Skip to main content

Το διαρκές λάθος του Τσίπρα και ο πανικός του Σόιμπλε

του system failure

Πολλοί ενστερνίζονται θεωρίες συνωμοσίας με βάση τις οποίες ο Τσίπρας λειτούργησε εξαρχής βάσει σχεδίου. Τίποτα δεν αποκλείεται σ'άυτή τη ζωή, αλλά στην περίπτωση αυτή μάλλον κάνουν λάθος. Ο Τσίπρας απλώς "εξημερώθηκε" σιγά-σιγά (ή γρήγορα) από το σύστημα εντός και εκτός Ελλάδας και αυτό αποδεικνύεται από τον ανελέητο πόλεμο και την προπαγάνδα που κηρύξαν τα συστημικά μίντια στον ίδιο και σε όλα ανεξαιρέτως τα στελέχη του παλαιού ΣΥΡΙΖΑ, όταν είδαν την 'Αριστερή απειλή' έτοιμη να αναλάβει την εξουσία, δηλαδή, όταν δεν τον είχαν φέρει ακόμα στα μέτρα τους.

Το τελικό κληροδότημα του Τσίπρα τους τελευταίους μήνες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ήταν τελικά ένα τρίτο, σκληρό μνημόνιο, που ψηφίστηκε με διαδικασίες εξπρές, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της προέδρου της βουλής να το καθυστερήσει, επιμένοντας στις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Παρόλα αυτά, η όλη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και ο τρόπος χειρισμού της από την διαπραγματευτική ομάδα και τον Αλέξη Τσίπρα, επέφεραν μερικά πολύ σημαντικά οφέλη:

Πρώτον, αναδείχθηκαν οι αντιθέσεις μέσα στους κόλπους της ευρω-δικτατορίας και ήρθαν τα πρώτα ρήγματα στον υποτίθεται συμπαγή Γαλλο-Γερμανικό άξονα.

Δεύτερον, φανερώθηκε το πραγματικό πρόσωπο της ευρωζώνης, η εικόνα της οποίας υπέστη σοβαρό πλήγμα, σε βαθμό που να φαντάζει αποκρουστική ακόμα και σε χώρες οι οποίες σκέφτονται την ένταξη στους κόλπους της.

Τρίτον, άλλαξε ριζικά η στάση της Ευρωπαϊκής κοινής γνώμης απέναντι στην Ελλάδα, καθώς αποκαλύφθηκε πλήρως ο πραγματικός ρόλος της Ευρωπαϊκής Χρηματοπιστωτικής Δικτατορίας.

Τέταρτον, απέτυχαν τα σχέδια της ευρω-δικτατορίας για πλήρη υποταγή και ταπείνωση του Ελληνικού λαού, αφού στο δημοψήφισμα απάντησε με ένα ξεκάθαρο 'ΟΧΙ', παρά την προπαγάνδα του τρόμου από τα συστημικά μίντια και τις κλειστές τράπεζες. Ήταν το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε να δει η Γερμανική ηγεσία και οι γραφειοφασίστες των Βρυξελλών, που έκαναν τα πάντα για να επικρατήσει το 'ΝΑΙ', καθώς η αντίσταση του Ελληνικού λαού μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για τους άλλους λαούς που υποφέρουν από την σκληρή λιτότητα.

Ενδεχομένως, μέχρι εκεί μπορούσε να πάει ο Τσίπρας. Αυτό μπόρεσε, αυτό έκανε και ίσως αυτό να επιδίωκε στην ουσία. Το ότι δεν εφάρμοσε εναλλακτικό σχέδιο για έξοδο από το ευρώ, οφείλεται κυρίως στον σκληρό πυρήνα των μετριοπαθών στελεχών που τον περικύκλωσαν και τον απομόνωσαν από κάθε άλλη προσέγγιση και πρόταση που προέρχονταν από τις παρυφές του ΣΥΡΙΖΑ και το πιο ριζοσπαστικό του κομμάτι.

