Skip to main content

Σκληρή ανακωχή με την ευρωδικτατορία και προετοιμασία για την επόμενη μάχη

του system failure

Παρόλα τα λάθη τακτικής από την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, σ'αυτόν τον ανελέητο πόλεμο που εξαπέλυσαν οι δανειστές και οι εγχώριοι υποστηρικτές τους, αποδείχθηκε πως ο Τσίπρας είχε πολύ λίγα περιθώρια ελιγμών. Ειδικά μετά τον ωμό εκβιασμό για κλείσιμο της κάνουλας της ρευστότητας και το κλείσιμο των τραπεζών, οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής δικτατορίας (ΕΧΔ) έδειξαν ότι είναι διατεθειμένοι ακόμα και να καταργήσουν κάθε πρόσχημα, προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους.

Ο Τσίπρας αναγκάστηκε σε μια σκληρή συνθηκολόγηση, προκειμένου να μπορέσει η χώρα να πάρει κάποιες ανάσες και να προετοιμαστεί η κυβέρνηση για την επόμενη μάχη του πολέμου. Η νέα κυβέρνηση ξεκίνησε δυναμικά, παίρνοντας σημαντικές πρωτοβουλίες, αλλά οι δανειστές, παρά την αρχική αμηχανία τους, έβαλαν σε εφαρμογή το σχέδιο του "εικονικού πνιγμού" προκειμένου να αποτρέψουν τον "επικίνδυνο" εκτροχιασμό των σχεδίων τους από την κυβέρνηση Τσίπρα.

Η συνθηκολόγηση σ'αυτή τη φάση ήρθε μοιραία, καθώς αποδείχθηκε πως η κυβέρνηση ήταν αδύνατον να προετοιμαστεί σε πρακτικό επίπεδο, για το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, που θα αποτελούσε ένα πραγματικό διαπραγματευτικό όπλο, αν οι δανειστές καταλάβαιναν ότι όντως υπήρχε ένα τέτοιο καλά οργανωμένο σχέδιο, έτοιμο να εφαρμοστεί.

Προφανώς, το έδαφος που είχε ναρκοθετηθεί πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση ο συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς και η ασφυκτική πίεση που ασκήθηκε κα'θόλη τη διάρκεια των έξι μηνών, τόσο από τους πιστωτές, όσο και από την τρόικα εσωτερικού, την τραπεζομιντιακή δικτατορία και τους ολιγάρχες, είχε σαν στόχο ακριβώς να μην αφήσει κανένα περιθώριο στην κυβέρνηση να σχεδιάσει όπως θα ήθελε, μια πιθανή έξοδο από την ευρωζώνη. Μια έξοδος, που θα αποδεικνύονταν πρώτα απ'όλα καταστροφική για τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής και εγχώριας πλουτοκρατίας.

Κάτω από τέτοιες συνθήκες ασφυκτικής πίεσης, η τακτική της κυβέρνησης να “τρέξει” ζητήματα όπως η επιτροπή αλήθειας δημοσίου χρέους και η εξεταστική για τα μνημόνια, ήταν σωστή, καθώς πανικόβαλε αρχικά τους εκπροσώπους της ΕΧΔ εντός και εκτός Ελλάδας και τους ανάγκασε να πετάξουν και το τελευταίο φύλο συκής μπροστά στον κίνδυνο ανατροπής των σχεδίων τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η εβδομάδα απροκάλυπτης προπαγάνδας που επιχείρησε η ντόπια ολιγαρχία σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους γραφειοφασίστες, προκειμένου να τρομοκρατήσουν την κοινή γνώμη ώστε να ψηφίσει υπέρ του "Ναι" στο δημοψήφισμα. Ήταν τόσο εξόφθαλμη η αγωνία τους, ώστε κατάφεραν να κάνουν τον λαό να πάει με θυμό στην κάλπη για να ψηφίσει "Οχι", μετά και την επιστράτευση των πολιτικών απολιθωμάτων υπέρ του "Ναι", που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την κατάντια της χώρας.

Έτσι, παρά την, έστω ταπεινωτική, ανακωχή, η κυβέρνηση Τσίπρα κατάφερε να πετύχει δύο πολύ σημαντικά πράγματα μέχρι στιγμής.

