Skip to main content

Ενώ η Γερμανία προετοιμάζεται για τα χειρότερα, η Ελλάδα επιμένει στο ευρώ!

Η Γερμανία επισπεύδει τον επαναπατρισμό των αποθεμάτων χρυσού, η Ελλάδα τι κάνει;


Έχουμε επανειλημμένα επισημάνει ότι η χώρα επιβάλλεται να έχει το δικό της σχέδιο για έξοδο από την ευρωζώνη, για παν ενδεχόμενο. Πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε να αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη και να περιμένουμε μονίμως να μας "σώσουν" οι άλλοι.

Τα μαύρα σύννεφα πάνω από την Ευρώπη πυκνώνουν, η αβεβαιότητα μεγαλώνει και κανείς δεν ξέρει τι θα φέρει η επόμενη μέρα. Σε μια άτακτη, πιθανή κατάρρευση της ευρωζώνης, η χώρα θα βρεθεί απροετοίμαστη και κανείς δεν πρόκειται να απλώσει χέρι βοηθείας. Η Ελλάδα μοιάζει όλο και πιο πολύ με τον κουφό που δεν μπορεί να ακούσει τις σειρήνες που ουρλιάζουν γύρω του. Εξουθενωμένη, μετά από εφτά χρόνια βάρβαρων πολιτικών και συστηματικής καταστροφής, επιμένει στο ευρώ!

Παρόλα αυτά, ακόμα και τώρα, κάτω από αυτές τις συνθήκες, τα σκυλιά του συστήματος γαβγίζουν σε όποιον τολμήσει έστω και να ανοίξει κουβέντα για εθνικό νόμισμα, όπως έγινε πρόσφατα με τον Νίκο Ξυδάκη του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση πρέπει να τους αγνοήσει και να ετοιμάσει ΑΜΕΣΑ σχέδιο εξόδου από το καράβι του ευρώ που μπορεί να βουλιάξει από στιγμή σε στιγμή.

Ίσως η καλύτερη απόδειξη γι'αυτό, αποτελεί μια πρόσφατη είδηση με βάση την οποία η ίδια η Γερμανία επισπεύδει τον επαναπατρισμό των αποθεμάτων χρυσού της, λόγω της αυξανόμενης αβεβαιότητας γύρω από το ενιαίο νόμισμα.

Σύμφωνα με το Russia Today, το Βερολίνο φέρνει πίσω στη Γερμανία τα αποθέματα χρυσού που κατέχει η χώρα και τα οποία φυλάσσονται στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο και στο Παρίσι, με γρηγορότερο ρυθμό απ'ότι είχε προγραμματιστεί, όπως ανακοίνωσε η κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας την περασμένη Πέμπτη. Η κίνηση αυτή σχετίζεται με την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού, καθώς οι νέες κυβερνήσεις σε Γαλλία και Ιταλία, ίσως θέσουν σε κίνδυνο το κοινό νόμισμα.

Η Bundesbank έχει ήδη μεταφέρει 583 τόνους χρυσού από τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι και σχεδιάζει να φέρει το ήμισυ του αποθεματικού της σε χρυσό πίσω στη Γερμανία μέχρι το τέλος του 2017, δηλαδή αρκετά γρηγορότερα απ'ότι είχε σχεδιαστεί αρχικά (μέχρι το 2020). Το υπόλοιπο θα μοιραστεί ανάμεσα στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη και στην Τράπεζα της Αγγλίας.

