Skip to main content

Εξωτερική πολιτική για κλάματα: το Μητσοτακικό καθεστώς βάζει τη χώρα σε νέες περιπέτειες

globinfo freexchange

Πιστεύαμε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα 'το είχε τερματίσει' όταν αποφάσισε (προφανώς μετά από έντονες Αμερικανικές πιέσεις) να προβεί στην ανήκουστη και απαράδεκτη ενέργεια να απελάσει τους τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες. Το Μητσοτακικό καθεστώς όμως φαίνεται ότι έχει κάνει νέο ρεκόρ πλήρους υποταγής στους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές, δίνοντας το τελειωτικό χτύπημα στην ευελιξία της εξωτερικής πολιτικής που θα έπρεπε να έχει, έτσι και αλλιώς, κάθε σοβαρή και ανεξάρτητη χώρα. 

Όμως η δήλωση Μητσοτάκη απλώς επιβεβαίωσε ότι η νεοφιλελεύθερη Μητσοτακική δεξιά, η χειρότερη που γνώρισε η χώρα μεταπολιτευτικά, είναι απόλυτα υπόδουλη στα Αμερικανικά συμφέροντα. Και τελικά, πως η ίδια η χώρα, είναι ένα Δυτικό προτεκτοράτο και μια κανονική αποικία (και όχι απλά αποικία χρέους).

Ο χειρότερος Μητσοτάκης όλων των εποχών αποφάσισε να επισκεφτεί τον Ντόναλντ Τραμπ για να κάνει το πιστό του 'ρομποτάκι', δηλώνοντας ουσιαστικά ότι επικροτεί την εγκληματική ενέργεια - πέρα από κάθε έννοια διεθνούς δικαίου - της δολοφονίας του κορυφαίου Ιρανού στρατηγού, Κασέμ Σουλεϊμανί. 


Και το πρώτο, απλό, που έρχεται στο μυαλό είναι το εξής: πώς θα επικαλεστεί ξανά η χώρα το διεθνές δίκαιο όταν η απαράδεκτη αυτή κυβέρνηση επικροτεί ανοιχτά μια πράξη που είναι πέρα από κάθε έννοια διεθνούς δικαίου; 

Το γαλάζιο τσίρκο που παίζει το ρόλο της κυβέρνησης φαίνεται να μην έχει ιδέα από εξωτερική πολιτική. Το μόνο που κάνει είναι να ακολουθεί σαν πιστό σκυλάκι την ατζέντα των Δυτικών ιμπεριαλιστών. Από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησης του, επιδεικνύει τέτοιο ζήλο στο να υποτάσσεται απόλυτα στις ορέξεις τους, που η τελική εικόνα δεν είναι απλά κωμική, αλλά τελικά τρομάζει, γιατί καταστρέφει τη δυνατότητα της χώρας να ελίσσεται διπλωματικά σε ένα διεθνές περιβάλλον γεμάτο με αστάθεια και συνεχείς ανακατατάξεις. 

Από την πρώτη στιγμή, το Μητσοτακικό καθεστώς, χωρίς κανέναν ιδιαίτερο λόγο και πίεση, έσπευσε να αναγνωρίσει τον αποτυχημένο πραξικοπηματία Χουάν Γκουαϊδό, την ώρα που ήταν ήδη ένα καμένο χαρτί ακόμα και για τους Δυτικούς ιμπεριαλιστές. Έκλεισε οριστικά τον δίαυλο επικοινωνίας με μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και μια χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο.

Τώρα κλείνει την πόρτα στο Ιράν και τους συμμάχους του. Μια μεγάλη πετρελαιοπαραγωγό χώρα-βαρόμετρο στη Μέση Ανατολή που έχει δοκιμαστεί από τον ιμπεριαλιστικό παρεμβατισμό εδώ και δεκαετίες. Ακόμα και οι πιο πιστοί σύμμαχοι των Αμερικανών κράτησαν αποστάσεις από την εγκληματική απόφαση Τραμπ να δολοφονήσει τον Σουλεϊμανί. Και αυτό γιατί οι πάντες γνωρίζουν πως ο ίδιος έπαιξε κεντρικό ρόλο στην αποδυνάμωση των Ισλαμοφασιστών του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα. Όμως τα Αμερικανικά μίντια έκαναν το άσπρο μαύρο για να δικαιολογήσουν την απαράδεκτη απόφαση Τραμπ. Παρουσίασαν τον Σουλεϊμανί σαν ένα 'τερας' το οποίο δήθεν σχεδίαζε επιθέσεις κατά Αμερικανών. Και φυσικά, ούτε οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, ούτε τα μίντια έδωσαν το παραμικρό στοιχείο για να στηρίξουν αυτό τον ισχυρισμό. 

