Skip to main content

H βουβή πλειοψηφία πρέπει να κάνει το μεγάλο βήμα για το Grexit πριν να είναι αργά

του system failure

Με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2010 έχουμε γράψει, ουκ ολίγες φορές, ότι η χώρα πρέπει άμεσα να σχεδιάσει την έξοδο από το ευρώ. Έχουμε τονίσει σε πολλά άρθρα ότι, ούτως ή άλλως, πρέπει να είναι προετοιμασμένη για έξοδο, γιατί κανείς στην ουσία δεν μπορεί να εγγυηθεί τη συνοχή της νομισματικής ένωσης.

Είναι βέβαιο ότι οι ίδιοι οι Γερμανοί, παρόλο που κερδίζουν με το σκληρό νόμισμα σε συνδυασμό με την ελλειμματική περιφέρεια της ευρωζώνης, έχουν σχέδιο στα συρτάρια για επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, για παν ενδεχόμενο.

Την τελευταία φορά που αναφερθήκαμε στο ζήτημα, πριν περίπου ενάμιση χρόνο, είχαμε προειδοποιήσει ότι, μετά τις εκλογές του 2019 και την πιθανή άνοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εξουσία, δεν υπάρχει επιστροφή. Ο Μητσοτάκης είναι αναπόσπαστο κομμάτι του νεοφιλελεύθερου ιερατείου που επιβάλει σκληρή λιτότητα και σαδο-μονεταρισμό για χάρη του μεγάλου κεφαλαίου. Οι δανειστές θα έχουν το κεφάλι τους ήσυχο με έναν απόλυτα δικό τους άνθρωπο στην εξουσία. Με Μητσοτάκη πρωθυπουργό, δεν είναι καθόλου απίθανο να ξαναδούμε τον εφιάλτη του ΔΝΤ να επιστρέφει.

Όμως το ξέσπασμα της πρόσφατης πανδημίας, αποτελεί άλλη μια ισχυρή ένδειξη ότι η παγκόσμια καπιταλιστική μηχανή έχει αρχίσει να "ρετάρει" επικίνδυνα και κινδυνεύει να τεθεί εκτός ελέγχου. Πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι θα έχουμε μια οικονομική ύφεση συγκρίσιμη με αυτή της δεκαετίας του 30, μετά το οικονομικό κραχ στην Αμερική.

Ωστόσο, μπορεί να αποδειχθεί ότι τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα, καθώς το εξαιρετικά ασταθές μοντέλο του χρηματιστηριακού καπιταλισμού που κυριάρχησε τις τελευταίες δεκαετίες, σε συνδυασμό με ένα, όσο ποτέ άλλοτε, παγκοσμιοποιημένο οικονομικό σύστημα, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κρίση που ήρθε σαν ωστικό κύμα από τις ΗΠΑ και χτύπησε την ευρωζώνη το 2010, ουσιαστικά χρεοκόπησε την Ελλάδα και γονάτισε άλλες οικονομίες, οι οποίες ποτέ δεν κατάφεραν πραγματικά να ανακάμψουν. Και πριν καλά-καλά ορθοποδήσουν, ήρθε μια άλλη μεγάλη κρίση, μόλις δέκα χρόνια μετά, για να τις γονατίσει και πάλι.

Όμως το εντυπωσιακό αυτή τη φορά είναι ότι δεν έχουμε να κάνουμε με μια οικονομική κρίση, αλλά με μια υγειονομική. Και ενώ ο πλανήτης έχει αντιμετωπίσει, ακόμα και στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν, τέτοιου είδους κρίσεις, ποτέ δεν υπήρξαν τόσο σοβαρές επιπτώσεις στις εθνικές οικονομίες. Και να σκεφτεί κανείς ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει και κανείς δεν φαίνεται να έχει ιδέα για το πόσο θα κρατήσει και για το πως θα είναι η επόμενη μέρα.