Καθώς η Γαλλίδα υποψήφια Μαρίν Λεπέν και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων στην Ιταλία καλούν για έξοδο από το ευρώ, ορισμένοι οικονομολόγοι στη Γερμανία υποστηρίζουν ότι ο επαναπατρισμός του χρυσού μπορεί να αποδειχθεί απαραίτητος για να στηρίξει το νέο Γερμανικό μάρκο σε περίπτωση κατάρρευσης της ευρωζώνης.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, το 98% του χρυσού της Γερμανίας αποθηκεύτηκε στο εξωτερικό και μέχρι στιγμής, η μεγαλύτερη ποσότητα που επέστρεψε στη χώρα ήταν το 2000, όταν η Bundesbank έφερε 931 τόνους από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Όταν ολοκληρωθεί ο επαναπατρισμός, η Γερμανία θα εξακολουθεί να έχει αποθηκευμένους 1.236 τόνους στη Νέα Υόρκη, 432 τόνους στο Λονδίνο και το υπόλοιπο στη Φρανκφούρτη. Ο τωρινός επαναπατρισμός περιλαμβάνει τη μεταφορά 300 τόνων από τη Νέα Υόρκη και 374 τόνων από το Παρίσι. Η Bundesbank ανακοίνωσε ότι δεν ανησυχεί για το χρυσό που βρίσκεται σε Βρετανικό έδαφος πάρα το Brexit, αφού το Λονδίνο παραμένει μια από τις βασικές αγορές εμπορίου χρυσού και ένα ασφαλές μέρος. Η Γερμανία κατέχει τη δεύτερη μεγαλύτερη ποσότητα σε απόθεμα χρυσού μετά τις ΗΠΑ με 3,381 τόνους.

Όπως έχει ήδη επισημανθεί, στην περίπτωση που δεν αποφευχθεί ο όλεθρος, ο καθένας θα τρέξει να σωθεί όπως μπορεί και να γλιτώσει ότι μπορεί από την καταστροφή. Κανείς δεν θα ενδιαφερθεί για την Ελλάδα, όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει. Θέλετε απόδειξη; Κοιτάξτε τι γίνεται με το προσφυγικό. Ο καθένας μέσα στην υποτιθέμενα ενωμένη Ευρώπη της υποτιθέμενης αλληλεγγύης, αρχίζει να λειτουργεί αυτόνομα και κοιτάει πως να φορτώσει τους πρόσφυγες στις πλάτες του άλλου, λες και είναι σκουπίδια. Για τέτοιο Ευρωπαϊκό πολιτισμό μιλάμε και για τέτοια "φοβερή" ικανότητα από τους κλόουν που ηγούνται του ευρω-τσίρκου.

Για το λόγο αυτό, η χώρα όχι μόνο πρέπει να διαθέτει ένα δικό της σχέδιο εξόδου, αλλά πρέπει να το εφαρμόσει το ταχύτερο δυνατό, για να προλάβει τις εξελίξεις και να γλιτώσει με την μικρότερη δυνατή ζημιά, για να μπορέσει να σταθεί στις δυνάμεις της από την επόμενη μέρα του ολέθρου.

Ο Τσίπρας και η κυβέρνησή του πρέπει επιτέλους να σοβαρευτούν. Οφείλουν να σχεδιάσουν το Grexit, χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμο δυναμικό που υπάρχει, χωρίς καμία συνεννόηση με τις ευρω-ύαινες, αλλά με μυστικότητα και με αποκλειστικό γνώμονα τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις για τη χώρα, οι οποίες θα ήταν πολύ πιο ήπιες αν υπήρχε ένα καλά μελετημένο και οργανωμένο σχέδιο εξόδου από την αρχή.

