Skip to main content

Από τον Τσίπρα ως τον Κόρμπιν και τον Σάντερς: δεν είναι αυτή η Αριστερά που θέλουμε

του system failure

Τελικά και ο Μπέρνι Σάντερς παραδόθηκε στο Αμερικανικό κατεστημένο δηλώνοντας υποστήριξη προς τον πιο αυθεντικό εκπρόσωπό του: τη Χίλαρι Κλίντον. Η κίνηση απογοήτευσε χιλιάδες υποστηρικτές του Σάντερς που περίμεναν να κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα: τη δημιουργία ενός πολιτικού σχηματισμού που θα μπορούσε να διασπάσει τον δικομματικό ολοκληρωτισμό στις ΗΠΑ.

Τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, όλοι οι ηγέτες της νέας Αριστεράς έχουν αυταπάτες, νομίζοντας πως μπορούν να αλλάξουν το κυρίαρχο νεοφιλελεύθερο κατεστημένο από μέσα. Και ενώ ξοδεύουν χρόνο και προσπάθεια σε πολιτικούς τακτικισμούς, η ακροδεξιά αρπάζει την ευκαιρία και προωθεί τη δική της ατζέντα, προσελκύοντας όλο και πιο πολλούς υποστηρικτές.

Ο Τσίπρας παραδόθηκε τελικά στους γραφειοφασίστες των Βρυξελλών και στο διευθυντήριο του Βερολίνου υπογράφοντας ένα τρίτο καταστροφικό μνημόνιο. Ελπίζει σε έναν πανευρωπαϊκό πολιτικό σεισμό που θα μπορούσε να εξαφανίσει το παλιό πολιτικό κατεστημένο. Φαίνεται ότι αυτός ο σεισμός δεν θα έρθει τόσο εύκολα, ακριβώς λόγω της συμπεριφοράς της νέας Αριστεράς. Κάτι το οποίο ούτε ο Τσίπρας, αλλά ούτε και ο Κόρμπιν ή ο Ιγκλέσιας φαίνεται να κατανοούν.

Εντωμεταξύ, η Ελληνική οικονομία συνεχίζει να χαροπαλεύει εξαιτίας της νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας που επιβάλλουν οι Γερμανοί σαδο-μονεταριστές που οδηγούν το ευρω-πλοίο κατευθείαν στο παγόβουνο. Την ίδια ώρα, ο ακροδεξιός εξτρεμισμός περιμένει στη γωνία για να αρπάξει την εξουσία μέσα σ'αυτό το συνεχιζόμενο χάος και την αβεβαιότητα.

Οι μηχανισμοί του κατεστημένου ξέρουν καλά το παιχνίδι. Αυτό που φοβάται η Αριστερά, όπως ο διάβολος το λιβάνι, είναι μη τυχόν χρεωθεί ότι διολισθαίνει στις αξίες της ακροδεξιάς. Έτσι, το κατεστημένο ήταν έτοιμο να τραβήξει τη σκανδάλη σε περίπτωση που ο Τσίπρας, ο Κόρμπιν, ή, ο Ιγκλέσιας "τολμούσαν" να υποστηρίξουν την ψήφο υπέρ του Brexit, ακόμα και μέσα από μια καθαρά Αριστερή προοπτική. Οι μηχανισμοί προπαγάνδας θα τους κατηγορούσαν ότι σέρνονται πίσω από τους ακραίους εθνικιστές και την ακροδεξιά. Ακόμα και τώρα, παρόλο ο Κόρμπιν τάχθηκε ξεκάθαρα κατά του Brexit, οι εσωτερικοί αντίπαλοί του στο Βρετανικό Εργατικό Κόμμα ζητούν επίμονα την "κεφαλήν του επί πίνακι".

Κάτι παρόμοιο συνέβη με τον Σάντερς. Τα συστημικά ΜΜΕ ήταν έτοιμα να εξαπολύσουν φουλ επίθεση εναντίον του σε περίπτωση που τολμούσε να μην δηλώσει υποστήριξη προς τη Χίλαρι Κλίντον. Θα χρησιμοποιούσαν το κλασικό επιχείρημα, ανόητα απλοποιημένο μέσα από ένα λογικό άλμα: δεν υποστηρίζεις την Χίλαρι = είσαι υπαίτιος για την άνοδο του Τραμπ στην εξουσία.

