Skip to main content

Την ώρα που ο Κούλης ετοιμάζει νέο μνημόνιο και εργασιακό μεσαίωνα, ο Ιγκλέσιας αποφασίζει ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα


Το Μητσοτακικό καθεστώς προχωράει ακάθεκτο και επιχειρεί να επιταχύνει τα σχέδια του για τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που θα σαρώσει την οικονομία.

Οι νεοφιλελεύθεροι τζιχαντιστές του Μητσοτάκη, επιχειρούν να κεφαλαιοποιήσουν το καθημερινό λιβανιστήρι που απολαμβάνουν από την μιντιακή χούντα σχετικά με την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας, ώστε να κερδίσουν το χαμένο έδαφος και να επανέλθουν στην "κανονικότητα" του αρχικού τους πλάνου. Ένα πλάνο που περιλαμβάνει, φυσικά, νέο γύρο ιδιωτικοποιήσεων, μνημονίων, σκληρής λιτότητας, εργασιακού μεσαίωνα, διάλυση του κοινωνικού κράτους.

Όσον αφορά τα εργασιακά, σύμφωνα με ρεπορτάζ του tvxs,gr, η τροπολογία Βρούτση ξηλώνει κάθε έννοια εργασιακής ασφάλειας στον ιδιωτικό τομέα, και αποκαλύπτει πως οι δήθεν «περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές» της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα έρθουν μέσα από τη γενικευμένη εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας, την απελευθέρωση των απολύσεων για όσους εργαζόμενους δεν μπουν στο καθεστώς της μειωμένης απασχόλησης και του μειωμένου μισθού, αλλά και τη μείωση – για πρώτη φορά στη σύγχρονη πολιτική περίοδο – των Δώρων Χριστουγέννων και του επιδόματος άδειας.

Εν τέλει, οι μόνοι εργαζόμενοι που θα τύχουν περιορισμένης χρονικά προστασίας – μέχρι τις 15 Οκτωβρίου – θα είναι όσοι δεχθούν να μπουν στο καθεστώς της εκ περιτροπής απασχόλησης με μείωση μισθού 20%. Καμία προστασία δεν θα έχουν οι εργαζόμενοι που προ κρίσης βρίσκονταν σε μερική απασχόληση, καθώς δεν απαγορεύεται η απόλυσή τους, ούτε η περαιτέρω μείωση του χρόνου εργασίας και του μισθού τους.

Όσον αφορά το πακέτο των 32 δισ. ευρώ, που η φιλοκυβερνητική μηχανή προπαγάνδας εκθείαζε αδιάλειπτα τις τελευταίες μέρες με θριαμβευτικά σχόλια, φαίνεται ότι συνοδεύεται τελικά με όρους που μυρίζουν πέμπτο, σκληρό μνημόνιο. Από αυτά τα μνημόνια που ο άξονας Βρυξελλών-Βερολίνου επιβάλλει στη χώρα την τελευταία δεκαετία. 

Πράγματι, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βλάντις Ντομπρόφσκις, σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ, συνέδεσε ευθέως την εκταμίευση των ευρωπαϊκών πόρων από την Αθήνα – είτε αυτοί κλείσουν στα 22+9,5 δις ευρώ, είτε σε χαμηλότερο ποσό – με την εφαρμογή συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων και πολιτικών. 

Και παρ΄ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα» ενισχυμένης εποπτείας, ο κ. Ντομπρόφσκις ήταν εξαιρετικά καθαρός: Είπε ότι ειδικά «για την Ελλάδα, πράγματι υπάρχει ακόμη η ενισχυμένη εποπτεία και θα είναι προφανώς ένας παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη», τόνισε ότι ο μηχανισμός των επιδοτήσεων δεν θα είναι ένα νέο ταμείο συνοχής αλλά θα συνδέεται άμεσα «με συγκεκριμένα ορόσημα» υλοποίησης πολιτικών και διαμήνυσε πως σε ό,τι αφορά τα κριτήρια διάθεσης των πόρων «δεν μιλάμε μόνο για επενδύσεις, αλλά και για μεταρρυθμίσεις, για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και ανταγωνιστικότητας των οικονομιών των κρατών – μελών μέσω μεταρρυθμίσεων». 

Ξέρουμε πολύ καλά ότι μεταρρυθμίσεις+εποπτεία = μνημόνιο, παρά τα ψέματα των κυβερνητικών που επιχειρούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις.

Στον αντίποδα της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας που ετοιμάζει το Μητσοτακικό καθεστώς, έχουμε την κεντροαριστερή κυβέρνηση των Σάντσεθ-Ιγκλέσιας στην Ισπανία, να αποφασίζουν ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για όλους τους πολίτες. 


