Skip to main content

Λαφαζάνης: Καλούμε τους πολίτες να κλείσουν τα αυτιά τους στην τρομοκρατία κατά του εθνικού νομίσματος


Μιλώντας στα πλαίσια της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία του εθνικού νομίσματος, προκειμένου η χώρα να ξεφύγει από την καταστροφική πορεία των μνημονίων και να μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια της.

Κάλεσε τους πολίτες να κλείσουν τα αυτιά τους στην τρομοκρατία κατά του εθνικού νομίσματος, ενώ τόνισε πως απαιτείται η συγκρότηση μιας Εθνικής, υπό εθνικό έλεγχο, Κεντρικής Τράπεζας και η αποκατάσταση της νομισματικής κυριαρχίας της χώρας.

Σχετικά με το δημόσιο χρέος, τόνισε ότι η Ελλάδα χρησιμοποιείται ως αποικία με πρόσχημα το χρέος της. Το υπέρογκο δημόσιο χρέος είναι ένα χρέος επονείδιστο, απεχθές, εν πολλοίς παράνομο και κυρίως, είναι ένα χρέος μη βιώσιμο. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει αυτό το χρέος, χωρίς να εξοντωθεί ο ελληνικός λαός. Πολύ περισσότερο όταν αυτό το χρέος αυξάνει αντί να μειώνεται με τα μνημονιακά προγράμματα.

Δήλωσε επίσης, ότι η Λαϊκή Ενότητα υψώνει το αίτημα της διαγραφής ενός άδικου και εξοντωτικού χρέους, καθώς δεν υπάρχει καμιά άλλη λύση και είναι η μόνη δυνατή.

Ορισμένα σημεία της ομιλίας:

 • ... η ΔΕΘ πάει να καταγραφεί, αν δεν έχει ήδη καταγραφεί, ως ένας χώρος πολιτικού ψεύδους και πολιτικής εξαπάτησης του ελληνικού λαού. Η ΔΕΘ πάει να καθιερωθεί ως το ραντεβού που δίνουν κάθε Σεπτέμβρη οι πολιτικοί αρχηγοί με την κοροϊδία, την παραπλάνηση και την απάτη, προκειμένου να γίνουν πρωθυπουργοί ή για να παραμείνουν στον πρωθυπουργικό θώκο.

 • Η μετάλλαξη του Τσίπρα είναι πλήρης. Από την άλλη ο Κυρ. Μητσοτάκης έφτασε τις προάλλες σε τέτοιο σημείο εθελοδουλίας, ώστε να ζητάει από τον Τσίπρα να παραιτηθεί, αν δεν θέλει, τάχα, να εφαρμόσει ταχύτατα τα προαπαιτούμενα του μνημονίου. Το ότι η Ελλάδα έχει ένα νεομνημονιακό πρωθυπουργό που λέει με τη μεγαλύτερη ευκολία ψέμματα, όπως τον Τσίπρα, και ένα αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης αδίστακτα νεοφιλελεύθερο και ορκισμένο μνημονιοφύλακα, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, συνιστά δυστύχημα και κατάντημα για τη χώρα.

 • Η ακύρωση των μνημονίων και της λιτότητας απαιτεί την έξοδο της χώρας μας από τη γερμανική φυλακή της ευρωζώνης. Απαιτεί το πέρασμα από το ευρώ στο εθνικό νόμισμα. Απαιτεί τη συγκρότηση μιας Εθνικής, υπό εθνικό έλεγχο, Κεντρικής Τράπεζας και την αποκατάσταση της νομισματικής μας κυριαρχίας, που συνιστά ένα πρώτο μεγάλο βήμα για την απόκτηση της εθνικής μας ανεξαρτησίας. Απαιτεί τη διαμόρφωση μιας εθνικής νομισματικής πολιτικής, η οποία πρέπει να υπηρετεί αποκλειστικά και μόνο την ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση, την πλήρη απασχόληση και μια κοινωνικά δίκαιη Ελλάδα.

