Skip to main content

Το φάντασμα που στοιχειώνει τον Αλέξη Τσίπρα

Την Κυριακή οι Financial Times αποκάλυψαν πιέσεις στον Τσίπρα να βγει εκτός κυβέρνησης η Αριστερή Πλατφόρμα και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου και να συνδράμουν το κυβερνητικό έργο οι Σταύρος Θεοδωράκης και Ευάγγελος Βενιζέλος. Το σενάριο, το οποίο εξύφαιναν ευρωπαϊκά και ελληνικά κέντρα εξουσίας συνεχίζει να στοιχειώνει την κυβέρνηση, δύο μήνες μετά το σχηματισμό της. Η ανεπανάληπτη επιμονή και οι δημόσιες τοποθετήσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι «δυσαρεστήθηκαν» από τον παραγκωνισμό του Ποταμιού από την κυβέρνηση έχουν από μόνες τους καταστήσει σαφείς τις μεθοδεύσεις για έναν πισθάγκωνα δεμένο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, που όποτε πάει να εκτραπεί από την πορεία που του έχουν χαράξει θα αντιμετωπίζει το μπαμπούλα Σταύρο Θεοδωράκη που θα απειλεί να ρίξει την κυβέρνηση.*

του Νίκου Ανδριόπουλου

Δεν χρειάστηκαν παρά λίγες ώρες για να φιλοτεχνίσουν εκδοτικά συγκροτήματα τις άριστες σχέσεις Θεοδωράκη – Τσίπρα και να θυμίσουν με πόση προσοχή άκουγε ο πρωθυπουργός τον αρχηγό του Ποταμιού κατά τη διάρκεια της ενημερωσης για την παράταση της δανειακής σύμβασης στη Βουλή. Τα ίδια εκδοτικά συγκροτήματα που επί τόσα χρόνια καταπίνουν το ένα σκάνδαλο πίσω από το άλλο άλλαξαν τροπάριο και ένεκα των άγιων τούτων ημερών ενδιαφέρονται να προασπίσουν τα εθνικά και πατριωτικά συμφέροντα.

Την ίδια ώρα τόσο στη Νέα Δημοκρατία του Σαμαρά που ετοιμάζεται να επαναλάβει το ποσοστιαίο θρίαμβο της Πολιτικής Άνοιξης στην πλάτη της Συγγρού, όσο και στο ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου που το έχει ξεπεράσει κατά πολύ, εμφανίζονται αίφνης ενωτικοί. Ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι θα έλεγε «ναι» σε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Μπορεί να μην ρωτήθηκε από κανέναν, αλλά το είπε γιατί εκεί βλέπει την πολιτική του επιβίωση.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατακεραυνώνει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά με κάποιο μαγικό τρόπο που μόνο ο ίδιος μπορεί να αντιληφθεί επίσης τάσσεται υπέρ μίας σωτήριας – για τον ίδιο σίγουρα – κυβέρνησης με την είσοδο και άλλων πολιτικών δυνάμεων. Ο Βενιζέλος βέβαια έχει να ανησυχεί για πιο σοβαρά προβλήματα από τον μέχρι πρότινος κυβερνητικό του εταίρο, όπως τη φυλακή του 4% και το που θα τον βρει η επόμενη ημέρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με λίγα λόγια βρίσκεται την ώρα που είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για την οικονομική επιβίωση της χώρας να απειλείται να να συγκυβερνήσει με τα διαπλεκόμενα συμφέροντα που εξελέγη για να αποσυναρμολογήσει. Είναι δεδομένο ότι σε αυτές τις 71 ημέρες διακυβέρνησης, δεν έχει υπάρξει μία ώρα χαλάρωσης από τις εξωτερικές πιέσεις υπό τη δαμόκλειο σπάθη της ρήξης και την απειλή της εξόδου από το ευρώ. Ωστόσο η ρήξη πρέπει να έρθει άμεσα. Στο εσωτερικό. Το είπε πριν από μία εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «συμφωνία με τους δανειστές, ρήξη με τη διαπλοκή». Οι δηλώσεις αυτές ωστόσο δεν αρκούν για να ξεριζώσουν τον καρκίνο.

