Skip to main content

Εθνικές εκλογές 2019: τι μας επιφυλάσσει ο νεοφιλελεύθερος εφιάλτης που επιστρέφει δριμύτερος

Οι προβλέψεις φαίνεται να επαληθεύονται εντυπωσιακά. Όπως είχαμε αναφέρει ήδη από το 2016 και αμέσως μετά την εκλογή Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, το αποτέλεσμα των εσωτερικών εκλογών στη γαλάζια παράταξη έλυνε τα χέρια του άξονα Βρυξελλών-Βερολίνου. Οι γραφειοφασίστες των Βρυξελλών και το διευθυντήριο του Βερολίνου απέκτησαν μια πρώτης τάξεως εφεδρεία σε περίπτωση που τα πράγματα "στράβωναν" με την κυβέρνηση Τσίπρα.  

globinfo freexchange 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδωσε κάποια μικρά σημάδια ανυπακοής ενάντια στη λιτότητα που επιβάλλει το νεοφιλελεύθερο ιερατείο, ρέποντας 'επικίνδυνα' προς μια πιο φιλολαϊκή πολιτική. Δεν είναι τυχαίο φυσικά ότι τα πρώτα αυτά σημάδια άρχισαν να γίνονται ορατά μόλις η χώρα βγήκε από το πρόγραμμα επιτήρησης που επέβαλε η Τρόικα (έστω και τυπικά).

Παρόλο που το τοπίο καταστροφής στην οικονομία είναι κάτι παραπάνω από ορατό, λόγω των επιβαλλόμενων καταστροφικών πολιτικών του ΔΝΤ, η κυβέρνηση έσπευσε να εκμεταλλευτεί τα διευρυμένα περιθώρια ελιγμών και προσπάθησε να επιδείξει ένα πιο κοινωνικό πρόσωπο, επιχειρώντας να απεγκλωβιστεί σταδιακά από τον φαύλο κύκλο των μνημονίων.

Αυτό είναι κάτι που σίγουρα σήμανε συναγερμό στα κέντρα εξουσίας εντός και εκτός Ελλάδας, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν οι δυνάμεις υπέρ τη νεοφιλελεύθερης δεξιάς και να ξεκινήσουν εκστρατεία προώθησης του Μητσοτάκη, που αποτελεί τη σίγουρη επιλογή του εγχώριου και Ευρωπαϊκού κατεστημένου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επ'αόριστον εφαρμογή του μοντέλου της σκληρής λιτότητας, των φοροαπαλλαγών για το μεγάλο κεφάλαιο, της διάλυσης του κοινωνικού κράτους και των αθρόων ιδιωτικοποιήσεων. 

Η μιντιακή προπαγάνδα

Αλλά πώς είναι δυνατόν μια ολόκληρη κοινωνία να έχει ξεχάσει ποιοι τη χρεοκόπησαν; Ποιοι έστησαν το άθλιο σύστημα των κρατικοδίαιτων 'ημέτερων' και της οικογενειοκρατίας; Ποιοι έσωσαν τις τράπεζες με πακτωλό δισεκατομμυρίων σε βάρος της μεσαίας τάξης; Ποιοι έκαναν τη μίζα και το ρουσφέτι επάγγελμα; Πώς είναι δυνατόν αυτή η κοινωνία να ετοιμάζεται να ξαναφέρει στην εξουσία ένα κομμάτι αυτού του άθλιου πολιτικού κατεστημένου, με την επιστροφή μάλιστα του αμετανόητα νεοφιλελεύθερου Κυριάκου Μητσοτάκη και της ομάδας του;   

Η απόγνωση που έφεραν εννέα χρόνια βάρβαρων νεοφιλελεύθερων πολιτικών και σκληρής λιτότητας και που ανάγκασε τη χώρα να διαβεί τον εφιαλτικό μονόδρομο της μόνιμης χρεοκοπίας, πρέπει να έπαιξε σημαντικό ρόλο. Δεν είναι όμως μόνο η απόγνωση. Είναι και η μιντιακή προπαγάνδα, η οποία φαίνεται να είναι ακόμα τόσο πολύ ισχυρή που μπορεί να οδηγεί ολόκληρες κοινωνίες στον παραλογισμό, προς όφελος φυσικά των μεγάλων αφεντικών που κινούν τα νήματα.

Το εγχώριο μιντιακό κατεστημένο δεν έχασε χρόνο. Άρχισε αμέσως νέες επιχειρήσεις προπαγάνδας με επίκεντρο τη συμφωνία των Πρεσπών, προκειμένου να φανεί ότι η εγχώρια δεξιά, όσο και αν έχει αλλάξει, δεν έχει χάσει τα πατριωτικά ανακλαστικά της, σε αντίθεση με τους 'προδότες Αριστερούς'.

