Skip to main content

Μια ιδιαίτερα κρίσιμη Τρίτη για τις ΗΠΑ και όχι μόνο


Μπορεί εδώ να αντιμετωπίζουμε τεράστια προβλήματα με το προσφυγικό, την οικονομική κρίση και τις βάρβαρες, καταστροφικές εμμονές των τεχνοκρατών του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Χρηματοπιστωτικής Δικτατορίας, όμως στην άλλη μεριά του Ατλαντικού συντελούνται, αυτή τη στιγμή, ορισμένες κρίσιμες διεργασίες, οι οποίες ενδεχομένως να επηρεάσουν άμεσα και πολύ βαθιά τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο και κατ'επεταση σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Από το ThePressProject (με συνεχείς ενημερώσεις για την σημερινή κρίσιμη μέρα):

Η «σούπερ Τρίτη», η ημέρα δηλαδή που 12 πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών αποφασίζουν για τους εκλέκτορες στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών, θεωρείται ο σημαντικότερος κόμβος για τους περισσότερους υποψήφιους. Το αποτέλεσμα των καλπών είναι συνήθως και αυτό που ορίζει ποιοί θα αποσυρθούν από την μάχη για το χρίσμα του κόμματός τους.

Σε αυτή την κρίσιμη καμπή της ιστορίας, όπου η προσφυγική κρίση συνταράσσει την Αφρική και απειλεί τη συνοχή της Ευρώπης οι «προκριματικές» εκλογές των ΗΠΑ αποκτάνε ιδιαίτερη βαρύτητα, ιδίως όταν η επικράτηση του Τράμπ στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων ή του Σάντερς σε αυτό των Δημοκρατικών θα μπορούσε να αλλάξει από την επόμενη ημέρα τις γεωστρατηγικές ισορροπίες.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος αυτή τη στιγμή για το Αμερικανικό κατεστημένο λέγεται Μπέρνι Σάντερς. Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο:

Η νέα πολιτική θύελλα που σαρώνει τις ΗΠΑ λέγεται Μπέρνι Σάντερς. Ο υποψήφιος για την ηγεσία των Δημοκρατικών και κατ'επέκταση για την προεδρία των ΗΠΑ, ήρθε κυριολεκτικά από το πουθενά και σπέρνει τρόμο στο Αμερικανικό κατεστημένο. Οι υποστηρικτές του αυξάνονται με εκθετικό ρυθμό, παρόλο που παραδέχεται με "θράσος" στις ομιλίες του ότι είναι Δημοκράτης Σοσιαλιστής, κάτι που πριν μερικά χρόνια θεωρούνταν σχεδόν "ύβρις" στην Αμερική του βάρβαρου νεοφιλελευθερισμού.

Ο Σάντερς χρησιμοποιεί τακτικά στις ομιλίες του το παράδειγμα του Ρούσβελτ. Σε μια από αυτές, χρησιμοποίησε και την φράση του "Αναγκάστε με να το κάνω.", θέλοντας να τονίσει ότι η μεγάλη δύναμη βρίσκεται στο λαό και ότι μόνο αν ο λαός αντιδράσει, υπάρχει ελπίδα για πραγματική αλλαγή, για μια πολιτική επανάσταση, όπως λέει συχνά.


Βλέποντας τη δυναμική που αποκτάει ο Σοσιαλιστής Σάντερς, το κατεστημένο φαίνεται ότι κατασκευάζει ένα αντίπαλο δέος, που λέγεται Ντόναλντ Τραμπ, βασισμένο πάνω στον ρατσισμό και το κλίμα ξενοφοβίας που καλλιεργείται εντέχνως από τους μηχανισμούς του.

Η Χίλαρι Κλίντον, αποτελεί το αγαπημένο παιδί του κατεστημένου στις ΗΠΑ, αλλά σε περίπτωση "ατυχήματος", δηλαδή, επικράτησης του Μπέρνι Σάντερς στην ηγεσία των Δημοκρατικών, υπάρχει έτοιμη η λύση ανάγκης που λέγεται Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ προωθείται ως το αντίπαλο αντι-καθεστωτικό δέος, αλλά μιλάει ελάχιστα για κοινωνικές πολιτικές που θα ανακούφιζαν τη μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών και θα μείωναν την τεράστια ανισότητα. Και είναι πολύ φυσικό, καθώς το πιθανότερο είναι να ενεργήσει υπέρ της τάξης του, δηλαδή των δισεκατομμυριούχων, κυρίως μέσα από ακόμα περισσότερες φοροαπαλλαγές.

Και ενώ ο Τραμπ ποντάρει στον ρατσισμό και την ξενοφοβία για να προσελκύσει τους συντηρητικούς ψηφοφόρους, το Αμερικανικό βαθύ κράτος δεν θα είχε πρόβλημα να τον σύρει σε ένα ακόμα αδιέξοδο πόλεμο για να εξυπηρετήσει τις επιδιώξεις του. Ενώ στο εσωτερικό, δεν θα άλλαζαν και πολλά, αφού η ασυδοσία των τραπεζών και του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος της πλειοψηφίας των Αμερικανών, αναμένεται να συνεχιστεί επί πιθανής προεδρίας του.