Επιπλέον, την ώρα της δολοφονίας, ο Σουλεϊμανί βρισκόταν ουσιαστικά σε ειρηνευτική αποστολή, όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος ο Ιρακινός πρωθυπουργός. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα The Grayzone, ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Adil Abdul-Mahdi, είπε πως το ίδιο πρωί που δολοφονήθηκε ο Σουλεϊμανί, σχεδίαζε να συναντηθεί μαζί του, σε μια προσπάθεια του Ιράκ να παίξει τον ρόλο του διαμεσολαβητή στην επαναπροσέγγιση Ιράν - Σαουδικής Αραβίας. 

Όλα δείχνουν πως ο παρορμητικός Τραμπ παρασύρθηκε από τα νεοσυντηρητικά γεράκια που κατακλύζουν την κυβέρνησή του, αλλά και από ανθρώπους του Ισραηλινού λόμπι, που ήθελαν να δυναμιτίσουν την προσπάθεια μιας τέτοιας επαναπροσέγγισης και να κρατήσουν τον Τραμπ σε σταθερή τροχιά πολεμικής αντιπαράθεσης με το Ιράν.

Ο 'πορτοκαλί κλόουν', που παίζει το ρόλο του προέδρου των ΗΠΑ, είναι τόσο εκτός πραγματικότητας, που λίγα λεπτά πριν από τα Ιρανικά αντίποινα με την πυραυλική επίθεση σε Αμερικανικές βάσεις εντός Ιρακινού εδάφους, προκαλούσε ανοιχτά το Ιράν στο Τουίτερ με φρασεολογία 10χρονου! Μετά την επίθεση όμως τα 'μάζεψε' άρον-άρον καθώς μέσα από το διάγγελμά του άφησε ουσιαστικά να εννοηθεί ότι 'δεν τρέχει και τίποτα'. Αρκεί να σκεφτείτε ότι οι Αμερικανοί έχουν ξεκινήσει πολέμους για πολύ μικρότερες αφορμές. 

Όμως ο Τραμπ ψηφίστηκε από πολλούς Αμερικανούς ως ένα σημαντικό βαθμό επειδή αυτο-διαφημίστηκε ως 'αντιπαρεμβατικός', κατηγορώντας την Κυβέρνηση Ομπάμα για το χάος σε Συρία και Λιβύη και ισχυριζόμενος ότι είχε ταχθεί κατά του πολέμου στο Ιράκ. Άρα, ήξερε ότι αν ξεκινούσε έναν ακόμη πιο καταστροφικό πόλεμο με το Ιράν θα καταποντίζονταν δημοσκοπικά και δεν υπήρχε καμιά περίπτωση να επανεκλεγεί. Ε λοιπόν, μ'αυτόν τον ανεκδιήγητο συντάχτηκε ο Μητσοτάκης. 

Πέρα απ'όλα αυτά, η δολοφονία Σουλεϊμανί επικρίθηκε έντονα ακόμα και από πολλές πολιτικές προσωπικότητες εντός του Αμερικανικού Κογκρέσου. Μάλιστα, ένας από τους πιο δημοφιλείς υποψήφιους για το χρίσμα των Δημοκρατικών, ο Μπέρνι Σάντερς, μίλησε ανοιχτά και ξεκάθαρα για δολοφονία! Και επιπλέον, ανακοίνωσε ότι θα πάρει πρωτοβουλία για να μπλοκάρει τον Τραμπ στην περίπτωση που επιχειρήσει να ξεκινήσει έναν απόλυτα καταστροφικό πόλεμο με το Ιράν χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.  

Τι πήρε λοιπόν ο Μητσοτάκης για την τυφλή, μέχρι ανοησίας, αφοσίωσή του στον Τραμπ; Απολύτως τίποτα.

Είναι φανερό ότι επιθυμούσε διακαώς να πάρει τουλάχιστον μια ρητή καταδίκη της συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο. Αλλά ο Τραμπ έκανε τον 'Κινέζο' κρατώντας αποστάσεις. Ήταν λογικό. Γιατί η αδιανόητη δολοφονία Σουλεϊμανί συνοδεύτηκε και με μια επική γκάφα των Αμερικανών, αφού δολοφόνησαν και έναν από τους σημαντικότερους διοικητές των σιιτικών πολιτοφυλακών στο Ιράκ, Abu Mahdi al-Muhandis, ο οποίος επέβαινε στο ίδιο κομβόι.  