Όπως αναφέρει η Ελληνική έκδοση της Deutsche Welle στην ιστοσελίδα της, η κυβέρνηση συνασπισμού του σοσιαλιστικού κόμματος (PSOE) και των Podemos, υπό τον Πέδρο Σάντσεθ, ενέκρινε την παροχή ενός "ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος" για όλους τους πολίτες. Είναι μία ιστορική τομή για την Ισπανία, μία χώρα με παραδοσιακά υψηλή ανεργία, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων. Οι κυβερνώντες ευελπιστούν ότι με το "ελάχιστο εισόδημα" θα καταφέρουν να περιορίσουν κατά 80% τις περιπτώσεις ακραίας φτώχειας. Συνολικά τρία δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως αναμένεται να στοιχίσει το ευεργετικό μέτρο, ποσό που έχει ήδη εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό.

Τη συνεισφορά του κόμματός του δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Κοινωνικών Δικαιωμάτων Πάμπλο Ιγκλέσιας. "Είναι μία ιστορική μέρα για τη Δημοκρατία μας, είναι και για μένα μεγάλη τιμή να ανακοινώσω, ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ότι σήμερα θεμελιώνουμε ένα νέο κοινωνικό δικαίωμα: ένα ελάχιστο εισόδημα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πρόοδο στην κοινωνική πολιτική της Ισπανίας, τουλάχιστον από την κοινωνική νομοθεσία του 2006", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι Ισπανοί κατάφεραν να ανακάμψουν από την οικονομική κρίση που ξέσπασε προ δεκαετίας, αλλά σήμερα η κρίση του κορωνοϊού δοκιμάζει και πάλι τις αντοχές της οικονομίας και του πολιτικού συστήματος. Αυτός είναι και ο λόγος, επισημαίνει ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, που η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ αποφάσισε να επισπεύσει την ψήφιση του νομοσχεδίου για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. "Βρεθήκαμε μπροστά σε μία κατάσταση, η οποία μας αναγκάζει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες", επισημαίνει. "Ήταν μία υπόσχεση που περιλαμβάνεται βέβαια στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, ενώ σήμερα καθίσταται πλέον απολύτως αναγκαία, χιλιάδες οικογένειες στην Ισπανία δεν μπορούν να περιμένουν άλλο..."

Είναι φανερό ότι η συμμετοχή των Podemos και του Πάμπλο Ιγκλέσιας στην κυβέρνηση συνασπισμού έπαιξε καθοριστικό ρόλο γι'αυτή την εξέλιξη που μπορεί να αποδειχθεί ορόσημο.

Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα, διάφορα φιλοκυβερνητικά τρολ στο διαδίκτυο αλλά και στελέχη της Μητσοτακικής δεξιάς, θυμήθηκαν ξαφνικά τον Ιγκλέσιας και επιτέθηκαν εναντίον του με τους συνήθεις χαρακτηρισμούς. 

Κάποιοι, μάλιστα, ως γνήσιοι προπαγανδιστές του νεοφιλελεύθερου ιερατείου, επιχείρησαν να εξισώσουν τον Ιγκλέσιας με τον Τραμπ και άλλους από το χώρο της ακροδεξιάς. Πρόκειται για τη γνωστή τακτική "τσουβαλιάσματος" της νεοφιλελεύθερης μηχανής προπαγάνδας, που επιχειρεί να χαρακτηρίσει ως "ακραίους" όλους όσους βρίσκονται έξω από το νεοφιλελεύθερο ιδεολογικό φάσμα, ασχέτως των τεράστιων ιδεολογικών τους διαφορών.

Η απόφαση της Ισπανικής κυβέρνησης μπορεί να αποτελέσει προπομπό του Universal Basic Income (UBI) γι'αυτό και έχει σημασία το γεγονός ότι το αποφάσισε μια κεντροαριστερή κυβέρνηση. Αν το εγχείρημα πετύχει, τότε θα ανοίξει το δρόμο και για άλλες προοδευτικές κυβερνήσεις που θα χρησιμοποιήσουν το UBI εφαρμόζοντας σοσιαλιστικές πολιτικές, σε συνδυασμό με την επαναφορά ενός ισχυρού κράτους πρόνοιας. 

Σε αντίθετη περίπτωση, το UBI θα χρησιμοποιηθεί από συντηρητικές-νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις, μόνο ως ένα εργαλείο ομαλής μετάβασης προς ένα είδος κορπορατικής φεουδαρχίας.

