Skip to main content

Παράνομες οι κυρώσεις εναντίον της Βενεζουέλας λέει εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ

Οι κυρώσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε υποσιτισμό και ελλείψεις στα φάρμακα δεν είναι η λύση στην κρίση της Βενεζουέλας, σύμφωνα με τον ειδικό για θέματα ανθρώπινων δικαιώματων του ΟΗΕ Ίντρις Τζαζάιρι.

Τα σχόλια του έγιναν στις 31 Ιανουαρίου, με αφορμή την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων στην εθνική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας. «Με ανησυχούν ιδιαιτέρως οι εκθέσεις που αναφέρουν ότι οι κυρώσεις αυτές αποσκοπούν στην αλλαγή της κυβέρνησης της Βενεζουέλας», είπε ο Τζαζάιρι.

«Ο εξαναγκασμός, στρατιωτικός ή οικονομικός, δεν μπορεί ποτέ να χρησιμοποιείται με σκοπό μία αλλαγή της κυβέρνησης σε ένα κυρίαρχο κράτος. Η χρήση των κυρώσεων από εξωτερικές δυνάμεις, ώστε να ανατρέψουν μία εκλεγμένη κυβέρνηση αποτελεί καταπάτηση όλων των κανόνων διεθνούς δικαίου

Καλώ την διεθνή κοινότητα να ξεκινήσει έναν εποικοδομητικό διάλογο με τη Βενεζουέλα ώστε να βρεθούν λύσεις στα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα».

Οι οικονομικές κυρώσεις είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές στην σοβαρή κρίση που επηρεάζει την οικονομία της Βενεζουέλας προσθέτοντας επιπλέον προβλήματα στην ζημιά που έχει προκληθεί από τον υπερπληθωρισμό και την πτώση των τιμών του πετρελαίου. Ήρθε η ώρα όπου η συμπόνια προς τον λαό της Βενεζουέλας πρέπει να εκφραστεί με το να προωθείται, και όχι να περικόπτεται, η πρόσβασή στη τροφή και φάρμακα».

Η επιτάχυνση μιας οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης στη Βενεζουέλα δεν είναι η βάση για έναν ειρηνικό συμβιβασμό στις διαφωνίες, τόνισε. «Καλώ τα κράτη να εμπλακούν και να διευκολύνουν τον εποικοδομητικό διάλογο με όλα τα κόμματα στη Βενεζουέλα και να βρεθούν λύσεις με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών».

Με ανησυχούν ιδιαίτερα οι εκθέσεις για τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων που λαμβάνουν χώρα στη Βενεζουέλα, συμπεριλαμβανομένου του αυξανόμενου κινδύνου της βίας και των έμμεσων απειλών για διεθνή βία. Υπάρχει ανάγκη για προσπάθεια από όλα τα κόμματα και όλες τις χώρες, ώστε να δουλέψουν προς αναζήτηση μιας ειρηνικής λύσης που δεν θα οδηγήσει σε περαιτέρω βία».

Το κάλεσμα του έρχεται μετά τα σχόλια του εκπροσώπου της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ, που υπογράμμισε «την άμεση ανάγκη να ξεκινήσει ένας πολιτικός διάλογος από όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες, ώστε να αντιμετωπιστεί η μακρά κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, με πλήρη σεβασμό στο ρόλο του νόμου και των ανθρώπινων δικαιωμάτων».

Ο ειδικός εφιστά την προσοχή στην Διακήρυξη του ΟΗΕ για τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου που αφορούν στις φιλικές σχέσεις και την συνεργασία μεταξύ των κρατών σε συμφωνία με τον Χάρτη του ΟΗΕ, ο οποίος ωθεί τα κράτη στο να λύνουν τις διαφορές τους μέσα από τον διάλογο και τις φιλικές διακρατικές σχέσεις αποφεύγοντας τη χρήση οικονομικών, πολιτικών ή άλλων μέτρων, με σκοπό να εξαναγκάσουν ένα άλλο κράτος να συμφωνήσει σε ζητήματα που αφορούν στην εθνική τους κυριαρχία.

«Προτρέπω όλες τις χώρες να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τέτοιου είδους κυρώσεις, εκτός αν αυτές είναι εγκεκριμένες από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως προβλέπει ο Χάρτης του ΟΗΕ», καταλήγει ο Τζαζάιρι.


Comments

Popular posts from this blog

It has started: Spain decides permanent UBI for its citizens

globinfo freexchange
Spain appears to be the first country that will implement a permanent form of Universal Basic Income for its citizens. As the Independentreported: [emphasis added]
Spain’s cabinet has approved the creation of a national minimum income, according to a government spokesperson.