Comments

  1. Anonymous14/2/17 13:22

    Γεια σου φιλε μου! Ειμαι περιστασιακός αναγνώστης του φόρουμ σου και θα ήθελα να χαιρετίσω και το παρόν άρθρο σου που είναι, όπωπς πάντα, τροφή για σκέψη. Παρ'όλα αυτά, θα περίμενα ειδικά αππο εσένα να μην τρέφεις αυταπάτες σχετικά με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ως ένθερμος υποστηρικτής του ΣΥΡΙΖΑ απο το 2008, εγεγγραμμένο μέλος του κόμματος τα τελευταία 2 χρόνια και 25 χρονών ξενυτεμένος αφου στην χώρα μας υποεργαζόμουν, είμαι φρικτά απογοητευμένος απο τον Τσίπρα και το επιτελείο του αφου φαίνεται να έχουν υποστεί ολική αλλαγή, λες και όντως τους έχοχυν κάνει πλύση εγκεφάλου. Μην ελπίζεις οτι θα κάνουν ποτέ σχέδιο για έξοδο απο το ευρώ: είναι τόσο πιθανό όσο και να έκανε κάτι τέτοιο ο Σαμαράς. Λυπάμαι που το λέω, αλλά τα ρ=πράγματα είναι σουρρεαλιστικά πλέον. Δεν κξέρω αν τον πλησίασε οικονομικός δολοφόνος - που είναι πολύ πιθανό- αλλά αυτός ο γελοίος πια πρωθυπουργός μας αμφιβάλλω αν θυμάται τί θα πεί Αριστερά...

    Π

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ'ευχαριστώ, απαντώ κάπως καθυστερημένα. Δεν τρέφω αυταπάτες, ούτε εγώ πιστεύω ότι ο Τσίπρας έχει σχέδιο για Grexit. Ωστόσο κρατάω κάποια ελπίδα γιατί μετά απ'όλες τις σφαλιάρες που έφαγε ίσως να πήρε το μάθημά του. Ίσως λοιπόν η κυβέρνηση να επεξεργάζεται και να ετοιμάζει σχέδιο για Grexit αφού κατάλαβε με ποιους έχει να κάνει. Κάτι τέτοιο όμως εμείς θα το καταλάβουμε εφόσον συμβεί, γιατί όταν έχεις να κάνεις με οικονομικούς δολοφόνους, αυτά τα σχεδιάζεις με πλήρη μυστικότητα και τα ανακοινώνεις όταν είσαι έτοιμος να κάνεις το μεγάλο βήμα. Αυτή είναι η μόνη ελπίδα που έχω.

      Delete
    2. Anonymous23/4/17 23:24

      Με μια συγκυβέρνηση... ερωτευμένων [«φωτισμένος πατριώτης*» Π.Καμμένος: «με τον Τσίπρα μας ενώνει μια πολύ βαθύτερη σχέση*», Α.Τσίπρας: «έχω τον ογκόλιθο δίπλα μου*»] που επιβάλει το πλαστικό χρήμα* και οσονούπω τη βιομετρική καταγραφή* ενώ ταυτόχρονα καλλιεργεί το θρησκευτικό παραλήρημα*, την στρατιωτικοποίηση* και στοχάζεται τον «εκδημοκρατισμό*» των νεοναζί χαμαιλεόντων, καλύτερα να ξεχάσεις και την μόνη ελπίδα που ακόμα έχεις! Άλλες φαίνονται να είναι οι ανησυχίες τους...

      * κάθε λέξη με αστερίσκο σηματοδοτεί τα αντίστοιχα links και από διαφορετικές πηγές που μπορούν να παρατεθούν ώστε να γίνει κατανοητό πως δεν πρόκειται για... ουρανοκατέβατες εκφράσεις

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Greece is about to become the blueprint for modern feudalism

globinfo freexchange
After almost ten years of an unprecedented crisis, Greece has been trapped into an ongoing, slow motion recession. The economy still struggling hard to recover, with unemployment and national debt being permanently in a red alarm mode.
As has been already pointed out, the result of the recent Greek national elections could be characterized "paradoxical" mainly for two reasons: 
First, the voters gave a clear governmental order to one of the traditional powers of the old political system, which are highly responsible for the Greek crisis that erupted in 2010. Several top names of the new government, and even New Democracy leader, Kyriakos Mitsotakis, have been accused of being involved in various corruption scandals, in the not so distant past.

