Skip to main content

Τρεις βασικοί λόγοι για τους οποίους η νεοφιλελεύθερη δικτατορία συνεχίζει την αντι-ΣΥΡΙΖΑ προπαγάνδα

του system failure

Πρόκειται ενδεχομένως για ένα παγκοσμίως μοναδικό φαινόμενο, τουλάχιστον στο βαθμό που το βιώνουμε στην Ελλάδα. Μιλάμε για το γεγονός ότι ένα σύστημα εξουσίας συνεχίζει με αμείωτη ένταση την προπαγάνδα εναντίον μιας καθαρά ηττημένης αντιπολίτευσης. 

Παρόλο που το πολιτικό κομμάτι αυτού του συστήματος κατάφερε τελικά, μετά κόπων και βασάνων, δηλαδή μετά από αδιάκοπες επιχειρήσεις προπαγάνδας μέχρι ολικής πλύσης εγκεφάλου, να ξαναπάρει την εξουσία, ολόκληρος ο μηχανισμός της νεοφιλελεύθερης δικτατορίας δεν σταμάτησε ούτε δευτερόλεπτο αυτές τις επιχειρήσεις.  

Στη νεοφιλελεύθερη μεταδημοκρατία, το πανίσχυρο αυτό σύστημα εξουσίας έχει καταφέρει μέχρι στιγμής:

- Να ελέγχει απόλυτα σχεδόν όλα τα ΜΜΕ, αλλά πλέον και τη δημόσια τηλεόραση. Άρα, τον κύριο όγκο της καθημερινής πληροφόρησης που φτάνει στον μέσο Έλληνα, ο οποίος αποδείχθηκε εξαιρετικά επιρρεπής απέναντι στα αλλεπάλληλα κύματα παραπληροφόρησης, ήδη από την αρχή της κρίσης. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2015, αποτελεί μια από τις ελάχιστες εξαιρέσεις όπου η συστημική προπαγάνδα απέτυχε παταγωδώς.

-  Να ελέγχει τη συντριπτική πλειοψηφία της τοπικής αυτοδιοίκησης και όλους τους κρίσιμους δήμους και περιφέρειες.

- Να απολαμβάνει την απόλυτη εύνοια και στήριξη του αντίστοιχου συστήματος εξουσίας των λόμπι και των τραπεζικών καρτέλ που έχει έδρα τις Βρυξέλλες. Αυτό το σύστημα εξουσίας που επιβάλει τις καταστροφικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές, δια πυρός και σιδήρου, μέσω του άξονα Βρυξελλών-Βερολίνου. Αποτελεί άλλωστε το εγχώριο παρακλάδι αυτού του συστήματος.

- Να ελέγχει ένα σημαντικό κομμάτι της διαδικτυακής πληροφόρησης, η οποία έχει ουσιαστικά εξαγοραστεί από την εγχώρια τραπεζομιντιακή χούντα.

Δύο χτυπητά παραδείγματα αυτής της συνεχούς εκστρατείας παραπληροφόρησης αποτελούν η υπόθεση Πολάκη και οι συντάξεις-μαμούθ που δήθεν ενέκρινε ο Κατρούγκαλος.

Αξίζει όμως να σταθούμε λίγο παραπάνω στην υπόθεση Πολάκη, καθώς αποτελεί κραυγαλέο παράδειγμα επιχείρησης αντιστροφής της πραγματικότητας.

