Skip to main content

Αν κάνεις το βήμα είσαι αλλού. Και άλλος

Ένα από τα πράγματα που πρέπει να διαφυλάξει ο Τσίπρας είναι να μην περάσει αλλού και γίνει άλλος στην προσπάθεια να δικαιολογήσει τις επιλογές του

του Κώστα Βαξεβάνη

Στην ταινία “Το μετέωρο βήμα του πελαργού” του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ο Ηλίας Λογοθέτης ο οποίος υποδύεται το ρόλο του έλληνα αξιωματικού, σηκώνει το πόδι του πάνω από τη γραμμή που αποτελεί το σύνορο Ελλάδας-Τουρκίας και λέει στο στρατιώτη που τον συνοδεύει: “σε αυτή τη μπλέ γραμμή τελειώνει η Ελλάδα. Αν κάνω ένα βήμα είμαι αλλού”. Τις περισσότερες φορές, ένα βήμα, μια λεπτομέρεια, καθορίζουν την διαφορετική ποιοτική κατάσταση στα πράγματα και στην πολιτική και στη ζωή των ανθρώπων. Μετά από αυτό το βήμα, παύεις να είσαι στην κατάσταση που ήσουν και δεν σε χωρίζουν πια μερικά εκατοστά, αλλά μια άλλη κατάσταση.

Στη δική μου θεώρηση, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, έκανε το βήμα που την τοποθέτησε σε μια άλλη πλευρά. Δεν ξέρω αν είναι το μοιραίο βήμα, αλλά είναι μια άλλη κατάσταση.

Θέλω να ξεκαθαρίσω απ την αρχή, πως δεν θεωρώ πως επειδή αυτή η κατάσταση είναι ένα ακόμη σκληρό μνημόνιο, ο Αλέξης Τσίπρας έγινε ένας Σαμαράς ή ένας Βενιζέλος. Δεν πιστεύω δηλαδή πως ο Τσίπρας επέλεξε το μνημόνιο για την πολιτική του διάσωση ή για να μοιράσουν αυτός και οι φίλοι του, σε φίλους, τη Δημόσια περιουσία της χώρας. Οι επιλογές του έγιναν γιατί πιστεύει πως κάθε άλλη επιλογή ήταν αδιέξοδη και επιζήμια. Αλλά οι επιλογές δεν παύουν να είναι συγκεκριμένου είδους και με συγκεκριμένα αποτελέσματα. Δεν παύουν επίσης να βαραίνουν συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων και να ικανοποιούν μια Ευρώπη που νομιμοποιεί το βιασμό μόνο και μόνο επειδή το θύμα δεν μπορεί να κάνει αλλιώς.

Ο δρόμος που ακολούθησε η κυβέρνηση έγινε από ένα σημείο και μετά μονόδρομος. Γνωρίζω πολύ καλά πως η ιστορία δεν γράφεται με τα “αν” αλλά με τα “όταν”. Πιστεύω πως στην πολιτική δεν υπάρχουν στιγμιαία λάθη. Υπάρχουν λάθη που δημιουργήθηκαν συστηματικά και άλλα που εμφανίστηκαν ως μοναδική αλήθεια γιατί αποτελούσαν τη διέξοδο των ανθρώπων που τα έκαναν. Όχι όμως και της χώρας.

1. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου ήταν ένα σοκ για την συντηρητική Ευρωπαική Ένωση. Αυτό φάνηκε από το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Οι έμπειροι των αγορών δεν ήξεραν πώς να χειριστούν μια ριζοσπαστική κυβέρνηση που οι κινήσεις της μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να κινητοποιήσουν όλο και μεγαλύτερες ομάδες ανθρώπων έτοιμων να συγκρουστούν με την ολιγαρχία και τη διαφθορά. Αυτό το διαβατήριο προς την επιτυχία και την απειλή, ο ΣΥΡΙΖΑ το κατέθεσε γρήγορα. Δεν υποχώρησε από το ριζοσπαστισμό του αλλά προσπάθησε να απολογηθεί στις προεκλογικές κατηγορίες που του απέδιδαν πως θα αποτελέσει μια κυβέρνηση ακραίων αριστερών που θα καταστρέψει τα πάντα. Παραδόξως ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ό,τι μπορούσε για να μην είναι όσα τον κατηγορεί ο ΔΟΛ παρά για να είναι όσα ήθελε ο κόσμος.

2. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να εφαρμόσει το δόγμα τους σοκ απέναντι στη διαπλοκή και την διαφθορά, αντί να επιδείξει στους πολίτες αλλά και τους δανειστές ποιά είναι η δύναμή του και από πού εκπορεύεται, επέμενε να δείχνει μια ανεκτικότητα που είτε προερχόταν από την απειρία είτε από τη γοητεία του νεοπλουτισμού της εξουσίας . Πήγε έτσι στις διαπραγματεύσεις με λογιστικούς όρους, χωρίς να ρίχνει στο τραπέζι τη σκιά της πολιτικής του δύναμης που ήταν αναγκαία για να μην αποτελεί η διαπραγμάτευση διαδικασία συνθηκολόγησης.

3. Η αδυναμία του να επιδείξει πολιτική αποφασιστικότητα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα πρόσωπα που αποτέλεσαν την ομάδα εξουσίας.Έδειξαν ανικανότητα να διοικήσουν και αντικαστέστησαν το κυβερνητικό έργο με εμφανίσεις στα κανάλια και θεωρίες για την Οικονομία. Μεγάλη ομάδα αυτών των ατόμων ήταν λογικό να μην προτάξουν τον ριζοσπαστισμό ως όπλο, αφού ήταν άνθρωποι του παλιού συστήματος που εγκατέλειψαν έγκαιρα το παλιό πλοίο που βούλιαζε για να εγκατασταθούν παντού στη Διοίκηση, ακόμη και στου Μαξίμου. Ο ρόλος αυτών των ανθρώπων ως συμβούλων, στην πραγματικότητα ήταν μια συνεχή προσγείωση από τους αιθέρες των οραμάτων στο επίπεδο του υπόγειου φόβου. Επιζούσαν επειδή δημιουργούσαν ως δήθεν τεχνοκράτες και ειδικοί, το φόβο για το χειρότερο. Αυτοί οι άνθρωποι είναι ξένοι και με τον κομματικό ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ που απαιτεί να αλλάξει η κοινωνία.

4. Η διαπραγματευτική τακτική αποδείχθηκε ακατάλληλη. Η συνεχής καθυστέρηση έδωσε τη δυνατότητα στους δανειστές να διαβάσουν τις αδυναμίες και τις προθέσεις της ελληνικής πλευράς. Κατάλαβαν πως έχουν να κάνουν με ανθρώπους που αγωνιούν να επιδείξουν μια καλή συμφωνία και όχι ανατροπή απ την οποία θα μπορούσαν να φοβούνται. Οι παράγοντες της διαπραγμάτευσης εγκλωβίστηκαν στο μέσο που ήταν η διαπραγμάτευση, ξεχνώντας το σκοπό που ήταν μια άλλη Ελλάδα. Αγωνιούσαν για μια καλή ανακοίνωση συνεργασίας από τους δανειστές, που ακόμη και όταν γινόταν ανατρέπονταν από διαρροές και δηλώσεις αξιωματούχων. Η διαπραγμάτευση αποκόπηκε από την κοινωνική της δυναμική και έγινε υπόθεση γραφείου και φιλοδοξιών.

5. Πάνω απ όλα ήταν μια διαπραγμάτευση στην οποία όσα λέγονταν από την ελληνική πλευρά, όσο απειλητικά και αν ακούγονταν δεν είχαν υπόβαθρο. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις ερωτικές σχέσεις, για να καταλάβει η άλλη πλευρά πως δεν έχεις κανένα ενδιαφέρον γι αυτή, πρέπει να το πιστέψεις εσύ ο ίδιος. Η ελληνική πλευρά όχι μόνο δεν πίστευε τις απειλές της αλλά φρόντιζε να τις ακυρώνει. Ο αντίπαλος φροντίζει να σε ενοχοποιεί με αυτά που φοβάται. Ο ΣΥΡΙΖΑ ενοχοποιήθηκε πολύ γρήγορα με κατηγορίες αντιευρωπαισμού από τους αντιπάλους. Προκειμένου να δείξει πως δεν είναι αντιευρωπαϊστής, απολογήθηκε στο «ευρώ» και την πάση θυσία παραμονή στην ευρωζώνη. Απώλεσε έτσι το βασικότερο όπλο που ήταν και ο φόβος των αντιπάλων.Την πιθανότητα εξόδου και το τεράστιο κόστος. Ξέροντας πως θα παλέψει για να μην κατηγορηθεί για έξοδο από το ευρώ, τον εγκλώβισαν στη διαπραγμάτευση με μοναδικό κριτήριο το ευρώ. Το λάθος ήταν διπλό: έγιναν προβλέψιμοι και συνέβαλαν στη δημιουργία των φοβικών που σχετίζονταν με το δίλημμα ευρώ ή δραχμή που αποδυνάμωσε την κοινωνική απαίτηση και τα όριά της.

