Skip to main content

Εξωτερική πολιτική για κλάματα: το Μητσοτακικό καθεστώς βάζει τη χώρα σε νέες περιπέτειες

globinfo freexchange

Πιστεύαμε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα 'το είχε τερματίσει' όταν αποφάσισε (προφανώς μετά από έντονες Αμερικανικές πιέσεις) να προβεί στην ανήκουστη και απαράδεκτη ενέργεια να απελάσει τους τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες. Το Μητσοτακικό καθεστώς όμως φαίνεται ότι έχει κάνει νέο ρεκόρ πλήρους υποταγής στους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές, δίνοντας το τελειωτικό χτύπημα στην ευελιξία της εξωτερικής πολιτικής που θα έπρεπε να έχει, έτσι και αλλιώς, κάθε σοβαρή και ανεξάρτητη χώρα. 

Όμως η δήλωση Μητσοτάκη απλώς επιβεβαίωσε ότι η νεοφιλελεύθερη Μητσοτακική δεξιά, η χειρότερη που γνώρισε η χώρα μεταπολιτευτικά, είναι απόλυτα υπόδουλη στα Αμερικανικά συμφέροντα. Και τελικά, πως η ίδια η χώρα, είναι ένα Δυτικό προτεκτοράτο και μια κανονική αποικία (και όχι απλά αποικία χρέους).

Ο χειρότερος Μητσοτάκης όλων των εποχών αποφάσισε να επισκεφτεί τον Ντόναλντ Τραμπ για να κάνει το πιστό του 'ρομποτάκι', δηλώνοντας ουσιαστικά ότι επικροτεί την εγκληματική ενέργεια - πέρα από κάθε έννοια διεθνούς δικαίου - της δολοφονίας του κορυφαίου Ιρανού στρατηγού, Κασέμ Σουλεϊμανί. 


Και το πρώτο, απλό, που έρχεται στο μυαλό είναι το εξής: πώς θα επικαλεστεί ξανά η χώρα το διεθνές δίκαιο όταν η απαράδεκτη αυτή κυβέρνηση επικροτεί ανοιχτά μια πράξη που είναι πέρα από κάθε έννοια διεθνούς δικαίου; 

Το γαλάζιο τσίρκο που παίζει το ρόλο της κυβέρνησης φαίνεται να μην έχει ιδέα από εξωτερική πολιτική. Το μόνο που κάνει είναι να ακολουθεί σαν πιστό σκυλάκι την ατζέντα των Δυτικών ιμπεριαλιστών. Από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησης του, επιδεικνύει τέτοιο ζήλο στο να υποτάσσεται απόλυτα στις ορέξεις τους, που η τελική εικόνα δεν είναι απλά κωμική, αλλά τελικά τρομάζει, γιατί καταστρέφει τη δυνατότητα της χώρας να ελίσσεται διπλωματικά σε ένα διεθνές περιβάλλον γεμάτο με αστάθεια και συνεχείς ανακατατάξεις. 

Από την πρώτη στιγμή, το Μητσοτακικό καθεστώς, χωρίς κανέναν ιδιαίτερο λόγο και πίεση, έσπευσε να αναγνωρίσει τον αποτυχημένο πραξικοπηματία Χουάν Γκουαϊδό, την ώρα που ήταν ήδη ένα καμένο χαρτί ακόμα και για τους Δυτικούς ιμπεριαλιστές. Έκλεισε οριστικά τον δίαυλο επικοινωνίας με μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και μια χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο.

