Skip to main content

Ελλάδα – Ο δρόμος της εξόδου

του Peter Koenig*


Αυτό που κάνει η τρόικα στην Ελλάδα αυτές τις μέρες είναι το αποκορύφωμα της χρηματοπιστωτικής τρομοκρατίας. Είναι οικονομικός πνιγμός. Είναι εκβιασμός πρώτου βαθμού.

Αυτοί οι άνθρωποι είναι νεοφιλελεύθεροι φασίστες, που θέτουν την ελληνική κυβέρνηση ενώπιον διλήμματος - «είτε μας παρουσιάζετε έναν αποδεκτό κατάλογο μέτρων λιτότητας, είτε θα τον ετοιμάσουμε εμείς για σας» - στην κυριολεξία.

Ένα σχέδιο λιτότητας που καλύτερα να το δεχτείτε, για να μη χρεοκοπήσετε και να διωχτείτε από την ευρωπαϊκή νομισματική ένωση και ίσως ακόμη από την ΕΕ.

Αυτή είναι η απειλή τους. Αυτό είναι που κάνουν οι Βρυξέλλες σ’ έναν αδελφό, σ’ έναν δικόν τους. Δεν υπάρχει ίχνος αλληλεγγύης σε αυτή τη κατά λάθος ονομαζόμενη «Ένωση». Αυτή η «Ένωση» δεν αξίζει να υπάρχει.

«Όχι στην Αλληλεγγύη» είναι το σήμα κατατεθέν της Ευρώπης. Απεικονίζεται σε όλο το εύρος του χάρτη. Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η άρνηση της ΕΕ να βοηθήσει τους δι-μεσογειακούς πρόσφυγες θύματα πολέμων και συγκρούσεων εμπνευσμένων από την Ουάσιγκτον και που λαμβάνουν χώρα σε πλήρη συνέργεια με την Ευρώπη -στη Λιβύη, τη Συρία, το Σουδάν, το Ιράκ, στην Αίγυπτο, τη Σομαλία, την Κεντρική Αφρική, στην Υεμένη - και άλλα μέρη.

Στην Ελλάδα η τρόικα εφαρμόζει μια στρατηγική των «αντίστροφων στόχων» . Η ΕΕ δεν επιθυμεί η Ελλάδα ή άλλο κράτος, όσο αδύναμο οικονομικά να είναι, να βγει από την ευρωζώνη. Ένα Grexit κινδυνεύει να προκαλέσει μια αλυσιδωτή αντίδραση. Απειλώντας να απολύσουν, παρακινούν την Ελλάδα να εκλιπαρεί για έλεος.

Νωρίτερα κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών των διεξαγόμενων διαπραγματεύσεων, η Μαντάμ Λαγκάρντ, η Σιδηρά Κυρία του ΔΝΤ, η επιτομή της μαριονέτας στους Διδασκάλους της Ουάσιγκτον, είχε το θράσος να παρατηρήσει, θέλω να μιλήσω με ενήλικες, όταν ήθελε να καταφέρει ένα «καλύτερο, πιο σοβαρό» σχέδιο λιτότητας. Είναι η προσωποποίηση της υπεροχής του ΔΝΤ.

Να το ξέρετε, το ΔΝΤ είναι το απλωμένο χέρι του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών που δημιουργεί τους πυροβολισμούς στις Βρυξέλλες. Η ΕΕ, ενεργώντας ως υποτελής, συνεργάζεται με πλήρη ιδεολογική συνενοχή. Μια σοσιαλιστική κυβέρνηση στην ΕΕ δεν μπορεί να γίνει ανεκτή, ακόμη λιγότερο, όταν η χώρα φιλοξενεί την ευρωπαϊκή βάση-κλειδί του ΝΑΤΟ. Οι Έλληνες πολίτες τιμωρούνται επειδή είχαν το θράσος να εκλέξουν μια σοσιαλιστική κυβέρνηση - Πώς τόλμησαν! - Αυτή είναι η ετυμηγορία.

