Skip to main content

ΙΣΠΑΝΙΑ: Το χρονικό της κρίσης, το κίνημα των αγανακτισμένων και στο βάθος εκλογές...

H «ώρα μηδέν» πλησιάζει για την Ισπανία. Σε προεκλογική τροχιά βρίσκονται όλα τα κόμματα εν όψει των εκλογών της 20ής Δεκεμβρίου. H τετραετία Ραχόι είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια από το 1977, αλλά και η πιο καταστροφική βάσει αριθμών. Λιτότητα, ύφεση, ανεργία και πολλές υποσχέσεις. Επέλεξα να κάνω μια αναδρομή στην επταετία που οδήγησε εκατομμύρια Ισπανούς στην απόγνωση. Η τελευταία, όμως, λέξη ανήκει σ΄ αυτούς. Σε λιγότερο από πενήντα μέρες.

του Γιώργου Μπόσκου

Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση

Μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers (Σεπτέμβριος 2008), όταν έσκασε η φούσκα της δανειακής ευημερίας λόγω της αδυναμίας αποπληρωμής των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου (subprime mortgage loans), η ισπανική οικονομία εισήλθε σε ύφεση. Με τη δημιουργία της ''φούσκας'' των ακινήτων, οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας υποχώρησαν από το 3.5% στο 0.9%.

Στις αρχές του 2009, η Standard & Poor's υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας από ΑΑΑ σε ΑΑ+. Παράλληλα, το δημόσιο έλλειμμα της Ισπανίας αγγίζει το 11.9% του ΑΕΠ.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2010, η ανεργία αγγίζει το 20%, ποσοστό-ρεκόρ μετά από 13 χρόνια, με 4.6 εκατομμύρια Ισπανούς να μένουν άνεργοι.

Τον Μάιο του 2010, ο Πρωθυπουργός της χώρας, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, ανακοινώνει μέτρα λιτότητας 1.5% του ΑΕΠ, μεταξύ των οποίων περικοπές στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων, πάγωμα στις αυξήσεις των συντάξεων, καθώς και αύξηση του ΦΠΑ κατά τρεις μονάδες. Από το 18% στο 21%. Με την μείωση της αγοραστικής δύναμης, τα μέτρα λιτότητας φτάνουν, τελικά, στο 5% του ΑΕΠ. Αξιοσημείωτη είναι η ραγδαία αύξηση του δημόσιου χρέους: 40.2% του ΑΕΠ (2008), 54% (2009) και 61.7% (2010).

Τo κίνημα των αγανακτισμένων

Στις 15 Μαΐου 2011, μία εβδομάδα πριν τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές, ξεχύνονται στους δρόμους και στις πλατείες αγανακτισμένοι πολίτες, διαδηλώνοντας κατά της λιτότητας. Το κίνημα 15M (Movimento 15M) ή αλλιώς το κίνημα των αγανακτισμένων (Los Indignados) ήταν ο προάγγελος του ''Occupy Wall Street'' (Σεπτέμβριος 2011). Οκτώ εκατομμύρια πολίτες συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες, τη στιγμή που 4.9 εκατομμύρια ήταν άνεργοι με το ποσοστό να αγγίζει το 21% και το 40% στους νέους. Η περίοδος αυτή άλλαξε ριζικά την ιδεολογική ατζέντα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και είναι γνωστή ως ''Ισπανική άνοιξη''.

Η άνοδος της Κεντροδεξιάς στην εξουσία

Ο Θαπατέρο αποφασίζει να φέρει τις εκλογές τέσσερις μήνες νωρίτερα και το Νοέμβριο του 2011 ο αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP), Μαριάνο Ραχόι, κατακτά την απόλυτη αυτοδυναμία, πανηγυρίζοντας μια θριαμβευτική νίκη επί του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) με το επιβλητικό 44,6% (186 έδρες).

Στις 30 Δεκεμβρίου η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση, ισχυρίζεται ότι τι δημόσιο έλλειμμα ανέρχεται στο 8% του ΑΕΠ, πάνω από τον προκαθορισμένο στόχο του 6%. Ταυτόχρονα, ανακοινώνει νέα μέτρα λιτότητας με περικοπές στις δημόσιες δαπάνες 8.9 δισ. ευρώ, αρχής γενομένης από το νέο έτος. Ο Δεκέμβριος του 2011 βρίσκει την Ισπανία με το 1/4 του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της, χωρίς δουλειά. Το ποσοστό ανεργίας αγγίζει το 22.85% (5.27 εκατομμύρια) – Το μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη.

