Skip to main content

Οριστικό: Ο Τσίπρας ανακοινώνει την αλλαγή του στρατηγικού δόγματος της Ελλάδας

globinfo freexchange

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ομιλίας του στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε ξεκάθαρα, από τις πρώτες κιόλας γραμμές το νέο στρατηγικό δόγμα της Ελλάδας.

Όπως ανέφερε:

... ξέρω ότι πολλοί θα αναρωτιούνται γιατί σήμερα βρίσκομαι εδώ και δεν είμαι στις Βρυξέλλες να διαπραγματεύομαι. Εν τούτοις, βρίσκομαι εδώ, ακριβώς, διότι θεωρώ πως ο ρόλος μιας χώρας που θέλει να δει, να διερευνήσει τις δυνατότητες να πετύχει, είναι να μπορεί να έχει μια πολυδιάστατη πολιτική και σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με χώρες που σήμερα παίζουν καθοριστικό ρόλο στις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις. [...] Στο πλαίσιο αυτό, σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε την συμμετοχή μας σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους είμαστε μέλη, ως ευρωπαϊκή χώρα. Αλλά, ταυτόχρονα, με εφαλτήριο αυτή μας τη θέση, και πάντα σεβόμενοι τις δεσμεύσεις μας, θα επιδιώξουμε ενεργά να καταστούμε γέφυρα συνεργασίας τόσο στην περιοχή μας όσο και πέρα από αυτήν, με παραδοσιακούς μας φίλους, όπως η Ρωσία, αλλά και με νέους παγκόσμιους και περιφερειακούς οργανισμούς. Ασφαλώς, όλοι το γνωρίζετε, τώρα, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη μέση μιας μεγάλης φουρτούνας. Αλλά είμαστε ένας λαός της θάλασσας που ξέρει να βγαίνει από φουρτούνες και κυρίως δεν φοβάται να ανοιχτεί σε μεγάλα πελάγη, σε καινούργιες θάλασσες προκειμένου να φτάσει σε νέα και πιο ασφαλή λιμάνια.

Ο Τσίπρας έστειλε ένα καθαρό μήνυμα στις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα έχει εναλλακτικές και ουσιαστικά ανακοίνωσε το νέο στρατηγικό δόγμα της χώρας, το οποίο είναι πλέον αρκετά διαδεδομένο στον σύγχρονο πολυπολικό κόσμο. Στην ουσία, η Ελλάδα καθυστέρησε σημαντικά να το υιοθετήσει.

Σύμφωνα λοιπόν με το δόγμα αυτό, οι περισσότερες χώρες βάζουν τα συμφέροντά τους σε απόλυτη προτεραιότητα, χωρίς εκπτώσεις, ακόμα και αν αυτό σημαίνει μερική παρέκκλιση από τις γραμμές των παραδοσιακών συμμαχιών στις οποίες ανήκουν. Ένα πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι αρκετές χώρες, ακόμα και εκείνες που ανήκουν στον σκληρό πυρήνα του Δυτικού μπλοκ, έσπευσαν να ενταχθούν στην, Κινεζικής επιρροής, νεοσυσταθείσα Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών (ΑΙΙΒ).

Ο οικονομικός κόσμος που αναδύθηκε μέσα από την παγκόσμια κρίση που ξέσπασε το 2008 είναι ένας κόσμος πολύ διαφορετικός. Εμείς στην Ευρώπη είχαμε για καιρό την ψευδαίσθηση ότι είμαστε το κέντρο του κόσμου, ο ομφαλός της γης και συνεχίζαμε να βλέπουμε και να υπολογίζουμε μόνο από τα όρια της γειτονιάς μας και ως την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Το οικονομικό κέντρο βάρους του πλανήτη, όμως, έχει ήδη μετατοπισθεί. Νέες αναδυόμενες δυνάμεις διαδραματίζουν ολοένα και σημαντικότερους ρόλους σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο. Γενικότερα, οι διεθνείς σχέσεις αποκτούν έναν ολοένα και πιο πολυπολικό χαρακτήρα. Ο ρόλος των G20, η αναβάθμιση των διαδικασιών περιφερειακής συνεργασίας στην Ασία, στην Λατινική Αμερική, στην Αφρική καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας των χωρών BRICS αποτελούν έναν αδιάψευστο μάρτυρα του αναδυόμενου νέου οικονομικού κόσμου. Παράλληλα, η Ευρασιατική Ένωση, αυτό το σχετικά νέο εγχείρημα περιφερειακής οικονομικής ολοκλήρωσης, αποτελεί δυνητικά ένα ακόμη παράδειγμα νέων δομών παραγωγής πλούτου και οικονομικής ισχύος.

