Skip to main content

Μητσοτάκης όπως Μάκρι: οι νεοφιλελεύθεροι ταλιμπάν της δεξιάς ετοιμάζουν την επιστροφή της συμμορίας του ΔΝΤ


Η συμμορία του ΔΝΤ είναι έτοιμη να επιστρέψει στην Ελλάδα με κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η νεοφιλελεύθερη δεξιά είναι αδύνατον να κρύψει την τυφλή της προσήλωση στο νεοφιλελεύθερο δόγμα και τα στελέχη της ΝΔ φροντίζουν να το επιβεβαιώνουν όπου σταθούν και όπου βρεθούν.

Αποκορύφωμα επιβεβαίωσης αυτής της τυφλής πίστης υπήρξε το νεοφιλελεύθερο πρελούδιο Μητσοτάκη από τη φετινή ΔΕΘ που μας προϊδεάζει για το τι μας περιμένει στη συνέχεια με μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ.

Το έργο το έχουμε ξαναδεί στην Αργεντινή. Όπως πολύ εύστοχα αναλύει ο Άρης Χατζηστεφάνου:

Σύμφωνα με την επικρατούσα αφήγηση, όταν κυβερνούν αντιδραστικές, νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις, οι οικονομικές κρίσεις που ξεσπούν οφείλονται στην θητεία προηγούμενων πολιτικών, οι οποίοι έλαβαν φιλολαϊκά μέτρα. Αντίθετα όταν η χώρα γνωρίζει τρομακτικούς ρυθμούς ανάπτυξης και εκατομμύρια άνθρωποι ανασύρονται από την απόλυτη φτώχεια (ακριβώς γιατί ορισμένοι αγνόησαν την οικονομική ορθοδοξία), τα εύσημα πρέπει να αποδοθούν στον νεοφιλελευθερισμό και σε διεθνείς οργανισμούς όπως το ΔΝΤ.

Αυτή ακριβώς την πρακτική που κάνει το άσπρο μαύρο επιχειρούν να εφαρμόσουν και σήμερα στην Αργεντινή καθώς το εθνικό νόμισμα έχει χάσει το 50% της αξίας του από την αρχή του έτους και οι μαζικές διαδηλώσεις απειλούν να μετατραπούν σε πραγματική κοινωνική έκρηξη. Για τους πολίτες η κρίση μετριέται ήδη σε 75.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, κλείσιμο δέκα υπουργείων και ανελέητα μέτρα λιτότητας. Το υπουργείο οικονομικών έχει ανεβάσει τα επιτόκια στο 60% το υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο ενώ τα στελέχη της κεντρικής τράπεζας θυμίζουν μηχανικούς ατμόπλοιου που ρίχνουν στη φωτιά δισεκατομμύρια δολάρια για να σταματήσουν την κατρακύλα του πέσο.

Όπως εξηγούσε πρόσφατα ο οικονομολόγος Μάρκ Βάισμπροτ το μεγάλο λάθος του Μαουρίσιο Μάκρι ήταν ο πολύ μεγάλος εξωτερικός δανεισμός, τον οποίο θα μπορούσε να είχε αποφύγει με εσωτερικό δανεισμό.

Σε αντίθεση με ό,τι παπαγαλίζουν νεοφιλελεύθεροι αναλυτές στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο, ο Βάισμπροτ εξηγεί ότι προηγούμενη κυβέρνηση της Κριστίνα Κίρχνερ άφησε ένα ιδιαίτερα χαμηλό εξωτερικό χρέος αναλογικά με το μέγεθος της εθνικής οικονομίας. Ο Μάκρι αύξησε το δανεισμό της κεντρικής κυβέρνησης από τα 63 στα 140 δισεκατομμύρια δολάρια. Και ύστερα ήρθε η καταστροφή που κανένας δεν περίμενε… τόσο γρήγορα.