6. Στην αντιπαράθεση αυτή στα πλαίσια ενός σαβουάρ βιβρ ή φόβου απέκρυψαν ποιοί είναι οι διαπραγματευτές. Ενώ στο διεθνή τύπο υπήρχαν διαρροές που συκοφαντούσαν την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, η ελληνική τακτική παρουσίαζε τους γκάκστερς της Ευρώπης ως ευρωπαίους εταίρους για να μην κατηγορηθεί για αντιευρωπαϊκή φρασεολογία.

7. Στη συνθηκολόγηση έπαιξαν ρόλο και οι εσωκομματικοί παράγοντες. Πολύ γρήγορα, άνθρωποι που διακατέχονταν από πολιτική δειλία βαφτίστηκαν σώφρονες και μετριοπαθείς μόνο και μόνο γιατί επικαλούνταν τον μέσο όρο της ηρεμίας και της αδιατάρακτης πολιτικής. Την ίδια ώρα η κοινωνία ήθελε και θέλει ακριβώς το αντίθετο.Ξεκαθάρισμα με τους δυνάστες της. Κάποιοι να τιμωρηθούν. Φως σε όσα έχουν γίνει.

Δίπλα στους πολιτικά δειλούς απέκτησαν υπόσταση οι γραφειοκράτες της αδιάλυπτης αριστεροσύνης. Αντιλαμβανόμενοι τον εαυτό τους ως καθρέφτη των εργαζόμενων, αν και οι ίδιοι δεν υπήρξαν ποτέ, δεν κατάλαβαν τι είναι η πολιτική πολύ περισσότερο τι είναι εξουσία. Συνέχισαν να είναι αντιπολίτευση στην ίδια την κυβέρνηση. Ανάμεσά τους, συνιστώσες του τίποτα, πολιτικοί της γκρίνιας, επαναστάτες του ουζερί. Οι πιο αποτυχημένες και διαπλοκόμενες επιλογές στη Διοίκηση επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έγιναν από αυτούς ακριβώς, τους κατά τα άλλα συνεπείς της ιδεολογίας.

8. Δεν υπήρξε καμιά σοβαρή ανάλυση που να απαριθμούσε τα σενάρια και να περιέγραφε λύσεις. Από ένα σημείο και μετά,το ευρώ ήταν ένα κομματικό ταμπού, και οι αξιωματικές πολιτικές διαβεβαιώσεις για το ευρώ, πήραν θέση δίπλα στα κομματικά εικονίσματα. Δεν υπήρξε καμιά ανάλυση για το τι σημαίνει εθνικό νόμισμα, ποιά είναι τα συν και τα πλην και τι δυνατότητες υπήρχαν μέσα από αυτό. Έτσι όταν τραβήχτηκε από τους εταίρους το χαλάκι του Grexit , ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ανέτοιμος και η κοινωνία ακόμη περισσότερο.

9. Η βιολογική κόπωση των ανθρώπων που συμμετείχαν στην διαπραγμάτευση και του ίδιου του πρωθυπουργού ήταν ένα ακόμη στοιχείο του παιχνιδιού. Οι πρωταγωνιστές κουράστηκαν από τα συνεχή πισωγυρίσματα, αδυνατούσαν να επεξεργαστούν τα δεδομένα και τελικώς εγκλωβίστηκαν σε ένα προβληματισμό όπου τίποτα δεν ήταν σταθερό αλλά κυρίως βάσιμο.