Φαίνεται ότι ο Τσίπρας έχει πλήρη αντίληψη των δραματικών γεωπολιτικών και οικονομικών ανακατατάξεων παγκοσμίως. Αναφέρθηκε και στην Ευρασιατική Ένωση. Προφανώς αυτή ήταν ακόμα μια προειδοποίηση προς τις Βρυξέλλες σχετικά με τις εναλλακτικές που έχει η Ελλάδα απέναντι στον βάρβαρο νεοφιλελεύθερο μετασχηματισμό του άξονα Βρυξελλών-Βερολίνου.

Έχουμε ήδη επισημάνει ότι ένα πιθανό αίτημα της Ελλάδας για ένταξη στην Ευρασιατική Ένωση δεν θα πρέπει να θεωρείται εντελώς απίθανο σενάριο, ειδικά κάτω από τις παρούσες συνθήκες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο: “Ορισμένες ιστοσελίδες κυκλοφόρησαν την είδηση ότι ο Τσίπρας σκοπεύει να ζητήσει την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρασιατική Ένωση (ενδεχομένως ως πρωταπριλιάτικο αστείο). Παρόλα αυτά μια τέτοια προοπτική δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει! Η Ελληνική κυβέρνηση ίσως σκεφτεί σοβαρά μια τέτοια προοπτική σε περίπτωση που η αντιπαράθεση με τους δανειστές κορυφωθεί, οδηγώντας σε πιθανό Grexit. Δεν υπάρχει κανόνας που να απαγορεύει σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμμετέχουν σε άλλους σχηματισμούς κρατών.” (http://bit.ly/1aSFAmL)

Ωστόσο, αυτές οι αλλαγές δεν οδηγούν από μόνες τους ούτε σε έναν πιο ειρηνικό, ούτε σε έναν πιο σταθερό κόσμο. Οι παλιές σημαντικές κοινωνικές προκλήσεις παραμένουν, η φτώχεια, η ανεργία και η κοινωνική περιθωριοποίηση, ενώ περιφερειακές συγκρούσεις, κρίσεις και εντάσεις επιτείνονται. Στην Μέση Ανατολή, στην Αφρική, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Και υπό αυτή την έννοια, το μεγάλο διακύβευμα της νέας εποχής είναι αν η μετατόπιση του οικονομικού κέντρου βάρους του πλανήτη θα γεννήσει νέες δυνατότητες για την αντιμετώπιση των διεθνών κοινωνικών προκλήσεων και ανισοτήτων ή θα επιταχύνει την ανεξέλεγκτη πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, που ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ είχε εύστοχα χαρακτηρίσει «οικονομία-καζίνο», και μάλιστα λίγο πριν τη παταγώδη κατάρρευση του 2008.

Το μήνυμα και σε αυτό το σημείο είναι αρκετά ξεκάθαρο. Αν οι νέες αναδυόμενες δυνάμεις και ειδικά τα BRICS, επιλέξουν να παίξουν το παιχνίδι με τους όρους του χρηματιστηριακού καπιταλισμού, θα ήταν καταστροφικό για την παγκόσμια οικονομία και σταθερότητα. Τα BRICS οφείλουν να προωθήσουν έναν διαφορετικό δρόμο οικονομικής προόδου, που να βασίζεται στην πραγματική οικονομία, τη σοφή διαχείριση της ανάπτυξης, τη βιωσιμότητα και τον σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον. Ο χρηματιστηριακός καπιταλισμός και το νεοφιλελεύθερο δόγμα πρέπει να θεωρηθούν ως επικίνδυνες καταστροφικές δυνάμεις για την παγκόσμια σταθερότητα και επομένως πρέπει να εγκαταλειφθούν.