Second, the fact that the voters elected perhaps the most fanatically neoliberal government ever. This means that Mitsotakis administration is expected to implement the brutal neoliberal policies imposed by Greece&…

Roger Waters: militarism is exacerbating the Climate Crisis

The Real News Network
Pink Floyd co-founder and activist Roger Waters speaks to the Real News at the People's Mobilization Against the U.S. War Machine in New York City.

Why NSA whistleblower Edward Snowden risked his life to expose surveillance state

Democracy Now!
Six years ago, Edward Snowden leaked a trove of secret documents about how the United States had built a massive surveillance apparatus to spy on Americans and people across the globe. 
Snowden was then charged in the U.S. for violating the Espionage Act and other laws. As he attempted to flee to Latin America, Snowden became stranded in Russia after the U.S. revoked his passport. He has lived in Moscow ever since. 
Snowden just published his memoir, “Permanent Record,” in which he writes about what led him to risk his life to expose the U.S. government’s system of mass surveillance. 

Greta Thunberg: “We are striking to disrupt the system”

Democracy Now!
Greta Thunberg, is the 16-year-old Swedish climate activist who has inspired millions across the globe. Last year she launched a school strike for the climate, skipping school every Friday to stand in front of the Swedish parliament, demanding action to prevent catastrophic climate change.
Her protest spread, quickly going global. Hundreds of thousands of schoolchildren around the globe have participated in their own local school strikes for the climate.
Since her strike began in 2018, Greta has become a leading figure in the climate justice movement. She has joined protests across Europe. She has addressed world leaders at the U.N. climate talks in Poland and the European Union Parliament. She has even met the pope. 
She is also planning to attend the U.N. climate summit in Santiago, Chile, in December.

Το βαθύτερο νόημα του να κάνεις κολοτούμπες σε σύνοδο του ΟΗΕ

globinfo freexchange
Επικυρώθηκε με κάθε επισημότητα η μεγάλη απάτη του Μητσοτακικού καθεστώτος και του βρόμικου μιντιακού κατεστημένου της ντόπιας ολιγαρχίας, το οποίο έκανε τα πάντα, προκειμένου να κερδίσει τις εθνικές εκλογές η χειρότερη δεξιά της μεταπολίτευσης. 
Μετά τις θεαματικές κολοτούμπες Παναγιωτόπουλου-Βαρβιτσιώτη σε συνέδριο του Economist όσον αφορά το Μακεδονικό, ήρθε η σειρά του ίδιου του Μητσοτάκη να τους μιμηθεί, όχι απλά σε κάποιο συνέδριο, αλλά σε σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα. 
Η δήλωση Μητσοτάκη δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας:
«Νωρίς το απόγευμα της 23ης Ιουλίου πέρυσι μία μικρή πυρκαγιά ξέσπασε σε λόφο έξω από την Αθήνα. Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες αντιμετωπίζουν χιλιάδες τέτοιες φωτιές κάθε χρόνο. Αυτή όμως ήταν διαφορετική. Οδηγημένη από ισχυρότατους ανέμους, εξαπλώθηκε γρήγορα και έφθασε στην προαστιακή κωμόπολη του Ματιού. Μόλις μπήκε στην πευκόφυτη οικιστική περιοχή κατέστη αδύνατο να περιοριστεί… Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι η άμεση συνέπεια τη…

Gaddafi's plan for a pan-African independent power as the main reason for which the Western neocolonialists finally destroyed Libya

'Hillary Clinton is a war criminal'
globinfo freexchange
Afshin Rattansi of RT's Going Underground, speaks with Muammar Gaddafi's spokesperson during the Libyan Civil War, Moussa Ibrahim, about how Gaddafi's government's predictions came true on terrorism, extremism and tribal conflict plaguing Libya following Gaddafi's downfall.
Ibrahim gives details about Gaddafi's plan to create a fully independent African Union from the Western neocolonial powers. And he implies that this was the main reason for which the Western neocolonialists finally destroyed Libya. He claims that Gaddafi administration was very open to a dialogue with the West, but he had been deliberately ignored. He also characterizes Hillary Clinton as a 'war criminal'.
Some key points:
Gaddafi was laying down real plans and real project for the control of African natural resources through the African Organization for Natural Resources. Unifying African armies into one army called th…

