Your browser does not support the HTML5 canvas tag.
Εγχειρίδιο χειρισμού κρίσεων λόγω πολιτικών ΔΝΤ από τη CIA! / Already confirmed: Civil liberties under attack! / Greece's creditors gone completely insane! / How the global financial mafia sucked Greece's blood / ECB's economic hitmen / Η Μέρκελ επιβεβαιώνει τα σχέδια των γραφειοφασιστών! /Greece: the low-noise collapse of an entire country/ How the neoliberal establishment tricked the masses again, this time in France / Ενώ η Γερμανία προετοιμάζεται για τα χειρότερα, η Ελλάδα επιμένει στο ευρώ! / Ένας παγκόσμιος "proxy" πόλεμος κατά της ελευθερίας έχει ξεκινήσει! / In reality, McCarthyism never ended in America / Ο επικεφαλής του "σκιώδους συμβουλίου" της ΕΚΤ επιβεβαιώνει ότι η ευρωζώνη είναι μια χρηματοπιστωτική δικτατορία! /With a rising Jeremy Corbyn and a declining Angela Merkel, Brexit has been upgraded to play a much more critical role / Δημοψήφισμα για Grexit: η τελευταία ευκαιρία να σωθεί η Ελλάδα και η τιμή της Αριστεράς / Populism as the new cliche of the elites to stigmatize anyone not aligned with the establishment / Δεν γίνεται έτσι "σύντροφοι" ... / Panama Papers: When mainstream information wears the anti-establishment mask / The Secret Bank Bailout / The head of the ECB “shadow council” confirms that eurozone is a financial dictatorship! / A documentary by Paul Mason about the financial coup in Greece / The ruthless neo-colonialists of 21st century / First cracks to the establishment by the American people / Clinton emails - The race of the Western neo-colonialist vultures over the Libyan corpse / Επιχείρηση Panama Papers: Το κατεστημένο θέλει το μονοπώλιο και στις διαρροές; / Operation "looting of Greece" reaches final stage / Varoufakis describes how Merkel sacrificed Greece to save the Franco-German banks / France officialy enters the neo-Feudal era! / The US establishment just gave its greatest performance so far ... / A significant revelation by WikiLeaks that the media almost ignored / It's official: the US is funding Middle-East jihadists! / Οι αδίστακτοι νεο-αποικιοκράτες του 21ου αιώνα / How to handle political unrest caused by IMF policies! / Πώς το νεοφιλελεύθερο κατεστημένο ξεγέλασε τις μάζες, αυτή τη φορά στη Γαλλία / Οι Γάλλοι νεοαποικιοκράτες επιστρέφουν στην Ελλάδα υπό 'ιδανικές' συνθήκες / Μεγαλώνει ο πανικός της Γουόλ Στριτ μπροστά στην προοπτική των κρυπτονομισμάτων

16 March, 2016

Στον πέμπτο χρόνο η σύρραξη στη Συρία

Η μεγαλύτερη κρίση αναγκαστικού εκτοπισμού της εποχής απαιτεί ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης

Καθώς ο πόλεμος στη Συρία φθάνει σήμερα σε άλλo ένα θλιβερό ορόσημο, οι πρόσφυγες που διαφεύγουν την πενταετή σύγκρουση αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα εμπόδια προκειμένου να βρουν ασφάλεια. Την ίδια στιγμή, η παγκόσμια αλληλεγγύη απέναντι στα θύματα αυτής της σύρραξης αποτυγχάνει να ανταποκριθεί και να αντικατοπτρίσει την κλίμακα και τη σοβαρότητα αυτής της ανθρωπιστικής τραγωδίας.

H περίπτωση της Συρίας αποτελεί τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση της εποχής μας, από την οποία υποφέρουν εκατομμύρια άνθρωποι. Θα έπρεπε να συγκεντρώνει ένα γιγάντιο κύμα υποστήριξης από όλον τον κόσμο”, δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi, προσθέτοντας ότι μόνο μία σε πολιτικό επίπεδο λύση μπορεί να δώσει τέλος στα βάσανα αυτά, αλλά στο μεταξύ περισσότερες χώρες θα πρέπει να μοιραστούν μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων.

Παρά τις ελπίδες που δημιουργεί η αυξημένη πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, η κατάπαυση των εχθροπραξιών, η ανανέωση των ειρηνευτικών συνομιλιών και οι υποσχέσεις για καλύτερη χρηματοδότηση, εντούτοις, η πέμπτη επέτειος του πολέμου στη Συρία βρίσκει τις γειτονικές χώρες να θέτουν όλο και περισσότερο υπό έλεγχο τα σύνορά τους, καθώς λυγίζουν υπό την πίεση της υποδοχής τόσων προσφύγων. Αυτό αφήνει χιλιάδες ευάλωτων ανθρώπων αποκλεισμένους στο εσωτερικό της Συρίας, καθώς δεν μπορούν να την εγκαταλείψουν.

