Your browser does not support the HTML5 canvas tag.
Εγχειρίδιο χειρισμού κρίσεων λόγω πολιτικών ΔΝΤ από τη CIA! / Already confirmed: Civil liberties under attack! / Greece's creditors gone completely insane! / How the global financial mafia sucked Greece's blood / ECB's economic hitmen / Η Μέρκελ επιβεβαιώνει τα σχέδια των γραφειοφασιστών! /Greece: the low-noise collapse of an entire country/ How the neoliberal establishment tricked the masses again, this time in France / Ενώ η Γερμανία προετοιμάζεται για τα χειρότερα, η Ελλάδα επιμένει στο ευρώ! / Ένας παγκόσμιος "proxy" πόλεμος κατά της ελευθερίας έχει ξεκινήσει! / In reality, McCarthyism never ended in America / Ο επικεφαλής του "σκιώδους συμβουλίου" της ΕΚΤ επιβεβαιώνει ότι η ευρωζώνη είναι μια χρηματοπιστωτική δικτατορία! /With a rising Jeremy Corbyn and a declining Angela Merkel, Brexit has been upgraded to play a much more critical role / Δημοψήφισμα για Grexit: η τελευταία ευκαιρία να σωθεί η Ελλάδα και η τιμή της Αριστεράς / Populism as the new cliche of the elites to stigmatize anyone not aligned with the establishment / Δεν γίνεται έτσι "σύντροφοι" ... / Panama Papers: When mainstream information wears the anti-establishment mask / The Secret Bank Bailout / The head of the ECB “shadow council” confirms that eurozone is a financial dictatorship! / A documentary by Paul Mason about the financial coup in Greece / The ruthless neo-colonialists of 21st century / First cracks to the establishment by the American people / Clinton emails - The race of the Western neo-colonialist vultures over the Libyan corpse / Επιχείρηση Panama Papers: Το κατεστημένο θέλει το μονοπώλιο και στις διαρροές; / Operation "looting of Greece" reaches final stage / Varoufakis describes how Merkel sacrificed Greece to save the Franco-German banks / France officialy enters the neo-Feudal era! / The US establishment just gave its greatest performance so far ... / A significant revelation by WikiLeaks that the media almost ignored / It's official: the US is funding Middle-East jihadists! / Οι αδίστακτοι νεο-αποικιοκράτες του 21ου αιώνα / How to handle political unrest caused by IMF policies! / Πώς το νεοφιλελεύθερο κατεστημένο ξεγέλασε τις μάζες, αυτή τη φορά στη Γαλλία / Οι Γάλλοι νεοαποικιοκράτες επιστρέφουν στην Ελλάδα υπό 'ιδανικές' συνθήκες / Μεγαλώνει ο πανικός της Γουόλ Στριτ μπροστά στην προοπτική των κρυπτονομισμάτων

04 April, 2016

Αυτός είναι ο λόγος που η κυβέρνηση θέλει έξω το ΔΝΤ

Η διαρροή της απομαγνητοφωνημένης ομιλίας Τόμσεν - Βαλκουλέσκου από το Wikileaks τις πρώτες ώρες του Σαββάτου έριξε ξαφνικά φως στην υπόθεση της διαπραγμάτευσης, μια υπόθεση που από τον Σεπτέμβριο και μετά διεξάγεται όλο και περισσότερο πίσω από κλειστές πόρτες και με ελεγχόμενες διαρροές. Ακόμα περισσότερο η συνομιλία των επικεφαλής του ΔΝΤ προσφέρεται για την εξαγωγή πολλών συμπερασμάτων σχετικά με τη στρατηγική των εμπλεκόμενων μερών. Πέραν αυτών όμως η διαρροή «άνοιξε» και μερικά στόματα και πλέον μπορούμε να απαντήσουμε με αρκετή σιγουριά σε μια σειρά από ερωτήσεις.

Όσοι παρακολουθούν τις διαρροές από το ΔΝΤ τα τελευταία χρόνια -κάποιες από τις οποίες δημοσιεύσαμε και εμείς πέρυσι- μπορεί εύκολα να αντιληφθεί ότι η διοίκηση του Ταμείου λειτουργεί περισσότερο βάσει πολιτικής παρά ως τεχνοκρατικός οργανισμός. Οι αναλυτές του πιέζονται να κρύβουν και να μαγειρεύουν στοιχεία προκειμένου τα νούμερα να «βγαίνουν» και τα «λάθη» δεν τιμωρούνται ποτέ (αποδεικνύοντας έτσι ότι αυτά «παραγγέλνονται» από τα πάνω) ενώ η παραδοχή τους δεν επιφέρει αλλαγή στους στρατηγικούς στόχους. Το Ταμείο που διοικείται από ακραίους νεοφιλελεύθερους καπιταλιστές έτσι και αλλιώς δεν δημιουργήθηκε ως μηχανισμός σωτηρίας αλλά, αντίθετα, ως οικονομικό όπλο υποταγής και ακραίας μετάλλαξης των οικονομιών που αναλαμβάνει να «βοηθήσει».

Παρόλα αυτά, οποιος διάβασε προσεκτικά τις αιτιάσεις του ΔΝΤ στην απομαγνητοφώνηση δυσκολεύεται να καταλάβει την αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα στις αποκαλύψεις. Ο Τόμσεν φέρεται να επιμένει στην μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% στο 1,5% και σε «γενναίο κούρεμα» του ελληνικού χρέους από τους ευρωπαίους εταίρους μας (που διακρατούν ελληνικό χρέος πάνω από 300 δισ. ευρώ). Θα φανταζόταν κανείς λοιπόν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε για σύμμαχο και όχι εχθρό το Ταμείο σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Τι συμβαίνει λοιπόν και υπάρχει αυτή η έντονη αντίδραση από τον πρωθυπουργό που καταγγέλλει τον Πόλ Τόμσεν και ζητάει την παρέμβαση της Ευρώπης;

[...]

Μέχρι σήμερα οι κυβερνητικές διαρροές αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε καλό δρόμο και η αξιολόγηση θα μπορούσε να κλείσει ακόμα και σε 10 ημέρες. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του διαπραγματευτικού επιτελείου μέχρι στιγμής έχει σχεδόν κλείσει το φορολογικό, υπάρχουν ακόμα ενστάσεις για το ασφαλιστικό και σοβαρές διαφορές στο επίπεδο των κόκκινων δανείων.

Η κατάσταση είναι όμως πολύ διαφορετική. Πηγή που δεν πρόσκειται στην κυβέρνηση μου έλεγε ότι αυτά ισχύουν μόνο ως προς την επικοινωνία της ελληνικής πλευράς με την Κομισιόν και μερικώς με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αντίθετα το ΔΝΤ επιμένει ακόμα στο κόψιμο των κύριων συντάξεων (όχι μόνο στων επικουρικών), στην μείωση του βασικού μισθού, σε απολύσεις στον δημόσιο τομέα, στην εφαρμογή του lockout, στην αυστηρή εφαρμογή της συμφωνίας του Ιουλίου στο πεδίο των αγροτών και στην μετάθεση σχεδόν όλων των τροφίμων στο ΦΠΑ του 23%. Προσθέστε αυτά στις γνωστές πιέσεις για άμεσο ξεπούλημα των κόκκινων δανείων σε «κοράκια», την άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας με ΔΣ επιλεγμένο από το Κουαρτέτο και το αίτημα για εξίσωση του φόρου βενζίνης - πετρελαίου και θα σχηματίσετε μια ολοκληρωμένη εικόνα.

Διαβάστε ολόκληρη την ανάλυση του Κώστα Εφήμερου:

No comments:

Post a Comment