Skip to main content

Το Μητσοτακικό καθεστώς ετοιμάζεται να χαρίσει 23 δισ. στα αρπακτικά ταμεία βουλιάζοντας βαθύτερα τη χώρα στη χρεοκοπία!

 
Ούτε τώρα απαντήθηκε η ερώτηση του Γιάνη Βαρουφάκη προς τον υπουργό οικονομικών του Μητσοτακοκαθεστώτος, Χρήστο Σταϊκούρα. Η ερώτηση αφορούσε, για άλλη μια φορά, τον σκανδαλώδη και κατάπτυστο νόμο "Ηρακλής" του καθεστώτος Μητσοτάκη. Ο Βαρουφάκης ρώτησε αν η κυβέρνηση προτίθεται να εγγράψει στο δημόσιο χρέος τα δισεκατομμύρια με τα οποία θα αποζημιωθούν από το Ελληνικό δημόσιο τα αρπακτικά ταμεία για τα κόκκινα δάνεια. 
 
Όπως αποκάλυψε ο Βαρουφάκης:
 
                    Σήμερα, έχουμε πληροφορίες - το γνωρίζουμε πολύ καλά αυτό - ότι η Eurostat εξέτασε την επισφάλεια των δανείων του πακέτου του "Ηρακλή" και απαιτεί να γραφτούν τα 12 συν 11, 23 δισεκατομμύρια στο δημόσιο χρέος. Δεν ξέρω αν θα γίνει. Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη πίεση και ξέρω ότι έχετε χάσει τον ύπνο σας κύριε Σταϊκούρα γι'αυτό. [...] Αν προσθέσετε σ'αυτό, τον δανεισμό που έχετε προγραμματίσει, των 15 δισεκατομμυρίων για του χρόνου, μιλάμε για συνολική αύξηση του δημόσιου χρέους τουλάχιστον 24% του ΑΕΠ ...  


Για πολλοστή φορά, καμία απάντηση, ούτε καν μια ξερή διάψευση. Ούτε από τον Σταϊκούρα, ούτε από κανέναν άλλο του καθεστώτος Μητσοτάκη.
 
Η πίεση στον Σταϊκούρα συνεχίστηκε. Μια μέρα μετά, στη βουλή, ο βουλευτής του Μερα25, Κλέων Γρηγοριάδης, αποκάλυψε κάτι ίσως ακόμα πιο αδιανόητο. Ότι ο ίδιος ο υπουργός οικονομικών του είπε ουσιαστικά ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν αυτά τα δισεκατομμύρια του "Ηρακλή" θα εγγραφούν στο δημόσιο χρέος! Όπως είπε:

                    ... δεσμεύεστε ότι τα 12, ή  - αν υπογράψετε και τη νέα εγγύηση για τα κόκκινα δάνεια στις τράπεζες και στα αρπακτικά ταμεία - δεσμεύεστε λοιπόν ότι τα 12 ή 23 - στη μια περίπτωση ή στην άλλη - δισεκατομμύρια δεν θα εγγραφούν στο δημόσιο χρέος μας; Και πραγματικά, δεν απαντήσατε. Και δεν απαντήσατε - όταν εγώ σας πίεσα προσωπικά, μου είπατε δεν είμαι σε θέση να είμαι σίγουρος γι'αυτό [!!!] Εμείς πως να το εκλάβουμε αυτό - είστε ο υπουργός εθνικής οικονομίας - να το εκλάβουμε προφανώς ως ότι θα εγγραφούν ...  
 

Όλα αυτά μας δίνουν το δικαίωμα να συμπεράνουμε ότι το καθεστώς θα χαρίσει 23 δισ. στα παρασιτικά αρπακτικά ταμεία, φορτώνοντας με επιπλέον χρέος την ήδη χρεοκοπημένη χώρα! Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα πτώχευσε και μπήκε σε πρόγραμμα σκληρής επιτήρησης με χρέος 120% του ΑΕΠ και σήμερα έχει ξεπεράσει το 230% του ΑΕΠ! 
 
Αξίζει να θυμηθούμε το ιστορικό του κατάπτυστου αυτού νόμου που πέρασε μια από τις πιο διεφθαρμένες κυβερνήσεις στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. 
 
Όπως είχαμε επισημάνει τον Απρίλιο: 

Μάλλιασε η γλώσσα του Βαρουφάκη, εδώ και ένα χρόνο, να ζητάει εξηγήσεις για τον λόγο που το καθεστώς Μητσοτάκη, εν μέσω πανδημίας, δεν παγώνει τον κατάπτυστο νόμο "Ηρακλής", που αφορά τα κόκκινα δάνεια και με τον οποίο, τα αρπακτικά ταμεία θα καρπωθούν τουλάχιστον 12 δισ. σε βάρος του Ελληνικού δημοσίου.
 
Φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Ο Βαρουφάκης κοντεύει να καταντήσει γραφικός ζητώντας απαντήσεις από τους κυβερνητικούς "φωστήρες", αλλά εις μάτην. Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση από τα Μητσοτακικά ανδρείκελα. Κάνουν πως δεν τον ακούνε, πως δεν υπάρχει καν στην αίθουσα του κοινοβουλίου. Και τι θα μπορούσαν να πούνε άλλωστε; 

Υπενθυμίζουμε ότι, τον Δεκέμβριο του 2019, η κυβέρνηση Μητσοτάκη πέρασε ένα σχέδιο νόμου με την κωδική ονομασία "Ηρακλής", με στόχο να μειώσει το άνοιγμα των τραπεζών στα κόκκινα δάνεια.

Σύμφωνα με το άρθρο 6, παράγραφος 1 του νόμου:  

                             Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το Ελληνικό Δημόσιο δύναται να παρέχει εγγύηση (η «πράξη παροχής εγγύησης»), μετά από σύμφωνη γνώμη της Διυπουργικής Επιτροπής της παραγράφου 1 του άρθρου 96 του ν. 4549/2018 (Α ́ 105), όπως ισχύει, προς τους ομολογιούχους υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας και υπέρ του αποκτώντος, για τιτλοποιημένες απαιτήσεις του παρόντος νόμου. [...] Το ανώτατο συνολικό ποσό της δυνάμενης να χορηγηθεί εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου κατ’εφαρμογή του παρόντος νόμου ανέρχεται σε δώδεκα δισεκατομμύρια (12.000.000.000) ευρώ. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, που εκδίδεται κατόπιν σχετικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ως άνω ποσό δύναται να αυξάνεται. 

Με λίγα λόγια, οι ομολογιούχοι υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, που μπορεί να είναι αρπακτικά ταμεία, ή ακόμα και οι ίδιες οι τράπεζες που επιχειρούν να ξεφορτωθούν τα κόκκινα δάνεια, θα εισπράξουν από το Ελληνικό δημόσιο 12 δισεκατομμύρια, σε περίπτωση που τα δάνεια σταματήσουν να πληρώνονται. Επιπλέον, το ποσό αυτό μπορεί να αυξηθεί με υπουργική απόφαση.

Και εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα πραγματικά μέγα σκάνδαλο, αφού τα αρπακτικά ταμεία αγοράζουν ουσιαστικά τα δάνεια σε εξευτελιστικές τιμές και θα βρουν μια ευκαιρία μέσα στην κρίση για γρήγορο και σίγουρο κέρδος μέσω των εγγυήσεων του Ελληνικού δημοσίου. Και τα δισεκατομμύρια των εγγυήσεων θα προστεθούν φυσικά στο δημόσιο χρέος. Και όλα αυτά την ώρα που, μια γονατισμένη οικονομικά κοινωνία, δέχεται ένα νέο πλήγμα, πριν καλά-καλά ορθοποδήσει από την προηγούμενη κρίση.
 
Καθώς η υγειονομική κρίση αποκτάει εφιαλτικές διαστάσεις και με ευθύνη των αποτυχημένων ενεργειών του καθεστώτος, είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται να αποπληρωθούν τα κόκκινα δάνεια στις τράπεζες ακόμα και από συνεπείς μέχρι τώρα δανειολήπτες, αφού η οικονομία και η κοινωνία είναι γονατισμένες.

Όμως αντί να επισπεύσει το πάγωμα του "Ηρακλής", λόγω των έκτακτων συνθηκών για τις οποίες δεν είναι υπεύθυνο ούτε το Ελληνικό δημόσιο, ούτε οι δανειολήπτες, το καθεστώς επεκτείνει το νόμο μέσω του "Ηρακλής ΙΙ", δίνοντας έτσι μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο στα αρπακτικά ταμεία για εύκολο κέρδος σε βάρος του Ελληνικού δημοσίου!
 
Όπως αναφέρει το news247:

                              Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ «η περίοδος παροχής εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 4649/2019 (Α΄ 206), παρατείνεται κατά 18 μήνες από την 9η Απριλίου 2021, ημερομηνία δημοσίευσης της υπό στοιχεία C(2021) 2545 απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το ανώτατο συνολικό ποσό της δυνάμενης να χορηγηθεί εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου για την ανωτέρω περίοδο ανέρχεται στο ύψος των 12 δισ. ευρώ».

