Skip to main content

Κάνε μια λοβοτομή βρε αδελφέ, τι σου ζητάνε;

Ορισμένοι άσχετοι ή αυλοκόλακες ή φερέφωνα* ή και τα 3 μαζί μιλάνε για αποστασία των αριστερών του ΣΥΡΙΖΑ (ΛΑ.Ε). Οι ίδιοι μιλάνε για ιδεοληψίες των αριστερών που τάχα κόλλησαν σε κάποιες αρχές και δε λένε να ξεκολλήσουν. Η αμάθεια, το θράσος ή/και κολακεία της εξουσίας στο αποκορύφωμα τους!

Ελευθερία Καρνάβου

Η αποστασία είναι όρος βαρύτατα αρνητικός. Έχει την έννοια της δόλιας πρόκλησης πτώσης μιας κυβέρνησης ή της αποχής από άξιες ιδέες ή της αποχής από άξιες πρακτικές. Στη πρόσφατη ιστορία μας σχετίζεται με τα ιουλιανά και τους πληρωμένους υπουργούς, τον Τσιριμώκο, τα ανάκτορα.

Δεν είσαι αποστάτης όταν διαφοροποιείσαι από «τους άλλους» για θετικούς λόγους. Όταν αποστασιοποιείσαι από απαξίες, από θλιβερές καταστάσεις.

Η κυβέρνηση έπεσε από τον κ.Τσίπρα που οδήγησε τη χώρα σε εσπευσμένες εκλογές. Η κυβέρνηση μπορούσε να συνεχίσει, για κάποιο διάστημα αφού τελούσε σε αγαστή συνεργασία με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ. Δεν υπήρξε κάποιο σημείο τριβής με τους υποστηρικτές της που να την αναγκάζει να ζητήσει στήριξη από αριστερούς αντί δεξιών δυνάμεων. Αν έκανε κάτι βαθύτατα ριζοσπαστικό οι αριστεροί βουλευτές θα το στήριζαν/ ψήφιζαν.

Δεν έκανε. Δεν επιχείρησε. Δεν ζήτησε αριστερή στήριξη σε αριστερή πρωτοβουλία. Είχε την ευκαιρία και δεν το έκανε. Δεν διέλαθε της προσοχής μας. Δεν θα το ξεχάσουμε. Βιαστικά εκλογές, άρον – άρον, ούτε εβδομάδα επιμήκυνση της προεκλογικής περιόδου. Γρήγορα να τελειώνει με το παρελθόν της να μπει σε μια καινούρια ευθεία, μνημονική, εξαρτημένη, μεταλλαγμένη.

Το ότι το ήθελαν και οι δανειστές, που βγάζουν φλύκταινες με δημοκρατικές διαδικασίες (θυμόμαστε τη λύσσα τους στο δημοψήφισμα), δεν το σχολιάζουμε. Δεν χρήζει ιδιαίτερου σχολιασμού.

Έπεσε η κυβέρνηση με σαφέστατη πρωτοβουλία του πρωθυπουργού ο οποίος ανάμεσα σε πολλά αναληθή είπε την αλήθεια για το χρόνο απόφασης του για νέες μη άμεσα απαιτητές εκλογές. Τις αποφάσισε, το είπε στη συνέντευξη του, μαζί με την υπογραφή του μνημονίου: στις 12 Ιουλίου! Δεν είχαν τότε προλάβει να αντιδράσουν οι αριστεροί. Λίγες μέρες μετά ενέπαιξε τα μέλη της ΚΕ υποσχόμενος έκτακτο συνέδριο (και αρνούμενος την αντιπρόταση του συνεχούς συνεδρίου), μετά την υπογραφή του μνημονίου, ως πλήγμα κατά της νοημοσύνης , της δημοκρατικής ευαισθησίας και της ελπίδας απεμπλοκής.

Γιατί έριξε την κυβέρνηση του τόσο βιαστικά; Ρωτήστε πιεστικά όμως, τον ίδιο και τον εαυτό σας. Εμείς τον ρωτήσαμε και έχουμε δώσει την απάντηση.