Αλλά και ο ίδιος ο Τσίπρας ανήκει στο μετριοπαθές κομμάτι της Αριστεράς που θεωρεί ότι ο διεθνισμός στον οποίο πιστεύει, μπορεί κάποια στιγμή να γίνει πράξη μέσα από το κοινό νόμισμα και με αλλαγή συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Η πίστη αυτή φαίνεται ότι διακατέχει ένα μεγάλο κομμάτι της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και έχει αρχίσει ήδη να επιφέρει διασπαστικές τάσεις και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Απ'ότι φαίνεται, ο Τσίπρας και οι υπόλοιποι υποψήφιοι για μετάλλαξη, όπως ο Pablo Iglesias των Podemos που στήριξε τις επιλογές του, επιμένουν στο ίδιο λάθος. Θεωρούν ότι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα, όταν αλλάξουν (αν αλλάξουν) οι συσχετισμοί πολιτικών δυνάμεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά εντός του ευρώ. Θα ανακαλύψουν και πάλι πόσο λάθος κάνουν και πολύ σύντομα. Και αυτό γιατί το ευρώ είναι το εργαλείο των ελίτ για να επιβάλουν οριστικά τη νέα Φεουδαρχία, κατασκευάστηκε ακριβώς γι'αυτό το σκοπό.

Το ευρώ επομένως είναι το εργαλείο για την επιβολή του νεοφιλελεύθερου διεθνισμού και όχι του διεθνισμού που ονειρεύεται η Αριστερά. Γι'αυτό, η δικτατορία της ευρωζώνης πρέπει να διαλυθεί και να γίνει επανεκκίνηση προς μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση με πρωταγωνιστές τους Ευρωπαϊκούς λαούς και όχι τις τράπεζες και τα λόμπι.

Οι απειλές του Σόιμπλε προς τον Τσίπρα, δεν δείχνουν μόνο ότι οι μαριονέτες της ευρω-δικτατορίας είναι αδίστακτες, αλλά και ότι έχουν αρχίσει να πανικοβάλλονται. Σημαίνει, ότι δεν ελέγχουν πλήρως την κατάσταση, καθώς φοβούνται ακόμα την πιθανότητα ενός συμπαγούς μετώπου κατά των νεοφιλελεύθερων καταστροφικών πολιτικών στην Ευρώπη.

Οι εκλογές σε Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία και αργότερα σε Ιρλανδία θα κρίνουν πολλά. Πολλά θα κριθούν από το αν οι λαοί τολμήσουν να ξεφορτωθούν καταρχάς τα παραδοσιακά κόμματα που έχουν υποταχθεί οριστικά στο νεοφιλελεύθερο δόγμα, ώστε να δοθεί η επόμενη μάχη με καλύτερους όρους. Ο Τσίπρας υπέστη μια βαριά ήττα, αλλά ο λαός έδειξε διάθεση να αγωνιστεί μέσω του δημοψηφίσματος. Ο πανευρωπαϊκός πόλεμος κατά της νέας Φεουδαρχίας, τώρα ξεκινάει.

Διαβάστε επίσης:

Comments

 1. Anonymous1/9/15 18:28

  Δεν δέχομαι τη λέξη λάθος. Είναι σαν να τον αθωώνω. Δεν είναι διαρκές λάθος. Ξέρει πολύ καλά τι κάνει και συνεχίζει.
  Ανώνυμος1

  ReplyDelete
 2. Anonymous1/9/15 20:15

  Πρόλαβα.
  'Ασχετα με την πολιτική μου τοποθέτηση και κριτική οφείλω επ΄ευκαιρία να πω ένα ευχαριστώ σ' αυτό το μπλόκ που φιλοξενεί τις απόψεις μου και που το θεωρώ ένα από τα καλύτερα στο διαδίκτυο.
  Ανώνυμος 1

  ReplyDelete
  Replies
  1. Σ'ευχαριστώ πολύ. Να'σαι πάντα καλά. Επιζητούμε τις απόψεις όλων και μας ενδιαφέρουν όλες οι γνώμες.

   Delete
  2. Anonymous2/9/15 10:19

   Συμφωνώ με τον Ανώνυμο 1 για την ποιότητα του μπλογκ.
   Ανώνυμη 1

   Delete
 3. Να μην λέμε πολλά. Σεβαστή η άποψή σας αλλά είναι κατά την γνώμη μου εντελώς λανθασμένη. Αλλά δεν είναι (μόνον) αυτό το ζήτημα. Το ζήτημα είναι (επίσης) πως πρέπει να πάψετε να χρησιμοποιείται τον συκοφαντικό όρο "Θεωρίες συνωμοσίας" για κάθε θεώρηση που βλέπει σχέδιο πρόθεση αν θέλετε (ταξικό) δόλο. Κάποτε ο χώρος της (ψευδο)ανανέωσης θα πρέπει να γίνει λίγο πιο σεμνός με τους προσδιορισμούς των "άλλων". Και κάτι τελευταίο, που θα έπρεπε να αποστείλω μάλλον στο Red NoteBook. Εύχομαι ολόψυχα στον ετοιμαζόμενο νέο φορέα της (ανανεωτικης) ριζοσπαστικής αριστεράς την πλήρη παταγώδη αποτυχία. Δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία σε αυτη τη "χώρα", αυτό ξεχάστε το..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ο όρος "θεωρία συνωμοσίας" είχε κατασκευαστεί από την CIA για να στιγματήσει όσους επιζητούσαν σε βάθος την έρευνα για τη δολοφονία Κέννεντι. Όμως από τότε έχουν περάσει πολλά χρόνια. Ο όρος δεν είναι υποχρεωτικά υποτιμητικός. Οι θεωρίες συνωμοσίας μπορεί να είναι αληθινές, κατασκευασμένες, ή μερικώς κατασκευασμένες. Στο συγκεκριμένο άρθρο δεν χρησιμοποιήθηκε υποτιμητικά.

