Skip to main content

Ο πραγματικός λόγος που ο Μπόρις Τζόνσον πιέζει για Brexit χωρίς συμφωνία

globinfo freexchange

Το Βρετανικό πολιτικό τοπίο μοιάζει να γίνεται όλο και πιο χαοτικό όσο πλησιάζουμε την 31η Οκτωβρίου, ημερομηνία-τελεσίγραφο που έχει ορίσει ο τωρινός Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος μάλιστα απειλεί με ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Ολόκληρη η χώρα φαίνεται να βρίσκεται υπό το καθεστώς μιας γενικής νευρικής κρίσης, με τα διάφορα στρατόπεδα υπέρ και κατά του Brexix, το καθένα για τους δικούς του λόγους, να έχουν λάβει θέσεις μάχης σε μια "όλοι εναντίον όλων" κατάσταση. 

Όπως ανέφερε η Εφημερίδα των Συντακτών:  

«Στις Βρυξέλλες και στο Λονδίνο ένα ερώτημα ακούγεται όλο και πιο δυνατά: Mπορεί να αναχαιτιστεί ο Μπόρις Τζόνσον;»… Καυτή και εύλογη η απορία που μετέφερε χθες το πρακτορείο Associated Press, καθώς εντείνεται ραγδαία η ανησυχία και στις δύο πλευρές της Μάγχης πως ο νέος, σκληροπυρηνικός μπρεξιστής, πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου όχι μόνο δεν μπλοφάρει επιμένοντας πως θα βγάλει τη χώρα από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία, αλλά πως η ακραία πιθανότητα ενός άτακτου Brexit είναι ουσιαστικά η απώτερη επιδίωξή του και… γαία πυρί μιχθήτω.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Guardian, που αναμετέδιδαν χθες αρκετά βρετανικά ΜΜΕ, αναφερόμενα παράλληλα στο αντίστοιχα ακραίο ενδεχόμενο ο Τζόνσον -σε περίπτωση που αποτύχει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή τον Σεπτέμβριο (όταν ξανανοίγει μετά τις θερινές διακοπές)- να προκηρύξει πρόωρες εκλογές μετά την 31η του Οκτώβρη, αφού θα έχει ήδη συντελεστεί δηλαδή η έξοδος από την Ε.Ε., αν το κοινοβούλιο δεν την μπλοκάρει με κάποιο τρόπο στο μεσοδιάστημα!

Σύμφωνα με την Guardian, στον απόηχο των επαφών του νέου συμβούλου του Βρετανού πρωθυπουργού για την Ευρώπη, Ντέιβιντ Φροστ, με υψηλόβαθμους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, Ευρωπαίοι διπλωμάτες εκτιμούν πλέον πως ο Τζόνσον δεν προτίθεται να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία αποχώρησης που σύναψε η προκάτοχός του Τερέζα Μέι με την Ε.Ε. (παρότι αυτό υποστηρίζει δημοσίως).

Αντίθετα, ο Φροστ φέρεται να ξεκαθάρισε πως η βρετανική κυβέρνηση αρνείται να συμβιβαστεί, επιδιώκοντας παράλληλα να ανοίξει τη συζήτηση για το πώς οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν αφότου η χώρα βγει... κακήν κακώς από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου.

«Ηταν ξεκάθαρο πως το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει άλλο σχέδιο», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης στην εφημερίδα, «καμία πρόθεση να διαπραγματευτεί, η οποία θα προϋπέθετε ένα σχέδιο. Ενα Brexit χωρίς συμφωνία φαίνεται να είναι τώρα το κεντρικό σενάριο της βρετανικής κυβέρνησης»…

[...]