Η προπαγάνδα έπιασε, και ένα σημαντικό ποσοστό των λούμπεν μικροαστών πήγε στην ευρωκάλπη θυμωμένο, προκειμένου να τιμωρήσει τον 'ανθέλληνα' Τσίπρα. Η μιντιακή πλύση εγκεφάλου κατάφερε με τη σειρά της να ενεργοποιήσει τα πατριωτικά ανακλαστικά μιας σημαντικής μερίδας ψηφοφόρων, οι οποίοι όχι μόνο δεν έχουν Αριστερή συνείδηση, αλλά ούτε καν ταξική. Έτσι, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ και να πάνε στη ΝΔ. Άσχετα αν ο Κυριάκος τους ετοιμάζει μια νέα νεοφιλελεύθερη κόλαση και είναι έτοιμος να τους καρατομήσει. Άσχετα αν και ο ίδιος θα υπέγραφε ότι του υποδείκνυαν τα Δυτικά αφεντικά του.

Δεν υπάρχει λογική σε μια κοινωνία σε απόγνωση που τη σέρνουν κυριολεκτικά από τη μύτη οι μιντιακοί γκεμπελίσκοι.

Ο 'οδοστρωτήρας' Κυριάκος ετοιμάζεται να τσαλαπατήσει τους εργαζόμενους

Υπήρχε περίπτωση η καλύτερη εφεδρεία του νεοφιλελεύθερου ιερατείου, που διεκδικεί την πρωθυπουργία, να κόψει τη φορά των αφεντικών και να πάρει το μέρος των εργαζομένων; Ασφαλώς όχι.

Η δήλωση Μητσοτάκη (που έγινε προφανώς χωρίς στήσιμο και προετοιμασία), δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης:

«Να σαρώσουμε ως οδοστρωτήρες τα εμπόδια που κρατούν δέσμια την επιχειρηματικότητα», «Δεν πρέπει να μπλέξουμε στα χωράφια των εργαζόμενων και των επιχειρηματιών οι οποίοι έχουν συμφωνήσει τι είναι καλό για τους ίδιους».

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν άνοιξε μόνο την όρεξη στο παλιό πολιτικό κατεστημένο στην Ελλάδα και σε ακραίους συντηρητικούς κύκλους στις Βρυξέλλες, που είπε ο Τσίπρας. Άνοιξε και την όρεξη των εγχώριων αφεντικών, που βλέπουν τον Μητσοτάκη ως τον άνθρωπο που θα συνεχίσει, χωρίς καμιά δυσκολία, να εφαρμόζει μνημονιακές πολιτικές για να προστατεύσει αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντά τους.

Το σύστημα της διαπλοκής ετοιμάζεται να πάρει σκληρή ρεβάνς

Η εικόνα είναι πλέον ξεκάθαρη. Καθώς το σύστημα της διαπλοκής παίζει τα ρέστα του, τα ιδιωτικά κανάλια των ολιγαρχών συνεχίζουν την προπαγάνδα και σε συνδυασμό με την Τρόικα εσωτερικού και εξωτερικού προωθούν 'με τα χίλια' το νεοφιλελεύθερο οδοστρωτήρα, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η αγωνία των μιντιακών γκεμπελίσκων να ξεπλύνουν το κομμάτι της Μητσοτακικής δεξιάς και τα αφεντικά τους που είναι μπλεγμένα σε πολλές υποθέσεις διαφθοράς είναι ξεκάθαρη. Έτσι εξηγείται και η αγωνία τους να δουν τη ΝΔ αυτοδύναμη μετά τις 7 του Ιούλη, γιατί μόνο έτσι είναι 100% σίγουροι ότι θα τη 'βγάλουν καθαρή' και θα παραγραφεί σωρεία σκανδάλων, όπως γίνεται συνήθως.

Η συγκεκριμένη φράξια της Τρόικας εσωτερικού λοιπόν (που είναι και η πιο ισχυρή απ'όλες), αποτελείται από τους μεγαλοβαρόνους του κεφαλαίου, το παλαιοκομματικό σύστημα και τα παρελκόμενα μίντια, που είχαν συνηθίζει για χρόνια να μοιράζονται την 'κουτάλα' και να κάνουν ότι θέλουν χωρίς να τους ελέγχει κανένας.

