Skip to main content

Τα νεοφιλελεύθερα αρπακτικά πετούν πάνω από τη Σαουδική Αραβία

Ο πραγματικός λόγος που οι Αμερικανοί και η Δύση στράφηκαν ξαφνικά κατά του Σαουδαραβικού καθεστώτος με αφορμή τη δολοφονία Κασόγκι


Τι συνέβη στ’αλήθεια και οι Αμερικανοί - αλλά και η Δύση - στράφηκαν ξαφνικά κατά ενός από τους πιο πιστούς τους συμμάχους στη Μέση Ανατολή;

Η πιο προφανής απάντηση είναι αυτή που συστηματικά διαδίδουν τα ΜΜΕ της Δύσης εδώ και εβδομάδες και αφορά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου της Washington Post, Τζαμάλ Κασόγκι, η οποία αποδίδεται στο τωρινό Σαουδαραβικό καθεστώς, υπό την ηγεσία του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Κάποιος 'αφελής' όμως θα μπορούσε να αναρωτηθεί: πώς γίνεται ξαφνικά να ξεσηκώνονται όλα τα Δυτικά ΜΜΕ για τη (φρικτή είναι αλήθεια) δολοφονία ενός και μόνο δημοσιογράφου, βάζοντας σε κίνδυνο την πολύτιμη συμμαχία με τη Σαουδική Αραβία; Και όλα αυτά τη στιγμή που, μέχρι πρότινος, προσπάθησαν να αγνοήσουν συστηματικά τις αγριότητες του Σαουδαραβικού καθεστώτος και τη βάναυση παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία. Όπως, ασφαλώς, και τα φρικτά εγκλήματα πολέμου που διαπράττει το καθεστώς κατά αμάχων στον πόλεμο της Υεμένης με την αρωγή των ΗΠΑ. Εγκλήματα τα οποία επανειλημμένα έχουν καταδικαστεί από τον ΟΗΕ.

Μάλλον κάτι άλλο πρέπει να κρύβεται πίσω από αυτή τη φαινομενικά παράξενη συμπεριφορά.

Πράγματι, πριν από περίπου δύο μήνες, το MintPress News δημοσίευσε ένα ενδιαφέρον άρθρο το οποίο αποκαλύπτει, απ'οτι φαίνεται, την πραγματική αιτία πίσω από την απότομη εχθρική στροφή της Δύσης κατά του καθεστώτος Σαλμάν.

Όπως φαίνεται, ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ήταν έτοιμος να προχωρήσει σε ένα σχέδιο για την Σαουδαραβική οικονομία ως το 2030, με σκοπό να την "εκσυγχρονίσει". Το σχέδιο προωθήθηκε ως μια προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας να απεξαρτηθεί από τον μονοπωλιακό ρόλο που παίζει το πετρέλαιο στην οικονομία της χώρας, με στόχο να γίνει πιο ευέλικτη και λιγότερο ευάλωτη στα σκαμπανεβάσματα της τιμής του πετρελαίου, λόγω του εξαιρετικά ασταθούς διεθνούς περιβάλλοντος.

Στην πραγματικότητα όμως, πίσω από τη συμφωνία βρίσκονται τα νεοφιλελεύθερα αρπακτικά της Δύσης που μυρίστηκαν άλλη μια μεγάλη ευκαιρία για τεράστια κέρδη. Μεγάλες Αμερικανικές τράπεζες όπως η Goldman Sachs και η CitiGroup, αλλά και άλλες εταιρίες, σχεδίαζαν την ταχεία "νεοφιλελευθεροποίηση" της Σαουδαραβικής οικονομίας μέσα από ένα τσουνάμι ιδιωτικοποιήσεων στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονταν η κρατική εταιρία πετρελαίου, Aramco.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Aramco δεσπόζει στην κορυφή της λίστας των μεγαλύτερων εταιριών πετρελαίου και αερίου παγκοσμίως για το 2017, με έσοδα που φτάνουν τα 465 δισ. δολάρια.

Τελικά όμως ο Σαουδάραβας ηγεμόνας έκανε πίσω, διστάζοντας να προχωρήσει στην υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου, κάτι που εξόργισε τα νεοφιλελεύθερα αρπακτικά. Και τότε, άρχισε ο μιντιακός πόλεμος εναντίον του.