Deputy Prime Minister Pablo Iglesias told a news conference on Friday the creation of a minimum income worth €462 (£416.92) a month will target some 850,000 households or 2.5 million people.

The government would pay the monthly stipend and top up existing revenue for people earning less so that they receive at least that minimum amount every month, he said.

The minimum income would increase with the number of family members, up to a maximum of €1,015 (£916.30) each month. The programme would cost the government about €3 billion a year.

Mr Iglesias said: “Today is a historic day for our democracy. Today this government is showing that its political choice is social justice and that it takes the…

Τίποτα δεν σταματάει το νεοφιλελεύθερο "οδοστρωτήρα" τους ...

globinfo freexchange
Αφού τελείωσαν τα χειροκροτήματα για τους γιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ο Μητσοτάκης επέστρεψε στην "κανονικότητα" της αποστολής του, που, με λίγα λόγια, είναι η ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα των πάντων. Έτσι, μετά το διάλειμμα λόγω πανδημίας, φανέρωσε και πάλι το πόσο αδημονεί να οδηγήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας στο δρόμο της ιδιωτικοποίησης.
Όπως αναφέρει το tvxs.gr:
                         Δεν πρόλαβαν να περάσουν λίγες μέρες από την άρση του Lockdown και την απομάκρυνση, σε πρώτη φάση, του σοβαρού υγειονομικού κινδύνου της πανδημίας, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέφερε τα σχέδια για ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, εγκαταλείποντας τα «χειροκροτήματα» και τις αναφορές στους «ήρωες» υγειονομικούς και στη σημασία του δημόσιου συστήματος υγείας. Παρά το «σκληρό μάθημα» που έδωσε η πανδημία στους νεοφιλεύθερους λάτρεις της «αγοράς», φαίνεται πως η κυβέρνηση δεν εγκατέλειψε ποτέ τους αρχικούς σχεδιασμούς της, παρά τον τρόπο που το δημόσιο σύστημα υγεία…

New court files expose Sheldon Adelson’s security team in US spy operation against Julian Assange

An exclusive investigation by The Grayzone reveals new details on the critical role Sheldon Adelson’s Las Vegas Sands played in an apparent CIA spying operation targeting Julian Assange, and exposes the Sands security staff who helped coordinate the malicious campaign.
by Max Blumenthal
I was the CIA director. We lied, we cheated, we stole.

–Mike Pompeo, College Station, TX, April 15, 2019
Part 2 - Pompeo outlines the attack on Assange
Pompeo’s first public speech as CIA Director, hosted at the Washington DC-based Center for Strategic and International Studies think tank on April 13, 2017, was one of the most paranoid and resentful addresses ever delivered by an agency chief.
The former Republican congressman from Kansas opened his speech with an extended tirade against the “Philip Agees in the world,” referring to the CIA whistleblower who handed over thousands of classified documents to leftist publishers that revealed shocking details of illegal US regime change and assassination …

The neoliberal machine mocks Millennials and Gen Xers through a documentary about Bernie's awful mistreatment by the corporate media!

globinfo freexchange
Now that the "Bernie Sanders" threat for the establishment has been neutralized (for a second time), the neoliberal machine is free to pretend that it cares about the truth.
Kyle Kulinski speaks about a new documentary by VICE about the media bias against Bernie Sanders. Although the doc trailer is pretty impressive, Kulinski starts with a pretty remarkable argument he saw on Twitter:
                         Credit to VICE. Thank you for this documentary. Curious how it released after Bernie dropped out. 

Kulinski finds that the mainstream media still have enough power to neutralize an undesirable candidate, as they did with Bernie, despite the fact that most of the people don't trust them. He also explains the demographics of this year's race for the leadership of the Democratic party.

As he supports, Millennials and Gen Xers overwhelmingly supported Bernie Sanders against the Baby Boomers and the Silent Generation (in which Bernie actually be…

Δεν τους βγαίνει με τίποτα η "στρατηγική ήττα" ...