Το πρόβλημα της Αργεντινής είναι ότι καλώντας το ΔΝΤ να δώσει «λύση» στα προβλήματα που προκλήθηκαν από ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες εισήλθε και πάλι στον ίδιο φαύλο κύκλο που οδήγησε στην κοινωνική έκρηξη του 2001. Με την πρόσφατη εμπειρία των χωρών της ευρωζώνης ακόμη και οι επενδυτές και οι σπεκουλαδόροι του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος γνωρίζουν ότι οι παρεμβάσεις του ΔΝΤ δεν καταστρέφουν απλώς ολόκληρες κοινωνίες (γεγονός που τους αφήνει παγερά αδιάφορους) αλλά και την ικανότητα των χωρών να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Το ακόμη πιο παρανοϊκό της υπόθεσης όμως είναι ότι οι νεοφιλελεύθεροι μουτζαχεντίν εξακολουθούν ακόμη να επιρρίπτουν ευθύνες στη διακυβέρνηση της οικογένειας Κίρχνερ, στα χρόνια της οποίας η Αργεντινή γνώρισε την μεγαλύτερη ανάπτυξη στη Λατινική Αμερική και μια από τις ισχυρότερες στον πλανήτη.

Ακόμη και στα τελευταία δύσκολα χρόνια της προεδρίας Κίρχνερ, όταν η χώρα δέχθηκε συντονισμένη επίθεση κερδοσκοπικών ταμείων που δρούσαν με τις πλάτες της Ουάσιγκτον, η χώρα βρισκόταν σε ασύλληπτα καλύτερη κατάσταση από αυτή που είχε δημιουργήσει η πολιτική του ΔΝΤ μέχρι το 2001. H Κιρχνερ πλήρωσε τον ερασιτεχνισμό της στάσης πληρωμών και το γεγονός ότι το χρέος πέρασε στο αμερικανικό δίκαιο επιτρέποντας σε δικαστές στις ΗΠΑ να λειτουργούν σαν τιμωροί-εκτελεστές μιας ολόκληρης χώρας. Ακόμη και έτσι όμως η κατάσταση που άφησε μπορεί να χαρακτηριστεί ρόδινη σε σχέση με το χάος που φέρνουν οι νεοφιλελεύθερες επιλογές του Μάκρι.


Οι νεοφιλελεύθεροι ταλιμπάν της Μητσοτακικής δεξιάς ετοιμάζονται να εφαρμόσουν το ίδιο κόλπο. Αφού έρθουν στην εξουσία και συνεχίσουν τις γνωστές καταστροφικές πολιτικές, θα 'αναγκαστούν' να ξανακαλέσουν τη συμμορία του ΔΝΤ και τα όργανα του Ευρωπαϊκού νεοφιλελεύθερου ιερατείου. Φυσικά θα ρίξουν όλο το φταίξιμο στην κυβέρνηση Τσίπρα, διαγράφοντας ως δια μαγείας την διακυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και τη χρεοκοπία της χώρας από τη γαλαζοπράσινη λαίλαπα.

Όπως γράφει ο Κωνσταντίνος Ταχτσίδης:

Φέτος, αφού, παρά τις διαψεύσεις, επιβεβαίωσε πως το "ασφαλιστικό" του δικτάτορα Πινοσέτ στη Χιλή, εντάσσεται στο επίσημο πρόγραμμα της ΝΔ... το "μενού" για κανιβάλους που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε ακόμα περισσότερο ανθρώπινο κρέας.

Δεν είναι μόνο ότι έχει "ξεπατικώσει" όλες τις αποτυχημένες νεοφιλελεύθερες πολιτικές των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών. Είναι κυρίως ότι με αυτό ακριβώς το πρόγραμμα, ο "φιλελεύθερος" Μητσοτάκης της Αργεντινής, ο Μαουρίσιο Μάκρι, πτώχευσε πριν λίγες εβδομάδες τη χώρα του και αυτή επιστρέφει στην αγκαλιά του ΔΝΤ.

Εδώ, να κάνουμε μια παρένθεση και για να μην είμαστε άδικοι, να πούμε πως ουδέποτε η ηγετική ομάδα της ΝΔ έκρυψε πως συμμερίζεται την πλειονότητα των απόψεων του ΔΝΤ για το πως πρέπει να λειτουργεί η οικονομία και η εργασιακή αγορά. To αντίθετο. Πολλές φορές, μάλιστα, ξεπερνούν ακόμα και τις προσδοκίες του ΔΤΝ.

