Skip to main content

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ετοιμάζει το μεγάλο ξεπούλημα του νερού


Ήταν θέμα χρόνου. Η ιδιωτικοποίηση του νερού δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από τα νύχια των νεοφιλελεύθερων αρπακτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία φαίνεται να έχει ξεκινήσει τις υπόγειες διαδικασίες για ακόμα ένα μεγάλο ξεπούλημα στους ιδιώτες. Και μάλιστα, το ξεπούλημα του πολυτιμότερου αγαθού που θα έπρεπε να είναι ελεύθερο και δημόσιο.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του tvxs.gr:

Την ιδιωτικοποίηση μέσω σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου (ΣΔΙΤ) όλου του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος της Αττικής φαίνεται πως μεθοδευει η κυβέρνηση, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις εκ μέρους των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ κι όχι μόνο. 

[...]

«Στην ουσία απομειώνεται την περιουσία της ΕΥΔΑΠ, καθώς της παίρνουν από τα χέρια όλα αυτά τα υδάτινα αποθέματα. Δεν είναι εύκολο να έρθει μια εταιρεία μικρή και να τα διαχειριστεί όλα αυτά. Δεν ξέρω κατά πόσο, παίρνοντας από την ΕΥΔΑΠ, θα διασφαλιστεί η αδιάλειπτη παροχή νερού στην Αττική» σημειώνει μιλώντας στο tvxs ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΥΔΑΠ, Γιώργος Αλεξανδράκης.

«Πως μιλάμε για σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, όταν μιλάμε για ένα ήδη κατασκευασμένο δίκτυο; Φανταστείτε λοιπόν ότι είναι πιθανό να δούμε έναν ιδιώτη να διαχειρίζεται το 80% των υδάτινων αποθεμάτων της Ελλάδας» συνεχίζει ο κύριος Αλεξανδράκης.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το ενδεχόμενο αύξησης του κόστους υδροδότησης μετά από μια τέτοια εξέλιξη επισημαίνει ότι «είναι πολύ πιθανό. Τα 26 εκατομμύρια που θα φύγουνε από την ΕΥΔΑΠ, λόγω της απώλειας της ΕΥΣ, μαζί με τα 266 εκατομμύρια που ζητάει το υπουργείο υποδομών αλλά και με δεδομένη την διανομή -αν είναι δυνατόν- του 70% των κερδών της στους μετόχους, δημιουργούν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στην επιχείρηση. Ουσιαστικά μεθοδεύεται η διάλυση και η χρεοκοπία της ΕΥΔΑΠ. Όλο αυτό το κόστος, καθώς θα εξανεμιστούν και τα αποθεματικά της -κερδοφόρας ας μην ξεχνάμε- εταιρείας, ό,τι και να λέει η κυβέρνηση, είναι βέβαιο πως μετακυλιστεί στους καταναλωτές. Είναι βέβαιο δηλαδή ότι θα αυξηθούν τα τιμολόγια των πολιτών της Αττικής» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Εμείς θεωρούμε ότι πίσω και από αυτή τη διαδικασία, αλλά και από τον διαγωνισμό της Ψυττάλειας κρύβονται μεγάλες ιδιωτικές εταιρείας, με κυριότερη τη Suez. Εκεί πιστεύουμε πως οδηγούν την κατάσταση. Να έρθει μια μεγάλη ιδιωτική επιχείρηση και να πάρει τη διαχείριση ολόκληρου το συστήματος ύδρευσης. Στην πραγματικότητα όμως δε θα είναι εύκολο ούτε να το διαχειριστεί ούτε και να το συντηρήσει» καταλήγει ο κύριος Αλεξανδράκης.Υπενθυμίζουμε ότι, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης πανδημίας, ο Γιάνης Βαρουφάκης από το βήμα της βουλής είχε αναφερθεί στον ύποπτο ρόλο των ΣΔΙΤ, που χρησιμοποιούνται με ύπουλο τρόπο για ιδιωτικοποιήσεις από την "πίσω πόρτα":