Τώρα κλείνει την πόρτα στο Ιράν και τους συμμάχους του. Μια μεγάλη πετρελαιοπαραγωγό χώρα-βαρόμετρο στη Μέση Ανατολή που έχει δοκιμαστεί από τον ιμπεριαλιστικό παρεμβατισμό εδώ και δεκαετίες. Ακόμα και οι πιο πιστοί σύμμαχοι των Αμερικανών κράτησαν αποστάσεις από την εγκληματική απόφαση Τραμπ να δολοφονήσει τον Σουλεϊμανί. Και αυτό γιατί οι πάντες γνωρίζουν πως ο ίδιος έπαιξε κεντρικό ρόλο στην αποδυνάμωση των Ισλαμοφασιστών του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα. Όμως τα Αμερικανικά μίντια έκαναν το άσπρο μαύρο για να δικαιολογήσουν την απαράδεκτη απόφαση Τραμπ. Παρουσίασαν τον Σουλεϊμανί σαν ένα 'τερας' το οποίο δήθεν σχεδίαζε επιθέσεις κατά Αμερικανών. Και φυσικά, ούτε οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, ούτε τα μίντια έδωσαν το παραμικρό στοιχείο για να στηρίξουν αυτό τον ισχυρισμό. 

Επιπλέον, την ώρα της δολοφονίας, ο Σουλεϊμανί βρισκόταν ουσιαστικά σε ειρηνευτική αποστολή, όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος ο Ιρακινός πρωθυπουργός. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα The Grayzone, ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Adil Abdul-Mahdi, είπε πως το ίδιο πρωί που δολοφονήθηκε ο Σουλεϊμανί, σχεδίαζε να συναντηθεί μαζί του, σε μια προσπάθεια του Ιράκ να παίξει τον ρόλο του διαμεσολαβητή στην επαναπροσέγγιση Ιράν - Σαουδικής Αραβίας. 

Όλα δείχνουν πως ο παρορμητικός Τραμπ παρασύρθηκε από τα νεοσυντηρητικά γεράκια που κατακλύζουν την κυβέρνησή του, αλλά και από ανθρώπους του Ισραηλινού λόμπι, που ήθελαν να δυναμιτίσουν την προσπάθεια μιας τέτοιας επαναπροσέγγισης και να κρατήσουν τον Τραμπ σε σταθερή τροχιά πολεμικής αντιπαράθεσης με το Ιράν.

Ο 'πορτοκαλί κλόουν', που παίζει το ρόλο του προέδρου των ΗΠΑ, είναι τόσο εκτός πραγματικότητας, που λίγα λεπτά πριν από τα Ιρανικά αντίποινα με την πυραυλική επίθεση σε Αμερικανικές βάσεις εντός Ιρακινού εδάφους, προκαλούσε ανοιχτά το Ιράν στο Τουίτερ με φρασεολογία 10χρονου! Μετά την επίθεση όμως τα 'μάζεψε' άρον-άρον καθώς μέσα από το διάγγελμά του άφησε ουσιαστικά να εννοηθεί ότι 'δεν τρέχει και τίποτα'. Αρκεί να σκεφτείτε ότι οι Αμερικανοί έχουν ξεκινήσει πολέμους για πολύ μικρότερες αφορμές. 

Όμως ο Τραμπ ψηφίστηκε από πολλούς Αμερικανούς ως ένα σημαντικό βαθμό επειδή αυτο-διαφημίστηκε ως 'αντιπαρεμβατικός', κατηγορώντας την Κυβέρνηση Ομπάμα για το χάος σε Συρία και Λιβύη και ισχυριζόμενος ότι είχε ταχθεί κατά του πολέμου στο Ιράκ. Άρα, ήξερε ότι αν ξεκινούσε έναν ακόμη πιο καταστροφικό πόλεμο με το Ιράν θα καταποντίζονταν δημοσκοπικά και δεν υπήρχε καμιά περίπτωση να επανεκλεγεί. Ε λοιπόν, μ'αυτόν τον ανεκδιήγητο συντάχτηκε ο Μητσοτάκης. 

Πέρα απ'όλα αυτά, η δολοφονία Σουλεϊμανί επικρίθηκε έντονα ακόμα και από πολλές πολιτικές προσωπικότητες εντός του Αμερικανικού Κογκρέσου. Μάλιστα, ένας από τους πιο δημοφιλείς υποψήφιους για το χρίσμα των Δημοκρατικών, ο Μπέρνι Σάντερς, μίλησε ανοιχτά και ξεκάθαρα για δολοφονία! Και επιπλέον, ανακοίνωσε ότι θα πάρει πρωτοβουλία για να μπλοκάρει τον Τραμπ στην περίπτωση που επιχειρήσει να ξεκινήσει έναν απόλυτα καταστροφικό πόλεμο με το Ιράν χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.  