Το πρώτο, ήταν ότι κατάφερε να διεθνοποιήσει το Ελληνικό ζήτημα, φέρνοντας στην επιφάνεια εγγενείς αδυναμίες του σαθρού ευρωζωνικού οικοδομήματος και αναδεικνύοντας τις μεγάλες αντιθέσεις μεταξύ συμμάχων που ήταν κρυμμένες κάτω από το χαλί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι ασφυκτικές πιέσεις των ΗΠΑ στην Γερμανία υπό τον φόβο γεωπολιτικών κυρίως αναταράξεων, μέσα από ένα Grexit. Σχέσεις που είχαν ήδη δοκιμαστεί λόγω του σκανδάλου των παρακολουθήσεων από την NSA και άλλων αντικρουόμενων συμφερόντων.

Πιο σημαντική βέβαια ήταν η ανάδειξη των αντιθέσεων μέσα στον, υποτίθεται συμπαγή, Γαλλο-Γερμανικό άξονα. Η αντίδραση Ολάντ στα σχέδια του Σόιμπλε ήταν χαρακτηριστική, καθώς ένιωσε ότι απειλείται ο ρόλος της Γαλλίας από μια αδιάλλακτη Γερμανική ηγεσία που έδειχνε ότι ήθελε να πάρει την αποκλειστική διαχείριση του σαθρού ευρωζωνικού οικοδομήματος. Όλα αυτά βέβαια υπό το ασφυκτικό μαρκάρισμα των εθνικιστών της Λεπέν, που θέλουν με κάθε τρόπο να αποκρούσουν τον εφιάλτη της Γερμανικής ηγεμονίας.

Ίσως η πιο χαρακτηριστική ένδειξη του ρήγματος μεταξύ Γαλλίας-Γερμανίας, ήταν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων μετά τη λήξη των διαπραγματεύσεων σε Μέρκελ-Ολάντ. Οι ερωτήσεις των Γερμανών δημοσιογράφων προς την Μέρκελ, εστιάστηκαν στο είδος των εγγυήσεων που θα εξασφαλίσουν ότι η Ελλάδα θα πάρει τα επιβαλλόμενα μέτρα. Αντίθετα, οι ερωτήσεις των Γάλλων δημοσιογράφων προς τον Ολάντ, εστιάστηκαν στην απαίτηση εγγυήσεων δημόσιας περιουσίας από τους δανειστές και στην αρχική απαίτηση Σόιμπλε για ταμείο αποκρατικοποιήσεων με έδρα εκτός Ελλάδας. Ήταν φανερή η αγωνία τους μπροστά στις σκληρές απαιτήσεις των Γερμανών, καθώς φοβούνται ότι μπορεί να έρθει η σειρά της Γαλλίας.

Το δεύτερο και κυριότερο που πέτυχε η κυβέρνηση Τσίπρα, ήταν ότι κατάφερε να αποκαλύψει το πραγματικό πρόσωπο της ευρωδικτατορίας, πέρα από κάθε αμφιβολία, ακόμα και για τους πιο δύσπιστους. Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα από αντιδράσεις ανθρώπων στα social media που μιλάνε για πραξικόπημα κατά της Ελλάδας. Είναι φανερή η μεταστροφή της κοινής γνώμης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο υπέρ της Ελλάδας, καθώς βλέπει με τρόμο το μέλλον που επιφυλάσσει στους Ευρωπαίους πολίτες η χρηματοπιστωτική δικτατορία της ευρωζώνης. Ο απροκάλυπτος, ωμός εκβιασμός των γραφειοφασιστών με τη βοήθεια της ΕΚΤ, μπορεί να αποβεί επιζήμιος και για υποψήφια προς ένταξη μέλη, καθώς οι λαοί που θέλουν να ενταχθούν, βλέπουν ότι το τίμημα είναι πολύ βαρύ. Η ζημιά που έγινε λοιπόν είναι διπλή.