                         Τέτοιες στιγμές, διαπιστώνουμε το μεγαλείο του δημόσιου, εθνικού συστήματος υγείας. Και διαπιστώνουμε πόσο ακριβός, άχρηστος και αναποτελεσματικός είναι ο ιδιωτικός τομέας υγείας. Ελπίζω αυτή η διαπίστωση, που σίγουρα κάνετε και σεις, να σας βοηθήσει να συνέλθετε από την "ιδιωτικομανία". Και να ενισχύσετε το ΕΣΥ χωρίς ΣΔΙΤ, χωρίς κρυφές ιδιωτικοποιήσεις εκ των έσω, αλλά με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, το οποίο ο ιδιωτικός τομέας, όχι μόνο δεν εξυπηρετεί, αλλά συστηματικά υπονομεύει.  

Σε πρόσφατο μήνυμά του, ο Βαρουφάκης μίλησε και πάλι για τον ρόλο των ΣΔΙΤ, μέσω των οποίων η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να υπονομεύσει, αντί να ενισχύσει το εθνικό σύστημα υγείας, για χάρη των ιδιωτών:


Αλλά και ο Δημήτρης Καζάκης, σε άρθρο του αμέσως μετά την εκλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, έγραψε για το άκρως βεβαρημένο παρελθόν των στελεχών της κυβέρνησης και για την εμπλοκή στους σε σκάνδαλα μέσω ΣΔΙΤ. Οι δύο πρώτες παράγραφοι είναι χαρακτηριστικές:

                          Η κυβέρνηση που σχημάτισε ο κ. Μητσοτάκης είναι η πιο εμφανώς διαπλεκόμενη με συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα εντός και εκτός χώρας. Δεν υπάρχει σχεδόν κανένας από τους πολυάριθμους νεοδιορισθέντες υπουργούς και υφυπουργούς που να μην συνδέεται με συγκεκριμένα επιχειρηματικά κυκλώματα. Δεν έχει παρά να διαβάσει κανείς τα βιογραφικά τους.

                         Το 40% του υπουργικού σχήματος δεν έχει ασχοληθεί με την ενεργό πολιτική, παρά μόνο με ύποπτα κυκλώματα της αγοράς από την εποχή του σκανδάλου του χρηματιστηρίου, αλλά και των σκανδάλων Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Το 70% των υπουργών και υφυπουργών εκπροσωπεί οργανωμένα ιδιωτικά συμφέροντα, τα οποία χρηματοδότησαν την πιο πολυδάπανη προεκλογική εκστρατεία της μεταπολίτευσης.

Το ξέσπασμα της πανδημίας "χάλασε τη σούπα" των κυβερνητικών σχεδιασμών για ξεπούλημα του εθνικού συστήματος υγείας, αφού και η ίδια η κυβέρνηση αναγκάστηκε να το "χειροκροτήσει", αναγνωρίζοντας αναγκαστικά την αξία του. Ταυτόχρονα, το μεγαλύτερο τμήμα της Ελληνικής κοινωνίας κατανόησε ότι ένα ισχυρό εθνικό σύστημα υγείας είναι η μόνη εγγύηση για τη δημόσια υγεία, ειδικά σε τέτοιες ακραίες και έκτακτες καταστάσεις όπως αυτή που ζήσαμε με την πανδημία. Άρα, επειδή η κοινωνία φαίνεται ότι είναι αντίθετη τόσο με την ιδιωτικοποίηση του εθνικού συστήματος υγείας, όσο και με την ιδιωτικοποίηση του νερού, η φανατικά νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση ξεπουλήματος Μητσοτάκη, επιχειρεί με ύπουλο τρόπο να προχωρήσει σε μαζικές ιδιωτικοποιήσεις μέσω ΣΔΙΤ. Έτσι ώστε να μην παρεκκλίνει ούτε στο ελάχιστο από το αρχικό της πλάνο και τη βασική της αποστολή, που είναι, με λίγα λόγια, το ξεπούλημα των πάντων σε ιδιώτες.

