Skip to main content

Ένα νέο ξεκίνημα για την Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους

Μωυσής Λίτσης

Δεκατρείς Ευρωβουλευτές της Αριστεράς και των Πρασίνων υπέγραψαν στις Βρυξέλλες κείμενο στήριξης στη συνέχιση του έργου της Επιτροπής Αλήθειας για το Ελληνικό Δημόσιο Χρέος, που είχε συστήσει πέρυσι η πρώην πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η υπογραφή του κειμένου έγινε με αφορμή εκδήλωση της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς(GUE/NLG) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την οποία παρακολούθησαν περισσότερα από 120 άτομα και στην οποία παρουσιάστηκε το μέχρι στιγμής έργο της Επιτροπής. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο συντονιστής του έργου της Επιτροπής Αλήθειας Ερίκ Τουσέν, ο οποίος ήταν ομιλητής στο ένα από τα δύο πάνελ της ημερίδας, «σπανίως έχω δει τόσο γεμάτη την αίθουσα αυτή».

Το κείμενο στήριξης στην Ελληνική Επιτροπή Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος υπογράφουν οι Έλληνες ευρωβουλευτές, Σοφία Σακοράφα (έχει ανεξαρτητοποιηθεί μετά την πρόσφατη διαφωνία της για τη συνθηκολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ), Νίκος Χουντής (Λαϊκή Ενότητα), Κωνσταντίνα Κούνεβα (ΣΥΡΙΖΑ), ο Jean Luc Melenchon από το Μέτωπο της Αριστεράς στη Γαλλία, η Eva Joly από το κόμμα των Πρασίνων, η Barbara Spinelli και η Eleonora Forenza οι οποίες εξελέγησαν με τη Λίστα Τσίπρα στην Ιταλία,, ο Fabio De Masi από το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) της Γερμανίας, η Marina Albiol από την Ενωμένη Αριστερά της Ισπανίας (Izquierda Unida), οι Miguel Urban και η Lola Sanchez από τους Podemos (Ισπανία), η Malin Bjork από το Κόμμα της Αριστεράς (Vänsterpartiet) της Σουηδίας και η Marie Christine Vergiat από το Μέτωπο της Αριστεράς της Γαλλίας.

Στο κείμενο στήριξης επισημαίνεται ότι «αναγνωρίζοντας την πολύτιμη συμβολή της και επιβεβαιώνοντας ότι ο λογιστικός έλεγχος του δημοσίου χρέους υπηρετεί ένα θεμελιώδες κυριαρχικό δικαίωμα των λαών, που θα έπρεπε να τηρείται και να γίνεται σεβαστό από όλες τις Κυβερνήσεις και Αρχές-Θεσμούς, στηρίζουμε τη συνέχιση των εργασιών της Ελληνικής Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους».

