Skip to main content

Η απόλυτη παράνοια της νεοφιλελέ εικονικής πραγματικότητας

του system failure

Και ξαφνικά βγήκε η eurostat μιλώντας για “... πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, ή 1,1 δις ευρώ, έκλεισε το 2015 σύμφωνα με την έκθεση της Eurostat – μια έκθεση, που διαψεύδει ξανά τις προβλέψεις του ΔΝΤ.

Η κυβέρνηση το διατυμπανίζει λέγοντας πως το ΔΝΤ έπεσε πάλι έξω, αλλά ... έχει καμία σημασία πλέον; Με αυτά που έχει κάνει το ΔΝΤ, με τις καταστροφικές συνταγές, με τα "λάθη" σε πολλαπλασιαστές και με τόσα άλλα, θα έπρεπε κανονικά να έχει φύγει με τις κλοτσιές. Για να μην αναφερθούμε στις τελευταίες αποκαλύψεις με την "λύση" ενός πραξικοπήματος τύπου Ντράγκι που σκέφτονταν ο Τόμσεν με την Βελκουλέσκου στους περίφημους διαλόγους που διέρρευσαν μέσω WikiLeaks.

Αν ήταν στην αντιπολίτευση, η "Αριστερή" κυβέρνηση θα έλεγε το αυτονόητο: δεν έχει καμία σημασία το ΑΕΠ, το χρέος, ή, το πρωτογενές πλεόνασμα, αφού η πραγματικότητα που βιώνουν εκατομμύρια Έλληνες συνεχώς χειροτερεύει.

Η σχιζοφρένεια του κυρίαρχου δόγματος προσπαθεί να φτιάξει εικονικές πραγματικότητες μέσω των αριθμών, επιχειρώντας να πείσει για την καπιταλιστική "ευημερία", που θεωρείται η μοναδική εναλλακτική απέναντι σε κάθε άλλο σύστημα, ακόμα και σε μια Σουηδικού τύπου Σοσιαλδημοκρατία. Ακόμα και κει όμως, πολλές φορές αποτυγχάνει οικτρά.

Ένα μόνο παράδειγμα, μπορούμε να βρούμε στο βιβλίο Globalization and Its Discontents του νομπελίστα οικονομολόγου Γιόζεφ Στίγκλιτς, ο οποίος περιγράφει την απόλυτη καταστροφή που έφεραν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, ιδίως στα τέλη της δεκαετίας του 90. Όπως αναφέρει, η απώλεια του ΑΕΠ της Ρωσικής οικονομίας ήταν μεγαλύτερη από την αντίστοιχη απώλεια κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Κατά την περίοδο 1940-46, η βιομηχανική παραγωγή της τότε Σοβιετικής Ένωσης μειώθηκε κατά 24%, ενώ, κατά την περίοδο 1990-99, η βιομηχανική παραγωγή της Ρωσίας μειώθηκε κατά σχεδόν 60%, ενώ το ΑΕΠ κατά 54%.

Σε πλήθος άλλων περιπτώσεων, τα "βαμπίρ" του ΔΝΤ είχαν να επιδείξουν μόνο απόλυτη καταστροφή, καθώς, όχι μόνο η καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων χειροτέρευσε μέσω της φτωχοποίησης και των μαζικών απωλειών θέσεων εργασίας, αλλά και όλοι οι οικονομικοί δείκτες την επιβεβαίωναν.

Ωστόσο, ακόμα και πίσω από τους διάφορους οικονομικούς δείκτες, κρύβεται πολλές φορές μια βρόμικη ιστορία, που επέβαλαν τα όργανα της παγκόσμιας νέας τάξης. Όπως αποκαλύπτει η Daniela Penkova στο πρόσφατο άρθρο της Bulgaria in the trap of neoliberalism , ο δείκτης GNP (Gross National Product), αντικαταστάθηκε το 1990 από την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ, με τον δείκτη GDP (Gross Domestic Product. Από "διαβολική" σύμπτωση, και οι δύο αυτοί δείκτες στην Ελληνική γλώσσα έχουν τα ίδια αρχικά (ΑΕΠ - Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν και Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν), πράγμα που εξηγεί, εν μέρει, το γεγονός ότι η ουσιώδης διαφορά τους περνά απαρατήρητη.

