Skip to main content

Η φιλο-Ισραηλινή προπαγάνδα και οι ακροδεξιοί "τυφλοπόντικες"

 
Η μονοδιάστατη κάλυψη των εγκλημάτων του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας αλλά και στη Δυτική Όχθη από την εγχώρια μιντιακή χούντα, είναι εκκωφαντική. 

Τα "Πετσωμένα" και μπουκωμένα με κυβερνητικό χρήμα συστημικά κανάλια και ιστοσελίδες, εκτός από τις επιχειρήσεις φιλοκυβερνητικής προπαγάνδας, ακολουθούν καταπόδας την φιλο-Ισραηλινή προπαγάνδα των Δυτικών ΜΜΕ.
 
Ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου, σε πρόσφατο άρθρο του, αποκαλύπτει από πρώτο χέρι μερικά κομβικά στοιχεία της συγκεκριμένης προπαγάνδας:
 
Τι έχει μάθει τις τελευταίες ημέρες για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ένας ανυποψίαστος πολίτης, ο οποίος παρακολουθεί μόνο τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό; Ότι ομάδες «Παλαιστίνιων τρομοκρατών» επιτέθηκαν με ρουκέτες εναντίον κατοικημένων περιοχών του Ισραήλ αναγκάζοντας τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να αμυνθούν χτυπώντας τις δυνάμεις των «τρομοκρατών» στη Λωρίδα της Γάζας. Το γεγονός ότι όλα ξεκίνησαν από το πογκρόμ Ισραηλινών στρατιωτών και εποίκων εναντίον Παλαιστινίων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, αποκρύπτεται επιμελώς. 

[...]

Όταν εργαζόμουν στο BBC παρακολούθησα την οργανωμένη εκστρατεία της ισραηλινής κυβέρνησης να απαγορεύσει τη χρήση συγκεκριμένων λέξεων από δελτία ειδήσεων (όπως η λέξη murder – δολοφονία, για τους θανάτους αμάχων από ισραηλινά πυρά). Από το 2010, είδαμε στον ελληνικό Τύπο κείμενα της ισραηλινής κυβέρνησης που παρουσιάστηκαν αυτούσια σαν ρεπορτάζ. Πριν από μερικά χρόνια, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής έρευνας, κατάφερα να ενταχθώ σε ένα από τα δίκτυα που στηρίζει το Ισραήλ προκειμένου να επιτίθεται σε δημοσιογράφους, πολίτες και οργανώσεις που ασκούν κριτική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για μέρες λάμβανα οδηγίες στο κινητό μου για να γράφω σχόλια εναντίον συγκεκριμένων χρηστών του Ίντερνετ αλλά και ξένων πολιτικών, όπως ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

[...]

Στην περίπτωση που εξετάζουμε, η βία ξεκίνησε όταν Ισραηλινοί επιτέθηκαν σε Παλαιστίνιους προσκυνητές και προσπάθησαν να εκκενώσουν γειτονιές Αράβων. Ακολούθησε η εκτόξευση ρουκετών από την πλευρά της Χαμάς και στη συνέχεια οι μαζικοί βομβαρδισμοί της Γάζας από το Ισραήλ. Για τα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ όμως όλα ξεκίνησαν με την εκτόξευση των ρουκετών και όχι με την επίθεση στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Παράλληλα, όμως, η φράση αφαιρεί ουσιαστικά από το δικαίωμα ενός κατακτημένου λαού να αμυνθεί απέναντι στον κατακτητή του. Αξίζει ίσως να θυμηθούμε ότι στην Ελλάδα στελέχη της ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή υποστήριζαν ότι η σφαγή στο Δίστομο αποτέλεσε «απάντηση» των Γερμανών σε επιθέσεις που πραγματοποιούσαν Έλληνες αντάρτες. 

[...]