Είναι όμως επίσης καταπληκτικό πώς ανένδοτος ο κ Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζονται την ιδέα της παραμονής με κάθε κόστος στην Ευρωζώνη. Γιατί; - Το ευρώ είναι καταδικασμένο. Το ευρώ είναι μόλις 15 ετών. Όλοι θυμόμαστε τους πιο ευτυχισμένους καιρούς με δικά μας κυριαρχικά εθνικά νομίσματα. Με την έναρξη του Euro, οι Ευρωπαίοι σκλαβώθηκαν στις αρπακτικές τράπεζες. Η Ευρώπη παρέδωσε την κυριαρχία της σε μια δέσμη τεράτων-μέγα- τραπεζών, όλες συνδεδεμένες με την Wall Street.

Στην πραγματικότητα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν είναι μια πραγματική κεντρική τράπεζα, αλλά ένα απλό όργανο της Wall Street. Ο κ Draghi, Πρόεδρος της ΕΚΤ, είναι πρώην στέλεχος της Goldman Sachs. Με άλλα λόγια, η Goldman Sachs διοικεί τη νομισματική και οικονομική πολιτική της Ευρώπης.

Το μυστήριο παραμένει -γιατί να αυτοκτονήσει, με οικονομική αυτοκτονία ενός ολόκληρου έθνους, παραμένοντας πεισματικά προσκολλημένο σε ένα πλοίο που βυθίζεται - ναι, το δυτικό νομισματικό σύστημα βασισμένο στην άπληστη οικονομία του δολαρίου είναι καταδικασμένο. Είναι μόνο θέμα χρόνου. Όλα τα σημάδια εμφανίστηκαν στον τοίχο.

Μήπως οι Έλληνες πολίτες που εξακολουθούν να πιστεύουν στο γκρεμισμένο όραμα του «λαμπρού ευρώ-γκλάμουρ» το γνωρίζουν; Μήπως συνειδητοποιεί ο Ευρωπαίος πολίτης σε γενικές γραμμές ότι οι οικονομίες της ζωής του μπορούν να εξαφανιστούν στο λεπτό αέρα; Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόλις πέρασε ένα νόμο που δίνει στις τράπεζες το δικαίωμα να κλέψουν -ναι, να κλέβουν- τα χρήματα από τους καταθέτες για να σώσουν τον εαυτό τους, ναι τις ίδιες τις τράπεζες, από την κατάρρευση. Ονομάζεται «bailing-in» σε αντίθεση με το «bailing-out», το οποίο ήταν το προηγούμενο, αλλά ήσσονος σημασίας έγκλημα, κλέβοντας μόνο τα χρημάτα των φορολογουμένων.

Το «bail-in» έχει ήδη διερευνηθεί στη Κύπρο - θυμηθείτε, στις 25 Μαρτίου 2013, μια δοκιμαστική λειτουργία για μια νέα στρατηγική διάσωσης για παρά-μεγάλες τράπεζες για να καταρρεύσουν (too-big-to-fail, TBTF) παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στον κόσμο στη Κύπρο, όταν κοντά στο 50 % των τραπεζικών καταθέσεων εκλάπησαν από τις τράπεζες. Η υπόλοιπη Ευρώπη χαμογέλασε μόνο για φθόνο - αυτό δεν μπορεί ποτέ να μας συμβεί. Το ονόμασαν υποτιμητικά «κούρεμα (haircut)». Καμία αλληλεγγύη τότε, καμία αλληλεγγύη ούτε και σήμερα.

Όπως τον Αύγουστο του 2015, αυτή η στρατηγική της εξαπάτησης και κλοπής από τους μεγάλους χρηματοπιστωτές θα είναι νόμος στην Ευρωζώνη. Σχεδόν κανένας ευρω-πολίτης το γνωρίζει. Σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει φαλίρισμα των τραπεζών. Ή μήπως οι πολίτες απλά ελπίζουν ότι δεν θα συμβεί ποτέ; - Αυτό θα συμβεί. Είναι απλά θέμα χρόνου. Αλλά όταν θα συμβεί, θα είναι πολύ αργά για να δράσουμε. Πρέπει να δράσουμε τώρα. Ένας τρόπος είναι να φύγουμε από την ευρωζώνη.