Όπως εξηγεί η Penkova, η διαφορά μεταξύ των δύο αυτών δεικτών είναι σημαντική και προδίδει τον λόγο της αντικατάστασης. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μετράει την παραγωγή εντός μιας επικράτειας, ενώ το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν λαμβάνει υπόψη και την υπηκοότητα. Έτσι όταν γίνεται μια ιδιωτικοποίηση, η παραγωγή γίνεται εντός των συνόρων μιας χώρας (που μετριέται πλέον με βάση το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν), αλλά ένα μεγάλο μέρος των κερδών εξάγεται λόγω της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων.

Αναφέρεται και ένα παράδειγμα. Αν κάποιος ξένος υπήκοος αγοράσει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης ενός ορυχείου, θα πληρώσει ένα σχετικά μικρό ποσό στο κράτος (στη Βουλγαρία, η Καναδική εταιρία Dundee Precious Metals, πληρώνει μόνο 1% για δικαιώματα εκμετάλλευσης - κάτι μας θυμίζει αυτό), εξάγοντας ένα μεγάλο μέρος του κέρδους. Όταν αυξάνονται τα κέρδη της εταιρίας, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Βουλγαρίας αυξάνεται, αλλά το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν μειώνεται, επειδή η εταιρία είναι Καναδική. Έτσι, το εθνικό προϊόν της Βουλγαρίας μειώνεται, ενώ την ίδια στιγμή, το εθνικό προϊόν του Καναδά αυξάνεται.

Δείτε τώρα τι γίνεται στην Ελλάδα των μνημονίων. Η χώρα, που είναι δέσμια του χρέους, πιέζεται για μαζικό ξεπούλημα σε ξένα μεγαθήρια, με μισθούς πείνας για τις εταιρίες που θα έρθουν και τεράστιες φοροαπαλλαγές, την ίδια στιγμή που εξοντώνεται συστηματικά ο μικρομεσαίος κλάδος. Αν η κυβέρνηση (η όποια κυβέρνηση) υπακούσει σαν "καλός μαθητής", το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα αυξηθεί και οι εκπρόσωποι της νεοφιλελεύθερης φεουδαρχίας θα την ανταμείψουν με ένα ψεύτικο "success story". Η πραγματικότητα όμως εντός της χώρας θα είναι πολύ διαφορετική από την εικονική πραγματικότητα που θα προβάλλεται μέσω του ΑΕΠ και άλλων δεικτών.

Στο παραπάνω παράδειγμα, φαίνεται ότι οι οικονομικοί δείκτες παραπλάνησης ή και εξαπάτησης, δεν χρησιμοποιούνται μόνο για να επιδείξουν ένα "success story" εκεί που υπάρχει μόνο μια σαρωτική επέλαση της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας, αλλά και για να συγκαλύψουν τη νέα αποικιοκρατία των μεγάλων πολυεθνικών και τραπεζών.

Όμως για κακή τύχη των νεο-αποικιοκρατών, όλα τα δεδομένα, και στο Ελληνικό πείραμα, πάνε κατά ... διαόλου. Δεν είναι μόνο η πραγματικότητα που βιώνουν εκατομμύρια πολίτες, αλλά και οι αριθμοί που, εδώ και έξι χρόνια, προδίδουν απόλυτη καταστροφή. Που και που βγαίνουν κάτι μαγειρεμένα πλεονάσματα, ψεύτικα "success stories" και άλλοι - ρυθμισμένοι κατά το δοκούν - δείκτες για να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Υπάρχει άραγε κάποιος που στ'αλήθεια τα πιστεύει;

Comments

Popular posts from this blog

WikiLeaks paper confirms biggest fear of the US empire and the Wall Street mafia

The WIKILEAKS Public Library of US Diplomacy (PlusD) holds the world's largest searchable collection of United States confidential, or formerly confidential, diplomatic communications. As of April 8, 2013 it holds 2 million records comprising approximately 1 billion words. The collection covers US involvements in, and diplomatic or intelligence reporting on, every country on earth. It is the single most significant body of geopolitical material ever published. The PlusD collection, built and curated by WikiLeaks, is updated from a variety of sources, including leaks, documents released under the Freedom of Information Act (FOIA) and documents released by the US State Department systematic declassification review. 
globinfo freexchange
A cable from July, 2007, depicts the anxiety of US officials about the potential capability of North Korea to produce hardly detectable US counterfeit currency.

