Skip to main content

Οριστικό: Ο Τσίπρας ανακοινώνει την αλλαγή του στρατηγικού δόγματος της Ελλάδας

globinfo freexchange

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ομιλίας του στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε ξεκάθαρα, από τις πρώτες κιόλας γραμμές το νέο στρατηγικό δόγμα της Ελλάδας.

Όπως ανέφερε:

... ξέρω ότι πολλοί θα αναρωτιούνται γιατί σήμερα βρίσκομαι εδώ και δεν είμαι στις Βρυξέλλες να διαπραγματεύομαι. Εν τούτοις, βρίσκομαι εδώ, ακριβώς, διότι θεωρώ πως ο ρόλος μιας χώρας που θέλει να δει, να διερευνήσει τις δυνατότητες να πετύχει, είναι να μπορεί να έχει μια πολυδιάστατη πολιτική και σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με χώρες που σήμερα παίζουν καθοριστικό ρόλο στις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις. [...] Στο πλαίσιο αυτό, σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε την συμμετοχή μας σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους είμαστε μέλη, ως ευρωπαϊκή χώρα. Αλλά, ταυτόχρονα, με εφαλτήριο αυτή μας τη θέση, και πάντα σεβόμενοι τις δεσμεύσεις μας, θα επιδιώξουμε ενεργά να καταστούμε γέφυρα συνεργασίας τόσο στην περιοχή μας όσο και πέρα από αυτήν, με παραδοσιακούς μας φίλους, όπως η Ρωσία, αλλά και με νέους παγκόσμιους και περιφερειακούς οργανισμούς. Ασφαλώς, όλοι το γνωρίζετε, τώρα, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη μέση μιας μεγάλης φουρτούνας. Αλλά είμαστε ένας λαός της θάλασσας που ξέρει να βγαίνει από φουρτούνες και κυρίως δεν φοβάται να ανοιχτεί σε μεγάλα πελάγη, σε καινούργιες θάλασσες προκειμένου να φτάσει σε νέα και πιο ασφαλή λιμάνια.

Ο Τσίπρας έστειλε ένα καθαρό μήνυμα στις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα έχει εναλλακτικές και ουσιαστικά ανακοίνωσε το νέο στρατηγικό δόγμα της χώρας, το οποίο είναι πλέον αρκετά διαδεδομένο στον σύγχρονο πολυπολικό κόσμο. Στην ουσία, η Ελλάδα καθυστέρησε σημαντικά να το υιοθετήσει.

Σύμφωνα λοιπόν με το δόγμα αυτό, οι περισσότερες χώρες βάζουν τα συμφέροντά τους σε απόλυτη προτεραιότητα, χωρίς εκπτώσεις, ακόμα και αν αυτό σημαίνει μερική παρέκκλιση από τις γραμμές των παραδοσιακών συμμαχιών στις οποίες ανήκουν. Ένα πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι αρκετές χώρες, ακόμα και εκείνες που ανήκουν στον σκληρό πυρήνα του Δυτικού μπλοκ, έσπευσαν να ενταχθούν στην, Κινεζικής επιρροής, νεοσυσταθείσα Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών (ΑΙΙΒ).

Ο οικονομικός κόσμος που αναδύθηκε μέσα από την παγκόσμια κρίση που ξέσπασε το 2008 είναι ένας κόσμος πολύ διαφορετικός. Εμείς στην Ευρώπη είχαμε για καιρό την ψευδαίσθηση ότι είμαστε το κέντρο του κόσμου, ο ομφαλός της γης και συνεχίζαμε να βλέπουμε και να υπολογίζουμε μόνο από τα όρια της γειτονιάς μας και ως την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Το οικονομικό κέντρο βάρους του πλανήτη, όμως, έχει ήδη μετατοπισθεί. Νέες αναδυόμενες δυνάμεις διαδραματίζουν ολοένα και σημαντικότερους ρόλους σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο. Γενικότερα, οι διεθνείς σχέσεις αποκτούν έναν ολοένα και πιο πολυπολικό χαρακτήρα. Ο ρόλος των G20, η αναβάθμιση των διαδικασιών περιφερειακής συνεργασίας στην Ασία, στην Λατινική Αμερική, στην Αφρική καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας των χωρών BRICS αποτελούν έναν αδιάψευστο μάρτυρα του αναδυόμενου νέου οικονομικού κόσμου. Παράλληλα, η Ευρασιατική Ένωση, αυτό το σχετικά νέο εγχείρημα περιφερειακής οικονομικής ολοκλήρωσης, αποτελεί δυνητικά ένα ακόμη παράδειγμα νέων δομών παραγωγής πλούτου και οικονομικής ισχύος.

