Skip to main content

Γιατί οι Αμερικανοί και ειδικά ο Τραμπ όχι μόνο στηρίζουν την Τουρκία, αλλά επενδύουν μάλιστα και στον Τουρκικό εθνικισμό

του system failure

Έχουμε ήδη αναφέρει ότι, όπως δείχνουν τα πράγματα, ο Ερντογάν είναι ο χρήσιμος εκπρόσωπος του Αγγλο-Αμερικανικού άξονα στη Λιβύη και κάνει τη βρόμικη δουλειά για λογαριασμό του.

Έχουμε επίσης επισημάνει ότι, ειδικά οι Αμερικανοί δεν θέλουν να έρθουν σε ευθεία σύγκρουση με τον Ερντογάν και την Τουρκία, καθώς, εκτός του ότι η χώρα αποτελεί ένα σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκική γεωστρατηγική επιρροή επεκτείνεται πολύ πιο πέρα από τη Μέση Ανατολή και σε περιοχές που οι Αμερικανοί έχουν ζωτικά συμφέροντα.

Εδώ και δεκαετίες, υπάρχουν ισχυροί δεσμοί του Αμερικανικού βαθέως κράτους με τους πιο φανατικούς εθνικιστές στην Τουρκία, όπως οι γκρίζοι λύκοι, οι οποίοι μάλιστα λαμβάνουν και γενναίες χρηματοδοτήσεις. Ο λόγος είναι κυρίως ότι συμβάλλουν στην εξάπλωση του παντουρκισμού προς το τόξο των Τουρκόφωνων χωρών που φτάνουν μέχρι την Κινεζική επαρχία Σιντσιάνγκ, όπου κυριαρχεί η τουρκογενής εθνική ομάδα των Ουιγούρων.

Map showing the location of Xinjiang Uygur Autonomous Region

Ήδη από το τέλος του Κινεζικού εμφυλίου με τη νίκη των κομμουνιστών, οι Αμερικανοί έχουν βαλθεί να αποδυναμώσουν την Κίνα, ενισχύοντας τις διασπαστικές τάσεις σε ευαίσθητες περιοχές της Κινεζικής ενδοχώρας, όπως το Θιβέτ και η Σιντσιάνγκ. Και όλα αυτά, πάντα με το πρόσχημα της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όπως αποκάλυψε με αναλυτικότατο άρθρο της στις αρχές Μαρτίου η ανεξάρτητη ιστοσελίδα, Τhe Grayzone, βασικό μοχλό των Αμερικανών στο νέο ψυχρό πόλεμο κατά της Κίνας, αποτελούν οι ακροδεξιοί υπερεθνικιστές, όπως το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ουιγούρων (World Uyghur Congress - WUC). Το WUC θεωρεί την Σιντσιάνγκ ως το ανατολικό Τουρκεστάν και τους Ουιγούρους Μουσουλμάνους της περιοχής ως μέλη ενός παντουρκικού έθνους που εκτείνεται από την Κεντρική Ασία ως την Τουρκία.

Από την ίδρυσή του, το WUC υποστηρίζεται με εκατομμύρια δολάρια από την οργάνωση NED (National Endowment for Democracy), η οποία χρηματοδοτείται από το Αμερικανικό Κογκρέσο και έχει ως αποστολή την ανατροπή "ανεπιθύμητων" κυβερνήσεων με πρόσχημα τη δήθεν αποκατάσταση της δημοκρατίας στις χώρες-στόχους. Τη δουλειά δηλαδή που έκανε παλαιότερα η CIA στο παρασκήνιο.

Ενώ προσπαθεί να ενορχηστρώσει μια έγχρωμη επανάσταση (από αυτές που ενορχηστρώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε διάφορες περιοχές), με στόχο την αλλαγή καθεστώτος στο Πεκίνο, το WUC και τα παρακλάδια του έχουν συνάψει ισχυρούς δεσμούς με τους Γκρίζους Λύκους, τη γνωστή Τουρκική ακροδεξιά οργάνωση που έχει πυροδοτήσει τη σεχταρική βία από τη Συρία μέχρι την Ανατολική Ασία. Και οι ισχυροί αυτοί δεσμοί, όπως θα δούμε, έχουν βαθιές τις ρίζες τους στο παρελθόν.