Ένα μόνο δείγμα της τυφλής προσήλωσης της ΝΔ στη νεοφιλελεύθερη ατζέντα αποτελεί η εμμονή των στελεχών της στην προώθηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Μπορούμε να δούμε τη σημερινή κατάσταση στην άκρως νεοφιλελεύθερη Αμερική, για να καταλάβουμε το βαθμό αποτυχίας του ιδιωτικού μοντέλου στα πανεπιστήμια. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Αμερικανική νεολαία είναι τα φοιτητικά χρέη. Πολλοί μάλιστα μιλούν για την επόμενη μεγάλη φούσκα που είναι έτοιμη να σκάσει και που μπορεί να αποδειχθεί πολύ χειρότερη από τη φούσκα των στεγαστικών δανείων που συμπαρέσυρε την παγκόσμια οικονομία το 2008.

Η επιβολή του μοντέλου της ελεύθερης αγοράς στην ανώτατη εκπαίδευση, σε συνδυασμό με ορισμένες ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας, δημιούργησε μια ολόκληρη γενιά ανέργων με πανεπιστημιακού επιπέδου γνώσεις, οι οποίοι δυσκολεύονται όλο και πιο πολύ να βρουν δουλειά ανάλογη των προσόντων και δεξιοτήτων τους. Στην Αμερική τους αποκαλούν πλέον 'hyper-educated poor'.

Το όλο και πιο σαθρό αυτό σύστημα βασίζεται αποκλειστικά στο κυνήγι του κέρδους. Τα πανεπιστήμια επιδιώκουν όλο και περισσότερους εισακτέους για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη από τα πανάκριβα δίδακτρα. Η ρημαγμένη από την κρίση μεσαία τάξη δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο τεράστιο κόστος των σπουδών και στρέφεται στον τραπεζικό δανεισμό. Οι τραπεζίτες με τη σειρά τους έχουν βρει ακόμα έναν τρόπο να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους μέσα από την τεράστια φούσκα των φοιτητικών δανείων.

Τελικά, το σύστημα παράγει απόφοιτους οι οποίοι όχι μόνο δεινοπαθούν για χρόνια έχοντας στην πλάτη τους το δυσβάσταχτο βάρος του φοιτητικού τους δανείου, αλλά, επιιπλέον, δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να βρουν δουλειά στις μεγάλες Αμερικανικές εταιρίες. Και αυτό γιατί η εκρηκτική ώθηση που βιώνει ο τομέας της τεχνητής νοημοσύνης, επιτρέπει στις εταιρίες να αυτοματοποιούν ακόμα και εκείνες τις παραγωγικές διαδικασίες στις οποίες απαιτείται υψηλή εξειδίκευση και πανεπιστημιακού επιπέδου γνώση.

Όλος ο κύκλος λειτουργεί με όρους μεγιστοποίησης του κέρδους. Αλλά τα αφηγήματα της κυρίαρχης ιδεολογίας έχουν καταφέρει να πείσουν τους περισσότερους Αμερικανούς ότι είναι δικό τους το φταίξιμο που δεν μπορούν να βρουν δουλειά. Στην πραγματικότητα, οι πολιτικοί που έχουν εξαγοραστεί από τα λόμπι επιβάλουν το αποτυχημένο μοντέλο της ιδιωτικοποίησης σε κάθε τομέα (και όχι μόνο στην παιδεία), γιατί απλά οι πλούσιοι δωρητές των εκλογικών τους εκστρατειών κερδίζουν δισεκατομμύρια από αυτό το μοντέλο.

Ένας είναι, λοιπόν, ο μοναδικός στόχος της νεοφιλελεύθερης δεξιάς και των απανταχού ομοϊδεατών της: η εξυπηρέτηση συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων με οποιοδήποτε κόστος και σε βάρος της πλειοψηφίας.