Φαίνεται ότι ο Τσίπρας έχει πλήρη αντίληψη των δραματικών γεωπολιτικών και οικονομικών ανακατατάξεων παγκοσμίως. Αναφέρθηκε και στην Ευρασιατική Ένωση. Προφανώς αυτή ήταν ακόμα μια προειδοποίηση προς τις Βρυξέλλες σχετικά με τις εναλλακτικές που έχει η Ελλάδα απέναντι στον βάρβαρο νεοφιλελεύθερο μετασχηματισμό του άξονα Βρυξελλών-Βερολίνου.

Έχουμε ήδη επισημάνει ότι ένα πιθανό αίτημα της Ελλάδας για ένταξη στην Ευρασιατική Ένωση δεν θα πρέπει να θεωρείται εντελώς απίθανο σενάριο, ειδικά κάτω από τις παρούσες συνθήκες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο: “Ορισμένες ιστοσελίδες κυκλοφόρησαν την είδηση ότι ο Τσίπρας σκοπεύει να ζητήσει την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρασιατική Ένωση (ενδεχομένως ως πρωταπριλιάτικο αστείο). Παρόλα αυτά μια τέτοια προοπτική δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει! Η Ελληνική κυβέρνηση ίσως σκεφτεί σοβαρά μια τέτοια προοπτική σε περίπτωση που η αντιπαράθεση με τους δανειστές κορυφωθεί, οδηγώντας σε πιθανό Grexit. Δεν υπάρχει κανόνας που να απαγορεύει σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμμετέχουν σε άλλους σχηματισμούς κρατών.” (http://bit.ly/1aSFAmL)

Ωστόσο, αυτές οι αλλαγές δεν οδηγούν από μόνες τους ούτε σε έναν πιο ειρηνικό, ούτε σε έναν πιο σταθερό κόσμο. Οι παλιές σημαντικές κοινωνικές προκλήσεις παραμένουν, η φτώχεια, η ανεργία και η κοινωνική περιθωριοποίηση, ενώ περιφερειακές συγκρούσεις, κρίσεις και εντάσεις επιτείνονται. Στην Μέση Ανατολή, στην Αφρική, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Και υπό αυτή την έννοια, το μεγάλο διακύβευμα της νέας εποχής είναι αν η μετατόπιση του οικονομικού κέντρου βάρους του πλανήτη θα γεννήσει νέες δυνατότητες για την αντιμετώπιση των διεθνών κοινωνικών προκλήσεων και ανισοτήτων ή θα επιταχύνει την ανεξέλεγκτη πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, που ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ είχε εύστοχα χαρακτηρίσει «οικονομία-καζίνο», και μάλιστα λίγο πριν τη παταγώδη κατάρρευση του 2008.

Το μήνυμα και σε αυτό το σημείο είναι αρκετά ξεκάθαρο. Αν οι νέες αναδυόμενες δυνάμεις και ειδικά τα BRICS, επιλέξουν να παίξουν το παιχνίδι με τους όρους του χρηματιστηριακού καπιταλισμού, θα ήταν καταστροφικό για την παγκόσμια οικονομία και σταθερότητα. Τα BRICS οφείλουν να προωθήσουν έναν διαφορετικό δρόμο οικονομικής προόδου, που να βασίζεται στην πραγματική οικονομία, τη σοφή διαχείριση της ανάπτυξης, τη βιωσιμότητα και τον σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον. Ο χρηματιστηριακός καπιταλισμός και το νεοφιλελεύθερο δόγμα πρέπει να θεωρηθούν ως επικίνδυνες καταστροφικές δυνάμεις για την παγκόσμια σταθερότητα και επομένως πρέπει να εγκαταλειφθούν.