Ειδικότερα για το παλιό οικονομικό κέντρο, για την Ευρώπη, για το Δυτικό κόσμο, το διακύβευμα είναι αν θα καταφέρει να ανταποκριθεί θετικά στις νέες προκλήσεις οικοδομώντας γέφυρες συνεργασίας προς τον αναδυόμενο κόσμο ή θα μείνει προσηλωμένο σε παλιά δόγματα, υψώνοντας νέα τείχη γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων. Η κρίση, για παράδειγμα στην Ουκρανία, άνοιξε μια νέα πληγή αποσταθεροποίησης, στην καρδιά της Ευρώπης, και υπό αυτή την έννοια είναι κακός οιωνός για τις διεθνείς εξελίξεις. Αντί της μεγαλύτερης οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας στην περιοχή, άνοιξε ένας νέος κύκλος αναβίωσης ενός παρωχημένου Ψυχρού Πολέμου. Που μας οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο επιθετικής ρητορικής, στρατιωτικοποίησης και εμπορικών κυρώσεων. Ο φαύλος κύκλος αυτός, πρέπει να σταματήσει το γρηγορότερο δυνατόν και οι διπλωματικές πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση, προς την κατεύθυνση της εφαρμογής της Συμφωνίας του Μινσκ, είναι πολύτιμες και πρέπει να υποστηριχθούν.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι Δυτικές ελίτ θα μπορούσαν να δεχθούν εύκολα την αλλαγή του παλιού δόγματος, επειδή και τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο την κυριαρχία τους. Η υποστήριξη των νεο-ναζί στην Ουκρανία δείχνει ότι είναι αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε μέσο προκειμένου να επεκτείνουν το νεοφιλελεύθερο δόγμα παγκοσμίως. Οι έγχρωμες επαναστάσεις είναι μόνο ένα από τα πολλά βρόμικα κόλπα τους για έναν τέτοιο σκοπό.

Είδαμε τις διαδηλώσεις υπέρ του ευρώ στις οποίες συμμετείχαν βουλευτές της νεοφιλελεύθερης δεξιάς. Αυτές οι διαδήλωσες ξεφύτρωσαν ξαφνικά όταν τέθηκε ανοιχτά πάνω στο τραπέζι η πιθανότητα ενός Grexit από κυβερνητικά στελέχη και ως απάντηση στις διαδηλώσεις κατά της λιτότητας από ανθρώπους που ζητούν να μην υποχωρήσει η κυβέρνηση στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, οι οποίες θα φέρουν ολοκληρωτική διάλυση της οικονομίας.

Προφανώς, το κλίμα πολώνεται επικίνδυνα και θυμίζει άλλες εποχές. Όλοι γνωρίζουν τον Αμερικανικό ρόλο στη διάρκεια του εμφυλίου. Σήμερα, τέτοιες διαδηλώσεις έχουν άρωμα προοιμίου "έγχρωμων επαναστάσεων" που διοργάνωσαν σε πολλές χώρες Αμερικανικά ιδρύματα ξοδεύοντας εκατομμύρια δολάρια, ενάντια σε κυβερνήσεις που θεωρούσαν εμπόδιο για τα σχέδιά τους. Οι Αμερικανοί δεν θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο προκειμένου να αποσταθεροποιήσουν την παρούσα κυβέρνηση, αν δουν ότι η Ελλάδα αρχίζει να διολισθαίνει εκτός της Δυτικής σφαίρας επιρροής. Σε κάθε περίπτωση συνιστάται ψυχραιμία απ'όλους. Ο Τσίπρας πρέπει να μιλήσει ανοιχτά στο λαό, να πει αν όντως υπάρχει σχέδιο για Grexit σε περίπτωση που δανειστές θελήσουν να οδηγήσουν τη χώρα στον αργό θάνατο και ο λαός να αποφασίσει ψύχραιμα και χωρίς επικίνδυνες εντάσεις, μέσω εκλογών.

Τέλος, ο Τσίπρας κάλεσε για μια αλλαγή της πορείας που έχει πάρει η Ευρώπη, μακριά από τις επικίνδυνες, καταστροφικές πολιτικές και έκλεισε την ομιλία του προειδοποιώντας ότι το παρόν κυρίαρχο δόγμα δεν μπορεί να εξασφαλίσει ένα σταθερό και βιώσιμο μέλλον, γι'άυτό πρέπει να αλλάξει:

Η Ε.Ε., της οποίας η Ελλάδα είναι μέλος, οφείλει να ξαναβρεί το δρόμο της γυρνώντας πάλι πίσω στις καταστατικές της αρχές και διακηρύξεις. Στην αλληλεγγύη, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη. Με την εμμονή σε πολιτικές λιτότητας και διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής που εντείνουν την ύφεση, αυτό δυστυχώς, είναι αδύνατον. Ας μην γελιόμαστε: το λεγόμενο ελληνικό πρόβλημα, δεν είναι ελληνικό πρόβλημα. Είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Το πρόβλημα δεν λέγεται Ελλάδα. Το πρόβλημα λέγεται Ευρωζώνη και αφορά την ίδια τη δομή της. Και το ζήτημα είναι εάν η Ε.Ε. θα ξαναδώσει χώρο στην ανάπτυξη, στην κοινωνική συνοχή, στην ευημερία. Αν θα δώσει χώρο σε πολιτικές αλληλεγγύης αντί σε πολιτικές επιβολής αδιέξοδων και αποτυχημένων προγραμμάτων. [...] Ο νέος αναδυόμενος πολυπολικός κόσμος θα είναι πραγματικά νέος αν κατορθώσει να απαλλαγεί από τα δεινά και τις αμαρτίες του κόσμου που υποχωρεί. Αλλά αυτό δεν γίνεται, ποτέ στην Ιστορία δεν έγινε, χωρίς γενναίες αποφάσεις. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σ’ αυτόν τον νέο κόσμο, κουβαλώντας τα λάθη του παλιού στις αποσκευές μας. Αλλιώς, θα είμαστε καταδικασμένοι να τα επαναλάβουμε και να συνεχίζουμε να αποτυγχάνουμε, ενώ το ζήτημα για εμάς είναι πλέον να αλλάξουμε για να πετύχουμε. Να συναντήσουμε καινούργιες προκλήσεις και να τις κατακτήσουμε.

Ολόκληρη η ομιλία:

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

State surveillance and court cases: The lonely fight for press freedom of Greece’s independent media

by Alessio Giussani   Part 1  A new ecosystem of small, independent organisations is bringing a breath of transparent, in-depth reporting into the Greek media landscape but their work is being hindered by costly court cases and the threat of state surveillance. This comes as media freedom is continuing to decline in Greece. The country ranked 108th out of 180 countries in Reporters Without Borders’ 2022 Press Freedom Index — the worst-performing European country, triggering a furious response by the authorities. Prime Minister Kyriakos Mitsotakis dismissed the ranking as " crap ", adding: “ We have a vibrant press, you can read everything you want in Greece ." Nikolas Leontopoulos, an editor at Reporters United, sees it differently: " We do have freedom of opinion, but there are some very sensitive issues that don’t even make it to the news ”. Until recently, at least. Source, links: https://www.euronews.com/my-europe/2023/02/20/state-surveillance-and-court-cases-th

European antiwar protests gain strength as NATO’s Ukraine proxy war escalates

Europeans are storming the streets in unprecedented numbers to protest NATO’s proxy war in Ukraine and their own declining living standards. The Grayzone has covered demonstrations and interviewed protest leaders in several countries since the war erupted.   by Stavroula Pabst and Max Blumenthal   Part 1   This February 21, several thousand Greeks filled Athens’ streets to denounce NATO and the United States in the wake of Antony Blinken’s Greece visit, where the US Secretary of State applauded the Mediterranean country for being amongst the first European countries to support Ukraine, thus leading to way for “ the support of democracy. ” It was just one action among many protest actions across the continent as the NATO proxy conflict in Ukraine approached  its first anniversary. European citizens are growing agitated as their leaders appear set on extending the war at least another year: they’ve approved several rounds of sanctions on Russia, provided billions of euros in assistance t

State surveillance and court cases: The lonely fight for press freedom of Greece’s independent media

by Alessio Giussani   Part 2 - Greek 'mafia' and 'Watergate' Athens-based investigative outlet Reporters United disclosed in January that a high-ranking police officer had been promoted while being investigated in a corruption case called “Greek Mafia” – something journalists in the field had known for a long time, Leontopoulos claimed. It was not the only time a major story remained unreported for months. At the beginning of 2022, Reporters United revealed that a controversial change in the law on the privacy of communications had been made nine months earlier. The amendment, introduced last minute into a pandemic containment bill, prevented citizens from being informed if they had been placed under state surveillance for national security reasons. At the time, the wiretapping scandal that later became known as “Greek Watergate” was yet to emerge. “ Many jurists and well-networked journalists had known about the amendment for months, and we found out some had even info

Revealed: the hacking and disinformation team meddling in elections

     ‘Team Jorge’ unit exposed by undercover investigation     Group sells hacking services and access to vast army of fake social media profiles     Evidence unit behind disinformation campaigns across world     Mastermind Tal Hanan claims covert involvement in 33 presidential elections   by Stephanie Kirchgaessner, Manisha Ganguly, David Pegg, Carole Cadwalladr and Jason Burke Part 3 - ‘I will show you how safe Telegram is’ No less alarming were Hanan’s demonstrations of his team’s hacking capabilities, in which he showed the reporters how he could penetrate Telegram and Gmail accounts. In one case, he brought up on screen the Gmail account of a man described as the “ assistant of an important guy ” in the general election in Kenya, which was days away. “ Today if someone has a Gmail, it means they have much more than just email, ” Hanan said as he clicked through the target’s emails, draft folders, contacts and drives. He then showed how he claimed to be able to access accounts on T

