Skip to main content

Οριστικό: Ο Τσίπρας ανακοινώνει την αλλαγή του στρατηγικού δόγματος της Ελλάδας

globinfo freexchange

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ομιλίας του στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε ξεκάθαρα, από τις πρώτες κιόλας γραμμές το νέο στρατηγικό δόγμα της Ελλάδας.

Όπως ανέφερε:

... ξέρω ότι πολλοί θα αναρωτιούνται γιατί σήμερα βρίσκομαι εδώ και δεν είμαι στις Βρυξέλλες να διαπραγματεύομαι. Εν τούτοις, βρίσκομαι εδώ, ακριβώς, διότι θεωρώ πως ο ρόλος μιας χώρας που θέλει να δει, να διερευνήσει τις δυνατότητες να πετύχει, είναι να μπορεί να έχει μια πολυδιάστατη πολιτική και σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με χώρες που σήμερα παίζουν καθοριστικό ρόλο στις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις. [...] Στο πλαίσιο αυτό, σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε την συμμετοχή μας σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους είμαστε μέλη, ως ευρωπαϊκή χώρα. Αλλά, ταυτόχρονα, με εφαλτήριο αυτή μας τη θέση, και πάντα σεβόμενοι τις δεσμεύσεις μας, θα επιδιώξουμε ενεργά να καταστούμε γέφυρα συνεργασίας τόσο στην περιοχή μας όσο και πέρα από αυτήν, με παραδοσιακούς μας φίλους, όπως η Ρωσία, αλλά και με νέους παγκόσμιους και περιφερειακούς οργανισμούς. Ασφαλώς, όλοι το γνωρίζετε, τώρα, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη μέση μιας μεγάλης φουρτούνας. Αλλά είμαστε ένας λαός της θάλασσας που ξέρει να βγαίνει από φουρτούνες και κυρίως δεν φοβάται να ανοιχτεί σε μεγάλα πελάγη, σε καινούργιες θάλασσες προκειμένου να φτάσει σε νέα και πιο ασφαλή λιμάνια.

Ο Τσίπρας έστειλε ένα καθαρό μήνυμα στις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα έχει εναλλακτικές και ουσιαστικά ανακοίνωσε το νέο στρατηγικό δόγμα της χώρας, το οποίο είναι πλέον αρκετά διαδεδομένο στον σύγχρονο πολυπολικό κόσμο. Στην ουσία, η Ελλάδα καθυστέρησε σημαντικά να το υιοθετήσει.

Σύμφωνα λοιπόν με το δόγμα αυτό, οι περισσότερες χώρες βάζουν τα συμφέροντά τους σε απόλυτη προτεραιότητα, χωρίς εκπτώσεις, ακόμα και αν αυτό σημαίνει μερική παρέκκλιση από τις γραμμές των παραδοσιακών συμμαχιών στις οποίες ανήκουν. Ένα πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι αρκετές χώρες, ακόμα και εκείνες που ανήκουν στον σκληρό πυρήνα του Δυτικού μπλοκ, έσπευσαν να ενταχθούν στην, Κινεζικής επιρροής, νεοσυσταθείσα Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών (ΑΙΙΒ).

Ο οικονομικός κόσμος που αναδύθηκε μέσα από την παγκόσμια κρίση που ξέσπασε το 2008 είναι ένας κόσμος πολύ διαφορετικός. Εμείς στην Ευρώπη είχαμε για καιρό την ψευδαίσθηση ότι είμαστε το κέντρο του κόσμου, ο ομφαλός της γης και συνεχίζαμε να βλέπουμε και να υπολογίζουμε μόνο από τα όρια της γειτονιάς μας και ως την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Το οικονομικό κέντρο βάρους του πλανήτη, όμως, έχει ήδη μετατοπισθεί. Νέες αναδυόμενες δυνάμεις διαδραματίζουν ολοένα και σημαντικότερους ρόλους σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο. Γενικότερα, οι διεθνείς σχέσεις αποκτούν έναν ολοένα και πιο πολυπολικό χαρακτήρα. Ο ρόλος των G20, η αναβάθμιση των διαδικασιών περιφερειακής συνεργασίας στην Ασία, στην Λατινική Αμερική, στην Αφρική καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας των χωρών BRICS αποτελούν έναν αδιάψευστο μάρτυρα του αναδυόμενου νέου οικονομικού κόσμου. Παράλληλα, η Ευρασιατική Ένωση, αυτό το σχετικά νέο εγχείρημα περιφερειακής οικονομικής ολοκλήρωσης, αποτελεί δυνητικά ένα ακόμη παράδειγμα νέων δομών παραγωγής πλούτου και οικονομικής ισχύος.