Από την άλλη, υπάρχει η Τρόικα εξωτερικού που αναθάρρησε με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και αρχίζει να στέλνει μηνύματα στον απόλυτα δικό της άνθρωπο, ότι δεν πρέπει να παρεκκλίνει ούτε στο ελάχιστο από το βάρβαρο νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα.

Η αποστολή του Μητσοτάκη λοιπόν είναι μία και μοναδική: να εφαρμόσει κατά γράμμα το πρόγραμμα των ομοϊδεατών του, στο οποίο έτσι και αλλιώς πιστεύει ο σκληρός πυρήνας της παράταξής του.

Πρόγραμμα ΝΔ: το απόλυτο τίποτα της νεοφιλελεύθερης καταστροφής

Το σχέδιο Μητσοτάκη είναι ακριβώς αυτό: το απόλυτο τίποτα της νεοφιλελεύθερης καταστροφής. Αυτό που απέτυχε με πάταγο, όπου και αν εφαρμόστηκε. Αυτό, που έκανε τους δείκτες και τα μπόνους των γκόλντεν μπόυς να εκτοξεύονται στα ουράνια, κατασκευάζοντας μια εικονική πραγματικότητα υποτιθέμενης ανάπτυξης.

Είναι αυτό το παραμύθι, που επιτρέπει στους οικονομολόγους της κυρίαρχης σχολής να αναμασούν ιστορίες περί "Ιρλανδικού θαύματος", κρύβοντας κάτω από το χαλί την άσχημη αλήθεια: την καλπάζουσα ανισότητα, τα μαγειρεμένα στοιχεία για την ανεργία, τη φτωχοποίηση, τα διαλυμένα εργασιακά δικαιώματα, την καταστροφή του κράτους πρόνοιας, τον κανιβαλισμό του φυσικού περιβάλλοντος από τα πολυεθνικά τέρατα.

Οι Αμερικανοί, αηδιασμένοι από το φιλελεύθερο κατεστημένο που τους πρόδωσε, ψήφισαν τον "αντισυστημικό" Τραμπ. Μόνο που δεν κατάλαβαν ότι τους την είχαν πάλι στημένη. Γιατί ο Τραμπ είναι απλά μια εφεδρεία του συστήματος. Και μαντέψτε: προεκλογικά υπόσχονταν ότι περίπου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δηλαδή, με λίγα λόγια, λιγότερους φόρους, περισσότερες δουλειές.

Ο Τραμπ έκανε οριζόντιες φοροαπαλλαγές που ωφέλησαν καθαρά το μεγάλο κεφάλαιο και επιβάρυναν ακόμα περισσότερο την εργατική τάξη. Οι μεγάλες φοροελαφρύνσεις και οι γενναίες επιδοτήσεις, όχι μόνο δεν ώθησαν τις μεγάλες εταιρίες να προσλάβουν περισσότερους Αμερικανούς, αλλά αντίθετα, σε πολλές περιπτώσεις προέβησαν σε μαζικές απολύσεις! Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η General Motors, η οποία πριν μερικούς μήνες ανακοίνωσε απολύσεις που ξεπερνούσαν τις 14.000. Και όχι μόνο αυτό. Ανακοίνωσε με "θράσος" ότι θα κρατήσει ανοιχτά τα εργοστάσια στο Μεξικό, λόγω χαμηλότερου κόστους παραγωγής!

Δηλαδή, με λίγα λόγια, οι εταιρίες και οι δυνάμεις της αγοράς έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τον "σκληρό" Ντόναλντ, παρά τις γενναίες φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις που τους χάρισε απλόχερα.

Και αν ο "πολύς" Ντόναλντ Τραμπ έφαγε τέτοια σφαλιάρα από τις αχαλίνωτες δυνάμεις της αγοράς, φανταστείτε τι σφαλιάρες έχει να φάει ο Κούλης.

Έρχεται λοιπόν τώρα ο Μητσοτάκης να υποσχεθεί μια από τα ίδια. Να μας πείσει ότι θα φέρει δουλειές και επενδυτές. Γιατί να έρθουν στην Ελλάδα, όταν ήδη μισθοί και φοροαπαλλαγές έχουν πιάσει πάτο σε Σκόπια, Βουλγαρία και αλλού; Τι πρέπει να προσφέρει ο Μητσοτάκης, μπας και έρθουν κάποιοι "άγιοι" επενδυτές να μας "σώσουν"; Γη και ύδωρ. Τα πάντα. Μηδέν φορολογία, μηδέν ελέγχους, συνθήκες εργασιακής δουλείας.