Τι πήρε λοιπόν ο Μητσοτάκης για την τυφλή, μέχρι ανοησίας, αφοσίωσή του στον Τραμπ; Απολύτως τίποτα.

Είναι φανερό ότι επιθυμούσε διακαώς να πάρει τουλάχιστον μια ρητή καταδίκη της συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο. Αλλά ο Τραμπ έκανε τον 'Κινέζο' κρατώντας αποστάσεις. Ήταν λογικό. Γιατί η αδιανόητη δολοφονία Σουλεϊμανί συνοδεύτηκε και με μια επική γκάφα των Αμερικανών, αφού δολοφόνησαν και έναν από τους σημαντικότερους διοικητές των σιιτικών πολιτοφυλακών στο Ιράκ, Abu Mahdi al-Muhandis, ο οποίος επέβαινε στο ίδιο κομβόι.  

Έτσι, οι δολοφονίες των δύο στρατιωτικών εξόργισαν και τους Ιρακινούς και τους έσπρωξαν ακόμα περισσότερο προς το Ιρανικό στρατόπεδο, καθώς είχε ήδη ξεκινήσει η προσέγγιση Ιράν-Ιράκ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Ιρακινοί ζητούν τώρα επιτακτικά την αποχώρηση των Αμερικανικών στρατευμάτων από το έδαφός τους. Καθώς οι Αμερικανοί θα αισθάνονται όλο και λιγότερο ασφαλείς στο Ιρακινό έδαφος, η Τουρκία θα αναβαθμίζεται γεωπολιτικά.

Το μόνο στο οποίο μπορούμε να ελπίζουμε, είναι να υπάρχουν κάποιοι, που στο παρασκήνιο κάνουν διορθωτικές κινήσεις απέναντι στην απαράδεκτη (έως ανύπαρκτη) εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης. Αν όμως είναι οι ίδιοι που συμβουλεύουν τον Μητσοτάκη τι πρέπει να πει δημοσίως, τότε σίγουρα δεν υπάρχει καμιά ελπίδα. Ο Θεός να βάλει το χέρι του ...

Comments

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

It has started: Spain decides permanent UBI for its citizens

globinfo freexchange
Spain appears to be the first country that will implement a permanent form of Universal Basic Income for its citizens. As the Independentreported: [emphasis added]
Spain’s cabinet has approved the creation of a national minimum income, according to a government spokesperson.

Deputy Prime Minister Pablo Iglesias told a news conference on Friday the creation of a minimum income worth €462 (£416.92) a month will target some 850,000 households or 2.5 million people.

The government would pay the monthly stipend and top up existing revenue for people earning less so that they receive at least that minimum amount every month, he said.

The minimum income would increase with the number of family members, up to a maximum of €1,015 (£916.30) each month. The programme would cost the government about €3 billion a year.

Mr Iglesias said: “Today is a historic day for our democracy. Today this government is showing that its political choice is social justice and that it takes the…

It has started: Greece becomes the blueprint for the 21st century corporate feudalism

globinfo freexchange
Greece has just become the blueprint for the 21st century corporate feudalism through a preposterous environmental bill passed on Tuesday.
Just when the neoliberal government lifted most of the restriction measures that were imposed to deal with the COVID-19 pandemic crisis, it rushed to pass the bill through unconstitutional actions. These have been strongly condemned by the main opposition party, SYRIZA.
As reported by the Associated Press:
Greek lawmakers approved a controversial environmental bill Tuesday that the opposition and environmental groups slammed for opening the door to exploratory oil and gas drilling in protected areas.

[...]

On the eve of the vote, Greenpeace and the World Wildlife Fund said they had collected 30,000 signatures in an online petition against the legislation, which they say will remove vital safeguards for environmental protection.

