Skip to main content

Τα νεοφιλελεύθερα αρπακτικά πετούν πάνω από τη Σαουδική Αραβία

Ο πραγματικός λόγος που οι Αμερικανοί και η Δύση στράφηκαν ξαφνικά κατά του Σαουδαραβικού καθεστώτος με αφορμή τη δολοφονία Κασόγκι


Τι συνέβη στ’αλήθεια και οι Αμερικανοί - αλλά και η Δύση - στράφηκαν ξαφνικά κατά ενός από τους πιο πιστούς τους συμμάχους στη Μέση Ανατολή;

Η πιο προφανής απάντηση είναι αυτή που συστηματικά διαδίδουν τα ΜΜΕ της Δύσης εδώ και εβδομάδες και αφορά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου της Washington Post, Τζαμάλ Κασόγκι, η οποία αποδίδεται στο τωρινό Σαουδαραβικό καθεστώς, υπό την ηγεσία του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Κάποιος 'αφελής' όμως θα μπορούσε να αναρωτηθεί: πώς γίνεται ξαφνικά να ξεσηκώνονται όλα τα Δυτικά ΜΜΕ για τη (φρικτή είναι αλήθεια) δολοφονία ενός και μόνο δημοσιογράφου, βάζοντας σε κίνδυνο την πολύτιμη συμμαχία με τη Σαουδική Αραβία; Και όλα αυτά τη στιγμή που, μέχρι πρότινος, προσπάθησαν να αγνοήσουν συστηματικά τις αγριότητες του Σαουδαραβικού καθεστώτος και τη βάναυση παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία. Όπως, ασφαλώς, και τα φρικτά εγκλήματα πολέμου που διαπράττει το καθεστώς κατά αμάχων στον πόλεμο της Υεμένης με την αρωγή των ΗΠΑ. Εγκλήματα τα οποία επανειλημμένα έχουν καταδικαστεί από τον ΟΗΕ.

Μάλλον κάτι άλλο πρέπει να κρύβεται πίσω από αυτή τη φαινομενικά παράξενη συμπεριφορά.

Πράγματι, πριν από περίπου δύο μήνες, το MintPress News δημοσίευσε ένα ενδιαφέρον άρθρο το οποίο αποκαλύπτει, απ'οτι φαίνεται, την πραγματική αιτία πίσω από την απότομη εχθρική στροφή της Δύσης κατά του καθεστώτος Σαλμάν.

Όπως φαίνεται, ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ήταν έτοιμος να προχωρήσει σε ένα σχέδιο για την Σαουδαραβική οικονομία ως το 2030, με σκοπό να την "εκσυγχρονίσει". Το σχέδιο προωθήθηκε ως μια προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας να απεξαρτηθεί από τον μονοπωλιακό ρόλο που παίζει το πετρέλαιο στην οικονομία της χώρας, με στόχο να γίνει πιο ευέλικτη και λιγότερο ευάλωτη στα σκαμπανεβάσματα της τιμής του πετρελαίου, λόγω του εξαιρετικά ασταθούς διεθνούς περιβάλλοντος.

Στην πραγματικότητα όμως, πίσω από τη συμφωνία βρίσκονται τα νεοφιλελεύθερα αρπακτικά της Δύσης που μυρίστηκαν άλλη μια μεγάλη ευκαιρία για τεράστια κέρδη. Μεγάλες Αμερικανικές τράπεζες όπως η Goldman Sachs και η CitiGroup, αλλά και άλλες εταιρίες, σχεδίαζαν την ταχεία "νεοφιλελευθεροποίηση" της Σαουδαραβικής οικονομίας μέσα από ένα τσουνάμι ιδιωτικοποιήσεων στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονταν η κρατική εταιρία πετρελαίου, Aramco.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Aramco δεσπόζει στην κορυφή της λίστας των μεγαλύτερων εταιριών πετρελαίου και αερίου παγκοσμίως για το 2017, με έσοδα που φτάνουν τα 465 δισ. δολάρια.

Τελικά όμως ο Σαουδάραβας ηγεμόνας έκανε πίσω, διστάζοντας να προχωρήσει στην υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου, κάτι που εξόργισε τα νεοφιλελεύθερα αρπακτικά. Και τότε, άρχισε ο μιντιακός πόλεμος εναντίον του.

Πράγματι, αν κάνει κανείς μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο για το συγκεκριμένο ζήτημα, θα διαπιστώσει ότι τα τελευταία χρόνια τα Δυτικά ΜΜΕ είχαν αναφερθεί ουκ ολίγες φορές στο συγκεκριμένο σχέδιο με σχεδόν διθυραμβικά σχόλια.