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αλλά και αρκετές κυβερνήσεις στη Γαλλία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ επιχειρούν να ταυτίσουν τον αντισημιτισμό με τον αντισιωνισμό. Φτάνουν μάλιστα να χαρακτηρίσουν ως «αντισημιτικές» και όλες τις οργανώσεις Εβραίων που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, αλλά και αντιρατσιστικές οργανώσεις όπως το BDS. Αποκρύπτουν δηλαδή ότι ο σιωνισμός είναι ένα ιδεολογικό ρεύμα που έλαβε ακραία, εθνικιστικά χαρακτηριστικά και μέλη του οποίου πραγματοποιούσαν σειρά πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα. 

[...]

Οι φωτογραφίες που δείχνουν πολύ συχνότερα τις ζημιές σε ισραηλινές συνοικίες και όχι τα δεκάδες θύματα των βομβαρδισμών στη Γάζα, και οι τίτλοι που αποκρύπτουν τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων, είναι ο κανόνας στην κάλυψη του λεγόμενου μεσανατολικού. Ακόμη όμως και η σύνταξη μιας πρότασης μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες: Διαφορετικά συναισθήματα προκαλεί η φράση «τρία παιδιά σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων, από τον ισραηλινό στρατό» και διαφορετικά η φράση «ο ισραηλινός στρατός σκότωσε τρία παιδιά κατά τη διάρκεια συγκρούσεων». Στον πόλεμο και στην κατοχή, η αλήθεια από το ψέμα είναι μερικές φορές θέμα διατύπωσης.


Φαίνεται ότι η συντηρητική και ξενοφοβική μετάλλαξη της Ελληνικής κοινωνίας σε εντυπωσιακό βαθμό την τελευταία δεκαετία, οφείλεται κυρίως στην οικονομική κρίση και την αύξηση των προσφυγικών ροών. Πάνω σε αυτή τη μετάλλαξη πάτησε η φιλο-Ισραηλινή μιντιακή προπαγάνδα (αλλά και ως ένα βαθμό στην καταστροφική, υπέρμετρα μονόπλευρη εξωτερική πολιτική υπέρ του Ισραήλ από την κυβέρνηση Σαμαρά και όλων των μετέπειτα κυβερνήσεων), για να γείρει την πλάστιγγα της κοινής γνώμης ακόμα περισσότερο προς την πλευρά του Ισραηλινού κράτους-απαρτχάιντ, παρά τα συνεχιζόμενα εγκλήματα πολέμου εναντίον των Παλαιστινίων. 

Είναι επίσης εντυπωσιακό ότι το υπερσυντηρητικό ακροατήριο και η εγχώρια ακροδεξιά (μέρος της οποίας φωλιάζει στο καθεστώς Μητσοτάκη), ηγούνται αυτής της φιλο-Ισραηλινής αλλαγής στάσης, ακολουθώντας πιστά τα χνάρια της πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πλέον αποτελεί ένα είδος ιερού τοτέμ για όλους αυτούς τους συντηρητικούς και ακροδεξιούς.

Το ποιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι όλοι αυτοί, λόγω της ξενοφοβίας και του μίσους κατά των Μουσουλμάνων, άγονται πολύ εύκολα από την μιντιακή προπαγάνδα, που τους κατευθύνει, στις περισσότερες περιπτώσεις, όπου αυτή θέλει. Και όλα αυτά παρόλο που οι περισσότεροι θεωρούν τους εαυτούς τους "αντισυστημικούς", όπως άλλωστε και τον "λατρευτό" τους Τραμπ.

Έτσι, οι ακροδεξιοί μπροστάρηδες αυτής της φιλο-Ισραηλινής στροφής, φαίνεται ότι συμπαρασύρουν προς αυτή την κατεύθυνση ένα σημαντικό κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας, το οποίο επίσης είναι εξαιρετικά επιρρεπές στη μιντιακή προπαγάνδα.  

Η φιλο-Ισραηλινή, λοιπόν, προπαγάνδα, είναι τόσο ισχυρή, που πλέον ένα σημαντικό κομμάτι της κοινής γνώμης τάσσεται άκριτα εναντίον όχι μόνο των Παλαιστινίων, αλλά και οποιουδήποτε στηρίζει τον δίκαιο αγώνα τους για ελευθερία και αυτοδιάθεση.