Η κυβέρνηση είχε θέσει ως στόχο να εξοικονομήσει 27 δισ. ευρώ από φόρους, περικοπές μισθών και δημόσιων δαπανών. Ο Ραχόι υπόσχεται να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 5.3% το 2012 από το 8.5% του ΑΕΠ το 2011.

Η τραπεζική κρίση και το Bailout

Το δεύτερο τρίμηνο του 2012, η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας, η Bankia, ζητά κρατικό δάνειο ύψους 19 δισ. ευρώ, προκειμένου να αποφύγει την κατάρρευση. Η ισπανική κυβέρνηση προχωρά τελικά στην κρατικοποίηση της τράπεζας, η οποία διατηρούσε το 10% των εγχώριων καταθέσεων.

Ένα μήνα πριν το bailout, το ισπανικό κρατικό ομόλογο δεκαετούς διάρκειας έφτανε το 7% και τα ασφάλιστρα κινδύνου χρεοκοπίας (Credit Default Swaps, CDS) τις 633 μονάδες βάσης – ένα ακόμα ρεκόρ.

Στις 9 Ιουλίου, ο Iσπανός Υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, ανακοινώνει ότι η χώρα θα ζητήσει δάνειο από την Ευρωζώνη ύψους 100 δισ. ευρώ για να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Στο Eurogroup, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφασίζουν, τελικά, να χρηματοδοτήσουν την Ισπανία, το κόστος δανεισμού της οποίας εκτοξεύτηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που κυκλοφόρησε το Ευρώ (1999).

Το Δεκέμβριο του 2012, το κοινοβούλιο εγκρίνει προϋπολογισμό λιτότητας, ύψους 39. δισ ευρώ. Την ίδια στιγμή, η ανεργία ξεπερνά το 25% και οι διαδηλώσεις αποτελούν καθημερινό φαινόμενο σε όλες τις πόλεις.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το δημόσιο χρέος της Ισπανίας έφτασε το 70.5% του ΑΕΠ το 2011 και το 86% το 2012.

Έλλειμμα, χρέος, ύφεση, ανεργία
  • Περισσότερες από 30.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν την τριετία 2008-2011 στον τραπεζικό τομέα. Διαδηλώσεις εργαζομένων πραγματοποιούνται σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ισπανίας.

  • Σε νέο ιστορικό ρεκόρ εκτινάσσεται η ανεργία, καθώς η παρατεταμένη ύφεση και οι περικοπές δαπανών άφησαν εκτός εργασίας σχεδόν 6 εκατομμύρια ανθρώπους στο τέλος του 2012. Στους νέους κάτω των 25 ετών, μάλιστα, η ανεργία σκαρφάλωσε πάνω από το 55%.

  • Στο 6,7% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2012 έναντι του στόχου (4,5%) που έχει συμφωνηθεί με την Ε.Ε.

  • Περαιτέρω συρρίκνωση παρουσίασε η οικονομία κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2012, καθώς το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,8%.

  • Έσπασαν το «φράγμα» των 6 εκατ. οι άνεργοι (27%).

  • Στο 90,2% του ΑΕΠ αυξήθηκε το δημόσιο χρέος τον Ιούνιο 2013. Τον Μάιο, το χρέος της Ισπανίας ανερχόταν στο 89,6% του ΑΕΠ της. Το δημόσιο χρέος της Ισπανίας βρισκόταν κάτω από το 40% του ΑΕΠ πριν ξεσπάσει το 2008 η παγκόσμια οικονομική κρίση.

  • Νέο ρεκόρ «κόκκινων» δανείων. Αυξήθηκαν στα 187,83 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο, ενώ τον Οκτώβριο στα 190,97 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ισπανίας, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στο 13,07% του συνόλου των δανείων τον Νοέμβριο.

  • Η αξία των «κακών» δανείων διαμορφώθηκε στα 192,5 δισ. ευρώ. Εν τω μεταξύ, το συνολικό ύψος των δανείων ανήλθε σε 1,471 τρισ. Ευρώ.

  • Συνολικά στη χώρα 2,306 εκατομμύρια παιδιά (27,5%) ηλικίας κάτω των 18 ετών ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με έκθεση της UNICEF.