Όπως είχαμε επισημάνει πριν από ένα χρόνο, μέρα με τη μέρα, αποδεικνύεται ότι αυτή η κυβέρνηση βρίσκεται σε σφιχτό εναγκαλισμό με τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και θα κάνει τα πάντα για να τα προστατέψει, με οποιοδήποτε κόστος. Η φράξια των νεοφιλελεύθερων φανατικών του Μητσοτάκη, που έχει πάρει τα ηνία της διακυβέρνησης, σπεύδει να εξυπηρετήσει τα ιδιωτικά συμφέροντα, ακόμα και τώρα, εν μέσω πανδημίας. 
 
Αυτό είναι το κομμάτι ενός βρόμικου πολιτικού συστήματος που χρεοκόπησε τη χώρα και τώρα επέστρεψε στον τόπο του εγκλήματος για να ξανακάνει τα ίδια. Είναι οι ανάλγητοι πολιτικοί απατεώνες της δεξιάς που δήθεν κόπτονται για την πατρίδα και για το μέλλον της, αλλά τη φορτώνουν με νέο, δυσβάσταχτο χρέος που θα κληθούν να πληρώσουν οι επόμενες γενιές. Τόσο πατριώτες ...

Comments

Popular posts from this blog

US-backed counter-revolution coup against Cuba blatantly fails

globinfo freexchange   Since at least early 2018, the US imperialists were setting the stage for another coup against Cuba in the form of a "color revolution".  As reported back then:   The US State Department announced a new program called 'The Cuba Internet Task Force'. The Task Force will consist of the US government and non-governmental representatives to "promote the free and unregulated flow of information in Cuba". It is part of the National Security Presidential Memorandum of "strengthening the policy of the United States toward Cuba", that was issued by President Trump in June 2017.   This policy seeks "advancing Cuban human rights; encouraging the growth of a Cuban private sector independent of government control; enforcing final orders of removal against Cuban nationals in the United States". The US has sought to overthrow the Cuban government ever since the 1959 revolution. This is not the first time the US has attempted to

Chris Hedges on Assange, Donziger, & the US prison state

Redacted Tonight   Chris Hedges joins Lee Camp for a conversation around his latest book about teaching in American prisons. They also discuss corruption in the media and the U.S. System of Justice. The persecution of Julian Assange and Steven Donziger have garnered attention over the last few weeks for their egregious displays of judicial corruption in service of the world’s most powerful people. Hedges provides context for your outrage in their cases. He then reveals his experiences teaching prisoners in maximum security facilities and expresses support for incarcerated people who have chosen to protest their living conditions.

Alert: US imperialists prepare counter-revolution coup on November 15th to take over Cuba!

globinfo freexchange   On November 1st, Lee Camp appeared astonished by the fact that the State Department essentially announced a US-backed coup against Cuba in advance!  And not only that. The US imperialists revealed the specific method and the exact date of the counter-revolution coup! The method is the typical one that we've seen in various cases the last decade or so, which involves a type of "color revolution". The date: November 15th. On November 2nd, cadenagramonte.cu website gave the details and the key players of the operation.   On November 3rd, TeleSUR reported that:                                A Cuban government representative said that Cuba has probably been facing up the largest and most complex cultural warfare operation orchestrated by the Central Intelligence Agency (CIA), promoting a new type of counterrevolution. On Twitter, Cuba's Deputy Foreign Minister Anayansi Rodríguez posted a U.S. plan to bring Cuba's political system down, whic

Οι ολιγάρχες ετοιμάζουν το Plan B που είχαν στο συρτάρι: Συγκυβέρνηση ΝΔ-ΚΙΝΑΛ και επιστροφή της γαλαζοπράσινης λαίλαπας

globinfo freexchange   Το άκρως φιλοκυβερνητικό Βήμα , κομμάτι της συστημικής προπαγάνδας της εγχώριας ολιγαρχίας, έδωσε χθες το σύνθημα για το Plan B των ολιγαρχών που είχαν στο συρτάρι ως εναλλακτική, καθώς δεν χρειάστηκε να το θέσουν σε εφαρμογή, λόγω της αυτοδυναμίας που πέτυχε η Μητσοτακική δεξιά στις εκλογές του Ιουλίου του 2019.    Πρόκειται το σενάριο συγκυβέρνησης ΝΔ-ΚΙΝΑΛ.  Όπως είχαμε γράψει τον Ιούνιο του 19, η ΝΔ (με ή χωρίς δεκανίκια), έχει ως μοναδική αποστολή να συνεχίσει το "λαμπρό" της έργο από εκεί που το άφησε. Βέβαια, η "Αριστερή παρένθεση", που η Τρόικα εσωτερικού και εξωτερικού φρόντισε έτσι και αλλιώς να κουρελιάσει, κράτησε λίγο παραπάνω απ'ότι υπολόγισαν τα "μεγάλα αφεντικά". Τώρα, ήρθε η ώρα να ξεκουμπιστεί, διότι υπάρχει κίνδυνος να θυμηθεί τις Αριστερές της καταβολές και να καταστρέψει το "θεάρεστο" σχέδιο του νεοφιλελεύθερου ιερατείου. Απ'ότι φαίνεται, υπάρχουν πρόθυμα δεκανίκια, για παν ενδεχόμενο. Από τότ

