Skip to main content

Την ώρα που ο Κούλης ετοιμάζει νέο μνημόνιο και εργασιακό μεσαίωνα, ο Ιγκλέσιας αποφασίζει ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα


Το Μητσοτακικό καθεστώς προχωράει ακάθεκτο και επιχειρεί να επιταχύνει τα σχέδια του για τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που θα σαρώσει την οικονομία.

Οι νεοφιλελεύθεροι τζιχαντιστές του Μητσοτάκη, επιχειρούν να κεφαλαιοποιήσουν το καθημερινό λιβανιστήρι που απολαμβάνουν από την μιντιακή χούντα σχετικά με την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας, ώστε να κερδίσουν το χαμένο έδαφος και να επανέλθουν στην "κανονικότητα" του αρχικού τους πλάνου. Ένα πλάνο που περιλαμβάνει, φυσικά, νέο γύρο ιδιωτικοποιήσεων, μνημονίων, σκληρής λιτότητας, εργασιακού μεσαίωνα, διάλυση του κοινωνικού κράτους.

Όσον αφορά τα εργασιακά, σύμφωνα με ρεπορτάζ του tvxs,gr, η τροπολογία Βρούτση ξηλώνει κάθε έννοια εργασιακής ασφάλειας στον ιδιωτικό τομέα, και αποκαλύπτει πως οι δήθεν «περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές» της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα έρθουν μέσα από τη γενικευμένη εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας, την απελευθέρωση των απολύσεων για όσους εργαζόμενους δεν μπουν στο καθεστώς της μειωμένης απασχόλησης και του μειωμένου μισθού, αλλά και τη μείωση – για πρώτη φορά στη σύγχρονη πολιτική περίοδο – των Δώρων Χριστουγέννων και του επιδόματος άδειας.

Εν τέλει, οι μόνοι εργαζόμενοι που θα τύχουν περιορισμένης χρονικά προστασίας – μέχρι τις 15 Οκτωβρίου – θα είναι όσοι δεχθούν να μπουν στο καθεστώς της εκ περιτροπής απασχόλησης με μείωση μισθού 20%. Καμία προστασία δεν θα έχουν οι εργαζόμενοι που προ κρίσης βρίσκονταν σε μερική απασχόληση, καθώς δεν απαγορεύεται η απόλυσή τους, ούτε η περαιτέρω μείωση του χρόνου εργασίας και του μισθού τους.

Όσον αφορά το πακέτο των 32 δισ. ευρώ, που η φιλοκυβερνητική μηχανή προπαγάνδας εκθείαζε αδιάλειπτα τις τελευταίες μέρες με θριαμβευτικά σχόλια, φαίνεται ότι συνοδεύεται τελικά με όρους που μυρίζουν πέμπτο, σκληρό μνημόνιο. Από αυτά τα μνημόνια που ο άξονας Βρυξελλών-Βερολίνου επιβάλλει στη χώρα την τελευταία δεκαετία. 

Πράγματι, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βλάντις Ντομπρόφσκις, σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ, συνέδεσε ευθέως την εκταμίευση των ευρωπαϊκών πόρων από την Αθήνα – είτε αυτοί κλείσουν στα 22+9,5 δις ευρώ, είτε σε χαμηλότερο ποσό – με την εφαρμογή συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων και πολιτικών. 

Και παρ΄ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα» ενισχυμένης εποπτείας, ο κ. Ντομπρόφσκις ήταν εξαιρετικά καθαρός: Είπε ότι ειδικά «για την Ελλάδα, πράγματι υπάρχει ακόμη η ενισχυμένη εποπτεία και θα είναι προφανώς ένας παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη», τόνισε ότι ο μηχανισμός των επιδοτήσεων δεν θα είναι ένα νέο ταμείο συνοχής αλλά θα συνδέεται άμεσα «με συγκεκριμένα ορόσημα» υλοποίησης πολιτικών και διαμήνυσε πως σε ό,τι αφορά τα κριτήρια διάθεσης των πόρων «δεν μιλάμε μόνο για επενδύσεις, αλλά και για μεταρρυθμίσεις, για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και ανταγωνιστικότητας των οικονομιών των κρατών – μελών μέσω μεταρρυθμίσεων». 

Ξέρουμε πολύ καλά ότι μεταρρυθμίσεις+εποπτεία = μνημόνιο, παρά τα ψέματα των κυβερνητικών που επιχειρούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις.