West is out of touch with rest of world politically, EU-funded study admits

Geopolitical Economy Report   A study by the elite EU-funded European Council on Foreign Relations found that the West is increasingly out of touch politically with the rest of the world. Most people in China, India, and Türkiye see Russia as an important ally, and they want multipolarity, not continued “ American global supremacy ”. 

Revealed: the hacking and disinformation team meddling in elections

     ‘Team Jorge’ unit exposed by undercover investigation     Group sells hacking services and access to vast army of fake social media profiles     Evidence unit behind disinformation campaigns across world     Mastermind Tal Hanan claims covert involvement in 33 presidential elections   by Stephanie Kirchgaessner, Manisha Ganguly, David Pegg, Carole Cadwalladr and Jason Burke Part 2 - The undercover footage Given their expertise in subterfuge, it is perhaps surprising that Hanan and his colleagues allowed themselves to be exposed by undercover reporters. Journalists using conventional methods have struggled to shed light on the disinformation industry, which is at pains to avoid detection. The secretly filmed meetings, which took place between July and December 2022, therefore provide a rare window into the mechanics of disinformation for hire. Three journalists – from Radio France, Haaretz and TheMarker – approached Team Jorge pretending to be consultants working on behalf of a p

Day 1415: Julian Assange still in prison and under slow-motion execution by the Anglo-American imperialist criminals

failed evolution   On 11 April 2019, the Ecuadorian government of traitor Lenin Moreno, invited the Metropolitan Police into the Ecuadorian embassy in London, and they arrested Julian Assange . Since then, Assange is kept in Belmarsh high security prison in London, without actual charges.   The real reason world's number one political prisoner is still kept in this high security prison, is because he exposed horrendous war crimes carried out by the US imperialists and their allies.   The ruthless Western imperialist regime wants to punish the No1 real journalist in the world and make him an example for any Whistleblower or real journalist who will attempt to expose its big crimes in the future.   And the Anglo-American axis has now become officially a fascist coalition , framed by the rest of its Western pets. UK's Home Secretary Priti Patel, one of the most ruthless ever, decided to extradite Julian Assange to US. No surprise of course. The only question we had in mind is

US hegemony and its perils

Report by the Ministry of Foreign Affairs of the People’s Republic of China   Part 1 - Introduction Since becoming the world's most powerful country after the two world wars and the Cold War, the United States has acted more boldly to interfere in the internal affairs of other countries, pursue, maintain and abuse hegemony, advance subversion and infiltration, and willfully wage wars, bringing harm to the international community. The United States has developed a hegemonic playbook to stage "color revolutions," instigate regional disputes, and even directly launch wars under the guise of promoting democracy, freedom and human rights.    Clinging to the Cold War mentality, the United States has ramped up bloc politics and stoked conflict and confrontation. It has overstretched the concept of national security, abused export controls and forced unilateral sanctions upon others. It has taken a selective approach to international law and rules, utilizing or discarding them as

Nordstream blame game begins

The Grayzone   Max Blumenthal and Aaron Mate discuss the controlled leaks aiming to deflect blame for the Nordstream attacks onto "pro-Ukrainian" elements, the failed attempt by Republican populists and Democratic progressives to withdraw US troops from Syria, and the dramatic congressional Twitter files hearing.  

How America took out the Nord Stream pipeline

The New York Times called it a “mystery,” but the United States executed a covert sea operation that was kept secret—until now   by Seymour Hersh   Part 3 - THE OPERATION   Norway was the perfect place to base the mission. In the past few years of East-West crisis, the U.S. military has vastly expanded its presence inside Norway, whose western border runs 1,400 miles along the north Atlantic Ocean and merges above the Arctic Circle with Russia. The Pentagon has created high paying jobs and contracts, amid some local controversy, by investing hundreds of millions of dollars to upgrade and expand American Navy and Air Force facilities in Norway. The new works included, most importantly, an advanced synthetic aperture radar far up north that was capable of penetrating deep into Russia and came online just as the American intelligence community lost access to a series of long-range listening sites inside China. A newly refurbished American submarine base, which had been under construction