Skip to main content

Τα νεοφιλελεύθερα αρπακτικά πετούν πάνω από τη Σαουδική Αραβία

Ο πραγματικός λόγος που οι Αμερικανοί και η Δύση στράφηκαν ξαφνικά κατά του Σαουδαραβικού καθεστώτος με αφορμή τη δολοφονία Κασόγκι


Τι συνέβη στ’αλήθεια και οι Αμερικανοί - αλλά και η Δύση - στράφηκαν ξαφνικά κατά ενός από τους πιο πιστούς τους συμμάχους στη Μέση Ανατολή;

Η πιο προφανής απάντηση είναι αυτή που συστηματικά διαδίδουν τα ΜΜΕ της Δύσης εδώ και εβδομάδες και αφορά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου της Washington Post, Τζαμάλ Κασόγκι, η οποία αποδίδεται στο τωρινό Σαουδαραβικό καθεστώς, υπό την ηγεσία του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Κάποιος 'αφελής' όμως θα μπορούσε να αναρωτηθεί: πώς γίνεται ξαφνικά να ξεσηκώνονται όλα τα Δυτικά ΜΜΕ για τη (φρικτή είναι αλήθεια) δολοφονία ενός και μόνο δημοσιογράφου, βάζοντας σε κίνδυνο την πολύτιμη συμμαχία με τη Σαουδική Αραβία; Και όλα αυτά τη στιγμή που, μέχρι πρότινος, προσπάθησαν να αγνοήσουν συστηματικά τις αγριότητες του Σαουδαραβικού καθεστώτος και τη βάναυση παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία. Όπως, ασφαλώς, και τα φρικτά εγκλήματα πολέμου που διαπράττει το καθεστώς κατά αμάχων στον πόλεμο της Υεμένης με την αρωγή των ΗΠΑ. Εγκλήματα τα οποία επανειλημμένα έχουν καταδικαστεί από τον ΟΗΕ.

Μάλλον κάτι άλλο πρέπει να κρύβεται πίσω από αυτή τη φαινομενικά παράξενη συμπεριφορά.

Πράγματι, πριν από περίπου δύο μήνες, το MintPress News δημοσίευσε ένα ενδιαφέρον άρθρο το οποίο αποκαλύπτει, απ'οτι φαίνεται, την πραγματική αιτία πίσω από την απότομη εχθρική στροφή της Δύσης κατά του καθεστώτος Σαλμάν.

Όπως φαίνεται, ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ήταν έτοιμος να προχωρήσει σε ένα σχέδιο για την Σαουδαραβική οικονομία ως το 2030, με σκοπό να την "εκσυγχρονίσει". Το σχέδιο προωθήθηκε ως μια προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας να απεξαρτηθεί από τον μονοπωλιακό ρόλο που παίζει το πετρέλαιο στην οικονομία της χώρας, με στόχο να γίνει πιο ευέλικτη και λιγότερο ευάλωτη στα σκαμπανεβάσματα της τιμής του πετρελαίου, λόγω του εξαιρετικά ασταθούς διεθνούς περιβάλλοντος.

Στην πραγματικότητα όμως, πίσω από τη συμφωνία βρίσκονται τα νεοφιλελεύθερα αρπακτικά της Δύσης που μυρίστηκαν άλλη μια μεγάλη ευκαιρία για τεράστια κέρδη. Μεγάλες Αμερικανικές τράπεζες όπως η Goldman Sachs και η CitiGroup, αλλά και άλλες εταιρίες, σχεδίαζαν την ταχεία "νεοφιλελευθεροποίηση" της Σαουδαραβικής οικονομίας μέσα από ένα τσουνάμι ιδιωτικοποιήσεων στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονταν η κρατική εταιρία πετρελαίου, Aramco.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Aramco δεσπόζει στην κορυφή της λίστας των μεγαλύτερων εταιριών πετρελαίου και αερίου παγκοσμίως για το 2017, με έσοδα που φτάνουν τα 465 δισ. δολάρια.

