Skip to main content

Η μεγάλη πλάνη των μικρομεσαίων

του system failure

Είναι γνωστό ότι πολλοί μικροί ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατηθούν όρθιοι, ειδικά κάτω από τις σημερινές συνθήκες.

Από την αρχή της κρίσης, η μιντιακή προπαγάνδα έστρεψε τα βέλη της στο "κακό δημόσιο" για να κρύψει τις μεγάλες αμαρτίες των τραπεζιτών και των διεφθαρμένων όλιγαρχών που ρήμαξαν τη χώρα σε συνεργασία με το σάπιο πολιτικό κατεστημένο.

Το αφήγημα που προωθήθηκε κατά κόρον, είναι επίσης ότι το "κακό δημόσιο" είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για τα δεινά του ιδιωτικού τομέα, με την αναλγησία του, την δυσκινησία του, τη διαφθορά, το ρουσφέτι κ.λ.π. Η αλήθεια είναι, ότι οι δανειστές με την "τεχνογνωσία" του ΔΝΤ, που ξέρει πως να εισβάλει και να καταστρέφει χώρες, εκμεταλλεύτηκαν αυτές τις όντως υπαρκτές παθογένειες του Ελληνικού δημοσίου και κατάφεραν να συνασπίσουν ολόκληρο τον ιδιωτικό τομέα εναντίον του.

Χρησιμοποιώντας την προπαγάνδα των συστημικών ΜΜΕ, τσουβάλιασαν κάτω από την ταμπέλα του ιδιωτικού τομέα από πολυεθνικές μέχρι και την τελευταία μικρή επιχείρηση στην Ελλάδα και έκαναν πολλούς μικρομεσαίους ιδιώτες να συνασπιστούν με τους πραγματικούς τους εχθρούς, που είναι οι πολυεθνικές, εναντίον του "κακού δημοσίου".

Οι νεοφιλελέ παπαγάλοι στα τηλεπαράθυρα και στα διάφορα ιντερνετικά sites, αναπαρήγαγαν με θρησκευτική ευλάβεια την καραμέλα της βαριάς φορολογίας του ιδιωτικού τομέα, ανάμεσά τους και στελέχη της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Και ακριβώς επειδή το σύστημα φρόντισε προηγουμένως να τσουβαλιάσει όσους δεν ανήκουν στο δημόσιο, κάτω από την ταμπέλα του ιδιωτικού τομέα (ακόμα και τους αγρότες που η νέα εποχή τους θέλει επιχειρηματίες), οι παπαγάλοι δεν μπήκαν στον κόπο να διευκρινίσουν, ότι όταν μιλούν για φοροαπαλλαγές, εννοούν τις μεγάλες εταιρίες και πολυεθνικές.

Τα αποτελέσματα με την εφαρμογή των μνημονίων τα είδαμε. Η επιμονή στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων σε κλάδους που, ούτως ή άλλως, είναι εδώ και χρόνια κορεσμένοι, είναι μόνο ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο τα μνημόνια τσακίζουν συστηματικά τον μικρομεσαίο κλάδο, για να ανοίξουν το δρόμο στις μεγάλες εταιρίες. Η βαριά φορολογία κατευθύνθηκε αποκλειστικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με σκοπό την συστηματική εξόντωσή τους.

Και όχι μόνο αυτό. Οι ιδιώτες τραπεζίτες έκλεισαν τη στρόφιγγα του δανεισμού στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και "πάρκαραν" τον πακτωλό δισεκατομμυρίων που έλαβαν και συνεχίζουν να λαμβάνουν από τα πακέτα διάσωσης, στο ασφαλές λιμάνι της ΕΚΤ, με πρόσχημα την κρίση. Παρόλα αυτά, κάποιοι συνεχίζουν να επιμένουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, συντηρώντας το μεγάλο παραμύθι ότι αυτές θα αρχίσουν να δανείζουν τις επιχειρήσεις.