Όσον αφορά το νερό, υπενθυμίζεται ότι εκατοντάδες πόλεις, περιφέρειες και κράτη σε όλο τον κόσμο επαναδημοτικοποιούν τις υπηρεσίες ύδρευσής τους, απορρίπτοντας ως αποτυχημένο το ιδιωτικό μοντέλο διαχείρισης του νερού που δοκίμασαν για δεκαετίες. Στην Ευρώπη, οι περισσότερες περιπτώσεις καταγράφηκαν στη Γαλλία, την έδρα των μεγαλύτερων και ισχυρότερων πολυεθνικών εταιρειών νερού του πλανήτη. Εννιά περιπτώσεις καταγράφηκαν στη Γερμανία.

Παρ’ όλο που το Βερολίνο και το Παρίσι επανέκτησαν τον δημόσιο έλεγχο του νερού τους, κάτι που παρουσιάστηκε εντός συνόρων ως κάτι καλό, η οικονομική και πολιτική ελίτ της Ευρώπης πιέζει -μέσω των δανειστών- την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, να ιδιωτικοποιήσουν τα δικά τους δημόσια συστήματα ύδρευσης. Είναι ένας κοινός όρος που περιλαμβάνεται σε κάθε μνημόνιο που έχει υπογραφεί μεταξύ των χρεωμένων χωρών και των δανειστών τους.

Όπως αποδείχθηκε, το ισχυρό λόμπι του νερού υποχρέωνε τις δημοτικές αρχές, σε όλες τις Ευρωπαϊκές πόλεις στις οποίες επιβλήθηκε η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης, να υπογράφουν συμβόλαια που εξασφάλιζαν σε κάθε περίπτωση το κέρδος υπέρ των εταιριών.

Έτσι, για παράδειγμα, αναφέρθηκε περίπτωση συγκεκριμένου δήμου που έπρεπε να πληρώσει ένα υπέρογκο ποσό στην ιδιωτική εταιρία επειδή οι προβλέψεις για αύξηση της κατανάλωσης έπεσαν έξω. Δηλαδή, οι ιδιώτες, όχι μόνο προέβησαν σε υπέρογκες αυξήσεις των παροχών υπηρεσιών νερού, όχι μόνο παρείχαν υποβαθμισμένες ποιοτικά υπηρεσίες, αλλά ζημίωσαν επιπλέον το δημόσιο με τις απαιτήσεις τους.

Στον τομέα του νερού καταρρέει και ένας άλλος κεντρικός νεοφιλελεύθερος μύθος περί ιδιωτικοποιήσεων αφού το ισχυρό λόμπι του νερού ουσιαστικά έχει το μονοπώλιο στον τομέα, πράγμα που καθιστά αδύνατη την πτώση των τιμών λόγω ανταγωνισμού. Έτσι εξηγούνται και οι υπέρογκες αυξήσεις από τις ιδιωτικές εταιρίες οι οποίες φυσικά ενδιαφέρονται αποκλειστικά για το κέρδος και όχι για την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν στους πολίτες. 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, όπου αντιστάθηκαν οι κοινωνίες κατάφεραν ουσιαστικά να κερδίσουν τις πολυεθνικές, ενώ η μάχη συνεχίζεται σε ορισμένους Ευρωπαϊκούς δήμους όπου οι εταιρίες τα έχουν βρει σκούρα λόγω της αντίστασης των τοπικών κοινωνιών. Η αντίσταση λοιπόν δεν είναι μάταιη, όπως κάποιοι 'ορθολογιστές' νεοφιλελεύθεροι θέλουν να κάνουν τον κόσμο να πιστέψει.

Τα πράγματα όμως φαίνεται να είναι σκούρα με την κυβέρνηση των ανάλγητων του Μητσοτάκη, καθώς έχουν καταφέρει να επικρατήσουν εκλογικά και σε τοπικό επίπεδο, με τους δικούς τους ανθρώπους στους περισσότερους δήμους και περιφέρειες.

Αν πολίτες, εργαζόμενοι και άλλοι φορείς δεν αντιδράσουν μαζικά, ο εφιάλτης της ιδιωτικοποίησης του νερού θα γίνει πραγματικότητα στην αποικία χρέους που λέγεται Ελλάδα.

