Skip to main content

Τα κρατικοδίαιτα τραπεζοπαράσιτα ετοιμάζονται για άλλο ένα μεγάλο πάρτι με κυβέρνηση Μητσοτάκη


Οι γαλάζιοι υπηρέτες του κεφαλαίου ετοιμάζονται να ρίξουν άλλο ένα πακέτο δισεκατομμυρίων στις τραπεζικές μαύρες τρύπες. Αυτή τη φορά, θέλουν να τις απαλλάξουν από τα κόκκινα δάνεια και φυσικά ο λογαριασμός θα πάει, ως συνήθως, στα γνωστά υποζύγια.  

Όπως αποκάλυψε ρεπορτάζ του The Press Project:

Την έγκριση των ευρωπαϊκών θεσμών φέρεται να αναμένει η κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει σε σχέδιο «κρατικής υποβοήθησης» των τραπεζών, εφαρμόζοντας ουσιαστικά το σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για κρατική ενίσχυση προς κάλυψη των κόκκινων δανείων που αναμένεται να φτάσει τα 20 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, οι τράπεζες προχωρούν σε τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων ύψους 6,5 δισ. ευρώ, με πρώτη και καλύτερη τη Eurobank και τις υπόλοιπες να ακολουθούν. 

[...]

Υπενθυμίζεται πως λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, αλλά και μετά από αυτές, στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκε το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ της προηγούμενης κυβέρνησης και τα σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη για να δωθούν αυτά στις τράπεζες, χωρίς ωστόσο να διαψευστεί ουσιαστικά ένα τέτοιο σενάριο.

Στο μεταξύ, παρότι όπως αναφέρει ο αρμόδιος υφυπουργός, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν έχουν ακόμα δώσει τη συγκατάθεσή τους, ενώ δεν έχουν ληφθεί ούτε αντίστοιχες επίσημες αποφάσεις από την κυβέρνηση για την ενίσχυση των τραπεζών με 20 δισ. ευρώ, οι τράπεζες φέρονται να έχουν ήδη βάλλει σε εφαρμογή το σχέδιο, στο μέρος που τους αναλογεί.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του capital.gr, μέσα στο επόμενο εξάμηνο, οι τράπεζες αναμένεται να προχωρήσουν σε τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 6,5 δισ. ευρώ, με την τιτλοποίηση στεγαστικών κόκκινων δανείων της Eurobank ύψους 2 δισ. ευρώ να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, καθώς σχετικό χαρτοφυλάκιο (Pillar) αγοράστηκε από την PIMCO.

[...]

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι τράπεζες αναμένουν με αγωνία τη λύση της «τιτλοποίησης» των κόκκινων δανείων, καθώς σημειώνεται επί της ουσίας πως δεν συμφέρει τις τράπεζες η πώληση των δανείων αυτών σε funds, αφού τέτοιες πωλήσεις φτάνουν περί το 30-40% της αξίας των δανείων. Σημειώνεται ακόμα πως οι τιτλοποιήσεις των δανείων αναμένεται να έχουν επιπλέον όφελος για τις τράπεζες, καθώς αυτές θα κρατήσουν κάποια από τα ομόλογα που θα εκδώσουν έναντι των στεγαστικών δανείων, και θα επωφεληθούν από την ανάκαμψη της αξίας τους κατά τη διαχείρισή τους.

Φαίνεται ότι μετά την (έστω τυπική) απομάκρυνση της Τρόικας, η κυβέρνηση Τσίπρα άρχισε να γίνεται πιο ευέλικτη και να αυτονομείται όσον αφορά τις πολιτικές που θα ακολουθούσε. Άλλωστε, η Ελλάδα είχε θυσιαστεί για να σωθούν οι γαλλογερμανικές τράπεζες και το Ελληνικό πείραμα είχε σχεδόν ολοκληρωθεί.

Όμως οι Ελληνικές τράπεζες άλλαξαν χέρια και οι νέοι "ιδιοκτήτες" θα αισθάνθηκαν σίγουρα "ριγμένοι" για το γεγονός ότι τους φόρτωσαν τα κόκκινα δάνεια που συσσωρεύτηκαν την περίοδο του Σημιτικού εκσυγχρονισμού και της νεο-Καραμανλικής δεξιάς. Η προεκλογική φράση Τσίπρα "Φτάνει πια με αυτές τράπεζες", ήταν απλά το κερασάκι στην τούρτα.