Φαίνεται ότι ο Τσίπρας έχει πλήρη αντίληψη των δραματικών γεωπολιτικών και οικονομικών ανακατατάξεων παγκοσμίως. Αναφέρθηκε και στην Ευρασιατική Ένωση. Προφανώς αυτή ήταν ακόμα μια προειδοποίηση προς τις Βρυξέλλες σχετικά με τις εναλλακτικές που έχει η Ελλάδα απέναντι στον βάρβαρο νεοφιλελεύθερο μετασχηματισμό του άξονα Βρυξελλών-Βερολίνου.

Έχουμε ήδη επισημάνει ότι ένα πιθανό αίτημα της Ελλάδας για ένταξη στην Ευρασιατική Ένωση δεν θα πρέπει να θεωρείται εντελώς απίθανο σενάριο, ειδικά κάτω από τις παρούσες συνθήκες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο: “Ορισμένες ιστοσελίδες κυκλοφόρησαν την είδηση ότι ο Τσίπρας σκοπεύει να ζητήσει την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρασιατική Ένωση (ενδεχομένως ως πρωταπριλιάτικο αστείο). Παρόλα αυτά μια τέτοια προοπτική δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει! Η Ελληνική κυβέρνηση ίσως σκεφτεί σοβαρά μια τέτοια προοπτική σε περίπτωση που η αντιπαράθεση με τους δανειστές κορυφωθεί, οδηγώντας σε πιθανό Grexit. Δεν υπάρχει κανόνας που να απαγορεύει σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμμετέχουν σε άλλους σχηματισμούς κρατών.” (http://bit.ly/1aSFAmL)

Ωστόσο, αυτές οι αλλαγές δεν οδηγούν από μόνες τους ούτε σε έναν πιο ειρηνικό, ούτε σε έναν πιο σταθερό κόσμο. Οι παλιές σημαντικές κοινωνικές προκλήσεις παραμένουν, η φτώχεια, η ανεργία και η κοινωνική περιθωριοποίηση, ενώ περιφερειακές συγκρούσεις, κρίσεις και εντάσεις επιτείνονται. Στην Μέση Ανατολή, στην Αφρική, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Και υπό αυτή την έννοια, το μεγάλο διακύβευμα της νέας εποχής είναι αν η μετατόπιση του οικονομικού κέντρου βάρους του πλανήτη θα γεννήσει νέες δυνατότητες για την αντιμετώπιση των διεθνών κοινωνικών προκλήσεων και ανισοτήτων ή θα επιταχύνει την ανεξέλεγκτη πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, που ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ είχε εύστοχα χαρακτηρίσει «οικονομία-καζίνο», και μάλιστα λίγο πριν τη παταγώδη κατάρρευση του 2008.

Το μήνυμα και σε αυτό το σημείο είναι αρκετά ξεκάθαρο. Αν οι νέες αναδυόμενες δυνάμεις και ειδικά τα BRICS, επιλέξουν να παίξουν το παιχνίδι με τους όρους του χρηματιστηριακού καπιταλισμού, θα ήταν καταστροφικό για την παγκόσμια οικονομία και σταθερότητα. Τα BRICS οφείλουν να προωθήσουν έναν διαφορετικό δρόμο οικονομικής προόδου, που να βασίζεται στην πραγματική οικονομία, τη σοφή διαχείριση της ανάπτυξης, τη βιωσιμότητα και τον σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον. Ο χρηματιστηριακός καπιταλισμός και το νεοφιλελεύθερο δόγμα πρέπει να θεωρηθούν ως επικίνδυνες καταστροφικές δυνάμεις για την παγκόσμια σταθερότητα και επομένως πρέπει να εγκαταλειφθούν.

