Skip to main content

Oι υπόγειες σχέσεις Τουρκίας και ISIS

«Παιχνίδια παραφροσύνης» τα χαρακτήρισε ο αρθρογράφος της Hurriyet Γιουσούφ Κανλί - «πισώπλατη μαχαιριά από τους συνεργούς των τρομοκρατών» ήταν η πολύ πιο σκληρή εκδοχή που επέλεξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο,τι από τα δύο κι εάν ισχύει, η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού Sukhoi από την Τουρκία στην συριακή μεθόριο και η κατακόρυφη κλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης, φέρνει για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο τις υπόγειες σχέσεις της Αγκυρας με τον ISIS και, κυρίως, το σκέλος που αφορά τον εξοπλισμό και την χρηματοδότηση των τζιχαντιστών και των συμμάχων τους.

«Εχει δίκιο ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτηρίζοντας την Τουρκία συνεργό των τρομοκρατών;», ρωτά ο αρθρογράφος του Guardian Martin Chulov, και προς απάντηση παραθέτει συγκεκριμένα, και αποδεδειγμένα, στοιχεία και γεγονότα των τελευταίων ετών.

«Η σχέση που κατήγγειλε ο ρώσος πρόεδρος μετά την κατάρριψη του μαχητικού είναι περίπλοκη και περιλαμβάνει συγκεκριμένους δεσμούς τούρκων αξιωματούχων με υψηλόβαθμους παράγοντες του ISIS», γράφει η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι από τους πρώτους κιόλας μήνες του πολέμου η Τουρκία ήταν το κράτος εκείνο που είχε την πιο ενεργό εμπλοκή και τα μεγαλύτερα διακυβεύματα στην εκστρατεία κατά του Ασαντ απ΄ όλες τις περιφερειακές δυνάμεις της περιοχής.

«Τα τουρκικά σύνορα ήταν η κύρια οδός για τους, πάσης φύσεως και προέλευσης μαχητές, που ήθελαν να εισέλθουν στη Συρία», γράφει ο Guardian. «Οι στρατιωτικές της βάσεις της χώρας χρησιμοποιούνταν για τη διανομή όπλων και την εκπαίδευση των ανταρτών μαχητών.

Η κίνηση ήταν επίσης μεγάλη και στα διεθνή αεροδρόμια της Τουρκίας Πολλοί, εαν όχι όλοι, από τους 15.000 με 20.000 ξένους μαχητές του ISIS έφθασαν στα συριακά εδάφη είτε μέσω των αεροδρομίων της Κωνσταντινούπολης και των Αδάνων είτε μέσω των μεσογειακών λιμανιών της χώρας.

Η μαζική αυτή εισροή μαχητών προσέφερε γόνιμο έδαφος στους συμμάχους του Ασαντ, πολύ πριν την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, να διακηρύσσουν ότι η Τουρκία υποστηρίζει το ISIS.

Από τα μέσα του 2012, όταν οι τζιχαντιστές άρχισαν να ταξιδεύουν προς τη Συρία, η παρουσία τους ήταν εμφανής σε όλα τα σημεία της διαδρομής προς τα σύνορα: Στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, στις νότιες πόλεις Χατάι και Γκαζιαντέπ, οι οποίες και οι δυο βρίσκονται σε κομβικά σημεία, και στα χωριά των συνόρων.

Οι ξένοι μαχητές που πήγαιναν στα μέτωπα του πολέμου ακολουθούσαν σταθερά αυτές τις διαδρομές μέχρι και τα τέλη του 2014 όταν, μετά από την κλιμάκωση τη πίεσης Ευρωπαϊκης Ενωσης και ΗΠΑ προς την Τουρκία, άρχισαν συντονισμένες προσπάθειες για να ανακόπτεται η πορεία τους και να γυρίζουν πίσω.

Μέχρι τότε, όμως, το ISIS, είχε ήδη γίνει κυρίαρχη δύναμη σε τμήματα της ανατολικής και της βόρειας Συρίας. Είχε ενσωματώσει τις κατακερματισμένες, άνευ ιδεολογικής συγκρότησης, φράξιες της συριακής αντιπολίτευσης και ισλαμικών ομάδων που είχαν υποστηριχθεί από την Τουρκία και διασφάλιζαν ότι οποιαδήποτε διακυβέρνηση κι εάν προέκυπτε από τα ερείπια της Συρίας ουδεμία σχέση θα είχε με τους αρχικούς στόχους της επανάστασης.