Τα πρόθυμα φερέφωνα, οι κόλακες της εξουσίας μιλάνε και για ιδεοληψία των αριστερών, για εμμονή σε περίπου σκουριασμένες ιδέες (έστω κι αν αυτές ήταν οι ιδέες του κόμματος που οι ίδιοι στήριζαν ή το στηρίζουν τώρα! Τι κατάντια για τους πρόθυμους πάσης εποχής! Αφού αποφάσισε 180 μοιρών στροφή το κόμμα Μαξίμου, μας λένε ότι όλοι πάραυτα οφείλαμε να τρέξουμε να συμμορφωθούμε. Με εθελούσια λοβοτομή όλα επιτυγχάνονται:

Με λοβοτομή υιοθετείς το θατσερικό ΤΙΝΑ. Με λοβοτομή δέχεσαι το μνημόνιο ως σωτηρία. Με λοβοτομή λες ότι πήρε «το 3ο το καλύτερο μνημόνιο». Με λοβοτομή αλλάζεις ιδέες σε 1- 2 μέρες, 1-2 εβδομάδες. «Κάνε μια λοβοτομή βρε αδελφέ … τι σου ζητάνε …» όπως θα ‘λεγε ο Μίσσιος αν ζούσε.

Η ιδεοληψία είναι ψυχική αρρώστια μην το ξεχνάμε: ο ιδεοληπτικός διακατέχεται από μια ιδέα που κάνει τις πρακτικές του δυσλειτουργικές. Χρήζει θεραπείας. Οι αριστεροί είναι ιδεοληπτικοί! Το λένε όλα τα συστημικά μέσα: «Χαρά θεού», «βούτυρο στο ψωμί τους» που τώρα το λένε και κάμποσοι νυν συριζαίοι κυρίως όψιμοι! Τέλεια! Η απόλυτη δικαίωση του συστήματος. Οι αριστεροί είναι ιδεοληπτικοί δηλαδή προβληματικοί «τύποι» που επιμένουν στις ιδέες τους αντί να αλλάζουν γρήγορα και ευέλικτα αντί να διακατέχονται από το σύνδρομο της Στοκχόλμης, αντί να είναι εθελόδουλοι αντί να διατρανώνουν το «Σε αγαπώ μεγάλε αδελφέ!». Αντί να κολλάνε σε «καρέκλες» κολλάνε σε ιδέες! Ψυχοπολιτική νόσος η συνέπεια! Ψυχοπολιτική νόσος η ανιδιοτέλεια! Ατόπημα η άρνηση της χρεο -υποδούλωσης. Ατόπημα η στήριξη της Ζωής Κωνσταντοπούλου, του Παναγιώτη Λαφαζάνη και όλων των άλλων που υπηρέτησαν την εξαγγελία ελέγχου του χρέους. Πάσει θυσία να ξεχάσεις αριστερέ ψηφοφόρε πολλά από όσα πρέσβευες προεκλογικά παλιότερα και πρόσφατα. Σβήσε τα, πέταξε τα, κράτησε μόνο το ΤΙΝΑ του κ. Τσίπρα ως το νέο (αριστερό πλέον!) δόγμα.

Τι είναι τέλος πάντων οι ιδέες; Αέρας κοπανιστός θα εννοούσαν οι κονδυλοφόροι - κόλακες αρθρώνοντας βέβαια κάτι πιο σοφιστικέ και περισπούδαστο. Σήμερα έχεις μια ιδέα, αύριο την αλλάζεις σαν πουκάμισο, ακολουθείς ένα αρχηγό, εγχώριο η ξένο και συντονίζεσαι με την «νέα εποχή» (όπως θα έλεγε ο επάρατος του 2010). Γενικώς συντονίζεσαι με ότι βολεύει γιατί οι καιροί άλλαξαν, οι αρχηγοί άλλαξαν, το συμφέρον σου (όπως κοντόφθαλμα το εννοείς «για πάρτη σου» στο «εδώ και τώρα») άλλαξε δότη (άλλος «μοιράζει» τώρα). Έτσι εννοούν τις ιδέες (λάστιχο) οι πρόθυμοι οι κρίνοντες / κατακρίνοντες τους «κολλημένους» αριστερούς.

Δεν ξέρουν ή καμώνονται ότι δεν ξέρουν ότι οι ιδέες είναι ΠΡΑΞΗ και ΥΛΗ. Η ιδέα – πχ του αντιμνημονιακού – οδηγεί σε άλλες πρακτικές από του «αριστερού μνημονιακού».

Οδηγεί στην ελπίδα της απελευθέρωσης, αληθινής όχι Τσιπραιϊκής.

Οδηγεί στην ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας.

Στην σωτηρία των τιμαλφών.

Οδηγεί στον έλεγχο του χρέους,

στον ΟΗΕ,

σε διεθνή δικαστήρια,

σε καταγγελία για το / πραξικόπημα /coup της 12ης Ιουλίου,

στην νομική αξιοποίηση του εκβιασμού στην υπογραφή μνημονίων,

στην κατάργηση της αποικίας χρέους.