Πράγματι, αν κάνει κανείς μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο για το συγκεκριμένο ζήτημα, θα διαπιστώσει ότι τα τελευταία χρόνια τα Δυτικά ΜΜΕ είχαν αναφερθεί ουκ ολίγες φορές στο συγκεκριμένο σχέδιο με σχεδόν διθυραμβικά σχόλια.

Για παράδειγμα, τον Ιούλιο του 2016, το Bloomberg είχε κάνει αναφορά στον φρενήρη ενθουσιασμό της Wall Street και άλλων επενδυτών, μόλις μαθεύτηκε τον Ιανουάριο του ίδιου έτους ότι η Σαουδική Αραβία είχε πρόθεση να κάνει διαθέσιμη τη μετοχή της Aramco, κάτι που θα άνοιγε το δρόμο για την ιδιωτικοποίησή της. Τα αρπακτικά βρίσκονταν σε οργασμό καθώς το καθεστώς θα προχωρούσε στην πώληση και άλλων δημόσιων περιουσιακών στοιχείων, για να ανοίξει την αγορά σε ξένους επενδυτές και να μειώσει, υποτίθεται, την εξάρτηση της οικονομίας από το πετρέλαιο.

Περισσότερο από ένα χρόνο αργότερα, το Σεπτέμβριο του 2017, ο ενθουσιασμός του νεοφιλελεύθερου ιερατείου εκφράστηκε αυτή τη φορά από τη Guardian, που έγραψε μάλιστα για ένα είδος "Θατσερικής επανάστασης", καθώς η Σαουδική Αραβία ήταν έτοιμη να ξεπουλήσει στα Δυτικά ιδιωτικά συμφέροντα, όχι μόνο το πετρέλαιο, αλλά και την ηλεκτρική ενέργεια, το νερό, τις μεταφορές, το εκπαιδευτικό σύστημα και το σύστημα υγείας. Δηλαδή, σχεδόν τα πάντα. Η Βρετανική εφημερίδα (κάποτε Αριστερών αποχρώσεων), εκθείασε το σχέδιο υποστηρίζοντας το παραμύθι που διαδίδει συνήθως το νεοφιλελεύθερο ιερατείο. Ότι, με λίγα λόγια, η οικονομία θα ανακάμψει και θα βγει από τα αδιέξοδα με αυτό το τσουνάμι των ιδιωτικοποιήσεων.

Όμως, λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, φαίνεται ότι η "δουλειά" χάλασε. Και η μεγάλη απογοήτευση του νεοφιλελεύθερου ιερατείου εκφράστηκε αυτή τη φορά μέσω Reuters, όπου σε άρθρο του τον Αύγουστο του 2018, αποκάλυψε ότι πίσω από την αναβολή των σχεδίων για πλήρη και ταχεία ιδιωτικοποίηση της Σαουδαραβικής οικονομίας βρίσκονταν ουσιαστικά ο πατέρας του Σαουδάραβα ηγεμόνα και πρώτος στην ιεραρχία, βασιλιάς Σαλμάν.

Είναι πολύ πιθανό ότι ο πατέρας Σαλμάν, πολύ πιο έμπειρος σε θέματα ηγεσίας, συνειδητοποίησε ότι οι δημόσιες παροχές και οι δουλειές που προσέφερε το καθεστώς στους πολίτες λειτουργούσαν ως αντίβαρο στην άκρως αυταρχική του φύση. Η ιδιωτικοποίηση της οικονομίας θα στερούσε από το καθεστώς τη δυνατότητα παροχών και αυτό ενδεχομένως να προκαλούσε αστάθεια και μεγάλες ταραχές.

Όμως πέρα απ'αυτό, η όλη ιστορία δείχνει πόσο αδίστακτο είναι το Δυτικό νεοφιλελεύθερο ιερατείο και όλα του τα εργαλεία.

Στις αρχές του φετινού καλοκαιριού, οι παπαγάλοι και άθλιοι υποκριτές των Δυτικών ΜΜΕ παρουσίαζαν τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν περίπου ως ένα μεγάλο μεταρρυθμιστή, όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, θέλοντας να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από τα φρικτά εγκλήματα του Σαουδαραβικού καθεστώτος στην Υεμένη. Θυμηθείτε την είδηση που έκανε το γύρο του κόσμου (και στα Ελληνικά ΜΜΕ) σχετικά με την απόφαση του καθεστώτος να επιτρέψει στις γυναίκες να οδηγούν.

