Your browser does not support the HTML5 canvas tag.
Εγχειρίδιο χειρισμού κρίσεων λόγω πολιτικών ΔΝΤ από τη CIA! / Already confirmed: Civil liberties under attack! / Greece's creditors gone completely insane! / How the global financial mafia sucked Greece's blood / ECB's economic hitmen / Η Μέρκελ επιβεβαιώνει τα σχέδια των γραφειοφασιστών! /Greece: the low-noise collapse of an entire country/ How the neoliberal establishment tricked the masses again, this time in France / Ενώ η Γερμανία προετοιμάζεται για τα χειρότερα, η Ελλάδα επιμένει στο ευρώ! / Ένας παγκόσμιος "proxy" πόλεμος κατά της ελευθερίας έχει ξεκινήσει! / In reality, McCarthyism never ended in America / Ο επικεφαλής του "σκιώδους συμβουλίου" της ΕΚΤ επιβεβαιώνει ότι η ευρωζώνη είναι μια χρηματοπιστωτική δικτατορία! /With a rising Jeremy Corbyn and a declining Angela Merkel, Brexit has been upgraded to play a much more critical role / Δημοψήφισμα για Grexit: η τελευταία ευκαιρία να σωθεί η Ελλάδα και η τιμή της Αριστεράς / Populism as the new cliche of the elites to stigmatize anyone not aligned with the establishment / Δεν γίνεται έτσι "σύντροφοι" ... / Panama Papers: When mainstream information wears the anti-establishment mask / The Secret Bank Bailout / The head of the ECB “shadow council” confirms that eurozone is a financial dictatorship! / A documentary by Paul Mason about the financial coup in Greece / The ruthless neo-colonialists of 21st century / First cracks to the establishment by the American people / Clinton emails - The race of the Western neo-colonialist vultures over the Libyan corpse / Επιχείρηση Panama Papers: Το κατεστημένο θέλει το μονοπώλιο και στις διαρροές; / Operation "looting of Greece" reaches final stage / Varoufakis describes how Merkel sacrificed Greece to save the Franco-German banks / France officialy enters the neo-Feudal era! / The US establishment just gave its greatest performance so far ... / A significant revelation by WikiLeaks that the media almost ignored / It's official: the US is funding Middle-East jihadists! / Οι αδίστακτοι νεο-αποικιοκράτες του 21ου αιώνα / How to handle political unrest caused by IMF policies! / Πώς το νεοφιλελεύθερο κατεστημένο ξεγέλασε τις μάζες, αυτή τη φορά στη Γαλλία / Οι Γάλλοι νεοαποικιοκράτες επιστρέφουν στην Ελλάδα υπό 'ιδανικές' συνθήκες / Μεγαλώνει ο πανικός της Γουόλ Στριτ μπροστά στην προοπτική των κρυπτονομισμάτων

18 August, 2015

WikiLeaks: Η συμφωνία Trans-Pacific Partnership (TPP) βάζει στο στόχαστρο τις κρατικές επιχειρήσεις

globinfo freexchange

Στα τέλη Ιουλίου, το WikiLeaks δημοσίευσε ένα απόρρητο έγγραφο της εμπορικής συμφωνίας Trans-Pacific Partnership Agreement (TPP) που αφορά πολλές χώρες του Ειρηνικού, μαζί με μια εξειδικευμένη ανάλυση του εγγράφου.

Όπως αναφέρεται, το έγγραφο περιλαμβάνει μια στρατηγική ιδιωτικοποιήσεων ευρείας κλίμακας στα πλαίσια της συγκεκριμένης συμφωνίας, με στόχο να περιορίσει δραστικά τις κρατικές επιχειρήσεις. Ακόμα και αν μια κρατική επιχείρηση υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον θα πρέπει να εναρμονιστεί με τους νέους κανονισμούς και θα πρέπει να απαγορεύεται να κάνει διακρίσεις υπέρ των τοπικών επιχειρήσεων στις αγορές και τις πωλήσεις.