Έτσι, οι δολοφονίες των δύο στρατιωτικών εξόργισαν και τους Ιρακινούς και τους έσπρωξαν ακόμα περισσότερο προς το Ιρανικό στρατόπεδο, καθώς είχε ήδη ξεκινήσει η προσέγγιση Ιράν-Ιράκ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Ιρακινοί ζητούν τώρα επιτακτικά την αποχώρηση των Αμερικανικών στρατευμάτων από το έδαφός τους. Καθώς οι Αμερικανοί θα αισθάνονται όλο και λιγότερο ασφαλείς στο Ιρακινό έδαφος, η Τουρκία θα αναβαθμίζεται γεωπολιτικά.

Το μόνο στο οποίο μπορούμε να ελπίζουμε, είναι να υπάρχουν κάποιοι, που στο παρασκήνιο κάνουν διορθωτικές κινήσεις απέναντι στην απαράδεκτη (έως ανύπαρκτη) εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης. Αν όμως είναι οι ίδιοι που συμβουλεύουν τον Μητσοτάκη τι πρέπει να πει δημοσίως, τότε σίγουρα δεν υπάρχει καμιά ελπίδα. Ο Θεός να βάλει το χέρι του ...

Comments

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

While Trump cuts food stamps, USAID bankrolls Venezuela regime change with half a billion in tax dollars

The Trump administration has spent $654 million in “aid” to try to overthrow Venezuela’s government, including $435 million through USAID and $128 million directly to Juan Guaidó and his corrupt coup gang — all while imposing crippling austerity at home.
by Ben Norton
Part 5 - Falsely accusing Venezuela of the hemisphere’s worst migrant crisis

In addition to directly participating in regime-change efforts and bankrolling right-wing opposition groups, USAID has helped to popularize demonstrably false talking points demonizing Venezuela, which have been breathlessly echoed by corporate media stenographers.

In its press statements announcing tens of millions of tax dollars in support for Venezuela’s right-wing coup regime, USAID has accused Venezuela of creating “the largest external displacement in the history of the Western Hemisphere.

Mainstream media outlets have frequently repeated this claim, citing the US regime-change organization without investigating its veracity.
It is impossib…

We can't just wait for robots and 3D printers to overthrow capitalism

by system failure

During a speech four years ago, Yanis Varoufakis ended with some interesting views about the future of the capitalist system. As he pointed out:
The world we live in, is increasingly rudderless, in a constant slow burning recession, while at the very same time, the increasing concentration in the IT sector is creating the new technologies that will do that which the Left has failed to do: overthrow Capitalism. It is really very simple. The moment machines pass the Turing test properly, and you pick up the phone and you do not know whether the person you are talking to is a human being or a machine˙ the moment we are going to have 3D printers operating as public utilities - you can send any blueprint to it and it can print from one pin to a motorcycle, or to a car - the moment that this happens, we have not just a process of Schumpeterian creative destruction, but we have a process where economies of scale and the whole logic of corporate Capitalism colla…

Το Μητσοτακικό καθεστώς βυθίζει τη χώρα στο χάος

globinfo freexchange
Αμέσως μόλις η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανέλαβε τα ηνία της χώρας, είχαμε προειδοποιήσει ότι, είτε με την ψήφο του, είτε με την αποχή του, ο "σοφός λαός" έδωσε το ελεύθερο στη χειρότερη δεξιά της μεταπολίτευσης να σαρώσει σαν 'οδοστρωτήρας' τα πάντα στο πέρασμά της. Μετά από τέσσερα χρόνια νεοφιλελεύθερης λαίλαπας, το τοπίο καταστροφής θα έχει κάνει τη χώρα κυριολεκτικά αγνώριστη.
Δεν μπορούσαμε όμως να φανταστούμε ότι η Μητσοτακική δεξιά θα παρήγαγε τέτοιο χάος σε τόσο μικρό διάστημα. Κι όμως, θα έπρεπε να το είχαμε προβλέψει.  
Διότι ένα τέτοιο καθεστώς, που ουσιαστικά επιβλήθηκε με τη βοήθεια της μιντιακής χούντας μέσα από μια εικονική πραγματικότητα αδιάκοπης επικοινωνιακής προπαγάνδας, ήταν θέμα χρόνου να τα βρει σκούρα όταν θα προσγειώνονταν απότομα στον πραγματικό κόσμο. 
Και το προσφυγικό ζήτημα ήταν αυτό που κυρίως επίσπευσε την αποκάλυψη της απόλυτης ένδειας του καθεστώτος και την πλήρη ανικανότητά του να χειριστεί σχεδόν οποιοδήποτε πρόβ…

WikiLeaks paper confirms biggest fear of the US empire and the Wall Street mafia

The WIKILEAKS Public Library of US Diplomacy (PlusD) holds the world's largest searchable collection of United States confidential, or formerly confidential, diplomatic communications. As of April 8, 2013 it holds 2 million records comprising approximately 1 billion words. The collection covers US involvements in, and diplomatic or intelligence reporting on, every country on earth. It is the single most significant body of geopolitical material ever published. The PlusD collection, built and curated by WikiLeaks, is updated from a variety of sources, including leaks, documents released under the Freedom of Information Act (FOIA) and documents released by the US State Department systematic declassification review. 
globinfo freexchange
A cable from July, 2007, depicts the anxiety of US officials about the potential capability of North Korea to produce hardly detectable US counterfeit currency.