  • Στο 93,4% του ΑΕΠ εκτινάχθηκε το δημόσιο χρέος της Ισπανίας το Σεπτέμβριο 2013, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ισπανίας.

Οι ''Podemos''

Στις 16 Ιανουαρίου 2015, ένας λέκτορας πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ιδρύει τους Podemos μαζί με τον Ίνιγο Ερεχόν.

Στόχος του ήταν να κάνει τους πολίτες να ασχοληθούν με την πολιτική. ''Εάν δεν ασχοληθούν τότε θα το κάνουν άλλοι. Και αυτό τους ανοίγει την πόρτα στο να σου κλέψουν τη δημοκρατία, τα δικαιώματα και το πορτοφόλι σου'', είχε δηλώσει στο βρετανικό ''Guardian''.

Κύρια συνθήματα του Ιγκλέσιας είναι: ''Η ώρα της αλλαγής είναι τώρα'', ''Η χώρα ανήκει στο λαό'' και ''Θα νικήσουμε''. Το περίφημο -και στη χώρα μας- ''Venceremos''. ''Γεννήθηκαν από το κίνημα των Αγανακτισμένων (2011). Οι Podemos αριθμούν σήμερα, 382.307 μέλη.

Τέσσερις μήνες αργότερα, στις Ευρωεκλογές του Μάιου 2015, κάνουν τον πρώτο τους πολιτικό άθλο. Συγκεντρώνουν 1.2 εκατ. ψήφους (7.98%) και εκλέγουν πέντε Ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Λίγο αργότερα, η δεύτερη μεγάλη έκπληξη. Σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εφημερίδα EL PAIS, οι Podemos συγκέντρωναν 27,7% των ψήφων έναντι 26,2% των Σοσιαλιστών και 20,07% του συντηρητικού κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος. ''Ποτέ ένα κόμμα δεν είχε φθάσει σε τέτοιο επίπεδο στην πρόθεση ψήφου με μόνον οκτώ μήνες ύπαρξης", επισημαίνει η ισπανική εφημερίδα.

Το Νοέμβριο του 2014, στο ιδρυτικό συνέδριο των Podemos παρευρίσκεται για να απευθύνει χαιρετισμό ο Αλέξης Τσίπρας. Έκτοτε μια δυνατή φιλία γεννιέται με τον Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης ολοκλήρωσε το 2014 με δημόσιο χρέος 97,6% του ΑΕΠ, ενώ αυτό αναμένεται να αυξηθεί στο 100,3% το 2015 και στο 101,5% το 2016.

Η ώρα του Ιγκλέσιας

Στις 22 Ιανουαρίου 2015, ο αρχηγός των Podemos ταξιδεύει στην Αθήνα για να παρευρεθεί στην προεκλογική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, στην Ομόνοια. Απευθυνόμενος στα ελληνικά στέλνει μήνυμα νίκης, αγκαλιά με τον πρόεδρο του Σύριζα και καταχειροκροτούμενος από το Αθηναϊκό κοινό.

Στις 31 Ιανουαρίου, η πλατεία Puerta del Sol γεμίζει ξανά μετά από τέσσερα χρόνια. Σε μια μεγαλειώδη συγκέντρωση στη Μαδρίτη, ο Ιγκλέσιας μοιάζει να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. ''Το 2015 θα είναι η χρονιά της αλλαγής'' έλεγε σε πάνω από 100.000 Ισπανούς, δείχνοντας το ρολόι στο Μαριάνο Ραχόι: ''Τικ, τακ, τικ, τακ'', φώναζε σε μια κατάμεστη ''μαδριλένικη'' πλατεία.

Στις 24 Μαΐου 2015, οι Ισπανοί δίνουν στο Λαϊκό Κόμμα (PP) 46% και στο Σοσιαλιστικό Κόμμα του Πέδρο Σάντσεθ 28.8%. Οι Podemos είχαν αποφασίσει, ήδη από τον Οκτώβριο του 2014, να μην κατεβάσουν υποψήφιους. Παρ' όλα αυτά, πέτυχαν άλλη μία νίκη, καθώς οι υποψήφιοι, τους οποίους αποφάσισαν να στηρίξουν στις εκλογές, κέρδισαν τους δύο μεγαλύτερους δήμους. Μαδρίτη (Μανουέλα Καρμένα) και Βαρκελώνη (Άδα Κολάου).