Ειδικότερα για το παλιό οικονομικό κέντρο, για την Ευρώπη, για το Δυτικό κόσμο, το διακύβευμα είναι αν θα καταφέρει να ανταποκριθεί θετικά στις νέες προκλήσεις οικοδομώντας γέφυρες συνεργασίας προς τον αναδυόμενο κόσμο ή θα μείνει προσηλωμένο σε παλιά δόγματα, υψώνοντας νέα τείχη γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων. Η κρίση, για παράδειγμα στην Ουκρανία, άνοιξε μια νέα πληγή αποσταθεροποίησης, στην καρδιά της Ευρώπης, και υπό αυτή την έννοια είναι κακός οιωνός για τις διεθνείς εξελίξεις. Αντί της μεγαλύτερης οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας στην περιοχή, άνοιξε ένας νέος κύκλος αναβίωσης ενός παρωχημένου Ψυχρού Πολέμου. Που μας οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο επιθετικής ρητορικής, στρατιωτικοποίησης και εμπορικών κυρώσεων. Ο φαύλος κύκλος αυτός, πρέπει να σταματήσει το γρηγορότερο δυνατόν και οι διπλωματικές πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση, προς την κατεύθυνση της εφαρμογής της Συμφωνίας του Μινσκ, είναι πολύτιμες και πρέπει να υποστηριχθούν.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι Δυτικές ελίτ θα μπορούσαν να δεχθούν εύκολα την αλλαγή του παλιού δόγματος, επειδή και τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο την κυριαρχία τους. Η υποστήριξη των νεο-ναζί στην Ουκρανία δείχνει ότι είναι αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε μέσο προκειμένου να επεκτείνουν το νεοφιλελεύθερο δόγμα παγκοσμίως. Οι έγχρωμες επαναστάσεις είναι μόνο ένα από τα πολλά βρόμικα κόλπα τους για έναν τέτοιο σκοπό.

Είδαμε τις διαδηλώσεις υπέρ του ευρώ στις οποίες συμμετείχαν βουλευτές της νεοφιλελεύθερης δεξιάς. Αυτές οι διαδήλωσες ξεφύτρωσαν ξαφνικά όταν τέθηκε ανοιχτά πάνω στο τραπέζι η πιθανότητα ενός Grexit από κυβερνητικά στελέχη και ως απάντηση στις διαδηλώσεις κατά της λιτότητας από ανθρώπους που ζητούν να μην υποχωρήσει η κυβέρνηση στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, οι οποίες θα φέρουν ολοκληρωτική διάλυση της οικονομίας.

Προφανώς, το κλίμα πολώνεται επικίνδυνα και θυμίζει άλλες εποχές. Όλοι γνωρίζουν τον Αμερικανικό ρόλο στη διάρκεια του εμφυλίου. Σήμερα, τέτοιες διαδηλώσεις έχουν άρωμα προοιμίου "έγχρωμων επαναστάσεων" που διοργάνωσαν σε πολλές χώρες Αμερικανικά ιδρύματα ξοδεύοντας εκατομμύρια δολάρια, ενάντια σε κυβερνήσεις που θεωρούσαν εμπόδιο για τα σχέδιά τους. Οι Αμερικανοί δεν θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο προκειμένου να αποσταθεροποιήσουν την παρούσα κυβέρνηση, αν δουν ότι η Ελλάδα αρχίζει να διολισθαίνει εκτός της Δυτικής σφαίρας επιρροής. Σε κάθε περίπτωση συνιστάται ψυχραιμία απ'όλους. Ο Τσίπρας πρέπει να μιλήσει ανοιχτά στο λαό, να πει αν όντως υπάρχει σχέδιο για Grexit σε περίπτωση που δανειστές θελήσουν να οδηγήσουν τη χώρα στον αργό θάνατο και ο λαός να αποφασίσει ψύχραιμα και χωρίς επικίνδυνες εντάσεις, μέσω εκλογών.