στη δημοκρατία στο κόμμα και την κοινωνία.

Οδηγεί στους ΑΓΩΝΕΣ για ΟΛΑ αυτά.

Αυτοί που έκαναν την συνθηκολόγηση και δέχονται βιαστικές εκλογές νομιμοποίησης της, αυτοί που είναι «ευέλικτοι» / μη ιδεοληπτικοί ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΛΕΘΡΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΤΩΡΙΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ. Κλείδωσε για αυτούς η εξάρτηση, έγινε ΤΙΝΑ**. Δεν θα κάνουν τίποτε για την απελευθέρωση μας. Τίποτε για την αποαποικιοποίηση. Τίποτε για τιμωρία προηγούμενων…

Αριστερό ΤΙΝΑ δεν υπάρχει! Για την ακρίβεια το ΤΙΝΑ είναι πολιτικό έγκλημα. Σε αυτή τη βάση πρέπει να ενισχυθούν οι αντιμνημονιακοί αριστεροί πάσει θυσία.

Πηγή:

Comments

 1. Anonymous11/9/15 13:23

  Δεν υπάρχουν πλέον, κατά τη γνώμη μου βέβαια, Αριστεροί και Δεξιοί σήμερα. Μπορεί να κρατάει ο καθένας επειδή του αρέσει όποιο χαρακτηρισμό θέλει.
  Υπάρχουν μόνο ΝΕΟΤΑΞΙΤΕΣ και ΑΝΤΙΝΕΟΤΑΞΙΤΕΣ.
  Αυτοί που θέλουν να εφαρμόσουν ιδιωτική παιδεία, ιδιωτική ασφάλιση, να πουληθεί το κράτος, να φτωχοποιηθεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού κ.λ.π και όχι μόνο στην Ελλάδα.
  Οσοι λοιπόν είναι πρόθυμοι να τα εφαρμόσουν αυτά και είναι συνεργάσιμοι και υπογράφουν τους κάνουν.
  Προσωπικά θεωρώ την ψηφοφορία με λίστα εντελώς αντιδημοκρατική πράξη διότι δεν μπορώ να εκλέξω όποιον θέλω, αλλά μου επιβάλλουν τα πειθήνια άτομα, αυτούς που μόνο υπογράφουν, χωρίς να διαβάζουν τα άρθρα και τους νόμους που πρόκειται να ψηφιστούν.
  Τόχουν παραδεχτεί και δημοσίως ορισμένοι.
  Δεν μπορεί να μας λένε ότι αυτά τα εξοντωτικά μέτρα είναι το ΝΕΟ και οι κατακτήσεις που είχε ο Λαός και οι εργαζόμενοι ήταν το ΠΑΛΙΟ. Η εξόντωση του Λαού δηλαδή με τα μνημόνια τα οποία θρασύτατα ονομάζονται και μεταρρυθμίσεις είναι το ΝΕΟ το ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ?
  Οσοι θιγονται από τα μνημόνια και που σταδιακά θα πάρει η μπάλα όλους βέβαια, ας προσέξουν τι θα ψηφίσουν και να κλείσουν τα αυτιά τους στις επικοινωνιακές σαχλαμάρες του τύπου ΠΑΛΙΟ και ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ.
  Ανώνυμος1

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Neoliberal fascists continue the purge of the real Left and give us a small taste of what will happen under a Biden presidency

globinfo freexchange At about the time we were writing the article The time has come for neoliberalism to expose its true nature as a kind of refined fascism , the neoliberal regime did everything it could to justify us.  As the liberal elites proceed with the establishment of an increasingly authoritarian system to protect neoliberal order, the purge of real Leftists from key positions should be expected and considered almost certain.   Latest victims of the purge are two important figures in politics and journalism: Jeremy Corbyn and Glenn Greenwald.    The level of neoliberal Blairite evilness in the Labour Party hit a new record. In an unprecedented move, the new leadership decided to get rid of Jeremy Corbyn. In a fascistic manner, the Blairite faction wasted no time and took advantage of the EHRC report to do what it had in mind in the first place: get rid of the party's Leftist faction once and for all.   And all this, despite the fact that Corbyn repeatedly appeared to be

The time has come for neoliberalism to expose its true nature as a kind of refined fascism

globinfo freexchange In an interesting interview, Afshin Rattansi spoke with William Robinson, author of The Global Police State . They discussed how capitalism's crises have fuelled the rise of the global police state. The drastic inequality and poverty that has become a theme of modern capitalism which necessitates the global police state. Also, whether there is class warfare on the poor and the growing industry of militarism and oppression.   As Robinson points out: The global police state has been on full display in the United States in the uprising that took place in the aftermath of the murder of George Floyd. But the largest story here, of course, is the mega cities of the world. Not just the hot war zones such as in the middle east.     The mega cities of the world are now the theaters for this global police state. And it's where these inequalities are so incredibly acute. And so all of the panoply of what i'm referring to as global police state is unle

Liberal plutocrats win a critical battle with their Biden puppet in the capitalist civil war and Trump keeps helping them

globinfo freexchange The globalist faction of the US capital (primarily consisted by the liberal plutocracy ) had the chance to counterattack against the capitalists around Trump through Biden's recent victory, in the ongoing capitalist civil war .   Yet, despite the fact that Trump brought some serious trouble to the liberal capitalists, ironically, he came right on time to rescue them. He helped them escape from the dead end, after eight years of an utterly disappointing Obama administration.  At the time when the liberal capitalists ran out of tricks (and social movements were pushing for real change in the US), Trump came to their rescue. Suddenly, the Obama fraud was almost forgotten and all the progressives had to align with the liberal fraudsters in order to defeat the "creepy orange clown". After four years of anti-Trump liberal hysteria and a pandemic nightmare that also came right on time, the liberal capitalists managed to put another puppet in power. And they

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις προπαγάνδας και αποπροσανατολισμού της μιντιακής χούντας εν μέσω πανδημίας

του system failure   Είναι ξεκάθαρο, πλέον, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει τον έλεγχο στο μέτωπο της καταπολέμησης της πανδημίας. Και το χειρότερο είναι ότι ο έλεγχος έχει χαθεί όχι τόσο λόγω ανικανότητας, αλλά περισσότερο λόγω αναλγησίας και ιδεολογικού φανατισμού που χαρακτηρίζει τα περισσότερα μέλη της. Είχαμε ήδη επισημάνει από τον Μάρτιο ότι οι κυβερνώντες παίζουν κρυφτούλι και δείχνουν απρόθυμοι να κάνουν τις απαραίτητες προσλήψεις για να ενισχύσουν τα δημόσια νοσοκομεία. Αλλά και τα γνωστά "παπαγαλάκια", εν μέσω τέτοιας υγειονομικής κρίσης, δεν σταματούν ούτε στιγμή να λοιδορούν με άφθονη προπαγάνδα το Εθνικό Σύστημα Υγείας.   Όπως είχαμε επίσης επισημάνει, είναι φανερό ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ρίξει όλο το βάρος στα αυστηρά μέτρα περιορισμού, ώστε να μην αναγκαστεί να κάνει το αυτονόητο: να ενισχύσει αποφασιστικά τα δημόσια νοσοκομεία με ιατρικό προσωπικό και εξοπλισμό.    Την ίδια στιγμή, η μιντιακή χούντα, που στηρίζει με νύχια και με δόντια το κα

Jeremy Corbyn’s Labour Party suspension is about crushing the Left

Keir Starmer’s baseless decision to suspend former Labour Party leader Jeremy Corbyn is a transparent attack on the Left. Labour members must fight it, or everything Corbyn stood for will depart with him.   by Ronan Burtenshaw   Yesterday, the EHRC report into Labour’s antisemitism controversy was released. Contrary to the doomsday predictions on both sides — that it would label the party institutionally antisemitic or personally indict Jeremy Corbyn and his team — it was a sober and earnest document that focused on procedural issues. By lunchtime, it seemed likely it would be broadly accepted across the Labour Party. The report found that Labour’s processes for handling antisemitism complaints were lacking. Its structures were too weak, they were subject to political pressures, under-resourced, and lacked proper guidance. Its staff had not had access to appropriate training. The most damning finding — of harassment — related to two cases where representatives of the party, former mayo

Confirmed: Biden never wanted the Green New Deal and now he has a perfect excuse to bury it

globinfo freexchange   In a revealing interview for the Greek radio-station Radio 98.4 , former Greek Minister of Finance and current DiEM25 leader, Yanis Varoufakis, spoke about the current situation in Greece under COVID-19 pandemic, as well as the result of the recent US general election.  The current Greek government ( one of the worst the last decades as it seems), receives a lot of negative criticism from the opposition and from the independent press in Greece, for the fact that it didn't take advantage of the first lock-down to reinforce Greece's public healthcare system.   It seems that during this second wave of the pandemic (and the second lock-down), the Greek government is losing control as the COVID-19 cases rise dramatically and the public healthcare system now operates close to its limits. Mitsotakis administration receives negative criticism for the fact it left the tourism sector open during the summer to protect specific private interests. Most importantly,