Τελικά όμως ο Σαουδάραβας ηγεμόνας έκανε πίσω, διστάζοντας να προχωρήσει στην υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου, κάτι που εξόργισε τα νεοφιλελεύθερα αρπακτικά. Και τότε, άρχισε ο μιντιακός πόλεμος εναντίον του.

Πράγματι, αν κάνει κανείς μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο για το συγκεκριμένο ζήτημα, θα διαπιστώσει ότι τα τελευταία χρόνια τα Δυτικά ΜΜΕ είχαν αναφερθεί ουκ ολίγες φορές στο συγκεκριμένο σχέδιο με σχεδόν διθυραμβικά σχόλια.

Για παράδειγμα, τον Ιούλιο του 2016, το Bloomberg είχε κάνει αναφορά στον φρενήρη ενθουσιασμό της Wall Street και άλλων επενδυτών, μόλις μαθεύτηκε τον Ιανουάριο του ίδιου έτους ότι η Σαουδική Αραβία είχε πρόθεση να κάνει διαθέσιμη τη μετοχή της Aramco, κάτι που θα άνοιγε το δρόμο για την ιδιωτικοποίησή της. Τα αρπακτικά βρίσκονταν σε οργασμό καθώς το καθεστώς θα προχωρούσε στην πώληση και άλλων δημόσιων περιουσιακών στοιχείων, για να ανοίξει την αγορά σε ξένους επενδυτές και να μειώσει, υποτίθεται, την εξάρτηση της οικονομίας από το πετρέλαιο.

Περισσότερο από ένα χρόνο αργότερα, το Σεπτέμβριο του 2017, ο ενθουσιασμός του νεοφιλελεύθερου ιερατείου εκφράστηκε αυτή τη φορά από τη Guardian, που έγραψε μάλιστα για ένα είδος "Θατσερικής επανάστασης", καθώς η Σαουδική Αραβία ήταν έτοιμη να ξεπουλήσει στα Δυτικά ιδιωτικά συμφέροντα, όχι μόνο το πετρέλαιο, αλλά και την ηλεκτρική ενέργεια, το νερό, τις μεταφορές, το εκπαιδευτικό σύστημα και το σύστημα υγείας. Δηλαδή, σχεδόν τα πάντα. Η Βρετανική εφημερίδα (κάποτε Αριστερών αποχρώσεων), εκθείασε το σχέδιο υποστηρίζοντας το παραμύθι που διαδίδει συνήθως το νεοφιλελεύθερο ιερατείο. Ότι, με λίγα λόγια, η οικονομία θα ανακάμψει και θα βγει από τα αδιέξοδα με αυτό το τσουνάμι των ιδιωτικοποιήσεων.

Όμως, λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, φαίνεται ότι η "δουλειά" χάλασε. Και η μεγάλη απογοήτευση του νεοφιλελεύθερου ιερατείου εκφράστηκε αυτή τη φορά μέσω Reuters, όπου σε άρθρο του τον Αύγουστο του 2018, αποκάλυψε ότι πίσω από την αναβολή των σχεδίων για πλήρη και ταχεία ιδιωτικοποίηση της Σαουδαραβικής οικονομίας βρίσκονταν ουσιαστικά ο πατέρας του Σαουδάραβα ηγεμόνα και πρώτος στην ιεραρχία, βασιλιάς Σαλμάν.

Είναι πολύ πιθανό ότι ο πατέρας Σαλμάν, πολύ πιο έμπειρος σε θέματα ηγεσίας, συνειδητοποίησε ότι οι δημόσιες παροχές και οι δουλειές που προσέφερε το καθεστώς στους πολίτες λειτουργούσαν ως αντίβαρο στην άκρως αυταρχική του φύση. Η ιδιωτικοποίηση της οικονομίας θα στερούσε από το καθεστώς τη δυνατότητα παροχών και αυτό ενδεχομένως να προκαλούσε αστάθεια και μεγάλες ταραχές.

