 2020
How did that happen? 
Was that indeed a big blunder by the establishment machine? Or, was a deliberate "leak" by the machine to test reactions?

The next day, Kamala Harris wrote a quite "presidential" tweet, reflecting perfectly her presidential ambitions. As she stated: "We can't have millions of…

Ο Κούλης επιβεβαιώνει πλήρως ότι θα εφαρμόσει νέο, σκληρό μνημόνιο!

globinfo freexchange
Όπως είχαμε αναφέρει ήδη από το 2016 και αμέσως μετά την εκλογή Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, το αποτέλεσμα των εσωτερικών εκλογών στη γαλάζια παράταξη έλυνε τα χέρια του άξονα Βρυξελλών-Βερολίνου. Οι γραφειοφασίστες των Βρυξελλών και το διευθυντήριο του Βερολίνου απέκτησαν μια πρώτης τάξεως εφεδρεία σε περίπτωση που τα πράγματα "στράβωναν" με την κυβέρνηση Τσίπρα.  
Έτσι, ο νέος [τότε] αρχηγός της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποτελεί την καλύτερη λύση προκειμένου να εφαρμόσει πιστά τις πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές προκειμένου να ολοκληρωθεί το πείραμα με κάθε λεπτομέρεια.
Ήρθε η ώρα να μας επαληθεύσει πλήρως ο ίδιος ο Μητσοτάκης. Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του tvxs.gr:
Μνημόνια με τη μορφή κυβερνητικής πολιτικής είναι το οικονομικό σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως προκύπτει από τη συνέντευξή του στους Financial Times, με αφορμή τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 17-18 Ιουλίου. Ο πρωθυπουργός μάλιστα θεωρεί ότι η πανδημία μπορεί να αποτελέσει…

Powerful signs that Biden will have a tough time to control progressives and their growing influence inside the Democratic party

globinfo freexchange
We wrote recently that, even if Biden wins easily in November, things will never be the same inside his party. It seems that the progressive wave is getting stronger, especially after some big victories of progressive candidates in the recent Democratic Primary. The most impressive of them, is AOC's new victory against a Wall Street puppet. Alexandria Ocasio-Cortez achieved an astonishing victory through an unreal percentage (72.6%).
Therefore, Bernie's political revolution is far from over. The progressive army is growing stronger and Biden will have a tough time to deal with the Leftist pressure inside the Democratic party. Maintaining the neoliberal agenda won't be a walk in the park on a sunny day.

We already have strong indications towards that case. As Joe Garofoli reported recently for the San Francisco Chronicle [emphasis added]:
California progressives are not letting up on Joe Biden after he released a clean-energy plan last week that is…

Νέες αποκαλύψεις-σοκ: οι τραπεζίτες άρχισαν να "ροκανίζουν" τα δισεκατομμύρια του "μαξιλαριού"!

globinfo freexchange
Σε μια νέα, απίστευτη καταγγελία προχώρησε ο Γιάνης Βαρουφάκης, στις 13/7 στο τοπικό κανάλι της Κέρκυρας Start TV.  Όπως ανέφερε:
                         Η Eurobank ίδρυσε μια εταιρία "σφραγίδα" - τώρα, αυτή τη βδομάδα -  στην οποία περνάει κόκκινα δάνειά της. [...] Την εισάγουν στο χρηματιστήριο - τώρα, οσονούπω - και τις μετοχές θα τις δώσουν ως μέρισμα στους μετόχους της Eurobank. Θα μου πείτε: τι αξία θα έχει αυτή η μετοχή; Ναι, αλλά εδώ έρχονται τα 12 δισεκατομμύρια, τις εγγυήσεις που θα δώσουν τα παιδιά σας και τα εγγόνια σας, γιατί εκείνοι θα επωμιστούν αυτά τα 12 δισ. από τον ESM, για να έχουν κέρδη οι μέτοχοι της Eurobank που δημιούργησαν μια εταιρία "σφραγίδα"! Αυτά τα πράγματα ούτε οι εγκληματίες της Lehman Brothers δεν τα κάνανε, το 2007!

Όπως είχαμε γράψει ήδη από τον Απρίλιο,  τον Δεκέμβριο του 2019, η κυβέρνηση Μητσοτάκη πέρασε ένα σχέδιο νόμου με την κωδική ονομασία "Ηρακλής", με στόχο να μειώσει το άνοιγμα των τραπεζ…

Trump tells Florida crowd “something will happen in Venezuela” soon

“Something will happen with Venezuela. That’s all I can tell you,” Trump said, before not-so-cryptically  adding that Washington would be “very much involved.”
by Alan Macleod
On a trip to COVID-19 riddled Florida this weekend, President Donald Trump not-so-cryptically revealed that he had something big planned for Venezuela during a meeting with leaders of the U.S. military’s Southern Command. “Something will happen with Venezuela. That’s all I can tell you,” he said, before adding that Washington would be “very much involved” in what he was referencing.
On Trump’s orders, Southern Command moved large numbers of forces to the region, ostensibly to conduct a counter-narcotics operation against Venezuela, which the U.S. has described as a “narco state,” with the DEA offering a $15 million bounty for President Maduro’s head. This, despite the fact the U.S. government’s own reports on drug smuggling barely even mention Venezuela and official summaries show that U.S.-allies Colombia and Ec…

