Skip to main content

Τα νεοφιλελεύθερα αρπακτικά πετούν πάνω από τη Σαουδική Αραβία

Ο πραγματικός λόγος που οι Αμερικανοί και η Δύση στράφηκαν ξαφνικά κατά του Σαουδαραβικού καθεστώτος με αφορμή τη δολοφονία Κασόγκι


Τι συνέβη στ’αλήθεια και οι Αμερικανοί - αλλά και η Δύση - στράφηκαν ξαφνικά κατά ενός από τους πιο πιστούς τους συμμάχους στη Μέση Ανατολή;

Η πιο προφανής απάντηση είναι αυτή που συστηματικά διαδίδουν τα ΜΜΕ της Δύσης εδώ και εβδομάδες και αφορά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου της Washington Post, Τζαμάλ Κασόγκι, η οποία αποδίδεται στο τωρινό Σαουδαραβικό καθεστώς, υπό την ηγεσία του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Κάποιος 'αφελής' όμως θα μπορούσε να αναρωτηθεί: πώς γίνεται ξαφνικά να ξεσηκώνονται όλα τα Δυτικά ΜΜΕ για τη (φρικτή είναι αλήθεια) δολοφονία ενός και μόνο δημοσιογράφου, βάζοντας σε κίνδυνο την πολύτιμη συμμαχία με τη Σαουδική Αραβία; Και όλα αυτά τη στιγμή που, μέχρι πρότινος, προσπάθησαν να αγνοήσουν συστηματικά τις αγριότητες του Σαουδαραβικού καθεστώτος και τη βάναυση παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία. Όπως, ασφαλώς, και τα φρικτά εγκλήματα πολέμου που διαπράττει το καθεστώς κατά αμάχων στον πόλεμο της Υεμένης με την αρωγή των ΗΠΑ. Εγκλήματα τα οποία επανειλημμένα έχουν καταδικαστεί από τον ΟΗΕ.

Μάλλον κάτι άλλο πρέπει να κρύβεται πίσω από αυτή τη φαινομενικά παράξενη συμπεριφορά.

Πράγματι, πριν από περίπου δύο μήνες, το MintPress News δημοσίευσε ένα ενδιαφέρον άρθρο το οποίο αποκαλύπτει, απ'οτι φαίνεται, την πραγματική αιτία πίσω από την απότομη εχθρική στροφή της Δύσης κατά του καθεστώτος Σαλμάν.

Όπως φαίνεται, ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ήταν έτοιμος να προχωρήσει σε ένα σχέδιο για την Σαουδαραβική οικονομία ως το 2030, με σκοπό να την "εκσυγχρονίσει". Το σχέδιο προωθήθηκε ως μια προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας να απεξαρτηθεί από τον μονοπωλιακό ρόλο που παίζει το πετρέλαιο στην οικονομία της χώρας, με στόχο να γίνει πιο ευέλικτη και λιγότερο ευάλωτη στα σκαμπανεβάσματα της τιμής του πετρελαίου, λόγω του εξαιρετικά ασταθούς διεθνούς περιβάλλοντος.

Στην πραγματικότητα όμως, πίσω από τη συμφωνία βρίσκονται τα νεοφιλελεύθερα αρπακτικά της Δύσης που μυρίστηκαν άλλη μια μεγάλη ευκαιρία για τεράστια κέρδη. Μεγάλες Αμερικανικές τράπεζες όπως η Goldman Sachs και η CitiGroup, αλλά και άλλες εταιρίες, σχεδίαζαν την ταχεία "νεοφιλελευθεροποίηση" της Σαουδαραβικής οικονομίας μέσα από ένα τσουνάμι ιδιωτικοποιήσεων στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονταν η κρατική εταιρία πετρελαίου, Aramco.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Aramco δεσπόζει στην κορυφή της λίστας των μεγαλύτερων εταιριών πετρελαίου και αερίου παγκοσμίως για το 2017, με έσοδα που φτάνουν τα 465 δισ. δολάρια.

Τελικά όμως ο Σαουδάραβας ηγεμόνας έκανε πίσω, διστάζοντας να προχωρήσει στην υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου, κάτι που εξόργισε τα νεοφιλελεύθερα αρπακτικά. Και τότε, άρχισε ο μιντιακός πόλεμος εναντίον του.

Πράγματι, αν κάνει κανείς μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο για το συγκεκριμένο ζήτημα, θα διαπιστώσει ότι τα τελευταία χρόνια τα Δυτικά ΜΜΕ είχαν αναφερθεί ουκ ολίγες φορές στο συγκεκριμένο σχέδιο με σχεδόν διθυραμβικά σχόλια.