Τέλος, ο Τσίπρας κάλεσε για μια αλλαγή της πορείας που έχει πάρει η Ευρώπη, μακριά από τις επικίνδυνες, καταστροφικές πολιτικές και έκλεισε την ομιλία του προειδοποιώντας ότι το παρόν κυρίαρχο δόγμα δεν μπορεί να εξασφαλίσει ένα σταθερό και βιώσιμο μέλλον, γι'άυτό πρέπει να αλλάξει:

Η Ε.Ε., της οποίας η Ελλάδα είναι μέλος, οφείλει να ξαναβρεί το δρόμο της γυρνώντας πάλι πίσω στις καταστατικές της αρχές και διακηρύξεις. Στην αλληλεγγύη, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη. Με την εμμονή σε πολιτικές λιτότητας και διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής που εντείνουν την ύφεση, αυτό δυστυχώς, είναι αδύνατον. Ας μην γελιόμαστε: το λεγόμενο ελληνικό πρόβλημα, δεν είναι ελληνικό πρόβλημα. Είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Το πρόβλημα δεν λέγεται Ελλάδα. Το πρόβλημα λέγεται Ευρωζώνη και αφορά την ίδια τη δομή της. Και το ζήτημα είναι εάν η Ε.Ε. θα ξαναδώσει χώρο στην ανάπτυξη, στην κοινωνική συνοχή, στην ευημερία. Αν θα δώσει χώρο σε πολιτικές αλληλεγγύης αντί σε πολιτικές επιβολής αδιέξοδων και αποτυχημένων προγραμμάτων. [...] Ο νέος αναδυόμενος πολυπολικός κόσμος θα είναι πραγματικά νέος αν κατορθώσει να απαλλαγεί από τα δεινά και τις αμαρτίες του κόσμου που υποχωρεί. Αλλά αυτό δεν γίνεται, ποτέ στην Ιστορία δεν έγινε, χωρίς γενναίες αποφάσεις. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σ’ αυτόν τον νέο κόσμο, κουβαλώντας τα λάθη του παλιού στις αποσκευές μας. Αλλιώς, θα είμαστε καταδικασμένοι να τα επαναλάβουμε και να συνεχίζουμε να αποτυγχάνουμε, ενώ το ζήτημα για εμάς είναι πλέον να αλλάξουμε για να πετύχουμε. Να συναντήσουμε καινούργιες προκλήσεις και να τις κατακτήσουμε.

Ολόκληρη η ομιλία:

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Former CIA high-ranking official accidentally reveals the type of the false flag operation that the US imperialists will orchestrate to start a war with Iran

globinfo freexchange
In the following video, Jimmy Dore makes an analysis of an interview that the former CIA deputy director, Michael Morell, gave on CBS, regarding the recent developments after the assassination of the Iranian major general, Qasem Soleimani. 
Morell describes a probable scenario according to which the Iranians and their proxies could retaliate further. And therefore, this will naturally and eventually lead the US to start a war with Iran. As Morell points out:
                    Hopefully, that can de-escalate now, but that doesn't mean the covert war is over. [...] There are two things we need to think about here. One is, still, down the road, at some point, an assassination of a senior US official, somewhere in the world, could be months from now, to get revenge. And then, two, we still have to worry about those Iranian proxies. They may still attack US military bases ...

Note, that this interview was taken AFTER the Iranian retaliation through the missile att…

Suppression before uprising: how the system attempts to push societies away from the practice of protesting

globinfo freexchange
Six years ago we wrote that controlled information that reaches the media and reproduced by them, may include the overestimated capability of governments to monitor, for example, an extremely large number of phone conversations. Even if there is such a possibility, such huge amount of data is extremely difficult to be processed. However, the technology is evolving rapidly, and possibly will allow processing of large amount of data in very short time, in the near future. When technology will allow this, people will have already become familiar with the idea that any conversation can be investigated and processed any time.
Today, it seems that not only we reached that point, but the establishment apparatus seeks to 'train' us to accept an elevated form of suppression, through a rapidly growing surveillance technology.