Έτσι, μ'αυτά και μ'αυτά, θα βιώσουμε ένα νέο φαύλο κύκλο νεοφιλελεύθερης καταστροφής, με τα κρατικά έσοδα να καταρρέουν, σε μια ήδη χρεοκοπημένη οικονομία. Τη συνέχεια, δεν είναι δύσκολο να τη μαντέψει κανείς: ο Μητσοτάκης θα πει ότι βρήκε καμμένη γη και ότι πρέπει να πάρει νέο δάνειο από την Τρόικα, με το ΔΝΤ να επιστρέφει για να επιβάλει ένα νέο γύρο βάρβαρων μέτρων, δηλαδή ένα νέο φαύλο κύκλο νεοφιλελεύθερης καταστροφής. Ότι δηλαδή έκανε και ο ιδεολογικά ομογάλακτος Μαουρίσιο Μάκρι στην Αργεντινή.

Φυσικά, η όλη κατάσταση θα έχει και κερδισμένους. Είναι η Τρόικα εσωτερικού, που θα δει τα κέρδη της να εκτοξεύονται από την εξάλειψη των τελευταίων μικρομεσαίων ανταγωνιστών, τις φοροαπαλλαγές και τις συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. Μόνο που, βλέποντας μια τέτοια εικόνα, οι νέοι που εργάζονται στο εξωτερικό, δεν πρόκειται να επιστρέψουν, όπως υπόσχεται ο Κυριάκος.

Η πιθανή επιστροφή του γαλαζοπράσινου εφιάλτη

Μετά την τελευταία έκκληση Μητσοτάκη για αυτοδυναμία ώστε να μην πάει η χώρα σε νέες εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο με απλή αναλογική, το σύνηθες δεκανίκι της δεξιάς, ανέλαβε να στείλει σήμα ότι θα τον βγάλει από τη δύσκολη θέση.

Η φράση της Φώφης Γεννηματά πως «το Κίνημα Αλλαγής δεν θα αφήσει τη χώρα να πάει στα βράχια», ερμηνεύεται ως «κλείσιμο» του ματιού στον Κυριάκο Μητσοτάκη για συγκυβέρνηση την επόμενη ημέρα.

Η επικείμενη επιστροφή ΝΔ-ΚΙΝΑΛ(ΠΑΣΟΚ) έρχεται πάνω στην ώρα για τους γραφειοφασίστες των Βρυξελλών. Και αυτό, γιατί υπήρχε ο κίνδυνος η "Αριστερή παρένθεση" (που κράτησε λίγο παραπάνω) να τινάξει στον αέρα το βάρβαρο νεοφιλελεύθερο πείραμα, αν έπαιρνε την εξουσία για άλλη μια τετραετία και με τη χώρα (έστω και τυπικά) εκτός μνημονίων.

Τα πράγματα όμως αυτή τη φόρα δεν είναι τόσο απλά, ούτε για τον Κυριάκο, ούτε για τη Φώφη. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι αν η Φώφη επιλέξει τη συνεργασία με τον Μητσοτάκη, θα σημάνει την οριστική διάλυση της παράταξης.  

Απ'ότι φαίνεται, οι ισορροπίες του τρόμου για Κούλη και Φώφη, οφείλονται κυρίως στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρνει να διατηρεί τις δυνάμεις του σε σημαντικό βαθμό και μπαίνει "σφήνα" στους όποιους σχεδιασμούς του νεοφιλελεύθερου ιερατείου. Ίσως αυτό που είπε ο Τσίπρας πρόσφατα ότι δεν θα ξεμπερδέψουν κάποιοι εύκολα με την Αριστερά, να ήταν μήνυμα προς το ιερατείο. Και γι'αυτό ίσως κάποιοι ονειρεύονται την κατακρήμνιση του ΣΥΡΙΖΑ και την επιστροφή του σε προ-κρίσης ποσοστά.

Πουλάνε το 'παλιό' που πεθαίνει ως το 'νέο' που είναι δήθεν η μοναδική λύση

Σοκ και δέος είχαν προκαλέσει οι δηλώσεις Καραγκούνη το Σεπτέμβριο του 18 περί "ασφαλιστικού Πινοσέτ" προλειαίνοντας το έδαφος για τους σχεδιασμούς μιας πιθανής κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Λίγο πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, η ΝΔ έδωσε μια πρόγευση του τι πρόκειται να επακολουθήσει στον τομέα της ασφάλισης. Ορισμένα γαλάζια στελέχη προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί ο ασφαλιστικός κλάδος και υπονοώντας (ως συνήθως) ότι τέτοιες υπερβολές οφείλονται στην "Αριστερή προπαγάνδα".