Οι ξένες εταιρίες θα είναι σε θέση να μηνύουν κρατικές επιχειρήσεις μιας άλλης χώρας σε περίπτωση που αυτές παραβιάζουν τις συνθήκες που επιβάλλει η συμφωνία, ενώ ακόμη και ιδιωτικές εταιρίες θα μπορούν να κινούνται νομικά κατά της χώρας που θεωρούν ότι παραβιάζει τις συνθήκες αυτές. Οι αναπτυσσόμενες χώρες που στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στις κρατικές επιχειρήσεις ως βασικό στοιχείο της οικονομικής τους δομής θα επηρεαστούν περισσότερο. Οι κρατικές επιχειρήσεις παίζουν καθοριστικό ρόλο στην δημόσια παροχή αγαθών ακόμα και στις πιο ιδιωτικοποιημένες χώρες, όπως ο Καναδάς και η Αυστραλία.

Η συμφωνία TPP είναι η μεγαλύτερη συμφωνία παγκοσμίως που αφορά το εμπόριο και αν εφαρμοστεί, θα αφορά περισσότερο από το 40% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Παρά τις ευρείας κλίμακας επιπτώσεις που θα έχει στον παγκόσμιο πληθυσμό, οι διαπραγματεύσεις για την τελική της μορφή γίνονται από 12 χώρες κάτω από άκρα μυστικότητα.

Λίγοι είναι αυτοί - ακόμα και μεταξύ των κυβερνήσεων των χωρών που διαπραγματεύονται - οι οποίοι έχουν πρόσβαση στο πλήρες κείμενο της συμφωνίας. Το κοινό φυσικά - το οποίο και θα επηρεαστεί άμεσα - δεν έχει καμία πρόσβαση. Οι μεγάλες εταιρίες ωστόσο, έχουν πρόσβαση στο κείμενο και δημιουργούν πανίσχυρα λόμπι για να επιφέρουν αλλαγές που είναι προς το συμφέρον τους, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν την επιρροή των αναπτυσσόμενων χωρών στις αποφάσεις.

Παρόμοιες συμφωνίες, όπως η TTIP και η TISA, αποτελούν μαζί με την TPP ένα μεγάλο διεθνές πακέτο συμφωνιών που αφορούν περισσότερο από τα 2/3 του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Πηγή:


Η αποκάλυψη των WikiLeaks επιβεβαιώνει την επίθεση που δέχονται τα κράτη από τις μεγάλες πολυεθνικές. Ο καταστροφικός νεοφιλελευθερισμός επιχειρεί να διαλύσει το εθνος-κράτος και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να ανοίξει τον δρόμο για την οριστική κυριαρχία των εταιρικών και τραπεζικών μονοπωλίων.

Δείχνει επίσης ότι οι υπερχρεωμένες χώρες χρησιμοποιούνται ως πρόφαση για μαζικές ιδιωτικοποιήσεις. Το χρέος δεν είναι το πρόβλημα, είναι το εργαλείο με το οποίο ο νεοφιλελευθερισμός επιτίθεται στα ανθρώπινα και τα εργασιακά δικαιώματα, ιδιωτικοποιώντας τα πάντα για χάρη του μεγάλου κεφαλαίου. Η συγκεκριμένη διαρροή δείχνει ξεκάθαρα ότι ο πόλεμος κατά των εταιριών υπό δημόσιο έλεγχο, μεθοδεύεται συστηματικά από τα τραπεζικά και εταιρικά λόμπι που ελέγχουν όλα τα πόστα σε θέσεις κλειδιά μέσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Η τελευταία "συμφωνία" μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, το τρίτο μνημόνιο, επιχειρεί να διαλύσει ότι απέμεινε από τα εργασιακά δικαιώματα και να ιδιωτικοποιήσει τις κρατικές επιχειρήσεις αντί πινακίου φακής.

No comments:

Post a Comment