Skip to main content

Η Treuhand που ζητά ο Σόιμπλε για την Ελλάδα

Με την ενοποίηση της Ανατολικής και της Δυτικής Γερμανίας τα περιουσιακά στοιχεία της Γερμανικής Λαoκρατικής Δημοκρατίας (ΓΛΔ), καθώς και το χρέος της μεταβιβάστηκαν στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Στη συνέχεια ιδρύθηκε η εταιρεία «Treuhand» η οποία ανέλαβε να πουλήσει το σύνολο της κρατικής περιουσίας της Ανατολικής Γερμανίας σε ιδιώτες και μάλιστα το συντομότερο δυνατό. Μετά από λίγους μήνες η Treuhand έγινε μία εταιρεία με τεράστιο δυναμικό που πούλησε 14.000 εταιρείες μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια!

Μία πολύ δημοφιλής έκφραση εντός της Treuhand ήταν το «TINA», «There Is No Alternative» («Δεν Υπάρχει Εναλλακτική»). Μία δικαιολογία για την καταλήστευση της πρώην ΓΛΔ. Ο ημερήσιος στόχος, ακόμα και για το Σάββατο και την Κυριακή ήταν η ιδιωτικοποίηση 10 με 15 εταιρειών. Και πράγματι οι ιδιωτικοποιήσεις προχωρούσαν ταχύτατα, μόνο που αυτό κατέστρεψε την οικονομία της Ανατολικής Γερμανίας.

Έτσι οι περισσότερες κρατικές επιχειρήσεις της ΓΛΔ δεν είχαν πια καμία δυνατότητα να επενδύσουν σε έργα αναβάθμισής τους και να καταστούν ανταγωνιστικές. Ταυτόχρονα, το θεσμικό πλαίσιο τους απαγόρευε να αναζητήσουν μόνες τους επενδυτές.

Κάθε Tom, Dick ή Harry που φορούσε κοστούμι και γραβάτα μπορούσε να αγοράσει μία επιχείρηση της Ανατολικής Γερμανίας. Ποτέ δεν ελέγχθηκε η αξιοπιστία τους και η πιστοληπτική τους ικανότητα. Με αυτή την έννοια, δεν είναι καθόλου περίεργο το μέγεθος της απάτης που εκτυλίχθηκε σε βάρος του γερμανικού λαού, εξαιτίας αυτού του εφησυχασμού των στελεχών της Treuhand. Εξάλλου, πολλά από τα στελέχη της Treuhand δωροδοκήθηκαν για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των ενδιαφερόμενων επενδυτών. Παρόλα αυτά εταιρείες που δεν είχαν τις προϋποθέσεις για να αναλάβουν κάποια κρατική επιχείρηση («Volkseigene Betriebe») της Ανατολικής Γερμανίας, τελικά προχώρησαν σε συμφωνία με την Treuhand, πήραν ότι λεφτά υπήρχαν στο ταμείο της επιχείρησης που ανέλαβαν, τη λεηλάτησαν και μετά εξαφανίστηκαν.

Όταν η Treuhand έκλεισε το 1994 εμφάνιζε έλλειμμα 270δισ γερμανικών μάρκων (M. Kaser, «Flaws in the Treuhand model»). Σε αντίθεση με τις επίσημες προσδοκίες, η Treuhand κατέληξε μία πρόσθετη πηγή αύξησης του ομοσπονδιακού ελλείμματος, αντί για μία πηγή εσόδων. Τελικά η ιδιωτικοποίηση à la Treuhand δημιούργησε μία τρύπα στην τσέπη του κράτους αντί για να τη γεμίσει. Πάνω απ’ όλα, προέκυψε ένα τεράστιο κόστος για την αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας στην Ανατολική Γερμανία, πολύ πιο μεγάλο και από τα ίδια τα ελλείμματα της Treuhand. Αυτό που κάποιοι ονομάζουν «ταχύτατη επιτυχία», καθώς κατάφεραν να πουλήσουν ένα τεράστιο όγκο κρατικών επιχειρήσεων σε χρόνο ρεκόρ, ούτε καν ως βραχυπρόθεσμη επιτυχία δεν μπορεί να λογιστεί. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα καταστροφικό πείραμα που διέλυσε την οικονομία της ΓΛΔ, εκτόξευσε την ανεργία από 0% σε 20% και οδήγησε στο ξεπούλημα μίας ολόκληρης χώρας.