Κατά συνέπεια, οι ακροδεξιοί και υπερσυντηρητικοί "τυφλοπόντικες", που έχουν μαύρα μεσάνυχτα από τα πολύπλοκα γεωπολιτικά παιχνίδια που παίζονται, ιδίως στην πολύπαθη Μέση Ανατολή, στρέφονται εν θερμώ και χωρίς δεύτερη σκέψη κατά των Παλαιστινίων. Επειδή, για παράδειγμα, τους στηρίζει ο Ερντογάν, που απλά παίζει τον προστάτη και στήνει το δικό του παιχνίδι. Ειδικά στην περίπτωση αυτή, η μιντιακή προπαγάνδα οργιάζει και έχει συμβάλει τα μέγιστα.

Οι ακροδεξιοί "τυφλοπόντικες" τα'χουν βάλει και με το Ιράν, που φαίνεται ότι έχει απομείνει η μοναδική χώρα της περιοχής η οποία στηρίζει έμπρακτα τον αγώνα των Παλαιστινίων. Η "λογική" των ακροδεξιών ανδρείκελων σπάει κόκαλα: το Ιράν στηρίζει τους Παλαιστίνιους που υποστηρίζει ο Ερντογάν = και το Ιράν είναι εχθρός της Ελλάδας. Τόσο απλά και με μια αδιανόητη αφέλεια.

Γνωρίζουν άραγε ότι οι στρατιωτικές οργανώσεις προσκείμενες στο Ιράν, ουσιαστικά πολεμούν τους φανατικούς Σουνίτες και τζιχαντιστές που έφεραν το χάος σε Συρία και Μέση Ανατολή; Και ότι ο Ερντογάν εξόπλιζε και εξοπλίζει αυτούς τους τζιχαντιστές;

Γνωρίζουν ότι η Σαουδική Αραβία (μια χώρα με καθεστώς πολύ πιο αυταρχικό από αυτό του Ιράν), το Κατάρ και άλλες χώρες της περιοχής, κατά κύριο λόγο σύμμαχοι της Δύσης, που τα'χουν βρει με το Ισραήλ, είναι επίσης βασικοί υποστηρικτές των τζιχαντιστών στη Μέση Ανατολή; 
 
Γνωρίζουν ότι ο αγαπημένος τους πορτοκαλί κλόουν τίναξε στον αέρα τη συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, μόνο και μόνο για να κάνει τα χατίρια στον Νετανιάχου και να καταστρέψει το μοναδικό ίσως θετικό που άφησε πίσω της η κυβέρνηση Ομπάμα; Μήπως γνωρίζουν ότι ο αγαπημένος τους πορτοκαλί κλόουν έδωσε εντολή για τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμάνι (αδιανόητη ενέργεια που δεν τόλμησαν ούτε οι πιο φιλο-Ισραηλινοί Αμερικανοί πρόεδροι στο παρελθόν), ο οποίος αποτελούσε βασικό παράγοντα του πολέμου ενάντια στους τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα και της Αλ Νούσρα; 

Να γνωρίζουν άραγε ότι όλοι αυτοί οι φανατικοί τζιχαντιστές εκπαιδεύονταν σε στρατόπεδα της CIA στην Ιορδανία και αφού βαφτίζονταν "μετριοπαθείς αντάρτες" του ελεύθερου Συριακού στρατού, έσπερναν το χάος και την καταστροφή σε Συρία και Ιράκ; Πράγμα που άνοιξε διάπλατα την πόρτα των προσφυγικών ροών. 
 