Στον αντίποδα της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας που ετοιμάζει το Μητσοτακικό καθεστώς, έχουμε την κεντροαριστερή κυβέρνηση των Σάντσεθ-Ιγκλέσιας στην Ισπανία, να αποφασίζουν ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για όλους τους πολίτες. 


Όπως αναφέρει η Ελληνική έκδοση της Deutsche Welle στην ιστοσελίδα της, η κυβέρνηση συνασπισμού του σοσιαλιστικού κόμματος (PSOE) και των Podemos, υπό τον Πέδρο Σάντσεθ, ενέκρινε την παροχή ενός "ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος" για όλους τους πολίτες. Είναι μία ιστορική τομή για την Ισπανία, μία χώρα με παραδοσιακά υψηλή ανεργία, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων. Οι κυβερνώντες ευελπιστούν ότι με το "ελάχιστο εισόδημα" θα καταφέρουν να περιορίσουν κατά 80% τις περιπτώσεις ακραίας φτώχειας. Συνολικά τρία δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως αναμένεται να στοιχίσει το ευεργετικό μέτρο, ποσό που έχει ήδη εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό.

Τη συνεισφορά του κόμματός του δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Κοινωνικών Δικαιωμάτων Πάμπλο Ιγκλέσιας. "Είναι μία ιστορική μέρα για τη Δημοκρατία μας, είναι και για μένα μεγάλη τιμή να ανακοινώσω, ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ότι σήμερα θεμελιώνουμε ένα νέο κοινωνικό δικαίωμα: ένα ελάχιστο εισόδημα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πρόοδο στην κοινωνική πολιτική της Ισπανίας, τουλάχιστον από την κοινωνική νομοθεσία του 2006", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι Ισπανοί κατάφεραν να ανακάμψουν από την οικονομική κρίση που ξέσπασε προ δεκαετίας, αλλά σήμερα η κρίση του κορωνοϊού δοκιμάζει και πάλι τις αντοχές της οικονομίας και του πολιτικού συστήματος. Αυτός είναι και ο λόγος, επισημαίνει ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, που η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ αποφάσισε να επισπεύσει την ψήφιση του νομοσχεδίου για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. "Βρεθήκαμε μπροστά σε μία κατάσταση, η οποία μας αναγκάζει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες", επισημαίνει. "Ήταν μία υπόσχεση που περιλαμβάνεται βέβαια στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, ενώ σήμερα καθίσταται πλέον απολύτως αναγκαία, χιλιάδες οικογένειες στην Ισπανία δεν μπορούν να περιμένουν άλλο..."

Είναι φανερό ότι η συμμετοχή των Podemos και του Πάμπλο Ιγκλέσιας στην κυβέρνηση συνασπισμού έπαιξε καθοριστικό ρόλο γι'αυτή την εξέλιξη που μπορεί να αποδειχθεί ορόσημο.

Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα, διάφορα φιλοκυβερνητικά τρολ στο διαδίκτυο αλλά και στελέχη της Μητσοτακικής δεξιάς, θυμήθηκαν ξαφνικά τον Ιγκλέσιας και επιτέθηκαν εναντίον του με τους συνήθεις χαρακτηρισμούς. 

Κάποιοι, μάλιστα, ως γνήσιοι προπαγανδιστές του νεοφιλελεύθερου ιερατείου, επιχείρησαν να εξισώσουν τον Ιγκλέσιας με τον Τραμπ και άλλους από το χώρο της ακροδεξιάς. Πρόκειται για τη γνωστή τακτική "τσουβαλιάσματος" της νεοφιλελεύθερης μηχανής προπαγάνδας, που επιχειρεί να χαρακτηρίσει ως "ακραίους" όλους όσους βρίσκονται έξω από το νεοφιλελεύθερο ιδεολογικό φάσμα, ασχέτως των τεράστιων ιδεολογικών τους διαφορών.

Η απόφαση της Ισπανικής κυβέρνησης μπορεί να αποτελέσει προπομπό του Universal Basic Income (UBI) γι'αυτό και έχει σημασία το γεγονός ότι το αποφάσισε μια κεντροαριστερή κυβέρνηση. Αν το εγχείρημα πετύχει, τότε θα ανοίξει το δρόμο και για άλλες προοδευτικές κυβερνήσεις που θα χρησιμοποιήσουν το UBI εφαρμόζοντας σοσιαλιστικές πολιτικές, σε συνδυασμό με την επαναφορά ενός ισχυρού κράτους πρόνοιας. 