Ο ιδρυτής του WUC είναι ο Erkin Alptekin, γιος του Isa Yusuf Alptekin, που είναι ο θεμελιωτής του αποσχιστικού κινήματος στην Σιντσιάνγκ.

Ταυτόχρονα με τις εκκλήσεις του προς την Ουάσιγκτον για υποστήριξη, ο πατέρας Alptekin είχε εδραιώσει σχέσεις δυνατής φιλίας με την Τουρκική ακροδεξιά. Και οι σχέσεις αυτές είχαν ως βάση τον αντι-κομμουνιστικό ζήλο και τον παντουρκικό, νεο-Οθωμανικό εθνικισμό. Δεν είναι λίγες οι φορές που είχε συναντηθεί με τον Αρπασλάν Τουρκές, ιδρυτή του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, του οποίου παραστρατιωτικό βραχίονα αποτελούν οι Γκρίζοι Λύκοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τουρκές είχε λάβει στρατιωτική εκπαίδευση από τους Αμερικανούς, ενώ συνέβαλε στο να ιδρυθεί το Τουρκικό παρακλάδι της Επιχείρησης Gladio, που είχε στηθεί από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ με κεντρικό μοχλό διάφορες αντι-κομμουνιστικές παραστρατιωτικές ομάδες που επιδίδονταν σε σαμποτάζ και προβοκάτσιες κατά της Αριστεράς σε όλη την Ευρώπη.

Όπως επίσης είχε αναφέρει σε παλαιότερο άρθρο της η Washington Post, ο Τουρκές ηγούνταν μιας δολοφονικής ομάδας δεξιών τρομοκρατών που ήταν τυφλά εθνικιστές και φασίστες τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό και ένας από τους στόχους τους ήταν η εξόντωση των κομμουνιστών. Η φασιστική αυτή παραστρατιωτική ομάδα σκότωσε πολλούς αριστερούς ακτιβιστές, φοιτητές, Κούρδους, ενώ προσπάθησε να δολοφονήσει ακόμα και τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β '.

Τις τελευταίες δεκαετίες, το αποσχιστικό κίνημα των Ουιγούρων ισχυροποίησε τους δεσμούς του με το Αμερικανικό βαθύ κράτος. Το WUC και οι προσκείμενες οργανώσεις ιδρύθηκαν από ανθρώπους που είχαν διασυνδέσεις με την Αμερικανική κυβέρνηση και το στρατιωτικό κατεστημένο.

Εμπνεόμενο από τις έγχρωμες επαναστάσεις που σχεδίαζαν οι ΗΠΑ στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας, το WUC έχει θέσει ως βασικό στόχο την αποσταθεροποίηση της Κίνας και την ανατροπή της κυβέρνησης.

Αλλά και η Τουρκική δεξιά υποστήριξε με θέρμη το αποσχιστικό κίνημα του Ανατολικού Τουρκεστάν στην Σιντσιάνγκ. Ο Ταγίπ Ερντογάν, ως δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, είχε διακηρύξει ότι "οι μάρτυρες του Ανατολικού Τουρκεστάν είναι δικοί μας μάρτυρες" εγκαινιάζοντας πάρκο με το όνομα του Alptekin για να τιμήσει τον Ουιγούρο εθνικιστή μετά το θάνατό του το 1995.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ταυτόχρονα με τη σύναψη δεσμών με την Τουρκική ακροδεξιά, κορυφαίοι εκπρόσωποι του WUC κάλεσαν τον Ερντογάν να αναλάβει παρεμβατικό ρόλο στην Κίνα, όπως στη Λιβύη και τη Συρία, όπου υποστήριξε την αλλαγή καθεστώτος που επιχειρήθηκε από τις ΗΠΑ, τη Δύση και από εξτρεμιστικές ομάδες που έδρασαν για λογαριασμό τους.

