Skip to main content

Μπέρνι Σάντερς: Από την εκλογική καμπάνια στο μαζικό αμερικανικό κίνημα που μπορεί να σφραγίσει τη μοίρα όλων μας!

του Γιώργου Μητραλιά

«Εργαζόμαστε για να δούμε τον Σάντερς να κερδίζει το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος. Όμως, δεν κάνουμε μόνον αυτό. Πηγαίνουμε πιο πέρα οικοδομώντας ένα κίνημα δημοκρατίας σε αυτή τη χώρα». Η δήλωση είναι σαφής και ανήκει στον Larry Cohen, πρώην πρόεδρο του Συνδικάτου (600.000 μέλη) Communications Workers of America, του μεγαλύτερου συνδικάτου εργαζομένων στις επικοινωνίες και στα ΜΜΕ των ΗΠΑ, που είναι ταυτόχρονα και (επίσημος) «Κύριος Σύμβουλος» στην υπό εξέλιξη προεκλογική εκστρατεία του Μπέρνι Σάντερς. Ακόμα μεγαλύτερη σημασία έχει όμως το γεγονός ότι με αυτή τη δήλωση άνοιξε η συγκέντρωση συνδικαλιστών –και όχι μόνο- που οργανώθηκε την 1ης Απριλίου στο Σικάγο από το συνδικαλιστικό δίκτυο Labor for Bernie που αριθμεί ήδη 12.000 μέλη, μεταξύ των οποίων 5 μεγάλα εθνικά συνδικάτα και 90 τοπικές συνδικαλιστικές ενώσεις!

Η πρωταπριλιάτικη συνδικαλιστική συνάντηση του Σικάγου δεν έκρυψε ποτέ ότι, πέρα από τη συμβολή της στην καμπάνια του Μπέρνι Σάντερς, στόχος της είναι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου εργατικού κινήματος που θα αναζωογονήσει ή ακόμα και θα επανιδρύσει το βορειοαμερικανικό συνδικαλιστικό κίνημα πάνω σε ταξικές βάσεις! Ενδεικτική του πολιτικού και κοινωνικού προσανατολισμού της είναι μάλιστα η πρόταση που έγινε για τις «πέντε αρχές» γύρω από τις οποίες πρέπει να οικοδομηθεί αυτή «η νέα δύναμη για μια δημοκρατική οικονομία». Αυτές είναι:

  • η πάλη ενάντια στην οικονομική ανισότητα

  • η αντιμετώπιση των διακρίσεων που βασίζονται στη φυλή, το φύλο, και το σεξουαλικό προσανατολισμό

  • η αντίθεση στην οικονομία του διαρκούς πολέμου και της στρατιωτικοποιημένης εξωτερικής πολιτικής

  • η πάλη ενάντια στη παγκόσμια κλιματική αλλαγή

  • η υπεράσπιση του δικαιώματος να οργανώνεις με το εργατικό κίνημα να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προώθηση των συμφερόντων της εργατικής τάξης

Αξίζει να αναφερθεί ότι μεταξύ των άλλων –ενδιάμεσων- στόχων του, το δίκτυο Labor for Bernie όρισε την συν-διοργάνωση, από κοινού με άλλες μαζικές κοινωνικές οργανώσεις κινήματα, στις 17 Ιουνίου στο Σικάγο, μιας μεγάλης Λαϊκής Συνέλευσης (People’s Assembly), ενώ o εισηγητής Larry Cohen ανήγγειλε ότι η τελική μάχη στο Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος που θα ορίσει τον υποψήφιό του για τις προεδρικές εκλογές τον προσεχή Ιούλιο, θα γίνει τόσο μέσα όσο και έξω από αυτό καθώς το Συνέδριο θα «περικυκλωθεί» από το μέγιστο δυνατό αριθμό υποστηρικτών του Σάντερς!