globinfo freexchange
Τα πράγματα φαίνεται να εξελίσσονται σχεδόν όπως τα είχαμε προβλέψει.
Όπως είχαμε επισημάνει ήδη από τα μέσα Απριλίου, στο επόμενο διάστημα αναμένεται να δούμε νέες, αλλεπάλληλες "φουσκωμένες" δημοσκοπήσεις από την φιλοκυβερνητική μηχανή προπαγάνδας, ώστε να προετοιμαστεί ψυχολογικά το κοινό για το επικείμενο αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών.
Στις δημοσκοπήσεις αυτές θα βλέπουμε ενδεχομένως την ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συνεχώς να μεγαλώνει, με μια ταυτόχρονη πτώση του ποσοστού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε βαθμό που να δικαιολογεί την στρατηγική του ήττα.  
Ωστόσο, το 20,3% του ΣΥΡΙΖΑ, δεν συνιστά στρατηγική ήττα στο βαθμό που επιθυμεί το καθεστώς και η ντόπια ολιγαρχία, εν όψει μάλιστα και απλής αναλογικής. Οπότε θα πρέπει να αναμένουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα ένα νέο βομβαρδισμό από δημοσκοπήσεις στις οποίες το ποσοστό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα "ροκανίζεται" σταδιακά, έτσι ώστε να δημιουργηθεί το κ…

Το κίνημα Slow News: η απάντηση στα Fake News?

globinfo freexchange
Στον θαυμαστό καινούργιο κόσμο, ο αβάσταχτος όγκος πληροφοριών που καταναλώνουμε καθημερινά έχει γεννήσει ένα δυστοπικό παράδοξο: την ίδια στιγμή, αμφισβητούμε και πιστεύουμε τα πάντα. Το μυαλό μας έχει βυθιστεί σε μια δίνη από tweets, αναρτήσεις, βίντεο, hoaxes και fake news.
Τα τελευταία χρόνια, σε διάφορα μέρη του πλανήτη, νησίδες αντίστασης έρχονται στην επιφάνεια. Ολιγομελείς ομάδες ανεξάρτητων δημοσιογράφων αγωνίζονται να οικοδομήσουν ένα εναλλακτικό μοντέλο πληροφόρησης, το οποίο βασίζεται σε μια εξαιρετικά απλή αρχή: πρέπει να κόψουμε ταχύτητα. Ένα μαχητικό ντοκιμαντέρ που έχει βαλθεί να αποδείξει ότι η δημοσιογραφία παραμένει ο βασικός πυλώνας της δημοκρατίας.
https://www.filmfestival.gr/el/section-tdf/movie/1047/13001


Το ενδιαφέρον αυτό ντοκιμαντέρ του Alberto Puliafito, ερευνά ένα νέο είδος δημοσιογραφίας που γεννήθηκε από την ανάγκη για δημοσιογραφική αυθεντικότητα μέσα στο σημερινό, χαοτικό μιντιακό τοπίο.
Σε ένα σύστημα που χαρακτηρίζεται από μια αδι…

Chris Hedges interviews Howie Hawkins, Green for President

Howie Hawkins
Pulitzer Prize winning journalist and public intellectual, Chris Hedges, speaks with Howie Hawkins about the political landscape in 2020, "lesser evilism" and more.

How the USA erased the USSR victory over Nazi Germany

Moderate Rebels
The Soviet Union played the leading role in defeating Nazi Germany in World War II, but the US government has tried to erase its unimaginable sacrifice. Historian Peter Kuznick discusses the real history of WWII, and how 80% of Nazis were killed on the Eastern Front with the USSR.

New court files expose Sheldon Adelson’s security team in US spy operation against Julian Assange

An exclusive investigation by The Grayzone reveals new details on the critical role Sheldon Adelson’s Las Vegas Sands played in an apparent CIA spying operation targeting Julian Assange, and exposes the Sands security staff who helped coordinate the malicious campaign.
by Max Blumenthal
I was the CIA director. We lied, we cheated, we stole.

–Mike Pompeo, College Station, TX, April 15, 2019
Part 3 - Journey to “the dark side”
On February 26, 2017, Wikileaks announced the forthcoming release of a major tranche of CIA files revealing details of the agency’s hacking and electronic surveillance tools. One such spying application called “Marble” allowed agency spies to implant code that obfuscated their identity on computers they had hacked. Other files contained evidence of programs that allowed hackers to break into encrypted messaging applications like Signal and Telegram, and to turn Samsung smart TVs into listening devices. 
Two days after Wikileaks’ initial announcement, on February …

COVID-19 took Chicago black lives first & exposed structural racism

Democracy Now!
The coronavirus pandemic's disproportionate toll on African Americans through the story of Chicago's first 100 recorded deaths. 
A report by ProPublica found that 70 of the first 100 people to die were African American. Black people account for 30% of Chicago's population and 72% of COVID-19 deaths.
ProPublica reporter Adriana Gallardo, who contributed to the report "COVID-19 Took Black Lives First. It Didn't Have To.", says the story paints a picture of "sophisticated structural racism" in Chicago.