Η Επιτροπή είναι πάντα εδώ…

Την Τρίτη (01/03) σε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες μετά την ημερίδα με θέμα «Αναδιάρθρωση του Χρέους - Ξανακτίζοντας τη Δημοκρατία» που οργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ομάδα της Αριστεράς (GUE/NLG), με πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών Σοφίας Σακοράφα, Νίκου Χουντή και Jean Luc Melenchon, η Επιτροπή Αλήθειας ανακοίνωσε τη συνέχιση του έργου της, σε πείσμα του «σαμποτάζ» από τον σημερινό πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση αλλά και την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ανακοίνωσε ακόμη τη μετεξέλιξή της σε Σωματείο, το οποίο θα προχωρήσει σύντομα στην σύγκλιση γενικής συνέλευσης με δυνατότητα συμμετοχής σε αυτήν, πέραν όσων στήριξαν με οποιοδήποτε τρόπο το έργο της στη διάρκεια της θητείας ως προέδρου της Βουλής της κ. Κωνσταντοπούλου, και όσων επιπλέον ενδιαφέρονται για την προσπάθεια συνέχισης της πρωτοβουλίας για λογιστικό έλεγχο του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Μετά την εκδήλωση πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη συνεδρίαση της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους από τον Σεπτέμβριο, με συμμετοχή του Ελληνικού και Διεθνούς δυναμικού της, μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν η ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα, η πρώην πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο επιστημονικός συντονιστής του έργου της Επιτροπής Ερίκ Τουσέν, τονίστηκε ότι «τα μέλη της Επιτροπής, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το καθεστώς δίωξης και υπονόμευσης-εξαφάνισης του έργου της από το σημερινό Πρόεδρο της Βουλής και τις σημερινές κυβερνητικές αρχές, αποφάσισαν να παραμείνουν πιστά προς το καθήκον τους έναντι του Ελληνικού λαού, να μην υποκύψουν στον βίαιο τερματισμό των εργασιών της Επιτροπής, και να συνεχίσουν με όποια μέσα μπορούν το έργο της Επιτροπής. Έτσι, ελήφθη η απόφαση η Επιτροπή να μετατραπεί σε Σωματείο και στην πανηγυρική αυτή συνεδρίαση υπογράφηκε το Καταστατικό του Σωματείου και εξελέγη ομόφωνα το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο, αποτελούμενο από τους: Ζωή Κωνσταντοπούλου, Ερίκ Τουσέν, Γιώργο Κασσιμάτη, Λεωνίδα Βατικιώτη, Χριστίνα Λασκαρίδη, Σταύρο Τομπάζο, Δέσποινα Σπανού, Θάνο Κονταργύρη, Ηλία Μπαντέκα.

Η Ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα αναλαμβάνει, όπως και στην προηγούμενη περίοδο, τις σχέσεις της Επιτροπής με το Ευρωκοινοβούλιο και τα Κοινοβούλια των λοιπών Ευρωπαϊκών Χωρών. Ο Ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής αναλαμβάνει την επικοινωνία της Επιτροπής με τους Ευρωπαϊκή Επιτροπή και λοιπούς Ευρωπαϊκούς Θεσμούς.

Τα ιδρυτικά μέλη

Στα ιδρυτικά μέλη του Σωματείου περιέχονται τα περισσότερα μέλη της Επιτροπής από Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο. Ενδεικτικά, συμμετείχαν στη συνεδρίαση και υπέγραψαν το Καταστατικό της Επιτροπής, ως ιδρυτικά μέλη, οι:

Ζωή Κωνσταντοπούλου, Σοφία Σακοράφα, Ερίκ Τουσέν, Γιώργος Κασσιμάτης, Cephas Lumina (Καθηγητής, πρ. Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας ΟΗΕ για το Χρέος), Diego Borja (πρ. Υπουργός Οικονομικών Ισημερινού, πρ. Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας Ισημερινού), Maria Lucia Fattorelli (πρ. ελεγκτής Υπ. Οικονομικών Βραζιλίας, επικεφαλής Πρωτοβουλίας Λογιστικού Ελέγχου Πολιτών Βραζιλίας), Patric Saurin (Τραπεζικός Υπάλληλος, Συνδικαλιστής, Εκπρόσωπος Πρωτοβουλίας Λογιστικού Ελέγχου Πολιτών Γαλλίας), Michel Husson (Οικονομολόγος, Στατιστικολόγος, Ίδρυμα Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών, Γαλλία), Σταύρος Τομπάζος (Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας Πανεπιστημίου Κύπρου), Ηλίας Μπαντέκας (Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Brunnel University), Χριστίνα Λασκαρίδη (υποψήφια Διδάκτωρ), Δέσποινα Σπανού, Θάνος Κονταργύρης (ATTAC), Γιάννης Παπαδόπουλος, Σπύρος Μαρκέτος (Α.Π.Θ), Λεωνίδας Βατικιώτης, Renaud Vivien (μέλος της CADTM) Olivier Bonfond (συνδικαλιστής, μέλος της Πρωτοβουλίας Λογιστικού Ελέγχου Πολιτών Βελγίου), Μωυσής Λίτσης, Daniel Albarracin, Daniel Munevar, Πέτρος Μηλιαράκης, καθώς και νέα μέλη που είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν στη συνεδρίαση.