10. Η τελευταία πράξη ήταν αυτή που οδήγησε στην τραγωδία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει το πολιτικό μήνυμα του 62% . Το μετέφρασε ως «μη ρήξη» αλλά δεν ανέλυσε τα στοιχεία της υποστήριξης στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα. Η αδιαλαξία των δανειστών εντοπίστηκε και από τα ξένα μέσα ενημέρωσης το βράδυ πριν την συμφωνία. Το περιβάλλον ήταν πολύ περισσότερο πολιτικοποιημένο μετά το δημοψήφισμα και την εμφάνιση Τσίπρα στο Ευρωκοινοβούλιο. Οι απαιτήσεις των δανειστών χαρακτηρίστηκαν εκτρωματικές από το ίδιο το Spiegel. Ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις ως ο πρωθυπουργός με το 62% που επιχειρεί να το σεβαστεί και να το αφουγκραστεί. Τότε ναι ίσως να είχαμε μια δραματική κατάσταση αλλά και έναν ήρωα που θα μπορούσε να πείσει τον λαό του για όσα λέει. Θα είχαμε πλέον μια κατάσταση που δεν διαχώριζε με βάση τα κόμματα αλλά με την ανάγκη του πατριωτικού καθήκοντος. Αυτό το πατριωτικό χρέος είναι η κόκκινη γραμμή πίσω από την οποία έπρεπε να οχυρωθεί η χώρα πέρα από κάθε άλλη κόκκινη γραμμή.

Θεωρώ βέβαιο πως ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να βρει τα κοινωνικά ισοδύναμα για να αντισταθμίσει αυτά που πρέπει να πληρώσουν τα κοινωνικά στρώματα τα οποία θεωρητικά προστατεύει. Να ξεμπερδέψει δηλαδή με τη διαπλοκή, το μαύρο χρήμα, τους διεφθαρμένους μιντιάρχες. Αυτό όμως δεν θα λύσει το πρόβλημα του χρέους της χώρας, ούτε και τη φύση της σχέσης με την Ευρωπαική Ένωση. Ο Τσίπρας οφείλει να επεξεργαστεί σχέδιο απεγκλωβισμού της χώρας από τη μέγγενη που ονομάζεται λειτουργία της Ευρωπαικής Ένωσης. Η διαπραγμάτευση και ιδιαίτερα τα τελευταια 24ωρα, απέδειξαν πως είναι ένα κλαμπ εκβιαστών και αδίστακτων τύπων που θεωρούν πρώτο εχθρό τους τη Δημοκρατία. Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα «αποφύγαμε το Grexit» , δεν αντιπροσωπεύει όσα ο ίδιος αντιπροσωπεύει πολιτικά. Αν ο σκοπός ήταν να αποφύγουμε το Grexit, θα μπορούσε να το κάνει επιτυχώς και ο Βενιζέλος σε λιγότερο χρόνο. Ένα από τα πράγματα που πρέπει να διαφυλάξει ο Τσίπρας είναι να μην περάσει αλλού και γίνει άλλος στην προσπάθεια να δικαιολογήσει τις επιλογές του.

Πηγή:


Σχετικά:


Comments

Popular posts from this blog

Greece is about to become the blueprint for modern feudalism

globinfo freexchange
After almost ten years of an unprecedented crisis, Greece has been trapped into an ongoing, slow motion recession. The economy still struggling hard to recover, with unemployment and national debt being permanently in a red alarm mode.
As has been already pointed out, the result of the recent Greek national elections could be characterized "paradoxical" mainly for two reasons: 
First, the voters gave a clear governmental order to one of the traditional powers of the old political system, which are highly responsible for the Greek crisis that erupted in 2010. Several top names of the new government, and even New Democracy leader, Kyriakos Mitsotakis, have been accused of being involved in various corruption scandals, in the not so distant past.

Second, the fact that the voters elected perhaps the most fanatically neoliberal government ever. This means that Mitsotakis administration is expected to implement the brutal neoliberal policies imposed by Greece&…

How Joe Biden’s privatization plans helped doom Latin America and fuel the migration crisis

On the campaign trail, Joe Biden has boasted of his role in transforming Colombia and Central America through ambitious economic and security programs. Colombians and Hondurans tell The Grayzone about the damage his plans did to their societies.
by Max Blumenthal
Part 8 - Gutting public healthcare, driving more migration
The Alliance for Prosperity also commissioned the privatization of health services through a deceptively named program called the Social Protection Framework Law, or la Ley Marco de Protección Social.