Για παράδειγμα, τον Ιούλιο του 2016, το Bloomberg είχε κάνει αναφορά στον φρενήρη ενθουσιασμό της Wall Street και άλλων επενδυτών, μόλις μαθεύτηκε τον Ιανουάριο του ίδιου έτους ότι η Σαουδική Αραβία είχε πρόθεση να κάνει διαθέσιμη τη μετοχή της Aramco, κάτι που θα άνοιγε το δρόμο για την ιδιωτικοποίησή της. Τα αρπακτικά βρίσκονταν σε οργασμό καθώς το καθεστώς θα προχωρούσε στην πώληση και άλλων δημόσιων περιουσιακών στοιχείων, για να ανοίξει την αγορά σε ξένους επενδυτές και να μειώσει, υποτίθεται, την εξάρτηση της οικονομίας από το πετρέλαιο.

Περισσότερο από ένα χρόνο αργότερα, το Σεπτέμβριο του 2017, ο ενθουσιασμός του νεοφιλελεύθερου ιερατείου εκφράστηκε αυτή τη φορά από τη Guardian, που έγραψε μάλιστα για ένα είδος "Θατσερικής επανάστασης", καθώς η Σαουδική Αραβία ήταν έτοιμη να ξεπουλήσει στα Δυτικά ιδιωτικά συμφέροντα, όχι μόνο το πετρέλαιο, αλλά και την ηλεκτρική ενέργεια, το νερό, τις μεταφορές, το εκπαιδευτικό σύστημα και το σύστημα υγείας. Δηλαδή, σχεδόν τα πάντα. Η Βρετανική εφημερίδα (κάποτε Αριστερών αποχρώσεων), εκθείασε το σχέδιο υποστηρίζοντας το παραμύθι που διαδίδει συνήθως το νεοφιλελεύθερο ιερατείο. Ότι, με λίγα λόγια, η οικονομία θα ανακάμψει και θα βγει από τα αδιέξοδα με αυτό το τσουνάμι των ιδιωτικοποιήσεων.

Όμως, λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, φαίνεται ότι η "δουλειά" χάλασε. Και η μεγάλη απογοήτευση του νεοφιλελεύθερου ιερατείου εκφράστηκε αυτή τη φορά μέσω Reuters, όπου σε άρθρο του τον Αύγουστο του 2018, αποκάλυψε ότι πίσω από την αναβολή των σχεδίων για πλήρη και ταχεία ιδιωτικοποίηση της Σαουδαραβικής οικονομίας βρίσκονταν ουσιαστικά ο πατέρας του Σαουδάραβα ηγεμόνα και πρώτος στην ιεραρχία, βασιλιάς Σαλμάν.

Είναι πολύ πιθανό ότι ο πατέρας Σαλμάν, πολύ πιο έμπειρος σε θέματα ηγεσίας, συνειδητοποίησε ότι οι δημόσιες παροχές και οι δουλειές που προσέφερε το καθεστώς στους πολίτες λειτουργούσαν ως αντίβαρο στην άκρως αυταρχική του φύση. Η ιδιωτικοποίηση της οικονομίας θα στερούσε από το καθεστώς τη δυνατότητα παροχών και αυτό ενδεχομένως να προκαλούσε αστάθεια και μεγάλες ταραχές.

Όμως πέρα απ'αυτό, η όλη ιστορία δείχνει πόσο αδίστακτο είναι το Δυτικό νεοφιλελεύθερο ιερατείο και όλα του τα εργαλεία.

Στις αρχές του φετινού καλοκαιριού, οι παπαγάλοι και άθλιοι υποκριτές των Δυτικών ΜΜΕ παρουσίαζαν τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν περίπου ως ένα μεγάλο μεταρρυθμιστή, όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, θέλοντας να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από τα φρικτά εγκλήματα του Σαουδαραβικού καθεστώτος στην Υεμένη. Θυμηθείτε την είδηση που έκανε το γύρο του κόσμου (και στα Ελληνικά ΜΜΕ) σχετικά με την απόφαση του καθεστώτος να επιτρέψει στις γυναίκες να οδηγούν.

Όταν όμως ο Σαουδάραβας πρίγκιπας έκανε πίσω και ανέβαλε το σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της Σαουδαραβικής οικονομίας, προφανώς προτιμώντας να ακολουθήσει την απόφαση του πατέρα του, ακόμα και τα Αμερικανικά ΜΜΕ "ανακάλυψαν" τα εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη!