Όμως πέρα απ'αυτό, η όλη ιστορία δείχνει πόσο αδίστακτο είναι το Δυτικό νεοφιλελεύθερο ιερατείο και όλα του τα εργαλεία.

Στις αρχές του φετινού καλοκαιριού, οι παπαγάλοι και άθλιοι υποκριτές των Δυτικών ΜΜΕ παρουσίαζαν τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν περίπου ως ένα μεγάλο μεταρρυθμιστή, όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, θέλοντας να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από τα φρικτά εγκλήματα του Σαουδαραβικού καθεστώτος στην Υεμένη. Θυμηθείτε την είδηση που έκανε το γύρο του κόσμου (και στα Ελληνικά ΜΜΕ) σχετικά με την απόφαση του καθεστώτος να επιτρέψει στις γυναίκες να οδηγούν.

Όταν όμως ο Σαουδάραβας πρίγκιπας έκανε πίσω και ανέβαλε το σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της Σαουδαραβικής οικονομίας, προφανώς προτιμώντας να ακολουθήσει την απόφαση του πατέρα του, ακόμα και τα Αμερικανικά ΜΜΕ "ανακάλυψαν" τα εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη!

Όπως φαίνεται από το άρθρο του Reuters που αναφέραμε παραπάνω, η "δουλειά" πρέπει να χάλασε μέσα στον Αύγουστο. Μέσα στο Σεπτέμβριο εμφανίστηκαν ξαφνικά ορισμένα ρεπορτάζ στα μεγάλα Αμερικανικά δίκτυα που αναφέρονταν στα εγκλήματα πολέμου του Σαουδαραβικού καθεστώτος στην Υεμένη. Το CNN μάλιστα κατονόμασε συγκεκριμένες Αμερικανικές εταιρίες που πουλάνε όπλα στους Σαουδάραβες, υπονοώντας πως έχουν μερίδιο ευθύνης για τα εγκλήματα πολέμου!

Όμως η κατάσταση ήταν αρκετά άβολη γιατί υπήρχε ο κίνδυνος να αποκαλυφθεί το γεγονός (σε ένα όλο και μεγαλύτερο ακροατήριο παγκοσμίως), ότι και οι ΗΠΑ συνεισφέρουν με διάφορους τρόπους (και όχι μόνο με την πώληση όπλων), στα εγκλήματα των Σαουδαράβων συμμάχων τους στην Υεμένη.

Έτσι, η δολοφονία Κασόγκι στις αρχές Οκτωβρίου ήρθε ως "μάννα εξ ουρανού" για τα Δυτικά ΜΜΕ, καθώς βρήκαν ένα πολύ πιο βολικό τρόπο να επιτεθούν εναντίον του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Και έτσι, τα εγκλήματα στην Υεμένη με την αρωγή των ΗΠΑ ξεχάστηκαν και πάλι, αφού τα επιτελεία των ΜΜΕ φρόντισαν να αναδείξουν τη δολοφονία Κασόγκι ως το πλέον σημαντικό ζήτημα και να στρέψουν την παγκόσμια προσοχή επάνω του.

Αλλά για να καταλάβετε καλύτερα το μέγεθος της υποκρισίας των μιντιακών παπαγάλων στα Δυτικά ΜΜΕ - που πλασάρονται ως δημοσιογράφοι, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για καλοπληρωμένους δημοσιοσχετίστες των μεγάλων εταιριών - σκεφτείτε τον άγριο πόλεμο που έχουν εξαπολύσει κατά του Νικολάς Μαδούρο και της κυβέρνησης της Βενεζουέλας. Ο πόλεμος άρχισε από τότε που η κυβέρνηση Τσάβες είχε το "θράσος" να κρατικοποιήσει την εταιρία πετρελαίου και να διώξει τους Αμερικανικούς κολοσσούς που έβλεπαν άλλη μια μεγάλη ευκαιρία για τεράστια κέρδη στη χώρα με τα μεγαλύτερα αποθεματικά.