Comments

Popular posts from this blog

Γκάλοπ πρόωρων εκλογών

failed evolution survey software * Η σειρά με την οποία έχουν τοποθετηθεί τα πολιτικά κόμματα έγινε με βάση το αποτέλεσμα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών του Ιουλίου του 2019.  * Αν προτιμάτε άλλο κόμμα από αυτά που εκπροσωπούνται στη βουλή, υπάρχει η επιλογή "Άλλο", ενώ μπορείτε, αν θέλετε, να γράψετε στα σχόλια το όνομα του κόμματος.  * Παρακαλούμε κοινοποιείστε για καλύτερο δείγμα.

Operation Mindfuck: The origins of the Illuminati conspiracy fraud and how it became popular in our times

From the new documentary Can 't Get You Out of My Head by Adam Curtis   globinfo freexchange   The first settlers had come from Europe to America to flee from the corruption of power in the Old World. But although they had got away from the old power, they hadn't got away from their suspicious minds, and alone, out in the vast wilderness of the new America, that led them to imagining dark, hidden conspiracies in their own government, far away in Washington.    One of the first of these, in the early 19th century, said that a secret group from Europe, called the Bavarian Illuminati, were running a giant conspiracy in America to destroy the new democracy. In reality, the Illuminati had been a utopian movement who wanted to replace religion with reason. But instead, they now became the first of a series of frightening suspicions that fed off the isolation of the settlers in the New World.    One night (in 1958, somewhere in the vicinity of Whittier, California), Kerry Thornley

End of the Megamachine: How capitalism & its crises have turned us into a failing civilization

Going Underground   Fabian Scheidler, author of The End of the Megamachine. A Brief History of a Failing Civilization ( https://www.megamaschine.org/en/​ ), discusses why capitalism is in terminal crisis due to its continuous growth model. Why he classifies human civilization as a failing civilization. How capitalism will likely not go through a sudden collapse but rather transition into something else. How crises such a climate change and coronavirus continue to break capitalism. The role of neoliberalism in accelerating capitalism’s collapse. Capitalism’s reliance on 70% of the world being cheap labour. The role of regime change and debt in keeping nations poor.  

COVID-19: After one year, Mitsotakis regime fails dramatically to control pandemic in Greece

globinfo freexchange   After one year, Greece has become one of the most characteristic cases of blatant failure concerning COVID-19 pandemic control. The situation is getting worse and the National Health System of Greece receives extreme pressure, while there are signs that it has already crashed. According to some recent reports , " A record number of patients with Covid-19 in Greece are on ventilators on Thursday. The total number of people undergoing the treatment has reached 706, breaking the previous record of 699, which was recorded on both the last two consecutive days, on Tuesday and Wednesday. " With the help of jodi.graphics we present a brief timeline of the COVID-19 pandemic in the country: February 26, 2020: The first verified COVID-19 case in Greece. March 10, 2020: The government shuts down schools and universities. March 12, 2020: The first death in Greece from COVID-19.   March 23, 2020: The first lockdown in Greece.   March 28, 2020: COVID-19 cases in Gr

QAnon and Russiagate: How the capitalist elites produced a mass conspiracy hysteria to maintain power

globinfo freexchange   In his new documentary Can't Get You Out of My Head , Adam Curtis traces the origins of popular conspiracy theories that survived up to our days and spread rapidly due to Internet. As a result, Curtis finds that Trump election and Brexit triggered a conspiracy paranoia that took over both the liberal establishment and the ultra-conservative camp. The story begins in the late 60s, when Kerry Thornley and his friend Greg Hill had started what they called Operation Mindfuck . They had spread the conspiracy theory that the Illuminati were really the secret rulers of the world. They had done it to parody and ridicule all conspiracy theories because they thought that they undermined the confidence of individuals and made them easier to control.    But now, in the mass of data online, those stories about the Illuminati got mixed up with other conspiracies, both true and false, and out of it came extraordinary dreamlike stories built out of fragments of truth and fic

EU more worried about Parma ham branding than COVID vaccine patents

How did EU governments decide to oppose a global measure that could boost production of COVID vaccines and medicines for the global south? You won’t get the slightest hint from official EU sources. But leaked documents reveal that the Commission and member states see the real problem as a mere PR issue of how to deflect criticism. Given the pandemic, their position seems indefensible.   Corporate Europe Observatory   Part 4 - The world needs to understand the EU better   To almost anyone, to the public, that would be where the story ended – with no insight into how the EU’s decision to oppose the India/ South Africa proposal was made, nor into what arguments were considered. But then sometimes, with a stroke of luck, documents are leaked. And in this case, documents from a German Ministry ended up with Corporate Europe Observatory (unfortunately they cannot be made public). According to those documents, the proposed India/ South Africa waiver was discussed on three occasions in the Tra