Από δω και πέρα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει από τον Τσίπρα, είναι να κάνει επιτέλους πράξη αυτό που υποσχέθηκε μετά τη λήξη των διαπραγματεύσεων. Δηλαδή να πολεμήσει την ολιγαρχία, να πατάξει τη διαφθορά και να μεταφέρει τα βάρη και στους έχοντες. Έτσι θα μπορέσει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη που έχασε απέναντι σε μεγάλη μερίδα της κοινωνίας που τον στήριξε και που δικαιολογημένα δυσανασχετεί με την ταπεινωτική αυτή συμφωνία.

Το δεύτερο, είναι να ετοιμαστεί ένα σχέδιο εξόδου από το ευρώ και επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, που θα λύνει πρακτικά ζητήματα και θα έχει σαφές χρονοδιάγραμμα. Πρέπει να σχηματιστεί μια ομάδα που θα ασχολείται αποκλειστικά με τον σχεδιασμό αυτό κάτω από άκρα μυστικότητα, ώστε να μην ναρκοθετηθεί από τους ολιγάρχες και να μπορεί να εφαρμοστεί ανά πάσα στιγμή. Ιδανικός ως επικεφαλής της ομάδας αυτής φαίνεται να είναι ο Κώστας Λαπαβίτσας.

Εφόσον περάσει η συμφωνία και δεν υπάρξουν άλλες εξελίξεις, είναι σίγουρο ότι οι δανειστές θα επανέλθουν απαιτώντας νέα μέτρα, γιατί θέλουν να αναγκάσουν την κυβέρνηση να εφαρμόσει μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια του πειράματος. Είναι σίγουρο ότι θα ασκήσουν νέες ασφυκτικές πιέσεις, γι'αυτό η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί γρήγορα και επιθετικά, ψηφίζοντας παράλληλα νομοσχέδια κατά της ολιγαρχίας και της διαφθοράς και να προετοιμαστεί για την τελική ρήξη.

Είναι σημαντικό ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει ενωμένος με την Αριστερή πλατφόρμα στις τάξεις του. Θα έρθει η στιγμή που θα παίξει τον ρόλο της στον σκληρό πόλεμο κατά της ευρωδικτατορίας. Κάθε άλλο σενάριο οδηγεί στη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ και σε κυβερνήσεις εκτρώματα όπως σχεδιάζουν οι πλουτοκράτες.

Comments

Popular posts from this blog

Noam Chomsky, Chris Hedges & Vijay Prashad expose NATO

acTVism Munich    

Proof Twitter censored anyone CIA & FBI told them to!

The Jimmy Dore Show   When Viktor Shokin, a former Prosecutor General of Ukraine and notable target of onetime Vice President Joe Biden, wrote a book about his experiences in office, there were powerful individuals within the U.S. Government who didn’t want people reading this book, or even becoming aware it existed. And that’s why government agents insisted Twitter censor accounts promoting Shokin’s book, along with countless others in the tsunami of demands for censorship from government agencies that were flooding into the social media company prior to the 2020 election. Guest host Aaron Maté and journalist Matt Taibbi discuss the very dangerous precedent established by this unseemly private-public censorial partnership.

Can we save Julian Assange? Intellectuals & journalists speak out!

acTVism Munich   To close out the year, we summarize our work on the Julian Assange case by compiling excerpts of statements we recorded from Edward Snowden, Noam Chomsky, Stella Assange, Jeremy Corbyn, Glenn Greenwald, Paul Jay, Jill Stein, Nils Melzer, Chris Hedges, Tariq Ali, John Pilger, Jennifer Robinson, Srecko Horvat, and Angela Richter. We hope to continue our coverage of this case next year!  

Julian Assange and the rapid decline of liberal Democracy

by system failure We are now in 2023, and after 1362 days, Julian Assange is still in prison. If you seek something to measure the decline of liberal Democracy in our days, the Julian Assange case will help you a lot. And it's most amazing that in the era of information overflow (with plenty of means available to transfer it almost instantly in every corner of the planet), there are still many people who are unaware of the Assange case.   The origins of this deterioration go back in 1968 when the Left made a disastrous compromise with the powers of the establishment. Since the early 70s and after Nixon's shock , the cultural domination of neoliberalism paved the way for the restriction of certain types of liberties in Western societies.  The 9/11 terrorist attacks in 2001 became the perfect opportunity for the establishment to abolish instantly a significant portion of the civil liberties that came out of the 1968 compromise. The liberal Democracy in the West suffered a heavy