Η δήμαρχος της Μαδρίτης, Μανουέλα Καρμένα βάζει φρένο τους πλειστηριασμούς, λίγες μέρες μετά την εκλογή της.

Στις 12 Ιουλίου, τη μακρά νύχτα των διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, o Πάμπλο Ιγκλέσιας γράφει στο twitter: ''Υποστηρίζουμε τον ελληνικό λαό και την ελληνική κυβέρνηση κόντρα στους μαφιόζους της Ευρώπης. Αυτό είναι πραξικόπημα''.

Μετά την υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης, ο Ιγκλέσιας δήλωσε ότι δεν είναι ευχαριστημένος με τη συμφωνία και ότι δεν υπήρχε εναλλακτική επιλογή, υποστηρίζοντας, όμως, ότι αυτή δίνει χρόνο στην Ελλάδα και αναδιάρθρωση του χρέους.

Στις 18 Σεπτεμβρίου, ο αρχηγός των Podemos έρχεται πάλι στην Αθήνα για να στηρίξει τον Αλέξη Τσίπρα, βάζοντας τέλος σε όλα τα αρνητικά σενάρια που είχαν αναπτυχθεί για τη μεταξύ τους σχέση. ''Μπορούμε να αλλάξουμε την Ευρώπη'', ήταν τα λόγια του στην Πλατεία Συντάγματος.

Στις 27 Σεπτεμβρίου, στις εκλογές της Καταλονίας, ο συνασπισμός «Junts pel Si» (Μαζί για το ναι) κατακτά 62 έδρες, και το CUP άλλες δέκα έδρες, παρέχοντας στο στρατόπεδο της ανεξαρτησίας πλειοψηφία 72 εδρών στην τοπική βουλή, στην οποία εκλέγονται 135 βουλευτές. Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας έχει υποσχεθεί δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, σε περίπτωση που κερδίσει τις ερχόμενες εκλογές.

Ισπανία Εκλογές 2015

Ο Μαριάνο Ραχόι ανακοινώνει την ημερομηνία των εθνικών εκλογών: 20 Δεκεμβρίου. Στις 27 Οκτωβρίου διαλύεται το ισπανικό κοινοβούλιο και ξεκινά η επίσημη προεκλογική περίοδος.

Ο Ραχόι δήλωσε πρόσφατα ότι αν χάσει τις εκλογές θα παραιτηθεί από την αρχηγία του Λαϊκού Κόμματος.

Οι Podemos πέρασαν μια πολύ μεγάλη κρίση τους τελευταίους μήνες, όμως σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Metroscopia για την EL PAIS, φαίνεται ότι αρχίζουν να ανακάμπτουν. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ είναι οριακά πρώτο. Ακολουθεί το Λαϊκό Κόμμα (PP), ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκονται οι Cuidadanos του Άλμπερτ Ριβέρα.

Κανένα κόμμα δεν έχει αυτοδυναμία, γεγονός που σημαίνει ότι θα οδηγηθούμε σε κυβέρνηση συνασπισμού για πρώτη φορά στην ιστορία της Ισπανίας. Τόσο το PSOE όσο και το PP ''φλερτάρουν'' με τους Cuidadanos, οι οποίοι προσβλέπουν σε μια συνεργασία με τον ''πρώτο'', όποιος κι αν είναι αυτός. Οι Podemos αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με το PP και τους Cuidadanos, ενώ φαίνεται ότι δε θα έλεγαν ''όχι'' στο PSOE, εφόσον αυτό κερδίσει τι εκλογές.

Αναμφίβολα, πρόκειται για τις πιο ενδιαφέρουσες εκλογές από το 1978, όταν και δημιουργήθηκε το πρώτο σύνταγμα αυτοδιοικητικής και περιφερειακής αυτονομίας της Ισπανίας, τρία χρόνια μετά το θάνατο του δικτάτορα, Φρανθσικο Φράνκο. Τέσσερα κόμματα διεκδικούν την πρωτιά, εκ των οποίων τα δύο (Podemos & Cuidadanos), δεν συμμετείχαν στις εκλογές του 2011. Οι Podemos, μάλιστα, δεν υπήρχαν καν τότε.

Λιγότερο από δύο μήνες έμειναν για να μάθουμε αν τελικά οι Ισπανοί θα επιλέξουν ένα από τα δύο ''παραδοσιακά'' κόμματα ή αν ο Πάμπλο Ιγκλέσιας μας επιφυλάσσει ακόμα ένα θαύμα...