Η Ελλάδα έχει μοναδική ευκαιρία να βγει κομψά από την Ευρωζώνη, με το κεφάλι ψηλά, λέγοντας στη τρόικα, ειδικά στην αδελφοκτόνο συμμορία των Βρυξελλών, ότι τιμώντας την προεκλογική δέσμευση προς τον ελληνικό λαό προτεραιότητα είναι - όχι περισσότερη λιτότητα, όχι περισσότερες περικοπές συντάξεων, όχι περισσότερη ιδιωτικοποίηση δημόσιων υπηρεσιών και δημόσιων περιουσιακών στοιχείων, όχι στο περεταίρω κλείσιμο νοσοκομείων- για αυτούς τους σεβαστούς λόγους η Ελλάδα θα βγει από την Ευρωζώνη –όχι να παραδοθεί, ποτέ δεν θα παραδοθεί. Αυτό δεν είναι παράδοση, αυτή είναι μια σοφή κίνηση που θα οδηγήσει την Ελλάδα σε ένα νέο και ευημερούντα μέλλον.

Υπάρχουν δύο τρόποι για να το πράξει. Ο ένας θα ήταν ο παραδοσιακός –στάση πληρωμών στο τέλος Ιουνίου, μη μπορώντας να ξεπληρώσει το 1,6 δις. ευρώ του ΔΝΤ για το άρρωστα γεννημένο πακέτο «διάσωσης». Αυτό το περίφημο, αλλά εγκληματικό ίδρυμα έχει ήδη δηλώσει στις 25 Ιουνίου ότι δεν θα παρατείνει την ημερομηνία λήξης πληρωμής της 30ης Ιουνίου, καθώς αυτό θα ήταν κατά της πολιτικής του ΔΝΤ.

Η στάση πληρωμών δεν είναι κάτι καινούργιο. Έγινε από πολλές χώρες πριν από την Ελλάδα - Αργεντινή, Βολιβία, Εκουαδόρ - και - ναι - ακόμη και από τη Γερμανία. Σύμφωνα με τον Γερμανό οικονομολόγο ιστορικό Albrecht Ritschl, η Γερμανία έχει αθετήσει 3 φορές το χρέος της στο 20ο αιώνα. Η τελευταία φορά ήταν τη δεκαετία του 1990. Αποκαλεί τις γερμανικές στάσεις πληρωμών τις μεγαλύτερες αθετήσεις χρεών στην ιστορία της Ευρώπης.

Το χρέος της Ελλάδας ωχριά σε σύγκριση με τις γερμανικές στάσεις πληρωμών. - Γιατί δεν φαίνεται κανείς να το θυμάται; - Είναι απλό - επειδή τα πουλημένα κύρια μέσα μαζικής ενημέρωσης σιωπούν.

Με την αθέτηση του χρέους της, η Ελλάδα θα κηρύξει ταυτόχρονα την έξοδο της από την Ευρωζώνη, παίρνοντας πίσω τη νομισματική και δημοσιονομική αυτονομία της και επιστρέφοντας στο δικό της νόμισμα, τη δραχμή. Το επόμενο βήμα θα είναι η κρατικοποίηση και η ρύθμιση των ελληνικών τραπεζών, ενεργοποιώντας την ελληνική Κεντρική Τράπεζα ως κυρίαρχο θεσμικό όργανο που αποφασίζει τη νομισματική πολιτική, χρησιμοποιώντας τοπικές τράπεζες για να ξεκινήσουν την τοπική οικονομία, ακολουθούμενη από τη διαπραγμάτευση για το χρέος 360 δισεκατομμυρίων ευρώ της Ελλάδας με τους πιστωτές της και με μια υποτιμημένη δραχμή - σε όρους και προϋποθέσεις της Ελλάδας.