Και αν κοιτάξετε ακόμα πιο πίσω στο παρελθόν, θα δείτε ότι το 1953 Αμερικανοί και Βρετανοί έριξαν με πραξικόπημα τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρωθυπουργό του Ιράν, Μοχάμεντ Μοσαντέκ, ακριβώς για τον ίδιο λόγο. Επειδή, δηλαδή, "τόλμησε" να προχωρήσει στην εθνικοποίηση της εταιρίας πετρελαίου προς όφελος των Ιρανών πολιτών, στερώντας από το Αγγλοαμερικανικό πετρελαϊκό λόμπι την ευκαιρία για τεράστια κέρδη.

Τα νεοφιλελεύθερα αρπακτικά και οι μηχανισμοί τους έχουν βαλθεί τώρα να βγάλουν από την μέση τον Σαουδάραβα πρίγκιπα που πρόδωσε τα σχέδιά τους και να τον αντικαταστήσουν με μια πιο πιστή μαριονέτα που θα ξεπεράσει το εμπόδιο του βασιλιά Σαλμάν και θα αναθερμάνει την προοπτική αρπαγής της δημόσιας περιουσίας.

Και όσο αυτοί παίζουν τα παιχνίδια τους, χιλιάδες άμαχοι και μικρά παιδιά πεθαίνουν από την πείνα, τη χολέρα και τους βομβαρδισμούς της Σαουδαραβικής συμμαχίας στην Υεμένη, σε μια από τις χειρότερες - σύμφωνα με αναφορές του ΟΗΕ - ανθρωπιστικές καταστροφές των τελευταίων δεκαετιών.

Comments

Popular posts from this blog

New York Times accidentally destroys the Western propaganda on Venezuela

globinfo freexchange
In another rare 'real journalism' short crisis, the New York Times decided to reveal the truth about the trucks with 'humanitarian aid' on the Colombia-Venezuela border, that were set on fire.
As The Interceptreported:
On February 24, CNN told the world what we all now know is an absolute lie: that “a CNN team saw incendiary devices from police on the Venezuelan side of the border ignite the trucks,” though it generously added that “the network’s journalists are unsure if the trucks were burned on purpose.
Other media outlets endorsed the lie while at least avoiding what CNN did by personally vouching for it. “Humanitarian aid destined for Venezuela was set on fire, seemingly by troops loyal to Mr Maduro,The Telegraph claimed. The BBC uncritically printed: “There have also been reports of several aid trucks being burned – something Mr Guaidó said was a violation of the Geneva Convention.
That lie – supported by…

The underground war between Venezuela and the US big oil cartel confirmed through WikiLeaks

The WIKILEAKS Public Library of US Diplomacy (PlusD) holds the world's largest searchable collection of United States confidential, or formerly confidential, diplomatic communications. As of April 8, 2013 it holds 2 million records comprising approximately 1 billion words. The collection covers US involvements in, and diplomatic or intelligence reporting on, every country on earth. It is the single most significant body of geopolitical material ever published. The PlusD collection, built and curated by WikiLeaks, is updated from a variety of sources, including leaks, documents released under the Freedom of Information Act (FOIA) and documents released by the US State Department systematic declassification review.
globinfo freexchange
A document under the title VENEZUELA: AMERICAN OIL AND SERVICE COMPANIES ENGAGE AMBASSADOR, from July, 2009, depicts the agony of the US oil corporations to stay in Venezuela, as they had already lost control over country's rich reserves.
The summary…

Neoliberal fascists attempt to regain control over the European continent to prevent a Leftist revival

While the neoliberal regime is pushing Jeremy Corbyn for a second Brexit referendum, Brussels bureaufascists visit Greece to make sure that the country will remain on the path of neoliberal destruction.
globinfo freexchange
UK's neoliberal regime is now pushing Jeremy Corbyn to promise a second Brexit referendum, hoping to reverse current Brexit vote. As the Independentreported:
Jeremy Corbyn is under new pressure to fully back giving the public a Final Say on Brexit after his own version of EU withdrawal was emphatically rejected in the Commons. His vision of the UK leaving Europe was defeated by a margin of 240 votes to 323, meaning the leader will now be expected to fulfil a promise to bring forward or support a vote to approve a new referendum. The 83-vote defeat comes after Mr Corbyn told Labour MPs on Monday that he was ready to support moves to demand a public vote, having lost a string of MPs who resigned in part over his Brexit strategy.
It appears that the blackmail worked …