Πηγή:

Comments

Popular posts from this blog

Donald Trump: the last symptom of a system that is about to collapse

globinfo freexchange
In another interesting interview with Chris Hedges, Richard Wolff explains why the Trump presidency is the last resort of a system that is about to collapse:
Finally, if everybody tries to save themselves (protection), we have a historical example: after the Great Depression that happened in Europe. And most people believe that it was a large part of what led to WWII after WWI, rather than a much saner collective effort. But capitalism doesn't go for collective efforts, it tends to destroy itself by its own mechanisms.
There has to be a movement from below. Otherwise, there is no counter force that can take us in another direction.
So, absent that counter force we are going to see this system spinning out of control and destroying itself in the very way its critics have for so long foreseen it well might.
When Trump announced his big tariffs on China, we saw the stock market dropped 700 points in a day. That's a sign of the anxiety, the danger, even in the min…

Austria has just returned to the Middle Ages

The Austrian government confirmed that the far-right is an emergency reserve of neoliberalism
globinfo freexchange
Haven't you yet convinced that the nationalists and the far-right are the most faithful dogs of the big capital? Then, look at what just happened in Austria. In the end, despite the mass protests in Vienna, Austrian employers will be able to introduce 12-hour working day without increasing wages. The relevant law adopted by the Parliament of the country, reports on Friday, July 6.What's the first thing that Emmanuel Macron did after his election in France? He rushed to complete what Francois Hollande - the other puppet of the neoliberal establishment - had started: destroy trade unions, completely deregulate the labor market.
Yet, the media in France were promoting him as a 'progressive' (what a joke) who will stop the far-right threat.
In reality, big capital’s reserve, Marine Le Pen, is waiting in the 'bench', ready to take action any moment, now tha…

The vicious circle of modern slavery

globinfo freexchange
It sounds unbelievable, but in one of supposedly the most advanced European nations, the government plans to allow the working day to be extended to 12 hours!
We are talking about Austria, where tens of thousands of people in Vienna packed the streets on Saturday to voice their opposition to loosening labor laws to allow for a 12-hour workday and subsequent 60-hour workweek. Police in Vienna said some 80,000 people took part, while the trade unions that organized the protest said some 100,000 people attended.
What can someone say about this unimaginably absurd decision?
In an age of all this advanced technology, with AI and hyper-automation, people should work less hours, enjoying all the benefits and extra free time for their families and themselves. Yet, in the homeland of Austrian economics that led us to brutal neoliberalism, it seems that the elites push things to the opposite direction. Why? Is it just because human labor can't compete the machines?
Think ab…

The idiotic circus of terror leads us to the final collapse

There is a familiar checklist for extinction and we are ticking off every item of it. The idiots know only one word: more. They are unencumbered by common sense. They hoard wealth and resources until workers cannot make a living and the infrastructure collapses. They live in privileged compounds where they eat chocolate cake and order missile strikes. They see the state as a projection of their own vanity.

failed evolution
The idiots seen in the decay the chance of personal advancement in profit, takeover in the final days of crumbling civilizations.

Idiot generals wage endless unwinnable wars that bankrupt the nation.
Idiot economists call for reducing taxes for the rich and cutting social service programs for the poor. And project economic growth on the basis of myth.
Idiot industrialists poison the water, the soil and the air. Slash jobs and depress wages.
Idiot bankers gamble on self-created financial bubbles and impose crippling debt peonage on the citizens.
Idiot journalists and …

Bernie's revolution starts to wipe out the establishment with a huge political earthquake!

globinfo freexchange
It happened! A 28-year-old super-progressive beat the personification of the establishment in the Democratic primary! Alexandria Ocasio-Cortez won the Democratic primary in New York's 14th congressional district, defeating the establishment baron, Joe Crowley. This has been described by many, rightfully, as the biggest upset victory in the 2018 midterm election season.
What are the origins of this amazing, unprecedented result in the US political process?
We can find them in the 2016 Democratic primaries. Back then, Bernie Sanders put the foundations of a truly progressive movement that could beat the neoliberal establishment. We wrote then that Bernie speaks straightly about things buried by the establishment, as if they were absent. Wall Street corruption, growing inequality, corporate funding of politicians by lobbies. He says that he will break the big banks. He will provide free health and education for all the American people. Because of Sanders, Hillary w…