Promoted by Honduran President Juan Orlando Hernández as a needed reform, the scheme was advanced through a classic shock doctrine-style episode: In 2015, close associates of Hernández siphoned some $300 million from the Honduran Institute for Social Services (IHSS) into private businesses, starving hospitals of supplies and causing several thousand excess deaths, mostly among the poor.
With the medical sector in shambles, Hondurans were then forced to seek healthcare from …

As Boris Johnson unleashes ultimate threat against Bremain capitalist faction, the British working class is suddenly in front of a unique opportunity

globinfo freexchange

In the merciless endo-capitalist war around Brexit, Boris Johnson decided to unleash the ultimate threat against Bremain capitalist faction. That is, a snap election with the 'danger' of a Labour victory under Jeremy Corbyn, which would be neoliberal capitalists' worst nightmare.
As already pointed out, despite the capitalist civil war, both major factions of the British capital remain deeply neoliberal in their ideological core. And therefore, both factions see a potential Labour government under Jeremy Corbyn, as a major threat.
Indeed, as ZeroHedgereported
As Prime Minister Boris Johnson faces the prospect of his rule being cut short, wealthy Britons have a message for Johnson's most likely successor: A 'no deal' Brexit makes no difference to them. But if Labour leader Jeremy Corbyn becomes PM, they will flee in droves, taking their money with them

[...]

The chairman of one Swiss asset manager who helps wealthy Britons shield th…

Tucker Carlson accidentally promotes one of the most anti-capitalist, real-Left positions!

globinfo freexchange 
We wouldn't believe it if we wouldn't have seen it and hear it with our own eyes and ears, but the following phrase came out from Tucker Carlson's mouth:

                    Every minute you are angry about race, is a minute you are not thinking about class, which, of course, is the real divide in this country. Working class people of all colors have a lot more in common - infinitely more in common with each other, than they do with some overpaid MSNBC anchor. And if you are allowed to think about that for long enough, you might start get unauthorized ideas about economics. And that would be disruptive to a very lucrative status quo. So, they whip you into a frenzy of racial fear so that it never enters your mind. It's a diversion. Everyone hates each other, they get to keep their money.
Here's why they're pushing racial division: so you won't notice the real divide, which is economic. pic.twitter.com/ZVLvQn2u9O — Tucker Carlson (@Tuck…

Roger Waters for Julian Assange

globinfo freexchange
On Monday, 3 Sept, Roger Waters of Pink Floyd will perform his classic 'Wish You Here' for Julian Assange outside the Home Office (interior ministry) in Marsham Street in the heart of London. John Pilger will be speaking. Join us at 6pm in solidarity with Britain's political prisoner.

On Monday, 3 Sept, Roger Waters of Pink Floyd will perform his classic 'Wish You Here' for Julian #Assange outside the Home Office (interior ministry) in Marsham Street in the heart of London. I will be speaking. Join us at 6pm in solidarity with Britain's political prisoner. pic.twitter.com/Lytg2GCZVQ — John Pilger (@johnpilger) August 30, 2019


Καταιγίδα επιχειρήσεων αποπροσανατολισμού από το Μητσοτακικό καθεστώς με τη βοήθεια της τραπεζομιντιακής χούντας

globinfo freexchange

Ο μηχανισμός του εγχώριου νεοφιλελεύθερου καθεστώτος επιδόθηκε τις τελευταίες μέρες σε έναν καταιγισμό επιχειρήσεων αποπροσανατολισμού προς τέρψιν του πόπολου, το οποίο έδωσε αυτοδυναμία στην πολιτική του συνιστώσα. Δηλαδή, στη χειρότερη δεξιά της μεταπολίτευσης.
Μετά το ταξίδι Μητσοτάκη στη Γαλλία, όπου είδαμε ένα χιλιοπαιγμένο έργο, το σόου του αποπροσανατολισμού ξεκίνησε από το Μάτι. Εκεί είχαμε ένα διπλό χτύπημα. Από τη μια τον Μητσοτάκη να ποζάρει στα καμμένα, διατυμπανίζοντας τη δήθεν αποτελεσματική του κυβέρνηση. Από την άλλη, την διαφήμιση των "καλών ιδιωτών", οι οποίοι ως καλοί Σαμαρείτες, ανέλαβαν δήθεν αφιλοκερδώς (Αφιλοκερδώς ΑΕ, όπως έλεγε και ο αξέχαστος Τζιμάκος), να καθαρίσουν την περιοχή από την επικίνδυνη καύσιμη ύλη.
Αμέσως μετά, απολαύσαμε άλλη μια κωμωδία από τις δυνάμεις καταστολής που έκαναν έφοδο στα Εξάρχεια για να τα "καθαρίσουν" από τους μετανάστες. Οι νεοφιλέλεδες της δεξιάς και τα ακροδεξιά δεκανίκια τους είναι μανο…