Ειδικότερα για το παλιό οικονομικό κέντρο, για την Ευρώπη, για το Δυτικό κόσμο, το διακύβευμα είναι αν θα καταφέρει να ανταποκριθεί θετικά στις νέες προκλήσεις οικοδομώντας γέφυρες συνεργασίας προς τον αναδυόμενο κόσμο ή θα μείνει προσηλωμένο σε παλιά δόγματα, υψώνοντας νέα τείχη γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων. Η κρίση, για παράδειγμα στην Ουκρανία, άνοιξε μια νέα πληγή αποσταθεροποίησης, στην καρδιά της Ευρώπης, και υπό αυτή την έννοια είναι κακός οιωνός για τις διεθνείς εξελίξεις. Αντί της μεγαλύτερης οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας στην περιοχή, άνοιξε ένας νέος κύκλος αναβίωσης ενός παρωχημένου Ψυχρού Πολέμου. Που μας οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο επιθετικής ρητορικής, στρατιωτικοποίησης και εμπορικών κυρώσεων. Ο φαύλος κύκλος αυτός, πρέπει να σταματήσει το γρηγορότερο δυνατόν και οι διπλωματικές πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση, προς την κατεύθυνση της εφαρμογής της Συμφωνίας του Μινσκ, είναι πολύτιμες και πρέπει να υποστηριχθούν.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι Δυτικές ελίτ θα μπορούσαν να δεχθούν εύκολα την αλλαγή του παλιού δόγματος, επειδή και τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο την κυριαρχία τους. Η υποστήριξη των νεο-ναζί στην Ουκρανία δείχνει ότι είναι αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε μέσο προκειμένου να επεκτείνουν το νεοφιλελεύθερο δόγμα παγκοσμίως. Οι έγχρωμες επαναστάσεις είναι μόνο ένα από τα πολλά βρόμικα κόλπα τους για έναν τέτοιο σκοπό.

Είδαμε τις διαδηλώσεις υπέρ του ευρώ στις οποίες συμμετείχαν βουλευτές της νεοφιλελεύθερης δεξιάς. Αυτές οι διαδήλωσες ξεφύτρωσαν ξαφνικά όταν τέθηκε ανοιχτά πάνω στο τραπέζι η πιθανότητα ενός Grexit από κυβερνητικά στελέχη και ως απάντηση στις διαδηλώσεις κατά της λιτότητας από ανθρώπους που ζητούν να μην υποχωρήσει η κυβέρνηση στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, οι οποίες θα φέρουν ολοκληρωτική διάλυση της οικονομίας.

Προφανώς, το κλίμα πολώνεται επικίνδυνα και θυμίζει άλλες εποχές. Όλοι γνωρίζουν τον Αμερικανικό ρόλο στη διάρκεια του εμφυλίου. Σήμερα, τέτοιες διαδηλώσεις έχουν άρωμα προοιμίου "έγχρωμων επαναστάσεων" που διοργάνωσαν σε πολλές χώρες Αμερικανικά ιδρύματα ξοδεύοντας εκατομμύρια δολάρια, ενάντια σε κυβερνήσεις που θεωρούσαν εμπόδιο για τα σχέδιά τους. Οι Αμερικανοί δεν θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο προκειμένου να αποσταθεροποιήσουν την παρούσα κυβέρνηση, αν δουν ότι η Ελλάδα αρχίζει να διολισθαίνει εκτός της Δυτικής σφαίρας επιρροής. Σε κάθε περίπτωση συνιστάται ψυχραιμία απ'όλους. Ο Τσίπρας πρέπει να μιλήσει ανοιχτά στο λαό, να πει αν όντως υπάρχει σχέδιο για Grexit σε περίπτωση που δανειστές θελήσουν να οδηγήσουν τη χώρα στον αργό θάνατο και ο λαός να αποφασίσει ψύχραιμα και χωρίς επικίνδυνες εντάσεις, μέσω εκλογών.