Παρά το γεγονός ότι η Treuhand ολοκλήρωσε την δράση της το 1994 , εξακολουθεί να διατηρείται με άλλες μορφές σε ακίνητα και να διατηρεί μερικές άλλες νομικές ευθύνες. Αυτά μεταφέρθηκαν σε 3 διάδοχους οργανισμούς:

Την Bundesanstalt für vereinigungsbedingte Sonderaufgaben , BvS ( Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την ενοποίηση για υποθέσεις προερχόμενες από ειδικά καθήκοντα ), η οποία διαχειρίζεται ειδικές κρατικές επιχειρήσεις της ΓΛΔ. Την Treuhandliegenschaftsgesellschaft ( τώρα TLG Immobilien GmbH ) , η οποία διαχειρίζεται το υπόλοιπο των κρατικών αστικών και βιομηχανικών ακινήτων της ΓΛΔ και την Bodenverwertungs- und -verwaltungs GmbH ( BVVG ) , θυγατρική της Treuhand που δημιουργήθηκε το 1992 , η οποία διαχειρίζεται την κρατική γεωργική γη, δασικές εκτάσεις και ακίνητα ειδικού προορισμού, δηλαδή ακίνητα που αποφέρουν μεγάλα κέρδη.

Η δράση της Treuhand και των ανθρώπων που την δημιούργησαν (ένας από αυτούς είναι ο Σόϊμπλε), είχε ως βασικό στόχο ν” αποδείξει ότι μια σοσιαλιστική οικονομία δεν ήταν ανταγωνιστική και δεν μπορούσε να εξασφαλίσει επαρκές βιωτικό επίπεδο για τον γερμανικό λαό.

Αυτός ο στόχος ήταν αναγκαίος να επιτευχθεί από τους ανθρώπους του Χριστιανοδημοκρατικού αλλά και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Δυτ. Γερμανίας, καθώς με βάση ειδική έκθεση της CIA που συντάχθηκε το 1984, η τότε ΓΛΔ (Ανατολική Γερμανία) παρουσίαζε μια μεγάλη οικονομική ανάπτυξη, αποτέλεσμα της στροφής σε νέες τεχνολογίες της οικονομίας της. Η ευκαιρία που παρουσιάστηκε στην Δυτ. Γερμανία με την ενοποίηση ήταν πολύ μεγάλη και αξιοποιήθηκε στο έπακρο, αφού η Treuhand επέτρεψε να διαλυθούν υπερσύγχρονες επιχειρήσεις που μόλις είχαν οικοδομηθεί και μπορούσαν να δουλέψουν με μεγάλη ένταση και πολύ μεγάλο κέρδος.

Αποτέλεσμα της παραπάνω οικονομικής πολιτικής είναι στη σημερινή Γερμανία από τα 41 εκατομμύρια του εργατικού δυναμικού που απασχολούνταν το 2011, μόνο τα 29 εκατομμύρια είχαν κανονική θέση εργασίας και από αυτά τα 29 εκατομμύρια το 29,25% βρίσκεται στα κρατίδια της πρώην ανατολικής Γερμανίας, αλλά σε αναλογία πληθυσμού το ποσοστό εκτοξεύεται στο 61,15%.

Επίσης, η πολιτική αυτή είχε ένα ακόμα αποτέλεσμα την μεγάλη διαφθορά: Κραυγαλέα περίπτωση αυτή των διυλιστηρίων «Leuna» και της κρατικής εταιρείας πετρελαίων «Minol» που πουλήθηκαν στη γαλλική «Elf Acquitaine». Όπως αποδείχτηκε από τα «μαύρα» ταμεία της «Elf» διοχετεύθηκαν 47 εκατομμύρια ευρώ σε μίζες προς τους Χριστιανοδημοκράτες του Κολ. Οι Γερμανοί πολιτικοί που πήραν τις μίζες ποτέ δεν κατονομάστηκαν και δεν τιμωρήθηκαν.

Εταιρείες τύπου Treuhand, όπως αυτή που φαίνεται να επιβάλλεται στην Ελληνική Κυβέρνηση, σημαίνει ότι η Ελλάδα εκχωρεί δημόσια περιουσία τουλάχιστον 50 δις ευρώ στην ηγεσία της ευρωζώνης για να την εκποιήσει εκείνη, κατά το δοκούν και κατά τον χρόνο που θα κρίνει, διότι έλεγχο δεν πρόκειται να ασκεί η Ελληνική Κυβέρνηση, αλλά το ΔΣ, στο οποίο μάλιστα -εφόσον ακολουθηθούν τα πρότυπα της Treuhand- θα προσφερθεί ασυλία για τις κινήσεις του.

Πηγή:


Σχετικά:


Comments

Popular posts from this blog

Trump's "brigades" are ready to start a civil war in case he loses November's election

globinfo freexchange
Signs show an extremely explosive situation now in the America of Donald Trump. 
Starting with the murder of George Floyd, we witness almost in daily basis some very disturbing incidents, which unveil a deeply divided society that was hiding for decades behind the "American dream" facade. As the facade now rapidly collapses, due to a major financial crisis and a pandemic, in less than fifteen years, the reality looks terrifying.
In a latest incident, Common Dreamsreported that members of a far right militia group were arrested Monday evening in Albuquerque after a standoff at a statue of a notoriously brutal conquistador in the New Mexico city turned violent with a demonstrator advocating for the removal of the monument shot and sent to the hospital.
As dusk fell, demonstrators began attempting to pull the monument down from its pedestal on the Albuquerque Museum grounds. At that point, members of the New Mexico Civil Guard militia group moved in, attack…

Αντίο δημόσια, δωρεάν παιδεία ...

globinfo freexchange
Μετά τα σχέδια για ιδιωτικοποίηση του νερού, το Μητσοτακικό καθεστώς ετοιμάζεται να ισοπεδώσει με το νεοφιλελεύθερο "οδοστρωτήρα" και τη δημόσια παιδεία.
Από τη χθεσινή ομιλία Κεραμέως στη βουλή, το μόνο που χρειάζεται να κρατήσετε είναι η εξής φράση:
                        Εμείς, λοιπόν, κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας, για πανεπιστήμια πιο ελεύθερα και αυτόνομα. Για πανεπιστήμια, τα οποία μπορούν να ρυθμίζουν τα του οίκου τους.

Όταν ακούτε έννοιες όπως "ελευθερία", "αυτονομία" και "αυτορρύθμιση", να βγαίνουν από στόματα φανατικών νεοφιλελεύθερων, όπως των στελεχών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να ετοιμάζεστε για ιδιωτικοποιήσεις, ξεπουλήματα και όλες τις επακόλουθες συμφορές. 
Πίσω από τα ωραία λόγια της Κεραμέως, κρύβονται οι αληθινές προθέσεις του καθεστώτος και για τον τομέα της παιδείας. Δηλαδή, σταδιακή ιδιωτικοποίηση των δημόσιων πανεπιστημίων και τελειωτικό χτύπημα στη δημόσια, δωρεάν παιδεία.
Απ'ότι φαίνεται και μ…

Protests against police violence expand in Europe

RT America
It began in Minneapolis but has since spread across the US, and now the world. The death of George Floyd has sparked protests against police brutality and chants of Black Lives Matter. Former UK MP George Galloway and Pulitzer prize-winning  journalist and host of On Contact Chris Hedges join In Question to discuss.