Πράγματι, η αντι-Πολακική επιχείρηση προπαγάνδας είχε σαν στόχο να απομακρύνει την προσοχή της κοινής γνώμης από την ουσία των σοβαρών καταγγελιών του πρώην αναπληρωτή υπουργού υγείας. Έτσι, η διερεύνηση των σκανδάλων διαφθοράς που αφορούν υπέρογκες σπατάλες σε βάρος του δημοσίου, πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Με την πράξη της άρσης ασυλίας του Πολάκη, η κοινή γνώμη στράφηκε αποκλειστικά σε ελάσσονος σημασίας και πιθανώς κατασκευασμένα ποινικά ζητήματα, όπως η υποτιθέμενη ηχογράφηση του Στουρνάρα. Ο στόχος βέβαια ήταν να κερδηθεί χρόνος ώστε να ξεχαστούν τα μεγάλα σκάνδαλα, αλλά και να πληγεί ακόμα περισσότερο η εικόνα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.Βέβαια, ολόκληρος ο μηχανισμός προπαγάνδας είχε κινητοποιηθεί πολύ νωρίτερα, αφού προσπάθησε να αμαυρώσει την εικόνα του Πολάκη με μια επιχείρηση 'δολοφονίας χαρακτήρα'. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις είναι πολύ κοινές στα συστημικά ΜΜΕ παγκοσμίως και έχουν σκοπό να 'εξοντώνουν' επικοινωνιακά εκείνους του πολιτικούς που θεωρούνται απειλή για το κατεστημένο σύστημα εξουσίας. Έτσι, επικεντρώνονται σε κάποιες ιδιορρυθμίες και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πολιτικών προσωπικοτήτων που αποτελούν στόχο και όχι στην ουσία των πολιτικών τους θέσεων και της πολιτικής τους δραστηριότητας. Έχουμε δει παρόμοιες μιντιακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα εναντίον και άλλων πολιτικών προσωπικοτήτων, όπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι: γιατί η νεοφιλελεύθερη δικτατορία συνεχίζει την αντι-ΣΥΡΙΖΑ προπαγάνδα απ'τη στιγμή που έχει επανακτήσει τον απόλυτο έλεγχο και της πολιτικής εξουσίας; Τρεις βασικοί λόγοι θα μπορούσαν να είναι:

1ον: για να κρύψει το γεγονός ότι δεν έχει να προσφέρει καμιά εναλλακτική πολιτική πρόταση που θα μπορεί να δώσει όραμα και προοπτική στη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Αποστολή της είναι απλά να διατηρήσει το κυρίαρχο σύστημα εξουσίας που είναι φτιαγμένο να υπηρετεί τα συμφέροντα μιας συγκεκριμένης ελίτ.

2ον: για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από ένα νέο γύρο βάρβαρων μέτρων τα οποία επιβάλλει το νεοφιλελεύθερο ιερατείο της Τρόικας εσωτερικού και του άξονα Βρυξελλών-Βερολίνου. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται και τα τελευταία στάδια του Ελληνικού πειράματος, δηλαδή η πλήρης ιδιωτικοποίηση υγείας, παιδείας, ασφαλιστικού συστήματος καθώς και η πλήρης διάλυση του κράτους πρόνοιας.

3ον: γιατί απέτυχε μέχρι στιγμής να υλοποιήσει ένα βασικό στόχο, που ήταν η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο τελευταίος λόγος αποτελεί και μια ένδειξη ότι το νεοφιλελεύθερο ιερατείο ήθελε έναν αποδεκατισμένο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν κατάφερε ακόμα να τον "εξημερώσει" εντελώς και άρα ακόμα αποτελεί, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό, συστημικό κίνδυνο. 

Άρα, αυτές οι επιχειρήσεις προπαγάνδας αναμένεται να ενταθούν όσο η πραγματική αποστολή της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα γίνεται όλο και πιο ευδιάκριτη, μέσα από τα νέα πακέτα σκληρών μέτρων που θα επιχειρήσει να περάσει. Και όσο, φυσικά, οι συστημικοί μηχανισμοί θα βλέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ να διατηρεί τις δυνάμεις του, χωρίς να δείχνει ιδιαίτερη διάθεση να ενταχθεί πλήρως στο σύστημα εξουσίας τους. 

Comments

  1. Anonymous7/8/19 14:56

    Το μόνο που χρειάζεται για να αμαυρωθεί η εικόνα του Πολάκη είναι να ανοίξει το στόμα του. Όλος ο απλός κόσμος τον βρίζει για την γαϊδιουριά και αναισθησία του. Αφού είναι νταής και μάγκας και πολύ ψηλά, γιατί ωρύεται τόσο πολύ; Αν είναι καθαρός δεν έχει να φοβηθεί τιποτα, πόσο μάλλον όταν ειναι σχεδόν δίπλα στον Θεό.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

WikiLeaks paper confirms biggest fear of the US empire and the Wall Street mafia

The WIKILEAKS Public Library of US Diplomacy (PlusD) holds the world's largest searchable collection of United States confidential, or formerly confidential, diplomatic communications. As of April 8, 2013 it holds 2 million records comprising approximately 1 billion words. The collection covers US involvements in, and diplomatic or intelligence reporting on, every country on earth. It is the single most significant body of geopolitical material ever published. The PlusD collection, built and curated by WikiLeaks, is updated from a variety of sources, including leaks, documents released under the Freedom of Information Act (FOIA) and documents released by the US State Department systematic declassification review. 
globinfo freexchange
A cable from July, 2007, depicts the anxiety of US officials about the potential capability of North Korea to produce hardly detectable US counterfeit currency.