Τέλος, ο Τσίπρας κάλεσε για μια αλλαγή της πορείας που έχει πάρει η Ευρώπη, μακριά από τις επικίνδυνες, καταστροφικές πολιτικές και έκλεισε την ομιλία του προειδοποιώντας ότι το παρόν κυρίαρχο δόγμα δεν μπορεί να εξασφαλίσει ένα σταθερό και βιώσιμο μέλλον, γι'άυτό πρέπει να αλλάξει:

Η Ε.Ε., της οποίας η Ελλάδα είναι μέλος, οφείλει να ξαναβρεί το δρόμο της γυρνώντας πάλι πίσω στις καταστατικές της αρχές και διακηρύξεις. Στην αλληλεγγύη, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη. Με την εμμονή σε πολιτικές λιτότητας και διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής που εντείνουν την ύφεση, αυτό δυστυχώς, είναι αδύνατον. Ας μην γελιόμαστε: το λεγόμενο ελληνικό πρόβλημα, δεν είναι ελληνικό πρόβλημα. Είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Το πρόβλημα δεν λέγεται Ελλάδα. Το πρόβλημα λέγεται Ευρωζώνη και αφορά την ίδια τη δομή της. Και το ζήτημα είναι εάν η Ε.Ε. θα ξαναδώσει χώρο στην ανάπτυξη, στην κοινωνική συνοχή, στην ευημερία. Αν θα δώσει χώρο σε πολιτικές αλληλεγγύης αντί σε πολιτικές επιβολής αδιέξοδων και αποτυχημένων προγραμμάτων. [...] Ο νέος αναδυόμενος πολυπολικός κόσμος θα είναι πραγματικά νέος αν κατορθώσει να απαλλαγεί από τα δεινά και τις αμαρτίες του κόσμου που υποχωρεί. Αλλά αυτό δεν γίνεται, ποτέ στην Ιστορία δεν έγινε, χωρίς γενναίες αποφάσεις. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σ’ αυτόν τον νέο κόσμο, κουβαλώντας τα λάθη του παλιού στις αποσκευές μας. Αλλιώς, θα είμαστε καταδικασμένοι να τα επαναλάβουμε και να συνεχίζουμε να αποτυγχάνουμε, ενώ το ζήτημα για εμάς είναι πλέον να αλλάξουμε για να πετύχουμε. Να συναντήσουμε καινούργιες προκλήσεις και να τις κατακτήσουμε.

Ολόκληρη η ομιλία:

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

It's definite: Elizabeth Warren is the female Obama, can't be trusted

globinfo freexchange

One year from the 2020 US presidential election, things start to become clearer day by day. In the US political scene, we can now recognize the authentic progressives from the fakes, and certainly, from the establishment neoliberal centrists. 
In the presidential-candidates level we can now identify only Bernie Sanders and Tulsi Gabbard as the ones who are willing to fight the establishment and try to implement progressive, anti-imperialist policies. After her latest position, concerning the military coup in Bolivia against the democratically elected Evo Morales, Elizabeth Warren could be considered a pseudo-progressive, equal to a female Barack Obama. Therefore, progressives definitely can't trust her.
Warren tweeted:
The Bolivian people deserve free and fair elections, as soon as possible. Bolivia's interim leadership must limit itself to preparing for an early, legitimate election. Bolivia's security forces must protect demonstrators, not commit …

It's now or never: the first step for a Sanders/Corbyn synchronization in power must be done on 12 December in UK

This is a once-in-a-lifetime opportunity for the global working class
by system failure
Two years ago, we wondered whether a US government under Bernie Sanders, together with a UK government under Jeremy Corbyn, could mark a decisive victory against neoliberalism. Whether it could mark the beginning of the end of the Reagan/Thatcher awful legacy.