Ένα πρώτο βήμα έγινε με την εξαγγελία από το Γιάνη Βαρουφάκη για έλεγχο των δανείων των ΜΜΕ, την κατάθεση του νομοσχεδίου για την ΕΡΤ, την ανακοίνωση του Νίκου Παππά ότι είναι απαιτητά 40 εκατ. άμεσα για τη χρήση των τηλεοπτικών συχνοτήτων καθώς και την πρόθεση της κυβέρνσης να προκηρύξει διαγωνισμό για την αδειοδότηση των σταθμών. Αυτά δεν μπορεί να μείνουν σε εξαγγελίες. Η επίθεση οφείλει να είναι γενικευμένη, όπως ακριβώς είναι και η λαϊκή στήριξη της παρούσας κυβέρνησης τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Όσο η κυβέρνηση την ώρα που έχει πρωτοφανή λαϊκή αποδοχή αφήνει ανθρώπους του κοινού ποινικού δικαίου να κυκλοφορούν ελεύθεροι, να μπανιαρίζονται με ροδοπέταλα και να εκτελούν τα συμβόλαιά τους, ενώ για τον καθέναν από αυτούς υπάρχουν ολόκληρα δωμάτια με δικογραφίες που σκονίζονται επί χρόνια στα εισαγγελικά γραφεία λόγω πολιτικών παρεμβάσεων, παίζει με την επιβίωσή της. Όσο θα συνεχίζεται η ραθυμία για σύγκρουση οι φυλλάδες θα εφευρίσκουν Κατρούγκαλους και Καμμένους για να κάνουν ανταρτοπόλεμο.

Ο πόλεμος φθοράς στην κυβέρνηση θα είναι συντονισμένος με τις ασφυκτικές πιέσεις από το εξωτερικό αλλά και με τους καλοθελητές του εσωτερικού. Η κυβέρνηση σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα κύμα καταλήψεων από «αντιεξουσιαστές» που θυμήθηκαν να διαμαρτυρηθούν για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας σε ολόκληρη την επικράτεια.

Το 1958 η ανάδειξη της ΕΔΑ σε αξιωματική αντιπολίτευση σήμανε συναγερμό με τους παρακρατικούς μηχανισμούς και τη στρατιωτική ηγεσία να αναλαμβάνουν δράση. Έτσι το 1961 στις εκλογές που έμειναν γνωστές ως οι εκλογές της βίας και της νοθείας, θέτοντας σε εφαρμογή το σχέδιο Περικλής. Τι περιελάμβανε αυτό; Στρατιωτικές επιχειρήσεις σε συνεργασία με παραθεσμικούς – παρακρατικούς με στόχο την ποδηγέτηση των βουλευτικών εκλογών του 1961, υπέρ της τότε δεξιάς παράταξης.

Αριστερά της Αριστεράς είναι η Δεξιά. Οι θύλακες των παρακρατικών μηχανισμών των προηγούμενων κυβερνήσεων αναβιώνουν και αλωνίζουν επιχειρώντας να φθείρουν και αυτοί με τη σειρά τους στο μέτρο που τους αναλογεί.

Η κυβέρνηση καθυστερώντας την σύγκρουση φλερτάρει με την ίδια της την επιβίωση, με ορατό το ενδεχόμενο να θέσει εαυτόν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, με τους πρωταγωνιστές να γραφικοποιηθούν, μιλώντας για τα συμφέροντα που δεν τους άφησαν να κυβερνήσουν.

Οφείλει λοιπόν να διδαχθεί από το ιστορικό γενετικό υλικό της Αριστεράς και της ΕΔΑ και να προφυλαχθεί. Ειδάλλως η ίδια καταδικάζει τον εαυτό της να ξαναζήσει την ιστορία ως κακόγουστη φάρσα και να μείνει με αναμνήσεις μία ακόμη χαμένη ευκαιρία.