A recent article published in NY Times proves that the establishment apparatus will seek to expand the suppression state in unprecedented leve…

Μα καλά, δεν βρέθηκε ένας να του δείξει ως που μπορούν να φτάσουν οι Ιρανικοί πύραυλοι;

failed evolution
Οι φάπες πέφτουν σύννεφο και απ'ότι φαίνεται, στις όποιες διαπραγματεύσεις, η σημερινή κυβέρνηση παριστάνει τη γλάστρα, χωρίς να απαιτεί το παραμικρό.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Κούλης έσπευσε να επικροτήσει την απαράδεκτη ενέργεια του Τραμπ να δώσει εντολή για τη δολοφονία του κορυφαίου Ιρανού στρατηγού, Κασέμ Σουλεϊμανί.  
Δυστυχώς, είχαμε και πάλι δίκιο. Η χώρα ήδη πληρώνει την απόλυτα ανεύθυνη στάση Μητσοτάκη, καθώς το Ιράν προέβη σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας, με τον Ιρανό πρέσβη να φέρεται να δηλώνει ότι «Ούτε άλλες χώρες της ευρωπαϊκής Ένωσης με τις οποίες έχουμε κακές σχέσεις δεν τοποθετήθηκαν έτσι». 
Όμως το Ιράν φαίνεται να προχώρησε παραπέρα, θέτοντας θέμα Αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα, στέλνοντας μια επιστολή στην Καθημερινή και αναφέροντας, μεταξύ άλλων: "Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι σε περίπτωση επιβολής πολέμου κατά της χώρας από την Αμερική, η διάθεση βάσεων από οποιαδήποτε χώρα στον αμερικανικό εισβολέα …

Why the US imperialists will start a war with Iran right after the 2020 US presidential election

by system failure
Even before 2016 US presidential election we were arguing in this blog that Donald Trump is only the reserve of the establishment, a necessity solution. The first signs, right after his election, were indicating that we were right. Trump literally hired Goldman Sachs to run the economy and immediately authorized further tax-cuts for the super-rich, contrary to his pre-election rhetoric.
Then, things got even worse by hiring some of the most bloodthirsty neocons in key positions. Trump's 'anti-establishment' facade was rapidly collapsing as he was  starting to move towards the US deep state agenda. In fact, the only card left to play was that of his alleged 'anti-interventionism'. Yet, he succumbed further to the US pro-war cabal by bombing Syria, without even waiting to see some evidence about Assad's alleged chemical attacks against civilians. 
Beyond that, he continued Obama's awful legacy regarding the war in Yemen, by arming Saudis and…

Bolivia’s free territory of Chapare has ousted the coup regime and is bracing for a bloody re-invasion

Spending time with the union members of Chapare, who run society in a collective fashion, offers special insights into the resistance to the coup. They succeeded in expelling the police, but now fear a bloodbath in retaliation.

by Ollie Vargas
Part 1

Known as Bolivia’s Chapare region, the Tropico of Cochabamba is a sanctuary for elected President Evo Morales’ most dedicated base of support. Since the November 10 coup, it has effectively become a self-governing territory where the military junta is absent.

The police and military were sent in full retreat from this area the coup began and were told they would only be welcomed back if the they “get on their knees and apologize” to the community.

In this 12,000 square kilometer swath of land, hundreds of unions have flourished over the years. I spent several days with the union rank and file, witnessing how they run society in a collective fashion, and how they have organized ferocious resistance to a right-wing coup government that threat…

US-backed parties have infiltrated Lebanon’s protests, pushing the country toward war amid economic collapse

By joining the roadblocks around Beirut, protesters allowed themselves to be used by US-allied parties playing a dangerous game that has the potential to explode into open warfare
by Rania Khalek
Part 4 - Cooperation and integration versus the West’s recipe for fragmentation
The Lebanese economy is facing imminent collapse. Unemployment is spreading, prices are spiking and the street price of the Lebanese lira continues to devalue. There is little that can be done to avoid the collapse, which has been thirty years in the making.