Exclusive images from inside British court expose Assange’s un-democratic treatment, physical deterioration

Photographs surreptitiously taken inside a British courtroom and provided to The Grayzone show a visibly disoriented Julian Assange confined to a glass cage and unable to communicate with his lawyers.
by Max Blumenthal
Part 4 - Assange’s hearing postponed, his isolation extended
The Belmarsh supermax prison where Assange has been held is regarded as the UK’s version of the US facility at Guantanamo. Aside from Assange, the jail is home to mafia henchmen, al-Qaeda members, and neo-fascist enforcers like Tommy Robinson. Around 20 percent of prisoners in Belmarsh are murderers, and two-thirds have committed a violent crime.
117 licensed medical professionals from around the world have written to the British and Australian governments to condemn “the torture of Assange,” “the denial of his fundamental right to appropriate health care,the climate of fear surrounding the provision of health care to him” and “the violations of his right to doctor–patient confidentiality.
Since the doctors’ …

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ετοιμάζει το μεγάλο ξεπούλημα του νερού

globinfo freexchange
Ήταν θέμα χρόνου. Η ιδιωτικοποίηση του νερού δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από τα νύχια των νεοφιλελεύθερων αρπακτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία φαίνεται να έχει ξεκινήσει τις υπόγειες διαδικασίες για ακόμα ένα μεγάλο ξεπούλημα στους ιδιώτες. Και μάλιστα, το ξεπούλημα του πολυτιμότερου αγαθού που θα έπρεπε να είναι ελεύθερο και δημόσιο.
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του tvxs.gr:

Την ιδιωτικοποίηση μέσω σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου (ΣΔΙΤ) όλου του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος της Αττικής φαίνεται πως μεθοδευει η κυβέρνηση, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις εκ μέρους των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ κι όχι μόνο. 
[...]
«Στην ουσία απομειώνεται την περιουσία της ΕΥΔΑΠ, καθώς της παίρνουν από τα χέρια όλα αυτά τα υδάτινα αποθέματα. Δεν είναι εύκολο να έρθει μια εταιρεία μικρή και να τα διαχειριστεί όλα αυτά. Δεν ξέρω κατά πόσο, παίρνοντας από την ΕΥΔΑΠ, θα διασφαλιστεί η αδιάλειπτη παροχή νερού στην Αττική» σημειώνει μιλώντας στο tvxs ο εκπρόσωπος…

Pentagon war game includes scenario for military response to domestic Gen Z rebellion

by Nick Turse
In the face of protests composed largely of young people, the presence of America’s military on the streets of major cities has been a controversial development. But this isn’t the first time that Generation Z — those born after 1996 — has popped up on the Pentagon’s radar.
Documents obtained by The Intercept via the Freedom of Information Act reveal that a Pentagon war game, called the 2018 Joint Land, Air and Sea Strategic Special Program, or JLASS, offered a scenario in which members of Generation Z, driven by malaise and discontent, launch a “Zbellion” in America in the mid-2020s.
The Zbellion plot was a small part of JLASS 2018, which also featured scenarios involving Islamist militants in Africa, anti-capitalist extremists, and ISIS successors. The war game was conducted by students and faculty from the U.S. military’s war colleges, the training grounds for prospective generals and admirals. While it is explicitly not a national intelligence estimate, the war game, …

Σκάνδαλο Novartis: Λοβέρδος, Πατούλης, Στουρνάρας στο μικροσκόπιο του FBI από το 2017