Για παράδειγμα, τον Ιούλιο του 2016, το Bloomberg είχε κάνει αναφορά στον φρενήρη ενθουσιασμό της Wall Street και άλλων επενδυτών, μόλις μαθεύτηκε τον Ιανουάριο του ίδιου έτους ότι η Σαουδική Αραβία είχε πρόθεση να κάνει διαθέσιμη τη μετοχή της Aramco, κάτι που θα άνοιγε το δρόμο για την ιδιωτικοποίησή της. Τα αρπακτικά βρίσκονταν σε οργασμό καθώς το καθεστώς θα προχωρούσε στην πώληση και άλλων δημόσιων περιουσιακών στοιχείων, για να ανοίξει την αγορά σε ξένους επενδυτές και να μειώσει, υποτίθεται, την εξάρτηση της οικονομίας από το πετρέλαιο.

Περισσότερο από ένα χρόνο αργότερα, το Σεπτέμβριο του 2017, ο ενθουσιασμός του νεοφιλελεύθερου ιερατείου εκφράστηκε αυτή τη φορά από τη Guardian, που έγραψε μάλιστα για ένα είδος "Θατσερικής επανάστασης", καθώς η Σαουδική Αραβία ήταν έτοιμη να ξεπουλήσει στα Δυτικά ιδιωτικά συμφέροντα, όχι μόνο το πετρέλαιο, αλλά και την ηλεκτρική ενέργεια, το νερό, τις μεταφορές, το εκπαιδευτικό σύστημα και το σύστημα υγείας. Δηλαδή, σχεδόν τα πάντα. Η Βρετανική εφημερίδα (κάποτε Αριστερών αποχρώσεων), εκθείασε το σχέδιο υποστηρίζοντας το παραμύθι που διαδίδει συνήθως το νεοφιλελεύθερο ιερατείο. Ότι, με λίγα λόγια, η οικονομία θα ανακάμψει και θα βγει από τα αδιέξοδα με αυτό το τσουνάμι των ιδιωτικοποιήσεων.

Όμως, λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, φαίνεται ότι η "δουλειά" χάλασε. Και η μεγάλη απογοήτευση του νεοφιλελεύθερου ιερατείου εκφράστηκε αυτή τη φορά μέσω Reuters, όπου σε άρθρο του τον Αύγουστο του 2018, αποκάλυψε ότι πίσω από την αναβολή των σχεδίων για πλήρη και ταχεία ιδιωτικοποίηση της Σαουδαραβικής οικονομίας βρίσκονταν ουσιαστικά ο πατέρας του Σαουδάραβα ηγεμόνα και πρώτος στην ιεραρχία, βασιλιάς Σαλμάν.

Είναι πολύ πιθανό ότι ο πατέρας Σαλμάν, πολύ πιο έμπειρος σε θέματα ηγεσίας, συνειδητοποίησε ότι οι δημόσιες παροχές και οι δουλειές που προσέφερε το καθεστώς στους πολίτες λειτουργούσαν ως αντίβαρο στην άκρως αυταρχική του φύση. Η ιδιωτικοποίηση της οικονομίας θα στερούσε από το καθεστώς τη δυνατότητα παροχών και αυτό ενδεχομένως να προκαλούσε αστάθεια και μεγάλες ταραχές.

Όμως πέρα απ'αυτό, η όλη ιστορία δείχνει πόσο αδίστακτο είναι το Δυτικό νεοφιλελεύθερο ιερατείο και όλα του τα εργαλεία.

Στις αρχές του φετινού καλοκαιριού, οι παπαγάλοι και άθλιοι υποκριτές των Δυτικών ΜΜΕ παρουσίαζαν τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν περίπου ως ένα μεγάλο μεταρρυθμιστή, όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, θέλοντας να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από τα φρικτά εγκλήματα του Σαουδαραβικού καθεστώτος στην Υεμένη. Θυμηθείτε την είδηση που έκανε το γύρο του κόσμου (και στα Ελληνικά ΜΜΕ) σχετικά με την απόφαση του καθεστώτος να επιτρέψει στις γυναίκες να οδηγούν.

Όταν όμως ο Σαουδάραβας πρίγκιπας έκανε πίσω και ανέβαλε το σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της Σαουδαραβικής οικονομίας, προφανώς προτιμώντας να ακολουθήσει την απόφαση του πατέρα του, ακόμα και τα Αμερικανικά ΜΜΕ "ανακάλυψαν" τα εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη!