Και όμως, υπάρχουν ακόμα αρκετοί μικρομεσαίοι που πιστεύουν ότι για όλα τα δεινά τους, φταίει το "κακό δημόσιο". Που αρνούνται να δουν την πραγματική εικόνα. Ότι αυτοί που κουνάν το δάχτυλο στο "κακό δημόσιο" και τους "άχρηστους" δημόσιους υπάλληλους, είναι οι ίδιοι που το εξέθρεψαν για να ανοίξουν τον δρόμο στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα.

Η πραγματικότητα είναι ότι ένας σωστός δημόσιος τομέας και ένα σωστό κράτος και όχι το κράτος που γνωρίσαμε τις τελευταίες δεκαετίες, αποτελεί δίχτυ προστασίας για τον μικρομεσαίο ιδιώτη, απέναντι στην επέλαση των πολυεθνικών τεράτων που θέλουν να τσακίσουν κάθε θύλακα ανταγωνισμού. Γι'αυτό και όλες οι υπερεθνικές συμφωνίες που προωθούνται παγκοσμίως από τα καρτέλ των τραπεζών και των πολυεθνικών, έχουν σαν στόχο να ελαχιστοποιήσουν την κρατική παρέμβαση, όπως προτάσσει το νεοφιλελεύθερο δόγμα.

Μία μόνο απόδειξη, αποτελεί μια πρόσφατη αποκάλυψη των WikiLeaks που δημοσίευσαν ένα απόρρητο έγγραφο της εμπορικής συμφωνίας Trans-Pacific Partnership Agreement (TPP) και περιλαμβάνει μια στρατηγική ιδιωτικοποιήσεων ευρείας κλίμακας στα πλαίσια της συγκεκριμένης συμφωνίας, με στόχο να περιορίσει δραστικά τις κρατικές επιχειρήσεις.

Η σημαντικότερη λεπτομέρεια που αναφέρεται, είναι ότι ακόμα και αν μια κρατική επιχείρηση υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, θα πρέπει να εναρμονιστεί με τους νέους κανονισμούς και θα πρέπει να απαγορεύεται να κάνει διακρίσεις υπέρ των τοπικών επιχειρήσεων στις αγορές και τις πωλήσεις.

Με λίγα λόγια, οι τοπικές επιχειρήσεις χωρίς την κρατική προστασία θα είναι χαμένες από χέρι, αφού θα είναι αδύνατο να ανταγωνιστούν τα πολυεθνικά τέρατα και θα κλείνουν η μία μετά την άλλη, όπως άλλωστε γίνεται ήδη. Και αυτό είναι ένα βασικό στοιχείο όλων των συμφωνιών τύπου TPP που προωθούνται παντού.

Στον συνεχιζόμενο οικονομικό πόλεμο, οι μικρομεσαίοι πρέπει να δουν τον πραγματικό εχθρό και να απαιτήσουν έναν υγιή και ισχυρό δημόσιο τομέα που θα τους προστατεύει από την επέλαση του μεγάλου κεφαλαίου. Θα πρέπει να απαιτήσουν ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα, υπό δημόσιο έλεγχο, που θα κατευθύνει τη χρηματοδότηση με άκρως ευνοϊκούς όρους προς τον μικρομεσαίο κλάδο, προκειμένου αυτός να αντισταθεί στην συστηματική εξόντωσή του από τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα.

Comments

  1. Anonymous18/9/15 11:20

    Πολύ σωστά.
    Δεν νοείται επάγγελμα τραπεζίτης. Πρέπει να υπάρχει ΜΙΑ Κρατική τράπεζα με παραρτήματα η οποία χαμηλότοκα να δανείζει είτε τον επιχειρηματία για να ανοίξει ή να εξυγιάνει μια επιχείρηση, είτε έναν ιδιώτη για να αγοράσει ένα σπίτι....κ.λπ.
    Πρέπει πάλι να ανθήσουν οι Δημόσιες επενδύσεις, όχι βέβαια μόνο επειδή θα προσλάβουν υπαλλήλους, αλλά επειδή κανείς δεν έχει τόσα λεφτά για να κάνει βαριές επενδύσεις, πολεμικές βιομηχανίες, αυτονικητοβιομηχανίες κ.α.
    Οι λεγόμενες επενδύσεις μέσω ξεπουλήματος ήδη υπαρχουσών κερδοφόρων υπηρεσιών δεν είναι επένδυση. Επένδυση είναι να βάλει κάποιος λεφτά για να δημιουργήσει κάτι από την αρχή.
    Είναι ακατανόητο το να μπορούν οι Κινέζοι να διαχειριστούν το λιμάνι και να μην μπορούν οι Έλληνες. Δεν μπορεί να πουλάς τον ΟΠΑΠ και τη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ και να λές ότι οι ξένοι θα πάνε μπροστά τους Οργανισμούς, ενώ οι Έλληνες δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο.
    Ανώνυμος1