Ο Σάντερς είναι ακόμα αουτσάιντερ απέναντι στη Χίλαρι Κλίντον, αλλά σε περίπτωση που σήμερα γίνει το θαύμα και καταφέρει να επικρατήσει στις περισσότερες πολιτείες, τότε οι Αμερικανοί θα έχουν για πρώτη φορά, εδώ και αρκετές δεκαετίες, μια πραγματική εναλλακτική για την προεδρία των ΗΠΑ, που μπορεί να επιφέρει μια πραγματική αλλαγή, απέναντι στην επέλαση της νεο-Φεουδαρχίας, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο:

... υπάρχει ακόμα μια μοναδική ευκαιρία στον Δυτικό κόσμο με την ανέλπιστη δυναμική που έχει αποκτήσει ο υποψήφιος για την ηγεσία των Δημοκρατικών, Μπέρνι Σάντερς. Ο Σάντερς έχει μακρύ δρόμο να διανύσει μέχρι την προεδρία των ΗΠΑ, αλλά ήδη απολαμβάνει μια εκρηκτικά αυξανόμενη υποστήριξη από τον Αμερικανικό λαό, που φαίνεται να αρχίζει να συνειδητοποιεί τη δύναμή του προκειμένου να ανατρέψει το κατεστημένο.

Παρά τα όποια προβλήματα, είναι βέβαιο ότι η Ευρωπαϊκή Αριστερά παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον τις πολιτικές εξελίξεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Σε περίπτωση που το τρελό όνειρο γίνει πραγματικότητα και ο Σάντερς καταφέρει να εκλεγεί ως ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, η προοπτική ενός παγκόσμιου συνασπισμού των προοδευτικών δυνάμεων κατά της νεο-Φεουδαρχικής τυραννίας, μπορεί να καταστεί πολύ πιο πιθανή.


Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Σάντερς δεν μασάει τα λόγια του. Τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της Ελλάδας στο πρόβλημα χρέους και κατά των πολιτικών λιτότητας, ενώ σε όλα τα ντιμπέιτ με την Χίλαρι Κλίντον, δηλώνει ξεκάθαρα πως θα βάλει τέλος στην ασυδοσία της Γουόλ Στριτ και θα καταψηφίσει τις νεο-Φεουδαρχικές συμφωνίες τύπου TTIP, σε αντίθεση με την αντίπαλό του, που αποφεύγει να πάρει ξεκάθαρη θέση.

Comments

  1. Αν κάνουμε την υπόθεση ότι ο Σάντερς κερδίζει τη Σούπερ Τρίτη και τελικά το χρίσμα και τελικά τις εκλογές, τι διασφαλίζει ότι θα ακολουθήσει το πρόγραμμά που έχει εξαγγείλει; ο λόγος του;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κανείς πολιτικός ποτέ στην ιστορία δεν διασφάλισε τίποτα. Δεν είναι ο λόγος του, αλλά η πορεία του διαχρονικά, η οποία δεν έχει καμία σχέση με τους υπόλοιπους "φυτευτούς" του συστήματος. Το κυρίαρχο σύστημα παντού είναι πάρα πολύ ισχυρό. Ο Σάντερς θα προσπαθήσει να εφασμόσει όσα περισσότερα μπορεί. Όσο μεγαλύτερη υποστήριξη θα έχει από τον λαό, τόσο περισσότερα θα είναι αυτά.

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Oct. 7 Reports Implode: Beheaded Babies, NY Times Scandal, & More

Glenn Greenwald    

Πώς ο Γκρίνμπεργκ μπορεί να θάψει το καθεστώς Μητσοτάκη

του system failure    Είναι ξεκάθαρο ότι η αναμφίβολη πρωτοκαθεδρία του καθεστώτος Μητσοτάκη οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά σε μια άκρως επιθετική επικοινωνιακή εκστρατεία που είχε καταφέρει μέχρι στιγμής να κρύβει κάτω από το χαλί (τουλάχιστον ως ένα βαθμό) τον αυταρχισμό και τη διαφθορά του καθεστώτος, καθώς και τις καταστροφικές πολιτικές που εφαρμόζει.  Και δεν είναι πλέον μυστικό, ότι ο άνθρωπος-κλειδί πίσω από αυτή την εκστρατεία είναι ο Αμερικανός δημοσιοσχετίστας, Σταν Γκρίνμπεργκ .    Όμως καθώς το καθεστώς επαναπαύθηκε στις δάφνες της νίκης των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, τα μεγάλα προβλήματα συνέχισαν να συσσωρεύονται και φάνηκε ότι το καθεστώς είτε δεν ήθελε, είτε δεν μπόρεσε να τα αντιμετωπίσει. Έτσι, είδαμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να έρχονται τα πρώτα σημαντικά πλήγματα στην πρωτοκαθεδρία του, μέσα από τα αποτελέσματα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Παρόλα αυτά, η αλαζονεία των καθεστωτικών στελεχών παρέμεινε αμετάβλητη, καθώς θεώρησαν ότι η τραγωδία των Τ