   Delete
  2. Δεν την γνώριζα την καταγωγή της, αλλά αυτό μάλλον επιβεβαιώνει κάπως αυτά που λέω, όχι για σας (μετά από την διευκρίνηση) αλλά για ένα μεγάλο μέρος του "ανανεωτικού" χώρου. Θα ήθελα βέβαια να κάνετε τον κόπο να παραθέσετε πιο συγκεκριμένα τα στοιχεἰα (για CIA κ.λπ). Στο προκείμενο. Η θεωρία αυτή ξεθάφτηκε από τον μεγαλοπαράγοντα της ηγετικής ομάδας Κούλογλου στο ιντερνετικό μαγαζί του, για φαινομενικά άσχετο θέμα, διότι ενοχλήθηκε ακριβώς (για άλλους λόγους από ότι εσείς) με την θεωρία πως ο Τσίπρας είχε σχεδιάσει (συνωμοτήσει άρα) το όλο σκηνικό που ζούμε. Το λέω αυτό γιατἰ ακολούθησε άλλη μέρα ἀλλο δικό του πλέον άρθρο που επιτιμούσε την άλλη "κακή" θεωρία περί προδοσἰας κ.λπ.
   Ούτε εγώ έχω την μονομονία να βλέπω παντού προδοσίες και συνωμοσίες, αλλά κάπου έχουν ξεφύγει οι δημοσιολόγοι της ηγετικής ομάδας, από την στιγμή που οι ίδιοι αποκάλυψαν τις όντως συνωμοσίες των ευρωφασιστών κατά τη πρωτη φάση της διαπραγμάτευσης. Μονά ζυγά δικά μας; Δεν λέει..
   Εν πάσει περιπτώσει και οι δύο "υπόγειες" διεργασίες ισχύουν μάλλον, με την έννοια πως και οι ευρωφασἰστες θέλανε-θέλουν να πάρουν την μνημονιοεξουσία από τον συριζα και πως ο Τσίπρας (ηγετική ομάδα) μνημόνιο ήθελε απο την αρχή, αν και σίγουρα πολύ πιό βελτιωμένης εκδοχής από αυτό που τελικά υπεγραψε. Διπλή λοιπόν "μυστική πολιτική" εις βάρος του λαού. Ξεκαθαρίζω πως και το κκε έπαιξε ένα άσχημο παιχνίδι πάλι μαζί με την δεξιά (και νεοδεξιά) αλλά για τους δικούς του λόγους (θέλει να εξαφανίσει, για μένα τελικά δικαίως από μια σκοπιά) όλο τον ενδιάμεσο "οπορτουνιστικό" χώρο αλλά με μια εξίσου γραφειοκρατική-καιροσκοπική τακτική.

   Delete
  3. Ευχαριστώ πολύ. Ενδιαφέρουσα η ανάλυσή σου. Δεν το αποκλείω καθόλου αυτό το σενάριο. Όσον αφορά το ιστορικό του όρου παραθέτω το παρακάτω άρθρο, το οποίο δυστυχώς δεν το μετέφρασα στα Ελληνικά. Ίσως κάποια στιγμή να το κάνω. Ελπίζω πάντως να σε διαφωτίσει:

   How CIA invented "Conspiracy Theory" term


   Delete
 4. διόρθωση "..να πάψετε να χρησιμοποιείτε.."

  ReplyDelete
 5. Anonymous2/9/15 10:27

  Δεν βρίσκω ότι προσπαθεί να αθωώσει κανέναν ο system failure, αντιθέτως με ψυχραιμία αποτιμά τις συνέπειες του εγχειρήματος της διακυβέρνησης Σύριζα. Θεωρώ το άρθρο διαυγέστατο και ισορροπημένο. Δεν λέω αντικειμενικό, γιατί είναι άρθρο άποψης και περιέχει πολιτική θέση, αλλά οπωσδήποτε απαλλαγμένο προκαταλήψεων και με ελευθερία σκέψης γραμμένο.