Όπως φαίνεται από το άρθρο του Reuters που αναφέραμε παραπάνω, η "δουλειά" πρέπει να χάλασε μέσα στον Αύγουστο. Μέσα στο Σεπτέμβριο εμφανίστηκαν ξαφνικά ορισμένα ρεπορτάζ στα μεγάλα Αμερικανικά δίκτυα που αναφέρονταν στα εγκλήματα πολέμου του Σαουδαραβικού καθεστώτος στην Υεμένη. Το CNN μάλιστα κατονόμασε συγκεκριμένες Αμερικανικές εταιρίες που πουλάνε όπλα στους Σαουδάραβες, υπονοώντας πως έχουν μερίδιο ευθύνης για τα εγκλήματα πολέμου!

Όμως η κατάσταση ήταν αρκετά άβολη γιατί υπήρχε ο κίνδυνος να αποκαλυφθεί το γεγονός (σε ένα όλο και μεγαλύτερο ακροατήριο παγκοσμίως), ότι και οι ΗΠΑ συνεισφέρουν με διάφορους τρόπους (και όχι μόνο με την πώληση όπλων), στα εγκλήματα των Σαουδαράβων συμμάχων τους στην Υεμένη.

Έτσι, η δολοφονία Κασόγκι στις αρχές Οκτωβρίου ήρθε ως "μάννα εξ ουρανού" για τα Δυτικά ΜΜΕ, καθώς βρήκαν ένα πολύ πιο βολικό τρόπο να επιτεθούν εναντίον του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Και έτσι, τα εγκλήματα στην Υεμένη με την αρωγή των ΗΠΑ ξεχάστηκαν και πάλι, αφού τα επιτελεία των ΜΜΕ φρόντισαν να αναδείξουν τη δολοφονία Κασόγκι ως το πλέον σημαντικό ζήτημα και να στρέψουν την παγκόσμια προσοχή επάνω του.

Αλλά για να καταλάβετε καλύτερα το μέγεθος της υποκρισίας των μιντιακών παπαγάλων στα Δυτικά ΜΜΕ - που πλασάρονται ως δημοσιογράφοι, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για καλοπληρωμένους δημοσιοσχετίστες των μεγάλων εταιριών - σκεφτείτε τον άγριο πόλεμο που έχουν εξαπολύσει κατά του Νικολάς Μαδούρο και της κυβέρνησης της Βενεζουέλας. Ο πόλεμος άρχισε από τότε που η κυβέρνηση Τσάβες είχε το "θράσος" να κρατικοποιήσει την εταιρία πετρελαίου και να διώξει τους Αμερικανικούς κολοσσούς που έβλεπαν άλλη μια μεγάλη ευκαιρία για τεράστια κέρδη στη χώρα με τα μεγαλύτερα αποθεματικά.

Και αν κοιτάξετε ακόμα πιο πίσω στο παρελθόν, θα δείτε ότι το 1953 Αμερικανοί και Βρετανοί έριξαν με πραξικόπημα τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρωθυπουργό του Ιράν, Μοχάμεντ Μοσαντέκ, ακριβώς για τον ίδιο λόγο. Επειδή, δηλαδή, "τόλμησε" να προχωρήσει στην εθνικοποίηση της εταιρίας πετρελαίου προς όφελος των Ιρανών πολιτών, στερώντας από το Αγγλοαμερικανικό πετρελαϊκό λόμπι την ευκαιρία για τεράστια κέρδη.

Τα νεοφιλελεύθερα αρπακτικά και οι μηχανισμοί τους έχουν βαλθεί τώρα να βγάλουν από την μέση τον Σαουδάραβα πρίγκιπα που πρόδωσε τα σχέδιά τους και να τον αντικαταστήσουν με μια πιο πιστή μαριονέτα που θα ξεπεράσει το εμπόδιο του βασιλιά Σαλμάν και θα αναθερμάνει την προοπτική αρπαγής της δημόσιας περιουσίας.

Και όσο αυτοί παίζουν τα παιχνίδια τους, χιλιάδες άμαχοι και μικρά παιδιά πεθαίνουν από την πείνα, τη χολέρα και τους βομβαρδισμούς της Σαουδαραβικής συμμαχίας στην Υεμένη, σε μια από τις χειρότερες - σύμφωνα με αναφορές του ΟΗΕ - ανθρωπιστικές καταστροφές των τελευταίων δεκαετιών.