Η τραπεζομιντιακή χούντα, που απλά άλλαξε μερικά στελέχη, είχε από καιρό εξαπολύσει ένα νέο γύρο προπαγάνδας κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είχε αντιληφθεί ότι χωρίς το στενό μαρκάρισμα του άξονα Βρυξελλών-Βερολίνου, ο Τσίπρας θα επιχειρούσε ενδεχομένως να περιορίσει τα παρασιτικά της προνόμια. Από κοντά, φυσικά, στον αντι-ΣΥΡΙΖΑ αγώνα και όλο το υπόλοιπο κομμάτι της Τρόικας εσωτερικού

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και τώρα η αντι-ΣΥΡΙΖΑ προπαγάνδα συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, καθώς η τραπεζομιντιακή χούντα απέτυχε να φέρει εις πέρας έναν από τους βασικούς της στόχους, που ήταν η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. 

Υπενθυμίζουμε ότι λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις τελευταίες εθνικές εκλογές, η τραπεζομιντιακή χούντα είχε επιχειρήσει να ανιχνεύσει το έδαφος μέσω των εκπροσώπων της. Δηλαδή, να δει τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε μια ενδεχόμενη επιχείρηση καταλήστευσης των 37 δισ. που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβαλε στην άκρη με τον κόπο και το αίμα των πολιτών. 

Όμως οι 'Ελληνες μικροαστοί απέδειξαν πραγματικά πόσο λούμπεν είναι. Διότι δεν σεβάστηκαν ούτε τον ίδιο τους τον κόπο και το αίμα. Φλομωμένοι από τον καταιγισμό προπαγάνδας των μιντιακών παπαγάλων και των γαλάζιων στελεχών που τους πούλησαν πατριωτιλίκι με το κιλό, εκμεταλλευόμενοι τη συμφωνία των Πρεσπών, έδωσαν αυτοδυναμία στη χειρότερη δεξιά της μεταπολίτευσης. Δηλαδή, στα πιο πιστά σκυλιά του μεγάλου κεφαλαίου και της τραπεζομιντιακής χούντας. 

Ας ρίξουν τώρα μια ματιά στην Αργεντινή, για να δουν σε τι κατάσταση την έχουν φέρει οι ομογάλακτοι της Μητσοτακικής δεξιάς και τι μας περιμένει στα επόμενα τέσσερα χρόνια της επερχόμενης νεοφιλελεύθερης λαίλαπας.

Το πιο αστείο και ταυτόχρονα τραγικό απ'όλα, είναι ότι οι φανατικοί νεοφιλελέδες κατηγορούν μονίμως το 'κακό κράτος' ότι αποτελεί εμπόδιο απέναντι στην 'ιδιωτική πρωτοβουλία', την 'καινοτομία' και την 'επιχειρηματικότητα'. Αλλά την ίδια στιγμή, θεωρούν υποχρέωση του κράτους να δωρίζει πακέτα δισεκατομμυρίων στα κρατικοδίαιτα τραπεζοπαράσιτα. Και όποιος τολμήσει να φέρει την παραμικρή αντίρρηση, στιγματίζεται αυτόματα ως 'ιδεοληπτικός' από τους διάφορους παρατρεχάμενους της τραπεζομιντιακής χούντας. 

Comments

 1. Ποιος άλαξε τον αστικό κώδικα υπερ των τραπεζών και κατά των εργαζομένων;
  Ο ΣΥΡΙΖΑ φυσικά ψήφισε τον νέο αστικό κώδικα που δίνει προτεραιότητα στις τράπεζες σε βάρος των εργαζομένων. Ο οποίος νέος αστικός κώδικας γράφτηκε από την Απαλαγάκη κ.α. (μέλος του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς ).Ο Σάλας με τα παιχνιδάκια του και της οικογενείας του με offshore την έβγαλε πολύ καθαρή με τον ΣΥΡΙΖΑ.
  Ποιος χαντάκωσε την Τράπεζα Αττικής και έφαγε τις εισφορές των μηχανικών και προώθησε αχυράνθρωπους με γελοίες εγγυητικές;
  Ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Σπίρτζη και τον ξάδερφο του Τσίπρα. Να μην μιλήσουμε για το ένα σωρό σούργελα που βάλαν ή προσπαθήσαν να βάλουν στις διοικήσεις των τραπεζών.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ενώ πριν από τον ΣΥΡΙΖΑ οι γαλαζοπράσινοι Δον Κιχώτες κυνήγησαν ανελέητα τα τραπεζοπαράσιτα, χαρίζοντάς τους περί τα 250 δισ. σε ρευστό και εγγυήσεις σε βάρος των κορόϊδων. Ρε είστε σοβαροί; Μας περνάτε για νήπια που δεν θυμούνται ποιοι κατέστρεψαν τη χώρα;

   Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

WikiLeaks paper confirms biggest fear of the US empire and the Wall Street mafia

The WIKILEAKS Public Library of US Diplomacy (PlusD) holds the world's largest searchable collection of United States confidential, or formerly confidential, diplomatic communications. As of April 8, 2013 it holds 2 million records comprising approximately 1 billion words. The collection covers US involvements in, and diplomatic or intelligence reporting on, every country on earth. It is the single most significant body of geopolitical material ever published. The PlusD collection, built and curated by WikiLeaks, is updated from a variety of sources, including leaks, documents released under the Freedom of Information Act (FOIA) and documents released by the US State Department systematic declassification review. 
globinfo freexchange
A cable from July, 2007, depicts the anxiety of US officials about the potential capability of North Korea to produce hardly detectable US counterfeit currency.