 • Το εθνικό νόμισμα, στη βάση ενός ριζοσπαστικού προγράμματος ρήξης με τα νεοφιλελεύθερα δεσμά της ΕΕ, είναι έτσι και αλλιώς αναγκαίο για τη χώρα μας. Είναι αναγκαίο γιατί η Ελλάδα μέσα στην ευρωζώνη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον άνισο αγοραίο ανταγωνισμό με οικονομίες πιο ισχυρές, που διαθέτουν πολύ υψηλότερη παραγωγικότητα. Πολύ περισσότερο, η επιλογή του εθνικού νομίσματος, σε συνδυασμό με ένα ριζοσπαστικό προοδευτικό πρόγραμμα, γίνεται θέμα ζωής και θανάτου για τη χώρα, προκειμένου να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, να δώσουμε πνοή στην οικονομία και να προωθήσουμε ένα νέο οικονομικοκοινωνικό αναπτυξιακό πρότυπο με παραγωγικά, κοινωνικά και οικολογικά χαρακτηριστικά.

 • Καλούμε τους πολίτες να κλείσουν τα αυτιά τους στην τρομοκρατία κατά του εθνικού νομίσματος. Να αντισταθούν στην απαγόρευση και το τείχος που τα κατεστημένα κέντρα υψώνουν στη σχετική συζήτηση. Η πρότασή μας για το εθνικό νόμισμα είναι μια βιώσιμη και ρεαλιστική επιλογή που δεν αφορά την επιστροφή στο παρελθόν ή την εγκαθίδρυση ενός νεοφιλελευθερισμού με εθνικά χρώματα και πολύ περισσότερο την απομόνωση της χώρας μας.

 • Για μας το εθνικό νόμισμα είναι θεμελιώδης αφετηρία για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα ανάσας του λαού, διεξόδου για την οικονομία και νέου αναπτυξιακού προτύπου. Για μας το εθνικό νόμισμα συνιστά εργαλείο για να σταματήσουμε την ταφόπλακα ρευστότητας στη χώρα και να εγκαινιάσουμε μια νέου τύπου ισχυρή, με ευνοϊκότατους όρους χρηματοδότηση της οικονομίας, με πολύ μικρά, ελάχιστα επιτόκια. Εργαλείο για να αρχίσει μια επενδυτική παραγωγική άνοιξη στην Ελλάδα απέναντι στο σημερινό αποεπενδυτικό κατήφορο. Για εμάς το εθνικό νόμισμα είναι το μέσο για να διπλασιάσουμε, τουλάχιστον, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και να το αναπροσανατολίσουμε σε παραγωγική κατεύθυνση. Είναι το μέσο για να χρηματοδοτηθούν πλατιά με πολύ μικρά, ελάχιστα επιτόκια οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα μικρομεσαία επαγγελματικά στρώματα και η μικρομεσαία αγροτιά, με ουσιαστικό έλεγχο για την τήρηση των εργασιακών σχέσεων και τη διεύρυνση των θέσεων εργασίας.

 • Το εθνικό νόμισμα, επίσης, στα χέρια μιας πραγματικά αριστερής λαϊκής κυβέρνησης μπορεί να γίνει το όχημα, μαζί με μια ριζοσπαστική δίκαιη και αναπτυξιακή φορολογική μεταρρύθμιση, για να βγουν από το βαθύ τέλμα και να αναζωογονηθούν η δημόσια δωρεάν παιδεία και η δημόσια δωρεάν καθολική υγεία για όλους, με νέες προσλήψεις σταθερής εργασίας, αναβάθμιση των υποδομών τους και δημοκρατική αλλαγή του προσανατολισμού τους.