'How dare you!': Greta Thunberg rages at 'fairytales of eternal economic growth' at UN climate summit

In a speech to the United Nations Climate Action Summit Monday, Swedish youth climate activist Greta Thunberg lit into world leaders for their "empty words" around solving the climate crisis and said decades of inaction have left her generation without a future.

"People are suffering. People are dying. Entire ecosytems are collapsing. We are at the beginning of a mass extinction and all you can talk about is money and fairytales of eternal economic growth," said Thunberg. "How dare you!
Thunberg delivered her remarks during a panel on the climate crisis after she was asked what she thought of the worldwide climate strike movement that she began, alone, 13 months ago. But the youth activist wasn't interested in rehashing the past or praise from politicians.

"I shouldn't be standing here," said Thunberg. "I should be back in school on the other side of the ocean. Yet you all come to me for hope? How dare you! You have stolen my d…

EVERYONE is on the list: Snowden says no ‘innocents’ in mass surveillance world

Asked if buying his memoir would get one on a spy list, NSA whistleblower Edward Snowden chillingly replied that everyone in the world is on the “list” and there are no innocents in the age of mass surveillance.

Responding to a reader who joked that buying Snowden’s book ‘Permanent Record’ might have put him on a list of people to be spied on, the exiled former intelligence contractor said in all seriousness that everyone is being spied on regardless.

Systems of mass surveillance strive to record all people, in all places, at all times. The question is no longer ‘Am I on the list?’ it is ‘What's my rank on the list?’,” Snowden tweeted on Wednesday.
The former NSA and CIA contractor became a household name in 2013, when he revealed the extent of surveillance by the ‘Five Eyes’ network of US and its allies. He fled to Hong Kong ahead of being charged with espionage and eventually found asylum in Russia.

The US government reacted to the publication of his memoir by filing a civil l…

Chris Hedges: "Democracy has been destroyed by global capitalism"

Democracy Now!
House Democrats have subpoenaed President Trump’s personal lawyer Rudy Giuliani, seeking documents related to his work in Ukraine, after Giuliani admitted on television that he had urged the Ukrainian government to investigate Joe Biden and his son Hunter. This comes as House Democrats continue to build their case for impeaching the president, following a whistleblower complaint focused on a phone call in which Trump asked the Ukranian president to do him a “favor” by digging up dirt on his political rival ahead of the upcoming election. 
Pulitzer Prize-winning journalist and author Chris Hedges says the president's latest behavior merely scratches the surface of the underlying corruption and malaise that plagues the country, and describes global capitalism as an impediment to democracy. Currently, he says, "we have the façade of democracy." The capitalist class has leveraged its influence to draft legislation, invert the constitution and orchestrate the &…

Amazon vs. the Socialists in Seattle

 by Kshama Sawant

Part 2 - A Corporate Tax Haven

As he has himself publicly acknowledged, Bezos largely based his decision to launch Amazon in Seattle on his desire to dodge taxes. Washington State has long been a corporate tax haven, having the most regressive tax system in the entire nation. More than anywhere else in the U.S., the tax burden falls most heavily on working and middle-class people, while big business pays next to nothing. This is no small part of why Seattle has become one of the most deeply unequal cities in the nation.
The region’s corporate elite means to keep it that way. Bezos made national headlines last year when he bullied Seattle to stop the Amazon Tax on the largest 3% of businesses in the city, aided by corporate-bankrolled Mayor Jenny Durkan and the Democratic establishment. Over a modestly-sized tax, Amazon executives acted like mafia dons: threatening to move 7,000 jobs unless the City Council backed down. After the Council passed it unanimously anyway, u…