Fraudulent neoliberalism was born when it was assumed that the banking parasites produce real value

Democracy At Work
Adam Smith looked on bankers as if they were unproductive. Essentially said they're parasites who kind of live off the value created by others. Bankers - if you have a labor theory of value - it's hard to see how bankers can be producing value.
Before the 1970s, financial services were not included in the calculation of gross domestic product (GDP). In other words, they were considered as adding nothing to the total value of gross domestic product. Only after 1970 did they get included, and now, of course, they're considered to be great value producers. So, do financiers produce value? This starts to become a very important kind of question.

UK's panicked neoliberal regime desperate to build a third loyal party to halt Corbyn's progressive counterattack

globinfo freexchange
Right after the seven neoliberal Blairites left the Labour party towards the formation of a new "independent" party, three Tories decided to join them.
As the Guardianreported: “Three Conservatives have quit their party to join the new Independent Group of MPs, declaring that hard Brexiters have taken over and that the modernising wing of the party has been 'destroyed'. Anna Soubry, Sarah Wollaston and Heidi Allen explained their decision to join the new group, founded this week by seven Labour MPs, who also left their party.
It all happened too fast and someone would be rather naive to believe that these moves were not pre-agreed and fully coordinated.
All the picks appear to be carefully selected. The establishment takes back those who has raised carefully with the 'principles' of the neoliberal ideology in order to save them from the collapsing conservative party and the Corbynism-'contaminated' Labour. Next step, a third 'ind…

To save Labour from the wreckers, Corbyn needs big balls (and a willie)

In 2015, anti-war socialist Jeremy Corbyn caused a stunning shock when, as a 500-1 shot, he became elected as Labour Party leader. Corbyn’s campaign engendered great enthusiasm among those desperate for Labour to make a clean break with elite-friendly pro-war neoliberal Blairism.
by Neil Clark
In the 2017 general election Corbyn defied the odds, and the smug inside the tent pundits again, with Labour achieving its biggest increase in its share of the vote since 1945.
Corbyn seemed to be on an unstoppable path to Number 10. But since then momentum has been lost. Literally.
Let’s call out the elephant in the room. The pro-Israel lobby in Labour and outside of it has never been reconciled to having a pro-Palestinian peace activist as party leader and potential Prime Minister.
They have done everything possible to destroy Corbyn personally and professionally, with charges of ’anti-Semitism’ the weapon of choice. But Corbyn hasn’t done himself any favours by failing to fight back forcefully ag…

As mainstream journalists acknowledge Douma attacks were “staged,” the “humanitarian” Syria regime-change network tries to save a sinking ship

There is increasing desperation on the part of the “humanitarian” regime-change network to protect its influence and the power of its narratives, not just in Syria but in future conflicts.
by Whitney Webb and Vanessa Beeley
Part 3 - Global Public Policy Institute’s place in regime-change network
Beyond Schneider’s conflicts of interests by virtue of his work history and current associations, the organization that employs him — the Global Public Policy Institute — is directly connected to an oligarch-directed and oligarch-funded regime-change network that specializes in manufacturing “humanitarian” justifications for Western military adventurism abroad. The main oligarchs who drive this network, as detailed in a recent articles series at MintPress, include Jeffrey Skoll, George Soros, Pierre Omidyar, and Ted Turner — philanthrocapitalists aligned with the neoliberal, globalist agendas of the U.S/U.K alliance.
In addition to its stated mission of “improving global governance,” in line with…