Όπως φαίνεται από το άρθρο του Reuters που αναφέραμε παραπάνω, η "δουλειά" πρέπει να χάλασε μέσα στον Αύγουστο. Μέσα στο Σεπτέμβριο εμφανίστηκαν ξαφνικά ορισμένα ρεπορτάζ στα μεγάλα Αμερικανικά δίκτυα που αναφέρονταν στα εγκλήματα πολέμου του Σαουδαραβικού καθεστώτος στην Υεμένη. Το CNN μάλιστα κατονόμασε συγκεκριμένες Αμερικανικές εταιρίες που πουλάνε όπλα στους Σαουδάραβες, υπονοώντας πως έχουν μερίδιο ευθύνης για τα εγκλήματα πολέμου!

Όμως η κατάσταση ήταν αρκετά άβολη γιατί υπήρχε ο κίνδυνος να αποκαλυφθεί το γεγονός (σε ένα όλο και μεγαλύτερο ακροατήριο παγκοσμίως), ότι και οι ΗΠΑ συνεισφέρουν με διάφορους τρόπους (και όχι μόνο με την πώληση όπλων), στα εγκλήματα των Σαουδαράβων συμμάχων τους στην Υεμένη.

Έτσι, η δολοφονία Κασόγκι στις αρχές Οκτωβρίου ήρθε ως "μάννα εξ ουρανού" για τα Δυτικά ΜΜΕ, καθώς βρήκαν ένα πολύ πιο βολικό τρόπο να επιτεθούν εναντίον του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Και έτσι, τα εγκλήματα στην Υεμένη με την αρωγή των ΗΠΑ ξεχάστηκαν και πάλι, αφού τα επιτελεία των ΜΜΕ φρόντισαν να αναδείξουν τη δολοφονία Κασόγκι ως το πλέον σημαντικό ζήτημα και να στρέψουν την παγκόσμια προσοχή επάνω του.

Αλλά για να καταλάβετε καλύτερα το μέγεθος της υποκρισίας των μιντιακών παπαγάλων στα Δυτικά ΜΜΕ - που πλασάρονται ως δημοσιογράφοι, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για καλοπληρωμένους δημοσιοσχετίστες των μεγάλων εταιριών - σκεφτείτε τον άγριο πόλεμο που έχουν εξαπολύσει κατά του Νικολάς Μαδούρο και της κυβέρνησης της Βενεζουέλας. Ο πόλεμος άρχισε από τότε που η κυβέρνηση Τσάβες είχε το "θράσος" να κρατικοποιήσει την εταιρία πετρελαίου και να διώξει τους Αμερικανικούς κολοσσούς που έβλεπαν άλλη μια μεγάλη ευκαιρία για τεράστια κέρδη στη χώρα με τα μεγαλύτερα αποθεματικά.

Και αν κοιτάξετε ακόμα πιο πίσω στο παρελθόν, θα δείτε ότι το 1953 Αμερικανοί και Βρετανοί έριξαν με πραξικόπημα τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρωθυπουργό του Ιράν, Μοχάμεντ Μοσαντέκ, ακριβώς για τον ίδιο λόγο. Επειδή, δηλαδή, "τόλμησε" να προχωρήσει στην εθνικοποίηση της εταιρίας πετρελαίου προς όφελος των Ιρανών πολιτών, στερώντας από το Αγγλοαμερικανικό πετρελαϊκό λόμπι την ευκαιρία για τεράστια κέρδη.

Τα νεοφιλελεύθερα αρπακτικά και οι μηχανισμοί τους έχουν βαλθεί τώρα να βγάλουν από την μέση τον Σαουδάραβα πρίγκιπα που πρόδωσε τα σχέδιά τους και να τον αντικαταστήσουν με μια πιο πιστή μαριονέτα που θα ξεπεράσει το εμπόδιο του βασιλιά Σαλμάν και θα αναθερμάνει την προοπτική αρπαγής της δημόσιας περιουσίας.

Και όσο αυτοί παίζουν τα παιχνίδια τους, χιλιάδες άμαχοι και μικρά παιδιά πεθαίνουν από την πείνα, τη χολέρα και τους βομβαρδισμούς της Σαουδαραβικής συμμαχίας στην Υεμένη, σε μια από τις χειρότερες - σύμφωνα με αναφορές του ΟΗΕ - ανθρωπιστικές καταστροφές των τελευταίων δεκαετιών.