Άλλα ηγετικά μέλη του WUC έχουν υποστηρίξει ανοιχτά τον Τουρκικό παρεμβατισμό. Ορισμένες δηλώσεις του Seyit Tümturk, ο οποίος διατέλεσε αντιπρόεδρος του WUC, φανερώνουν την εξτρεμιστική και μιλιταριστική φύση της πολιτικής της συγκεκριμένης οργάνωσης, παρόλο που αυτή προβάλλεται ως μια "ειρηνική" και "ενάντια στη βία" οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το 2018, ο Tümturk διακύρηξε ότι οι Κινέζοι Ουιγούροι αντιμετωπίζουν τα αιτήματα του Τουρκικού κράτους ως "εντολές". Και ισχυρίστηκε ότι εκατοντάδες χιλιάδες Κινέζοι Ουιγούροι είναι έτοιμοι να καταταγούν στον Τουρκικό στρατό και να συνδράμουν στην παράνομη εισβολή της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία για να "πολεμήσουν για το Θεό", εάν τους διατάξει ο Ερντογάν.

Αμέσως μετά τις δηλώσεις του Tumtur, Ουιγούροι παραστρατιωτικοί, φορώντας Τουρκικές στολές παραλλαγής, δημοσίευσαν βίντεο από τα Τουρκο-Συριακά σύνορα με το οποίο απείλησαν να διεξάγουν πόλεμο εναντίον της Κίνας.

Όλα αυτά δείχνουν ότι ο Τουρκικός εθνικισμός και ο Ερντογάν είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στοιχεία για τους Αμερικανούς και τον Τραμπ. Ειδικά τώρα, που οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα και βλέπουν την Κίνα ως τη μεγαλύτερη απειλή απέναντι στην πρωτοκαθεδρία τους.

Και αποδεικνύουν ότι οι φαντασιώσεις περί "απομόνωσης"¨του Ερντογάν είναι πράγματι φαντασιώσεις που χρησιμοποιούνται για εσωτερική κατανάλωση. Εξηγούν επίσης ως ένα βαθμό και το λόγο που ο Ερντογάν εφαρμόζει πολλές φορές τη δική του ατζέντα, παρόλο που Αμερικανοί προσπαθούν να του τραβήξουν τα γκέμια, αφού γνωρίζει πόσο χρήσιμος είναι γι'αυτούς και γενικά για τους Δυτικούς ιμπεριαλιστές.

Αποδεικνύουν ακόμα ότι, οι εγχώριοι και "ευαίσθητοι" πατριώτες (πολλοί από αυτούς θαυμάζουν και εξυμνούν τον Τραμπ), υποκινούνται από αισθήματα τυφλού φανατισμού και αντι-κομμουνιστικού μένους, χωρίς να έχουν ιδέα από τα πολύπλοκα παιχνίδια που παίζονται στη γεωπολιτική σκακιέρα. Φαντασιώνονται διασυνοριακές "Αριστερές συμμαχίες" που επιχειρούν να καταλύσουν τα έθνη, τη στιγμή που αποδεικνύεται ότι η μεγαλύτερη απειλή για την Ελλάδα έρχεται από τον Τουρκικό ακραίο εθνικισμό και όχι από την  Αριστερά, η οποία σήμερα εκφράζεται στην Τουρκία σχεδόν αποκλειστικά από το Κουρδικό κίνημα. Δεν είναι, άλλωστε, λίγες οι φορές που η Ελλάδα έχει πληρώσει ακριβά τον τυφλό φανατισμό τους.