Ο ρόλος της Τουρκίας και του Ερντογάν στην κούρσα των Δυτικών αποικιοκρατών για τον ορυκτό πλούτο της Λιβύης

του system failure
Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, λόγω κυρίως της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας και της ενεργού ανάμιξής της στο Λιβυκό χάος.
Αλλά παρόλο που η κατάσταση παραμένει πράγματι χαοτική στη Λιβύη, λόγω κυρίως των επεμβάσεων των αποικιοκρατών της Δύσης, οι οποίοι πρώτοι άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου (και από αυτούς πρώτοι οι Γάλλοι), φαίνεται ότι το γεωπολιτικό τοπίο αρχίζει, σιγά-σιγά, να ξεκαθαρίζει. 
Όπως είχαμε αποκαλύψει ήδη από το 2016, μια επιστολή από το αρχείο της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Χίλαρι Κλίντον, που δημοσίευσαν τα WikiLeaks, αποδείκνυε ότι είχε ξεκινήσει μια σκληρή κούρσα ανταγωνισμού μεταξύ των Δυτικών αποικιοκρατικών δυνάμεων πάνω από την Λιβύη. 
Όπως είχαμε αναφέρει, ο τίτλος και οι λεπτομέρειες των πληροφοριών που περιέχονται στην επιστολή, προδίδουν μια έντονη δυσαρέσκεια από πλευράς Αμερικανών για το γεγονός ότι οι Γαλλικές εταιρίες έκοψαν πρώτες το νήμα στην κούρσα για το Λιβυκό πτώμα.
Υπενθυμίζεται ότι, στη συγκεκ…

How a US and Qatari regime change deception produced ‘Caesar’ sanctions driving Syria towards famine

Like the mysterious figure it is named for, the Caesar sanctions bill is the product of an elaborate deception by shadowy US- and Gulf-backed operatives. Instead of protecting Syrian civilians, the unilateral measures are driving them towards hunger and death.
by Max Blumenthal
Part 7 - 46% of the Caesar file reveals mass killings – by a brutal armed opposition
Though the full contents of the supposed Caesar file has never been made public, Human Rights Watch (HRW) was able to view the documents in full in 2015. In a lengthy report hyping the photos and attempting to reinforce the push for regime change, HRW inadvertently demolished Washington’s narrative.

In a virtual footnote in its lengthy report on the Caesar file, HRW acknowledged that nearly half of the entire file – some 24,568 photos – depicted the bodies of government soldiers who had been killed by the armed opposition, “including [by] incidents of terrorism, fires, explosions and car bombs).

As Rick Sterling noted, “nearly …

Firm linked to HHS’ Robert Kadlec poised to become exclusive manufacture of COVID-19 vaccines

A pharmaceutical firm with a dark history and questionable ties to serving ASPR Robert Kadlec is poised to become the exclusive manufacturer of the COVID-19 vaccines now being funded through Trump’s Operation Warp Speed.
by Raul Diego 
Part 3 - The Money Trail
As usual, following the money usually takes us to the center of the real action. In the case of the COVID-19 vaccine, Emergent’s “go-to” status is borne out by this tried and true method, and when we survey the agreements already in place with the companies most likely to develop a vaccine for the novel coronavirus. The value of Johnson & Johnson’s contract with Emergent Biosolutions, for instance, matches up almost exactly with the $456 million grant it received from the Trump administration; Emergent’s five-year manufacturing agreement with the American multinational is worth approximately $480 million.
AstraZeneca’s vaccine candidate, which also received considerable funding from Operation Warp Speed, likewise reached an $8…

After Trump deploys secret police in Portland, 'imagine what happens if he gets four more years'

"They want to see what they can get away with before launching into other parts of the country."
by Jake Johnson
Video footage and first-hand accounts of unidentified federal law enforcement officials snatching up Black Lives Matter protesters in Portland, Oregon and throwing them into unmarked vehicles drew nationwide attention and outrage Friday, with members of Congress, human rights groups, and journalists accusing the Trump administration of deploying "secret police" to crush dissent.
"Unmarked federal agents in combat gear are pulling protesters off the street and jailing them without charge," tweeted Sen. Bernie Sanders (I-Vt.). "That is what a police state is all about. Now is the time to defend our Constitution. Now is the time to come together and defeat Trump's authoritarian policies."
Sen. Elizabeth Warren (D-Mass.) called the conduct of federal law enforcement "outrageous" and said the Trump administration "should …

The east-bound wind causes a storm in the West: Iran-China sign long-term trade agreement

by Behrooz Ghamari Tabrizi
A few months after the publication of his remarkable book, Adam Smith in Beijing, I had an illuminating conversation with Giovanni Arrighi about the significance of China in world history. The late sociologist was interested in knowing more about the subject of my scholarship–modern Iran and the Iranian revolution. When he saw my puzzled face, he told me that he believes that all this apprehension in the west about Iran, is actually rooted in apprehension about China. 
Arrighi thought that if there were any “mainstream” of world history, it ought to be located in the story of China, the only civilization that has shaped the world as a hegemon over many millennia with the exception of the last 250 years. The rise of the West, according to him is an aberration and China will define the future of the world history. 
For China to play that role, it needs sources of energy to feed its expanding economy and a firm foothold in the world trade network. And there is …