Corporate media pundits depict establishment's evident panic in front of Alexandria Ocasio-Cortez's huge victory

globinfo freexchange
Shortly after recent political earthquake with Alexandria Ocasio-Cortez's huge victory, the establishment apparatus started to react as expected.
TYT immediately responded by identifying the common narratives used by the corporate media pundits in the following video:

In this video you can track at least two kinds of typical 'arguments' provided by the neoliberal ideological framework. We wrote several times in this blog about such arguments that their carriers present them as being perfectly rational using 'logical leaps', while in reality, they are deeply irrational.
In the first argument, Steve Schmidt labels progressivism as 'dishonest', simply because it fights for free education, free healthcare, etc. The basic 'argument' is the usual: ordinary people can't have such things because of the enormous debt. Of course, the logical leap here is the fact that the neoliberal pundits always avoid to refer to the billions in bailout…

Key parts of the Matrix: the faithful little soldiers of the mainstream media

globinfo freexchange
Ludivine Bénard describes almost perfectly a key part of the Matrix of our times:
Journalistic titles hire journalists whose social background – socially, culturally, educationally and morally – fits perfectly with what the current capitalist order asks for.
People working in media are mostly middle-class types with the same interests, favouring consumerism, hedonism, libertarian individualism and unconditional Europeanism from Brussels. And they're all subject to this form of political illiteracy – they reduce reporting on politics to reporting on political personalities. The journalists and pollsters in the press turn political life into a theatrical stage, where personalities just endlessly talk and debate.
All that talk drowns out any serious criticism of the system.
The French people have been indoctrinated that way for decades – we've had more than 30 years of a certain consensus between the centrist powers of the conservative right of Les Républicains…

The 'anti-establishment' Trump admits he is more elite than the elite!

globinfo freexchange
He said it!
From the first moment in this blog, even before Trump's election, we repeatedly said that Donnie is only a reserve of the establishment.
Finally, he essentially admitted that he is more elite than the elite! Or, more establishment than the establishment if you like. During a campaign rally in Duluth, Minnesota, Trump said "Why are they elite? I have a much better apartment than they do. I'm smarter than they are. I’m richer than they are. I became president and they didn't."
Kyle Kulinski is right. Donald Trump wants to be fully integrated in the Establishment Inc. He wants to be loved by the elites, join them. He sends signals to them, saying 'I did what you want, why don't you play with me?'.
The message to the American citizens is this: do not trust the orange clown. In case that will grab your vote for a second term, he will do whatever the establishment wants, and more. Meaning, more tax-cuts for the rich, more for-pro…

The real E CORPs seek complete control of global food supply

Who controls the food supply controls the people; who controls the energy can control whole continents; who controls money can control the world
globinfo freexchange
In the famous TV series, Mr. Robot, E Corp (which the central character, Elliot Alderson, perceives as Evil Corp), is an extremely powerful company that controls societies through consumer debt.
Yet, in the real world, a couple of mega multinationals could be proved even more ruthless. In another interesting report, James Corbett exposes the ultimate goal behind the merge of two of the biggest corporations in the food, medicine and agricultural sector. These are the real ECORPs:
What does a pharmaceutical giant have to gain from buying out and merging with an agrichemical giant, especially one that carries as much baggage as Monsanto?
If the connection between these corporate behemoths seems tenuous, then perhaps the key to understanding it is presented in that 1995 quote from former Monsanto CEO Robert Shapiro: “We’re talking…

Russia ready to 'grab' the Visegrad group in the geopolitical warfare

globinfo freexchange

The news are indicative of the growing gap among the EU members.
Leaders of the Visegrad Four countries of Hungary, Poland, Slovakia and the Czech Republic will skip a mini summit on migration this weekend, Hungarian Prime Minister Viktor Orban said on Thursday. Orban said such meetings should be organized by the European Council, the bloc’s top decision-making body, not the EU Commission. The Commission will organize the smaller summit ahead of a full EU summit due next week, Reuters said. Speaking in Budapest after a meeting of the Visegrad Four leaders, Czech Prime Minister Andrej Babis said the EU border agency Frontex should be strengthened and its forces beefed up substantially. Babis said he agreed with German Chancellor Angela Merkel on this, and believed Frontex should be increased to 10,000 staff.
The latest years, Visegrad group countries have strengthened ties, as a result of the total failure and inability of the EU mechanisms to deal with the huge refu…