Μια πιο τολμηρή, ασυνήθιστη, αλλά απολύτως νόμιμη λύση –το λεγόμενο Σχέδιο Β - θα ήταν η κυρίαρχη Ελληνική Κεντρική Τράπεζα να παράγει (ηλεκτρονικά - όπως κάνουν όλες οι τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ) το δικό της νόμισμα, το ευρώ. Η «εκτύπωση» δικού του εθνικού νομίσματος είναι κυριαρχικό δικαίωμα κάθε χώρας. Το ευρώ εξακολουθεί να είναι το νόμισμα της Ελλάδας. Για μια τράπεζα το να παράγει νόμισμα είναι να παράγει χρέος. Στην περίπτωση αυτή, η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδα δημιουργεί ένα εσωτερικό χρέος των 1,6 δις. ευρώ για την εξυπηρέτηση του δανείου του ΔΝΤ στα τέλη του Ιουνίου - ένα εσωτερικό χρέος, που θα εξυπηρετηθεί από την εγχώρια αγορά, εκτός εξωτερικής παρέμβασης. Δεν υπάρχει κανόνας της ΕΕ ή της ΕΚΤ που να απαγορεύει μια κεντρική τράπεζα να δημιουργήσει τη δικής της χρηματική μάζα. Μπορεί να μην είχε συμβεί προηγουμένως στην Ευρωζώνη, αλλά δεν είναι ενάντια σε κανένα κανόνα. Αυτό θα ήταν μια κίνηση Μαιτρ, που πιθανώς θα θαυμαστεί από πολλές χώρες σε παρόμοιες δυσάρεστες καταστάσεις.

Ταυτόχρονα η Ελλάδα θα κηρύξει την έξοδο από την Ευρωζώνη, επιστροφή στη δραχμή, εθνικοποίηση και την αναδιάρθρωση του τραπεζικού της συστήματος, το οποίο στη συνέχεια θα δανείσει στους ελληνικούς παραγωγικούς τομείς και υπηρεσίες για να βελτιώσει γρήγορα την οικονομία της. Πρόκειται για κυρίαρχη και νομική ενέργεια. Οι Βρυξέλλες θα είναι εξαγριωμένες και σε κατάσταση σοκ. Θα καλέσουν όμως σε μποϊκοτάζ εντός της ΕΕ και ακόμη πιο πέρα; - Ίσως. Και λοιπόν; Υπάρχει η Ρωσία και η Κίνα και τα άλλα μέλη των BRICS και του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) για να «διασώσουν την Ελλάδα» με προμήθειες έκτακτης ανάγκης. Αυτές είναι χώρες που εξακολουθούν να θυμόνται την έννοια της αλληλεγγύης. Η Ελλάδα μπορεί σύντομα να περιβάλλεται με amigos επίσης από την Ευρώπη, φίλους που πιστεύουν τα ίδια και θέλουν να πράττουν το ίδιο, απλά δεν τολμούν.

Όπως είπε πρόσφατα ένας από τους κορυφαίους οικονομολόγους της Ρωσίας, Σεργκέι Glacyev, το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται στη διαφορετικότητα, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολής, με την αποκατάσταση και την ανάπτυξη της οικονομίας της, σε συνεργασία με τη Ρωσία και την Κίνα, να γίνει μέρος του νέου Δρόμου του Μεταξιού, μια κινεζική πρωτοβουλία για οικονομική ανάπτυξη που εκτείνεται από τη Σαγκάη σε όλη τη διαδρομή μέσα από την Κεντρική Ασία, τη Ρωσία - και ίσως την Ευρώπη, εάν και όταν η Ευρώπη θα ξυπνήσει.

Αυτό το άρρωστο σύστημα υπό την ηγεσία της Ουάσινγκτον χρειάζεται να πάρει ένα κρύο ντους, ένα χαστούκι στο πρόσωπο.

H Ελλάδα αναμφισβήτητα θα παραμείνει μέρος της Ευρώπης, αλλά η Ελλάδα μπορεί επίσης να γίνει η πύλη προς μια ΝΕΑ Ευρώπη των κυρίαρχων ομοσπονδιακών κρατών, για τα οποία η αλληλεγγύη είναι μια αρχή της Ένωσης - μια Ευρώπη αποσυνδεδεμένη από την ηγεμονία του δολαρίου και αποκομμένη από τα δόντια της υπό αποσύνθεσης αμερικανικής Αυτοκρατορίας.