Comments

Popular posts from this blog

MSNBC poll on Julian Assange backfires epically

globinfo freexchange
Frequently - if not always - polls set-up by corporate media aim to track public opinion on a specific issue. The results could be used by the deep state apparatus in order to justify an action, or, figure out how to handle a negative trend for the deep state agenda.
Of course, the question could be set-up in a very simplified and convenient manner, so that the results could be translated accordingly.
Yet, the results from the following MSNBC poll on Julian Assange are so devastating for the deep state planning that leave little room for any misconception and manipulation.
Specifically, you have two options to answer the following question: “Should Julian Assange be prosecuted for his involvement in WikiLeaks?
The first option is to answer that "Yes, he is a criminal."
The second option is to answer that "No, he is a whistleblower and deserves protection."
At the time we checked out the results, the second answer prevailed overwhelmingly with 95% (~1…

Trump's failure to start a civil war in Venezuela could be proved disastrous for the plans of the US imperialists

by system failure
Donald Trump and his bloodthirsty warhawks are about to break the record of failed attempted coups against a single country. Concerning Latin America, the US imperialists were setting the desirable conditions for their corporate beasts usually by overthrowing governments and supporting military dictatorships.
But Trump himself has already broken another record. The record of not keeping his promises to the American people - every one of them. The 'anti-interventionist', 'anti-establishment' Trump, has already started a war against Venezuela, which so far includes brutal economic sanctions, sabotage operations, attempted coups. Trump not only does whatever he can in order to satisfy the US neocon/neoliberal establishment and the deep state, but especially in the case of Venezuela, he follows the obsolete CIA playbook to the letter.
So, after a series of failed orchestrated coups, Trump's warhawks attempted to start a civil war in Venezuela by mobiliz…

Former top US official confirms: military action against Venezuela will become a Vietnam 2.0 for the US imperialists

globinfo freexchange
Former US Chief of Staff for Secretary of State, Lawrence Wilkerson, spoke with Sharmini Peries of the Real News about Trump's plans for a potential US military action against Venezuela.

As he pointed out:
Elliott Abrams, Mike Pompeo, John Bolton, and the administration’s approach to Venezuela, is as if they were Panama or they were Honduras. They are not. They’re very professional. That puts them above Argentina, above Chile, whose militaries are quite competent, too. 
Mr. Trump ought to be very, very careful about saying he’s going to send marines or soldiers to Venezuela because the Venezuelan military will be unified immediately. It will take to the hills and it will fight as the Vietnamese did during the Vietnam War, and as the Taliban are in Afghanistan right now: to the last marine, to the last soldier.
Putin is a smart man, probably told Trump 'you don’t want to get involved in those jungles. You don’t want to get involved in those mountains. You …

Latest ridiculous attempts by the US propaganda machine on Gaza, Venezuela – enjoy

globinfo freexchange
Plenty of propaganda is manufactured by the US deep state apparatus to push for the imperialist agenda. Yet, some elements of the propaganda machine are still unable to realize that independent truth seekers and real journalists are watching, and therefore, these elements could be easily exposed.
Sloppy efforts immediately backfire in social media and the Internet. Most recent sloppy efforts are related to Gaza and Venezuela.
As the Newsweekreported:
Senior 2020 Trump campaign adviser Katrina Pierson used a 2015 video showing a Ukrainian rocket launch alongside comments about this weekend's deadly attacks between Israel and Gaza militants and a condemnation of congresswoman Ilhan Omar.
Pierson, who was Donald Trump's 2016 campaign spokesperson and is a frequent cable news guest, shared the video—which was first posted online in 2015 and reportedly shows Ukraine launching dozens of rockets at Russian-backed separatists—on Sunday.
Alongsi…

Chelsea Manning proves that she is a real hero

globinfo freexchange
Outside of an Alexandria, Virginia courtroom, Chelsea Manning explained to reporters why she would refuse to testify before a second grand jury investigating Wikileaks' Julian Assange, and as a result, face jail time once again. On May 9, Manning was released from jail because the term of the last grand jury she refused to testify before expired. She was immediately subpoenaed once again—for May 16.
Her following words clearly depict that Chelsea Manning is a person with strong and solid principles and a real hero:
I will not cooperate with this or any other grand jury, so it doesn’t matter what it is, or what the case is. I’m just not going to comply or cooperate. Facing jail again, potentially today, doesn’t change my stance. The prosecutors are deliberately placing me in an impossible position: go to jail and face the prospect of being held in contempt again, or, in the alternative, foregoing my principles, the strong positions that I have, that I hold dear…