Beyond the drilling, this legislation is deeply problematic in many areas, as has already been estab…

Τίποτα δεν σταματάει το νεοφιλελεύθερο "οδοστρωτήρα" τους ...

globinfo freexchange
Αφού τελείωσαν τα χειροκροτήματα για τους γιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ο Μητσοτάκης επέστρεψε στην "κανονικότητα" της αποστολής του, που, με λίγα λόγια, είναι η ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα των πάντων. Έτσι, μετά το διάλειμμα λόγω πανδημίας, φανέρωσε και πάλι το πόσο αδημονεί να οδηγήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας στο δρόμο της ιδιωτικοποίησης.
Όπως αναφέρει το tvxs.gr:
                         Δεν πρόλαβαν να περάσουν λίγες μέρες από την άρση του Lockdown και την απομάκρυνση, σε πρώτη φάση, του σοβαρού υγειονομικού κινδύνου της πανδημίας, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέφερε τα σχέδια για ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, εγκαταλείποντας τα «χειροκροτήματα» και τις αναφορές στους «ήρωες» υγειονομικούς και στη σημασία του δημόσιου συστήματος υγείας. Παρά το «σκληρό μάθημα» που έδωσε η πανδημία στους νεοφιλεύθερους λάτρεις της «αγοράς», φαίνεται πως η κυβέρνηση δεν εγκατέλειψε ποτέ τους αρχικούς σχεδιασμούς της, παρά τον τρόπο που το δημόσιο σύστημα υγεία…

New court files expose Sheldon Adelson’s security team in US spy operation against Julian Assange

An exclusive investigation by The Grayzone reveals new details on the critical role Sheldon Adelson’s Las Vegas Sands played in an apparent CIA spying operation targeting Julian Assange, and exposes the Sands security staff who helped coordinate the malicious campaign.
by Max Blumenthal
I was the CIA director. We lied, we cheated, we stole.

–Mike Pompeo, College Station, TX, April 15, 2019
Part 2 - Pompeo outlines the attack on Assange
Pompeo’s first public speech as CIA Director, hosted at the Washington DC-based Center for Strategic and International Studies think tank on April 13, 2017, was one of the most paranoid and resentful addresses ever delivered by an agency chief.
The former Republican congressman from Kansas opened his speech with an extended tirade against the “Philip Agees in the world,” referring to the CIA whistleblower who handed over thousands of classified documents to leftist publishers that revealed shocking details of illegal US regime change and assassination …

The neoliberal machine mocks Millennials and Gen Xers through a documentary about Bernie's awful mistreatment by the corporate media!

globinfo freexchange
Now that the "Bernie Sanders" threat for the establishment has been neutralized (for a second time), the neoliberal machine is free to pretend that it cares about the truth.
Kyle Kulinski speaks about a new documentary by VICE about the media bias against Bernie Sanders. Although the doc trailer is pretty impressive, Kulinski starts with a pretty remarkable argument he saw on Twitter:
                         Credit to VICE. Thank you for this documentary. Curious how it released after Bernie dropped out. 

Kulinski finds that the mainstream media still have enough power to neutralize an undesirable candidate, as they did with Bernie, despite the fact that most of the people don't trust them. He also explains the demographics of this year's race for the leadership of the Democratic party.

As he supports, Millennials and Gen Xers overwhelmingly supported Bernie Sanders against the Baby Boomers and the Silent Generation (in which Bernie actually be…

Δεν τους βγαίνει με τίποτα η "στρατηγική ήττα" ...