  Πέμπτο (όφελος –κατά την άποψή μου), διαλύθηκαν οι αυταπάτες του λαού για το εφικτό ριζικών αλλαγών μέσω ανάθεσης, κυβερνητικής διαχείρισης, σωτήρων κλπ. Μόνον η άμεση φυσική παρουσία και η με μαζικότητα συμμετοχή του κόσμου στις εξελίξεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν θετικά το μέλλον του.
  Ανώνυμη 1

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Donald Trump: the last symptom of a system that is about to collapse

globinfo freexchange
In another interesting interview with Chris Hedges, Richard Wolff explains why the Trump presidency is the last resort of a system that is about to collapse:
Finally, if everybody tries to save themselves (protection), we have a historical example: after the Great Depression that happened in Europe. And most people believe that it was a large part of what led to WWII after WWI, rather than a much saner collective effort. But capitalism doesn't go for collective efforts, it tends to destroy itself by its own mechanisms.
There has to be a movement from below. Otherwise, there is no counter force that can take us in another direction.
So, absent that counter force we are going to see this system spinning out of control and destroying itself in the very way its critics have for so long foreseen it well might.
When Trump announced his big tariffs on China, we saw the stock market dropped 700 points in a day. That's a sign of the anxiety, the danger, even in the min…

Austria has just returned to the Middle Ages

The Austrian government confirmed that the far-right is an emergency reserve of neoliberalism
globinfo freexchange
Haven't you yet convinced that the nationalists and the far-right are the most faithful dogs of the big capital? Then, look at what just happened in Austria. In the end, despite the mass protests in Vienna, Austrian employers will be able to introduce 12-hour working day without increasing wages. The relevant law adopted by the Parliament of the country, reports on Friday, July 6.What's the first thing that Emmanuel Macron did after his election in France? He rushed to complete what Francois Hollande - the other puppet of the neoliberal establishment - had started: destroy trade unions, completely deregulate the labor market.
Yet, the media in France were promoting him as a 'progressive' (what a joke) who will stop the far-right threat.
In reality, big capital’s reserve, Marine Le Pen, is waiting in the 'bench', ready to take action any moment, now tha…

The idiotic circus of terror leads us to the final collapse

There is a familiar checklist for extinction and we are ticking off every item of it. The idiots know only one word: more. They are unencumbered by common sense. They hoard wealth and resources until workers cannot make a living and the infrastructure collapses. They live in privileged compounds where they eat chocolate cake and order missile strikes. They see the state as a projection of their own vanity.

failed evolution
The idiots seen in the decay the chance of personal advancement in profit, takeover in the final days of crumbling civilizations.

Idiot generals wage endless unwinnable wars that bankrupt the nation.
Idiot economists call for reducing taxes for the rich and cutting social service programs for the poor. And project economic growth on the basis of myth.
Idiot industrialists poison the water, the soil and the air. Slash jobs and depress wages.
Idiot bankers gamble on self-created financial bubbles and impose crippling debt peonage on the citizens.
Idiot journalists and …

The vicious circle of modern slavery

globinfo freexchange
It sounds unbelievable, but in one of supposedly the most advanced European nations, the government plans to allow the working day to be extended to 12 hours!
We are talking about Austria, where tens of thousands of people in Vienna packed the streets on Saturday to voice their opposition to loosening labor laws to allow for a 12-hour workday and subsequent 60-hour workweek. Police in Vienna said some 80,000 people took part, while the trade unions that organized the protest said some 100,000 people attended.
What can someone say about this unimaginably absurd decision?
In an age of all this advanced technology, with AI and hyper-automation, people should work less hours, enjoying all the benefits and extra free time for their families and themselves. Yet, in the homeland of Austrian economics that led us to brutal neoliberalism, it seems that the elites push things to the opposite direction. Why? Is it just because human labor can't compete the machines?
Think ab…

Bernie's revolution starts to wipe out the establishment with a huge political earthquake!

globinfo freexchange
It happened! A 28-year-old super-progressive beat the personification of the establishment in the Democratic primary! Alexandria Ocasio-Cortez won the Democratic primary in New York's 14th congressional district, defeating the establishment baron, Joe Crowley. This has been described by many, rightfully, as the biggest upset victory in the 2018 midterm election season.
What are the origins of this amazing, unprecedented result in the US political process?
We can find them in the 2016 Democratic primaries. Back then, Bernie Sanders put the foundations of a truly progressive movement that could beat the neoliberal establishment. We wrote then that Bernie speaks straightly about things buried by the establishment, as if they were absent. Wall Street corruption, growing inequality, corporate funding of politicians by lobbies. He says that he will break the big banks. He will provide free health and education for all the American people. Because of Sanders, Hillary w…