Η κατάσταση στο κυβερνητικό στρατόπεδο του Ηνωμένου Βασιλείου φαίνεται πως έχει αγριέψει σε τέτοιο βαθμό ώστε -βάσει της Daily Telegraph- ο κορυφαίος σύμβουλος στρατηγικής του Τζόνσον, Ντόμινικ Κάμινγκς (αρχιτέκτονας της εκστρατείας υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016), έφτασε σε σημείο να απειλήσει με απόλυση μέλη του προσωπικού της Ντάουνινγκ Στριτ, αν προσπαθήσουν να μπλοκάρουν μια έξοδο χωρίς συμφωνία, στηλιτεύοντας παράλληλα τον μετριοπαθή Συντηρητικό πρώην υπουργό Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ ότι επιδιώκει να εκτροχιάσει το Brexit.

Παρόλο που όλα δείχνουν ότι, πράγματι, έχουμε να κάνουμε με μια χαοτική κατάσταση, αν ακολουθήσει κανείς το χρήμα, όπως λεν οι Αμερικάνοι, το τοπίο αρχίζει να ξεκαθαρίζει. Και φαίνεται ότι η υπόθεση Brexit είναι προϊόν κυρίως ενός ανελέητου ενδο-καπιταλιστικού πολέμου που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη.

Στα μέσα Ιουλίου, ένα άρθρο του Reuters αποκάλυψε μερικούς βασικούς υποστηρικτές του Boris Johnson, οι οποίοι χρηματοδότησαν γενναία και την εκστρατεία για την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δύο μεγάλα ονόματα, είναι ο δισεκατομμυριούχος Anthony Bamford της εταιρίας JCB και ο Jonathan Moynihan, πρόεδρος του επενδυτικού κεφαλαίου υψηλού ρίσκου, Ipex Capital.

Η περίπτωση του Moynihan έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα του τμήματος του Βρετανικού κεφαλαίου που τάσσεται φανατικά υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πράγματι, φαίνεται ότι ο Moynihan είναι ένα από τα κεντρικά πρόσωπα που διαχειρίζονται την ιστοσελίδα brexitcentral.com, η οποία συγκεντρώνει την αφρόκρεμα της επιχειρηματικής και διανοητικής κοινότητας που τάσσεται υπέρ του Brexit. Σε ένα άρθρο που είχε γράψει ο ίδιος πριν από περίπου δύο χρόνια είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικός. Στην ουσία, μέσα από αυτό το άρθρο, ο Moynihan ξεδιπλώνει με σαφήνεια όλες τις βασικές πτυχές του ενδο-καπιταλιστικού πολέμου που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις διάφορες "φράξιες" του Βρετανικού κεφαλαίου. Μερικά βασικά συμπεράσματα που απορρέουν από το άρθρο του Moynihan είναι:

1) Το τμήμα του Βρετανικού κεφαλαίου που τάσσεται υπέρ του Brexit αισθάνεται ότι απειλείται με αφανισμό από το παγκοσμιοποιημένο κομμάτι, το οποίο εκπροσωπείται κυρίως από το Βρετανικό χρηματιστηριακό κεφάλαιο με έδρα το Λονδίνο (το City όπως λέγεται), καθώς και την Συνομοσπονδία της Βρετανικής Βιομηχανίας (CBI).

2) Το τμήμα του Βρετανικού κεφαλαίου υπέρ του Brexit επιχειρεί μια συμμαχία με τον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προκειμένου να διαμορφώσει ένα ισχυρότερο μέτωπο κατά του παγκοσμιοποιημένου κεφαλαίου.

3) Το τμήμα του Βρετανικού κεφαλαίου υπέρ του Brexit αντιλαμβάνεται μια πιθανή κυβέρνηση των Εργατικών υπό την ηγεσία του Τζέρεμι Κόρμπιν, επίσης ως μια μεγάλη απειλή. Αυτή η αντίληψη είναι ένα από τα ελάχιστα κοινά χαρακτηριστικά που έχει με το παγκοσμιοποιημένο κομμάτι του Βρετανικού κεφαλαίου.

Άρα, ως πρώτο συμπέρασμα, μπορούμε να πούμε ότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν είναι παρά η προσωποποίηση του τμήματος του Βρετανικού κεφαλαίου υπέρ του Brexit, το οποίο αισθάνεται ότι απειλείται.

Κατά την προηγούμενη μεγάλη οικονομική κρίση του 1929, το μεγάλο κεφάλαιο εξάλειψε τους ανταγωνιστές και επανασχεδίασε τον παγκόσμιο συσχετισμό δυνάμεων μέσα από έναν παγκόσμιο πόλεμο. Αυτή τη φορά δεν μπορεί να κάνει το ίδιο, διότι ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος θα σημάνει πιθανότατα το τέλος του πολιτισμού. Έτσι, η διαδικασία αυτή τη φορά είναι πιο αργή και απλώνεται σε βάθος χρόνου, μέσα από μια ιδιόρρυθμη κατάσταση οικονομικής ημι-ύφεσης, ως την επόμενη μεγάλη οικονομική κρίση.

Αυτό δίνει χρόνο στις δυνάμεις του κεφαλαίου που απειλούνται με αφανισμό από το σαρωτικό κύμα της παγκοσμιοποίησης, να ανασυνταχθούν και να αντεπιτεθούν εναντίον του παγκοσμιοποιημένου κεφαλαίου. Η Βρετανία αυτή τη στιγμή αποτελεί το πιο κρίσιμο πεδίο μάχης σε αυτό τον ενδο-καπιταλιστικό πόλεμο, όπου οι δυνάμεις του κεφαλαίου υπέρ του Brexit σημείωσαν μια πρώτη αποφασιστική νίκη με το αποτέλεσμα του Βρετανικού δημοψηφίσματος.

Παρά τον εμφύλιο αυτό πόλεμο, και τα δύο βασικά αντίπαλα στρατόπεδα του Βρετανικού κεφαλαίου παραμένουν νεοφιλελεύθερα στον ιδεολογικό τους πυρήνα. Ωστόσο, το στρατόπεδο που τάσσεται υπέρ του Brexit φαίνεται να υιοθετεί έναν Θατσερικού τύπου νεοφιλελευθερισμό, στον οποίο το εθνικιστικό στοιχείο έχει ένα κεντρικό ρόλο. Αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου το πολιτικό κομμάτι που ελέγχει, να μπορεί να είναι ελκυστικό σε συντηρητικούς ψηφοφόρους που αισθάνονται ότι έχουν εγκαταλειφθεί, ή ακόμα και ότι απειλούνται από την παγκοσμιοποιημένη ελίτ.

Από την άλλη, η "φράξια" του παγκοσμιοποιημένου κεφαλαίου έχει υιοθετήσει μια διεθνιστική μορφή του νεοφιλελευθερισμού. Έχει εξαγοράσει το λεγόμενο πολιτικό κέντρο, το οποίο περιλαμβάνει ανθρώπους από όλων των ειδών τις μειονότητες. Έτσι, το πολιτικό κομμάτι που ελέγχεται από το παγκοσμιοποιημένο κεφάλαιο, επιχειρεί να γίνει ελκυστικό στους νεότερους και πιο προοδευτικούς ψηφοφόρους. Φυσικά, δεν υπάρχει τίποτα το προοδευτικό πίσω από τον βαθύτερο σκοπό του, που είναι η εξάλειψη κάθε ίχνους ανταγωνισμού και η παγκόσμια και ολοκληρωτική του επικράτηση με κάθε τρόπο.

Φαίνεται ότι, για την ώρα, το παγκοσμιοποιημένο κεφάλαιο έχει χάσει όλες τις μάχες. Το - κάποτε πανίσχυρο - νεοφιλελεύθερο κέντρο έχει ουσιαστικά καταρρεύσει στο πολιτικό πεδίο και οι καπιταλιστές του διεθνούς κεφαλαίου επιχείρησαν να το αναστήσουν με "υλικά" τόσο από το συντηρητικό, όσο και από το εργατικό κόμμα. Το εγχείρημα απέτυχε με πάταγο, καθώς ο νέος πολιτικός σχηματισμός που προέκυψε, το Change UK, δεν κατάφερε να πάρει ούτε μία έδρα στις τελευταίες ευρωεκλογές.