Σε "αυτοχειρία" εξελίσσεται η επιλογή του Ιωάννη Αγγελή να διαβιβάσει στη Βουλή αναφορές του FBI για την υπόθεση Νovartis, από το υλικό που έχει υπεξαιρέσει από το γραφείο της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη. 
Τα εγγραφα των αμερικανικών αρχών, που κατατέθηκαν από τον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου την Τετάρτη, διέρρευσαν στο  τύπο και  πιστοποιούν την ουσία του σκανδάλου Novartis, δηλαδή το συστηματικό χρηματισμό γιατρών και πολιτικών προσώπων και τις μεθόδους με τις οποίες η Novartis αναλάμβανε να αυξήσει τις τιμές και τα έσοδα από συγκεκριμένα projects σκευασμάτων όπως το Lucentis, το Exactly ή το Ηarvard Project. 
Τα έγγραφα δείχνουν ακριβώς τη διαδικασία εξαγοράς γιατρών καθώς και τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους αλλά περιγράφει με λεπτομέρειες και τον τρόπο με τον οποίο διάφορες εταιρίες επικοινωνίας και ΜΜΕ αναλάμβαναν να "ξεπλένουν" μαύρο χρήμα μέσω εικονικών τιμολογήσεων, όπως το γκρουπ του Μαυρίκου, του Βουλκί…

New court files expose Sheldon Adelson’s security team in US spy operation against Julian Assange

An exclusive investigation by The Grayzone reveals new details on the critical role Sheldon Adelson’s Las Vegas Sands played in an apparent CIA spying operation targeting Julian Assange, and exposes the Sands security staff who helped coordinate the malicious campaign.
by Max Blumenthal
I was the CIA director. We lied, we cheated, we stole.

–Mike Pompeo, College Station, TX, April 15, 2019
Part 9 - Spying, stealing diapers, and burglary plans
Stefania Maurizi, an Italian journalist who visited Assange regularly at the embassy in London, remembered relaxed encounters with minimal security and friendly interactions with embassy staff for the first five years of the Wikileaks founder’s stay. It was in December 2017 that everything changed.
During a visit to interview Assange that month, the Spanish security guards from UC Global demanded Maurizi hand over her backpack and all belongings inside for the first time. She protested the new and seemingly arbitrary procedure, but to no avail. 

Hong Kong’s ‘pro-democracy’ movement allies with far-right US politicians that seek to crush Black Lives Matter

As a Hong Kong protest leader promotes far-right condemnations of US anti-racism demonstrations and activists shut down a Black Lives Matter rally in the city, Hong Kong organizers forge close ties with hardline Republicans in Washington.
by Ajit Singh
Part 4 - Hong Kong’s opposition aligned with same far-right US politicians repressing Black Lives Matter
There are some within Hong Kong’s “pro-democracy” movement who have issued statements expressing support for the protests taking place in the US and the Black Lives Matter movement, arguing that both movements are engaged in a shared struggle against oppression and police brutality. 
Joshua Wong, a poster-boy for the Hong Kong protests, along with Nathan Law and other leading members of his political party, Demosistō, have stated that they stand with Black Lives Matter. “Many of you have asked me about the ongoing U.S. protests” wrote Wong in a June 2 tweet. “As a human-rights activist, I stand firmly on the side of the #BlackLivesMat…

The US imperialist machine calls for a G-7 expansion to tackle China's 5G penetration in its Western sphere of influence

globinfo freexchange

The US imperialist machine openly calls Western allies (and particularly the UK), to sabotage China's economic and technological penetration in its Western sphere of influence, through a Foreign Policyarticle.

Although the article adopts Trump-style anti-Chinese propaganda, it is clear that the US imperialists have difficulties to accept Trump's inconvenient proposal regarding the expansion of G-7, because it includes "hostile" Russia.

Instead, they think that London's proposal regarding the expansion of G-7 (into D-10), is the most appropriate.

Although according to the article, "The D-10 is not an anti-China alliance.", its hawkish style is more than evident, as can be depicted with that "United Kingdom's D-10 is the right size and shape ... covering only the Cold War West.", for a start.

Furthermore, according to the article, the UK appears to be the most suitable, among the US allies, to lead the race against China…