It seems that the time has come for the first step towards this prospect.

The oncoming UK general election on Thursday 12 December 2019, will be the most critical for decades, especially for the global working class. The outcome will determine to a significant degree, whether the capitalist West will change course away from the destructive neoliberalism, towards a form of Democratic Socialism. A new model that will resurrect the social state, while at the same time, will seriously deal with the great environmental challenges, defying big interests and rejecting the for-profit-wars model.As we already pointed out, the whole Brexit issue is pri…

Latest WikiLeaks revelation and its treatment by the mainstream press explicitly demonstrate why the imperialists are determined to eliminate Julian Assange

globinfo freexchange
On November, 23, WikiLeaks published an e-mail, sent by a member of an OPCW fact-finding mission to Syria to his superiors, in which he expresses his gravest concern over intentional bias introduced to a redacted version of the report he co-authored.
The Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons sent a team of experts to investigate allegations that a chemical attack took place in the Syrian city of Douma on the 7th of April 2018. The author of the e-mail was a member of that team and claims the redacted preliminary version of the report, misrepresents the facts he and his colleagues discovered on the ground. The e-mail is dated 22nd of June. It is addressed to Robert Fairweather, Chief of Cabinet, and forwarded to his deputy Aamir Shouket and members of the fact-finding mission to Douma.  


In short, the OPCW whistleblower actually claims that the report has been somehow altered. And it was done in a way to fit the scenario, according to which, the Assa…

Mainstream media pro-Johnson propaganda gets into full swing

by Craig Murray
We are now under election broadcasting rules.

Ian Austin left the Labour Party nine months ago. He was then appointed by the Tories as Prime Ministerial Trade Envoy to Israel. As of yesterday, he is neither a MP nor a candidate for election. He is a minor politician who achieved only the most junior ministerial rank, PUSS, and for only seven months. He is best known for heckling Jeremy Corbyn while Jeremy Corbyn was delivering the official Labour response to the Chilcot Report on the illegal invasion of Iraq, shouting “Sit down and shut up” and “You stupid disgrace” at Corbyn for criticising the war.
We are now under election broadcasting rules. How and why was Ian Austin invited onto the BBC Radio 4 Today programme today? He left the Labour Party six months ago, and has been a huge critic of Corbyn. It is hardly a surprise that the Tory’s Trade Envoy to Israel advises people to vote Tory. So who initiated Ian Austin’s appearance on the BBC Today programme, and why? It…

LIVE: Bolivians resist military coup in La Paz

Fears for an assassination attempt against Evo Morales

BREAKING
Independent journalist, Ben Norton, tweeted that he has been informed about a possible assassination attempt against the Bolivian president Evo Morales. According to Norton:
          Sources are telling me they are afraid that Bolivia's elected President Evo Morales might be killed tonight in the right-wing coup.

Sources are telling me they are afraid that Bolivia's elected President Evo Morales might be killed tonight in the right-wing coup.

This is a full-fronted imperialist attack on democracy. It is a blatant attempt to recolonize Latin America and overthrow all efforts at progress. — Ben Norton (@BenjaminNorton) November 10, 2019
Updates

EU giving cover to the military coup that just took place in Bolivia. Neither the EU nor the US support democracy. The people of Bolivia already expressed their “democratic will” by re-electing Evo Morales. A right wing US-backed coup stole that from them, this is disgusting https://t.co/qamCSvYmz9— Rania Khalek (@RaniaKhalek)…

Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών: Στην υπηρεσία της Ουάσινγκτον