 • Η Ελλάδα χρησιμοποιείται ως αποικία με πρόσχημα το χρέος της. Το υπέρογκο δημόσιο χρέος είναι ένα χρέος επονείδιστο, απεχθές, εν πολλοίς παράνομο και κυρίως είναι ένα χρέος μη βιώσιμο. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει αυτό το χρέος, χωρίς να εξοντωθεί ο ελληνικός λαός. Πολύ περισσότερο που αυτό το χρέος αυξάνει αντί να μειώνεται με τα μνημονιακά προγράμματα.

 • Η ΛΑ.Ε υψώνει το αίτημα της διαγραφής ενός άδικου και εξοντωτικού χρέους. Δεν υπάρχει καμιά άλλη λύση και είναι η μόνη δυνατή. Όσο καθυστερούμε, όσο διστάζουμε τα πράγματα γίνονται πολύ χειρότερα για τον τόπο. Η Ελλάδα δεν είναι η πρώτη, ούτε η μόνη χώρα που έχει φτάσει σε ένα τέτοιο σημείο υπερχρέωσης. Παντού και πάντα ο γόρδιος δεσμός του μη βιώσιμου χρέους λύθηκε με το σπαθί. Δηλαδή με τη διαγραφή του χρέους, ή τουλάχιστον με τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του. Αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος που η Ελλάδα χρειάζεται εθνικό νόμισμα. Διότι με εθνικό νόμισμα μπορούμε να αποθαρρύνουμε και να αντιμετωπίσουμε τυχόν εκβιασμούς και πιέσεις από τη διακοπή αποπληρωμής του χρέους και να ενθαρρύνουμε τις διαδικασίες απάλειψής του.

 • Ο τόπος δεν έχει ανάγκη από τράπεζες που βουλιάζουν τη χώρα και απομυζούν τους πόρους της κοινωνίας, αντί να χρηματοδοτούν την οικονομία. Η Ελλάδα αυτό που χρειάζεται είναι εθνικοποιημένες και υπό κοινωνικό έλεγχο τράπεζες που θα επιτελούν αποκλειστικά αναπτυξιακό, επενδυτικό, παραγωγικό και κοινωνικό ρόλο για την διέξοδο από την κρίση, την ανασυγκρότηση της χώρας και την κοινωνική δικαιοσύνη.

 • ... η χώρα μας λόγω και της μνημονιακής πίεσης έχει πλέον ένα εξισορροπημένο έως πλεονασματικό ισοζύγιο πληρωμών. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να πληρώνουμε με δικούς μας συναλλαγματικούς πόρους όλες τις εισαγωγικές ανάγκες της χώρας, ακόμα και για είδη υπερπολυτελείας που δεν είναι αναγκαία για την πολύ μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Όπως σημαίνει επίσης ότι δεν θα υπάρξει ιδιαίτερη πίεση στο εθνικό μας νόμισμα, κάτι που συμβαίνει μόνο σε χώρες με εξωτερικές ανισορροπίες που αναγκάζονται να τις καλύπτουν με μεγάλο εξωτερικό δανεισμό. Θα συνιστούσαμε, λοιπόν, περισσότερη προσοχή και περισσότερο προβληματισμό πριν αποδεχθούμε εύκολα καταστροφολογικές θεωρίες.

Ολόκληρη η ομιλία:

Comments

Popular posts from this blog

Donald Trump: the last symptom of a system that is about to collapse

globinfo freexchange
In another interesting interview with Chris Hedges, Richard Wolff explains why the Trump presidency is the last resort of a system that is about to collapse:
Finally, if everybody tries to save themselves (protection), we have a historical example: after the Great Depression that happened in Europe. And most people believe that it was a large part of what led to WWII after WWI, rather than a much saner collective effort. But capitalism doesn't go for collective efforts, it tends to destroy itself by its own mechanisms.
There has to be a movement from below. Otherwise, there is no counter force that can take us in another direction.
So, absent that counter force we are going to see this system spinning out of control and destroying itself in the very way its critics have for so long foreseen it well might.
When Trump announced his big tariffs on China, we saw the stock market dropped 700 points in a day. That's a sign of the anxiety, the danger, even in the min…