___________________________

* Ο Peter Koenig είναι οικονομολόγος και γεωπολιτικός αναλυτής. Ήταν επίσης στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, που εργάστηκε εκτενώς σε όλο τον κόσμο στους τομείς του περιβάλλοντος και των υδάτινων πόρων. Γράφει τακτικά για το Global Research, ICH, RT, Sputnik News, the Voice of Russia / Ria Novosti, TeleSur, The Vineyard of The Saker Blog, και άλλες ιστοσελίδες. Είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «Κατάρρευση - ένα οικονομικό θρίλερ για το πόλεμο, για τη καταστροφή του περιβάλλοντος και την Συντεχνιακή Απληστία», μια μυθοπλασία εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα και 30 χρόνια εμπειρίας με την Παγκόσμια Τράπεζα σε όλο τον κόσμο.

Πηγή:

Comments

Popular posts from this blog

State surveillance and court cases: The lonely fight for press freedom of Greece’s independent media

by Alessio Giussani   Part 1  A new ecosystem of small, independent organisations is bringing a breath of transparent, in-depth reporting into the Greek media landscape but their work is being hindered by costly court cases and the threat of state surveillance. This comes as media freedom is continuing to decline in Greece. The country ranked 108th out of 180 countries in Reporters Without Borders’ 2022 Press Freedom Index — the worst-performing European country, triggering a furious response by the authorities. Prime Minister Kyriakos Mitsotakis dismissed the ranking as " crap ", adding: “ We have a vibrant press, you can read everything you want in Greece ." Nikolas Leontopoulos, an editor at Reporters United, sees it differently: " We do have freedom of opinion, but there are some very sensitive issues that don’t even make it to the news ”. Until recently, at least. Source, links: https://www.euronews.com/my-europe/2023/02/20/state-surveillance-and-court-cases-th

European antiwar protests gain strength as NATO’s Ukraine proxy war escalates

Europeans are storming the streets in unprecedented numbers to protest NATO’s proxy war in Ukraine and their own declining living standards. The Grayzone has covered demonstrations and interviewed protest leaders in several countries since the war erupted.   by Stavroula Pabst and Max Blumenthal   Part 1   This February 21, several thousand Greeks filled Athens’ streets to denounce NATO and the United States in the wake of Antony Blinken’s Greece visit, where the US Secretary of State applauded the Mediterranean country for being amongst the first European countries to support Ukraine, thus leading to way for “ the support of democracy. ” It was just one action among many protest actions across the continent as the NATO proxy conflict in Ukraine approached  its first anniversary. European citizens are growing agitated as their leaders appear set on extending the war at least another year: they’ve approved several rounds of sanctions on Russia, provided billions of euros in assistance t

State surveillance and court cases: The lonely fight for press freedom of Greece’s independent media

by Alessio Giussani   Part 2 - Greek 'mafia' and 'Watergate' Athens-based investigative outlet Reporters United disclosed in January that a high-ranking police officer had been promoted while being investigated in a corruption case called “Greek Mafia” – something journalists in the field had known for a long time, Leontopoulos claimed. It was not the only time a major story remained unreported for months. At the beginning of 2022, Reporters United revealed that a controversial change in the law on the privacy of communications had been made nine months earlier. The amendment, introduced last minute into a pandemic containment bill, prevented citizens from being informed if they had been placed under state surveillance for national security reasons. At the time, the wiretapping scandal that later became known as “Greek Watergate” was yet to emerge. “ Many jurists and well-networked journalists had known about the amendment for months, and we found out some had even info

Revealed: the hacking and disinformation team meddling in elections

     ‘Team Jorge’ unit exposed by undercover investigation     Group sells hacking services and access to vast army of fake social media profiles     Evidence unit behind disinformation campaigns across world     Mastermind Tal Hanan claims covert involvement in 33 presidential elections   by Stephanie Kirchgaessner, Manisha Ganguly, David Pegg, Carole Cadwalladr and Jason Burke Part 3 - ‘I will show you how safe Telegram is’ No less alarming were Hanan’s demonstrations of his team’s hacking capabilities, in which he showed the reporters how he could penetrate Telegram and Gmail accounts. In one case, he brought up on screen the Gmail account of a man described as the “ assistant of an important guy ” in the general election in Kenya, which was days away. “ Today if someone has a Gmail, it means they have much more than just email, ” Hanan said as he clicked through the target’s emails, draft folders, contacts and drives. He then showed how he claimed to be able to access accounts on T

West is out of touch with rest of world politically, EU-funded study admits

Geopolitical Economy Report   A study by the elite EU-funded European Council on Foreign Relations found that the West is increasingly out of touch politically with the rest of the world. Most people in China, India, and Türkiye see Russia as an important ally, and they want multipolarity, not continued “ American global supremacy ”. 