Όμως η απόλυτη αφοσίωση του σκληρού πυρήνα της γαλάζιας παράταξης στη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία είναι κάτι παραπάνω από φανερή. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι νεοφιλελεύθεροι 'τζιχαντιστές' της δεξιάς ονειρεύονται πλήρη ιδιωτικοποίηση υγείας, ασφάλισης, παιδείας, ως πρώτο πιάτο στο μενού του νεοφιλελεύθερου 'οδοστρωτήρα'.

Οι μιντιακοί γκεμπελίσκοι και τα δεξιά τρολ κραυγάζουν εναντίον της Αριστερής "ιδεοληψίας" που δήθεν δεν αφήνει τη χώρα να πάει μπροστά, υποστηρίζοντας ότι τα αποτυχημένα μοντέλα τύπου ΔΝΤ, Θάτσερ και Πινοσέτ είναι το "νέο" που εφαρμόζουν όλες οι σύγχρονες οικονομίες. Όμως η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Και στην ουσία, είναι όλος αυτός ο τερατώδης μηχανισμός που διακατέχεται από μια απολύτως άκαμπτη ιδεοληψία, αφού υποστηρίζει τον καταστροφικό νεοφιλελευθερισμό με έναν ιερό φανατισμό.

Η πραγματικότητα λοιπόν δείχνει ότι στην κατεξοχήν πατρίδα του νεοφιλελευθερισμού, τις ΗΠΑ, το μοντέλο της ιδιωτικής υγείας και ασφάλισης έχει αποτύχει με πάταγο. Οι αρνητικές συνέπειες στην καθημερινή ζωή του μέσου Αμερικανού είναι τόσο έντονες, που η Αμερικανική κοινωνία φαίνεται να κάνει στροφή 360 μοιρών, απορρίπτοντας το υπάρχον καθεστώς και υποστηρίζοντας δημόσια υγεία και ασφάλιση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας από τους πιο δημοφιλείς υποψηφίους (αν όχι ο πιο δημοφιλής) για την Αμερικανική προεδρία του 2020, ο Μπέρνι Σάντερς, οφείλει τη μεγάλη λαϊκή αποδοχή (και ιδιαίτερα από την Αμερικανική νεολαία), στη σταθερή του προγραμματική θέση για ένα δημόσιο σύστημα υγείας που δεν θα αφήνει απ'έξω κανέναν Αμερικανό πολίτη.

Δηλαδή, ο πιο δημοφιλής πολιτικός αυτή τη στιγμή στην Αμερική, που μάλιστα υποστηρίζει ανοιχτά τον Δημοκρατικό Σοσιαλισμό στις ομιλίες του, οφείλει τη δημοτικότητά του στο εντελώς αντίθετο από αυτό που πρεσβεύει και σχεδιάζει η Μητσοτακική δεξιά στην Ελλάδα.

Και όχι μόνο αυτό. Πολλά γκάλοπ δείχνουν ότι ακόμα και οι πιο συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι και οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζουν το πρόγραμμα "Medicare for All" του Σάντερς για τον τομέα της υγείας, αλλά και άλλες Σοσιαλιστικές πολιτικές!

Την ώρα λοιπόν που ακόμα και οι ίδιοι οι Αμερικανοί επαναφέρουν στο τραπέζι το μοντέλο του δημόσιου συστήματος υγείας και ασφάλισης, οι Έλληνες ψηφοφόροι ετοιμάζονται να κάνουν το αντίθετο. Να δώσουν δηλαδή την εξουσία στη νεοφιλελεύθερη δεξιά προκειμένου να αποτελειώσει ότι απέμεινε όρθιο στη δημόσια υγεία και ασφάλιση και να στρώσει το χαλί στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Αδίστακτοι, αμετανόητοι, φανατικοί και απόλυτα πιστοί υπηρέτες του παρασιτικού τραπεζικού συστήματος

Βλέποντας τη διαφορά που πήρε η ΝΔ στις ευρωεκλογές και τις δημοσκοπήσεις να της δίνουν σταθερό προβάδισμα, οι νεοφιλελεύθεροι 'τζιχαντιστές' της δεξιάς έχουν αποθρασυνθεί εντελώς και δεν μπορούν να κρατήσουν ούτε τα προσχήματα.

Σοκ και δέος, λοιπόν, αυτή τη φορά από τις δηλώσεις του Μπάμπη Παπαδημητρίου.