January 21, 2010: The day corporate dictatorship destroyed the last remnants of US Democracy

globinfo freexchange     As we described many times in this blog, corporate power grew rapidly since the early 70s with the rise of neoliberalism and its subsequent establishment as the dominant culture, especially in the West.  In the motherland of neoliberalism, the United States, corporations essentially legalized corruption in politics during the 70s in order to capture the entire political system and put it under their complete control. As David Harvey describes in his book A Brief History of Neoliberalism :                          The supposedly ‘progressive’ campaign finance laws of 1971 in effect legalized the financial corruption of politics. A crucial set of Supreme Court decisions began in 1976 when it was first established that the right of a corporation to make unlimited money contributions to political parties and political action committees was protected under the First Amendment guaranteeing the rights of individuals (in this instance corporations) to freedom of speec

Economists Radhika Desai & Michael Hudson explain multipolarity, decline of US hegemony

Geopolitical Economy Report   Introducing Geopolitical Economy Hour: This is the first episode of a show being hosted every two weeks by economists Radhika Desai and Michael Hudson. They present the program and discuss the rise of the multipolar world and decline of US hegemony.

New JFK/CIA revelations & our alarmingly secretive security state

Glenn Greenwald   Allen Dulles was probably the second or third most powerful person in Washington - maybe the most powerful in 1950s - when he ran the CIA until JFK fired him in 1961 because he blamed Dulles for the failed fiasco in the Bay of Pigs invasion in Cuba. And Dulles had every reason in the world to want to kill Kennedy, as did a lot of people in the CIA.  

Jeremy Corbyn on freeing Julian Assange, the working class, Brazil, Peru & ending Ukraine War

Democracy Now!   In Washington, D.C., human rights and free speech advocates gather today for the Belmarsh Tribunal, focused on the imprisonment of WikiLeaks founder Julian Assange. Assange has been languishing for close to four years in the harsh Belmarsh prison in London while appealing extradition to the United States on espionage charges. If convicted, Assange could face up to 175 years in jail for publishing documents that exposed war crimes in Iraq and Afghanistan. Five major news organizations that once partnered with WikiLeaks recently called on the Biden administration to drop charges against Assange.    British MP and former Labour Party leader Jeremy Corbyn, who is in Washington, D.C., to participate in the Belmarsh Tribunal, speaks about Assange and freedom of the press. We also speaks about the state of leftism around the globe, from labor rights in the U.K. and Europe to the war in Ukraine, to political unrest in Brazil and Peru. 

Free Julian Assange: Noam Chomsky, Dan Ellsberg & Jeremy Corbyn lead call at Belmarsh Tribunal

Democracy Now!   Former British Labour leader Jeremy Corbyn, Pentagon Papers whistleblower Daniel Ellsberg, famed linguist and dissident Noam Chomsky and others gave testimony Friday at the Belmarsh Tribunal in Washington, D.C., calling on President Biden to drop charges against Julian Assange.    The WikiLeaks founder has been languishing for close to four years in the harsh Belmarsh prison in London while appealing extradition to the United States. If convicted in the United States, Julian Assange could face up to 175 years in jail for violating the U.S. Espionage Act for publishing documents that exposed U.S. war crimes in Iraq and Afghanistan. Friday's event was held at the National Press Club and co-chaired by Democracy Now! host Amy Goodman.   

Chief prosecutor puts Greece’s rule of law to the test

by Sarantis Michalopoulos   Part 1   Greek chief prosecutor Isidoros Ntogiakos caused shockwaves on Tuesday after he ruled that the independent authority responsible for privacy issues (ADAE) cannot conduct audits of telecommunication companies to find out who is under surveillance by Greek secret services. He even threatened the members of the Hellenic Authority for Communication Security and Privacy (ADAE) with criminal prosecution. The so-called “Greek Watergate” scandal, according to which several politicians, journalists and businessmen have been surveilled by Greek secret services by the conservative government of Prime Minister Kyriakos Mitsotakis (EPP), is considered an open wound for the country and the upcoming general elections.   Mitsotakis has tried to keep his distance so far, saying he was not aware of the wiretapping cases, although the first law he enacted as a prime minister was to take secret services under his remit. ADAE is an independent authority whose role is pr