Αλλά ακόμα και τώρα, υπό αυτές τις συνθήκες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, με κέντρο τον άξονα Βρυξελλών-Βερολίνου, συνεχίζει να επιδεικνύει μια εξωφρενικά αδικαιολόγητη ακαμψία. Τα μέτρα που αποφασίστηκαν, με τα 540 δισ. ευρώ για την άμεση αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, αποτελούν ουσιαστικά εμπαιγμό και δεν είναι ούτε καν ασπιρίνη για την οικονομική κρίση που πρόκειται να ακολουθήσει και που ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή.

Προηγουμένως, οι ηγεσίες της Γαλλίας και των χωρών του νότου, φρόντισαν να δώσουν άλλη μια παράσταση, παριστάνοντας ότι είναι εξοργισμένες με την άκαμπτη στάση των Γερμανών και των δορυφόρων τους. Έτσι, τα μέτρα που αποφασίστηκαν, που είναι κάτι λιγότερο από ανεπαρκή για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της νέας κρίσης, παρουσιάστηκαν από τα ΜΜΕ ως ένα αποτέλεσμα συμβιβασμού και αμοιβαίας υποχώρησης.

Όμως το γνωστό "κολπάκι" είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα μπορέσει να κατευνάσει την οργή των Ευρωπαίων και ειδικά των Ιταλών, μπροστά στην άκρως απαράδεκτη στάση που επιδεικνύει, για άλλη μια φορά, το δυσκίνητο Ευρωπαϊκό τερατούργημα των μεγάλων τραπεζικών και επιχειρηματικών λόμπι.

Οι Γερμανοί και οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών φαίνεται ότι δεν πήραν κανένα μάθημα από τη "σφαλιάρα" του Brexit, ακόμα και όταν είδαν τον Μπόρις Τζόνσον να σαρώνει στις πρόσφατες εκλογές, κερδίζοντας ακόμα και παραδοσιακά κάστρα των Εργατικών. Πόσο μάλλον, όταν η απαράδεκτη και πραξικοπηματική τους συμπεριφορά κατά της Ελλάδας το καλοκαίρι του '15, αποτέλεσε βούτυρο στο ψωμί των συντηρητικών και των εθνικιστών, που βρήκαν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τα αντι-ευρωπαϊκά αντανακλαστικά των Βρετανών.

Αλλά ακόμα και αν - σύμφωνα με κάποια σενάρια και αναλύσεις - οι Γερμανοί ίσως τελικά και να επωφεληθούν από την απουσία των Βρετανών από την Ένωση, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση αποχώρησης της Ιταλίας. Μια χώρα που, εκτός από ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί και βασικό μέλος της ευρωζώνης.

Είναι σίγουρο πως η άκαμπτη στάση του Ευρωπαϊκού νεοφιλελεύθερου ιερατείου θα αποτελέσει το πιο αποδοτικό καύσιμο για τη μηχανή των εθνικιστών, αν κρίνουμε από τις εικόνες οργισμένων Ιταλών που έχουν φτάσει σε σημείο να καίνε σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Ματέο Σαλβίνι περιμένει υπομονετικά στη γωνία για να αρπάξει την ευκαιρία και ίσως δούμε για πρώτη φορά, μετά από δεκαετίες, μια κυβέρνηση με καθαρή αυτοδυναμία στην Ιταλία - ενδεχομένως αρκετά νωρίτερα από τον Μάιο του '23 - και μάλιστα υπό την σημαία του νεο-εθνικισμού που ήδη σαρώνει την Ευρώπη.

Με την ευρύτερη λαϊκή υποστήριξη, είναι βέβαιο ότι ο Σαλβίνι θα προωθήσει μια αποχώρηση της Ιταλίας, όχι μόνο από την ευρωζώνη, αλλά ενδεχομένως ακόμα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με βασικό πρόταγμα την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα και τη διαγραφή δημοσίου χρέους που βρίσκεται ήδη σε δυσθεώρητα επίπεδα και αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, ειδικά λόγω της νέας κρίσης. Όμως με τις διάφορες φυγόκεντρες δυνάμεις και τις ασύμμετρες κρίσεις να ταλανίζουν ήδη το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα, σε συνδυασμό με την απόλυτη ακαμψία του άξονα Βρυξελλών-Βερολίνου, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί συντεταγμένα και ομαλά.