Βενεζουέλα: Διαβολική επανάληψη της ιστορίας 120 χρόνια μετά

Ως «αδιόρθωτο» και «απαίσιο» περιγράφουν οι New York Times, η New York Herald και το Associated Press τον ηγέτη της Βενεζουέλας. Ο τελευταίος «απεχθάνεται τις πιο ιερές αξίες των πολιτισμένων εθνών», γράφουν τα δυτικά ΜΜΕ που υποστηρίζουν τον φιλελεύθερο «επαναστάτη», ο οποίος προσπαθεί να εξουδετερώσει τον «τύραννο». Ο τελευταίος είναι ο πλέον μισητός στον δυτικό κόσμο, το κράτος του, αν και πλούσιο σε πόρους, είναι υπερχρεωμένο, η διακυβέρνηση της χώρας διεκδικείται από έναν επαναστάτη που έχει συγκεντρώσει έναν στρατό και βαδίζει προς το Καράκας.
Βαγγέλης Γεωργίου
Μέρος 3ο - Η «κατασκευή» υποχρεώσεων
Οπωσδήποτε η Βενεζουέλα είχε νομικές και οικονομικές υποχρεώσεις απέναντι σε ξένα κράτη. Ωστόσο, αυτές δημιουργήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν με τέτοιο τρόπο από τις Μεγάλες Δυνάμεις που οδηγούσαν ουσιαστικά στην πλήρη υποταγή του αδύναμου λατινοαμερικανικού κράτους.
Ο ίδιος ο Βρετανός επιτετραμμένος στο Καράκας Richard Edwardes είχε ανακαλύψει από τη δεκαετία του 1860 τον μηχανισμό απάτης πο…

The war criminal Elliott Abrams and the liberals who love him

Elliott Abrams, who is steering Trump’s Venezuela policy, has a long track record of war crimes. Yet a number of liberal commentators are rushing to his defense.
by Paul Heideman
Part 1
Practically the entire American political establishment and corporate press are repeating the Trump administration’s claims to have humanitarian motives in Venezuela. As that administration inches closer to full-blown military invasion, whether direct or by proxy, it behooves us to look into the track record of the officials steering this so-called “humanitarian policy.” None other are more deserving of scrutiny than Elliott Abrams, whose crimes have spanned the globe, from El Salvador to Nicaragua to Iraq.
Before this month, Elliott Abrams was likely glad to have been largely forgotten by the U.S. public. When the Trump administration announced Abrams’ appointment as U.S. Special Representative in Venezuela in late January, the news caused some ripples on the Left, but across mainstream media outlets, the…

Βενεζουέλα: Διαβολική επανάληψη της ιστορίας 120 χρόνια μετά

Ως «αδιόρθωτο» και «απαίσιο» περιγράφουν οι New York Times, η New York Herald και το Associated Press τον ηγέτη της Βενεζουέλας. Ο τελευταίος «απεχθάνεται τις πιο ιερές αξίες των πολιτισμένων εθνών», γράφουν τα δυτικά ΜΜΕ που υποστηρίζουν τον φιλελεύθερο «επαναστάτη», ο οποίος προσπαθεί να εξουδετερώσει τον «τύραννο». Ο τελευταίος είναι ο πλέον μισητός στον δυτικό κόσμο, το κράτος του, αν και πλούσιο σε πόρους, είναι υπερχρεωμένο, η διακυβέρνηση της χώρας διεκδικείται από έναν επαναστάτη που έχει συγκεντρώσει έναν στρατό και βαδίζει προς το Καράκας.
Βαγγέλης Γεωργίου
Μέρος 1ο
Θα μπορούσαν όλα αυτά να συμβαίνουν το 2019, αλλά συνέβαιναν στη Βενεζουέλα του 1899, όταν η Δύση έπρεπε να τακτοποιήσει πάλι έναν μισητό δικτάτορα κάπου στην Καραϊβική.
Οι ομοιότητες διαβολικές. Η κατάληξη ίδια;
Πράγματι, η Βενεζουέλα την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα είχε βυθιστεί σε εμφυλίους οι οποίοι ακύρωναν τις όποιες προσπάθειες είχαν γίνει από τις κυβερνήσεις των φιλελεύθερων των προηγούμενων δεκαετιών.