Αναπόφευκτα, ο Σάντερς στράφηκε αποκλειστικά στους πολιτικούς τακτικισμούς. Θεώρησε προφανώς χρησιμότερο να υποστηρίξει τελικά την Κλίντον, έτσι ώστε να συνεχίσει τον αγώνα από μέσα. Καθόλη τη διάρκεια των προκριματικών στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, ο Σάντερς κατάφερε να "σύρει" του Δημοκρατικούς και την Κλίντον προς τα Αριστερά, καθώς την ανάγκασε να μιλήσει για ξεχασμένα ανθρώπινα δικαιώματα που σχεδόν ισοπεδώθηκαν από τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα. Βλέποντας τη μεγάλη απήχηση του Σάντερς, ειδικά στην Αμερικανική νεολαία, δεν θα είναι τόσο εύκολο για την Κλίντον να "ξεχάσει" όλη αυτή τη ρητορική και τις υποσχέσεις της σε περίπτωση που γίνει η επόμενη πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ίσως ο Σάντερς θεώρησε ότι μπορεί να εξαργυρώσει την προσπάθειά του αυτή, επιτηρώντας στενά την Κλίντον, αφού δεν μπόρεσε να τη νικήσει στα προκριματικά. Έτσι, θα προσπαθήσει να γίνει ο αυστηρός επιτηρητής της ώστε να είναι εξαιρετικά δύσκολο γι'αυτή να ελιχθεί και να προσηλωθεί στη νεοφιλελεύθερη/νεοσυντηρητική ατζέντα, όπως την προορίζει το Αμερικανικό κατεστημένο. Θα είναι ακόμα πιο δύσκολο για την Κλίντον, καθώς γνωρίζει πια ότι εκατομμύρια Αμερικανοί που έχουν σιχαθεί το κατεστημένο θα την παρακολουθούν στενά.

Εντωμεταξύ, ο Ντόλαντ Τραμπ θα πρέπει να είναι πολύ χαρούμενος με την όλη κατάσταση, καθώς τώρα θα παίζει μόνος τον ρόλο του αντικαθεστωτικού, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια εφεδρεία του κατεστημένου. Μάλιστα, η ακροδεξιά τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ τελικά αποδείχθηκε πολύ χρήσιμη γι'αυτό το κατεστημένο. Το τέρας της ακροδεξιάς χρησιμοποιήθηκε εκβιαστικά ώστε να αναγκάσει τις δυνάμεις της Αριστεράς να ευθυγραμμιστούν τελικά με την παγκόσμια νεοφιλελεύθερη ατζέντα. Έτσι, ο Κόρμπιν, ο Τσίπρας και ο Ιγκλέσιας ευθυγραμμίστηκαν με το κατεστημένο ενάντια στο Brexit, ενώ ο Σάντερς ευθυγραμμίστηκε με το κατεστημένο, δηλώνοντας τελικά την υποστήριξή του στην Χίλαρι Κλίντον.

Ωστόσο, αυτό που δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται όλοι αυτοί οι ηγέτες της νέας Αριστεράς, είναι ότι το παγκόσμιο νεοφιλελεύθερο τέρας δεν μπορεί να νικηθεί από μέσα. Όποιος επιχειρήσει να κάνει κάτι τέτοιο αφομοιώνεται σταδιακά από το πανίσχυρό του δίκτυο. Άλλωστε, το είδαμε αυτό ήδη στην Ελλάδα. Μετά την παράδοση Τσίπρα στη Ευρωπαϊκή Χρηματοπιστωτική Δικτατορία, ο ΣΥΡΙΖΑ διασπάστηκε χάνοντας τα πιο ριζοσπαστικά του στοιχεία, όπως ακριβώς είχε σχεδιαστεί από τους γραφειοφασίστες. Ο Ιγκλέσιας στην Ισπανία δεν κατάφερε να ενισχυθεί παρά τη συμμαχία με τα άλλα κόμματα της Αριστεράς στις πρόσφατες εκλογές. Ο Κόρμπιν ήδη απειλείται με καθαίρεση από το κόμμα χωρίς ουσιαστικά να έχει δώσει ακόμα καμία μάχη και ο Σάντερς συνθηκολόγησε, χωρίς καν να επιχειρήσει να δημιουργήσει έναν τρίτο, καθαρά αντικαθεστωτικό πόλο, παρά την ώθηση που του έδωσαν εκατομμύρια Αμερικανοί.

Θα πρέπει λοιπόν να αρχίσουν να αναρωτιούνται γιατί δεν μπορούν πλέον να πείσουν και γιατί έχουν παγιδευτεί σε μια λιμνάζουσα κατάσταση όπου το νεοφιλελεύθερο τέρας είναι έτοιμο να τους καταβροχθίσει. Θα πρέπει να ακούσουν τις φωνές εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη που λένε ότι 'δεν είναι αυτή η Αριστερά που θέλουμε'. Χρειαζόμαστε μια πλήρως αυτόνομη Αριστερά με τη δική της ατζέντα, έτοιμη να πολεμήσει και τα δύο τέρατα: το τέρας του νεοφιλελεύθερου κατεστημένου και το τέρας της ακροδεξιάς.