Μετά, ήρθε ο Μπόρις Τζόνσον για να κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Προέβη αμέσως σε μια άνευ προηγουμένου μαζική εκκαθάριση των στελεχών του συντηρητικού κόμματος που πήραν θέση κατά του Brexit και έτσι, το κομμάτι του κεφαλαίου που τάσσεται υπέρ του Brexit είναι έτοιμο για μια ολική αντεπίθεση. Φαίνεται ότι το παγκοσμιοποιημένο κομμάτι των καπιταλιστών του City και του CBI έχει ξεμείνει από επιλογές, ενώ ο χρόνος κυλάει εναντίον του.

Έτσι, το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι: γιατί ο Μπόρις Τζόνσον πιέζει τόσο πολύ για ένα Brexit χωρίς συμφωνία; Γιατί δεν επιχειρεί ένα συμβιβασμό με το παγκοσμιοποιημένο τμήμα της τάξης του για ένα "μαλακό" Brexit, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν μαζί τον κοινό εχθρό που λέγεται Τζέρεμι Κόρμπιν;

Μια πιθανή απάντηση είναι ότι η 31η Οκτωβρίου δεν είναι παρά μια προθεσμία που έχουν δώσει οι καπιταλιστές υπέρ του Brexit (Brexiteers εν συντομία), μέσω του Τζόνσον, στο παγκοσμιοποιημένο τμήμα του Βρετανικού κεφαλαίου. Αν οι καπιταλιστές του παγκοσμιοποιημένου κεφαλαίου θέλουν ένα "μαλακό" Brexit, δηλαδή ένα Brexit με συμφωνία, τότε θα πρέπει να κάνουν μόνιμη ανακωχή με τους Brexiteers. Να δώσουν, δηλαδή εγγυήσεις ότι δεν πρόκειται να τους αφανίσουν.

Αν πάλι οι καπιταλιστές του παγκοσμιοποιημένου κεφαλαίου θέλουν να αναβάλουν ή ακόμα και να αναστρέψουν το Brexit, τότε θα πρέπει να δώσουν πολλά περισσότερα. Δηλαδή, όχι μόνο να εγγυηθούν την επιβίωση των Brexiteers, αλλά και να τους εξασφαλίσουν μια προνομιακή θέση στον επόμενο μετασχηματισμό του καπιταλισμού, που θα προκύψει πιθανότατα μετά την επόμενη μεγάλη παγκόσμια κρίση.

Όμως όλα αυτά δείχνουν και ότι η Αριστερά έχει μια μοναδική ευκαιρία μπροστά της. Μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτόν τον ενδο-καπιταλιστικό πόλεμο και να κάνει τη μεγάλη αλλαγή. Ένα πιθανό Brexit με τον Τζέρεμι Κόρμπιν στην εξουσία, μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για μια παγκόσμια αντεπίθεση των Αριστερών δυνάμεων εναντίον του βάρβαρου νεοφιλελευθερισμού.

Comments

  1. Ποσο σοβαρο μπορει να ειναι ενα αρθρο με τετοιο θεμα και με καμποσα συγκεκριμενα ονοματα καπιταλιστων που προωθουν το Brexit, αλλα χωρις ΟΥΤΕ ΕΝΑ ονομα αυτων που πεισματικα προωθουν το Bremain?
    Ουτε καν το ονομα αυτου που ολη η οικομενη ξερει οτι εχει λυσσαξει εναντιον του Brexit και ξοδευει εκατομμυρια για να το αποτρεψει?
    George Soros αν σας διαφευγει...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Άντε πάλι ο Σόρος. Το άρθρο αναφέρεται στις "φράξιες" του Βρετανικού κυρίως κεφαλαίου γιατί εκεί παίζεται κυρίως το παιχνίδι. Και αυτό γιατί ελέγχουν σε μεγάλο βαθμό την πολιτική ζωή της Βρετανίας. Αναφέραμε ρητά το CIty και τον σύνδεσμο βιομηχάνων ως υποστηρικτές του Bremain, αλλά φαίνεται ότι δεν διαβάσατε προσεκτικά το άρθρο.