Παρά το επικείμενο αυτό χάος, η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπακούει απόλυτα στις προσταγές του σκληρού πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης, λόγω ιδεολογίας. Ακόμα και τώρα, που αναμένεται να πληγεί από ένα νέο γύρο βαθιάς ύφεσης η εξαιρετικά εύθραυστη Ελληνική οικονομία, ο φανατικά νεοφιλελεύθερος κεντρικός κορμός στον οποίο στηρίζεται η παρούσα κυβέρνηση, επιδεικνύει την ίδια ακαμψία με το νεοφιλελεύθερο ευρω-ιερατείο, αφού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του. Και όλα αυτά, παρόλο που έχει όλη την ευχέρεια να κινηθεί ανεξάρτητα, τουλάχιστον σε κάποια θέματα, αφού κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει αυτή τη φορά τη χώρα ότι φταίει για την κρίση.

Με τις επιπτώσεις στην οικονομία λόγω της πανδημίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έχει και την απαραίτητη δικαιολογία για νέο δάνειο από το ΔΝΤ και τον ESM, που θα συνοδεύεται φυσικά με ένα νέο γύρο σκληρής λιτότητας. Οι νεοφιλελεύθεροι του Μητσοτάκη δεν θα έχουν απολύτως κανένα πρόβλημα με κάτι τέτοιο.

Όμως τα νέα μέτρα θα είναι τόσο σκληρά, που η κυβέρνηση θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από μια καθαρή αυτοδυναμία. Σ'αυτό το σημείο έρχεται να "κουμπώσει" η επιδίωξη που είχαν οι κυβερνώντες σε συνεργασία με την Τρόικα εσωτερικού, για μια στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και γενικά, για μια εξαιρετικά αποδυναμωμένη αντιπολίτευση, ώστε να μπορεί η κυβέρνηση να εφαρμόζει ανενόχλητη τα μέτρα. Σε συνδυασμό με την ενδυνάμωση του αστυνομικού κράτους σκληρής καταστολής, το οποίο ήδη βλέπουμε να ενισχύεται με πρόσχημα τα περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας, η κυβέρνηση δεν θα έχει να αντιμετωπίσει κάποια ιδιαίτερη αντίσταση.

Αυτό εξηγεί σε σημαντικό βαθμό το λόγο για τον οποίο, ακόμα και τώρα, που λόγω κρίσης η κυβέρνηση βλέπει τη λαϊκή αποδοχή να αυξάνεται, όλο το μιντιακό σύστημα και ο Μητσοτακικός μηχανισμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνεχίζουν τη λυσσαλέα επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Και όχι μόνο αυτό, αλλά έχει ξεκινήσει και ένας νέος γύρος επιχείρησης "δολοφονίας χαρακτήρα" εναντίον του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος φαίνεται ότι έχει αρχίσει να γίνεται εξαιρετικά ενοχλητικός για τους κυβερνώντες με τις παρεμβάσεις του.

Όλα δείχνουν ότι τα σενάρια που κυκλοφόρησαν τελευταία για πρόωρες εκλογές, ενδεχομένως το φθινόπωρο, αν λήξει ο συναγερμός των περιοριστικών μέτρων έως τότε, μπορεί να μην είναι εκτός πραγματικότητας, παρά τις διαψεύσεις κυβερνητικών στελεχών. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα θελήσει να εκμεταλλευτεί τη φοβισμένη κοινωνία για να συσπειρώσει όσο το δυνατόν περισσότερους συντηρητικούς ψηφοφόρους και να επιφέρει ισχυρό πλήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ, που ακόμα θεωρείται, ως ένα βαθμό, απειλή για την Τρόικα εσωτερικού. Έτσι, θα έχει μια καθαρή τετραετία για να εφαρμόσει τα σκληρότερα μέτρα εντελώς ανενόχλητη.