Fox clowns committed suicide by bringing Bernie Sanders inside their nest to destroy them

... and the liberal centrists must be really pissed off
globinfo freexchange
It was epic indeed. The moment where the crowd inside the Fox ultra-right nest enthusiastically cheers in favor of a government-run healthcare system, could actually be considered a historical moment, thanks to Bernie Sanders.
The moment clearly depicts and officially marks the end of controlled audiences in controlled MSM environments. It shows that the well-paid MSM pundits and their producers are finding increasingly difficult to set up the scene according to the desirable agenda. Therefore, audience reactions can't be directed, or predicted in many cases by the MSM 'experts'.
The shock for the MSM tools was inevitable. It shows that they are now completely detached from the ordinary people and their problems.
But the whole thing highlighted something even more fundamental. It was another loud evidence for the fact that the BS neoliberal narratives don't work anymore.
And even more remarkably, th…

CNN sets up a fully controlled audience panel to promote pro-establishment candidates using Bernie Sanders progressive agenda

 An example of advanced psy-ops by the corporate media 

globinfo freexchange

As we wrote recently, the moment where the crowd inside the Fox ultra-right nest enthusiastically cheers in favor of a government-run healthcare system, could actually be considered a historical moment, thanks to Bernie Sanders.

The moment clearly depicts and officially marks the end of controlled audiences in controlled MSM environments. It shows that the well-paid MSM pundits and their producers are finding increasingly difficult to set up the scene according to the desirable agenda. Therefore, audience reactions can't be directed, or predicted in many cases by the MSM 'experts'.
Now, here is an example showing a successful set up through a controlled audience. It took place inside CNN and there is plenty of evidence that was indeed carefully set up. In the following video, Mike Figueredo of the Humanist Report felt optimistic, but also quite frustrated at the same time. Figueredo's reaction …

Chemical weapons assessment contradicting official Syria narrative is authentic

The Organization for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) has begun responding to queries by the press about a leaked document which contradicts official OPCW findings on an alleged chemical weapons attack last year in Douma, Syria. The prepared statement they’ve been using in response to these queries confirms the authenticity of the document.
To recap, a few days ago the Working Group on Syria, Propaganda and Media (WGSPM) published a document signed by a man named Ian Henderson, whose name is seen listed in expert leadership positions on OPCW documents from as far back as 1998 and as recently as 2018. It’s unknown who leaked the document and what other media organizations they may have tried to send it to.
The report picks apart the extremely shaky physics and narratives of the official OPCW analysis on the gas cylinders allegedly dropped from Syrian government aircraft in the Douma attack, and concludes that “The dimensions, characteristics and appearance of the cylinders, a…

Updates for a possible coup against Jeremy Corbyn

 globinfo freexchange

In this episode of RT's Going Underground, former MP and author of A Very British Coup and The Friends of Harry Perkins, Chris Mullin, spoke about the history of MI5 and MI6 meddling in UK politics against Labour Party leaders. He also estimated whether a British coup is underway against Jeremy Corbyn.
The story of A Very British Coup was set in the 1980s when there was speculation about the possibility of a government led by someone like Tony Benn and the establishment conspired to bring it down. The establishment in this case being a sort of mixture of the security and intelligence services, the media barons, with a little help from the Americans. 
Tony Benn looked likely to become deputy leader of the Labour Party which at the time was strongly challenging the government of Margaret Thatcher in the opinion polls. Persistent rumours circulated over the years about attempts by members of the British security services, and other wings of the British Establish…

How GMO seeds and Monsanto/Bayer’s “RoundUp” are driving US policy in Venezuela

With Juan Guaidó’s parallel government attempting to take power with the backing of the U.S., it is telling that the top political donors of those in the U.S. most fervently pushing regime change in Venezuela have close ties to Monsanto and major financial stakes in Bayer.
by Whitney Webb
Part 4 - Why is a top to Marco Rubio increasing his stake in Bayer while others flee?
Yet, it is AEI’s top individual donor noted in the accidental “schedule of contributors” disclosure who is most telling about the private biotech interests guiding the Trump administration’s Venezuela policy. Paul Singer, the controversial billionaire hedge fund manager, has long been a major donor to neoconservative and Zionist causes — helping fund the Foreign Policy Initiative (FPI), the successor to the Project for a New American Century (PNAC); and the neoconservative and islamophobic Foundation for the Defense of Democracies (FDD), in addition to the AEI.
Singer is notably one of the top political donors to Senat…