Comments

Popular posts from this blog

Why the US rushed to propagate the 'naval mine' scenario to explain recent attacks on two oil tankers in the Gulf of Oman

globinfo freexchange

The incident of the recent attack against two oil tankers in the Gulf of Oman elevated the heat between the US and Iran. Naturally, the attack also produced some level of turmoil in the oil global market.

Trump's hostile attitude against Iran was clearly evident even before his election. His totally unjustifiable and completely incomprehensible action to kill the Iran nuclear deal, destroyed any remnants of US reliability. Consequently, even the US Western allies refused to follow this evidently counterproductive strategy.

Under these circumstances and given the endless history of US manufactured incidents used to justify the start of another war, most people rightfully thought that this has been just another false flag operation.

And it makes sense actually. Why the hell Iran would attempt to blow up its relations with Japan in the midst of Japanese PM Shinzo Abe visit in the country? Only the US empire would have reasons to do it in order to force one of its…

Confirmed: the US empire seeks to 'clear' the path for the invasion of Iran

globinfo freexchange

Sometimes it's quite surprising how fast some estimations appear to be confirmed.

Only four days ago, we wrote that the US imperialists know that an all-out war with Iran would equal a suicide. The goal is probably a 'surgical' invasion on the south shores of the country that would last just as long as to permit the US and allies to control the Strait of Hormuz, and therefore, the global oil market. The first step towards such an operation would be the mine-clearing of the strait.

This probably explains why the Western media insisted to circulate the scenario of the 'naval mine'. They want to drag Western leaderships behind US in an operation to clear the mines in the Strait of Hormuz, in the name of global energy security.

Well, we were quite close actually. Three days later, the US leadership attempted a broader global alignment - including rival countries like China - towards the protection of "freedom of navigation in the region". …

Όσοι περνάν των χώρα της απόγνωσης παθαίνουν αμνησία ...

globinfo freexchange
Δανειστήκαμε αυτή τη φράση από ένα παλιό κομμάτι της Ελληνικής ροκ μπάντας "Τρύπες", για να περιγράψουμε με λίγα λόγια αυτό που φαίνεται να έχει πάθει η Ελληνική κοινωνία. 
Πώς είναι δυνατόν μια ολόκληρη κοινωνία να έχει ξεχάσει ποιοι τη χρεοκόπησαν; Ποιοι έστησαν το άθλιο σύστημα των κρατικοδίαιτων 'ημέτερων' και της οικογενειοκρατίας; Ποιοι έσωσαν τις τράπεζες με πακτωλό δισεκατομμυρίων σε βάρος της μεσαίας τάξης; Ποιοι έκαναν τη μίζα και το ρουσφέτι επάγγελμα; Πώς είναι δυνατόν αυτή η κοινωνία να ετοιμάζεται να ξαναφέρει στην εξουσία ένα κομμάτι αυτού του άθλιου πολιτικού κατεστημένου, με την επιστροφή μάλιστα του αμετανόητα νεοφιλελεύθερου Κυριάκου Μητσοτάκη και της ομάδας του;  
Η απόγνωση που έφεραν εννέα χρόνια βάρβαρων νεοφιλελεύθερων πολιτικών και σκληρής λιτότητας και που ανάγκασε τη χώρα να διαβεί τον εφιαλτικό μονόδρομο της μόνιμης χρεοκοπίας, πρέπει να έπαιξε σημαντικό ρόλο. 
Διότι ως γνωστόν, η απελπισία λίγο απέχει από τ…

The 'Julian Assange' index: another evidence that Elizabeth Warren is establishment's last resort

 globinfo freexchange

We should be grateful to Julian Assange and WikiLeaks for uncovering the ruthless and ugly face of the establishment. For the exposure of the biggest war crimes by the US empire in the Iraq war. For the exposure of the dirty war by the DNC against Bernie Sanders, and many more.
But even now, being in this extremely hard situation because of the absolutely inhuman treatment by this imperialistic crypto-fascist regime, Assange remarkably becomes the cause that forces more masks to fall.