Μια τέτοια κυβέρνηση όμως, υπό τις παρούσες συνθήκες, μπορεί να αποδειχθεί τελικά απολύτως καταστροφική για την ίδια τη χώρα, αφού είναι σίγουρο ότι εξυπηρετεί συμφέροντα άρρηκτα συνδεδεμένα με το ευρώ και άρα δεν έχει ούτε κατά διάνοια σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.

Έτσι, αν τα σενάρια βγουν αληθινά, οι Έλληνες ψηφοφόροι θα έχουν μια τελευταία ευκαιρία να βγάλουν τη χώρα από μια περιπέτεια που δεν έχει γνωρίσει ποτέ στο παρελθόν. Μια περιπέτεια που θα προέλθει από την πιθανότητα μιας ραγδαίας και χαοτικής κατάρρευσης της ευρωζώνης και ίσως ακόμα και της Ένωσης, από την οποία θα επιβιώσουν μόνο όσο μέλη είναι προετοιμασμένα να "τυπώσουν" εθνικό νόμισμα την επόμενη μέρα της καταστροφής. Οι υπόλοιποι θα βρεθούν ξαφνικά σε εντελώς αχαρτογράφητα νερά, με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Τη διαφορά μπορεί να την κάνει μια εξαιρετικά κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων που γενικά απέχει από την εκλογική διαδικασία και αποτελεί ήδη μια βουβή πολιτικά πλειοψηφία. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η απότομη άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και η μετατροπή του σε κόμμα εξουσίας, οφείλεται σε αρκετά σημαντικό βαθμό, σε ένα κομμάτι αυτής της βουβής πλειοψηφίας που ενεργοποιήθηκε πολιτικά στα χρόνια της κρίσης, καθώς είδε μια ευκαιρία να απαλλαγεί η χώρα από το παλαιοκομματικό κατεστημένο που έπαιξε κεντρικό ρόλο στη χρεοκοπία της.

Και είναι βέβαιο, ότι ένας λόγος της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εθνικές εκλογές, προήλθε από το γεγονός ότι απογοήτευσε ένα ποσοστό αυτής της βουβής πλειοψηφίας που επέστρεψε στην εκλογική αποχή και την πολιτική αδράνεια.

Είναι αναγκαίο αυτή τη φορά η βουβή πλειοψηφία να ενεργοποιηθεί και πάλι, σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό, για να ενισχύσει τις δυνάμεις που είναι διατεθειμένες να σχεδιάσουν έξοδο από την ευρωζώνη και επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Εκτός από ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΕΠΑΜ κ.λ.π., στις δυνάμεις αυτές συμπεριλαμβάνεται και το ΜΕΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη που βρίσκεται ήδη εντός βουλής. Παρόλο που ο γενικός γραμματέας του κόμματος δηλώνει βαθιά ευρωπαϊστής, αντιλαμβάνεται την ανάγκη σχεδίου για επιστροφή σε εθνικό νόμισμα και έχει αποδείξει ότι δεν θα διστάσει να προετοιμάσει και να θέσει σε εφαρμογή ένα τέτοιο σχέδιο αν χρειαστεί:



Η ομάδα αυτή των μικρών κομμάτων θα είναι σε θέση να συνασπιστεί γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ, με την προϋπόθεση ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα απαλλαγεί οριστικά από το βαρίδιο των μετριοπαθών, οι οποίοι οδήγησαν τον Τσίπρα σε οδυνηρό συμβιβασμό με τους δανειστές. Είχαμε σημάδια μιας τέτοιας στροφής του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές και αυτό είναι ακόμα ένα γεγονός που εξηγεί τη νευρικότητα των κυβερνώντων και του μιντιακού κατεστημένου.

Μια κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ των μικρών κομμάτων του πραγματικού αντιμνημονιακού τόξου και ενός μεταμορφωμένου ΣΥΡΙΖΑ, ίσως αποτελέσει την τελευταία ευκαιρία για τη χώρα να αποφύγει, ή έστω να μετριάσει, τις συνέπειες μιας μεγάλης τραγωδίας που θα προέλθει από τη συστημική κατάρρευση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Comments

  1. Anonymous13/4/20 23:27

    Οι εθνομηδενιστές έχουν τελειώσει...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν είναι θέμα εθνομηδενιστών. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από την περιορισμένη οπτική γωνία των εθνικιστών.