There are numerous references about the effort of the US government to stop the production…

While Trump cuts food stamps, USAID bankrolls Venezuela regime change with half a billion in tax dollars

The Trump administration has spent $654 million in “aid” to try to overthrow Venezuela’s government, including $435 million through USAID and $128 million directly to Juan Guaidó and his corrupt coup gang — all while imposing crippling austerity at home.
by Ben Norton
Part 5 - Falsely accusing Venezuela of the hemisphere’s worst migrant crisis

In addition to directly participating in regime-change efforts and bankrolling right-wing opposition groups, USAID has helped to popularize demonstrably false talking points demonizing Venezuela, which have been breathlessly echoed by corporate media stenographers.

In its press statements announcing tens of millions of tax dollars in support for Venezuela’s right-wing coup regime, USAID has accused Venezuela of creating “the largest external displacement in the history of the Western Hemisphere.

Mainstream media outlets have frequently repeated this claim, citing the US regime-change organization without investigating its veracity.
It is impossib…

Εξωτερική πολιτική για κλάματα: το Μητσοτακικό καθεστώς βάζει τη χώρα σε νέες περιπέτειες

globinfo freexchange

Πιστεύαμε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα 'το είχε τερματίσει' όταν αποφάσισε (προφανώς μετά από έντονες Αμερικανικές πιέσεις) να προβεί στην ανήκουστη και απαράδεκτη ενέργεια να απελάσει τους τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες. Το Μητσοτακικό καθεστώς όμως φαίνεται ότι έχει κάνει νέο ρεκόρ πλήρους υποταγής στους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές, δίνοντας το τελειωτικό χτύπημα στην ευελιξία της εξωτερικής πολιτικής που θα έπρεπε να έχει, έτσι και αλλιώς, κάθε σοβαρή και ανεξάρτητη χώρα. 
Όμως η δήλωση Μητσοτάκη απλώς επιβεβαίωσε ότι η νεοφιλελεύθερη Μητσοτακική δεξιά, η χειρότερη που γνώρισε η χώρα μεταπολιτευτικά, είναι απόλυτα υπόδουλη στα Αμερικανικά συμφέροντα. Και τελικά, πως η ίδια η χώρα, είναι ένα Δυτικό προτεκτοράτο και μια κανονική αποικία (και όχι απλά αποικία χρέους).
Ο χειρότερος Μητσοτάκης όλων των εποχών αποφάσισε να επισκεφτεί τον Ντόναλντ Τραμπ για να κάνει το πιστό του 'ρομποτάκι', δηλώνοντας ουσιαστικά ότι επικροτεί την εγκληματική ενέργεια - πέρα από κ…

Το Μητσοτακικό καθεστώς βυθίζει τη χώρα στο χάος

globinfo freexchange
Αμέσως μόλις η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανέλαβε τα ηνία της χώρας, είχαμε προειδοποιήσει ότι, είτε με την ψήφο του, είτε με την αποχή του, ο "σοφός λαός" έδωσε το ελεύθερο στη χειρότερη δεξιά της μεταπολίτευσης να σαρώσει σαν 'οδοστρωτήρας' τα πάντα στο πέρασμά της. Μετά από τέσσερα χρόνια νεοφιλελεύθερης λαίλαπας, το τοπίο καταστροφής θα έχει κάνει τη χώρα κυριολεκτικά αγνώριστη.
Δεν μπορούσαμε όμως να φανταστούμε ότι η Μητσοτακική δεξιά θα παρήγαγε τέτοιο χάος σε τόσο μικρό διάστημα. Κι όμως, θα έπρεπε να το είχαμε προβλέψει.  
Διότι ένα τέτοιο καθεστώς, που ουσιαστικά επιβλήθηκε με τη βοήθεια της μιντιακής χούντας μέσα από μια εικονική πραγματικότητα αδιάκοπης επικοινωνιακής προπαγάνδας, ήταν θέμα χρόνου να τα βρει σκούρα όταν θα προσγειώνονταν απότομα στον πραγματικό κόσμο. 
Και το προσφυγικό ζήτημα ήταν αυτό που κυρίως επίσπευσε την αποκάλυψη της απόλυτης ένδειας του καθεστώτος και την πλήρη ανικανότητά του να χειριστεί σχεδόν οποιοδήποτε πρόβ…