There are numerous references about the effort of the US government to stop the production…

While Trump cuts food stamps, USAID bankrolls Venezuela regime change with half a billion in tax dollars

The Trump administration has spent $654 million in “aid” to try to overthrow Venezuela’s government, including $435 million through USAID and $128 million directly to Juan Guaidó and his corrupt coup gang — all while imposing crippling austerity at home.
by Ben Norton
Part 5 - Falsely accusing Venezuela of the hemisphere’s worst migrant crisis

In addition to directly participating in regime-change efforts and bankrolling right-wing opposition groups, USAID has helped to popularize demonstrably false talking points demonizing Venezuela, which have been breathlessly echoed by corporate media stenographers.

In its press statements announcing tens of millions of tax dollars in support for Venezuela’s right-wing coup regime, USAID has accused Venezuela of creating “the largest external displacement in the history of the Western Hemisphere.

Mainstream media outlets have frequently repeated this claim, citing the US regime-change organization without investigating its veracity.
It is impossib…

Εξωτερική πολιτική για κλάματα: το Μητσοτακικό καθεστώς βάζει τη χώρα σε νέες περιπέτειες

globinfo freexchange

Πιστεύαμε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα 'το είχε τερματίσει' όταν αποφάσισε (προφανώς μετά από έντονες Αμερικανικές πιέσεις) να προβεί στην ανήκουστη και απαράδεκτη ενέργεια να απελάσει τους τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες. Το Μητσοτακικό καθεστώς όμως φαίνεται ότι έχει κάνει νέο ρεκόρ πλήρους υποταγής στους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές, δίνοντας το τελειωτικό χτύπημα στην ευελιξία της εξωτερικής πολιτικής που θα έπρεπε να έχει, έτσι και αλλιώς, κάθε σοβαρή και ανεξάρτητη χώρα. 
Όμως η δήλωση Μητσοτάκη απλώς επιβεβαίωσε ότι η νεοφιλελεύθερη Μητσοτακική δεξιά, η χειρότερη που γνώρισε η χώρα μεταπολιτευτικά, είναι απόλυτα υπόδουλη στα Αμερικανικά συμφέροντα. Και τελικά, πως η ίδια η χώρα, είναι ένα Δυτικό προτεκτοράτο και μια κανονική αποικία (και όχι απλά αποικία χρέους).
Ο χειρότερος Μητσοτάκης όλων των εποχών αποφάσισε να επισκεφτεί τον Ντόναλντ Τραμπ για να κάνει το πιστό του 'ρομποτάκι', δηλώνοντας ουσιαστικά ότι επικροτεί την εγκληματική ενέργεια - πέρα από κ…

Το Μητσοτακικό καθεστώς βυθίζει τη χώρα στο χάος

globinfo freexchange
Αμέσως μόλις η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανέλαβε τα ηνία της χώρας, είχαμε προειδοποιήσει ότι, είτε με την ψήφο του, είτε με την αποχή του, ο "σοφός λαός" έδωσε το ελεύθερο στη χειρότερη δεξιά της μεταπολίτευσης να σαρώσει σαν 'οδοστρωτήρας' τα πάντα στο πέρασμά της. Μετά από τέσσερα χρόνια νεοφιλελεύθερης λαίλαπας, το τοπίο καταστροφής θα έχει κάνει τη χώρα κυριολεκτικά αγνώριστη.
Δεν μπορούσαμε όμως να φανταστούμε ότι η Μητσοτακική δεξιά θα παρήγαγε τέτοιο χάος σε τόσο μικρό διάστημα. Κι όμως, θα έπρεπε να το είχαμε προβλέψει.  
Διότι ένα τέτοιο καθεστώς, που ουσιαστικά επιβλήθηκε με τη βοήθεια της μιντιακής χούντας μέσα από μια εικονική πραγματικότητα αδιάκοπης επικοινωνιακής προπαγάνδας, ήταν θέμα χρόνου να τα βρει σκούρα όταν θα προσγειώνονταν απότομα στον πραγματικό κόσμο. 
Και το προσφυγικό ζήτημα ήταν αυτό που κυρίως επίσπευσε την αποκάλυψη της απόλυτης ένδειας του καθεστώτος και την πλήρη ανικανότητά του να χειριστεί σχεδόν οποιοδήποτε πρόβ…