Όσοι πάλι πιστεύουν ότι τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν δραματικά υπέρ των Ελληνικών συμφερόντων με έναν Δημοκρατικό στο τιμόνι των ΗΠΑ, όπως ο Τζο Μπάιντεν, θα έπρεπε να χαρακτηριστούν τουλάχιστον ως αφελείς. Εκτός του ότι ο Μπάιντεν δεν είναι τίποτε άλλο από ένας τυπικός νεοφιλελεύθερος παλαιάς κοπής που έχει υποστηρίξει κατά κόρον τις Αμερικανικές επεμβάσεις, ενώ σε πολλά ζητήματα είναι πιο συντηρητικός ακόμα και από τον Τραμπ, είναι γνωστό ότι, ειδικά η Αμερικανική εξωτερική  πολιτική σχεδιάζεται από το βαθύ κράτος των ΗΠΑ και όχι από τον εκάστοτε πρόεδρο.

Το χειρότερο απ'όλα είναι ότι, ειδικά η τωρινή κυβέρνηση, η οποία φαίνεται ότι επενδύει στο θυμικό του Έλληνα, σχεδιάζει ακόμα και την εξωτερική πολιτική με επικοινωνιακούς όρους. Πράγμα που μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επιζήμιο για τα εθνικά συμφέροντα, αφού ο σχεδιασμός αυτός δεν βασίζεται στη σωστή και σε βάθος ανάγνωση των εξελίξεων στο πολύπλοκο γεωπολιτικό παιχνίδι, αλλά στην προσπάθεια ικανοποίησης των πατριωτικών ενστίκτων των αδαών σε ότι αφορά τις εξελίξεις αυτές.

Comments

Popular posts from this blog

Τραγωδία στο Μάτι και δεξιό παρακράτος: νέα στοιχεία για πιθανή επιχείρηση προβοκάτσιας

globinfo freexchange     Όπως είχαμε επισημάνει ήδη από τον Σεπτέμβριο του 19, η εγχώρια μιντιακή χούντα και οι καθεστωτικές μαριονέτες της Μητσοτακικής δεξιάς είχαν επιλέξει τελικά να ρίξουν το μεγαλύτερο βάρος της αντι-ΣΥΡΙΖΑ προπαγάνδας σε δύο βασικούς πυλώνες: στη συμφωνία των Πρεσπών και στην τραγωδία στο Μάτι.    Όσο περνούσε ο καιρός και αφού κατακάθισε η σκόνη της μιντιακής προπαγάνδας, όλα έδειχναν ότι το σενάριο μιας πιθανής προβοκάτσιας στην υπόθεση "Μάτι" ενορχηστρωμένης από το δεξιό παρακράτος (όσο και αν αυτό φάνταζε εξωφρενικό), δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί.   Τα πρώτα ισχυρά σημάδια για την πιθανότητα ενός τέτοιου σεναρίου τα έδωσε το ίδιο το καθεστώς Μητσοτάκη με την επιβράβευση των υπεύθυνων αξιωματικών για τη διαχείριση της φωτιάς στο Μάτι, οι οποίοι πήραν προαγωγή! Κάτι φυσικά που απέκρυψαν επιμελώς όλα τα συστημικά κανάλια της μιντιακής χούντας (στην οποία ανήκει ασφαλώς και η Μητσοτακική ΥΕΝΕΔ) που στηρίζει σύσσωμη το καθεστώς. Πρόσφατα, ήρθαν και νέα

Day 821: Julian Assange still in prison

failed evolution   World's number one political prisoner, Julian Assange, still in high security prison for exposing horrendous war crimes carried out by the US imperialists and their allies.      

The notorious London spy school churning out many of the world’s top journalists

The fact that the very department that trains high state officials and agents of secretive three letter agencies is also the place that produces many of the journalists we rely on to stand up to those officials and keep them in check is seriously problematic.   by Alan Macleod   Part 5 - The Bellingcat Boys While the journalists cataloged above are not spooks, some other Department of War Studies figures working in journalism could possibly be described as such, particularly those around the influential and increasingly notorious investigative website Bellingcat . Cameron Colquhoun, for instance, spent almost a decade at GCHQ, Britain’s version of the NSA, where he was a senior analyst running cyber and counter-terrorism operations. He holds qualifications from both King’s College London and the State Department. This background is not disclosed in his Bellingcat profile, which merely describes him as the managing director of a private intelligence company that “ conduct[s] ethical in

US govt, celebrities, bots fuel astroturfed Cuba protests to push regime change

Moderate Rebels   Max Blumenthal and Ben Norton briefly discuss how the US government and corporate media are heavily amplifying small protests in Cuba to destabilize the country. While Washington suffocates the Cuban people with an illegal, 60-year blockade that the entire world just voted against at the UN, C-list celebrities are promoting #SOSCuba propaganda, and thousands of bots are spreading fake news on social media.  