There are numerous references about the effort of the US government to stop the production…

It's official: the oligarchs and the corporate media declare war on Sanders' progressive movement

globinfo freexchange
We can safely now say that Bloomberg's propaganda ad against Bernie Sanders' supporters marks the establishment's official declaration of war on the progressive movement. Previously, corporate media revived the "BernieBro" myth in order to open the road for the war.
As we already mentioned, the anti-movement hysteria reached unprecedented levels when MSNBC anchor Chuck Todd compared Sanders' supporters to Nazi brownshirts! Todd's preposterous comparison wasn't accidental. He was specifically targeting moderate voters of the Democratic party. The aim was to scare them and prevent further popular-vote leakage from the establishment nominees towards Bernie during the next primary battles.
Michael Bloomberg grabbed the chance and tried to amplify further the BernieBro-scare through a blatantly propagandistic sample of negative advertisement. He doesn't have any movement behind him, but he has a lot of money to spend for smear camp…

Julian Assange - Public Rally Event with Wikileaks, Nils Melzer, Tariq Ali and more

acTVism Munich
The complete public rally event for Julian Assange that took place on the 4th of February 2020 at the Royal National Hotel in London. This event was organised by the "Don't Extradite Assange Campaign". 

As Houthis close in on Al-Qaeda in Yemen, US drone strikes target its leaders

An escalating campaign of U.S. drone strikes in Yemen has sparked anger from residents and tribal leaders. The drone strikes, according to the victims’ relatives, not only killed suspected members of al-Qaeda in the Arabian Peninsula (AQAP) but also killed and injured a number of civilians. The recent escalation comes after the commander of the U.S Central Forces, Joseph Votel, handed ousted former Yemeni President Abdrabbuh Mansur Hadi a list of al-Qaeda military commanders and their supporters being targeted by the United States, according to local news outlets close to Hadi.
Last week, a suspected C.I.A. drone targeted a home alleged to contain al-Qaeda leader Qassim al-Rimi in Marib Province, allegedly killing not only al-Rimi but some innocent civilians as well. By Washington’s standards, residents told MintPress, just because they were near the house, those civilians deserved to die alongside al-Qaeda. 
The drone strike took place in the al-Hazmah region in the eastern province…

Capitalist factions continue tough bargain in the beginning of the post-Brexit era

globinfo freexchange
Johnson's victory in the recent UK national election marked the definite "divorce" between the UK and the EU. Yet, the real "show" starts now as we begin to realize the toughness of the Brexit negotiations and the war between the capitalist factions, which is expected to become wilder. 
As we already mentioned, the pro-Brexit faction sees a potential Labour government under Jeremy Corbyn, also as a major threat. This is one of the few common views it has with the globalist faction. Now that the Corbyn "threat" has been removed, capitalist factions are free to focus on the war between them.
Johnson's big victory gives an additional advantage to the Brexiteers who are now seeking to impose their terms in this very tough bargain. 
In this merciless war, first signs show that Boris Johnson seeks a decisive strike at the heart of the globalist faction. That is, the financial sector and the City financial capital. Another decisive v…

Social Media and Social Control: how Silicon Valley serves the US State Department

Facebook isn’t the only Silicon Valley firm with partisan oversight of what we see: the bipartisan billionaire class and their security state have partnered with tech firms since the dawn of the internet to control the parameters of users’ thinking.
by Morgan Artyukhina 
Part 17 - Pentagon-Google cooperation
Alphabet’s Eric Schmidt, too, is connected to the U.S. security state as well as to the Democratic Party, again proving that a cross-party link is established where the material interests of the billionaire class are shared. A man who joined the Google team early-on in 2001, by 2011 Schmidt was able to step down from Google’s Chief Executive Officer to be the Executive Chairman of its Board of Directors with a $100 million equity award. He maintained that position through the 2015 restructuring of Google into the holding company Alphabet, Inc., stepping down in 2017 only to become chairman of the Pentagon’s Defense Innovation Board, an advisory committee to the Secretary of Defense.…