Comments

 1. Anonymous21/6/17 05:15

  Στην τρύπα σου συμμορίτη τώρα και παρακολούθα τις ευρύτερες λαικές μάζες να ακολουθούν την αντι-κομμουνιστική Δεξιά εναντίον των δύο τεράτων. Του νεο-φιλελευθερισμού και του Κομμουνισμού. Πάντα έναν Trump θα έχεις πάνω από το κεφάλι σου προδότη εγκληματία συμμορίτη.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ότι να'ναι. Δεν είναι τίποτα, θα σου περάσει. Χρειάζεσαι βοήθεια. Ζήτα την, δεν είναι κακό ...

   Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Γκάλοπ πρόωρων εκλογών

failed evolution survey software * Η σειρά με την οποία έχουν τοποθετηθεί τα πολιτικά κόμματα έγινε με βάση το αποτέλεσμα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών του Ιουλίου του 2019.  * Αν προτιμάτε άλλο κόμμα από αυτά που εκπροσωπούνται στη βουλή, υπάρχει η επιλογή "Άλλο", ενώ μπορείτε, αν θέλετε, να γράψετε στα σχόλια το όνομα του κόμματος.  * Παρακαλούμε κοινοποιείστε για καλύτερο δείγμα.

Operation Mindfuck: The origins of the Illuminati conspiracy fraud and how it became popular in our times

From the new documentary Can 't Get You Out of My Head by Adam Curtis   globinfo freexchange   The first settlers had come from Europe to America to flee from the corruption of power in the Old World. But although they had got away from the old power, they hadn't got away from their suspicious minds, and alone, out in the vast wilderness of the new America, that led them to imagining dark, hidden conspiracies in their own government, far away in Washington.    One of the first of these, in the early 19th century, said that a secret group from Europe, called the Bavarian Illuminati, were running a giant conspiracy in America to destroy the new democracy. In reality, the Illuminati had been a utopian movement who wanted to replace religion with reason. But instead, they now became the first of a series of frightening suspicions that fed off the isolation of the settlers in the New World.    One night (in 1958, somewhere in the vicinity of Whittier, California), Kerry Thornley

End of the Megamachine: How capitalism & its crises have turned us into a failing civilization

Going Underground   Fabian Scheidler, author of The End of the Megamachine. A Brief History of a Failing Civilization ( https://www.megamaschine.org/en/​ ), discusses why capitalism is in terminal crisis due to its continuous growth model. Why he classifies human civilization as a failing civilization. How capitalism will likely not go through a sudden collapse but rather transition into something else. How crises such a climate change and coronavirus continue to break capitalism. The role of neoliberalism in accelerating capitalism’s collapse. Capitalism’s reliance on 70% of the world being cheap labour. The role of regime change and debt in keeping nations poor.  

COVID-19: After one year, Mitsotakis regime fails dramatically to control pandemic in Greece

globinfo freexchange   After one year, Greece has become one of the most characteristic cases of blatant failure concerning COVID-19 pandemic control. The situation is getting worse and the National Health System of Greece receives extreme pressure, while there are signs that it has already crashed. According to some recent reports , " A record number of patients with Covid-19 in Greece are on ventilators on Thursday. The total number of people undergoing the treatment has reached 706, breaking the previous record of 699, which was recorded on both the last two consecutive days, on Tuesday and Wednesday. " With the help of jodi.graphics we present a brief timeline of the COVID-19 pandemic in the country: February 26, 2020: The first verified COVID-19 case in Greece. March 10, 2020: The government shuts down schools and universities. March 12, 2020: The first death in Greece from COVID-19.   March 23, 2020: The first lockdown in Greece.   March 28, 2020: COVID-19 cases in Gr

QAnon and Russiagate: How the capitalist elites produced a mass conspiracy hysteria to maintain power

globinfo freexchange   In his new documentary Can't Get You Out of My Head , Adam Curtis traces the origins of popular conspiracy theories that survived up to our days and spread rapidly due to Internet. As a result, Curtis finds that Trump election and Brexit triggered a conspiracy paranoia that took over both the liberal establishment and the ultra-conservative camp. The story begins in the late 60s, when Kerry Thornley and his friend Greg Hill had started what they called Operation Mindfuck . They had spread the conspiracy theory that the Illuminati were really the secret rulers of the world. They had done it to parody and ridicule all conspiracy theories because they thought that they undermined the confidence of individuals and made them easier to control.    But now, in the mass of data online, those stories about the Illuminati got mixed up with other conspiracies, both true and false, and out of it came extraordinary dreamlike stories built out of fragments of truth and fic