Σε αντίθετη περίπτωση, το UBI θα χρησιμοποιηθεί από συντηρητικές-νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις, μόνο ως ένα εργαλείο ομαλής μετάβασης προς ένα είδος κορπορατικής φεουδαρχίας.

Comments

  1. Anonymous2/6/20 20:20

    Όπως σου έγραψα και στο capital,gr :
    Αγαπητέ mbnmb μάθε ότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα προέρχεται από τους φιλελεύθερους (Αustrian school)

    “We shall again take for granted the availability of a system of public relief which provides a uniform minimum for all instances of proved need, so that no member of the community need be in want of food or shelter.” Friedrich Hayek '' The Constitution of Liberty,'' .

    Καληνύχτα

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Day 1828: After five years, Julian Assange still in prison and under slow-motion execution by the Anglo-American imperialist criminals

failed evolution   On 11 April 2019, the Ecuadorian government of traitor Lenin Moreno, invited the Metropolitan Police into the Ecuadorian embassy in London, and they arrested Julian Assange . Since then, Assange is kept in Belmarsh high security prison in London, without actual charges.   The real reason world's number one political prisoner is still kept in this high security prison, is because he exposed horrendous war crimes carried out by the US imperialists and their allies.   The ruthless Western imperialist regime wants to punish the No1 real journalist in the world and make him an example for any Whistleblower or real journalist who will attempt to expose its big crimes in the future.   And the Anglo-American axis has now become officially a fascist coalition , framed by the rest of its Western pets. UK's Home Secretary Priti Patel, one of the most ruthless ever, decided to extradite Julian Assange to US. No surprise of course. The only question we had in mind is

Seymour Hersh - CIA Covers Up Nord Stream Bombing & Corruption Continues in Ukraine

davidekyo    

Zionist criminals admit on camera genocide & destruction of UN facilities

The Grayzone   Journalist Jeremy Loffredo joins The Grayzone to discuss his shocking and highly revelatory video report from inside the ranks of the Israeli nationalists blocking aid to Gaza with the quiet support of their government. Loffredo explains how he gained access to the demonstrators and the unsettling scenes he witnessed while filming his exclusive Grayzone documentary.

US sends troops & weapons to Taiwan. Is it preparing war on China?

Geopolitical Economy Report   The US government has sent troops to Taiwan, just a few kilometers from mainland China, while also selling billions of dollars of weapons and military equipment. Is Washington preparing for war? Ben Norton analyzes the geopolitical situation.  

Η μαύρη επταετία του καθεστώτος Μητσοτάκη

globinfo freexchange   Όπως έχουμε ήδη αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο , η παντοδυναμία του καθεστώτος Μητσοτάκη στηρίζεται σε πήλινα πόδια. Τώρα, σε κανονικές συνθήκες, (έτσι βέβαια όπως τις αντιλαμβάνονται τα κέντρα αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης), οι γραφειοφασίστες των Βρυξελλών και το διευθυντήριο του Βερολίνου φροντίζουν όλο και πιο συχνά να διαμηνύουν στις κυβερνήσεις ότι "το πάρτι τελείωσε".  Αυτό σημαίνει καταρχήν σκληρή λιτότητα. Και επειδή κανείς δεν ξέρει στην πραγματικότητα πόσο χρήμα μοιράστηκε στην προηγούμενη θητεία Μητσοτάκη, πάνω και κάτω από το τραπέζι, προς διάφορες κατευθύνσεις, προκειμένου το καθεστώς να ανανεώσει το ραντεβού του με την εξουσία, είναι πολύ πιθανό να αρχίσει να εμφανίζεται στον ορίζοντα ένας σοβαρός εκτροχιασμός των δημοσιονομικών στόχων και άρα των πολύ σκληρών όρων που επιβλήθηκαν στην κυβέρνηση Τσίπρα με αντάλλαγμα τη ρύθμιση του χρέους. Αυτό, με λίγα λόγια, σημαίνει δεύτερη επίσημη χρεοκοπία.   Και αυτό, με τη σειρά του, σ

The Invasion of Gaza's Resources Begins: Jared Kushner, the EU, Egypt & US

Richard Medhurst   Jared Kushner, Donald Trump's son in law who previously tried to steal land in the Middle East from Arabs has said that Israel should empty the Gaza strip of civilians. He said that " Gaza's waterfront property could be very valuable ". He then proceeded to suggest ethnic cleansing: " move the people out and clean it [Gaza] up " Simultaneously, the transfer of billions of dollars from the European Union (7.4b EUR), the International Monetery Fund ($8b) and the United Arab Emirates ($32b) to Egypt: an attempt to buy Sisi's silence perhaps? The United States is also shipping 1000 troops and a firm "Fogbow", owned by a former CIA officer and USMC veteran, in order to build a pier in Gaza. These events do not seem like a coincidence. Medhurst explains why this relates to theft of gas and building of a canal in Gaza.   Related: Zionist and US imperialist criminals are about to grab the natural gas off shore Gaza