Την σύμπραξη και συμπαράστασή τους στη συνέχιση του έργου της Επιτροπής δήλωσαν τα μέλη που δεν κατάφεραν να βρίσκονται στη συνεδρίαση και, ειδικότερα, ο καθηγητής Olivier de Schutter, μέλος του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου ΟΗΕ, η καθηγήτρια Margot Salomon, που πρόσφατα φιλοξένησε στο LSE (London School of Economics) εκδήλωση για την Επιτροπή Αλήθειας με ομιλήτρια τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο καθηγητής Άρης Καζάκος, η Καθηγήτρια Ozlem Onaran, o Γιώργος Μητραλιάς, ο Sergi Cutillas και άλλοι.

Το Τραπεζικό Σύστημα στο Στόχαστρο της Επιτροπής

Η λειτουργία των εγχώριων Τραπεζών αλλά και της ΕΚΤ θα απασχολήσουν τις επόμενες εργασίες της Επιτροπής Αλήθειας, ενώ προγραμματίσθηκε για τις αρχές του καλοκαιριού η επόμενη συνεδρίασή της στην Αθήνα.

Η Επιτροπή Αλήθειας θα διερευνήσει το πώς μετασχηματίστηκε ο ελληνικός τραπεζικός τομέας από τα μέσα του ’90 ενόψει της ελληνικής ένταξης στην ΟΝΕ, πως με όχημα τη μείωση των επιτοκίων μετά την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ, οι τράπεζες οδήγησαν τα ελληνικά νοικοκυριά στην υπερχρέωση και τη δημιουργία χρηματοπιστωτικής φούσκας, πώς η κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008 ενέτεινε την τραπεζική κρίση στην Ελλάδα και πώς στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ευνοήθηκε σκανδαλωδώς η εξαγορά τραπεζικών μετοχών από ιδιώτες επενδυτές (funds) την ώρα που αποκλείστηκαν Έλληνες επενδυτές λόγω και της ισχύος των κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls).

Το πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος όσον αφορά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο για δημοσιοποίηση στα μέσα Μαΐου με αρχές Ιουνίου, οπότε θα δοθεί και στη δημοσιότητα με αφορμή την επέτειο από τον ένα χρόνο της δημοσιοποίησης του προκαταρκτικού πορίσματος για το ελληνικό δημόσιο χρέος τον Ιούνιο του 2015.

Κεντρικοί ομιλητές, στον πρώτο κύκλο της ημερίδας που οργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ομάδα της Αριστεράς (GUE/NLG) ήταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Επιστημονικός Συντονιστής της Επιτροπής Αλήθειας Εric Toussaint, ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Αλήθειας Γιώργος Κασιμάτης, και ο κοινωνιολόγος Benjamin Lemoine. Στη δεύτερη ενότητα τα μέλη της Επιτροπής Αλήθειας Cephas Lumina, Maria Lucia Fatorelli και Diego Borja. Τη συζήτηση συντόνισαν οι ευρωβουλευτές Νίκος Χουντής και Σοφία Σακοράφα, ενώ παρέστησαν πολλοί ευρωβουλευτές της Αριστεράς και των Πρασίνων.

Μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της Επιτροπής, η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Ερίκ Τουσέν μετέβησαν στη Λιέγη, όπου τους υποδέχθηκε ο Δήμαρχος της Πόλης και στη συνέχεια συμμετείχαν σε μία ζωντανή συζήτηση στο Πανεπιστήμιο, σε μία ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα με φοιτητές, κατοίκους της Λιέγης και πολλά μέλη της ελληνικής κοινότητας, με διοργανώτρια την CADTM.