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Day 1828: After five years, Julian Assange still in prison and under slow-motion execution by the Anglo-American imperialist criminals

failed evolution   On 11 April 2019, the Ecuadorian government of traitor Lenin Moreno, invited the Metropolitan Police into the Ecuadorian embassy in London, and they arrested Julian Assange . Since then, Assange is kept in Belmarsh high security prison in London, without actual charges.   The real reason world's number one political prisoner is still kept in this high security prison, is because he exposed horrendous war crimes carried out by the US imperialists and their allies.   The ruthless Western imperialist regime wants to punish the No1 real journalist in the world and make him an example for any Whistleblower or real journalist who will attempt to expose its big crimes in the future.   And the Anglo-American axis has now become officially a fascist coalition , framed by the rest of its Western pets. UK's Home Secretary Priti Patel, one of the most ruthless ever, decided to extradite Julian Assange to US. No surprise of course. The only question we had in mind is

Seymour Hersh - CIA Covers Up Nord Stream Bombing & Corruption Continues in Ukraine

davidekyo    

Zionist criminals admit on camera genocide & destruction of UN facilities

The Grayzone   Journalist Jeremy Loffredo joins The Grayzone to discuss his shocking and highly revelatory video report from inside the ranks of the Israeli nationalists blocking aid to Gaza with the quiet support of their government. Loffredo explains how he gained access to the demonstrators and the unsettling scenes he witnessed while filming his exclusive Grayzone documentary.

US sends troops & weapons to Taiwan. Is it preparing war on China?

Geopolitical Economy Report   The US government has sent troops to Taiwan, just a few kilometers from mainland China, while also selling billions of dollars of weapons and military equipment. Is Washington preparing for war? Ben Norton analyzes the geopolitical situation.  

The Invasion of Gaza's Resources Begins: Jared Kushner, the EU, Egypt & US

Richard Medhurst   Jared Kushner, Donald Trump's son in law who previously tried to steal land in the Middle East from Arabs has said that Israel should empty the Gaza strip of civilians. He said that " Gaza's waterfront property could be very valuable ". He then proceeded to suggest ethnic cleansing: " move the people out and clean it [Gaza] up " Simultaneously, the transfer of billions of dollars from the European Union (7.4b EUR), the International Monetery Fund ($8b) and the United Arab Emirates ($32b) to Egypt: an attempt to buy Sisi's silence perhaps? The United States is also shipping 1000 troops and a firm "Fogbow", owned by a former CIA officer and USMC veteran, in order to build a pier in Gaza. These events do not seem like a coincidence. Medhurst explains why this relates to theft of gas and building of a canal in Gaza.   Related: Zionist and US imperialist criminals are about to grab the natural gas off shore Gaza

Η μαύρη επταετία του καθεστώτος Μητσοτάκη

globinfo freexchange   Όπως έχουμε ήδη αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο , η παντοδυναμία του καθεστώτος Μητσοτάκη στηρίζεται σε πήλινα πόδια. Τώρα, σε κανονικές συνθήκες, (έτσι βέβαια όπως τις αντιλαμβάνονται τα κέντρα αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης), οι γραφειοφασίστες των Βρυξελλών και το διευθυντήριο του Βερολίνου φροντίζουν όλο και πιο συχνά να διαμηνύουν στις κυβερνήσεις ότι "το πάρτι τελείωσε".  Αυτό σημαίνει καταρχήν σκληρή λιτότητα. Και επειδή κανείς δεν ξέρει στην πραγματικότητα πόσο χρήμα μοιράστηκε στην προηγούμενη θητεία Μητσοτάκη, πάνω και κάτω από το τραπέζι, προς διάφορες κατευθύνσεις, προκειμένου το καθεστώς να ανανεώσει το ραντεβού του με την εξουσία, είναι πολύ πιθανό να αρχίσει να εμφανίζεται στον ορίζοντα ένας σοβαρός εκτροχιασμός των δημοσιονομικών στόχων και άρα των πολύ σκληρών όρων που επιβλήθηκαν στην κυβέρνηση Τσίπρα με αντάλλαγμα τη ρύθμιση του χρέους. Αυτό, με λίγα λόγια, σημαίνει δεύτερη επίσημη χρεοκοπία.   Και αυτό, με τη σειρά του, σ