του Ανδρέα Κοσιάρη
Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών, που εξέδωσε την έκθεση για την εκλογική αναμέτρηση στη Βολιβία, η οποία «δικαιολόγησε» το πραξικόπημα εναντίον του Έβο Μοράλες, είναι στη θεωρία ένας ουδέτερος οργανισμός κρατών. Στην πραγματικότητα όμως έχει μακρά ιστορία υποστήριξης των επεμβάσεων των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική, και σήμερα χρηματοδοτείται κατά πλειοψηφία από τα ταμεία του αμερικανικού κράτους. 
Παρά την ίδρυσή του το 1948 με σκοπό την «προώθηση της ειρήνης και τη διευθέτηση διαφωνιών μεταξύ των κρατών-μελών», ήταν μάλλον από την αρχή όργανο της αντικομμουνιστικής εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Ο ΟΑΚ υπήρξε σιωπηλός ή και στήριξε όλες ανεξαιρέτως τις αμερικανικές επεμβάσεις στη Λατινική Αμερική, είτε αυτές λάμβαναν τη μορφή εισβολής, όπως στην Κούβα το 1961, είτε τη μορφή στήριξης σε πραξικοπήματα και δικτατορικά καθεστώτα, όπως στη Χιλή το 1973 (και στην Αργεντινή, τη Βολιβία, τη Γουατεμάλα, τη Νικαράγουα, την Αϊτή, τον Παναμά, τη Βραζιλία, την Παραγουάη και τον Ισημ…

Nos oponemos al golpe

Declaración de Noam Chomsky y Vijay Prashad
En Bolivia se está gestando un golpe de Estado contra el gobierno electo liderado por Evo Morales. Sectores de la policía han dicho abiertamente que están dispuestos a permitir que grupos de milicias fascistas ataquen el palacio presidencial en La Paz. La situación es muy grave.

Evo Morales ha invitado a los cuatro principales partidos a sentarse y conversar sobre el camino a seguir para la democracia boliviana. Ha pedido el establecimiento de un diálogo para evitar el regreso de los días de las dictaduras militares y los gobiernos oligárquicos. Morales ha hecho un llamado a las Naciones Unidas, a la Organización de los Estados Americanos (OEA), al Vaticano y a otros más para que contribuyan a encontrar el camino para alejarse del golpe.

El golpe es promovido por la oligarquía boliviana que está enojada por la cuarta elección que sus partidos pierden frente el Movimiento al Socialismo. La oligarquía cuenta con el total apoyo del gobierno de los…

Here's why Bernie could end up being better than even FDR

globinfo freexchange

In his speeches, Bernie Sanders frequently refers to the 32nd president of the United States, Franklin D. Roosevelt (FDR), and his New Deal program that helped millions of Americans after the 1929 Wall Street crash. Sanders and other progressives are proposing a similar program adjusted to the modern environmental challenges. The Green New Deal has now become a popular vision, especially among young Americans. Around it, the progressives are aiming to build a whole new model beyond destructive neoliberalism and even obsolete capitalism.

Many would argue that this is quite an extremely optimistic view. That Sanders is just an old-school moderate Social-Democrat who will only manage to revive some typical social policies of the past, and that's it. He will never manage to seriously challenge the current power structure, which, indeed, has grown enormously, controlling nearly every aspect of the political and economic life.

Yet Sanders already managed to achieve …

Bolivian UN ambassador: “racist elite” engineered coup to restore neoliberalism in Bolivia

Democracy Now!
Thousands marched across Bolivia Monday to demand the resignation of Jeanine Áñez, the right-wing senator who declared herself president of Bolivia last week after longtime socialist President Evo Morales resigned under pressure from the military. 
The coup d’état has thrown Bolivia into crisis, with violence across the country leaving at least 23 dead. On Friday, the military gunned down nine pro-Morales protesters outside Cochabamba, where indigenous people took to the streets again on Monday. Thousands more marched to the presidential palace in La Paz. 
The wave of protests are condemning the spike in anti-indigenous violence under interim President Áñez and demanding the return of Evo Morales. Áñez has a history of using racist, anti-indigenous language, and last week she issued a decree protecting the military from prosecution for violent acts and said that Morales would face prosecution if he returned to Bolivia. 
Morales is Bolivia’s first indigenous president, a…