Αυτό που λέει με λίγα λόγια το στέλεχος που ανήκει στον σκληρό νεοφιλελεύθερο πυρήνα, είναι να δώσουμε άλλο ένα πακέτο δισεκατομμυρίων στις μαύρες τρύπες που αποκαλούνται "τράπεζες". Και όχι μόνο αυτό, αλλά να δώσουμε αυτό το πακέτο από τα λεφτά του "μαξιλαριού" των 37 δισ., που μαζεύτηκαν από τις θυσίες του λαού και τα ματωμένα πλεονάσματα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά να πληρώσουμε και τη "διαφορά" με ένα νέο μνημόνιο!



Το θράσος, η έπαρση και ο τυφλός φανατισμός των νεοφιλελεύθερων 'τζιχαντιστών' της δεξιάς δεν έχουν όριο. Και το ποιο παλαβό απ'όλα είναι ότι κατηγορούν συνεχώς τους άλλους ως "ιδεοληπτικούς".

Επιμένουν να θεωρούν "βλακεία" το ότι δεν δίνονται στις τράπεζες τα τελευταία αποθέματα της χώρας σε ρευστό. Ενώ δεν είναι βλακεία το γεγονός ότι το παρασιτικό τραπεζικό σύστημα καταβρόχθισε πακτωλό δισεκατομμυρίων σε πακέτα διάσωσης εδώ και δέκα χρόνια, με αποτέλεσμα μια οικονομία που παραπαίει και ένα χρέος που έχει εκτοξευθεί σχεδόν στο 180% του ΑΕΠ, από 120% που ήταν όταν η χώρα μπήκε στα μνημόνια.

Δεν είναι βλακεία το πακέτο των 28 δισ. δανεικά και αγύριστα, σε ρευστό και εγγυήσεις, που είχε ανακοινώσει ήδη από το 2008 ο τότε πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, δήθεν για να θωρακίσει το τραπεζικό σύστημα από το τσουνάμι της κρίσης που είχε ξεσπάσει στις ΗΠΑ. Όλοι ξέρουμε τη συνέχεια.

Τώρα, λοιπόν, έχουν βάλει στο μάτι και την τελευταία γραμμή άμυνας της χώρας απέναντι σε μια νέα επερχόμενη κρίση, που οι περισσότεροι θεωρούν σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα ξεσπάσει. Μιλάμε για τα πλεονάσματα που επέβαλαν σε μια χρεοκοπημένη χώρα οι σχιζοφρενείς σαδομονεταριστές του Βερολίνου και των Βρυξελλών. Φαίνεται λοιπόν, ότι το "σχέδιο" Μητσοτάκη περιλαμβάνει και αυτά τα 37 δισ. που απέμειναν για να τα κάνει άλλο ένα πακέτο-δωράκι στους τραπεζίτες, διότι θα είναι "βλακεία" να μην τους τα χαρίσει!

Το πιο εφιαλτικό σενάριο για την Ελλάδα

Οι νεοφιλελεύθεροι ιμπεριαλιστές έστησαν το τέλειο κόλπο. Θέλοντας να ετοιμάσουν την απόλυτα αφοσιωμένη μαριονέτα τους, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για να αναλάβει την εξουσία, έστησαν το σκηνικό στα μέτρα του. Έβαλαν τον Τσίπρα να υπογράψει μνημόνιο, να υπογράψει τη συμφωνία των Πρεσπών και γενικά να κάνει όλη τη βρόμικη δουλειά για να μη λερωθεί ο "ατσαλάκωτος" Κυριάκος.

Όλα λοιπόν δείχνουν ότι το αποτέλεσμα των προσεχών εθνικών εκλογών είναι μάλλον προδιαγεγραμμένο.

Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι ο άξονας Βρυξελλών/Βερολίνου χάνει όλο και περισσότερο τον έλεγχο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Από τις τελευταίες ευρωεκλογές δεν βγήκαν ενισχυμένες μόνο οι εθνικιστικές δυνάμεις, αλλά και οι Πράσινοι, οι οποίοι με επίκεντρο το περιβάλλον επιδιώκουν ανατροπή του καθιερωμένου νεοφιλελεύθερου μοντέλου, που ήδη άρχισε να κλονίζεται.

Τα Ευρωπαϊκά κέντρα εξουσίας θέλουν να κλείσουν το μέτωπο 'Ελλάδα' με την εκλογή Μητσοτάκη ώστε να απαλλαγούν από έναν επιπλέον πονοκέφαλο. Αλλά τα τελευταία χρόνια, πολλά πράγματα δεν τους βγαίνουν όπως τα σχεδιάζουν.