Πηγή:

Comments

Popular posts from this blog

Oct. 7 Reports Implode: Beheaded Babies, NY Times Scandal, & More

Glenn Greenwald    

Πώς ο Γκρίνμπεργκ μπορεί να θάψει το καθεστώς Μητσοτάκη

του system failure    Είναι ξεκάθαρο ότι η αναμφίβολη πρωτοκαθεδρία του καθεστώτος Μητσοτάκη οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά σε μια άκρως επιθετική επικοινωνιακή εκστρατεία που είχε καταφέρει μέχρι στιγμής να κρύβει κάτω από το χαλί (τουλάχιστον ως ένα βαθμό) τον αυταρχισμό και τη διαφθορά του καθεστώτος, καθώς και τις καταστροφικές πολιτικές που εφαρμόζει.  Και δεν είναι πλέον μυστικό, ότι ο άνθρωπος-κλειδί πίσω από αυτή την εκστρατεία είναι ο Αμερικανός δημοσιοσχετίστας, Σταν Γκρίνμπεργκ .    Όμως καθώς το καθεστώς επαναπαύθηκε στις δάφνες της νίκης των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, τα μεγάλα προβλήματα συνέχισαν να συσσωρεύονται και φάνηκε ότι το καθεστώς είτε δεν ήθελε, είτε δεν μπόρεσε να τα αντιμετωπίσει. Έτσι, είδαμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να έρχονται τα πρώτα σημαντικά πλήγματα στην πρωτοκαθεδρία του, μέσα από τα αποτελέσματα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Παρόλα αυτά, η αλαζονεία των καθεστωτικών στελεχών παρέμεινε αμετάβλητη, καθώς θεώρησαν ότι η τραγωδία των Τ

Zionist and US imperialist criminals are about to grab the natural gas off shore Gaza

globinfo freexchange   As the genocide against Palestinians of Gaza is about to be completed with an act of unprecedented brutality by the Zionists and butcher Netanyahu through the bombardment of about 1.4 million civilians in Rafah, it seems that they have already set their next primary goal. Which, in short, is to grab the natural gas resources off shore Gaza, together with their US imperialist buddies whose contribution to the genocide has been undoubtedly critical.     As already reported , in 2007, Hamas came to power and Israel launched an offensive on Gaza Strip, leaving behind 1,400 dead Palestinians, but taking with it the gas fields. Within a year, Israel announced the discovery of the Leviathan natural gas field, which did include Gaza's riches, valued at 453 billion dollars. But Gazans have been denied around 47 billion dollars in revenue. As for Tel Aviv, it's gunning to become a new hub. At that moment in time, that is 2022, Russian oil and gas were sanctioned.

Israel’s Descent Into Madness & the Holocaust Comparison

BreakThrough News   Rania Khalek was joined by Tarik Cyril Amar, a historian from Germany and associate professor at Koc University in Istanbul, to discuss Israel’s descent into genocidal fascism. Prof. Amar addresses whether it’s useful to make Holocaust and Nazi comparisons and the real reason behind the West’s unshakeable loyalty attitude when it comes to Israel’s barbarism.   

Neocon Queen Victoria Nuland Ends Her Reign: Exposing a Catastrophic Career

Glenn Greenwald    

The Shadowy, Intelligence-Linked Group Driving the US Towards War With Iran

"United Against Nuclear Iran does not miss an opportunity to try to bring the United States closer to a military conflict with Iran. And on the other side of the equation, they also have worked very hard to oppose efforts to de-escalate the U.S.-Iran relationship."   by Alan Macleod   Part 7 - A Lesson From History   The history of Iran has been intimately intertwined with the United States since at least 1953 when Washington orchestrated a successful coup against Prime Minister Mohammad Mosaddegh. Mosaddegh had refused U.S. demands to stamp out Communist influences in his country and had nationalized the nation’s oil. The U.S. installed Shah Mohammad Reza Pahlavi as a puppet ruler. An unpopular and authoritarian ruler, the Shah was overthrown in the Revolution of 1979. Since then, it has become a target for regime change, and its nuclear program is something of an obsession in the West. Often orchestrated by UANI officials while they were in government, the U.S. has carried