Τυχαία γεγονότα στην τριτοκοσμική μπανανία των Βαλκανίων

failed evolution   1) Συμβαίνει το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ιστορία της χώρας. 2) Γίνεται αστραπιαία επιχείρηση μοντάζ των συνομιλιών του σταθμάρχη από μηχανισμό του καθεστώτος, πριν ακόμα φτάσει στα χέρια των αρχών, προκειμένου να αποδοθεί η τραγωδία αποκλειστικά σε ανθρώπινο λάθος και να βγουν από το κάδρο οι πολιτικές ευθύνες ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων. 3) Αναπαράγεται το παραποιημένο υλικό αστραπιαία από ναυαρχίδα της καθεστωτικής προπαγάνδας. 4) Τοποθετείται επικεφαλής στην επιτροπή-παρωδία πρωτοπαλίκαρο του καθεστώτος Μητσοτάκη που εργάζονταν παλιά στην ίδια αυτή ναυαρχίδα. 5) Η επιτροπή κλείνει άρον-άρον την υπόθεση αποκλείοντας ουσιώδεις μάρτυρες που είχαν προειδοποιήσει επανειλημμένα τον αρμόδιο υπουργό για τον κίνδυνο μεγάλου δυστυχήματος. Σταματάει έτσι και η όποια σε βάθος διερεύνηση για την απόπειρα συγκάλυψης του εγκλήματος.   

Πως θα καταλάβετε ότι το καθεστώς Μητσοτάκη είναι ότι χειρότερο έχει κυβερνήσει τη χώρα στη μεταπολίτευση

Από τον μέγα ηγέτη Μωυσή ως τον αντίπαλο λαό, μια θητεία Μητσοτάκη δρόμος     globinfo freexchange   Αν ακόμα δεν έχετε πάρει χαμπάρι με τι άθλια διακυβέρνηση έχουμε να κάνουμε.   Αν δεν σας έπεισε η καταστροφική διαχείριση της πανδημίας, οι υποκλοπές, τα Τέμπη, το ρεκόρ καμένων δασών, η ακρίβεια, τα υπερκέρδη των καρτέλ, η διάλυση του συστήματος υγείας και τόσα άλλα.  Τότε μάλλον ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που είναι εξαιρετικά επιρρεπείς στην επικοινωνιακή καταιγίδα του καθεστώτος Μητσοτάκη, με την οποία επιχειρεί να κρύψει τον όλεθρο που σπέρνει στο διάβα του. Όμως αν είναι όντως έτσι, ίσως να σας πείσει η δραματική αλλαγή του επικοινωνιακού αφηγήματος του μιντιακού προπαγανδιστικού μηχανισμού, που απεικονίζει το μέγεθος της αποτυχίας της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Θυμηθείτε ότι με την έναρξη της πρώτης θητείας Μητσοτάκη, ο μηχανισμός προπαγάνδας παρουσίαζε τον ίδιο τον Μητσοτάκη ως τον μέγα ηγέτη που βγάζει την Ελλάδα από το περιθώριο, χρησιμοποιώντας πολλές φορές και υπερβολ

LEAKED: How Israel Calculates the Non-Value of Civilian Life in Gaza

Glenn Greenwald    

Israel’s Descent Into Madness & the Holocaust Comparison

BreakThrough News   Rania Khalek was joined by Tarik Cyril Amar, a historian from Germany and associate professor at Koc University in Istanbul, to discuss Israel’s descent into genocidal fascism. Prof. Amar addresses whether it’s useful to make Holocaust and Nazi comparisons and the real reason behind the West’s unshakeable loyalty attitude when it comes to Israel’s barbarism.