It's official: the oligarchs and the corporate media declare war on Sanders' progressive movement

globinfo freexchange
We can safely now say that Bloomberg's propaganda ad against Bernie Sanders' supporters marks the establishment's official declaration of war on the progressive movement. Previously, corporate media revived the "BernieBro" myth in order to open the road for the war.
As we already mentioned, the anti-movement hysteria reached unprecedented levels when MSNBC anchor Chuck Todd compared Sanders' supporters to Nazi brownshirts! Todd's preposterous comparison wasn't accidental. He was specifically targeting moderate voters of the Democratic party. The aim was to scare them and prevent further popular-vote leakage from the establishment nominees towards Bernie during the next primary battles.
Michael Bloomberg grabbed the chance and tried to amplify further the BernieBro-scare through a blatantly propagandistic sample of negative advertisement. He doesn't have any movement behind him, but he has a lot of money to spend for smear camp…

We can't just wait for robots and 3D printers to overthrow capitalism

by system failure

During a speech four years ago, Yanis Varoufakis ended with some interesting views about the future of the capitalist system. As he pointed out:
The world we live in, is increasingly rudderless, in a constant slow burning recession, while at the very same time, the increasing concentration in the IT sector is creating the new technologies that will do that which the Left has failed to do: overthrow Capitalism. It is really very simple. The moment machines pass the Turing test properly, and you pick up the phone and you do not know whether the person you are talking to is a human being or a machine˙ the moment we are going to have 3D printers operating as public utilities - you can send any blueprint to it and it can print from one pin to a motorcycle, or to a car - the moment that this happens, we have not just a process of Schumpeterian creative destruction, but we have a process where economies of scale and the whole logic of corporate Capitalism colla…

As Houthis close in on Al-Qaeda in Yemen, US drone strikes target its leaders

An escalating campaign of U.S. drone strikes in Yemen has sparked anger from residents and tribal leaders. The drone strikes, according to the victims’ relatives, not only killed suspected members of al-Qaeda in the Arabian Peninsula (AQAP) but also killed and injured a number of civilians. The recent escalation comes after the commander of the U.S Central Forces, Joseph Votel, handed ousted former Yemeni President Abdrabbuh Mansur Hadi a list of al-Qaeda military commanders and their supporters being targeted by the United States, according to local news outlets close to Hadi.
Last week, a suspected C.I.A. drone targeted a home alleged to contain al-Qaeda leader Qassim al-Rimi in Marib Province, allegedly killing not only al-Rimi but some innocent civilians as well. By Washington’s standards, residents told MintPress, just because they were near the house, those civilians deserved to die alongside al-Qaeda. 
The drone strike took place in the al-Hazmah region in the eastern province…

Julian Assange - Public Rally Event with Wikileaks, Nils Melzer, Tariq Ali and more

acTVism Munich
The complete public rally event for Julian Assange that took place on the 4th of February 2020 at the Royal National Hotel in London. This event was organised by the "Don't Extradite Assange Campaign". 

Capitalist factions continue tough bargain in the beginning of the post-Brexit era

globinfo freexchange
Johnson's victory in the recent UK national election marked the definite "divorce" between the UK and the EU. Yet, the real "show" starts now as we begin to realize the toughness of the Brexit negotiations and the war between the capitalist factions, which is expected to become wilder. 
As we already mentioned, the pro-Brexit faction sees a potential Labour government under Jeremy Corbyn, also as a major threat. This is one of the few common views it has with the globalist faction. Now that the Corbyn "threat" has been removed, capitalist factions are free to focus on the war between them.
Johnson's big victory gives an additional advantage to the Brexiteers who are now seeking to impose their terms in this very tough bargain. 
In this merciless war, first signs show that Boris Johnson seeks a decisive strike at the heart of the globalist faction. That is, the financial sector and the City financial capital. Another decisive v…

The DNC establishment looks desperate and ready to accept defeat in the civil war with Bernie and his progressive army

globinfo freexchange
It is no secret anymore. Various anchors, pundits and opinion writers in the corporate media admit that Bernie Sanders has gained a great momentum. Super PAC donors and their DNC proxies are out there in plain sight and full force to stop Bernie, right before the first critical battle in Iowa. Yet, all signs show that dirty tricks won't work this time.
The establishment apparatus exhibits an elevated panic as realizes that whatever it tries against Bernie not only doesn't work, but instead, sometimes backfires badly.
The most recent and perhaps loudest example, is an attack that has been orchestrated by CNN in co-ordination with the pseudo-progressive candidate, Elizabeth Warren, using the identity-politics weapon. This whole 'political drama' was so poorly directed - by a medium that has already lost its reliability - that it backfired very badly. Independent progressive media immediately recognized the dirty trick, as well as, people in social me…