Ή μήπως γνωρίζουν ότι ομάδες φανατικών τζιχαντιστών μεταφέρθηκαν στη Λιβύη για να πέσει ο Καντάφι και να μπορέσουν οι Δυτικοί αποικιοκράτες να κάνουν πλιάτσικο στις πλουτοπαραγωγικές πηγές της κατεστραμμένης χώρας; Πράγμα φυσικά που δημιούργησε άλλη μια εστία χάους και μια νέα δίοδο απελπισμένων προσφύγων. 

Μάλλον δεν γνωρίζουν τίποτα απ'όλα αυτά και πολλά περισσότερα. Γιατί οι ακροδεξιοί "τυφλοπόντικες" αγάπησαν ξαφνικά τον χασάπη Νετανιάχου, ο οποίος βομβαρδίζει αδιακρίτως αμάχους και γυναικόπαιδα. Διότι είναι "τσαμπουκάς" σαν τον άλλον τον αγαπημένο τους πορτοκαλί κλόουν και δίνουν ένα καλό μάθημα στα "μουσλίμια". Όλα τ'άλλα είναι "λεπτομέρειες" άνευ σημασίας.

Έτσι λειτουργεί ο εγκέφαλός των ακροδεξιών φανατικών, γι'αυτό και οι γκεμπελίσκοι της μιντιακής χούντας τους κάνουν ότι θέλουν.

Comments

Popular posts from this blog

Τραγωδία στο Μάτι και δεξιό παρακράτος: νέα στοιχεία για πιθανή επιχείρηση προβοκάτσιας

globinfo freexchange     Όπως είχαμε επισημάνει ήδη από τον Σεπτέμβριο του 19, η εγχώρια μιντιακή χούντα και οι καθεστωτικές μαριονέτες της Μητσοτακικής δεξιάς είχαν επιλέξει τελικά να ρίξουν το μεγαλύτερο βάρος της αντι-ΣΥΡΙΖΑ προπαγάνδας σε δύο βασικούς πυλώνες: στη συμφωνία των Πρεσπών και στην τραγωδία στο Μάτι.    Όσο περνούσε ο καιρός και αφού κατακάθισε η σκόνη της μιντιακής προπαγάνδας, όλα έδειχναν ότι το σενάριο μιας πιθανής προβοκάτσιας στην υπόθεση "Μάτι" ενορχηστρωμένης από το δεξιό παρακράτος (όσο και αν αυτό φάνταζε εξωφρενικό), δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί.   Τα πρώτα ισχυρά σημάδια για την πιθανότητα ενός τέτοιου σεναρίου τα έδωσε το ίδιο το καθεστώς Μητσοτάκη με την επιβράβευση των υπεύθυνων αξιωματικών για τη διαχείριση της φωτιάς στο Μάτι, οι οποίοι πήραν προαγωγή! Κάτι φυσικά που απέκρυψαν επιμελώς όλα τα συστημικά κανάλια της μιντιακής χούντας (στην οποία ανήκει ασφαλώς και η Μητσοτακική ΥΕΝΕΔ) που στηρίζει σύσσωμη το καθεστώς. Πρόσφατα, ήρθαν και νέα

Day 821: Julian Assange still in prison

failed evolution   World's number one political prisoner, Julian Assange, still in high security prison for exposing horrendous war crimes carried out by the US imperialists and their allies.      

The notorious London spy school churning out many of the world’s top journalists

The fact that the very department that trains high state officials and agents of secretive three letter agencies is also the place that produces many of the journalists we rely on to stand up to those officials and keep them in check is seriously problematic.   by Alan Macleod   Part 5 - The Bellingcat Boys While the journalists cataloged above are not spooks, some other Department of War Studies figures working in journalism could possibly be described as such, particularly those around the influential and increasingly notorious investigative website Bellingcat . Cameron Colquhoun, for instance, spent almost a decade at GCHQ, Britain’s version of the NSA, where he was a senior analyst running cyber and counter-terrorism operations. He holds qualifications from both King’s College London and the State Department. This background is not disclosed in his Bellingcat profile, which merely describes him as the managing director of a private intelligence company that “ conduct[s] ethical in

US govt, celebrities, bots fuel astroturfed Cuba protests to push regime change

Moderate Rebels   Max Blumenthal and Ben Norton briefly discuss how the US government and corporate media are heavily amplifying small protests in Cuba to destabilize the country. While Washington suffocates the Cuban people with an illegal, 60-year blockade that the entire world just voted against at the UN, C-list celebrities are promoting #SOSCuba propaganda, and thousands of bots are spreading fake news on social media.  