Zionist and US imperialist criminals are about to grab the natural gas off shore Gaza

globinfo freexchange   As the genocide against Palestinians of Gaza is about to be completed with an act of unprecedented brutality by the Zionists and butcher Netanyahu through the bombardment of about 1.4 million civilians in Rafah, it seems that they have already set their next primary goal. Which, in short, is to grab the natural gas resources off shore Gaza, together with their US imperialist buddies whose contribution to the genocide has been undoubtedly critical.     As already reported , in 2007, Hamas came to power and Israel launched an offensive on Gaza Strip, leaving behind 1,400 dead Palestinians, but taking with it the gas fields. Within a year, Israel announced the discovery of the Leviathan natural gas field, which did include Gaza's riches, valued at 453 billion dollars. But Gazans have been denied around 47 billion dollars in revenue. As for Tel Aviv, it's gunning to become a new hub. At that moment in time, that is 2022, Russian oil and gas were sanctioned.

Israel’s Descent Into Madness & the Holocaust Comparison

BreakThrough News   Rania Khalek was joined by Tarik Cyril Amar, a historian from Germany and associate professor at Koc University in Istanbul, to discuss Israel’s descent into genocidal fascism. Prof. Amar addresses whether it’s useful to make Holocaust and Nazi comparisons and the real reason behind the West’s unshakeable loyalty attitude when it comes to Israel’s barbarism.   

Neocon Queen Victoria Nuland Ends Her Reign: Exposing a Catastrophic Career

Glenn Greenwald    

The Shadowy, Intelligence-Linked Group Driving the US Towards War With Iran

"United Against Nuclear Iran does not miss an opportunity to try to bring the United States closer to a military conflict with Iran. And on the other side of the equation, they also have worked very hard to oppose efforts to de-escalate the U.S.-Iran relationship."   by Alan Macleod   Part 7 - A Lesson From History   The history of Iran has been intimately intertwined with the United States since at least 1953 when Washington orchestrated a successful coup against Prime Minister Mohammad Mosaddegh. Mosaddegh had refused U.S. demands to stamp out Communist influences in his country and had nationalized the nation’s oil. The U.S. installed Shah Mohammad Reza Pahlavi as a puppet ruler. An unpopular and authoritarian ruler, the Shah was overthrown in the Revolution of 1979. Since then, it has become a target for regime change, and its nuclear program is something of an obsession in the West. Often orchestrated by UANI officials while they were in government, the U.S. has carried

Το σκάσιμο της φούσκας Μητσοτάκη με νέα επίσημη χρεοκοπία και οριστικό τέλος της μεταπολίτευσης

του system failure   Τα αποτελέσματα των εκλογών της 25ης Ιουνίου ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενα όσον αφορά τις πρώτες θέσεις με βάση και τα αποτελέσματα της πρώτης κάλπης του Μαίου. Αν συμπεριλάβουμε και το ποσοστό της αναμενόμενης αποχής, δεν μας έδωσαν κάποια ιδιαίτερη έκπληξη. Αυτό όμως που φαίνεται να αιφνιδίασε ακόμα και το συστημικό κατεστημένο, είναι η είσοδος των δύο υπερσυντηρητικών, ακροδεξιών κομμάτων Νίκη και Σπαρτιάτες, με το τελευταίο να έχει ξεκάθαρες διασυνδέσεις με τον πρώην Χρυσαυγίτη, Ηλία Κασιδιάρη. Παρά τη μεγάλη νίκη Μητσοτάκη, οι μιντιακοί ινστρούχτορες της καθεστωτικής προπαγάνδας εμφανίστηκαν σε γενικές γραμμές "μουδιασμένοι" και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το συστημικό κατεστημένο (δηλαδή τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που ελέγχουν και το σύνολο των μεγάλων ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας), πέτυχε μόνο έναν από τους τέσσερις μεγάλους στόχους που είχε θέσει εξ'αρχής. Μιλώντας με ποδοσφαιρικούς όρους, ουσιαστικά έχασε με σκορ 3-1.   Ο μεγάλος στόχος πο

Study Finds Media Giants New York Times, CNN, and Fox News Pushing for US War in Yemen

by Alan Macleod  Part 2 - Biased Reporting MintPress conducted a study of four leading American outlets: The New York Times , CNN, Fox News and NBC News. Together, these outlets often set the agenda for the rest of the media system and could be said to be a reasonable representation of the corporate media spectrum as a whole. Using the search term “Yemen” in the Dow Jones Factiva global news database, the fifteen most recent relevant articles from each outlet were read and studied, giving a total sample of 60 articles. All articles were published in January 2024 or December 2023. The study found the media wildly distorted reality, presenting a skewed picture that aided U.S. imperial ambitions. For one, every article in the study (60 out of 60) used the word “Houthis” rather than “Ansar Allah” to describe the movement which took part in the Yemeni Revolution of 2011 and rose up against the government in 2014, taking control of the capital Sanaa, becoming the new de facto government. Ma

The truth about Alexei Navalny

Glenn Greenwald / Dangerous Ideas with Lee Camp / The Hill /  

Israel Carries Out Most Sadistic Massacre, Opens Fire On Gaza Aid Convoy

Richard Medhurst