Free Julian Assange: Snowden, Varoufakis, Corbyn & Tariq Ali speak out ahead of extradition hearing

Democracy Now!   As jailed WikiLeaks founder Julian Assange faces an extradition hearing Wednesday in London, supporters gathered Friday for the Belmarsh Tribunal, named for the Belmarsh maximum security prison where Assange is being held. The mock trial highlighted major WikiLeaks revelations of U.S. war crimes and demanded Assange’s freedom.    Assange faces up to 175 years in prison in the U.S. under the Espionage Act for publishing classified documents exposing U.S. war crimes. Though a British judge blocked his extradition in January, the U.S. appealed the decision.    Speakers from the tribunal include writer Tariq Ali, Afghan political activist Selay Ghaffar, NSA whistleblower Edward Snowden, former Greek Finance Minister Yanis Varoufakis and former Labour Party Leader Jeremy Corbyn.    “ Julian, far from being indicted, should actually be a hero, ” said Ali. “ He should never have been kept in prison for bail. He should not be in prison now awaiting a trial for extradition. He

The most important battle for Press Freedom in our time

If he is extradited and found guilty of publishing classified material it will set a legal precedent that will effectively end national security reporting.   by Chris Hedges  Part 1 For the past two days, I have been watching the extradition hearing for Julian Assange via video link from London. The United States is appealing a lower court ruling that denied the US request to extradite Assange not, unfortunately, because in the eyes of the court he is innocent of a crime, but because, as Judge Vanessa Baraitser in January concluded, Assange’s precarious psychological state would deteriorate given the “ harsh conditions ” of the inhumane US prison system, “ causing him to commit suicide .” The United States has charged Assange with 17 counts under the Espionage Act and one count of trying to hack into a government computer, charges that could see him imprisoned for 175 years. Assange, with long white hair, appeared on screen the first day from the video conference room in HM Prison Belm

Top 1% of US earners now hold more wealth than all of the middle class

by Alexandre Tanzi and Mike Dorning  After years of declines, America’s middle class now holds a smaller share of U.S. wealth than the top 1%. The middle 60% of U.S. households by income -- a measure economists often use as a definition of the middle class -- saw their combined assets drop to 26.6% of national wealth as of June, the lowest in Federal Reserve data going back three decades. For the first time, the super rich had a bigger share, at 27%. The data offer a window into the slow-motion erosion in the financial security of mid-tier earners that has fueled voters’ discontent in recent years. That continued through the Covid-19 pandemic, despite trillions of dollars in government relief .   Rise of the Super Rich   Middle-class Americans now hold less wealth than the top 1% by income.   While “middle class” has different meanings to different people, many economists use income to define the group. The 77.5 million families in the middle 60% make about $27,000 to $141,000 annually

Top media company demands reporters write pro-US/EU/Israel propaganda

The Grayzone   The major media company Axel Springer SE, which owns Politico, Business Insider , and top German newspapers, was exposed for forcing its employees to write pro-US/EU/Israel propaganda. It has also been accused of being funded by the CIA. 

Visionary realism: A green future beyond capitalism - Yanis Varoufakis, Ann Pettifor & Noam Chomsky

DiEM25   "There is no alternative", "it's the end of history" in the shadow of the 2008 crash, the environmental crisis and ongoing COVID19 pandemic, never has the hubris of these words been more striking. Nevertheless if we are in fact at the end of an era, what comes next? Join us in uncovering the exciting possibilities that the future can hold with public intellectual Noam Chomsky and economists Ann Pettifor and Yanis Varoufakis. 

Assange appeal day 2: Extradition decision update

acTVism Munich   A report on the second day of the appeal hearing in the extradition proceedings of WikiLeaks founder Julian Assange. The defense rebutted claims by the US government arguing that the assurances provided can be revoked at any time and are thus unreliable. Additionally, the court heard evidence that US intelligence plotted to assassinate Assange. A decision on extradition will be delivered in the coming weeks.