Η έξαρση της πανδημίας επισπεύδει την καταστροφή που φέρνει το Μητσοτακικό καθεστώς

globinfo freexchange Φαίνεται, δυστυχώς, ότι για άλλη μια φορά είχαμε δίκιο, καθώς αυτή η επιεικώς απαράδεκτη κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να μας επιβεβαιώσει.   Γνωρίζαμε ότι η φράξια των νεοφιλελεύθερων τζιχαντιστών του Μητσοτακικού καθεστώτος είχε ως κεντρική αποστολή να ξεπουλήσει τα πάντα και να ιδιωτικοποιήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν μπορούσαμε όμως να φανταστούμε, ότι οι φανατικοί του Μητσοτάκη θα έφταναν σε τέτοιο σημείο, ώστε όχι μόνο να εμπαίζουν πολίτες, γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και να βρίσκουν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία, με αφορμή την κρίση, να συρρικνώσουν, αντί να στελεχώσουν το ΕΣΥ!   Αυτά τα γράφαμε τον Μάρτιο και κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, όπου το νοσοκομείο Καστοριάς, μιας περιοχής που είχε πληγεί ιδιαίτερα και τότε από την πανδημία, δοκιμάστηκε σκληρά από την αναλγησία και απροθυμία των κυβερνώντων να το ενισχύσουν ουσιαστικά.   Όπως είχαμε αναφέρει, οι ανεκδιήγητοι του Μητσοτάκη, όχι μόνο αρνήθηκαν να ενισχύσου

Media responds with apathy, disappointment as US-backed coup Gov’t concedes defeat in Bolivia

Across the spectrum, corporate media has endorsed last year’s rightwing takeover of Bolivia, refusing to label it as a coup. Coverage of Sunday’s historical elections hasn’t been much better.   by Alan Macleod    Part 2 - Media disappointment at return of democracy Across the spectrum, corporate media endorsed the events of November, refusing to label them a coup. The New York Times editorial board claimed that the “ increasingly autocratic ” tyrant Morales had actually “ resigned, ” after “ protests ” over a “ highly fishy vote. ”  The Washington Post did the same. “ There can be little doubt who was responsible for the chaos: newly resigned president Evo Morales, ” their editorial board wrote, as they expressed their relief that Bolivia was finally in the hands of “ more responsible leaders ” like Añez, (who, at the time, was giving security forces orders to shoot her opponents in the streets).    Despite this, The Wall Street Journal ’s board decided the events of November constit

Why is the World going to Hell?

by Jonathan Cook   Part 5 - Our mental black boxes   The third chapter gets to the nub of the problem without indicating exactly what that nub is. That is because The Social Dilemma cannot properly draw from its already faulty premises the necessary conclusion to indict a system in which the Netflix corporation that funded the documentary and is televising it is so deeply embedded itself. For all its heart-on-its-sleeve anxieties about the “existential threat” we face as a species, The Social Dilemma is strangely quiet about what needs to change – aside from limiting our kids’ exposure to Youtube and Facebook. It is a deflating ending to the rollercoaster ride that preceded it. Here I want to backtrack a little. The film’s first chapter makes it sound as though social media’s rewiring of our brains to sell us advertising is something entirely new. The second chapter treats our society’s growing loss of empathy, and the rapid rise in an individualistic narcissism, as something entirely

Labour ‘anti-Semitism’ report exposes real ‘political interference’

Jonathan Cook dissects the investigation by the Equalities and Human Rights Commission into the U.K. Labour Party.  by Jonathan Cook Part 1 I recently published in Middle East Eye a detailed analysis of last week’s report by the Equalities and Human Rights Commission into the question of whether the U.K. Labour Party had an especial anti-Semitism problem. (You can read a slightly fuller version of that article on my website.) In the piece, I reached two main conclusions. First, the commission’s headline verdict — though you would never know it from reading the media’s coverage — was that no case was found that Labour suffered from “ institutional anti-Semitism. ” That, however, was precisely the claim that had been made by groups like the Jewish Labour Movement, the Campaign Against Antisemitism, the Board of Deputies and prominent rabbis such as Ephraim Mirvis. Their claims were amplified by Jewish media outlets such as The Jewish Chronicle and individual journalists such as Jonatha