Corporate media pundits depict establishment's evident panic in front of Alexandria Ocasio-Cortez's huge victory

globinfo freexchange
Shortly after recent political earthquake with Alexandria Ocasio-Cortez's huge victory, the establishment apparatus started to react as expected.
TYT immediately responded by identifying the common narratives used by the corporate media pundits in the following video:

In this video you can track at least two kinds of typical 'arguments' provided by the neoliberal ideological framework. We wrote several times in this blog about such arguments that their carriers present them as being perfectly rational using 'logical leaps', while in reality, they are deeply irrational.
In the first argument, Steve Schmidt labels progressivism as 'dishonest', simply because it fights for free education, free healthcare, etc. The basic 'argument' is the usual: ordinary people can't have such things because of the enormous debt. Of course, the logical leap here is the fact that the neoliberal pundits always avoid to refer to the billions in bailout…

Key parts of the Matrix: the faithful little soldiers of the mainstream media

globinfo freexchange
Ludivine Bénard describes almost perfectly a key part of the Matrix of our times:
Journalistic titles hire journalists whose social background – socially, culturally, educationally and morally – fits perfectly with what the current capitalist order asks for.
People working in media are mostly middle-class types with the same interests, favouring consumerism, hedonism, libertarian individualism and unconditional Europeanism from Brussels. And they're all subject to this form of political illiteracy – they reduce reporting on politics to reporting on political personalities. The journalists and pollsters in the press turn political life into a theatrical stage, where personalities just endlessly talk and debate.
All that talk drowns out any serious criticism of the system.
The French people have been indoctrinated that way for decades – we've had more than 30 years of a certain consensus between the centrist powers of the conservative right of Les Républicains…

The 'anti-establishment' Trump admits he is more elite than the elite!

globinfo freexchange
He said it!
From the first moment in this blog, even before Trump's election, we repeatedly said that Donnie is only a reserve of the establishment.
Finally, he essentially admitted that he is more elite than the elite! Or, more establishment than the establishment if you like. During a campaign rally in Duluth, Minnesota, Trump said "Why are they elite? I have a much better apartment than they do. I'm smarter than they are. I’m richer than they are. I became president and they didn't."
Kyle Kulinski is right. Donald Trump wants to be fully integrated in the Establishment Inc. He wants to be loved by the elites, join them. He sends signals to them, saying 'I did what you want, why don't you play with me?'.
The message to the American citizens is this: do not trust the orange clown. In case that will grab your vote for a second term, he will do whatever the establishment wants, and more. Meaning, more tax-cuts for the rich, more for-pro…

The real E CORPs seek complete control of global food supply

Who controls the food supply controls the people; who controls the energy can control whole continents; who controls money can control the world
globinfo freexchange
In the famous TV series, Mr. Robot, E Corp (which the central character, Elliot Alderson, perceives as Evil Corp), is an extremely powerful company that controls societies through consumer debt.
Yet, in the real world, a couple of mega multinationals could be proved even more ruthless. In another interesting report, James Corbett exposes the ultimate goal behind the merge of two of the biggest corporations in the food, medicine and agricultural sector. These are the real ECORPs:
What does a pharmaceutical giant have to gain from buying out and merging with an agrichemical giant, especially one that carries as much baggage as Monsanto?
If the connection between these corporate behemoths seems tenuous, then perhaps the key to understanding it is presented in that 1995 quote from former Monsanto CEO Robert Shapiro: “We’re talking…

Three years from the coup against Greece by the European Financial Dictatorship

globinfo freexchange
Three years passed (July 5, 2015) since the European Financial Dictatorship through the European Central Bank (ECB) and its head Mario Draghi, was forced to proceed in an open financial coup against Greece.
The start of current decade revealed the most ruthless face of a global neo-colonialism. From Syria and Libya to Europe and Latin America, the old colonial powers of the West tried to rebound against an oncoming rival bloc led by Russia and China, which starts to threaten their global domination.
Inside a multi-polar, complex terrain of geopolitical games, the big players start to abandon the old-fashioned, inefficient direct wars. They use today other, various methods like brutal proxy wars, economic wars, financial and constitutional coups, provocative operations, 'color revolutions', etc.
In this highly complex and unstable situation, when even traditional allies turn against each other as the global balances change rapidly, the forces unleashed are abs…