Skip to main content

Ο Ερντογάν παίζει με τη φωτιά επιχειρώντας να επεκταθεί και στην Υεμένη


Όλα δείχνουν ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να εμπλακεί στρατιωτικά και στην Υεμένη. 

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες της ανεξάρτητης ιστοσελίδας MintPress News, παραστρατιωτικές ομάδες του κόμματος El-Eslah, φίλα προσκείμενο στους Αδελφούς Μουσουλμάνους που είναι οι ιδεολογικοί και πολιτικοί σύμμαχοι του Ερντογάν, έχουν ήδη εμπλακεί σε ένα νέο γύρο συγκρούσεων σε περιοχές της νότιας Υεμένης και ειδικότερα στις περιοχές Abyan and Shabwa.

Τούρκοι σύμβουλοι και αξιωματικοί παρέχουν ολοκληρωμένη υποστήριξη στους παραστρατιωτικούς που μάχονται κατά του Νότιου Μεταβατικού Συμβουλίου  (STC) στην Abyan από τα τέλη Απριλίου, όταν το STC επέβαλε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στο Aden και σε όλες τις διοικητικές περιοχές του νότου.

Ήδη από το 2018 και 2019, δεκάδες Τούρκοι αξιωματικοί και ειδικοί στάλθηκαν σε πολλές περιοχές της Υεμένης για να επιθεωρήσουν στρατηγικά σημεία και περιοχές της Κόκκινης Θάλασσας και της Αραβικής Θάλασσας. Οι Τούρκοι απεσταλμένοι εισήλθαν παράνομα, χρησιμοποιώντας ψευδώνυμα και διαβατήρια Υεμένης. 

Πρόσφατα, η Άγκυρα εκπαίδευσε εκατοντάδες μαχητές από την Υεμένη στην Τουρκία και σε αυτοσχέδια στρατόπεδα εντός της Υεμένης. Επιπλέον, η Τουρκία στρατολόγησε μισθοφόρους από τη Λιβύη και τη Συρία για να πολεμήσουν στην Υεμένη, δελεάζοντάς τους με  υψηλούς μισθούς, προκειμένου να πολεμήσουν για τη Μουσουλμανική Αδελφότητα στις νότιες περιοχές και κατά μήκος της δυτικής ακτής.

Πηγές ανέφεραν ακόμα ότι μια ομάδα μισθοφόρων είχε προγραμματιστεί να εισέλθει στη χώρα την περασμένη εβδομάδα με ένα τουρκικό αεροπλάνο που θα μετέφερε βοήθεια και φάρμακα που σχετίζονται με την πανδημία κορονοϊού, αλλά ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας απέτρεψε το αεροπλάνο να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Aden. Τώρα, οι Τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και οι σύμμαχοί τους στην Υεμένη εργάζονται για μια στρατηγική εισόδου στη χώρα πιέζοντας για χαλαρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς υπό το πρόσχημα της καταπολέμησης του κορονοϊού.

Διάφοροι πολιτικοί από την Υεμένη είπαν στο MintPress ότι η Τουρκία θέλει να διασφαλίσει την πρόσβαση στο στρατηγικό λιμάνι του Balhaf για να το χρησιμοποιήσει ως κόμβο για την εξαγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου και να ελέγξει τα ανοιχτά της Αραβικής Θάλασσας και του στενού Bab al-Mandab, ώστε να χρησιμοποιηθούν ως πύλη για μια Τουρκική επέμβαση στην περιοχή. Επιπλέον, ο έλεγχος των περιοχών αυτών θα διευκολύνει την πρόσβαση και των εφοδιασμό των Τουρκικών στρατιωτικών βάσεων στη Σομαλία και το Κατάρ.

Από τη σκοπιά της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που βρίσκονται ήδη σε αντιπαράθεση με την Τουρκία, η παρουσία Τουρκικών δυνάμεων στην Υεμένη θα μπορούσε να αποτελέσει πραγματική απειλή για τα συμφέροντά τους. 

Επιπλέον, μια Τουρκική παρουσία θα μπορούσε να αποτελέσει πλεονέκτημα για τον στενό σύμμαχο της Τουρκίας, το Κατάρ, το οποίο έχει πλέον μια εχθρική σχέση με αυτές τις χώρες. Από τότε, δηλαδή, που τα ΗΑΕ, η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος διέκοψαν τους δεσμούς με τη Ντόχα το 2017. 