Πηγή:


* Σενάριο 2:

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει το απαραίτητο ποσοστό για να σχηματίσει αυτόνομη κυβέρνηση. Καθώς οι επιλογές στο αντι-μνημονιακό μέτωπο είναι περιορισμένες, ενδεχομένως να αναγκαστεί να σχηματίσει κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ (εφόσον μπει στη βουλή), το οποίο θα εμφανιστεί με ένα πιο φιλολαϊκό προφίλ, έτοιμο να απομακρυνθεί από την νεοφιλελεύθερη ιδεολογία για να επιστρέψει στις ιδεολογικές του ρίζες, ή, ακόμα και με το Ποτάμι, το οποίο είναι ένα καθαρό δημιούργημα του μιντιακού κατεστημένου, προκειμένου να αποσπάσει ψήφους από την Αριστερά. Ενδεχομένως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να θεωρήσουν ότι θα έχουν το πάνω χέρι και θα επιβάλουν τις δικές τους αποφάσεις, αλλά είναι βέβαιο ότι τα συστημικά αυτά κόμματα θα χρησιμοποιηθούν για να ελέγξουν την κυβερνητική συμμαχία με σκοπό να προστατεύσουν τα "επιτεύγματα" του Ελληνικού πειράματος, σε πρώτη φάση, στο όνομα, πάντα, των "μεταρρυθμίσεων". Στη συνέχεια, θα χρησιμοποιηθούν για να αποσταθεροποιήσουν την κυβερνητική συμμαχία, εφόσον το συστημικό κατεστημένο νιώσει ότι αρχίζει να απειλείται σοβαρά η κυριαρχία του.

Comments

Popular posts from this blog

Oct. 7 Reports Implode: Beheaded Babies, NY Times Scandal, & More

Glenn Greenwald    

Israel’s Descent Into Madness & the Holocaust Comparison

BreakThrough News   Rania Khalek was joined by Tarik Cyril Amar, a historian from Germany and associate professor at Koc University in Istanbul, to discuss Israel’s descent into genocidal fascism. Prof. Amar addresses whether it’s useful to make Holocaust and Nazi comparisons and the real reason behind the West’s unshakeable loyalty attitude when it comes to Israel’s barbarism.   

Zionist and US imperialist criminals are about to grab the natural gas off shore Gaza

globinfo freexchange   As the genocide against Palestinians of Gaza is about to be completed with an act of unprecedented brutality by the Zionists and butcher Netanyahu through the bombardment of about 1.4 million civilians in Rafah, it seems that they have already set their next primary goal. Which, in short, is to grab the natural gas resources off shore Gaza, together with their US imperialist buddies whose contribution to the genocide has been undoubtedly critical.     As already reported , in 2007, Hamas came to power and Israel launched an offensive on Gaza Strip, leaving behind 1,400 dead Palestinians, but taking with it the gas fields. Within a year, Israel announced the discovery of the Leviathan natural gas field, which did include Gaza's riches, valued at 453 billion dollars. But Gazans have been denied around 47 billion dollars in revenue. As for Tel Aviv, it's gunning to become a new hub. At that moment in time, that is 2022, Russian oil and gas were sanctioned.