Η σημασία όχι πλέον της πρόθεσης αλλά μάλλον της απόφασης να μετατραπεί η προεκλογική εκστρατεία του «σοσιαλιστή» γερουσιαστή από το Βερμόντ σε διαδικασία οικοδόμησης ενός μαζικού ανεξάρτητου και δη εργατικού κινήματος είναι προφανής. Πρόκειται για ένα γεγονός τεράστιας ιστορικής σημασίας. Όμως, δεν πρόκειται μόνο για αυτό. Ανάλογες διαδικασίες οικοδόμησης ανεξάρτητου μαζικού κινήματος ή ακόμα και … κόμματος πληθαίνουν εσχάτως και σε άλλους κοινωνικούς χώρους μεταξύ των υποστηρικτών του Μπέρνι Σάντερς. Όπως για παράδειγμα, η πρωτοβουλία του δικτύου των Berniecrats να ξεκινήσουν μια διαδικασία δημιουργίας ενός τεράστιου ιστού ανεξάρτητων εναλλακτικών υποψηφίων σε όλες τις εκλογές (από τον τοπικό σερίφη μέχρι τον γερουσιαστή!), που ενστερνίζονται και υπερασπίζονται δημόσια το ριζοσπαστικό πρόγραμμα του Μπέρνι Σάντερς. Αυτή η διαδικασία που φαίνεται ότι έχει ήδη προχωρήσει θεαματικά, έρχεται φυσικά σε ανοικτή σύγκρουση με τον παραδοσιακό αμερικανικό δικομματισμό –και πιο άμεσα με το Δημοκρατικό κόμμα- καθώς η δυναμική της σπρώχνει προς τη δημιουργία ενός ... τρίτου κόμματος που θα κατεβάζει τους δικούς του υποψηφίους για όλα τα δημόσια αξιώματα σε όλη τη χώρα! ...

Με δεδομένο λοιπόν ότι αυτή η πορεία προς τη δημιουργία του μαζικού ανεξάρτητου ριζοσπαστικού κινήματος συνδυάζεται πια με την αλυσίδα των σαρωτικών νικών του και την εκτόξευση στα ύψη της δημοτικότητας ενός Μπέρνι Σάντερς που ξεσηκώνει τεράστια πλήθη και απειλεί τώρα άμεσα την εκλεκτή του μεγάλου κεφαλαίου, δεν μπορεί να εκπλήξει ούτε η έκδηλη –στα όρια του πανικού- ανησυχία του αμερικανικού κατεστημένου, ούτε ο πρωτοφανής εκνευρισμός της Χίλαρι, που συμβάλει στην απότομη εκτράχυνση της αντιπαράθεσής της με τον Μπ. Σάντερς.

Όλα αυτά σημαίνουν όμως παραπέρα οργή των εκατομμυρίων υποστηρικτών του Σάντερς, παραπέρα επιτάχυνση του απεγκλωβισμού τους από τον δικομματισμό, και φυσικά, παραπέρα ριζοσπαστικοποίησή τους, με αποτέλεσμα να ξεφτίζουν σε χρόνο ρεκόρ οι παραδοσιακές διαταξικές «συναινέσεις» και οι λίγο ή πολύ διάσημοι «προοδευτικοί» εκφραστές τους. Ιδού λοιπόν γιατί ο γνωστός στη χώρα μας ως υποστηρικτής των δικαίων της νομπελίστας οικονομολόγος Πωλ Κρούγκμαν είναι στις ΗΠΑ ένας από τους κύριους πολέμιους του Σάντερς και υποστηρικτές της Κλίντον, με επιχειρήματα μάλιστα που ελάχιστα απέχουν από εκείνα των πιστωτών της Ελλάδας. Και ιδού επίσης γιατί τα κατεξοχήν φιλελεύθερα ΜΜΕ των ΗΠΑ, που είναι οι Τάϊμς της Νέας Υόρκης, η Ουάσινγκτων Πόστ ή το CNN εγκαταλείπουν τον συνήθη καθωσπρεπισμό τους και χρησιμοποιούν όλα τα μέσα, ακόμα και τα πιο άθλια, για να χτυπήσουν την θανάσιμη απειλή που ονομάζεται Μπέρνι Σάντερς.

