Skip to main content

Η «λίστα Πέτσα» και η εξαγορά της μιντιακής προπαγάνδας

της Μαρίνας Αλεξανδρή

Οι «νόμιμοι ιδιοκτήτες της χώρας» συνελήφθησαν – για δεύτερη φορά μετά τα vouchers του Βρούτση – με την γίδα στην πλάτη: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, στο πλαίσιο της επικοινωνιακής εκστρατείας για τον κορονοϊό, διένειμε 20 εκατομμύρια ευρώ σε περίπου 1.200 μέσα μαζικής ενημέρωσης που περιλαμβάνουν  από τα κανάλια εθνικής εμβέλειας και τις μεγαλύτερες εφημερίδες έως τα sites του… Φουρθιώτη, ανύπαρκτες και ανενεργές ιστοσελίδες και τοπικά media πολιτευτών και «φίλων της ΝΔ.

Εως εδώ η υπόθεση κινείται στα όρια της αδιαφάνειας, της (μη) πολιτικής ηθικής και του παλαιοκομματισμού. Από την στιγμή όμως που επίσης ο κ. Πέτσας, παρά τα επαναλαμβανόμενα αιτήματα σύσσωμης της αντιπολίτευσης, αρνείται να δώσει στην δημοσιότητα τα ποσά και τα κριτήρια με τα οποία μοιράστηκε σε κάθε μέσο το δημόσιο χρήμα, η υπόθεση μπορεί να άπτεται πια και των ορίων του νόμου. Το ερώτημα, δηλαδή, δεν είναι μόνον εάν τα χρήματα των ελλήνων φορολογουμένων διατέθηκαν με όρους διαφάνειας αλλά και εάν η κατανομή τους έγινε νόμιμα ή όχι.

Σύμφωνα με την καταγγελία του Κώστα Βαξεβάνη, από τα 20 εκατομμύρια της καμπάνιας διατέθηκαν 869.000 ευρώ στο site ενός δημοσιογράφου-παρουσιαστή (στο Νewsit του Νίκου Ευαγγελάτου), άλλες 400.000 στα media του εκδότη Γιάννη Κουρτάκη και 323.000 στο site και την εφημερίδα του εκδότη Θανάση Μαυρίδη – του ανθρώπου που έχει και την πατρότητα του τίτλου «νέος Μωυσής» για τον πρωθυπουργό της χώρας.

Ο Νίκος Ευαγγελάτος απέκρουσε την καταγγελία με μια δήλωση περί fake news μέσω τη εκπομπής του στο MEGA: «Να καταδικάζει κανείς τα fake news είναι σημαντικό, αλλά το να δημιουργεί ή να αναπαράγει τα πολύ, αλλά πάρα πολύ fake news – το τονίζω αυτό, ας κοιτάξει στον καθρέφτη του», είπε αλλά συγκεκριμένες πληροφορίες δεν έδωσε. Ο Γιάννης Κουρτάκης διέψευσε ότι έλαβε 400.000 ευρώ και προανήγγειλε αγωγές, ενώ ο κ. Μαυρίδης του Liberal σιωπά σταθερά επί του θέματος.

Εκ των λοιπών μέσων, η Εφημερίδα των Συντακτών γνωστοποίησε πως έχει λαμβάνειν ποσό 40.000 ευρώ από την καμπάνια, ενώ και τα sites sofokleousin και popaganda ανακοίνωσαν επίσης αυτοβούλως πως πήραν 2.000 ευρώ το πρώτο και 5.000 ευρώ το δεύτερο.

Το εάν αυτά τα ποσά και οι τεράστιες αποκλίσεις που καταγγέλλονται υφίστανται ή όχι το γνωρίζει μόνον ο κ. Πέτσας και όσοι του έδωσαν είτε την εντολή, είτε την έγκριση να μοιράσει κατά τον τρόπο που το μοίρασε το δημόσιο χρήμα εν μέσω ύφεσης και πανδημίας. Και το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνείται πεισματικά να δώσει στην δημοσιότητα τα ακριβή στοιχεία για την κατανομή των ποσών ανά μέσο εγείρει σοβαρά ζητήματα ακόμη κι ως προς την νομιμότητα της κατανομής.

Το ενδεχόμενο επίσης ο Στέλιος Πέτσας να λειτούργησε μόνος, αυτοβούλως και χωρίς καμία κεντρική εντολή ή κατεύθυνση από το Μαξίμου στην διανομή των 20 εκατομμυρίων μοιάζει εξαιρετικά αδύναμο – δοθείσης και της δρακόντειας εποπτείας που έχει επιβάλει το «επιτελικό κράτος» Μητσοτάκη σε όλους τους υπουργούς.