Therefore, the 'Julian Assange' index can even help us identify the real and the fake progressives.

As The Interceptreported:
The Justice Department filed 17 charges against WikiLeaks co-founder Julian Assange on Thursday, deploying the controversial Espionage Act as a cudgel against First Amendment protections and press freedom. It’s the first time the U.S. government has used the Espionage Act to prosecute a publisher, according to the Committee to Protect Journalists.

[..…

Brussels bureaufascists are ready to replace Alexis Tsipras with their most faithful puppet in Greece

globinfo freexchange
The latest European election in Greece was a real shock for the government. Alexis Tsipras and his party SYRIZA took the second place and suffered a heavy defeat with almost 10 points behind the right-wing New Democracy. Tsipras was forced to declare national elections on July 7th and it seems that blog's predictions are about to become true.

As we wrote already in 2016, right after the internal elections for the new leadership in New Democracy:
The result for the leadership of the main opposition party, New Democracy, in Greece after Sunday's elections, must had brought waves of relief to the Brussels-Berlin axis. Brussels bureaufascists and Berlin directorate have now the best "backup" alternative in case that Tsipras administration attempt to diverge from the catastrophic policies imposed by the European Financial Dictatorship (EFD).
The new leader of New Democracy, Kyriakos Mitsotakis, is probably the ideal alternative solution. The man that co…

Το σύστημα της διαπλοκής παίζει τα ρέστα του, αλλά ο Τσίπρας δεν φαίνεται να βάζει μυαλό ...

failed evolution
Η εικόνα αρχίζει σιγά-σιγά να γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρη. Όσο πλησιάζουμε προς την ημέρα των εθνικών εκλογών το σύστημα της διαπλοκής παίζει τα ρέστα του. Τα ιδιωτικά κανάλια των ολιγαρχών συνεχίζουν την προπαγάνδα και σε συνδυασμό με την Τρόικα εσωτερικού και εξωτερικού προωθούν 'με τα χίλια' το νεοφιλελεύθερο οδοστρωτήρα, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η απόπειρα σαμποτάζ ξεκίνησε από ένα κομμάτι της Τρόικας εσωτερικού, προκειμένου να δημιουργήσει σύγχυση και επιπλέον αγανάκτηση στους πολίτες μέσω του ευαίσθητου τομέα της υγείας. Προς το παρόν, η συγκεκριμένη φράξια της Τρόικας εσωτερικού αποφάσισε την αναστολή των κινητοποιήσεων, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε το εκβιαστικό lock out με την υπογραφή του Γιώργου Πατούλη, σύμφωνα με το οποίο απαιτούσε από τους ασφαλισμένους να καταβάλλουν το 85% του κόστους των εξετάσεων. Φαίνεται ότι το σαμποτάζ δεν είχε πολύ μεγάλη επιτυχία.  
Στη συνέχεια είχαμε τις καταγγελίες Αγγελή, ο οποίος εμφανίστηκε 'όλως τ…

Έρχεται ο νεοφιλελεύθερος "οδοστρωτήρας" Κούλης που θα ισοπεδώσει τους εργαζόμενους

globinfo freexchange
«Επταήμερο εργασίας. Όχι ο εκβιασμός που γίνεται από τους ελέγχους εδώ πέρα, όχι εξαήμερο, επταήμερο! Απαιτούμε να γίνει πιο εύκολο, πιο ευέλικτο το θέμα των 7 ημερών και όχι να επικρέμεται η σπάθη των προστίμων», απαίτησε ο "ευγενής" επιχειρηματίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη που επισκέφτηκε την Κω. 
Δηλαδή, το "αφεντικό" δεν θέλει να έχει κανένα έλεγχο πάνω από το κεφάλι του και να κάνει ότι γουστάρει με τους εργαζόμενους. Αν μπορεί δηλαδή να τους βάζει να δουλεύουν και δωδεκάωρα (όπως πέρασε με νόμο στην Αυστρία η συντηρητική δεξιά) και να τους δίνει ένα ξεροκόμματο, ίσα-ίσα για να μπορούν να δουλεύουν.  Θεωρεί τον έλεγχο, δηλαδή αν τηρείται με λίγα λόγια η εργασιακή νομοθεσία, "εκβιασμό". Καταλάβατε νοοτροπία; 
Προσέξτε το ύφος του: το "αφεντικό" με θράσος απαιτεί, χτυπώντας σχεδόν το χέρι στο τραπέζι, να μπορεί ουσιαστικά να εφαρμόζει συνθήκες σύγχρονης δουλείας, όχι μόνο χωρίς καμία επίπτωση, αλλά ούτε καν ενόχληση.  