Επίσης, οι προσπάθειες της Τουρκίας, ιδιαίτερα στα στενά Bab al-Mandeb, αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου. Η Αίγυπτος διαφωνεί επίσης με την Τουρκία λόγω της υποστήριξης της Άγκυρας προς την Μουσουλμανική Αδελφότητα και του ανταγωνισμού για τους ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μια ισχυρή σύγκρουση στην Υεμένη μεταξύ του συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας θα μπορούσε να αποδειχθεί αναπόφευκτη, καθώς ο συνασπισμός επιδιώκει να κυριαρχήσει στην αρένα της Υεμένης και να εξαλείψει τα Τουρκικά συμφέροντα εκεί. 

Όπως επίσης εκτιμούν οι αναλυτές του MintPress, είναι απίθανο η Τουρκία να εγκαταλείψει τους συμμάχους και τις γεωστρατηγικές φιλοδοξίες της στην Υεμένη, όπως αρνήθηκε να το κάνει στη Λιβύη ή τη Συρία. Δυστυχώς, οι μεγαλύτεροι χαμένοι σε αυτό το σενάριο είναι ο λαός της Υεμένης και η χώρα του.


Είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία εξελίσσεται σε μια τοπική ιμπεριαλιστική δύναμη που επιχειρεί να επεκταθεί πολύ πιο πέρα από τα όρια της Τουρκικής επικράτειας. Ο Ερντογάν προσπαθεί να αναβιώσει τα όνειρα για μια νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία χρησιμοποιώντας μια στρατηγική που περιλαμβάνει παραστρατιωτικές ομάδες, μισθοφόρους αλλά και καμουφλαρισμένες αποστολές, υποτίθεται ανθρωπιστικού χαρακτήρα, που χρησιμεύουν ως πρόσχημα για περαιτέρω επεμβάσεις.

Αλλά η επέμβαση στην Υεμένη αποτελεί κίνηση πολύ υψηλού ρίσκου, καθώς θα αναγκάσει την Τουρκία να έρθει αντιμέτωπη με τους Σαουδάραβες. Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο, καθώς ο συνασπισμός που πολεμάει στο πλευρό της Σαουδικής Αραβίας περιλαμβάνει και Δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, που υποστηρίζουν το Σαουδαραβικό καθεστώς με διάφορους τρόπους και διευκολύνσεις. 

Ειδικά οι Αμερικανοί δεν θέλουν να έρθουν σε ευθεία σύγκρουση με τον Ερντογάν και την Τουρκία, καθώς, εκτός του ότι η χώρα αποτελεί ένα σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκική γεωστρατηγική επιρροή επεκτείνεται πολύ πιο πέρα από τη Μέση Ανατολή και σε περιοχές που οι Αμερικανοί έχουν ζωτικά συμφέροντα.

Γι'αυτό το λόγο οι παραδοσιακές, Δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και ειδικότερα οι ΗΠΑ, επιχειρούν να τραβήξουν τα γκέμια του Ερντογάν και να βάλουν φρένο στην επιθετική του πολιτική, κυρίως μέσω ενός οικονομικού πολέμου.

Ο Ερντογάν έχει ανοίξει πολλά μέτωπα, πολλά περισσότερα απ'όσα μπορεί να διαχειριστεί μια μεσαίου μεγέθους περιφερειακή δύναμη, όπως η Τουρκία, ειδικά τώρα που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και με την οικονομία της. Ο "σουλτάνος" προσπαθεί να αντισταθμίσει όλες αυτές τις δυσκολίες με διάφορες συμμαχίες και επιχειρώντας να χτίσει ένα ανθρωπιστικό προφίλ γύρω από τις επεμβάσεις.

Ειδικά όσον αφορά την Υεμένη, η στρατηγική αυτή έχει μια αρκετά στέρεη βάση, καθώς ο Σαουδαραβικός συνασπισμός έχει επιδοθεί σε φριχτά εγκλήματα πολέμου, με την ανοχή και αρωγή πολλές φορές των Δυτικών ιμπεριαλιστών, κατά του ντόπιου πληθυσμού, ακόμα και εν μέσω πανδημίας.

Ωστόσο, είναι φανερό ότι ο "σουλτάνος" παίζει με τη φωτιά και είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς το που θα καταλήξει το όλο και πιο ριψοκίνδυνο παιχνίδι του.