Απέναντι σε αυτές τις αμερικανικές εξελίξεις, που δεν διστάζουμε να χαρακτηρίσουμε «κοσμοϊστορικές», θα περίμενε κανείς ότι σύσσωμη η διεθνής αριστερά θα πανηγύριζε και θα είχε κινητοποιηθεί για να εκφράσει την έμπρακτη αλληλεγγύη και υποστήριξή της. Όμως, δυστυχώς δεν συμβαίνει απολύτως τίποτα! Με ελάχιστες εξαιρέσεις, που δεν είναι τυχαίο ότι απαντώνται σε αυτή τη Λατινική Αμερική που έχει βιώσει στο πετσί τι εστί αμερικανικός ιμπεριαλισμός, η διεθνής αριστερά περί άλλων τυρβάζει ή μάλλον δεν τυρβάζει τίποτα. Και για να εξηγούμεθα: Όσο σημαντικό και ελπιδοφόρο κι αν είναι –και όντως είναι- το μεγάλο και ριζοσπαστικό κίνημα νεολαίας και εργαζομένων που αναπτύσσεται αυτές τις μέρες στη Γαλλία, όσο και αν είναι μπροστά και όχι πίσω μας η μεγάλη και τόσο ελπιδοφόρα κρίση με εστία την όλο και πιο ριζοσπαστική Καταλονία, τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με τη σημασία, την άμεση και κυρίως την μακροπρόθεσμη, των γεγονότων που διαδραματίζονται αυτό τον καιρό στη καρδιά της παγκόσμιας υπερδύναμης. Γεγονότων που, όπως ήδη γράφαμε πριν από ένα μήνα, μπορούν να αλλάξουν τον ρου της ιστορίας!

Το συμπέρασμά μας είναι κατηγορηματικό: η διεθνής, και φυσικά η ελληνική, αριστερά έχει σήμερα καθήκον και υποχρέωση να ενδιαφερθεί, να κινητοποιηθεί, και να υποστηρίξει έμπρακτα και με όλες τις –ισχνές- δυνάμεις της το μαζικό ριζοσπαστικό κίνημα που είναι υπό διαμόρφωση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τόσο επειδή αυτό ενσαρκώνει τη μεγαλύτερη υπαρκτή ελπίδα στους χαλεπούς για τους από κάτω, την ανθρωπότητα και τον πλανήτη καιρούς μας, όσο και επειδή έχει πολλά να διδαχτεί από αυτό. Όσο για τον καθένα από εμάς, για τον –όχι άδικα- καταπτοημένο και αποθαρρυμένο αριστερό, νεολαίο και εργαζόμενο που συχνά παλεύει με την κατάθλιψη, τολμάμε μια συμβουλή: ακόμα και τα φτωχά αγγλικούλια μας, επιτρέπουν να γνωρίσουμε αυτή την «άλλη» Αμερική και ταυτόχρονα να διαμορφώσουμε τη δικιά μας γνώμη για τα γεγονότα που έχουν αρχίσει να φέρνουν τα πάνω κάτω όχι στην περιφέρεια αλλά στη καρδιά του ιμπεριαλιστικού τέρατος της εποχής μας. Και όλα αυτά συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου καθώς εδώ στη γκρίζα Ευρώπη του 21ου αιώνα, μας έχουν λείψει τρομερά εικόνες σαν κι αυτή μιας αμερικανικής νεολαίας που κινητοποιείται κατά δεκάδες και εκατοντάδες χιλιάδες καθώς εμπνέεται και ενθουσιάζεται από το ριζοσπαστικό λόγο ενός ηλικιωμένου «σοσιαλιστή» εφήβου που δεν φοβήθηκε να τα βάλει –ουσιαστικά μόνος του!- με το παντοδύναμο κατεστημένο της χώρας του.

Συμβάλλοντας λοιπόν στην προσπάθεια να γνωρίσουμε καλύτερα τα τεκταινόμενα στις ΗΠΑ, κλείνουμε αυτό το άρθρο με το τρίλεπτο βίντεο της τόσο προφητικής καταγγελίας της συνθήκης ελευθέρου εμπορίου ΗΠΑ-Παναμά, που έκανε ο Μπέρνι Σάντερς στη διάρκεια της διαδικασίας κύρωσής της στην αμερικανική Γερουσία το 2011. Εντυπωσιάζει αν και δεν είναι διόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο Μπέρνι αποκάλυψε το γιατί αυτής της παράξενης συμφωνίας του ιμπεριαλιστικού γίγαντα με τον μικροσκοπικό Παναμά, ενώ πρόβλεψε με μαθηματική ακρίβεια τις συνέπειές της που έγιναν παγκοσμίως γνωστές αυτές τις μέρες προκαλώντας το μεγαλύτερο σκάνδαλο της εποχής μας.

Η μετάφραση και οι ελληνικοί υπότιτλοι οφείλονται στον Φίλιππο Φιλιππίδη. Δείτε και ακούστε τον Μπέρνι … και όσοι πιστοί προσέλθετε ...