EU more worried about Parma ham branding than COVID vaccine patents

How did EU governments decide to oppose a global measure that could boost production of COVID vaccines and medicines for the global south? You won’t get the slightest hint from official EU sources. But leaked documents reveal that the Commission and member states see the real problem as a mere PR issue of how to deflect criticism. Given the pandemic, their position seems indefensible.   Corporate Europe Observatory   Part 4 - The world needs to understand the EU better   To almost anyone, to the public, that would be where the story ended – with no insight into how the EU’s decision to oppose the India/ South Africa proposal was made, nor into what arguments were considered. But then sometimes, with a stroke of luck, documents are leaked. And in this case, documents from a German Ministry ended up with Corporate Europe Observatory (unfortunately they cannot be made public). According to those documents, the proposed India/ South Africa waiver was discussed on three occasions in the Tra

Αν είσαι Κούλης ...

globinfo freexchange Δεν παραδέχεσαι πότε, ούτε εμμέσως, ως πρωθυπουργός μιας χώρας, ότι η χώρα αυτή είναι προτεκτοράτο. Εκτός και αν είσαι ... Κούλης.   Όχι βέβαια ότι δεν το ξέραμε. Ότι δηλαδή η χώρα είναι εδώ και δεκαετίες Αμερικανικό προτεκτοράτο και πιο πρόσφατα, Γερμανική αποικία χρέους. Αλλά ένας πρωθυπουργός υποτίθεται ότι δεν πρέπει να τα λέει αυτά (ούτε άμεσα, ούτε πλαγίως, ούτε με κανένα τρόπο), γιατί είναι σαν να δηλώνει υποταγή με τον πιο επίσημο τρόπο και να παραδέχεται ανοιχτά ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ αυτή η κατάσταση.  Αλλά είπαμε. Όταν είσαι Κούλης και θεωρείς τη χώρα τσιφλίκι που κληρονόμησες απ'τον μπαμπά για να το παραδώσεις βορά σε ντόπια και ξένα συμφέροντα, δεν δίνεις σημασία σε τέτοιες "λεπτομέρειες". Αυτά είναι ψιλά γράμματα για το Πριγκιπόπουλο του Μητσοτακιστάν. Λόγω αλαζονείας, λόγω αμετροέπειας και τελικά λόγω ... βλακείας.   Ο Κούλης, λοιπόν, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για "σατανικό σχέδιο" (εδώ γελάνε και οι πιο "ψεκασμένο

"The prices are going up quickly": Bulgarian PM reveals huge scandal around the negotiations between EU and Pfizer for the price of the COVID-19 vaccine

globinfo freexchange   It should be a big headline in every major media outlet. Yet, in the era of corporate feudalism (where the mainstream media are bought by big corporations), this story has passed almost unnoticed, despite the fact that it has been brought to light by a Prime Minister of a European country.   Almost buried in a "corner" of the Reuters website, the short report reveals that according to the Bulgarian PM Boyko Borissov, the EU is about to make a new deal with Pfizer-BioNTech for additional doses of the COVID-19 vaccine, at a significantly increased price:   The bloc is seeking the new supply deal with the two companies for up to 1.8 billion vaccines, of which is 900 million optional, to be delivered in 2022 and 2023, Reuters reported on Friday. Borissov, speaking on Sunday, said the EU was negotiating the new contract at a price of 19.5 euros ($23.22) per dose. “The prices are going up quickly,” Borissov said during a trip to a village in southern Bulga

Max Blumenthal debunks US accusation of China's 'genocide' against Uighurs

The Grayzone   Max Blumenthal documents the deceptions behind the US government's accusation that China is committing "genocide" against Uyghur Muslims in its Xinjiang region, picking apart NED-funded studies that rely on botched statistics and exposing extremist Adrian Zenz and his error-filled research. 

Will Lula make a comeback? Global imperialists and resource extractors shudder at the prospect

With the potential comeback of Lula da Silva, Brazil may once again be on a path away from fascism and one that puts economic justice and anti-imperialism first.   by Alan Macleod   Part 1 Will the world’s sixth most populous country move away from fascism and towards a social democracy putting economic justice and anti-imperialism first once more? That is the question on Brazilian minds right now, as earlier this month the Supreme Court dismissed all charges against former President Luis Inácio “Lula” da Silva. A colossal figure in domestic and world politics, Lula was falsely convicted of fraud in 2017, and spent more than 18 months in prison, becoming, in the words of renowned academic Noam Chomsky, “ the world’s most prominent political prisoner. ” Yesterday, the Supreme Court also ruled that the judge who sentenced Lula, Sergio Moro, made a biased decision. Secret documents show that Moro was actually working with the prosecution to ensure Lula was convicted, paving the way for fa