It's official: the oligarchs and the corporate media declare war on Sanders' progressive movement

globinfo freexchange
We can safely now say that Bloomberg's propaganda ad against Bernie Sanders' supporters marks the establishment's official declaration of war on the progressive movement. Previously, corporate media revived the "BernieBro" myth in order to open the road for the war.
As we already mentioned, the anti-movement hysteria reached unprecedented levels when MSNBC anchor Chuck Todd compared Sanders' supporters to Nazi brownshirts! Todd's preposterous comparison wasn't accidental. He was specifically targeting moderate voters of the Democratic party. The aim was to scare them and prevent further popular-vote leakage from the establishment nominees towards Bernie during the next primary battles.
Michael Bloomberg grabbed the chance and tried to amplify further the BernieBro-scare through a blatantly propagandistic sample of negative advertisement. He doesn't have any movement behind him, but he has a lot of money to spend for smear camp…

We can't just wait for robots and 3D printers to overthrow capitalism

by system failure

During a speech four years ago, Yanis Varoufakis ended with some interesting views about the future of the capitalist system. As he pointed out:
The world we live in, is increasingly rudderless, in a constant slow burning recession, while at the very same time, the increasing concentration in the IT sector is creating the new technologies that will do that which the Left has failed to do: overthrow Capitalism. It is really very simple. The moment machines pass the Turing test properly, and you pick up the phone and you do not know whether the person you are talking to is a human being or a machine˙ the moment we are going to have 3D printers operating as public utilities - you can send any blueprint to it and it can print from one pin to a motorcycle, or to a car - the moment that this happens, we have not just a process of Schumpeterian creative destruction, but we have a process where economies of scale and the whole logic of corporate Capitalism colla…

As Houthis close in on Al-Qaeda in Yemen, US drone strikes target its leaders

An escalating campaign of U.S. drone strikes in Yemen has sparked anger from residents and tribal leaders. The drone strikes, according to the victims’ relatives, not only killed suspected members of al-Qaeda in the Arabian Peninsula (AQAP) but also killed and injured a number of civilians. The recent escalation comes after the commander of the U.S Central Forces, Joseph Votel, handed ousted former Yemeni President Abdrabbuh Mansur Hadi a list of al-Qaeda military commanders and their supporters being targeted by the United States, according to local news outlets close to Hadi.
Last week, a suspected C.I.A. drone targeted a home alleged to contain al-Qaeda leader Qassim al-Rimi in Marib Province, allegedly killing not only al-Rimi but some innocent civilians as well. By Washington’s standards, residents told MintPress, just because they were near the house, those civilians deserved to die alongside al-Qaeda. 
The drone strike took place in the al-Hazmah region in the eastern province…

Julian Assange - Public Rally Event with Wikileaks, Nils Melzer, Tariq Ali and more

acTVism Munich
The complete public rally event for Julian Assange that took place on the 4th of February 2020 at the Royal National Hotel in London. This event was organised by the "Don't Extradite Assange Campaign". 

Capitalist factions continue tough bargain in the beginning of the post-Brexit era

globinfo freexchange
Johnson's victory in the recent UK national election marked the definite "divorce" between the UK and the EU. Yet, the real "show" starts now as we begin to realize the toughness of the Brexit negotiations and the war between the capitalist factions, which is expected to become wilder. 
As we already mentioned, the pro-Brexit faction sees a potential Labour government under Jeremy Corbyn, also as a major threat. This is one of the few common views it has with the globalist faction. Now that the Corbyn "threat" has been removed, capitalist factions are free to focus on the war between them.
Johnson's big victory gives an additional advantage to the Brexiteers who are now seeking to impose their terms in this very tough bargain. 
In this merciless war, first signs show that Boris Johnson seeks a decisive strike at the heart of the globalist faction. That is, the financial sector and the City financial capital. Another decisive v…

The DNC establishment looks desperate and ready to accept defeat in the civil war with Bernie and his progressive army

globinfo freexchange
It is no secret anymore. Various anchors, pundits and opinion writers in the corporate media admit that Bernie Sanders has gained a great momentum. Super PAC donors and their DNC proxies are out there in plain sight and full force to stop Bernie, right before the first critical battle in Iowa. Yet, all signs show that dirty tricks won't work this time.
The establishment apparatus exhibits an elevated panic as realizes that whatever it tries against Bernie not only doesn't work, but instead, sometimes backfires badly.
The most recent and perhaps loudest example, is an attack that has been orchestrated by CNN in co-ordination with the pseudo-progressive candidate, Elizabeth Warren, using the identity-politics weapon. This whole 'political drama' was so poorly directed - by a medium that has already lost its reliability - that it backfired very badly. Independent progressive media immediately recognized the dirty trick, as well as, people in social me…