The implosion of the Lebanese economy is spilling over into Syria, which was already teetering on the edge of economic collapse due to eight years of war, government mismanagement and US sanctions designed to collapse the country. Syria was relying on Lebanon as its access point to purchase goods for imports. Now that too is gone. Lebanon’s economic crisis is also affecting Syrian elites who placed their money in Lebanese banks during the war and cannot access i…

Antisemitism claims have one goal: To stop Jeremy Corbyn winning power

The Jewish community’s alienation from Labour has been years in the making - but it is Johnson's Conservatives who have embraced hostility to minorities
Jonathan Cook
Part 11 - One-sided programme
Respondents had been influenced, Philo pointed out, by headlines like “Corbyn’s antisemite army” or descriptions of Labour as “riddled with antisemites”. He also noted the role of the BBC, which is widely trusted, in bolstering the misleading coverage. 
Its recent Panorama programme “Is Labour Anti-Semitic?” presented 17 former Labour staffers attacking the Corbyn-led party. But the programme-makers failed to identify who these critics were. Many were in fact Israel lobbyists – one was even a former employee of the Israeli embassy in London.

While the show included one person replying to the complaints, it entirely excluded the many Jewish voices in Labour that defend Corbyn. Philo observed that both the BBC and Guardian, two media organisations often seen as offering a counterweight to th…

Ex-US intel officer: Pompeo 'lying through his teeth' on Iran

The Grayzone
The Trump administration is imposing new sanctions on Iran and defying Iraq's call for a US troop withdrawal. This comes as the stated rationale for the US assassination of Qasem Soleimani and Abu Mahdi al-Muhandis is being undermined by its top officials' own statements. Scott Ritter, a former Marine Corps intelligence officer, analyzes the increased White House coercion efforts and collapsing intelligence claims.

Big tech firms are joining Trump’s all out war against Iran

Deleting messages of support for Iran may seem a petty, childish retaliation for opposing the Trump administration, but it has profound ramifications for freedom of access to information.
by Alan Macleod 
Silicon Valley giant Facebook announced Friday that it would be deleting all positive posts about recently assassinated Iranian general Qassem Soleimani on its platform and its subsidiary Instagram. The reason for this, it explained to CNN, was that the new U.S. sanctions made it illegal to promote any message supporting a person or group that the government describes as a terrorist organization. “We operate under U.S. sanctions laws, including those related to the U.S. government’s designation of the Iranian Revolutionary Guard Corps (IRGC) and its leadership,” a Facebook spokesperson said. 
Instagram had already closed Soleimani’s account in April last year, following Trump’s designation of the IRGC as a terrorist group. Following the news Friday, Twitter suspended Iranian Supreme L…

US-backed parties have infiltrated Lebanon’s protests, pushing the country toward war amid economic collapse

By joining the roadblocks around Beirut, protesters allowed themselves to be used by US-allied parties playing a dangerous game that has the potential to explode into open warfare
by Rania Khalek
Part 3 - Fear of Amal, hatred of corrupt leadership, and lack of ideology
In Tyre, protesters tore down Berri’s posters and torched the Tyre Rest House Resort, which they believe is owned by Randa Berri, though Nabih Berri denied it. When I visited Tyre two weeks later, hundreds of new posters of Berri had been erected that read, “the guarantor of Lebanon” and “we are all with you [Berri].”

The posters surrounded the small protest encampment located in a roundabout on the beach road. The protest was part art fair, part concert for families, with liberals and a few leftists filling the ranks. Demonstrators were careful not to name leaders like Berri in their chants and when interviewed, they often spoke in vague terms out of fear of Amal. Later in the night, Amal members provoked the protesters…