globinfo freexchange
Τα πράγματα φαίνεται να εξελίσσονται σχεδόν όπως τα είχαμε προβλέψει.
Όπως είχαμε επισημάνει ήδη από τα μέσα Απριλίου, στο επόμενο διάστημα αναμένεται να δούμε νέες, αλλεπάλληλες "φουσκωμένες" δημοσκοπήσεις από την φιλοκυβερνητική μηχανή προπαγάνδας, ώστε να προετοιμαστεί ψυχολογικά το κοινό για το επικείμενο αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών.
Στις δημοσκοπήσεις αυτές θα βλέπουμε ενδεχομένως την ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συνεχώς να μεγαλώνει, με μια ταυτόχρονη πτώση του ποσοστού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε βαθμό που να δικαιολογεί την στρατηγική του ήττα.  
Ωστόσο, το 20,3% του ΣΥΡΙΖΑ, δεν συνιστά στρατηγική ήττα στο βαθμό που επιθυμεί το καθεστώς και η ντόπια ολιγαρχία, εν όψει μάλιστα και απλής αναλογικής. Οπότε θα πρέπει να αναμένουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα ένα νέο βομβαρδισμό από δημοσκοπήσεις στις οποίες το ποσοστό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα "ροκανίζεται" σταδιακά, έτσι ώστε να δημιουργηθεί το κ…

Το κίνημα Slow News: η απάντηση στα Fake News?

globinfo freexchange
Στον θαυμαστό καινούργιο κόσμο, ο αβάσταχτος όγκος πληροφοριών που καταναλώνουμε καθημερινά έχει γεννήσει ένα δυστοπικό παράδοξο: την ίδια στιγμή, αμφισβητούμε και πιστεύουμε τα πάντα. Το μυαλό μας έχει βυθιστεί σε μια δίνη από tweets, αναρτήσεις, βίντεο, hoaxes και fake news.
Τα τελευταία χρόνια, σε διάφορα μέρη του πλανήτη, νησίδες αντίστασης έρχονται στην επιφάνεια. Ολιγομελείς ομάδες ανεξάρτητων δημοσιογράφων αγωνίζονται να οικοδομήσουν ένα εναλλακτικό μοντέλο πληροφόρησης, το οποίο βασίζεται σε μια εξαιρετικά απλή αρχή: πρέπει να κόψουμε ταχύτητα. Ένα μαχητικό ντοκιμαντέρ που έχει βαλθεί να αποδείξει ότι η δημοσιογραφία παραμένει ο βασικός πυλώνας της δημοκρατίας.
https://www.filmfestival.gr/el/section-tdf/movie/1047/13001


Το ενδιαφέρον αυτό ντοκιμαντέρ του Alberto Puliafito, ερευνά ένα νέο είδος δημοσιογραφίας που γεννήθηκε από την ανάγκη για δημοσιογραφική αυθεντικότητα μέσα στο σημερινό, χαοτικό μιντιακό τοπίο.
Σε ένα σύστημα που χαρακτηρίζεται από μια αδι…

Chris Hedges interviews Howie Hawkins, Green for President

Howie Hawkins
Pulitzer Prize winning journalist and public intellectual, Chris Hedges, speaks with Howie Hawkins about the political landscape in 2020, "lesser evilism" and more.

When the US imperialist machine is using controversial books to build its propaganda

globinfo freexchange
It seems that the US imperialist machine is using the same methods it was using forty years ago at the dawn of neoliberalism and the rise of neoconservatives. One of these methods involves controversial books - often filled with inaccuracies, exaggerations, or even false facts - which were taken for granted in order to permit the imperialists to build a convenient propaganda.
As The Grayzonereported recently [most important parts highlighted]:
The U.S. assassination of Qassem Soleimani in January touched off a new wave of disinformation about the top Iranian major general, with Trump administration allies branding him a global terrorist while painting Iran as the world’s worst state sponsor of terrorism. Much of the propaganda about Soleimani related to his alleged responsibility for the killing of American troops in Iraq, along with Iran’s role in Syria, Lebanon, and Yemen.

But a second theme in the disinformation campaign, which has been picked up by mai…

How the USA erased the USSR victory over Nazi Germany

Moderate Rebels
The Soviet Union played the leading role in defeating Nazi Germany in World War II, but the US government has tried to erase its unimaginable sacrifice. Historian Peter Kuznick discusses the real history of WWII, and how 80% of Nazis were killed on the Eastern Front with the USSR.