Όταν όμως ο Σαουδάραβας πρίγκιπας έκανε πίσω και ανέβαλε το σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της Σαουδαραβικής οικονομίας, προφανώς προτιμώντας να ακολουθήσει την απόφαση του πατέρα του, ακόμα και τα Αμερικανικά ΜΜΕ "ανακάλυψαν" τα εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη!

Όπως φαίνεται από το άρθρο του Reuters που αναφέραμε παραπάνω, η "δουλειά" πρέπει να χάλασε μέσα στον Αύγουστο. Μέσα στο Σεπτέμβριο εμφανίστηκαν ξαφνικά ορισμένα ρεπορτάζ στα μεγάλα Αμερικανικά δίκτυα που αναφέρονταν στα εγκλήματα πολέμου του Σαουδαραβικού καθεστώτος στην Υεμένη. Το CNN μάλιστα κατονόμασε συγκεκριμένες Αμερικανικές εταιρίες που πουλάνε όπλα στους Σαουδάραβες, υπονοώντας πως έχουν μερίδιο ευθύνης για τα εγκλήματα πολέμου!

Όμως η κατάσταση ήταν αρκετά άβολη γιατί υπήρχε ο κίνδυνος να αποκαλυφθεί το γεγονός (σε ένα όλο και μεγαλύτερο ακροατήριο παγκοσμίως), ότι και οι ΗΠΑ συνεισφέρουν με διάφορους τρόπους (και όχι μόνο με την πώληση όπλων), στα εγκλήματα των Σαουδαράβων συμμάχων τους στην Υεμένη.

Έτσι, η δολοφονία Κασόγκι στις αρχές Οκτωβρίου ήρθε ως "μάννα εξ ουρανού" για τα Δυτικά ΜΜΕ, καθώς βρήκαν ένα πολύ πιο βολικό τρόπο να επιτεθούν εναντίον του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Και έτσι, τα εγκλήματα στην Υεμένη με την αρωγή των ΗΠΑ ξεχάστηκαν και πάλι, αφού τα επιτελεία των ΜΜΕ φρόντισαν να αναδείξουν τη δολοφονία Κασόγκι ως το πλέον σημαντικό ζήτημα και να στρέψουν την παγκόσμια προσοχή επάνω του.

Αλλά για να καταλάβετε καλύτερα το μέγεθος της υποκρισίας των μιντιακών παπαγάλων στα Δυτικά ΜΜΕ - που πλασάρονται ως δημοσιογράφοι, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για καλοπληρωμένους δημοσιοσχετίστες των μεγάλων εταιριών - σκεφτείτε τον άγριο πόλεμο που έχουν εξαπολύσει κατά του Νικολάς Μαδούρο και της κυβέρνησης της Βενεζουέλας. Ο πόλεμος άρχισε από τότε που η κυβέρνηση Τσάβες είχε το "θράσος" να κρατικοποιήσει την εταιρία πετρελαίου και να διώξει τους Αμερικανικούς κολοσσούς που έβλεπαν άλλη μια μεγάλη ευκαιρία για τεράστια κέρδη στη χώρα με τα μεγαλύτερα αποθεματικά.

Και αν κοιτάξετε ακόμα πιο πίσω στο παρελθόν, θα δείτε ότι το 1953 Αμερικανοί και Βρετανοί έριξαν με πραξικόπημα τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρωθυπουργό του Ιράν, Μοχάμεντ Μοσαντέκ, ακριβώς για τον ίδιο λόγο. Επειδή, δηλαδή, "τόλμησε" να προχωρήσει στην εθνικοποίηση της εταιρίας πετρελαίου προς όφελος των Ιρανών πολιτών, στερώντας από το Αγγλοαμερικανικό πετρελαϊκό λόμπι την ευκαιρία για τεράστια κέρδη.

Τα νεοφιλελεύθερα αρπακτικά και οι μηχανισμοί τους έχουν βαλθεί τώρα να βγάλουν από την μέση τον Σαουδάραβα πρίγκιπα που πρόδωσε τα σχέδιά τους και να τον αντικαταστήσουν με μια πιο πιστή μαριονέτα που θα ξεπεράσει το εμπόδιο του βασιλιά Σαλμάν και θα αναθερμάνει την προοπτική αρπαγής της δημόσιας περιουσίας.

Και όσο αυτοί παίζουν τα παιχνίδια τους, χιλιάδες άμαχοι και μικρά παιδιά πεθαίνουν από την πείνα, τη χολέρα και τους βομβαρδισμούς της Σαουδαραβικής συμμαχίας στην Υεμένη, σε μια από τις χειρότερες - σύμφωνα με αναφορές του ΟΗΕ - ανθρωπιστικές καταστροφές των τελευταίων δεκαετιών.