Το σκάσιμο της φούσκας Μητσοτάκη με νέα επίσημη χρεοκοπία και οριστικό τέλος της μεταπολίτευσης

του system failure   Τα αποτελέσματα των εκλογών της 25ης Ιουνίου ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενα όσον αφορά τις πρώτες θέσεις με βάση και τα αποτελέσματα της πρώτης κάλπης του Μαίου. Αν συμπεριλάβουμε και το ποσοστό της αναμενόμενης αποχής, δεν μας έδωσαν κάποια ιδιαίτερη έκπληξη. Αυτό όμως που φαίνεται να αιφνιδίασε ακόμα και το συστημικό κατεστημένο, είναι η είσοδος των δύο υπερσυντηρητικών, ακροδεξιών κομμάτων Νίκη και Σπαρτιάτες, με το τελευταίο να έχει ξεκάθαρες διασυνδέσεις με τον πρώην Χρυσαυγίτη, Ηλία Κασιδιάρη. Παρά τη μεγάλη νίκη Μητσοτάκη, οι μιντιακοί ινστρούχτορες της καθεστωτικής προπαγάνδας εμφανίστηκαν σε γενικές γραμμές "μουδιασμένοι" και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το συστημικό κατεστημένο (δηλαδή τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που ελέγχουν και το σύνολο των μεγάλων ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας), πέτυχε μόνο έναν από τους τέσσερις μεγάλους στόχους που είχε θέσει εξ'αρχής. Μιλώντας με ποδοσφαιρικούς όρους, ουσιαστικά έχασε με σκορ 3-1.   Ο μεγάλος στόχος πο

Study Finds Media Giants New York Times, CNN, and Fox News Pushing for US War in Yemen

by Alan Macleod  Part 2 - Biased Reporting MintPress conducted a study of four leading American outlets: The New York Times , CNN, Fox News and NBC News. Together, these outlets often set the agenda for the rest of the media system and could be said to be a reasonable representation of the corporate media spectrum as a whole. Using the search term “Yemen” in the Dow Jones Factiva global news database, the fifteen most recent relevant articles from each outlet were read and studied, giving a total sample of 60 articles. All articles were published in January 2024 or December 2023. The study found the media wildly distorted reality, presenting a skewed picture that aided U.S. imperial ambitions. For one, every article in the study (60 out of 60) used the word “Houthis” rather than “Ansar Allah” to describe the movement which took part in the Yemeni Revolution of 2011 and rose up against the government in 2014, taking control of the capital Sanaa, becoming the new de facto government. Ma

The truth about Alexei Navalny

Glenn Greenwald / Dangerous Ideas with Lee Camp / The Hill /  

Top German military commanders plan direct attacks on Russia

by Johannes Stern  Top German generals and the German government are discussing in concrete terms how “Taurus” cruise missiles can be delivered to Ukraine and used against Russian targets. This emerged from an approximately 30-minute conversation on February 19, which was reportedly intercepted by Russian intelligence and published over the weekend by the Russian news channel RT. The conversation involved Air Force Inspector Ingo Gerhartz, Head of Operations and Exercises in the Luftwaffe Command Frank Gräfe and two lieutenant colonels of the Bundeswehr (armed forces) Space Command named Fenske and Florstedt. According to their own statements, the military commanders met to prepare a meeting with Defense Minister Boris Pistorius (Social Democrats, SPD) and to discuss with him whether and how the Taurus can be delivered to Kiev and used against the nuclear-armed power Russia. Pistorius wanted to “ get really deep into Taurus, ” Gerhartz began the conversation. He leaves no doubt that he