The death of neoliberalism

New Economic Thinking     Market fetishists may not know it yet, but it's over. Suresh Naidu breaks down neoliberalism, and why it can no longer support itself.  

The bourgeoisie did not respect its heavy heritage

232 years later, regression towards the new Feudalism  by system failure It was 14th July of 1789 when the representatives of the bourgeoisie in France promised a different world. Indeed, authoritarianism and depression by Monarchy and Feudalism brought naturally a desire for a more equitable society. The triplet "Liberty, Equality, Fraternity" was not a simple slogan reproduced to become a cliche, but represented the pure willing of the majority for a big change. 128 years later, another revolution, in Russia this time, promised to impose the implementation of those things declared in 1789, as the proletariat was building a class consciousness and the bourgeoisie had already abandoned its initial declarations. Several decades since then, two ostensibly different worlds were fighting against each other. On the one hand, the Soviet Communism that imposed a direct state authoritarianism and a monstrous bureaucracy, on the other, the indirect authoritarianism by the Western stat

Reddit captured by national security state

Redacted Tonight   Lee Camp looks into the fall of Reddit. The website was originally a bastion of free speech where antiestablishment viewpoints and news could be amplified over the corporate propaganda that people in the modern west are used to. The ruling class wouldn't allow that to stand. It's a sad story that has brought us to this point where the front page of Reddit acts as a repository for corporate and State Department propaganda. 

THE ANGRY ARAB: How the US Controls Lebanon

The “war on terror” is even more convenient for Washington’s dreams of hegemony and domination than the previous war on communism, writes As`ad AbuKhalil.    by As`ad AbuKhalil   Part 2 - A War Without Limits   The American “war on terrorism” is even more convenient for U.S. dreams of hegemony and domination than the previous war on communism.  Unlike the latter, the “war on terrorism” knows no end and has no limits.  It is a war with no timetable or specific achievable goals, and that is how the U.S. likes it. The U.S. can’t declare a completion of its war on terrorism, just as states can’t declare an end to wars on crime or poverty. Those are virtual and theoretical wars, but with the U.S. this has become a war industry: essential for world domination.  U.S. troops are now present in most Arab countries. Morocco, Libya, Tunisia, Sudan Egypt, Iraq, Syria, Lebanon, and all Gulf countries host a large presence of U.S. troops. In Lebanon, while the Western media regurgitate Israeli and S

OPCW chief misleads UN with new lies, excuses on Syria cover-up

The Grayzone Facing growing outcry, OPCW Director General Fernando Arias went before the United Nations Security Council and told new falsehoods about his organization’s Syria cover-up scandal — along with more disingenuous excuses to avoid addressing it. Scholar and researcher Piers Robinson joins Aaron Maté to debunk Arias' latest evasions and distortions.  

The notorious London spy school churning out many of the world’s top journalists

The fact that the very department that trains high state officials and agents of secretive three letter agencies is also the place that produces many of the journalists we rely on to stand up to those officials and keep them in check is seriously problematic.   by Alan Macleod   Part 3 - The British invasion Unsurprisingly for a university based in London, the primary journalistic destination for Department of War Studies graduates is the United Kingdom. Indeed, the BBC, the country’s powerful state broadcaster, is full of War Studies alumni. Arif Ansari, head of news at the BBC Asian Network, completed a masters analyzing the Syrian Civil War in 2017 and was soon selected for a leadership development scheme, placing him in charge of a team of 25 journalists who curate news primarily geared toward the substantial Middle Eastern and South Asian communities in Great Britain. Many BBC employees begin studying at King’s years after their careers have already taken off, and balance their pr