Revealed: the hacking and disinformation team meddling in elections

     ‘Team Jorge’ unit exposed by undercover investigation     Group sells hacking services and access to vast army of fake social media profiles     Evidence unit behind disinformation campaigns across world     Mastermind Tal Hanan claims covert involvement in 33 presidential elections   by Stephanie Kirchgaessner, Manisha Ganguly, David Pegg, Carole Cadwalladr and Jason Burke Part 2 - The undercover footage Given their expertise in subterfuge, it is perhaps surprising that Hanan and his colleagues allowed themselves to be exposed by undercover reporters. Journalists using conventional methods have struggled to shed light on the disinformation industry, which is at pains to avoid detection. The secretly filmed meetings, which took place between July and December 2022, therefore provide a rare window into the mechanics of disinformation for hire. Three journalists – from Radio France, Haaretz and TheMarker – approached Team Jorge pretending to be consultants working on behalf of a p

Day 1415: Julian Assange still in prison and under slow-motion execution by the Anglo-American imperialist criminals

failed evolution   On 11 April 2019, the Ecuadorian government of traitor Lenin Moreno, invited the Metropolitan Police into the Ecuadorian embassy in London, and they arrested Julian Assange . Since then, Assange is kept in Belmarsh high security prison in London, without actual charges.   The real reason world's number one political prisoner is still kept in this high security prison, is because he exposed horrendous war crimes carried out by the US imperialists and their allies.   The ruthless Western imperialist regime wants to punish the No1 real journalist in the world and make him an example for any Whistleblower or real journalist who will attempt to expose its big crimes in the future.   And the Anglo-American axis has now become officially a fascist coalition , framed by the rest of its Western pets. UK's Home Secretary Priti Patel, one of the most ruthless ever, decided to extradite Julian Assange to US. No surprise of course. The only question we had in mind is

US hegemony and its perils

Report by the Ministry of Foreign Affairs of the People’s Republic of China   Part 1 - Introduction Since becoming the world's most powerful country after the two world wars and the Cold War, the United States has acted more boldly to interfere in the internal affairs of other countries, pursue, maintain and abuse hegemony, advance subversion and infiltration, and willfully wage wars, bringing harm to the international community. The United States has developed a hegemonic playbook to stage "color revolutions," instigate regional disputes, and even directly launch wars under the guise of promoting democracy, freedom and human rights.    Clinging to the Cold War mentality, the United States has ramped up bloc politics and stoked conflict and confrontation. It has overstretched the concept of national security, abused export controls and forced unilateral sanctions upon others. It has taken a selective approach to international law and rules, utilizing or discarding them as

Nordstream blame game begins

The Grayzone   Max Blumenthal and Aaron Mate discuss the controlled leaks aiming to deflect blame for the Nordstream attacks onto "pro-Ukrainian" elements, the failed attempt by Republican populists and Democratic progressives to withdraw US troops from Syria, and the dramatic congressional Twitter files hearing.  

How America took out the Nord Stream pipeline

The New York Times called it a “mystery,” but the United States executed a covert sea operation that was kept secret—until now   by Seymour Hersh   Part 3 - THE OPERATION   Norway was the perfect place to base the mission. In the past few years of East-West crisis, the U.S. military has vastly expanded its presence inside Norway, whose western border runs 1,400 miles along the north Atlantic Ocean and merges above the Arctic Circle with Russia. The Pentagon has created high paying jobs and contracts, amid some local controversy, by investing hundreds of millions of dollars to upgrade and expand American Navy and Air Force facilities in Norway. The new works included, most importantly, an advanced synthetic aperture radar far up north that was capable of penetrating deep into Russia and came online just as the American intelligence community lost access to a series of long-range listening sites inside China. A newly refurbished American submarine base, which had been under construction