Citibank blocks funds for insulin: more than 450,000 Venezuelans affected

The US bank Citibank blocked, in August this year, part of the funds destined to import 300 thousand doses of insulin, a criminal act that affects more than 450 thousand patients, the Venezuelan Ministry of Economy and Finance reported.

On the other hand, the BSN Medical laboratory, based in Colombia, after receiving payment for the purchase of 2 million units of antimalarial treatment, denied the clearance of the drugs.
The ministry indicated that this fact caused the Swiss bank UBS AG to block the transactions made by the country with the Pan American Health Organization (PAHO), destined for the purchase of vaccines for the immunization program.
Given this circumstance, Venezuela and PAHO sought alternatives with banks from other countries, although this situation led to a 4 month delay in the immunization program.

The national government also revealed that other pharmaceutical transnationals such as Pfizer and Novartis refuse to sell medicines, reagents and supplies to Venezuela.
F…

The untold Socialist history of the United States

globinfo freexchange

Abby Martin spoke with renowned Marxist Economist Richard Wolff to discuss the growing popularity of Socialism under Trump and its historical roots in America, misconceptions about Russia and China’s economic success and Marx’s theory of alienation and monopoly capitalism.

Wolff explains:

A hundred years ago, 1916 to be precise, was the first time that the Socialist Party of America put forward a candidate for president. His name was Allan Benson and he ran for president a hundred years ago and he got 600,000 votes in the United States. That worked out to three percent of the vote.
The Socialist Party thought that was a good beginning, so they ran again four years later, in 1920, little less than a hundred years ago, and they had a different candidate. A man named Eugene Victor Debs, a head of the railway Workers Union, very good orator. And he did better. He got 900,000 votes. That's a 50% increase in four years, four percent of the total vote.
Four yea…

US sanctions on Venezuela are 'sociopathic'

The Grayzone
The Grayzone's Max Blumenthal discusses his heated exchange with a former Obama official and a member of Venezuela's far-right opposition over the basis for crippling US sanctions on Venezuela. Max also recounts his recent reporting trip to Venezuela, where he witnessed the impact of US economic warfare and the Venezuelan people's defiant resistance. 

Ο πραγματικός λόγος που ο Μπόρις Τζόνσον πιέζει για Brexit χωρίς συμφωνία

globinfo freexchange

Το Βρετανικό πολιτικό τοπίο μοιάζει να γίνεται όλο και πιο χαοτικό όσο πλησιάζουμε την 31η Οκτωβρίου, ημερομηνία-τελεσίγραφο που έχει ορίσει ο τωρινός Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος μάλιστα απειλεί με ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Ολόκληρη η χώρα φαίνεται να βρίσκεται υπό το καθεστώς μιας γενικής νευρικής κρίσης, με τα διάφορα στρατόπεδα υπέρ και κατά του Brexix, το καθένα για τους δικούς του λόγους, να έχουν λάβει θέσεις μάχης σε μια "όλοι εναντίον όλων" κατάσταση. 
Όπως ανέφερε η Εφημερίδα των Συντακτών:  
«Στις Βρυξέλλες και στο Λονδίνο ένα ερώτημα ακούγεται όλο και πιο δυνατά: Mπορεί να αναχαιτιστεί ο Μπόρις Τζόνσον;»… Καυτή και εύλογη η απορία που μετέφερε χθες το πρακτορείο Associated Press, καθώς εντείνεται ραγδαία η ανησυχία και στις δύο πλευρές της Μάγχης πως ο νέος, σκληροπυρηνικός μπρεξιστής, πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου όχι μόνο δεν μπλοφάρει επιμένοντας πως θα βγάλει τη χώρα από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρ…