Skip to main content

“Αντάρτικο” κατά της ευρω-δικτατορίας

του system failure

Τώρα που και ο πιο δύσπιστος έχει καταλάβει ότι βιώνουμε έναν αδυσώπητο οικονομικό πόλεμο, θα ήταν μάλλον αφελές να πιστεύει σε "έντιμες συμφωνίες" με τις δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Χρηματοπιστωτικής Δικτατορίας (ΕΧΔ) και της διεθνούς χρηματοπιστωτικής μαφίας. Δεν βρισκόμαστε σε κανονικές συνθήκες, αλλά σε συνθήκες οικονομικού πολέμου και είναι σημαντικό να το συνειδητοποιήσουμε απόλυτα.

Είναι φανερό ότι ο Τσίπρας έχει εντελώς λάθος αντίληψη και προσέγγιση στο όλο ζήτημα. Παρόλο που ο ίδιος παραδέχθηκε το μεγάλο του λάθος κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, φαίνεται να πιστεύει πραγματικά ότι η Ευρώπη μπορεί να αλλάξει και να θυμηθεί την αυθεντική ανθρωπιστική της υπόσταση, με την ταυτόχρονη διατήρηση του ευρώ και της ευρωζώνης. Όπως πολύ σωστά τονίζει συνεχώς και ο Κώστας Λαπαβίτσας, κάτι τέτοιο είναι απλά αδύνατο.

Έχει γίνει ξεκάθαρο, ότι η ευρωζώνη είναι ένας μηχανισμός πάνω στον οποίο οικοδομήθηκε το σχέδιο μιας βίαιης ομοσπονδιοποίησης με βάση τους πιο σκληρούς νεοφιλελεύθερους όρους, προκειμένου να προστατευτούν και να ενισχυθούν τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής οικονομικής ολιγαρχίας, δηλαδή των μεγάλων τραπεζικών καρτέλ και των εταιρικών λόμπι, τα οποία ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από το Γερμανικό κεφάλαιο. Γι'αυτό ακριβώς το λόγο, έχει αποκτήσει και τα χαρακτηριστικά μιας ολοκληρωτικής χρηματοπιστωτικής δικτατορίας.

Άρα, το να πιστεύει κάποιος ότι μπορεί να αλλάξει η Ευρώπη διατηρώντας το ευρώ και την ευρωζώνη, είναι σαν να πιστεύει ότι μπορεί να μεταμορφώσει την άσχημη και κακιά μάγισσα σε μια όμορφη και καλή βασιλοπούλα, χρησιμοποιώντας το μαγικό ραβδί της μάγισσας. Είναι πρακτικά αδύνατο.

Η νέα Ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να είναι από την αρχή πιο επιθετική και να περνάει με γρήγορους ρυθμούς νομοσχέδια που θα γκρέμιζαν προοδευτικά τον μνημονιακό εφιάλτη και θα έκαναν τη ζωή δύσκολη για τους εκπροσώπους της ΕΧΔ. Ο Τσίπρας φάνηκε να φοβήθηκε και σύρθηκε σε μια 6μηνη διαπραγμάτευση που, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος, προκάλεσε σημαντική φθορά στην κυβέρνηση και έφερε μια ταπεινωτική ανακωχή.

Όμως η όλη διαδικασία έφερε και ένα πολύ μεγάλο κέρδος, που είναι η ανάδειξη του πραγματικού ρόλου της ευρωζώνης και της Γερμανικής ηγεσίας, καθώς και τα πρώτα ρήγματα στα σαθρά θεμέλια της ΕΧΔ. Ένα κέρδος που μπορεί να κεφαλαιοποιηθεί στο άμεσο μέλλον και να αποδειχθεί καθοριστικό για την αλλαγή πορείας της Ευρώπης.

Τι θα μπορούσε να γίνει από δω και πέρα; Στην Ελλάδα, θα πρέπει να οργανωθεί ένα "αντάρτικο" κατά της ΕΧΔ σε δύο βασικά μέτωπα.

Στο μέτωπο εντός κυβέρνησης, θα πρέπει τα στελέχη της να κινηθούν πιο τολμηρά και επιθετικά, περνώντας νομοσχέδια με ταχύτατους ρυθμούς από την "πίσω πόρτα" ως αντίβαρο στα καταστροφικά μέτρα που επιβάλει το νέο μνημόνιο. Δεν είναι απαραίτητο τα μέτρα αυτά να είναι καθαρά οικονομικής φύσης. Για παράδειγμα, ένα εξαιρετικά σημαντικό νομοσχέδιο που έπρεπε ήδη να έχει ψηφιστεί (και το είχε υποσχεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά), αφορά την αυτοδιαχείριση των χρεοκοπημένων εταιριών από τους εργαζόμενους (υπόθεση ΒΙΟΜΕ). Πρέπει η κυβέρνηση να ψηφίσει άμεσα νομοσχέδιο που θα απλοποιεί τις διαδικασίες και θα παρακάμπτει την όποια γραφειοκρατία.

Στο μέτωπο εκτός κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι πρέπει να οργανώσουν την αντίσταση με συνεχείς κινητοποιήσεις, προκειμένου να αποτρέψουν το ξεπούλημα των εταιριών κομβικής σημασίας υπό δημόσιο έλεγχο, όπως το νερό και η ενέργεια.

Με λίγα λόγια, τα συνδικάτα πρέπει να κυρήξουν πόλεμο κατά των αποικιοκρατών και η κυβέρνηση να περνάει αντιμνημονιακά νομοσχέδια με φρενήρεις ρυθμούς.

Για να γίνουν όλα αυτά, θα πρέπει να υπάρξει συνοχή στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να διασπαστεί, γιατί θα κινδυνεύσει να πέσει στην παγίδα που του έχει στήσει η εγχώρια ολιγαρχία σε συνεργασία με την ΕΧΔ και να μεταλλαχθεί οριστικά σε ένα σοσιαλδημοκρατικό συστημικό κόμμα. Από κει και πέρα δεν θα υπάρχει επιστροφή. Η Αριστερά θα έχει υποστεί μια συντριπτική ήττα. Μετά το κρίσιμο συνέδριο του Σεπτεμβρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει ενωμένος, γιατί οι Ισπανικές και οι Πορτογαλικές εκλογές ακολουθούν αμέσως μετά και μπορεί τα αποτελέσματά τους να σημάνουν την αρχή αλλαγής συσχετισμού δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη.

Είναι αυτονόητο ότι ταυτόχρονα με όλα αυτά, πρέπει να οργανωθεί ένα άμεσα εφαρμόσιμο σχέδιο εξόδου από το ευρώ.

Comments

 1. Anonymous2/8/15 04:16

  Σήμερα, ένας νεαρός πρώην μεξικάνικο κάθισε στα σκαλοπάτια μου και έπαιζε κιθάρα. Ήμουν μια κοινή λαϊκή πότισμα των τροφίμων και ινών. Η μουσική ήταν reggae. Θα συμπληρωθεί το νεαρό άνδρα και στη συζήτηση που ακολουθεί ανακάλυψε ότι γεννήθηκε στην ομοσπονδιακή περιφέρεια του Μεξικού. Του είπα την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδα, όπως το αντιλαμβάνομαι, νεοαποικιακή λιτότητας προς όφελος των λίγων.

  Κατάλαβε η ιδέα μου, εντελώς. Τον ενθάρρυνα να διατηρηθεί η ισπανική του και να μάθει πορτογαλικά. Είναι δυνατόν διπλωμάτης, ένας νέος άνθρωπος της ζήτησης. Λέμε μια νέα ιστορία.

  Αθήνα ξεκινάει ένα δέκα χιλιάδες χρόνια πολιτιστικής άνθιση.

  ReplyDelete
 2. Αυτό το σχόλιο τι είναι; Αυτόματη μετάφραση από κάπου ή αυτόματη παράλειψη κάθε δεύτερης γραμμής;

  ReplyDelete
 3. Είναι το σχόλιο ενός αλλοδαπού που ξέρει πολύ λίγα ελληνικά.

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Operation Mindfuck: The origins of the Illuminati conspiracy fraud and how it became popular in our times

From the new documentary Can 't Get You Out of My Head by Adam Curtis   globinfo freexchange   The first settlers had come from Europe to America to flee from the corruption of power in the Old World. But although they had got away from the old power, they hadn't got away from their suspicious minds, and alone, out in the vast wilderness of the new America, that led them to imagining dark, hidden conspiracies in their own government, far away in Washington.    One of the first of these, in the early 19th century, said that a secret group from Europe, called the Bavarian Illuminati, were running a giant conspiracy in America to destroy the new democracy. In reality, the Illuminati had been a utopian movement who wanted to replace religion with reason. But instead, they now became the first of a series of frightening suspicions that fed off the isolation of the settlers in the New World.    One night (in 1958, somewhere in the vicinity of Whittier, California), Kerry Thornley

Ποιος ολιγάρχης θα πηδήξει πρώτος από το κυβερνητικό Μητσοτακικό καράβι που βουλιάζει;

failed evolution   Όλα δείχνουν ότι η αντίστροφη μέτρηση για την πτώση του Μητσοτακικού καθεστώτος έχει αρχίσει. Το καθεστώς δέχτηκε απανωτά χτυπήματα σε όλα τα μέτωπα, με κεντρικό, βεβαίως, το μέτωπο της πανδημίας. Η αποτυχία του καθεστώτος όσον αφορά τα μέτρα και το πρόγραμμα εμβολιασμών, που απ'ότι φαίνεται χωλαίνει, θα αποτελέσει την αρχή του τέλους της αποτυχημένης Μητσοτακικής διακυβέρνησης.   Η απέλπιδα προσπάθεια ενός τραγικού Μητσοτάκη να κινητοποιήσει τα αντανακλαστικά των νοικοκυραίων, πάντα με τη βοήθεια της μιντιακής χούντας, χρησιμοποιώντας την πρόσφατη επίθεση εναντίον αστυνομικού, φαίνεται ότι πέφτει στο κενό. Οι νοικοκυραίοι μεσαιοταξίτες δεν "τσιμπάνε" πλέον με τέτοιου είδους φτηνά επικοινωνιακά κολπάκια, πολύ απλά γιατί βλέπουν ότι το παρατεταμένο λοκντάουν του ενός έτους, τους εξοντώνει συστηματικά κυρίως στον οικονομικό τομέα. Όπως είχαμε γράψει αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 19, μπορεί ο Έλλην μικροαστός να άγεται με ευκολία από τη μιντιακή

COVID-19: After one year, Mitsotakis regime fails dramatically to control pandemic in Greece

globinfo freexchange   After one year, Greece has become one of the most characteristic cases of blatant failure concerning COVID-19 pandemic control. The situation is getting worse and the National Health System of Greece receives extreme pressure, while there are signs that it has already crashed. According to some recent reports , " A record number of patients with Covid-19 in Greece are on ventilators on Thursday. The total number of people undergoing the treatment has reached 706, breaking the previous record of 699, which was recorded on both the last two consecutive days, on Tuesday and Wednesday. " With the help of jodi.graphics we present a brief timeline of the COVID-19 pandemic in the country: February 26, 2020: The first verified COVID-19 case in Greece. March 10, 2020: The government shuts down schools and universities. March 12, 2020: The first death in Greece from COVID-19.   March 23, 2020: The first lockdown in Greece.   March 28, 2020: COVID-19 cases in Gr

Γκάλοπ πρόωρων εκλογών

failed evolution survey software * Η σειρά με την οποία έχουν τοποθετηθεί τα πολιτικά κόμματα έγινε με βάση το αποτέλεσμα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών του Ιουλίου του 2019.  * Αν προτιμάτε άλλο κόμμα από αυτά που εκπροσωπούνται στη βουλή, υπάρχει η επιλογή "Άλλο", ενώ μπορείτε, αν θέλετε, να γράψετε στα σχόλια το όνομα του κόμματος.  * Παρακαλούμε κοινοποιείστε για καλύτερο δείγμα.

QAnon and Russiagate: How the capitalist elites produced a mass conspiracy hysteria to maintain power

globinfo freexchange   In his new documentary Can't Get You Out of My Head , Adam Curtis traces the origins of popular conspiracy theories that survived up to our days and spread rapidly due to Internet. As a result, Curtis finds that Trump election and Brexit triggered a conspiracy paranoia that took over both the liberal establishment and the ultra-conservative camp. The story begins in the late 60s, when Kerry Thornley and his friend Greg Hill had started what they called Operation Mindfuck . They had spread the conspiracy theory that the Illuminati were really the secret rulers of the world. They had done it to parody and ridicule all conspiracy theories because they thought that they undermined the confidence of individuals and made them easier to control.    But now, in the mass of data online, those stories about the Illuminati got mixed up with other conspiracies, both true and false, and out of it came extraordinary dreamlike stories built out of fragments of truth and fic

Max Blumenthal debunks US accusation of China's 'genocide' against Uighurs

The Grayzone   Max Blumenthal documents the deceptions behind the US government's accusation that China is committing "genocide" against Uyghur Muslims in its Xinjiang region, picking apart NED-funded studies that rely on botched statistics and exposing extremist Adrian Zenz and his error-filled research. 

Νέα απόπειρα περαιτέρω μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ από την ντόπια ολιγαρχία καθώς το κυβερνών καράβι της Μητσοτακοδεξιάς βουλιάζει

globinfo freexchange   Ήδη από τον Ιούλιο του '15, ανιχνεύσαμε την πιο σοβαρή απόπειρα της ντόπιας ολιγαρχίας, σε συνεργασία πάντα με τους δανειστές της Τρόικας, να μεταλλάξουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε συστημικό κόμμα, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους. Η μεγάλη επιτυχία των ολιγαρχών και του άξονα Βρυξελλών-Βερολίνου, ήταν η απομάκρυνση της επικίνδυνης γι'αυτούς Αριστερής πλατφόρμας από το κόμμα.    Όπως είχαμε γράψει πριν από ένα χρόνο, μετά την εικονική έξοδο από τα μνημόνια, οι ολιγάρχες άρχισαν να φοβούνται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να εκτροχιαστεί από την "κανονικότητά" τους. Δεν είναι τυχαίο ότι η "κανονικότητα" άρχισε να πλασάρεται, ως έννοια, από τους μιντιακούς παπαγάλους, όταν οι ντόπιοι ολιγάρχες και το νεοφιλελεύθερο ιερατείο είδαν τον ΣΥΡΙΖΑ να "τσινάει" και να αρχίζει να σκαλίζει διάφορα μεγάλα σκάνδαλα. Έτσι, η "κανονικότητα" ταυτίστηκε με την άνοδο της Μητσοτακικής δεξιάς στην εξουσία, που θα γλίτωνε τη χώρα από τους επικίνδυνους

Αν είσαι Κούλης ...

globinfo freexchange Δεν παραδέχεσαι πότε, ούτε εμμέσως, ως πρωθυπουργός μιας χώρας, ότι η χώρα αυτή είναι προτεκτοράτο. Εκτός και αν είσαι ... Κούλης.   Όχι βέβαια ότι δεν το ξέραμε. Ότι δηλαδή η χώρα είναι εδώ και δεκαετίες Αμερικανικό προτεκτοράτο και πιο πρόσφατα, Γερμανική αποικία χρέους. Αλλά ένας πρωθυπουργός υποτίθεται ότι δεν πρέπει να τα λέει αυτά (ούτε άμεσα, ούτε πλαγίως, ούτε με κανένα τρόπο), γιατί είναι σαν να δηλώνει υποταγή με τον πιο επίσημο τρόπο και να παραδέχεται ανοιχτά ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ αυτή η κατάσταση.  Αλλά είπαμε. Όταν είσαι Κούλης και θεωρείς τη χώρα τσιφλίκι που κληρονόμησες απ'τον μπαμπά για να το παραδώσεις βορά σε ντόπια και ξένα συμφέροντα, δεν δίνεις σημασία σε τέτοιες "λεπτομέρειες". Αυτά είναι ψιλά γράμματα για το Πριγκιπόπουλο του Μητσοτακιστάν. Λόγω αλαζονείας, λόγω αμετροέπειας και τελικά λόγω ... βλακείας.   Ο Κούλης, λοιπόν, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για "σατανικό σχέδιο" (εδώ γελάνε και οι πιο "ψεκασμένο

EU more worried about Parma ham branding than COVID vaccine patents

How did EU governments decide to oppose a global measure that could boost production of COVID vaccines and medicines for the global south? You won’t get the slightest hint from official EU sources. But leaked documents reveal that the Commission and member states see the real problem as a mere PR issue of how to deflect criticism. Given the pandemic, their position seems indefensible.   Corporate Europe Observatory   Part 4 - The world needs to understand the EU better   To almost anyone, to the public, that would be where the story ended – with no insight into how the EU’s decision to oppose the India/ South Africa proposal was made, nor into what arguments were considered. But then sometimes, with a stroke of luck, documents are leaked. And in this case, documents from a German Ministry ended up with Corporate Europe Observatory (unfortunately they cannot be made public). According to those documents, the proposed India/ South Africa waiver was discussed on three occasions in the Tra

Will Lula make a comeback? Global imperialists and resource extractors shudder at the prospect

With the potential comeback of Lula da Silva, Brazil may once again be on a path away from fascism and one that puts economic justice and anti-imperialism first.   by Alan Macleod   Part 1 Will the world’s sixth most populous country move away from fascism and towards a social democracy putting economic justice and anti-imperialism first once more? That is the question on Brazilian minds right now, as earlier this month the Supreme Court dismissed all charges against former President Luis Inácio “Lula” da Silva. A colossal figure in domestic and world politics, Lula was falsely convicted of fraud in 2017, and spent more than 18 months in prison, becoming, in the words of renowned academic Noam Chomsky, “ the world’s most prominent political prisoner. ” Yesterday, the Supreme Court also ruled that the judge who sentenced Lula, Sergio Moro, made a biased decision. Secret documents show that Moro was actually working with the prosecution to ensure Lula was convicted, paving the way for fa