Neocon Queen Victoria Nuland Ends Her Reign: Exposing a Catastrophic Career

Glenn Greenwald    

Τυχαία γεγονότα στην τριτοκοσμική μπανανία των Βαλκανίων

failed evolution   1) Συμβαίνει το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ιστορία της χώρας. 2) Γίνεται αστραπιαία επιχείρηση μοντάζ των συνομιλιών του σταθμάρχη από μηχανισμό του καθεστώτος, πριν ακόμα φτάσει στα χέρια των αρχών, προκειμένου να αποδοθεί η τραγωδία αποκλειστικά σε ανθρώπινο λάθος και να βγουν από το κάδρο οι πολιτικές ευθύνες ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων. 3) Αναπαράγεται το παραποιημένο υλικό αστραπιαία από ναυαρχίδα της καθεστωτικής προπαγάνδας. 4) Τοποθετείται επικεφαλής στην επιτροπή-παρωδία πρωτοπαλίκαρο του καθεστώτος Μητσοτάκη που εργάζονταν παλιά στην ίδια αυτή ναυαρχίδα. 5) Η επιτροπή κλείνει άρον-άρον την υπόθεση αποκλείοντας ουσιώδεις μάρτυρες που είχαν προειδοποιήσει επανειλημμένα τον αρμόδιο υπουργό για τον κίνδυνο μεγάλου δυστυχήματος. Σταματάει έτσι και η όποια σε βάθος διερεύνηση για την τσιμεντοποίηση του χώρου και την απόπειρα συγκάλυψης της τραγωδίας.  

Το σκάσιμο της φούσκας Μητσοτάκη με νέα επίσημη χρεοκοπία και οριστικό τέλος της μεταπολίτευσης

του system failure   Τα αποτελέσματα των εκλογών της 25ης Ιουνίου ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενα όσον αφορά τις πρώτες θέσεις με βάση και τα αποτελέσματα της πρώτης κάλπης του Μαίου. Αν συμπεριλάβουμε και το ποσοστό της αναμενόμενης αποχής, δεν μας έδωσαν κάποια ιδιαίτερη έκπληξη. Αυτό όμως που φαίνεται να αιφνιδίασε ακόμα και το συστημικό κατεστημένο, είναι η είσοδος των δύο υπερσυντηρητικών, ακροδεξιών κομμάτων Νίκη και Σπαρτιάτες, με το τελευταίο να έχει ξεκάθαρες διασυνδέσεις με τον πρώην Χρυσαυγίτη, Ηλία Κασιδιάρη. Παρά τη μεγάλη νίκη Μητσοτάκη, οι μιντιακοί ινστρούχτορες της καθεστωτικής προπαγάνδας εμφανίστηκαν σε γενικές γραμμές "μουδιασμένοι" και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το συστημικό κατεστημένο (δηλαδή τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που ελέγχουν και το σύνολο των μεγάλων ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας), πέτυχε μόνο έναν από τους τέσσερις μεγάλους στόχους που είχε θέσει εξ'αρχής. Μιλώντας με ποδοσφαιρικούς όρους, ουσιαστικά έχασε με σκορ 3-1.   Ο μεγάλος στόχος πο

The Shadowy, Intelligence-Linked Group Driving the US Towards War With Iran

"United Against Nuclear Iran does not miss an opportunity to try to bring the United States closer to a military conflict with Iran. And on the other side of the equation, they also have worked very hard to oppose efforts to de-escalate the U.S.-Iran relationship."   by Alan Macleod   Part 7 - A Lesson From History   The history of Iran has been intimately intertwined with the United States since at least 1953 when Washington orchestrated a successful coup against Prime Minister Mohammad Mosaddegh. Mosaddegh had refused U.S. demands to stamp out Communist influences in his country and had nationalized the nation’s oil. The U.S. installed Shah Mohammad Reza Pahlavi as a puppet ruler. An unpopular and authoritarian ruler, the Shah was overthrown in the Revolution of 1979. Since then, it has become a target for regime change, and its nuclear program is something of an obsession in the West. Often orchestrated by UANI officials while they were in government, the U.S. has carried

How the CIA oversees the Ukraine proxy war on Russia

Geopolitical Economy Report   Several reports in mainstream US media outlets show how the CIA has helped to direct the proxy war against Russia in Ukraine, and played a role in causing the conflict in the first place. Ben Norton examines the evidence.   Related: Confirmed: US imperialists wanted to drag Russia into a war with Ukraine since at least 2019

Israel Carries Out Most Sadistic Massacre, Opens Fire On Gaza Aid Convoy

Richard Medhurst  

The real reason behind TikTok ban

Glenn Greenwald /  Richard Medhurst