Αν είσαι Κούλης ...

globinfo freexchange Δεν παραδέχεσαι πότε, ούτε εμμέσως, ως πρωθυπουργός μιας χώρας, ότι η χώρα αυτή είναι προτεκτοράτο. Εκτός και αν είσαι ... Κούλης.   Όχι βέβαια ότι δεν το ξέραμε. Ότι δηλαδή η χώρα είναι εδώ και δεκαετίες Αμερικανικό προτεκτοράτο και πιο πρόσφατα, Γερμανική αποικία χρέους. Αλλά ένας πρωθυπουργός υποτίθεται ότι δεν πρέπει να τα λέει αυτά (ούτε άμεσα, ούτε πλαγίως, ούτε με κανένα τρόπο), γιατί είναι σαν να δηλώνει υποταγή με τον πιο επίσημο τρόπο και να παραδέχεται ανοιχτά ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ αυτή η κατάσταση.  Αλλά είπαμε. Όταν είσαι Κούλης και θεωρείς τη χώρα τσιφλίκι που κληρονόμησες απ'τον μπαμπά για να το παραδώσεις βορά σε ντόπια και ξένα συμφέροντα, δεν δίνεις σημασία σε τέτοιες "λεπτομέρειες". Αυτά είναι ψιλά γράμματα για το Πριγκιπόπουλο του Μητσοτακιστάν. Λόγω αλαζονείας, λόγω αμετροέπειας και τελικά λόγω ... βλακείας.   Ο Κούλης, λοιπόν, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για "σατανικό σχέδιο" (εδώ γελάνε και οι πιο "ψεκασμένο

"The prices are going up quickly": Bulgarian PM reveals huge scandal around the negotiations between EU and Pfizer for the price of the COVID-19 vaccine

globinfo freexchange   It should be a big headline in every major media outlet. Yet, in the era of corporate feudalism (where the mainstream media are bought by big corporations), this story has passed almost unnoticed, despite the fact that it has been brought to light by a Prime Minister of a European country.   Almost buried in a "corner" of the Reuters website, the short report reveals that according to the Bulgarian PM Boyko Borissov, the EU is about to make a new deal with Pfizer-BioNTech for additional doses of the COVID-19 vaccine, at a significantly increased price:   The bloc is seeking the new supply deal with the two companies for up to 1.8 billion vaccines, of which is 900 million optional, to be delivered in 2022 and 2023, Reuters reported on Friday. Borissov, speaking on Sunday, said the EU was negotiating the new contract at a price of 19.5 euros ($23.22) per dose. “The prices are going up quickly,” Borissov said during a trip to a village in southern Bulga

Max Blumenthal debunks US accusation of China's 'genocide' against Uighurs

The Grayzone   Max Blumenthal documents the deceptions behind the US government's accusation that China is committing "genocide" against Uyghur Muslims in its Xinjiang region, picking apart NED-funded studies that rely on botched statistics and exposing extremist Adrian Zenz and his error-filled research. 

Will Lula make a comeback? Global imperialists and resource extractors shudder at the prospect

With the potential comeback of Lula da Silva, Brazil may once again be on a path away from fascism and one that puts economic justice and anti-imperialism first.   by Alan Macleod   Part 1 Will the world’s sixth most populous country move away from fascism and towards a social democracy putting economic justice and anti-imperialism first once more? That is the question on Brazilian minds right now, as earlier this month the Supreme Court dismissed all charges against former President Luis Inácio “Lula” da Silva. A colossal figure in domestic and world politics, Lula was falsely convicted of fraud in 2017, and spent more than 18 months in prison, becoming, in the words of renowned academic Noam Chomsky, “ the world’s most prominent political prisoner. ” Yesterday, the Supreme Court also ruled that the judge who sentenced Lula, Sergio Moro, made a biased decision. Secret documents show that Moro was actually working with the prosecution to ensure Lula was convicted, paving the way for fa