Η αλήθεια είναι ότι το Brexit, η Ιταλία και η απειθαρχία των μικρών κεντροευρωπαϊκών χωρών, ιδιαίτερα όσον αφορά το μεταναστευτικό, είναι τα πρώτα σημάδια διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι νέες μαριονέτες που επιλέχθηκαν να διοικήσουν το καταρρέον οικοδόμημα, το οποίο έφτιαξαν στα μέτρα τους οι τράπεζες και τα λόμπι, αποτελεί μια ύστατη προσπάθεια του νεοφιλελεύθερου ιερατείου να κρατήσει όρθιο το Ευρωπαϊκό του έκτρωμα μέσω μιας σιδηράς πειθαρχίας.

Αυτό βέβαια θα κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα και θα ενισχύσει τις αντίρροπες δυνάμεις εντός της Ένωσης, οι οποίες και θα επιταχύνουν τη διάλυση.

Και έτσι, με μια κυβέρνηση Μητσοτάκη, που θα είναι απόλυτα υποτελής στο ιερατείο και δεν θα έχει ούτε κατά διάνοια δικό της σχέδιο εξόδου από το καταρρέον οικοδόμημα, η λεηλατημένη χώρα θα αφεθεί στην τύχη της. 

Comments

Popular posts from this blog

Oct. 7 Reports Implode: Beheaded Babies, NY Times Scandal, & More

Glenn Greenwald    

Πώς ο Γκρίνμπεργκ μπορεί να θάψει το καθεστώς Μητσοτάκη

του system failure    Είναι ξεκάθαρο ότι η αναμφίβολη πρωτοκαθεδρία του καθεστώτος Μητσοτάκη οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά σε μια άκρως επιθετική επικοινωνιακή εκστρατεία που είχε καταφέρει μέχρι στιγμής να κρύβει κάτω από το χαλί (τουλάχιστον ως ένα βαθμό) τον αυταρχισμό και τη διαφθορά του καθεστώτος, καθώς και τις καταστροφικές πολιτικές που εφαρμόζει.  Και δεν είναι πλέον μυστικό, ότι ο άνθρωπος-κλειδί πίσω από αυτή την εκστρατεία είναι ο Αμερικανός δημοσιοσχετίστας, Σταν Γκρίνμπεργκ .    Όμως καθώς το καθεστώς επαναπαύθηκε στις δάφνες της νίκης των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, τα μεγάλα προβλήματα συνέχισαν να συσσωρεύονται και φάνηκε ότι το καθεστώς είτε δεν ήθελε, είτε δεν μπόρεσε να τα αντιμετωπίσει. Έτσι, είδαμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να έρχονται τα πρώτα σημαντικά πλήγματα στην πρωτοκαθεδρία του, μέσα από τα αποτελέσματα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Παρόλα αυτά, η αλαζονεία των καθεστωτικών στελεχών παρέμεινε αμετάβλητη, καθώς θεώρησαν ότι η τραγωδία των Τ

Zionist and US imperialist criminals are about to grab the natural gas off shore Gaza

globinfo freexchange   As the genocide against Palestinians of Gaza is about to be completed with an act of unprecedented brutality by the Zionists and butcher Netanyahu through the bombardment of about 1.4 million civilians in Rafah, it seems that they have already set their next primary goal. Which, in short, is to grab the natural gas resources off shore Gaza, together with their US imperialist buddies whose contribution to the genocide has been undoubtedly critical.     As already reported , in 2007, Hamas came to power and Israel launched an offensive on Gaza Strip, leaving behind 1,400 dead Palestinians, but taking with it the gas fields. Within a year, Israel announced the discovery of the Leviathan natural gas field, which did include Gaza's riches, valued at 453 billion dollars. But Gazans have been denied around 47 billion dollars in revenue. As for Tel Aviv, it's gunning to become a new hub. At that moment in time, that is 2022, Russian oil and gas were sanctioned.

Israel’s Descent Into Madness & the Holocaust Comparison

BreakThrough News   Rania Khalek was joined by Tarik Cyril Amar, a historian from Germany and associate professor at Koc University in Istanbul, to discuss Israel’s descent into genocidal fascism. Prof. Amar addresses whether it’s useful to make Holocaust and Nazi comparisons and the real reason behind the West’s unshakeable loyalty attitude when it comes to Israel’s barbarism.   