There are numerous references about the effort of the US government to stop the production…

While Trump cuts food stamps, USAID bankrolls Venezuela regime change with half a billion in tax dollars

The Trump administration has spent $654 million in “aid” to try to overthrow Venezuela’s government, including $435 million through USAID and $128 million directly to Juan Guaidó and his corrupt coup gang — all while imposing crippling austerity at home.
by Ben Norton
Part 5 - Falsely accusing Venezuela of the hemisphere’s worst migrant crisis

In addition to directly participating in regime-change efforts and bankrolling right-wing opposition groups, USAID has helped to popularize demonstrably false talking points demonizing Venezuela, which have been breathlessly echoed by corporate media stenographers.

In its press statements announcing tens of millions of tax dollars in support for Venezuela’s right-wing coup regime, USAID has accused Venezuela of creating “the largest external displacement in the history of the Western Hemisphere.

Mainstream media outlets have frequently repeated this claim, citing the US regime-change organization without investigating its veracity.
It is impossib…

Εξωτερική πολιτική για κλάματα: το Μητσοτακικό καθεστώς βάζει τη χώρα σε νέες περιπέτειες

globinfo freexchange

Πιστεύαμε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα 'το είχε τερματίσει' όταν αποφάσισε (προφανώς μετά από έντονες Αμερικανικές πιέσεις) να προβεί στην ανήκουστη και απαράδεκτη ενέργεια να απελάσει τους τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες. Το Μητσοτακικό καθεστώς όμως φαίνεται ότι έχει κάνει νέο ρεκόρ πλήρους υποταγής στους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές, δίνοντας το τελειωτικό χτύπημα στην ευελιξία της εξωτερικής πολιτικής που θα έπρεπε να έχει, έτσι και αλλιώς, κάθε σοβαρή και ανεξάρτητη χώρα. 
Όμως η δήλωση Μητσοτάκη απλώς επιβεβαίωσε ότι η νεοφιλελεύθερη Μητσοτακική δεξιά, η χειρότερη που γνώρισε η χώρα μεταπολιτευτικά, είναι απόλυτα υπόδουλη στα Αμερικανικά συμφέροντα. Και τελικά, πως η ίδια η χώρα, είναι ένα Δυτικό προτεκτοράτο και μια κανονική αποικία (και όχι απλά αποικία χρέους).
Ο χειρότερος Μητσοτάκης όλων των εποχών αποφάσισε να επισκεφτεί τον Ντόναλντ Τραμπ για να κάνει το πιστό του 'ρομποτάκι', δηλώνοντας ουσιαστικά ότι επικροτεί την εγκληματική ενέργεια - πέρα από κ…

Το Μητσοτακικό καθεστώς βυθίζει τη χώρα στο χάος

globinfo freexchange
Αμέσως μόλις η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανέλαβε τα ηνία της χώρας, είχαμε προειδοποιήσει ότι, είτε με την ψήφο του, είτε με την αποχή του, ο "σοφός λαός" έδωσε το ελεύθερο στη χειρότερη δεξιά της μεταπολίτευσης να σαρώσει σαν 'οδοστρωτήρας' τα πάντα στο πέρασμά της. Μετά από τέσσερα χρόνια νεοφιλελεύθερης λαίλαπας, το τοπίο καταστροφής θα έχει κάνει τη χώρα κυριολεκτικά αγνώριστη.
Δεν μπορούσαμε όμως να φανταστούμε ότι η Μητσοτακική δεξιά θα παρήγαγε τέτοιο χάος σε τόσο μικρό διάστημα. Κι όμως, θα έπρεπε να το είχαμε προβλέψει.  
Διότι ένα τέτοιο καθεστώς, που ουσιαστικά επιβλήθηκε με τη βοήθεια της μιντιακής χούντας μέσα από μια εικονική πραγματικότητα αδιάκοπης επικοινωνιακής προπαγάνδας, ήταν θέμα χρόνου να τα βρει σκούρα όταν θα προσγειώνονταν απότομα στον πραγματικό κόσμο. 
Και το προσφυγικό ζήτημα ήταν αυτό που κυρίως επίσπευσε την αποκάλυψη της απόλυτης ένδειας του καθεστώτος και την πλήρη ανικανότητά του να χειριστεί σχεδόν οποιοδήποτε πρόβ…