The prosecution of Julian Assange is an attack on our Freedom of Speech

The Intercept
The Trump Department of Justice has openly declared war on the First Amendment. And the case they have chosen to pave the way for criminally prosecuting journalists and publishers is that of WikiLeaks founder Julian Assange under the Espionage Act. It is the first time since the First Amendment to the U.S. Constitution was enshrined in law, that the government is criminally charging a publisher for publishing truthful information.
This indictment centers around the exposure of war crimes committed by the forces of the most powerful nation on Earth. It is about publishing documents that laid bare the blackmail, the backroom deals, the threats, the lies of the U.S. government in nations across the world. It is retaliation against an organization that presented to the world video evidence of a U.S. helicopter gunship massacre on Iraqi civilians and two Reuters news journalists. 
This prosecution is revenge for publishing documents on the U.S. kill campaign in Iraq and Afgha…

Οι λούμπεν μικροαστοί είναι έτοιμοι να επιλέξουν τον δήμιο τους που αποτελεί και την καλύτερη εφεδρεία για τους γραφειοφασίστες των Βρυξελλών

του system failure
Το πρόσφατο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δείχνει ότι το νεοφιλελεύθερο ιερατείο Βρυξελλών/Βερολίνου θεωρεί ότι έφτασε η ώρα να αντικατασταθεί ο Αλέξης Τσίπρας με την καλύτερη εφεδρεία του: τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 
Πράγματι, οι προβλέψεις φαίνεται να επαληθεύονται εντυπωσιακά. Όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο ήδη από το 2016 και αμέσως μετά την εκλογή Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, τα αποτελέσματα των εκλογών στη ΝΔ λύνουν τα χέρια του άξονα Βρυξελλών-Βερολίνου. Οι γραφειοφασίστες των Βρυξελλών και το διευθυντήριο του Βερολίνου έχουν τώρα μια πρώτης τάξεως εφεδρεία σε περίπτωση που τα πράγματα "στραβώσουν" με την σημερινή κυβέρνηση.  
Ήδη, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδωσε κάποια μικρά σημάδια ανυπακοής ενάντια στη λιτότητα που επιβάλλει το ιερατείο, ρέποντας 'επικίνδυνα' προς μια πιο φιλολαϊκή πολιτική. Δεν είναι τυχαίο φυσικά ότι τα πρώτα αυτά σημάδια άρχισαν να γίνονται ορατά μόλις η χώρα βγήκε από το πρόγραμμα επιτήρησης που επέβαλε η Τρό…

Trump's top hawkish neocon gives signs that the US could possibly participate in a military coup against Jeremy Corbyn

globinfo freexchange

US Secretary of State Mike Pompeo and the United Kingdom’s Foreign Secretary Jeremy Hunt held a joint press conference in London after meeting for talks in the UK capital.
Pompeo condemned what he described as the support of certain UK and US leaders for Venezuelan President Nicolas Maduro. "It is disgusting to see leaders, not only in the United Kingdom but in the United States as well, who continue to support the murderous dictator [Nicolas] Maduro," said Pompeo.

What's disgusting is that Pompeo has gone so far as even to launch indirect threats against US/UK leaders who refuse to align with the empire's typical regime change operations against legitimate governments.

It's obvious that these warnings are targeting progressive anti-war leaders like Tulsi Gabbard, Jeremy Corbyn and Bernie Sanders.

Pompeo depicts the anxiety of the empire, as it finds more and more difficult to make countries and leaders align behind US regime change efforts. …