Comments

Popular posts from this blog

CIA had an agent at a newspaper in every world capital at least since 1977

Joel Whitney is a co-founder of the magazine Guernica, a magazine of global arts and politics, and has written for many publications, including the New York Times and Wall Street Journal. His book Finks: How the C.I.A. Tricked the World's Best Writers describes how the CIA contributed funds to numerous respected magazines during the Cold War, including the Paris Review, to subtly promote anti-communist views. In their conversation, Whitney tells Robert Scheer about the ties the CIA’s Congress for Cultural Freedom had with literary magazines. He talks about the CIA's attempt during the Cold War to have at least one agent in every major news organization in order to get stories killed if they were too critical or get them to run if they were favorable to the agency. And they discuss the overstatement of the immediate risks and dangers of communist regimes during the Cold War, which, initially, led many people to support the Vietnam War.
globinfo freexchange
James Jesus Angleton wa…

Former Pentagon official confirms: Trump prepares for war with Iran

globinfo freexchange
Right after Trump's sudden announcement that he will withdraw the US forces from Syria, we had some mixed reactions. Some liberals reacted angrily, but most of the reactions from the liberal machine were rather moderate, or at least not as intensive as someone would normally expect.
On the other hand, Trump's supporters and all those who had enough of the pro-war neoliberal establishment, felt a kind of vindication, as it appeared that Trump would eventually keep its promise for an 'anti-interventionist' policy.
But the blog wrote immediately a 'not so fast' article to explain that most of the Americans and all those who are tired of the US endless wars, should not rush to celebrate. We estimated that Trump's move is probably a sign that he is going to re-organize troops and go after the big target called Iran.
Indeed, shortly after the move, Trump, suddenly again, announced that he will also pullout troops from Afghanistan.
And then, about…

How neoliberalism manufactured consent to secure its unlimited power

From David Harvey's A Brief History of Neoliberalism
Part 10 – How Margaret Thatcher systematically destroyed the British industry along with the trade unions
While there were many elements out of which consent for a neoliberal turn could be constructed, the Thatcher phenomenon would surely not have arisen, let alone succeeded, if it had not been for the serious crisis of capital accumulation during the 1970s. Stagflation was hurting everyone. In 1975 inflation surged to 26 per cent and unemployment topped one million. The nationalized industries were draining resources from the Treasury.
This set up a confrontation between the state and the unions. In 1972, and then again in 1974, the British miners (a nationalized industry) went on strike for the first time since 1926.
The miners had always been in the forefront of British labour struggles. Their wages were not keeping pace with accelerating inflation, and the public sympathized. The Conservative government, in the midst of power …

It’s the US imperialism that has been defeated in Syria, but it’s now gathering forces to go after Iran

globinfo freexchange
And all of a sudden, the US president Donald Trump decided to withdraw the US troops from Syria, declaring victory over ISIS.
No one, of course, understood why the ISIS was suddenly defeated now. So this must be a typical excuse by the American leadership to withdraw forces from a battlefield that it is no longer 'profitable' and affordable.
Comparing with other, relatively recent cases, in which even the liberal establishment was calling Trump to bomb Syria, the reactions from the US political status were rather moderate. We would expect the media pundits and the corporate puppets of the US political scene to fire back against Trump with much more anger. It didn't happen.
We will have to wait of course because the unpredictable Donnie may change his mind in the blink of an eye. And then, we will have to make a completely different discussion. Yet, if it's true, and the US troops will, indeed, leave Syria, it would be one of these very rare cases that …

The desperate efforts of the Western neoliberal establishment to build a new propaganda machine

globinfo freexchange
The UK government and other Western governments and the US in recent years have had increasing difficulties persuading enough of their populations as to the legitimacy of the foreign policies that they have been pursuing.
And at the same time, Western countries have been going through a period of political crisis and economic crisis.
Piers Robinson, Chair in Politics, Society and Political Journalism at the University of Sheffield, further explains:
I think a lot of this drive is as much about trying to shore up shaky official narratives and trying to shore up political systems in a situation of political crisis, as it is actually about countering Russian propaganda.
I would suspect that that's a little bit of an excuse here to really what's going on of problems much closer to home.
This is not just to do to UK, this is Europe-wide. And there are also indications from the documents that they are intending to start to have some kind of impact within the United…