Η συνάθροιση αυτή σήμανε συναγερμό στην ευρωπαϊκή διπλωματία, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα πως η τουρκική ηγεσία βλέπει με συμπάθεια τους συντηρητικούς ισλαμιστές που συνέρρεαν στην περιοχή για να πολεμήσουν τον Ασαντ - τον Ασαντ, που ήταν φίλος του Ταγίπ Ερντογάν μέχρι τη βίαιη καταστολή της εξέγερσης του 2011. «Μετα απο εκεινα τα γεγονότα έγινε εχθρός», σημειώνει δυτικός αξιωματούχος τονίζοντας: «Ο Ερντογάν είχε επιχειρήσει να γίνει ο μέντορας του Ασαντ. Αλλά μετά την μεγάλη καταστολή των διαδηλώσεων ένιωσε προσβεβλημένος. Κι έτσι φθάσαμε εδώ που βρισκόμαστε σήμερα».

Οσο η Συρία κατέρρεε, η Τουρκία διπλασίαζε την στήριξή της σε μια σειρά απο ομάδες ανταρτων, αλλά την ίδια ωρα άρχισε να αναγνωρίζει ότι οι τζιχαντιστές πoυ περνούσαν από το έδαφός της ήταν μια σοβαρή απειλή.

Παρά αυτή τη στροφή όμως, οι δεσμοί της Τουρκίας με κάποια τμήματα του ISIS συνέχισαν να αναπτύσσονται. Τούρκοι επιχειρηματίες έκλειναν προσοδοφόρες συμφωνίες με τους λαθρέμπορους πετρελαίου του Isis, στέλνοντας έτσι τουλάχιστον 10 εκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα στα ταμεία της τρομοκρατικής οργάνωσης και παίροντας τη θέση της Συρίας ως ο μεγαλύτερος πελάτης της. Τα δύο τελευταία χρόνια, υψηλόβαθμα στελέχη του Isis έχουν δηλώσει στον Guardian ότι η Τουρκία προτιμά να μένει έξω από τον δρόμο τους και σπάνια έχει αντιπαρατεθεί ευθέως μαζί τους.

Στους κύκλους των υπηρεσιών πληροφοριών η ανησυχία εντάθηκε. Οι δεσμοί αυτοί ξεπερνούσαν πια το δόγμα «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου» και πολύ δυσκολα μπορούσαν να αιτιολογηθουν ως μια κατά συνθήκη συμμαχία. Οι φόβοι εντάθηκαν το Μάιο, όταν σε επιδρομή κομάντο των ΗΠΑ στην αντολική Συρία σκοτώθηκε ο Αμπού Σαγιάφ, ο άνθρωπος που είχε την ευθύνη για το εμπόριο πετρελαίου του Isis.

Στους σκληρούς δίσκους που κατείχε ο Σαγιάφ εντοπίστηκαν στοιχεία που αποκάλυψαν διασυνδέσεις ανώτερων παραγόντων του ISIS με τούρκους αξιωματούχους. Στις αναφορές που εστάλησαν σε Ουάσινγκτον και Λονδίνο υπήρχε η προειδοποίηση πως οι αποκαλύψεις αυτές θα μπορούσαν να έχουν «σοβαρές πολιτικές συνέπειες».

Λίγο αργότερα, η Τουρκία άνοιξε νέο μέτωπο κατά του PKΚ. Ταυτόχρονα, επέτρεψε στις ΗΠΑ να χρησιμοποιούν τη βάση τους στο Ινκιρλίκ για επιδρομές κατά του ISIS, δεσμευόμενη ότι θα εμπλακεί και εκείνη στις επιχειρήσεις κατά της οργάνωσης. Εκτοτε τα Τουρκικά μαχητικά φέρονται να κάνουν επιθέσεις αποκλειστικά κατά στόχων του PKK εντός των συνόρων της και στη Συρία, όπου το YPG, στρατιωτικός σύμμαχος του ΡΚΚ, εμφανίζεται ως η μόνη αποτελεσματική δύναμη μάχης κατά του ISIS, επιχειρεώντας υπό την κάλυψη των αμερικανικών μαχητικών.

Ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ανοιχτά ότι οι Κούρδοι, - ο βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ στη Συρία - αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας από ότι το ISIS. Παρ' όλα αυτα η νατοϊκη Τουρκία εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται ως σύμμαχος από την Ευρώπη. Οι αμερικανοί και οι βρετανοί δείχνουν λιγότερο ερωτευμένοι μαζί της πλέον, αλλά δεν δείχνουν πρόθυμοι να κάνουν και πολλά γι αυτό. Η ανησυχία αμφοτέρων είναι πως η όποια διαφορετική κίνησή τους θα μπορούσε να προσθέσει μια ακόμη μεταβλητή σε μία ήδη ιδιαίτερα ασταθή περιοχή, όπου συμμαχίες, στρατηγικές και παρενέργειες αλλάζουν συνεχώς.