      Delete
    2. ... όσο για το "καμποσα συγκεκριμενα ονοματα καπιταλιστων που προωθουν το Brexit,", αναφέραμε μόλις δύο και από αυτούς αναλύσαμε τον ρόλο του ενός. Αυτό σημαίνει για εσάς "κάμποσα"; Προσπαθήστε να διαβάζετε προσεκτικά και να μην είστε προκατειλημμένος(η).

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Day 1828: After five years, Julian Assange still in prison and under slow-motion execution by the Anglo-American imperialist criminals

failed evolution   On 11 April 2019, the Ecuadorian government of traitor Lenin Moreno, invited the Metropolitan Police into the Ecuadorian embassy in London, and they arrested Julian Assange . Since then, Assange is kept in Belmarsh high security prison in London, without actual charges.   The real reason world's number one political prisoner is still kept in this high security prison, is because he exposed horrendous war crimes carried out by the US imperialists and their allies.   The ruthless Western imperialist regime wants to punish the No1 real journalist in the world and make him an example for any Whistleblower or real journalist who will attempt to expose its big crimes in the future.   And the Anglo-American axis has now become officially a fascist coalition , framed by the rest of its Western pets. UK's Home Secretary Priti Patel, one of the most ruthless ever, decided to extradite Julian Assange to US. No surprise of course. The only question we had in mind is

Seymour Hersh - CIA Covers Up Nord Stream Bombing & Corruption Continues in Ukraine

davidekyo    

Zionist criminals admit on camera genocide & destruction of UN facilities

The Grayzone   Journalist Jeremy Loffredo joins The Grayzone to discuss his shocking and highly revelatory video report from inside the ranks of the Israeli nationalists blocking aid to Gaza with the quiet support of their government. Loffredo explains how he gained access to the demonstrators and the unsettling scenes he witnessed while filming his exclusive Grayzone documentary.

US sends troops & weapons to Taiwan. Is it preparing war on China?

Geopolitical Economy Report   The US government has sent troops to Taiwan, just a few kilometers from mainland China, while also selling billions of dollars of weapons and military equipment. Is Washington preparing for war? Ben Norton analyzes the geopolitical situation.  

The Invasion of Gaza's Resources Begins: Jared Kushner, the EU, Egypt & US

Richard Medhurst   Jared Kushner, Donald Trump's son in law who previously tried to steal land in the Middle East from Arabs has said that Israel should empty the Gaza strip of civilians. He said that " Gaza's waterfront property could be very valuable ". He then proceeded to suggest ethnic cleansing: " move the people out and clean it [Gaza] up " Simultaneously, the transfer of billions of dollars from the European Union (7.4b EUR), the International Monetery Fund ($8b) and the United Arab Emirates ($32b) to Egypt: an attempt to buy Sisi's silence perhaps? The United States is also shipping 1000 troops and a firm "Fogbow", owned by a former CIA officer and USMC veteran, in order to build a pier in Gaza. These events do not seem like a coincidence. Medhurst explains why this relates to theft of gas and building of a canal in Gaza.   Related: Zionist and US imperialist criminals are about to grab the natural gas off shore Gaza

Η μαύρη επταετία του καθεστώτος Μητσοτάκη

globinfo freexchange   Όπως έχουμε ήδη αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο , η παντοδυναμία του καθεστώτος Μητσοτάκη στηρίζεται σε πήλινα πόδια. Τώρα, σε κανονικές συνθήκες, (έτσι βέβαια όπως τις αντιλαμβάνονται τα κέντρα αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης), οι γραφειοφασίστες των Βρυξελλών και το διευθυντήριο του Βερολίνου φροντίζουν όλο και πιο συχνά να διαμηνύουν στις κυβερνήσεις ότι "το πάρτι τελείωσε".  Αυτό σημαίνει καταρχήν σκληρή λιτότητα. Και επειδή κανείς δεν ξέρει στην πραγματικότητα πόσο χρήμα μοιράστηκε στην προηγούμενη θητεία Μητσοτάκη, πάνω και κάτω από το τραπέζι, προς διάφορες κατευθύνσεις, προκειμένου το καθεστώς να ανανεώσει το ραντεβού του με την εξουσία, είναι πολύ πιθανό να αρχίσει να εμφανίζεται στον ορίζοντα ένας σοβαρός εκτροχιασμός των δημοσιονομικών στόχων και άρα των πολύ σκληρών όρων που επιβλήθηκαν στην κυβέρνηση Τσίπρα με αντάλλαγμα τη ρύθμιση του χρέους. Αυτό, με λίγα λόγια, σημαίνει δεύτερη επίσημη χρεοκοπία.   Και αυτό, με τη σειρά του, σ