Αρα, το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι τριπλό – ηθικό, νομικό και πολιτικό και αγγίζει και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Το ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως δύσκολα, και ο Στέλιος Πέτσας και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μπορέσουν να επιμείνουν στην σιωπή τους μετά την προσωπική ερώτηση που κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας ρωτώντας «ποια είναι τα ακριβή ποσά ανά δικαιούχο για την ενημερωτική δαπάνη που αφορούσε την εκστρατεία για τον κορωνοϊό;».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί και αυτή την φορά να κρυφτεί και να μην πάει στην Βουλή για να απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα. Μπορεί επίσης η κυβέρνηση να επιχειρήσει να θολώσει τα νερά, εάν ισχύσουν οι τελευταίες διαρροές σύμφωνα με τις οποίες το Μαξίμου προκρίνει το σενάριο να δοθούν στην δημοσιότητα οι δαπάνες για τις επικοινωνιακές καμπάνιες της… τελευταίας δεκαετίας.

Με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο όμως, η «λίστα Πέτσα» θα βγει κάποια στιγμή στο φως. Και θα φανεί εάν και ποιοι – είτε τώρα, είτε στις… αρχές της τελευταίας δεκαετίας – εξαγόρασαν με δημόσιο χρήμα την μιντιακή προπαγάνδα.

Πηγή:


Comments

Popular posts from this blog

Operation Mindfuck: The origins of the Illuminati conspiracy fraud and how it became popular in our times

From the new documentary Can 't Get You Out of My Head by Adam Curtis   globinfo freexchange   The first settlers had come from Europe to America to flee from the corruption of power in the Old World. But although they had got away from the old power, they hadn't got away from their suspicious minds, and alone, out in the vast wilderness of the new America, that led them to imagining dark, hidden conspiracies in their own government, far away in Washington.    One of the first of these, in the early 19th century, said that a secret group from Europe, called the Bavarian Illuminati, were running a giant conspiracy in America to destroy the new democracy. In reality, the Illuminati had been a utopian movement who wanted to replace religion with reason. But instead, they now became the first of a series of frightening suspicions that fed off the isolation of the settlers in the New World.    One night (in 1958, somewhere in the vicinity of Whittier, California), Kerry Thornley

Ποιος ολιγάρχης θα πηδήξει πρώτος από το κυβερνητικό Μητσοτακικό καράβι που βουλιάζει;

failed evolution   Όλα δείχνουν ότι η αντίστροφη μέτρηση για την πτώση του Μητσοτακικού καθεστώτος έχει αρχίσει. Το καθεστώς δέχτηκε απανωτά χτυπήματα σε όλα τα μέτωπα, με κεντρικό, βεβαίως, το μέτωπο της πανδημίας. Η αποτυχία του καθεστώτος όσον αφορά τα μέτρα και το πρόγραμμα εμβολιασμών, που απ'ότι φαίνεται χωλαίνει, θα αποτελέσει την αρχή του τέλους της αποτυχημένης Μητσοτακικής διακυβέρνησης.   Η απέλπιδα προσπάθεια ενός τραγικού Μητσοτάκη να κινητοποιήσει τα αντανακλαστικά των νοικοκυραίων, πάντα με τη βοήθεια της μιντιακής χούντας, χρησιμοποιώντας την πρόσφατη επίθεση εναντίον αστυνομικού, φαίνεται ότι πέφτει στο κενό. Οι νοικοκυραίοι μεσαιοταξίτες δεν "τσιμπάνε" πλέον με τέτοιου είδους φτηνά επικοινωνιακά κολπάκια, πολύ απλά γιατί βλέπουν ότι το παρατεταμένο λοκντάουν του ενός έτους, τους εξοντώνει συστηματικά κυρίως στον οικονομικό τομέα. Όπως είχαμε γράψει αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 19, μπορεί ο Έλλην μικροαστός να άγεται με ευκολία από τη μιντιακή

COVID-19: After one year, Mitsotakis regime fails dramatically to control pandemic in Greece

globinfo freexchange   After one year, Greece has become one of the most characteristic cases of blatant failure concerning COVID-19 pandemic control. The situation is getting worse and the National Health System of Greece receives extreme pressure, while there are signs that it has already crashed. According to some recent reports , " A record number of patients with Covid-19 in Greece are on ventilators on Thursday. The total number of people undergoing the treatment has reached 706, breaking the previous record of 699, which was recorded on both the last two consecutive days, on Tuesday and Wednesday. " With the help of jodi.graphics we present a brief timeline of the COVID-19 pandemic in the country: February 26, 2020: The first verified COVID-19 case in Greece. March 10, 2020: The government shuts down schools and universities. March 12, 2020: The first death in Greece from COVID-19.   March 23, 2020: The first lockdown in Greece.   March 28, 2020: COVID-19 cases in Gr

QAnon and Russiagate: How the capitalist elites produced a mass conspiracy hysteria to maintain power

globinfo freexchange   In his new documentary Can't Get You Out of My Head , Adam Curtis traces the origins of popular conspiracy theories that survived up to our days and spread rapidly due to Internet. As a result, Curtis finds that Trump election and Brexit triggered a conspiracy paranoia that took over both the liberal establishment and the ultra-conservative camp. The story begins in the late 60s, when Kerry Thornley and his friend Greg Hill had started what they called Operation Mindfuck . They had spread the conspiracy theory that the Illuminati were really the secret rulers of the world. They had done it to parody and ridicule all conspiracy theories because they thought that they undermined the confidence of individuals and made them easier to control.    But now, in the mass of data online, those stories about the Illuminati got mixed up with other conspiracies, both true and false, and out of it came extraordinary dreamlike stories built out of fragments of truth and fic