Comments

 1. Anonymous2/6/20 20:20

  Όπως σου έγραψα και στο capital,gr :
  Αγαπητέ mbnmb μάθε ότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα προέρχεται από τους φιλελεύθερους (Αustrian school)

  “We shall again take for granted the availability of a system of public relief which provides a uniform minimum for all instances of proved need, so that no member of the community need be in want of food or shelter.” Friedrich Hayek '' The Constitution of Liberty,'' .

  Καληνύχτα

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Γκάλοπ πρόωρων εκλογών

failed evolution survey software * Η σειρά με την οποία έχουν τοποθετηθεί τα πολιτικά κόμματα έγινε με βάση το αποτέλεσμα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών του Ιουλίου του 2019.  * Αν προτιμάτε άλλο κόμμα από αυτά που εκπροσωπούνται στη βουλή, υπάρχει η επιλογή "Άλλο", ενώ μπορείτε, αν θέλετε, να γράψετε στα σχόλια το όνομα του κόμματος.  * Παρακαλούμε κοινοποιείστε για καλύτερο δείγμα.

Operation Mindfuck: The origins of the Illuminati conspiracy fraud and how it became popular in our times

From the new documentary Can 't Get You Out of My Head by Adam Curtis   globinfo freexchange   The first settlers had come from Europe to America to flee from the corruption of power in the Old World. But although they had got away from the old power, they hadn't got away from their suspicious minds, and alone, out in the vast wilderness of the new America, that led them to imagining dark, hidden conspiracies in their own government, far away in Washington.    One of the first of these, in the early 19th century, said that a secret group from Europe, called the Bavarian Illuminati, were running a giant conspiracy in America to destroy the new democracy. In reality, the Illuminati had been a utopian movement who wanted to replace religion with reason. But instead, they now became the first of a series of frightening suspicions that fed off the isolation of the settlers in the New World.    One night (in 1958, somewhere in the vicinity of Whittier, California), Kerry Thornley

End of the Megamachine: How capitalism & its crises have turned us into a failing civilization

Going Underground   Fabian Scheidler, author of The End of the Megamachine. A Brief History of a Failing Civilization ( https://www.megamaschine.org/en/​ ), discusses why capitalism is in terminal crisis due to its continuous growth model. Why he classifies human civilization as a failing civilization. How capitalism will likely not go through a sudden collapse but rather transition into something else. How crises such a climate change and coronavirus continue to break capitalism. The role of neoliberalism in accelerating capitalism’s collapse. Capitalism’s reliance on 70% of the world being cheap labour. The role of regime change and debt in keeping nations poor.  

COVID-19: After one year, Mitsotakis regime fails dramatically to control pandemic in Greece

globinfo freexchange   After one year, Greece has become one of the most characteristic cases of blatant failure concerning COVID-19 pandemic control. The situation is getting worse and the National Health System of Greece receives extreme pressure, while there are signs that it has already crashed. According to some recent reports , " A record number of patients with Covid-19 in Greece are on ventilators on Thursday. The total number of people undergoing the treatment has reached 706, breaking the previous record of 699, which was recorded on both the last two consecutive days, on Tuesday and Wednesday. " With the help of jodi.graphics we present a brief timeline of the COVID-19 pandemic in the country: February 26, 2020: The first verified COVID-19 case in Greece. March 10, 2020: The government shuts down schools and universities. March 12, 2020: The first death in Greece from COVID-19.   March 23, 2020: The first lockdown in Greece.   March 28, 2020: COVID-19 cases in Gr

QAnon and Russiagate: How the capitalist elites produced a mass conspiracy hysteria to maintain power

globinfo freexchange   In his new documentary Can't Get You Out of My Head , Adam Curtis traces the origins of popular conspiracy theories that survived up to our days and spread rapidly due to Internet. As a result, Curtis finds that Trump election and Brexit triggered a conspiracy paranoia that took over both the liberal establishment and the ultra-conservative camp. The story begins in the late 60s, when Kerry Thornley and his friend Greg Hill had started what they called Operation Mindfuck . They had spread the conspiracy theory that the Illuminati were really the secret rulers of the world. They had done it to parody and ridicule all conspiracy theories because they thought that they undermined the confidence of individuals and made them easier to control.    But now, in the mass of data online, those stories about the Illuminati got mixed up with other conspiracies, both true and false, and out of it came extraordinary dreamlike stories built out of fragments of truth and fic