Confirmed: Germany builds its own imperialist empire

globinfo freexchange
Almost two years ago we identified Germany's efforts to develop its military in the context of its ambition to build its own sphere of influence.
As we wrote, Brexit will give the chance to Germany to increase influence due to the change of power balance, especially now that France appears weak - crawling behind Berlin's austerity, sado-monetarism and neoliberal destruction. These conditions (created in the Greek experiment), are necessary to Germany in order to retain a model in favor of its surpluses. These could become the solid ground upon which Germany could build a strong, modern military machine.
Therefore, Merkel knows that the economic domination is not adequate for a country to become a major power. It is also important to have a strong military presence in its “sphere of influence”, or, its financial/debt colonies, if you prefer. The German military presence in Lithuania is a first step towards this direction as the Baltic countries have already be…

The difference between Bernie Sanders and Jeremy Corbyn and what the US elections won't allow you to decide

globinfo freexchange
A country that has been completely taken over by the banking mafia and the corporate power will never allow people to decide on the most important issue: the abolition of the dominant system that works against them.
Professor Richard Wolff explains:
Because of Bernie Sanders, particularly, we now have the word Socialism floating around, but typically it's about, more or less, really among Democrats. Like Mr. Sanders is ambiguously an independent but he's also a Democrat.
So, the ‘Socialists’ seemed to be the Democrats who want to do more for people. Social welfare, social supports, state supports, versus those who don't want to do quite so much - the centrist Democrats, like Clinton and Obama.
But the real question is a program of change. Socialism is a change of system it goes away from capitalism to do something else. It would be interesting if we could have an election ‘do we want that?’, ‘would we like a different system?’.
There are countries doing t…

WikiLeaks disturbing and hopeful findings on Tulsi Gabbard's path to progressiveness

The definite detachment from the Clintonian machine
globinfo freexchange
Searching the Podesta emails inside WikiLeaks we found a rather disturbing fact about Tulsi Gabbard who recently announced that she will run for the 2020 US presidency. Iraq War Veteran, Jon Soltz, chairman at VoteVets at the time, sent an email on Aug. 2012 to Hillary Clinton top lobbyist, John Podesta, in order to thank him for his contribution to Gabbard's campaign in Hawaii.
Soltz wrote (emphasis added):
This morning, we are one step closer to making history. In Hawaii, VoteVets PAC-endorsed Iraq veteran Tulsi Gabbard has won her primary, in a stunning come-from-behind victory. If she wins in November, she along with Tammy Duckworth (who we also feel very good about), would be the first female combat veteran ever elected to Congress in United States history! This is happening because of you. Your tens of thousands of dollars in donations for Tulsi's campaign, through VoteVets PAC, allowed her to run a fir…

The IMF is dismantling Argentina all over again

Part 1
In September, Argentine president Mauricio Macri accepted the 2018 Atlantic Council’s Global Citizen Award. In attendance were many of world’s neoliberal power players and policy makers, among them International Monetary Fund (IMF) Managing Director Christine Lagarde.
Facing the crowd, Macri gleefully admitted that “with Christine, I have to confess we started a great relationship some months ago,” referring to a series of loan agreements with the IMF amounting to $57.1 billion dollars. “I expect that this is going to work very well, and we will end up with the whole country crushing on Christine,” he continued.
This dynamic of chasing an improved image with the world’s big banks and the dominant economies in the West is emblematic of Macri’s priority to secure a relationship with the IMF and improve the country’s image with global financial institutions. But it comes at a devastating cost for the majority of the population who will suffer from neoliberal policy prescriptions of…

How neoliberalism manufactured consent to secure its unlimited power

From David Harvey's A Brief History of Neoliberalism
Part 11 – The Reagan/Thatcher neoliberal legacy: a bizarre form of a sinister political doctrine from which it would be difficult one to escape
But Thatcher had to fight the battle on other fronts. A noble rearguard action against neoliberal policies was mounted in many a municipality –– Sheffield, the Greater London Council (which Thatcher had to abolish in order to achieve her broader goals in the 1980s), and Liverpool (where half the local councillors had to be gaoled) formed active centres of resistance in which the ideals of a new municipal socialism (incorporating many of the new social movements in the London case) were both pursued and acted upon until they were finally crushed in the mid-1980s.
She began by savagely cutting back central government funding to the municipalities, but several of them responded simply by raising property taxes, forcing her to legislate against their right to do so. Denigrating the progressive…