Πηγή και παραπομπές:

Comments

Popular posts from this blog

Donald Trump: the last symptom of a system that is about to collapse

globinfo freexchange
In another interesting interview with Chris Hedges, Richard Wolff explains why the Trump presidency is the last resort of a system that is about to collapse:
Finally, if everybody tries to save themselves (protection), we have a historical example: after the Great Depression that happened in Europe. And most people believe that it was a large part of what led to WWII after WWI, rather than a much saner collective effort. But capitalism doesn't go for collective efforts, it tends to destroy itself by its own mechanisms.
There has to be a movement from below. Otherwise, there is no counter force that can take us in another direction.
So, absent that counter force we are going to see this system spinning out of control and destroying itself in the very way its critics have for so long foreseen it well might.
When Trump announced his big tariffs on China, we saw the stock market dropped 700 points in a day. That's a sign of the anxiety, the danger, even in the min…

Austria has just returned to the Middle Ages

The Austrian government confirmed that the far-right is an emergency reserve of neoliberalism
globinfo freexchange
Haven't you yet convinced that the nationalists and the far-right are the most faithful dogs of the big capital? Then, look at what just happened in Austria. In the end, despite the mass protests in Vienna, Austrian employers will be able to introduce 12-hour working day without increasing wages. The relevant law adopted by the Parliament of the country, reports on Friday, July 6.What's the first thing that Emmanuel Macron did after his election in France? He rushed to complete what Francois Hollande - the other puppet of the neoliberal establishment - had started: destroy trade unions, completely deregulate the labor market.
Yet, the media in France were promoting him as a 'progressive' (what a joke) who will stop the far-right threat.
In reality, big capital’s reserve, Marine Le Pen, is waiting in the 'bench', ready to take action any moment, now tha…

WikiLeaks reveals Italian officials had serious concerns about Italy's ability to participate in the monetary union already since the late 70s

The WIKILEAKS Public Library of US Diplomacy (PlusD)holds the world's largest searchable collection of United States confidential, or formerly confidential, diplomatic communications. As of April 8, 2013 it holds 2 million records comprising approximately 1 billion words. The collection covers US involvements in, and diplomatic or intelligence reporting on, every country on earth. It is the single most significant body of geopolitical material ever published. The PlusD collection, built and curated by WikiLeaks, is updated from a variety of sources, including leaks, documents released under the Freedom of Information Act (FOIA) and documents released by the US State Department systematic declassification review.
globinfo freexchange
A 1978 cable from the US Bureau of Economic and Business Affairs to the Secretary of State, was monitoring in detail the Italian serious concerns on the perspective of Italy joining the European monetary union. It describes an atmosphere of anxiety insi…

The vicious circle of modern slavery

globinfo freexchange
It sounds unbelievable, but in one of supposedly the most advanced European nations, the government plans to allow the working day to be extended to 12 hours!
We are talking about Austria, where tens of thousands of people in Vienna packed the streets on Saturday to voice their opposition to loosening labor laws to allow for a 12-hour workday and subsequent 60-hour workweek. Police in Vienna said some 80,000 people took part, while the trade unions that organized the protest said some 100,000 people attended.
What can someone say about this unimaginably absurd decision?
In an age of all this advanced technology, with AI and hyper-automation, people should work less hours, enjoying all the benefits and extra free time for their families and themselves. Yet, in the homeland of Austrian economics that led us to brutal neoliberalism, it seems that the elites push things to the opposite direction. Why? Is it just because human labor can't compete the machines?
Think ab…

Bernie's revolution starts to wipe out the establishment with a huge political earthquake!

globinfo freexchange
It happened! A 28-year-old super-progressive beat the personification of the establishment in the Democratic primary! Alexandria Ocasio-Cortez won the Democratic primary in New York's 14th congressional district, defeating the establishment baron, Joe Crowley. This has been described by many, rightfully, as the biggest upset victory in the 2018 midterm election season.
What are the origins of this amazing, unprecedented result in the US political process?
We can find them in the 2016 Democratic primaries. Back then, Bernie Sanders put the foundations of a truly progressive movement that could beat the neoliberal establishment. We wrote then that Bernie speaks straightly about things buried by the establishment, as if they were absent. Wall Street corruption, growing inequality, corporate funding of politicians by lobbies. He says that he will break the big banks. He will provide free health and education for all the American people. Because of Sanders, Hillary w…