Comments

Popular posts from this blog

It's definite: Elizabeth Warren is the female Obama, can't be trusted

globinfo freexchange

One year from the 2020 US presidential election, things start to become clearer day by day. In the US political scene, we can now recognize the authentic progressives from the fakes, and certainly, from the establishment neoliberal centrists. 
In the presidential-candidates level we can now identify only Bernie Sanders and Tulsi Gabbard as the ones who are willing to fight the establishment and try to implement progressive, anti-imperialist policies. After her latest position, concerning the military coup in Bolivia against the democratically elected Evo Morales, Elizabeth Warren could be considered a pseudo-progressive, equal to a female Barack Obama. Therefore, progressives definitely can't trust her.
Warren tweeted:
The Bolivian people deserve free and fair elections, as soon as possible. Bolivia's interim leadership must limit itself to preparing for an early, legitimate election. Bolivia's security forces must protect demonstrators, not commit …

Latest WikiLeaks revelation and its treatment by the mainstream press explicitly demonstrate why the imperialists are determined to eliminate Julian Assange

globinfo freexchange
On November, 23, WikiLeaks published an e-mail, sent by a member of an OPCW fact-finding mission to Syria to his superiors, in which he expresses his gravest concern over intentional bias introduced to a redacted version of the report he co-authored.
The Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons sent a team of experts to investigate allegations that a chemical attack took place in the Syrian city of Douma on the 7th of April 2018. The author of the e-mail was a member of that team and claims the redacted preliminary version of the report, misrepresents the facts he and his colleagues discovered on the ground. The e-mail is dated 22nd of June. It is addressed to Robert Fairweather, Chief of Cabinet, and forwarded to his deputy Aamir Shouket and members of the fact-finding mission to Douma.  


In short, the OPCW whistleblower actually claims that the report has been somehow altered. And it was done in a way to fit the scenario, according to which, the Assa…

LIVE: Bolivians resist military coup in La Paz

Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών: Στην υπηρεσία της Ουάσινγκτον

του Ανδρέα Κοσιάρη
Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών, που εξέδωσε την έκθεση για την εκλογική αναμέτρηση στη Βολιβία, η οποία «δικαιολόγησε» το πραξικόπημα εναντίον του Έβο Μοράλες, είναι στη θεωρία ένας ουδέτερος οργανισμός κρατών. Στην πραγματικότητα όμως έχει μακρά ιστορία υποστήριξης των επεμβάσεων των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική, και σήμερα χρηματοδοτείται κατά πλειοψηφία από τα ταμεία του αμερικανικού κράτους. 
Παρά την ίδρυσή του το 1948 με σκοπό την «προώθηση της ειρήνης και τη διευθέτηση διαφωνιών μεταξύ των κρατών-μελών», ήταν μάλλον από την αρχή όργανο της αντικομμουνιστικής εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Ο ΟΑΚ υπήρξε σιωπηλός ή και στήριξε όλες ανεξαιρέτως τις αμερικανικές επεμβάσεις στη Λατινική Αμερική, είτε αυτές λάμβαναν τη μορφή εισβολής, όπως στην Κούβα το 1961, είτε τη μορφή στήριξης σε πραξικοπήματα και δικτατορικά καθεστώτα, όπως στη Χιλή το 1973 (και στην Αργεντινή, τη Βολιβία, τη Γουατεμάλα, τη Νικαράγουα, την Αϊτή, τον Παναμά, τη Βραζιλία, την Παραγουάη και τον Ισημ…

Fears for an assassination attempt against Evo Morales

BREAKING
Independent journalist, Ben Norton, tweeted that he has been informed about a possible assassination attempt against the Bolivian president Evo Morales. According to Norton:
          Sources are telling me they are afraid that Bolivia's elected President Evo Morales might be killed tonight in the right-wing coup.

Sources are telling me they are afraid that Bolivia's elected President Evo Morales might be killed tonight in the right-wing coup.

This is a full-fronted imperialist attack on democracy. It is a blatant attempt to recolonize Latin America and overthrow all efforts at progress. — Ben Norton (@BenjaminNorton) November 10, 2019
Updates

EU giving cover to the military coup that just took place in Bolivia. Neither the EU nor the US support democracy. The people of Bolivia already expressed their “democratic will” by re-electing Evo Morales. A right wing US-backed coup stole that from them, this is disgusting https://t.co/qamCSvYmz9— Rania Khalek (@RaniaKhalek)…

It's now or never: the first step for a Sanders/Corbyn synchronization in power must be done on 12 December in UK

This is a once-in-a-lifetime opportunity for the global working class
by system failure
Two years ago, we wondered whether a US government under Bernie Sanders, together with a UK government under Jeremy Corbyn, could mark a decisive victory against neoliberalism. Whether it could mark the beginning of the end of the Reagan/Thatcher awful legacy.