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous14/1/16 02:22

      ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΚΑΙ ΕΠΑΥΞΑΝΩ

      Οταν πουληθηκαν τα ελληνικα τσιμεντα στους ιταλουσ ιδιωτες οι τελευταιοι έκλεισαν τις ελληνικες μονάδες παραγωγής. Εξαγόρασαν δηλαδη τον ανταγωνιστη τους για να τον κλείσουν και να τον βγάλουν απο την μέση

      Delete
  2. Anonymous18/9/15 15:23

    Και για να δείτε τι γίνεται στα τεχνολογικά προηγμένα κράτη διαβάστε εδώ:

    Ερχεται η τηλεόραση των 85 ιντσών και των 8K! ειναι ένα άρθρο στο tovima.gr
    http://www.tovima.gr/science/technology-planet/article/?aid=738252

    Στην τελευταία παράγραφο λοιπόν αναφέρει επακριβώς ότι: Την όλη προσπάθεια στηρίζει χρηματοδοτικά η νοτιοκορεατική κυβέρνηση.

    Δεν υπάρχει ιδιώτης που νάχει τόσα λεφτά για να φτιάξει από μόνος του βαριά βιομηχανία. Αν δεν ξεκινήσει το Κράτος η μόνη επένδυση που θα κάνουμε θα είναι σε σουβλατζίδικα και καφετέριες.
    Άλλωστε οι μισοί Έλληνες θέλουν να κάθονται πίσω απ΄τον πάγκο του μπαρ και οι άλλοι μισοί εμπρός.
    Ανώνυμος1

    ReplyDelete
  3. Ολα καλα τα λεμε, αλλα αν κατεβουμε απο τους καναπεδες μας, ερχονται πολυ χειροτερα αγαπητοι συνελληνες. Ε.Ο.Ζ. και ο νοων νοητω . . .

    ReplyDelete
  4. Και μια παρατηρηση προς το blog, αν μου επιτρεπετε ; Παιδια κυβερνηση ειναι ο Τσιπρας. Δεν ειναι ο Σαχλαμαρας ουτε ο Βουβουζελος. Ιδεα μου ειναι οτι η κριτικη σας ειναι μονοχρωμη ;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σε πολλά άρθρα ήδη ασκούμε κριτική στην κυβέρνηση Τσίπρα. Δεν γίνεται όμως να ασκείς την ίδια κριτική σε μια κυβέρνηση ενός έτους και σε ένα σύστημα εξουσίας που κυβέρνησε για σαράντα χρόνια και κατέστρεψε τη χώρα. Επιπλέον, οι μηχανισμοί αυτού του συστήματος ακόμα έχουν την εξουσία και συνεχίζουν να καταστρέφουν τη χώρα με τη βοήθεια της ευρω-δικτατορίας. Δεν είναι δηλαδή θέμα μονόχρωμης κριτικής όπως λέτε, αλλά κοινής λογικής.