Corporate media pundits depict establishment's evident panic in front of Alexandria Ocasio-Cortez's huge victory

globinfo freexchange
Shortly after recent political earthquake with Alexandria Ocasio-Cortez's huge victory, the establishment apparatus started to react as expected.
TYT immediately responded by identifying the common narratives used by the corporate media pundits in the following video:

In this video you can track at least two kinds of typical 'arguments' provided by the neoliberal ideological framework. We wrote several times in this blog about such arguments that their carriers present them as being perfectly rational using 'logical leaps', while in reality, they are deeply irrational.
In the first argument, Steve Schmidt labels progressivism as 'dishonest', simply because it fights for free education, free healthcare, etc. The basic 'argument' is the usual: ordinary people can't have such things because of the enormous debt. Of course, the logical leap here is the fact that the neoliberal pundits always avoid to refer to the billions in bailout…

Key parts of the Matrix: the faithful little soldiers of the mainstream media

globinfo freexchange
Ludivine Bénard describes almost perfectly a key part of the Matrix of our times:
Journalistic titles hire journalists whose social background – socially, culturally, educationally and morally – fits perfectly with what the current capitalist order asks for.
People working in media are mostly middle-class types with the same interests, favouring consumerism, hedonism, libertarian individualism and unconditional Europeanism from Brussels. And they're all subject to this form of political illiteracy – they reduce reporting on politics to reporting on political personalities. The journalists and pollsters in the press turn political life into a theatrical stage, where personalities just endlessly talk and debate.
All that talk drowns out any serious criticism of the system.
The French people have been indoctrinated that way for decades – we've had more than 30 years of a certain consensus between the centrist powers of the conservative right of Les Républicains…

The 'anti-establishment' Trump admits he is more elite than the elite!

globinfo freexchange
He said it!
From the first moment in this blog, even before Trump's election, we repeatedly said that Donnie is only a reserve of the establishment.
Finally, he essentially admitted that he is more elite than the elite! Or, more establishment than the establishment if you like. During a campaign rally in Duluth, Minnesota, Trump said "Why are they elite? I have a much better apartment than they do. I'm smarter than they are. I’m richer than they are. I became president and they didn't."
Kyle Kulinski is right. Donald Trump wants to be fully integrated in the Establishment Inc. He wants to be loved by the elites, join them. He sends signals to them, saying 'I did what you want, why don't you play with me?'.
The message to the American citizens is this: do not trust the orange clown. In case that will grab your vote for a second term, he will do whatever the establishment wants, and more. Meaning, more tax-cuts for the rich, more for-pro…

The real E CORPs seek complete control of global food supply

Who controls the food supply controls the people; who controls the energy can control whole continents; who controls money can control the world
globinfo freexchange
In the famous TV series, Mr. Robot, E Corp (which the central character, Elliot Alderson, perceives as Evil Corp), is an extremely powerful company that controls societies through consumer debt.
Yet, in the real world, a couple of mega multinationals could be proved even more ruthless. In another interesting report, James Corbett exposes the ultimate goal behind the merge of two of the biggest corporations in the food, medicine and agricultural sector. These are the real ECORPs:
What does a pharmaceutical giant have to gain from buying out and merging with an agrichemical giant, especially one that carries as much baggage as Monsanto?
If the connection between these corporate behemoths seems tenuous, then perhaps the key to understanding it is presented in that 1995 quote from former Monsanto CEO Robert Shapiro: “We’re talking…

Russia ready to 'grab' the Visegrad group in the geopolitical warfare

globinfo freexchange

The news are indicative of the growing gap among the EU members.
Leaders of the Visegrad Four countries of Hungary, Poland, Slovakia and the Czech Republic will skip a mini summit on migration this weekend, Hungarian Prime Minister Viktor Orban said on Thursday. Orban said such meetings should be organized by the European Council, the bloc’s top decision-making body, not the EU Commission. The Commission will organize the smaller summit ahead of a full EU summit due next week, Reuters said. Speaking in Budapest after a meeting of the Visegrad Four leaders, Czech Prime Minister Andrej Babis said the EU border agency Frontex should be strengthened and its forces beefed up substantially. Babis said he agreed with German Chancellor Angela Merkel on this, and believed Frontex should be increased to 10,000 staff.
The latest years, Visegrad group countries have strengthened ties, as a result of the total failure and inability of the EU mechanisms to deal with the huge refu…