Λίγο πιο πέρα, τα ευρωπαϊκά κράτη που αρχικά υποδέχονταν τους Σύρους, τώρα κλείνουν τις πόρτες τους καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός προσφύγων αναζητά ασφάλεια στο εσωτερικό τους. Πολλές χώρες έχουν επιβάλει περιορισμούς στην είσοδο στο εσωτερικό τους καθώς και στη διέλευση των συνόρων τους, οδηγώντας στη συσσώρευση δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε συζητήσεις με την Τουρκία για μία συμφωνία που ενδεχομένως να οδηγήσει στην επιστροφή αιτούντων άσυλο πίσω στην Τουρκία. Εντωμεταξύ, οι πρόσφυγες σε γειτονικές με τη Συρία χώρες είναι πιο ευάλωτοι από ποτέ και προβαίνουν σε ενέργειες που τους εκθέτουν σε μεγάλο κίνδυνο προκειμένου να επιβιώσουν. Επιχειρούν το επικίνδυνο ταξίδι με προορισμό την Ευρώπη ή καταφεύγουν σε επικίνδυνες στρατηγικές επιβίωσης, όπως η παιδική εργασία, οι πρόωροι γάμοι και η σεξουαλική εκμετάλλευση.

Σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή Filippo Grandi, ενώ οι δεσμεύσεις για δωρεές ύψους 5,9 εκατ. δολαρίων, που έγιναν στο Λονδίνο τον προηγούμενο μήνα σε σχέση με την έκκληση για ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια για το 2016, είναι ευπρόσδεκτες, τα κονδύλια θα πρέπει να εκταμιευθούν επειγόντως αλλά και να συμπληρωθούν από άλλες μορφές αλληλεγγύης σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτές περιλαμβάνουν ενισχυμένη δυνατότητα πρόσβασης σε μέσα βιοπορισμού και στην εκπαίδευση για την πλειονότητα των προσφύγων στις γείτονες χώρες και μεγαλύτερο επιμερισμό ευθυνών από περισσότερες χώρες στον κόσμο. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από ευέλικτα συστήματα ασύλου και αυξημένες ευκαιρίες για τους Σύρους ώστε να μπορούν να μετακινούνται σε τρίτες χώρες μέσω οργανωμένων διόδων.

Μια τέτοιας κλίμακας τραγωδία απαιτεί αλληλεγγύη πέρα από κάθε χρηματοδότηση. Για να το θέσουμε απλά, χρειαζόμαστε περισσότερες χώρες να μοιραστούν την ευθύνη παίρνοντας μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων από τη μεγαλύτερη κρίση εκτοπισμού που σημαδεύει μια ολόκληρη γενιά”, αναφέρει ο κ. Grandi.

Στις 30 Μαρτίου 2016, η Υ.Α. θα πραγματοποιήσει μία διεθνή διάσκεψη υψηλού επιπέδου στη Γενεύη, καλώντας τις κυβερνήσεις να αυξήσουν σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις υποδοχής για Σύρους πρόσφυγες. Μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν δεσμευτεί για περίπου 170.000 τέτοιες θέσεις (επανεγκατάστασης και άλλων μορφών νόμιμης εισόδου). Η Υ.Α. ελπίζει ότι αυτές θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια τουλάχιστον στο 10% του καταγεγραμμένου προσφυγικού πληθυσμού, που για την ώρα κυμαίνεται σε 4,8 εκατ. ανθρώπους μόνο στην γύρω από τη Συρία περιοχή. Λίγο μετά την πενταετή επέτειο του πολέμου στη Συρία, η συνάντηση της 30ής Μαρτίου θα είναι μια ευκαιρία για τις κυβερνήσεις και τις ανά τον κόσμο κοινότητες να ενισχύσουν με συγκεκριμένο τρόπο την υποστήριξή τους στους Σύρους.

Καθώς άλλη μία θλιβερή επέτειος του πολέμου στη Συρία συμπληρώνεται, βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι: αν ο κόσμος αποτύχει να συνεργαστεί εξαιτίας βραχυπρόθεσμων συμφερόντων, έλλειψης θάρρους και σπασμωδικών αντιδράσεων με σκοπό να μετακυλίεται αλλού η ευθύνη, αργότερα θα μετανιώσουμε κοιτώντας πίσω επειδή θα έχουμε χάσει αυτήν την ευκαιρία να ενεργήσουμε με αλληλεγγύη και ανθρωπισμό”, δήλωσε ο κ. Grandi.

Πέντε χρόνια μετά, η σύρραξη στη Συρία έχει σκορπίσει 4,8 εκατ. πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες, εκατοντάδες χιλιάδες στην Ευρώπη, ενώ 6,6 εκατ. έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της Συρίας έναντι ενός πληθυσμού που στο σύνολό του αριθμούσε πάνω από 20 εκατ. πριν από τον πόλεμο.

No comments:

Post a Comment