«Η Τουρκία πιστεύει ότι μπορεί να τα ελέγχει όλα», λέει υψηλόβαθμος δυτικός αξιωματούχος. «Ομως, ο έλεγχος τους έχει ξεφύγει πια. Το ISIS έγινε μπούμερναγκ που τους χτύπησε στην καρδιά της Αγκυρας (με την διπλή βομβιστική επίθεση του περασμένου Οκτωβρίου) κι αυτό θα τους στοιχειώνει για πολύ καιρό».

Πηγή:

Comments

Popular posts from this blog

Διπλό στρατηγικό χτύπημα Τσίπρα κατά του καταρρέοντος Μητσοτακικού καθεστώτος

globinfo freexchange   Η είδηση έπεσε σαν βόμβα και παρόλο που η μιντιακή χούντα προσπάθησε (όπως πάντα) να υποβαθμίσει το γεγονός, η σούπα χάλασε από μια νέα ομάδα ποντικών που θέλησαν να πηδήξουν από το βυθιζόμενο Μητσοτακικό καράβι, πριν προλάβει να τους συμπαρασύρει η τρικυμία των εξελίξεων.   Αναφερόμαστε στην κατάρρευση της θεωρίας της σκευωρίας που έστησε το καθεστώς όσον αφορά το σκάνδαλο Novartis. Όπως ανέφερε το left.gr :                        H απόφαση «κόλαφος» του Δικαστικού Συμβουλίου για τα κακοστημένα κατηγορητήρια της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε βάρος δημοσιογράφων που αποκάλυψαν το σκάνδαλο Novartis, εκθέτει πρώτον από όλους τον πρωθυπουργό ο οποίος είχε προεξοφλήσει από το βήμα της Βουλής την ενοχή τους με βαρείς χαρακτηρισμούς σε μια προσπάθεια να επηρεάσει τη Δικαιοσύνη. Πράγματι, η απόφαση αφήνει απόλυτα εκτεθειμένο τον Μητσοτάκη, που με θράσος από το βήμα της βουλής επιχείρησε με άθλιους χαρακτηρισμούς να στοχοποιήσει τους δημοσιογράφους (κυρίως Παπαδάκου και Βαξε

US imperialists sacrifice their European branch on the altar of their proxy war against Russia in Ukraine

globinfo freexchange   To arm the nazis and destroy Ukraine by dragging the country into a war with Russia wasn't enough for the ruthless US imperialists. They had to throw into the arena the entire Europe.    Yet, apart from a few - highly uncertain - successes so far, (coming from one of its most dirty proxy wars), the declining US empire discovers that it has to pay a huge price, just only to challenge the rise of its global rivals. It appears that, so far, the US imperialists are close to fulfill two of their key goals.    First, to lure Sweden and Finland into the NATO trap. A move that could be proved disastrous for two of the most prosperous and advanced European countries, whose achievements materialized (to a high degree) due to decades of neutrality.   Second, to force Russia into a long attrition war with Ukraine. Since already 2014, we wrote that the US imperialists wanted to challenge Putin in order to drag Russia in an endless attrition war in East Ukraine and this

Iran & Russia pledge to cut US dollar from global trade, strengthen China alliance

Multipolarista   Russian President Vladimir Putin visited Iran, signed a $40 billion energy cooperation agreement, and pledged to strengthen their economic and military alliance with China. Moscow and Tehran also called to drop the US dollar and use local currencies for trade.

Do it like the Fed: ECB raises key interest rates, creates money circulation loop for big banks and corporations

globinfo freexchange   Inside the storm of inflation, the European Central Bank suddenly thought that it would be a good idea to raise key interest rates for the first time in 11 years.  According to Deutsche Welle (DW) [emphasis added]:                       The ECB raised its negative benchmark deposit rate by 50 basis points from minus 0.5% to 0%, lifting the bank's deposit facility out of negative territory for the first time in eight years. The announcement came as a surprise as the bank had initially hinted that it would hike the rate by 25 basis points only .    It's remarkable that DW's analyst, Kristie Pladson, stated that " ... this is a historic decision they've taken now - first hike in eleven years, so, on that level, it's a little bit unclear exactly what effect it's going to have ... "   However, one thing ECB's move will surely affect, is money access for most of the Europeans. As Pladson says:                      ... what we do