Comments

Popular posts from this blog

Operation Mindfuck: The origins of the Illuminati conspiracy fraud and how it became popular in our times

From the new documentary Can 't Get You Out of My Head by Adam Curtis   globinfo freexchange   The first settlers had come from Europe to America to flee from the corruption of power in the Old World. But although they had got away from the old power, they hadn't got away from their suspicious minds, and alone, out in the vast wilderness of the new America, that led them to imagining dark, hidden conspiracies in their own government, far away in Washington.    One of the first of these, in the early 19th century, said that a secret group from Europe, called the Bavarian Illuminati, were running a giant conspiracy in America to destroy the new democracy. In reality, the Illuminati had been a utopian movement who wanted to replace religion with reason. But instead, they now became the first of a series of frightening suspicions that fed off the isolation of the settlers in the New World.    One night (in 1958, somewhere in the vicinity of Whittier, California), Kerry Thornley

Ποιος ολιγάρχης θα πηδήξει πρώτος από το κυβερνητικό Μητσοτακικό καράβι που βουλιάζει;

failed evolution   Όλα δείχνουν ότι η αντίστροφη μέτρηση για την πτώση του Μητσοτακικού καθεστώτος έχει αρχίσει. Το καθεστώς δέχτηκε απανωτά χτυπήματα σε όλα τα μέτωπα, με κεντρικό, βεβαίως, το μέτωπο της πανδημίας. Η αποτυχία του καθεστώτος όσον αφορά τα μέτρα και το πρόγραμμα εμβολιασμών, που απ'ότι φαίνεται χωλαίνει, θα αποτελέσει την αρχή του τέλους της αποτυχημένης Μητσοτακικής διακυβέρνησης.   Η απέλπιδα προσπάθεια ενός τραγικού Μητσοτάκη να κινητοποιήσει τα αντανακλαστικά των νοικοκυραίων, πάντα με τη βοήθεια της μιντιακής χούντας, χρησιμοποιώντας την πρόσφατη επίθεση εναντίον αστυνομικού, φαίνεται ότι πέφτει στο κενό. Οι νοικοκυραίοι μεσαιοταξίτες δεν "τσιμπάνε" πλέον με τέτοιου είδους φτηνά επικοινωνιακά κολπάκια, πολύ απλά γιατί βλέπουν ότι το παρατεταμένο λοκντάουν του ενός έτους, τους εξοντώνει συστηματικά κυρίως στον οικονομικό τομέα. Όπως είχαμε γράψει αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 19, μπορεί ο Έλλην μικροαστός να άγεται με ευκολία από τη μιντιακή

COVID-19: After one year, Mitsotakis regime fails dramatically to control pandemic in Greece

globinfo freexchange   After one year, Greece has become one of the most characteristic cases of blatant failure concerning COVID-19 pandemic control. The situation is getting worse and the National Health System of Greece receives extreme pressure, while there are signs that it has already crashed. According to some recent reports , " A record number of patients with Covid-19 in Greece are on ventilators on Thursday. The total number of people undergoing the treatment has reached 706, breaking the previous record of 699, which was recorded on both the last two consecutive days, on Tuesday and Wednesday. " With the help of jodi.graphics we present a brief timeline of the COVID-19 pandemic in the country: February 26, 2020: The first verified COVID-19 case in Greece. March 10, 2020: The government shuts down schools and universities. March 12, 2020: The first death in Greece from COVID-19.   March 23, 2020: The first lockdown in Greece.   March 28, 2020: COVID-19 cases in Gr

Γκάλοπ πρόωρων εκλογών

failed evolution survey software * Η σειρά με την οποία έχουν τοποθετηθεί τα πολιτικά κόμματα έγινε με βάση το αποτέλεσμα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών του Ιουλίου του 2019.  * Αν προτιμάτε άλλο κόμμα από αυτά που εκπροσωπούνται στη βουλή, υπάρχει η επιλογή "Άλλο", ενώ μπορείτε, αν θέλετε, να γράψετε στα σχόλια το όνομα του κόμματος.  * Παρακαλούμε κοινοποιείστε για καλύτερο δείγμα.