      Delete
  5. Και κατι ακομη. Το ΔΗΜΟΣΙΟ ειναι κακιστο οπως και οι Τραπεζες οπως και οι ολιγαρχες. Το να κανεις κριτικη χωρις φερεντζε και παρωπιδες, ειναι ΠΡΟΤΕΡΗΜΑ αγαπαητοι κυριοι. Και το καλυτερο ; ΔΕΝ υποτιμας την νοημοσυνη κανενος. Γκε γκε ; Για να λεμε τα πραγματα ΟΧΙ οπως θα θελαμε εμεις με το φτωχο μας μυαλο να ειναι, αλλα οπως πρεπει να ειναι για να ευημερουμε ολοι και ΟΧΙ τα δικα σας παιδια.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το δημόσιο όπως λέτε δεν είναι ένα αόρατο πράγμα που λειτουργεί αυτόματα. Αποτελείται από ανθρώπους που το διοικούν. Επομένως χρειάζεται τους σωστούς ανθρώπους για να λειτουργήσει για το καλό όλων των πολιτών. Όμως η νεοφιλελεύθερη προπαγάνδα εκμεταλλεύεται τις παθογένειες του Ελληνικού δημοσίου και του κάθε δημοσίου για να το δαιμονοποιήσει και να το διαλύσει. Να μπορούν ελεύθερα τα καρτέλ των πολυεθνικών να αλλωνίζουν σε κάθε χώρα-αποικία χωρίς κανέναν έλεγχο καταστρέφοντας κάθε ίχνος τοπικού ανταγωνισμού. Το υγειές δημόσιο είναι ασπίδα προστασίας για την εγχώρια οικονομία. Επομένως είναι θέμα πολιτικής βούλησης, στελέχωσης με σωστούς και κατάλληλα εκπαιδευμένους ανθρώπους και σωστής οργάνωσης.

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Oct. 7 Reports Implode: Beheaded Babies, NY Times Scandal, & More

Glenn Greenwald    

Πώς ο Γκρίνμπεργκ μπορεί να θάψει το καθεστώς Μητσοτάκη

του system failure    Είναι ξεκάθαρο ότι η αναμφίβολη πρωτοκαθεδρία του καθεστώτος Μητσοτάκη οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά σε μια άκρως επιθετική επικοινωνιακή εκστρατεία που είχε καταφέρει μέχρι στιγμής να κρύβει κάτω από το χαλί (τουλάχιστον ως ένα βαθμό) τον αυταρχισμό και τη διαφθορά του καθεστώτος, καθώς και τις καταστροφικές πολιτικές που εφαρμόζει.  Και δεν είναι πλέον μυστικό, ότι ο άνθρωπος-κλειδί πίσω από αυτή την εκστρατεία είναι ο Αμερικανός δημοσιοσχετίστας, Σταν Γκρίνμπεργκ .    Όμως καθώς το καθεστώς επαναπαύθηκε στις δάφνες της νίκης των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, τα μεγάλα προβλήματα συνέχισαν να συσσωρεύονται και φάνηκε ότι το καθεστώς είτε δεν ήθελε, είτε δεν μπόρεσε να τα αντιμετωπίσει. Έτσι, είδαμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να έρχονται τα πρώτα σημαντικά πλήγματα στην πρωτοκαθεδρία του, μέσα από τα αποτελέσματα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Παρόλα αυτά, η αλαζονεία των καθεστωτικών στελεχών παρέμεινε αμετάβλητη, καθώς θεώρησαν ότι η τραγωδία των Τ

Zionist and US imperialist criminals are about to grab the natural gas off shore Gaza

globinfo freexchange   As the genocide against Palestinians of Gaza is about to be completed with an act of unprecedented brutality by the Zionists and butcher Netanyahu through the bombardment of about 1.4 million civilians in Rafah, it seems that they have already set their next primary goal. Which, in short, is to grab the natural gas resources off shore Gaza, together with their US imperialist buddies whose contribution to the genocide has been undoubtedly critical.     As already reported , in 2007, Hamas came to power and Israel launched an offensive on Gaza Strip, leaving behind 1,400 dead Palestinians, but taking with it the gas fields. Within a year, Israel announced the discovery of the Leviathan natural gas field, which did include Gaza's riches, valued at 453 billion dollars. But Gazans have been denied around 47 billion dollars in revenue. As for Tel Aviv, it's gunning to become a new hub. At that moment in time, that is 2022, Russian oil and gas were sanctioned.