Francis Fukuyama is right: Socialism is the only alternative to liberalism

In Liberalism and Its Discontents, Francis Fukuyama diagnoses the political and psychological malaise caused by capitalism. His analysis makes one thing clear: liberalism is incapable of addressing the social, economic, and ecological crises it faces.    by Samuel McIlhagga  Part 1 In a CNN interview, after another round of the US government’s sanctions on Russia, the following exchange took place between the show’s host and President Joe Biden’s economic adviser Brian Deese:               CNN: What do you say to those families that say, “Listen, we can’t afford to pay $4.85 a gallon for months if not years, this is just not sustainable”?         Deese: Well, what you heard from the president today was a clear articulation of the stakes. . . . This is about the future of the liberal world order and we have to stand firm. The events of the past two years, from the start of the global pandemic to the war in Ukraine, and now the global food shortage, are clear signs that liberalism, as a

Mexico’s President gives Joe Biden a big history lesson

Latin American nations are putting themselves on the front line for the sovereignty of certain countries, and are backing progressive processes in others   by Rodrigo Guillot   Part 1 Mexico’s President Andrés Manuel López Obrador (AMLO) visited the United States on July 12 and offered five proposals to US President Joe Biden. These proposals are based on AMLO’s in-depth knowledge of Mexican history and his reading of the economic crisis in the United States, which seems to be losing its edge as a global leader. The first of the proposals that AMLO made was about Mexico allowing US consumers to fill gasoline tanks on the Mexican side of the border. By doing so, it is permitting the United States to ease its inflation crisis. AMLO offered to double the supply of gasoline in Mexico in his show of support to further ease the crisis. Second, AMLO said that Mexico would provide for more than 600 miles of gas pipelines along the US–Mexico border to help transport natural gas from Texas to Ar

Paul Mason’s covert intelligence-linked plot to destroy The Grayzone exposed

Leaked emails reveal British journalist Paul Mason plotting with an intel contractor to destroy The Grayzone through “relentless deplatforming” and a “full nuclear legal” attack. The scheme is part of a wider planned assault on the UK left.   by Kit Klarenberg and Max Blumenthal Part 5 - Consulting Nina Jankowicz on paranoid scheme against Consortium News On April 8, Mason emailed Khan to express alarm about a piece in Consortium News , the independent news platform founded by the late Robert Parry in 1995, questioning the Western narrative of the Bucha massacre. “ Who’s behind Consortium News? ”, the subject header read. Assistance soon arrived from none other than Andy Pryce from the Counter Disinformation and Media Development unit at the UK Foreign Office. To learn more about Consortium News , Pryce had consulted Nina Jankowicz, then the chief of the Department of Homeland Security’s newly inaugurated Disinformation Governance Board. (Jankowicz would resign her post in disgrace jus

Official documents prove “Top Gun: Maverick” is military propaganda

by Alan Macleod   Part 4 - Hollywood: the military’s wingman   “Top Gun: Maverick” has been produced at a time when the United States is currently throttling Iran with illegal and deadly sanctions. In early 2020, the Trump administration assassinated top Iranian general and statesman Qassem Soleimani, and influential figures in the United States have called for an unprovoked nuclear attack on the country. Yet none of this context is mentioned, leaving the legality of the depicted attack unquestioned. As Stahl told MintPress , the basic assumption is that “ the U.S. has the right to violate international law and strike any country for any reason. ” “ Imagine if this film came out of Iran and was about striking an Israeli or U.S. nuclear facility, ” he said. “ Heads would explode with accusations of hard-line propaganda. ” Therefore, “Top Gun: Maverick” falls in line in promoting a remarkably militaristic society; one that spends almost as much on war as every other nation on Earth combi

The British establishment chose Boris Johnson as its weapon to defeat the Left

Boris Johnson’s disastrous time in office has spluttered to an ignominious conclusion. Many of those now deploring his record sided with Johnson when it really mattered because they wanted to block a left-wing government that could transform British society.   by Daniel Finn   Part 3 - Change UK Can Believe In Austin and Woodcock weren’t the only Labour MPs to break ranks under Corbyn. In February 2019, seven MPs resigned from the party and set up the Independent Group, which later became Change UK. There was a lot of talk in the commentariat about their potential to break the mold of British politics. Yet in the 2019 election, Change UK — now calling itself the Independent Group for Change — took just over ten thousand votes, marginally outpolling the Monster Raving Loony Party. All of the Labour defectors lost their seats — including those who defected a second time to the Liberal Democrats — apart from the ones who decided not to stand. They’ve since gone on to higher things: Chris

The biggest lie the hawks ever sold

Caitlin Johnstone The biggest lie the hawks ever sold was that their militaristic policies prevent the problems they actually create. Militarizing against Russia caused this war. The war on terror created terror groups. Continuing the encirclement of China will likely lead to a nasty confrontation there.