QAnon and Russiagate: How the capitalist elites produced a mass conspiracy hysteria to maintain power

globinfo freexchange   In his new documentary Can't Get You Out of My Head , Adam Curtis traces the origins of popular conspiracy theories that survived up to our days and spread rapidly due to Internet. As a result, Curtis finds that Trump election and Brexit triggered a conspiracy paranoia that took over both the liberal establishment and the ultra-conservative camp. The story begins in the late 60s, when Kerry Thornley and his friend Greg Hill had started what they called Operation Mindfuck . They had spread the conspiracy theory that the Illuminati were really the secret rulers of the world. They had done it to parody and ridicule all conspiracy theories because they thought that they undermined the confidence of individuals and made them easier to control.    But now, in the mass of data online, those stories about the Illuminati got mixed up with other conspiracies, both true and false, and out of it came extraordinary dreamlike stories built out of fragments of truth and fic

New bill designed to destroy 3rd parties in the US

Redacted Tonight   The Democrats are pursuing  an ostensible "Voting Rights" bill that seriously undermines 3rd party politics. 

Νέα απόπειρα περαιτέρω μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ από την ντόπια ολιγαρχία καθώς το κυβερνών καράβι της Μητσοτακοδεξιάς βουλιάζει

globinfo freexchange   Ήδη από τον Ιούλιο του '15, ανιχνεύσαμε την πιο σοβαρή απόπειρα της ντόπιας ολιγαρχίας, σε συνεργασία πάντα με τους δανειστές της Τρόικας, να μεταλλάξουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε συστημικό κόμμα, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους. Η μεγάλη επιτυχία των ολιγαρχών και του άξονα Βρυξελλών-Βερολίνου, ήταν η απομάκρυνση της επικίνδυνης γι'αυτούς Αριστερής πλατφόρμας από το κόμμα.    Όπως είχαμε γράψει πριν από ένα χρόνο, μετά την εικονική έξοδο από τα μνημόνια, οι ολιγάρχες άρχισαν να φοβούνται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να εκτροχιαστεί από την "κανονικότητά" τους. Δεν είναι τυχαίο ότι η "κανονικότητα" άρχισε να πλασάρεται, ως έννοια, από τους μιντιακούς παπαγάλους, όταν οι ντόπιοι ολιγάρχες και το νεοφιλελεύθερο ιερατείο είδαν τον ΣΥΡΙΖΑ να "τσινάει" και να αρχίζει να σκαλίζει διάφορα μεγάλα σκάνδαλα. Έτσι, η "κανονικότητα" ταυτίστηκε με την άνοδο της Μητσοτακικής δεξιάς στην εξουσία, που θα γλίτωνε τη χώρα από τους επικίνδυνους

Max Blumenthal debunks US accusation of China's 'genocide' against Uighurs

The Grayzone   Max Blumenthal documents the deceptions behind the US government's accusation that China is committing "genocide" against Uyghur Muslims in its Xinjiang region, picking apart NED-funded studies that rely on botched statistics and exposing extremist Adrian Zenz and his error-filled research. 

Joe Biden is already breaking his promise to end the US’ ‘forever wars’ in the Middle East

by Robert Inlakesh   Part 4 - Twisting the nuclear deal   Along with the demonisation of Iran and its influence in Iraq being used as a partial justification for further action in the country comes the Biden administration’s continued hardball stance when it comes to re-entering the JCPOA/Iran nuclear deal. Biden has offered to rejoin talks with Iran, on the issue of the JCPOA, dropping Trump-era restrictions such as the tight limitation of movement imposed on Iranian diplomats, but these gestures have not budged any party. In a meeting this Thursday between US, German, French and UK diplomats, the quartet blamed Iran for the lack of progress on the restoration of the deal. The statement focuses on its reactionary enrichment of uranium, which came in the wake of US and EU non-compliance with the deal, and urged Iran to consider the “ consequences of such grave action ”.  In response to the statement, Iranian Foreign Minister Javad Zarif lambasted the US and E3 partners for what he call

Aurora police killed without consequence, now their protestors face 48 years for “kidnapping” cops

The cops and the district attorneys want people to see what we are going through — the conditions of our arrests, our experiences in jail, and our legal battle — and to think that this is what you risk when you stand up against them. – Lillian House, Aurora Activist and Defendant   by Alan Macleod   Part 3 - A vindictive police response To this day, Aurora Police classify McClain as a “suspect” in a case, meaning that his family cannot seek compensation, even for funeral costs. At the height of the Movement for Black Lives last summer, activists organized a mass protest for McClain, including a somber violin vigil in the city’s Center Park. Musicians (including children) from all over the city and further afield congregated to mourn the death of one of their own. The event was broken up by masked, black-clad police in full riot gear, wielding batons and pepper spray. “ We challenged their impunity, we challenged their ability to kill without consequence, and the protests we led brought