Israel’s Descent Into Madness & the Holocaust Comparison

BreakThrough News   Rania Khalek was joined by Tarik Cyril Amar, a historian from Germany and associate professor at Koc University in Istanbul, to discuss Israel’s descent into genocidal fascism. Prof. Amar addresses whether it’s useful to make Holocaust and Nazi comparisons and the real reason behind the West’s unshakeable loyalty attitude when it comes to Israel’s barbarism.   

Neocon Queen Victoria Nuland Ends Her Reign: Exposing a Catastrophic Career

Glenn Greenwald    

The Shadowy, Intelligence-Linked Group Driving the US Towards War With Iran

"United Against Nuclear Iran does not miss an opportunity to try to bring the United States closer to a military conflict with Iran. And on the other side of the equation, they also have worked very hard to oppose efforts to de-escalate the U.S.-Iran relationship."   by Alan Macleod   Part 7 - A Lesson From History   The history of Iran has been intimately intertwined with the United States since at least 1953 when Washington orchestrated a successful coup against Prime Minister Mohammad Mosaddegh. Mosaddegh had refused U.S. demands to stamp out Communist influences in his country and had nationalized the nation’s oil. The U.S. installed Shah Mohammad Reza Pahlavi as a puppet ruler. An unpopular and authoritarian ruler, the Shah was overthrown in the Revolution of 1979. Since then, it has become a target for regime change, and its nuclear program is something of an obsession in the West. Often orchestrated by UANI officials while they were in government, the U.S. has carried

Το σκάσιμο της φούσκας Μητσοτάκη με νέα επίσημη χρεοκοπία και οριστικό τέλος της μεταπολίτευσης

του system failure   Τα αποτελέσματα των εκλογών της 25ης Ιουνίου ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενα όσον αφορά τις πρώτες θέσεις με βάση και τα αποτελέσματα της πρώτης κάλπης του Μαίου. Αν συμπεριλάβουμε και το ποσοστό της αναμενόμενης αποχής, δεν μας έδωσαν κάποια ιδιαίτερη έκπληξη. Αυτό όμως που φαίνεται να αιφνιδίασε ακόμα και το συστημικό κατεστημένο, είναι η είσοδος των δύο υπερσυντηρητικών, ακροδεξιών κομμάτων Νίκη και Σπαρτιάτες, με το τελευταίο να έχει ξεκάθαρες διασυνδέσεις με τον πρώην Χρυσαυγίτη, Ηλία Κασιδιάρη. Παρά τη μεγάλη νίκη Μητσοτάκη, οι μιντιακοί ινστρούχτορες της καθεστωτικής προπαγάνδας εμφανίστηκαν σε γενικές γραμμές "μουδιασμένοι" και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το συστημικό κατεστημένο (δηλαδή τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που ελέγχουν και το σύνολο των μεγάλων ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας), πέτυχε μόνο έναν από τους τέσσερις μεγάλους στόχους που είχε θέσει εξ'αρχής. Μιλώντας με ποδοσφαιρικούς όρους, ουσιαστικά έχασε με σκορ 3-1.   Ο μεγάλος στόχος πο

Study Finds Media Giants New York Times, CNN, and Fox News Pushing for US War in Yemen

by Alan Macleod  Part 2 - Biased Reporting MintPress conducted a study of four leading American outlets: The New York Times , CNN, Fox News and NBC News. Together, these outlets often set the agenda for the rest of the media system and could be said to be a reasonable representation of the corporate media spectrum as a whole. Using the search term “Yemen” in the Dow Jones Factiva global news database, the fifteen most recent relevant articles from each outlet were read and studied, giving a total sample of 60 articles. All articles were published in January 2024 or December 2023. The study found the media wildly distorted reality, presenting a skewed picture that aided U.S. imperial ambitions. For one, every article in the study (60 out of 60) used the word “Houthis” rather than “Ansar Allah” to describe the movement which took part in the Yemeni Revolution of 2011 and rose up against the government in 2014, taking control of the capital Sanaa, becoming the new de facto government. Ma

The truth about Alexei Navalny

Glenn Greenwald / Dangerous Ideas with Lee Camp / The Hill /  

Israel Carries Out Most Sadistic Massacre, Opens Fire On Gaza Aid Convoy

Richard Medhurst