Austria has just returned to the Middle Ages

The Austrian government confirmed that the far-right is an emergency reserve of neoliberalism
globinfo freexchange
Haven't you yet convinced that the nationalists and the far-right are the most faithful dogs of the big capital? Then, look at what just happened in Austria. In the end, despite the mass protests in Vienna, Austrian employers will be able to introduce 12-hour working day without increasing wages. The relevant law adopted by the Parliament of the country, reports on Friday, July 6.What's the first thing that Emmanuel Macron did after his election in France? He rushed to complete what Francois Hollande - the other puppet of the neoliberal establishment - had started: destroy trade unions, completely deregulate the labor market.
Yet, the media in France were promoting him as a 'progressive' (what a joke) who will stop the far-right threat.
In reality, big capital’s reserve, Marine Le Pen, is waiting in the 'bench', ready to take action any moment, now tha…

The idiotic circus of terror leads us to the final collapse

There is a familiar checklist for extinction and we are ticking off every item of it. The idiots know only one word: more. They are unencumbered by common sense. They hoard wealth and resources until workers cannot make a living and the infrastructure collapses. They live in privileged compounds where they eat chocolate cake and order missile strikes. They see the state as a projection of their own vanity.

failed evolution
The idiots seen in the decay the chance of personal advancement in profit, takeover in the final days of crumbling civilizations.

Idiot generals wage endless unwinnable wars that bankrupt the nation.
Idiot economists call for reducing taxes for the rich and cutting social service programs for the poor. And project economic growth on the basis of myth.
Idiot industrialists poison the water, the soil and the air. Slash jobs and depress wages.
Idiot bankers gamble on self-created financial bubbles and impose crippling debt peonage on the citizens.
Idiot journalists and …

The vicious circle of modern slavery

globinfo freexchange
It sounds unbelievable, but in one of supposedly the most advanced European nations, the government plans to allow the working day to be extended to 12 hours!
We are talking about Austria, where tens of thousands of people in Vienna packed the streets on Saturday to voice their opposition to loosening labor laws to allow for a 12-hour workday and subsequent 60-hour workweek. Police in Vienna said some 80,000 people took part, while the trade unions that organized the protest said some 100,000 people attended.
What can someone say about this unimaginably absurd decision?
In an age of all this advanced technology, with AI and hyper-automation, people should work less hours, enjoying all the benefits and extra free time for their families and themselves. Yet, in the homeland of Austrian economics that led us to brutal neoliberalism, it seems that the elites push things to the opposite direction. Why? Is it just because human labor can't compete the machines?
Think ab…

Bernie's revolution starts to wipe out the establishment with a huge political earthquake!

globinfo freexchange
It happened! A 28-year-old super-progressive beat the personification of the establishment in the Democratic primary! Alexandria Ocasio-Cortez won the Democratic primary in New York's 14th congressional district, defeating the establishment baron, Joe Crowley. This has been described by many, rightfully, as the biggest upset victory in the 2018 midterm election season.
What are the origins of this amazing, unprecedented result in the US political process?
We can find them in the 2016 Democratic primaries. Back then, Bernie Sanders put the foundations of a truly progressive movement that could beat the neoliberal establishment. We wrote then that Bernie speaks straightly about things buried by the establishment, as if they were absent. Wall Street corruption, growing inequality, corporate funding of politicians by lobbies. He says that he will break the big banks. He will provide free health and education for all the American people. Because of Sanders, Hillary w…

Corporate media pundits depict establishment's evident panic in front of Alexandria Ocasio-Cortez's huge victory

globinfo freexchange
Shortly after recent political earthquake with Alexandria Ocasio-Cortez's huge victory, the establishment apparatus started to react as expected.
TYT immediately responded by identifying the common narratives used by the corporate media pundits in the following video:

In this video you can track at least two kinds of typical 'arguments' provided by the neoliberal ideological framework. We wrote several times in this blog about such arguments that their carriers present them as being perfectly rational using 'logical leaps', while in reality, they are deeply irrational.
In the first argument, Steve Schmidt labels progressivism as 'dishonest', simply because it fights for free education, free healthcare, etc. The basic 'argument' is the usual: ordinary people can't have such things because of the enormous debt. Of course, the logical leap here is the fact that the neoliberal pundits always avoid to refer to the billions in bailout…

Key parts of the Matrix: the faithful little soldiers of the mainstream media

globinfo freexchange
Ludivine Bénard describes almost perfectly a key part of the Matrix of our times:
Journalistic titles hire journalists whose social background – socially, culturally, educationally and morally – fits perfectly with what the current capitalist order asks for.
People working in media are mostly middle-class types with the same interests, favouring consumerism, hedonism, libertarian individualism and unconditional Europeanism from Brussels. And they're all subject to this form of political illiteracy – they reduce reporting on politics to reporting on political personalities. The journalists and pollsters in the press turn political life into a theatrical stage, where personalities just endlessly talk and debate.
All that talk drowns out any serious criticism of the system.
The French people have been indoctrinated that way for decades – we've had more than 30 years of a certain consensus between the centrist powers of the conservative right of Les Républicains…

The 'anti-establishment' Trump admits he is more elite than the elite!

globinfo freexchange
He said it!
From the first moment in this blog, even before Trump's election, we repeatedly said that Donnie is only a reserve of the establishment.
Finally, he essentially admitted that he is more elite than the elite! Or, more establishment than the establishment if you like. During a campaign rally in Duluth, Minnesota, Trump said "Why are they elite? I have a much better apartment than they do. I'm smarter than they are. I’m richer than they are. I became president and they didn't."
Kyle Kulinski is right. Donald Trump wants to be fully integrated in the Establishment Inc. He wants to be loved by the elites, join them. He sends signals to them, saying 'I did what you want, why don't you play with me?'.
The message to the American citizens is this: do not trust the orange clown. In case that will grab your vote for a second term, he will do whatever the establishment wants, and more. Meaning, more tax-cuts for the rich, more for-pro…

The real E CORPs seek complete control of global food supply

Who controls the food supply controls the people; who controls the energy can control whole continents; who controls money can control the world
globinfo freexchange
In the famous TV series, Mr. Robot, E Corp (which the central character, Elliot Alderson, perceives as Evil Corp), is an extremely powerful company that controls societies through consumer debt.
Yet, in the real world, a couple of mega multinationals could be proved even more ruthless. In another interesting report, James Corbett exposes the ultimate goal behind the merge of two of the biggest corporations in the food, medicine and agricultural sector. These are the real ECORPs:
What does a pharmaceutical giant have to gain from buying out and merging with an agrichemical giant, especially one that carries as much baggage as Monsanto?
If the connection between these corporate behemoths seems tenuous, then perhaps the key to understanding it is presented in that 1995 quote from former Monsanto CEO Robert Shapiro: “We’re talking…

Three years from the coup against Greece by the European Financial Dictatorship

globinfo freexchange
Three years passed (July 5, 2015) since the European Financial Dictatorship through the European Central Bank (ECB) and its head Mario Draghi, was forced to proceed in an open financial coup against Greece.
The start of current decade revealed the most ruthless face of a global neo-colonialism. From Syria and Libya to Europe and Latin America, the old colonial powers of the West tried to rebound against an oncoming rival bloc led by Russia and China, which starts to threaten their global domination.
Inside a multi-polar, complex terrain of geopolitical games, the big players start to abandon the old-fashioned, inefficient direct wars. They use today other, various methods like brutal proxy wars, economic wars, financial and constitutional coups, provocative operations, 'color revolutions', etc.
In this highly complex and unstable situation, when even traditional allies turn against each other as the global balances change rapidly, the forces unleashed are abs…