The death of neoliberalism

New Economic Thinking     Market fetishists may not know it yet, but it's over. Suresh Naidu breaks down neoliberalism, and why it can no longer support itself.  

The bourgeoisie did not respect its heavy heritage

232 years later, regression towards the new Feudalism  by system failure It was 14th July of 1789 when the representatives of the bourgeoisie in France promised a different world. Indeed, authoritarianism and depression by Monarchy and Feudalism brought naturally a desire for a more equitable society. The triplet "Liberty, Equality, Fraternity" was not a simple slogan reproduced to become a cliche, but represented the pure willing of the majority for a big change. 128 years later, another revolution, in Russia this time, promised to impose the implementation of those things declared in 1789, as the proletariat was building a class consciousness and the bourgeoisie had already abandoned its initial declarations. Several decades since then, two ostensibly different worlds were fighting against each other. On the one hand, the Soviet Communism that imposed a direct state authoritarianism and a monstrous bureaucracy, on the other, the indirect authoritarianism by the Western stat

Reddit captured by national security state

Redacted Tonight   Lee Camp looks into the fall of Reddit. The website was originally a bastion of free speech where antiestablishment viewpoints and news could be amplified over the corporate propaganda that people in the modern west are used to. The ruling class wouldn't allow that to stand. It's a sad story that has brought us to this point where the front page of Reddit acts as a repository for corporate and State Department propaganda. 

THE ANGRY ARAB: How the US Controls Lebanon

The “war on terror” is even more convenient for Washington’s dreams of hegemony and domination than the previous war on communism, writes As`ad AbuKhalil.    by As`ad AbuKhalil   Part 2 - A War Without Limits   The American “war on terrorism” is even more convenient for U.S. dreams of hegemony and domination than the previous war on communism.  Unlike the latter, the “war on terrorism” knows no end and has no limits.  It is a war with no timetable or specific achievable goals, and that is how the U.S. likes it. The U.S. can’t declare a completion of its war on terrorism, just as states can’t declare an end to wars on crime or poverty. Those are virtual and theoretical wars, but with the U.S. this has become a war industry: essential for world domination.  U.S. troops are now present in most Arab countries. Morocco, Libya, Tunisia, Sudan Egypt, Iraq, Syria, Lebanon, and all Gulf countries host a large presence of U.S. troops. In Lebanon, while the Western media regurgitate Israeli and S

OPCW chief misleads UN with new lies, excuses on Syria cover-up

The Grayzone Facing growing outcry, OPCW Director General Fernando Arias went before the United Nations Security Council and told new falsehoods about his organization’s Syria cover-up scandal — along with more disingenuous excuses to avoid addressing it. Scholar and researcher Piers Robinson joins Aaron Maté to debunk Arias' latest evasions and distortions.  

The notorious London spy school churning out many of the world’s top journalists

The fact that the very department that trains high state officials and agents of secretive three letter agencies is also the place that produces many of the journalists we rely on to stand up to those officials and keep them in check is seriously problematic.   by Alan Macleod   Part 3 - The British invasion Unsurprisingly for a university based in London, the primary journalistic destination for Department of War Studies graduates is the United Kingdom. Indeed, the BBC, the country’s powerful state broadcaster, is full of War Studies alumni. Arif Ansari, head of news at the BBC Asian Network, completed a masters analyzing the Syrian Civil War in 2017 and was soon selected for a leadership development scheme, placing him in charge of a team of 25 journalists who curate news primarily geared toward the substantial Middle Eastern and South Asian communities in Great Britain. Many BBC employees begin studying at King’s years after their careers have already taken off, and balance their pr