Yanis Varoufakis Banned from Germany as Berlin Police Raid & Shut Down Palestinian Conference

Democracy Now!   As Germany intensifies its crackdown on pro-Palestinian voices, Democracy Now! spoke with Greek economist and politician Yanis Varoufakis, one of the planned speakers at a conference in Berlin last weekend that was forcibly shut down by police. The Palestine Congress was scheduled to be held for three days, but police stormed the venue as the first panelist spoke.    Germany's Interior Ministry had also banned some conference speakers from even entering the country, including Varoufakis, the Palestinian British surgeon Ghassan Abu-Sittah and the Palestinian researcher Salman Abu Sitta.    " This is not about protecting Jewish lives and Jews from antisemitism. It's all about protecting the right of Israel to commit any war crime of its choice, " says Varoufakis.    Varoufakis speaks also about freeing Julian Assange and his new book Technofeudalism .      Related: Germany again on a dark path towards fascism

Πως θα καταλάβετε ότι το καθεστώς Μητσοτάκη είναι ότι χειρότερο έχει κυβερνήσει τη χώρα στη μεταπολίτευση

Από τον μέγα ηγέτη Μωυσή ως τον αντίπαλο λαό, μια θητεία Μητσοτάκη δρόμος     globinfo freexchange   Αν ακόμα δεν έχετε πάρει χαμπάρι με τι άθλια διακυβέρνηση έχουμε να κάνουμε.   Αν δεν σας έπεισε η καταστροφική διαχείριση της πανδημίας, οι υποκλοπές, τα Τέμπη, το ρεκόρ καμένων δασών, η ακρίβεια, τα υπερκέρδη των καρτέλ, η διάλυση του συστήματος υγείας και τόσα άλλα.  Τότε μάλλον ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που είναι εξαιρετικά επιρρεπείς στην επικοινωνιακή καταιγίδα του καθεστώτος Μητσοτάκη, με την οποία επιχειρεί να κρύψει τον όλεθρο που σπέρνει στο διάβα του. Όμως αν είναι όντως έτσι, ίσως να σας πείσει η δραματική αλλαγή του επικοινωνιακού αφηγήματος του μιντιακού προπαγανδιστικού μηχανισμού, που απεικονίζει το μέγεθος της αποτυχίας της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Θυμηθείτε ότι με την έναρξη της πρώτης θητείας Μητσοτάκη, ο μηχανισμός προπαγάνδας παρουσίαζε τον ίδιο τον Μητσοτάκη ως τον μέγα ηγέτη που βγάζει την Ελλάδα από το περιθώριο, χρησιμοποιώντας πολλές φορές και υπερβολ

Τυχαία γεγονότα στην τριτοκοσμική μπανανία των Βαλκανίων

failed evolution   1) Συμβαίνει το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ιστορία της χώρας. 2) Γίνεται αστραπιαία επιχείρηση μοντάζ των συνομιλιών του σταθμάρχη από μηχανισμό του καθεστώτος, πριν ακόμα φτάσει στα χέρια των αρχών, προκειμένου να αποδοθεί η τραγωδία αποκλειστικά σε ανθρώπινο λάθος και να βγουν από το κάδρο οι πολιτικές ευθύνες ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων. 3) Αναπαράγεται το παραποιημένο υλικό αστραπιαία από ναυαρχίδα της καθεστωτικής προπαγάνδας. 4) Τοποθετείται επικεφαλής στην επιτροπή-παρωδία πρωτοπαλίκαρο του καθεστώτος Μητσοτάκη που εργάζονταν παλιά στην ίδια αυτή ναυαρχίδα. 5) Η επιτροπή κλείνει άρον-άρον την υπόθεση αποκλείοντας ουσιώδεις μάρτυρες που είχαν προειδοποιήσει επανειλημμένα τον αρμόδιο υπουργό για τον κίνδυνο μεγάλου δυστυχήματος. Σταματάει έτσι και η όποια σε βάθος διερεύνηση για την απόπειρα συγκάλυψης του εγκλήματος.   

LEAKED: How Israel Calculates the Non-Value of Civilian Life in Gaza

Glenn Greenwald