Neocon Queen Victoria Nuland Ends Her Reign: Exposing a Catastrophic Career

Glenn Greenwald    

The Shadowy, Intelligence-Linked Group Driving the US Towards War With Iran

"United Against Nuclear Iran does not miss an opportunity to try to bring the United States closer to a military conflict with Iran. And on the other side of the equation, they also have worked very hard to oppose efforts to de-escalate the U.S.-Iran relationship."   by Alan Macleod   Part 7 - A Lesson From History   The history of Iran has been intimately intertwined with the United States since at least 1953 when Washington orchestrated a successful coup against Prime Minister Mohammad Mosaddegh. Mosaddegh had refused U.S. demands to stamp out Communist influences in his country and had nationalized the nation’s oil. The U.S. installed Shah Mohammad Reza Pahlavi as a puppet ruler. An unpopular and authoritarian ruler, the Shah was overthrown in the Revolution of 1979. Since then, it has become a target for regime change, and its nuclear program is something of an obsession in the West. Often orchestrated by UANI officials while they were in government, the U.S. has carried

Το σκάσιμο της φούσκας Μητσοτάκη με νέα επίσημη χρεοκοπία και οριστικό τέλος της μεταπολίτευσης

του system failure   Τα αποτελέσματα των εκλογών της 25ης Ιουνίου ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενα όσον αφορά τις πρώτες θέσεις με βάση και τα αποτελέσματα της πρώτης κάλπης του Μαίου. Αν συμπεριλάβουμε και το ποσοστό της αναμενόμενης αποχής, δεν μας έδωσαν κάποια ιδιαίτερη έκπληξη. Αυτό όμως που φαίνεται να αιφνιδίασε ακόμα και το συστημικό κατεστημένο, είναι η είσοδος των δύο υπερσυντηρητικών, ακροδεξιών κομμάτων Νίκη και Σπαρτιάτες, με το τελευταίο να έχει ξεκάθαρες διασυνδέσεις με τον πρώην Χρυσαυγίτη, Ηλία Κασιδιάρη. Παρά τη μεγάλη νίκη Μητσοτάκη, οι μιντιακοί ινστρούχτορες της καθεστωτικής προπαγάνδας εμφανίστηκαν σε γενικές γραμμές "μουδιασμένοι" και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το συστημικό κατεστημένο (δηλαδή τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που ελέγχουν και το σύνολο των μεγάλων ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας), πέτυχε μόνο έναν από τους τέσσερις μεγάλους στόχους που είχε θέσει εξ'αρχής. Μιλώντας με ποδοσφαιρικούς όρους, ουσιαστικά έχασε με σκορ 3-1.   Ο μεγάλος στόχος πο

Study Finds Media Giants New York Times, CNN, and Fox News Pushing for US War in Yemen

by Alan Macleod  Part 2 - Biased Reporting MintPress conducted a study of four leading American outlets: The New York Times , CNN, Fox News and NBC News. Together, these outlets often set the agenda for the rest of the media system and could be said to be a reasonable representation of the corporate media spectrum as a whole. Using the search term “Yemen” in the Dow Jones Factiva global news database, the fifteen most recent relevant articles from each outlet were read and studied, giving a total sample of 60 articles. All articles were published in January 2024 or December 2023. The study found the media wildly distorted reality, presenting a skewed picture that aided U.S. imperial ambitions. For one, every article in the study (60 out of 60) used the word “Houthis” rather than “Ansar Allah” to describe the movement which took part in the Yemeni Revolution of 2011 and rose up against the government in 2014, taking control of the capital Sanaa, becoming the new de facto government. Ma

The truth about Alexei Navalny

Glenn Greenwald / Dangerous Ideas with Lee Camp / The Hill /  

Top German military commanders plan direct attacks on Russia

by Johannes Stern  Top German generals and the German government are discussing in concrete terms how “Taurus” cruise missiles can be delivered to Ukraine and used against Russian targets. This emerged from an approximately 30-minute conversation on February 19, which was reportedly intercepted by Russian intelligence and published over the weekend by the Russian news channel RT. The conversation involved Air Force Inspector Ingo Gerhartz, Head of Operations and Exercises in the Luftwaffe Command Frank Gräfe and two lieutenant colonels of the Bundeswehr (armed forces) Space Command named Fenske and Florstedt. According to their own statements, the military commanders met to prepare a meeting with Defense Minister Boris Pistorius (Social Democrats, SPD) and to discuss with him whether and how the Taurus can be delivered to Kiev and used against the nuclear-armed power Russia. Pistorius wanted to “ get really deep into Taurus, ” Gerhartz began the conversation. He leaves no doubt that he