It's official: the oligarchs and the corporate media declare war on Sanders' progressive movement

globinfo freexchange
We can safely now say that Bloomberg's propaganda ad against Bernie Sanders' supporters marks the establishment's official declaration of war on the progressive movement. Previously, corporate media revived the "BernieBro" myth in order to open the road for the war.
As we already mentioned, the anti-movement hysteria reached unprecedented levels when MSNBC anchor Chuck Todd compared Sanders' supporters to Nazi brownshirts! Todd's preposterous comparison wasn't accidental. He was specifically targeting moderate voters of the Democratic party. The aim was to scare them and prevent further popular-vote leakage from the establishment nominees towards Bernie during the next primary battles.
Michael Bloomberg grabbed the chance and tried to amplify further the BernieBro-scare through a blatantly propagandistic sample of negative advertisement. He doesn't have any movement behind him, but he has a lot of money to spend for smear camp…

We can't just wait for robots and 3D printers to overthrow capitalism

by system failure

During a speech four years ago, Yanis Varoufakis ended with some interesting views about the future of the capitalist system. As he pointed out:
The world we live in, is increasingly rudderless, in a constant slow burning recession, while at the very same time, the increasing concentration in the IT sector is creating the new technologies that will do that which the Left has failed to do: overthrow Capitalism. It is really very simple. The moment machines pass the Turing test properly, and you pick up the phone and you do not know whether the person you are talking to is a human being or a machine˙ the moment we are going to have 3D printers operating as public utilities - you can send any blueprint to it and it can print from one pin to a motorcycle, or to a car - the moment that this happens, we have not just a process of Schumpeterian creative destruction, but we have a process where economies of scale and the whole logic of corporate Capitalism colla…

As Houthis close in on Al-Qaeda in Yemen, US drone strikes target its leaders

An escalating campaign of U.S. drone strikes in Yemen has sparked anger from residents and tribal leaders. The drone strikes, according to the victims’ relatives, not only killed suspected members of al-Qaeda in the Arabian Peninsula (AQAP) but also killed and injured a number of civilians. The recent escalation comes after the commander of the U.S Central Forces, Joseph Votel, handed ousted former Yemeni President Abdrabbuh Mansur Hadi a list of al-Qaeda military commanders and their supporters being targeted by the United States, according to local news outlets close to Hadi.
Last week, a suspected C.I.A. drone targeted a home alleged to contain al-Qaeda leader Qassim al-Rimi in Marib Province, allegedly killing not only al-Rimi but some innocent civilians as well. By Washington’s standards, residents told MintPress, just because they were near the house, those civilians deserved to die alongside al-Qaeda. 
The drone strike took place in the al-Hazmah region in the eastern province…

Julian Assange - Public Rally Event with Wikileaks, Nils Melzer, Tariq Ali and more

acTVism Munich
The complete public rally event for Julian Assange that took place on the 4th of February 2020 at the Royal National Hotel in London. This event was organised by the "Don't Extradite Assange Campaign". 

Capitalist factions continue tough bargain in the beginning of the post-Brexit era

globinfo freexchange
Johnson's victory in the recent UK national election marked the definite "divorce" between the UK and the EU. Yet, the real "show" starts now as we begin to realize the toughness of the Brexit negotiations and the war between the capitalist factions, which is expected to become wilder. 
As we already mentioned, the pro-Brexit faction sees a potential Labour government under Jeremy Corbyn, also as a major threat. This is one of the few common views it has with the globalist faction. Now that the Corbyn "threat" has been removed, capitalist factions are free to focus on the war between them.
Johnson's big victory gives an additional advantage to the Brexiteers who are now seeking to impose their terms in this very tough bargain. 
In this merciless war, first signs show that Boris Johnson seeks a decisive strike at the heart of the globalist faction. That is, the financial sector and the City financial capital. Another decisive v…

The DNC establishment looks desperate and ready to accept defeat in the civil war with Bernie and his progressive army

globinfo freexchange
It is no secret anymore. Various anchors, pundits and opinion writers in the corporate media admit that Bernie Sanders has gained a great momentum. Super PAC donors and their DNC proxies are out there in plain sight and full force to stop Bernie, right before the first critical battle in Iowa. Yet, all signs show that dirty tricks won't work this time.
The establishment apparatus exhibits an elevated panic as realizes that whatever it tries against Bernie not only doesn't work, but instead, sometimes backfires badly.
The most recent and perhaps loudest example, is an attack that has been orchestrated by CNN in co-ordination with the pseudo-progressive candidate, Elizabeth Warren, using the identity-politics weapon. This whole 'political drama' was so poorly directed - by a medium that has already lost its reliability - that it backfired very badly. Independent progressive media immediately recognized the dirty trick, as well as, people in social me…