Τυχαία γεγονότα στην τριτοκοσμική μπανανία των Βαλκανίων

failed evolution   1) Συμβαίνει το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ιστορία της χώρας. 2) Γίνεται αστραπιαία επιχείρηση μοντάζ των συνομιλιών του σταθμάρχη από μηχανισμό του καθεστώτος, πριν ακόμα φτάσει στα χέρια των αρχών, προκειμένου να αποδοθεί η τραγωδία αποκλειστικά σε ανθρώπινο λάθος και να βγουν από το κάδρο οι πολιτικές ευθύνες ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων. 3) Αναπαράγεται το παραποιημένο υλικό αστραπιαία από ναυαρχίδα της καθεστωτικής προπαγάνδας. 4) Τοποθετείται επικεφαλής στην επιτροπή-παρωδία πρωτοπαλίκαρο του καθεστώτος Μητσοτάκη που εργάζονταν παλιά στην ίδια αυτή ναυαρχίδα. 5) Η επιτροπή κλείνει άρον-άρον την υπόθεση αποκλείοντας ουσιώδεις μάρτυρες που είχαν προειδοποιήσει επανειλημμένα τον αρμόδιο υπουργό για τον κίνδυνο μεγάλου δυστυχήματος. Σταματάει έτσι και η όποια σε βάθος διερεύνηση για την απόπειρα συγκάλυψης του εγκλήματος.   

Πως θα καταλάβετε ότι το καθεστώς Μητσοτάκη είναι ότι χειρότερο έχει κυβερνήσει τη χώρα στη μεταπολίτευση

Από τον μέγα ηγέτη Μωυσή ως τον αντίπαλο λαό, μια θητεία Μητσοτάκη δρόμος     globinfo freexchange   Αν ακόμα δεν έχετε πάρει χαμπάρι με τι άθλια διακυβέρνηση έχουμε να κάνουμε.   Αν δεν σας έπεισε η καταστροφική διαχείριση της πανδημίας, οι υποκλοπές, τα Τέμπη, το ρεκόρ καμένων δασών, η ακρίβεια, τα υπερκέρδη των καρτέλ, η διάλυση του συστήματος υγείας και τόσα άλλα.  Τότε μάλλον ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που είναι εξαιρετικά επιρρεπείς στην επικοινωνιακή καταιγίδα του καθεστώτος Μητσοτάκη, με την οποία επιχειρεί να κρύψει τον όλεθρο που σπέρνει στο διάβα του. Όμως αν είναι όντως έτσι, ίσως να σας πείσει η δραματική αλλαγή του επικοινωνιακού αφηγήματος του μιντιακού προπαγανδιστικού μηχανισμού, που απεικονίζει το μέγεθος της αποτυχίας της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Θυμηθείτε ότι με την έναρξη της πρώτης θητείας Μητσοτάκη, ο μηχανισμός προπαγάνδας παρουσίαζε τον ίδιο τον Μητσοτάκη ως τον μέγα ηγέτη που βγάζει την Ελλάδα από το περιθώριο, χρησιμοποιώντας πολλές φορές και υπερβολ

LEAKED: How Israel Calculates the Non-Value of Civilian Life in Gaza

Glenn Greenwald    

Irish Americans ABANDON BIDEN, PROTEST on St. Patrick's Day

Due Dissidence