It seems that the time has come for the first step towards this prospect.

The oncoming UK general election on Thursday 12 December 2019, will be the most critical for decades, especially for the global working class. The outcome will determine to a significant degree, whether the capitalist West will change course away from the destructive neoliberalism, towards a form of Democratic Socialism. A new model that will resurrect the social state, while at the same time, will seriously deal with the great environmental challenges, defying big interests and rejecting the for-profit-wars model.As we already pointed out, the whole Brexit issue is pri…

Nos oponemos al golpe

Declaración de Noam Chomsky y Vijay Prashad
En Bolivia se está gestando un golpe de Estado contra el gobierno electo liderado por Evo Morales. Sectores de la policía han dicho abiertamente que están dispuestos a permitir que grupos de milicias fascistas ataquen el palacio presidencial en La Paz. La situación es muy grave.

Evo Morales ha invitado a los cuatro principales partidos a sentarse y conversar sobre el camino a seguir para la democracia boliviana. Ha pedido el establecimiento de un diálogo para evitar el regreso de los días de las dictaduras militares y los gobiernos oligárquicos. Morales ha hecho un llamado a las Naciones Unidas, a la Organización de los Estados Americanos (OEA), al Vaticano y a otros más para que contribuyan a encontrar el camino para alejarse del golpe.

El golpe es promovido por la oligarquía boliviana que está enojada por la cuarta elección que sus partidos pierden frente el Movimiento al Socialismo. La oligarquía cuenta con el total apoyo del gobierno de los…

Mainstream media pro-Johnson propaganda gets into full swing

by Craig Murray
We are now under election broadcasting rules.

Ian Austin left the Labour Party nine months ago. He was then appointed by the Tories as Prime Ministerial Trade Envoy to Israel. As of yesterday, he is neither a MP nor a candidate for election. He is a minor politician who achieved only the most junior ministerial rank, PUSS, and for only seven months. He is best known for heckling Jeremy Corbyn while Jeremy Corbyn was delivering the official Labour response to the Chilcot Report on the illegal invasion of Iraq, shouting “Sit down and shut up” and “You stupid disgrace” at Corbyn for criticising the war.
We are now under election broadcasting rules. How and why was Ian Austin invited onto the BBC Radio 4 Today programme today? He left the Labour Party six months ago, and has been a huge critic of Corbyn. It is hardly a surprise that the Tory’s Trade Envoy to Israel advises people to vote Tory. So who initiated Ian Austin’s appearance on the BBC Today programme, and why? It…

Here's why Bernie could end up being better than even FDR

globinfo freexchange

In his speeches, Bernie Sanders frequently refers to the 32nd president of the United States, Franklin D. Roosevelt (FDR), and his New Deal program that helped millions of Americans after the 1929 Wall Street crash. Sanders and other progressives are proposing a similar program adjusted to the modern environmental challenges. The Green New Deal has now become a popular vision, especially among young Americans. Around it, the progressives are aiming to build a whole new model beyond destructive neoliberalism and even obsolete capitalism.

Many would argue that this is quite an extremely optimistic view. That Sanders is just an old-school moderate Social-Democrat who will only manage to revive some typical social policies of the past, and that's it. He will never manage to seriously challenge the current power structure, which, indeed, has grown enormously, controlling nearly every aspect of the political and economic life.

Yet Sanders already managed to achieve …

WikiLeaks evidence that the imperialist machine was monitoring anti-imperialist Jeremy Corbyn at least since the US invasion of Iraq

The WIKILEAKS Public Library of US Diplomacy (PlusD)holds the world's largest searchable collection of United States confidential, or formerly confidential, diplomatic communications. As of April 8, 2013 it holds 2 million records comprising approximately 1 billion words. The collection covers US involvements in, and diplomatic or intelligence reporting on, every country on earth. It is the single most significant body of geopolitical material ever published. The PlusD collection, built and curated by WikiLeaks, is updated from a variety of sources, including leaks, documents released under the Freedom of Information Act (FOIA) and documents released by the US State Department systematic declassification review. 
globinfo freexchange
A cable from December, 2002, proves that the US officials were closely monitoring anti-war activities. The particular cable was describing a protest "against a possible U.S.-led operation against Iraq" in Istanbul, Turkey, and there is a spec…