Γκάλοπ πρόωρων εκλογών

failed evolution survey software * Η σειρά με την οποία έχουν τοποθετηθεί τα πολιτικά κόμματα έγινε με βάση το αποτέλεσμα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών του Ιουλίου του 2019.  * Αν προτιμάτε άλλο κόμμα από αυτά που εκπροσωπούνται στη βουλή, υπάρχει η επιλογή "Άλλο", ενώ μπορείτε, αν θέλετε, να γράψετε στα σχόλια το όνομα του κόμματος.  * Παρακαλούμε κοινοποιείστε για καλύτερο δείγμα.

New bill designed to destroy 3rd parties in the US

Redacted Tonight   The Democrats are pursuing  an ostensible "Voting Rights" bill that seriously undermines 3rd party politics. 

Νέα απόπειρα περαιτέρω μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ από την ντόπια ολιγαρχία καθώς το κυβερνών καράβι της Μητσοτακοδεξιάς βουλιάζει

globinfo freexchange   Ήδη από τον Ιούλιο του '15, ανιχνεύσαμε την πιο σοβαρή απόπειρα της ντόπιας ολιγαρχίας, σε συνεργασία πάντα με τους δανειστές της Τρόικας, να μεταλλάξουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε συστημικό κόμμα, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους. Η μεγάλη επιτυχία των ολιγαρχών και του άξονα Βρυξελλών-Βερολίνου, ήταν η απομάκρυνση της επικίνδυνης γι'αυτούς Αριστερής πλατφόρμας από το κόμμα.    Όπως είχαμε γράψει πριν από ένα χρόνο, μετά την εικονική έξοδο από τα μνημόνια, οι ολιγάρχες άρχισαν να φοβούνται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να εκτροχιαστεί από την "κανονικότητά" τους. Δεν είναι τυχαίο ότι η "κανονικότητα" άρχισε να πλασάρεται, ως έννοια, από τους μιντιακούς παπαγάλους, όταν οι ντόπιοι ολιγάρχες και το νεοφιλελεύθερο ιερατείο είδαν τον ΣΥΡΙΖΑ να "τσινάει" και να αρχίζει να σκαλίζει διάφορα μεγάλα σκάνδαλα. Έτσι, η "κανονικότητα" ταυτίστηκε με την άνοδο της Μητσοτακικής δεξιάς στην εξουσία, που θα γλίτωνε τη χώρα από τους επικίνδυνους

Max Blumenthal debunks US accusation of China's 'genocide' against Uighurs

The Grayzone   Max Blumenthal documents the deceptions behind the US government's accusation that China is committing "genocide" against Uyghur Muslims in its Xinjiang region, picking apart NED-funded studies that rely on botched statistics and exposing extremist Adrian Zenz and his error-filled research. 

Joe Biden is already breaking his promise to end the US’ ‘forever wars’ in the Middle East

by Robert Inlakesh   Part 4 - Twisting the nuclear deal   Along with the demonisation of Iran and its influence in Iraq being used as a partial justification for further action in the country comes the Biden administration’s continued hardball stance when it comes to re-entering the JCPOA/Iran nuclear deal. Biden has offered to rejoin talks with Iran, on the issue of the JCPOA, dropping Trump-era restrictions such as the tight limitation of movement imposed on Iranian diplomats, but these gestures have not budged any party. In a meeting this Thursday between US, German, French and UK diplomats, the quartet blamed Iran for the lack of progress on the restoration of the deal. The statement focuses on its reactionary enrichment of uranium, which came in the wake of US and EU non-compliance with the deal, and urged Iran to consider the “ consequences of such grave action ”.  In response to the statement, Iranian Foreign Minister Javad Zarif lambasted the US and E3 partners for what he call

Aurora police killed without consequence, now their protestors face 48 years for “kidnapping” cops

The cops and the district attorneys want people to see what we are going through — the conditions of our arrests, our experiences in jail, and our legal battle — and to think that this is what you risk when you stand up against them. – Lillian House, Aurora Activist and Defendant   by Alan Macleod   Part 3 - A vindictive police response To this day, Aurora Police classify McClain as a “suspect” in a case, meaning that his family cannot seek compensation, even for funeral costs. At the height of the Movement for Black Lives last summer, activists organized a mass protest for McClain, including a somber violin vigil in the city’s Center Park. Musicians (including children) from all over the city and further afield congregated to mourn the death of one of their own. The event was broken up by masked, black-clad police in full riot gear, wielding batons and pepper spray. “ We challenged their impunity, we challenged their ability to kill without consequence, and the protests we led brought