EU more worried about Parma ham branding than COVID vaccine patents

How did EU governments decide to oppose a global measure that could boost production of COVID vaccines and medicines for the global south? You won’t get the slightest hint from official EU sources. But leaked documents reveal that the Commission and member states see the real problem as a mere PR issue of how to deflect criticism. Given the pandemic, their position seems indefensible.   Corporate Europe Observatory   Part 4 - The world needs to understand the EU better   To almost anyone, to the public, that would be where the story ended – with no insight into how the EU’s decision to oppose the India/ South Africa proposal was made, nor into what arguments were considered. But then sometimes, with a stroke of luck, documents are leaked. And in this case, documents from a German Ministry ended up with Corporate Europe Observatory (unfortunately they cannot be made public). According to those documents, the proposed India/ South Africa waiver was discussed on three occasions in the Tra

Αν είσαι Κούλης ...

globinfo freexchange Δεν παραδέχεσαι πότε, ούτε εμμέσως, ως πρωθυπουργός μιας χώρας, ότι η χώρα αυτή είναι προτεκτοράτο. Εκτός και αν είσαι ... Κούλης.   Όχι βέβαια ότι δεν το ξέραμε. Ότι δηλαδή η χώρα είναι εδώ και δεκαετίες Αμερικανικό προτεκτοράτο και πιο πρόσφατα, Γερμανική αποικία χρέους. Αλλά ένας πρωθυπουργός υποτίθεται ότι δεν πρέπει να τα λέει αυτά (ούτε άμεσα, ούτε πλαγίως, ούτε με κανένα τρόπο), γιατί είναι σαν να δηλώνει υποταγή με τον πιο επίσημο τρόπο και να παραδέχεται ανοιχτά ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ αυτή η κατάσταση.  Αλλά είπαμε. Όταν είσαι Κούλης και θεωρείς τη χώρα τσιφλίκι που κληρονόμησες απ'τον μπαμπά για να το παραδώσεις βορά σε ντόπια και ξένα συμφέροντα, δεν δίνεις σημασία σε τέτοιες "λεπτομέρειες". Αυτά είναι ψιλά γράμματα για το Πριγκιπόπουλο του Μητσοτακιστάν. Λόγω αλαζονείας, λόγω αμετροέπειας και τελικά λόγω ... βλακείας.   Ο Κούλης, λοιπόν, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για "σατανικό σχέδιο" (εδώ γελάνε και οι πιο "ψεκασμένο

"The prices are going up quickly": Bulgarian PM reveals huge scandal around the negotiations between EU and Pfizer for the price of the COVID-19 vaccine

globinfo freexchange   It should be a big headline in every major media outlet. Yet, in the era of corporate feudalism (where the mainstream media are bought by big corporations), this story has passed almost unnoticed, despite the fact that it has been brought to light by a Prime Minister of a European country.   Almost buried in a "corner" of the Reuters website, the short report reveals that according to the Bulgarian PM Boyko Borissov, the EU is about to make a new deal with Pfizer-BioNTech for additional doses of the COVID-19 vaccine, at a significantly increased price:   The bloc is seeking the new supply deal with the two companies for up to 1.8 billion vaccines, of which is 900 million optional, to be delivered in 2022 and 2023, Reuters reported on Friday. Borissov, speaking on Sunday, said the EU was negotiating the new contract at a price of 19.5 euros ($23.22) per dose. “The prices are going up quickly,” Borissov said during a trip to a village in southern Bulga

Max Blumenthal debunks US accusation of China's 'genocide' against Uighurs

The Grayzone   Max Blumenthal documents the deceptions behind the US government's accusation that China is committing "genocide" against Uyghur Muslims in its Xinjiang region, picking apart NED-funded studies that rely on botched statistics and exposing extremist Adrian Zenz and his error-filled research. 

Will Lula make a comeback? Global imperialists and resource extractors shudder at the prospect

With the potential comeback of Lula da Silva, Brazil may once again be on a path away from fascism and one that puts economic justice and anti-imperialism first.   by Alan Macleod   Part 1 Will the world’s sixth most populous country move away from fascism and towards a social democracy putting economic justice and anti-imperialism first once more? That is the question on Brazilian minds right now, as earlier this month the Supreme Court dismissed all charges against former President Luis Inácio “Lula” da Silva. A colossal figure in domestic and world politics, Lula was falsely convicted of fraud in 2017, and spent more than 18 months in prison, becoming, in the words of renowned academic Noam Chomsky, “ the world’s most prominent political prisoner. ” Yesterday, the Supreme Court also ruled that the judge who sentenced Lula, Sergio Moro, made a biased decision. Secret documents show that Moro was actually working with the prosecution to ensure Lula was convicted, paving the way for fa