Skip to main content

Τρεις κινήσεις-κλειδιά που πρέπει οπωσδήποτε να κάνει η νέα Ελληνική κυβέρνηση

Μήνυμα προς τον Γιάννη Βαρουφάκη

του system failure

Παρά τις θετικές ανακοινώσεις προς τη σωστή κατεύθυνση από τη νέα Ελληνική κυβέρνηση, που θα πρέπει να τις δούμε και στην πράξη, υπάρχουν μερικές κομβικές κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν προς την κατεύθυνση της οικονομίας και ελάφρυνσης του χρέους.

1ον: Κρατικοποίηση της κεντρικής τράπεζας

Το πρώτο σημαντικό που πρέπει να γίνει, είναι η κρατικοποίηση της κεντρικής τράπεζας. Η τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) βρίσκεται σε ιδιωτικά χέρια και καθορίζει την οικονομική πολιτική της χώρας. Η ΤτΕ "δεν είναι κρατική, αλλά μια Ανώνυμη Εταιρεία. Έχει ειδικά προνόμια, ειδικές αρμοδιότητες αλλά και περιορισμούς, όπως ότι δεν μπορεί να λειτουργεί ως εμπορική τράπεζα και το ποσοστό του ελληνικού κράτους στη μετοχική της σύνθεση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 35% όπως ορίζεται στο καταστατικό της." (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CF%81%CE%AC%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%BF%CF%82) Σύμφωνα με το koutipandoras.gr, το ποσοστό συμμετοχής του Ελληνικού δημοσίου στη μετοχική σύνθεση είναι μόλις 6% και κανείς δεν γνωρίζει ποιοι είναι οι μέτοχοί της, ενώ είναι εισηγμένη και στο χρηματιστήριο Αθηνών. (http://www.koutipandoras.gr/article/9242/i-idiotiki-trapeza-tis-elladas-kai-ta-paradoxa-tis)

Πώς είναι δυνατόν η κεντρική τράπεζα να υπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας όταν ανήκει σε ιδιώτες τραπεζίτες; Πολύ απλά: δεν είναι. Υπάρχει επί του παρόντος κάποια δυσκολία να κρατικοποιηθεί η κεντρική τράπεζα λόγω του πολύπλοκου στάτους του καθεστώτος ιδιοκτησίας, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποιες συγκυρίες που θα μπορούσε η Ελληνική κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί, κάνοντας γρήγορες και στοχευμένες κινήσεις.

2ον: Λογιστικός έλεγχος του δημοσίου χρέους

Η διαγραφή χρέους δεν είναι δυνατή χωρίς τον λογιστικό έλεγχο που πρέπει να γίνει από διεθνή επιτροπή. Σε περίπτωση που δεν έχει ήδη ξεκινήσει μια τέτοια διαδικασία στο παρασκήνιο από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, πρέπει να ξεκινήσει άμεσα.

Αυτό είναι απαραίτητο για να διαλευκανθεί η υπόθεση του Ελληνικού δημόσιου χρέους. Δηλαδή να γίνει γνωστό ποιοι κερδοσκόπησαν εντός και εκτός Ελλάδας και φόρτωσαν αυτό το τεράστιο χρέος στους Έλληνες πολίτες, καθώς και άλλα ζητήματα. Τόσο οι Έλληνες, όσο και οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν όλες τις λεπτομέρειες. Το κομμάτι του χρέους που θα αποδειχθεί απεχθές θα πρέπει να διαγραφεί άμεσα.

Φυσικά, η παρούσα Γερμανική και Ευρωπαϊκή ηγεσία και οι ευρωκράτες, καθώς και η εγχώρια ολιγαρχία, θα πολεμήσουν λυσσαλέα μια τέτοια προοπτική, ακριβώς επειδή οι περισσότεροι από αυτούς είτε έχουν υπηρετήσει, είτε έχουν συμμετάσχει άμεσα στα κερδοσκοπικά συμφέροντα που έδρασαν σε βάρος της χώρας.

3ον: Προετοιμασία για Grexit και επιστροφή σε εθνικό νόμισμα

Η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμαστεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι και ειδικότερα οι Γερμανοί παραμείνουν αδιάλλακτοι, δηλαδή επιμείνουν σταθερά και αμετάκλητα στην σκληρή γραμμή της καταστροφικής λιτότητας, διότι τελικά, η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα μπορεί να σώσει την Ελλάδα από αυτόν τον φαύλο κύκλο του θανάτου.

Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες που αφορούν και τεχνικά ζητήματα, ώστε να υπάρχει μια όσο το δυνατόν ομαλή μετάβαση προς το εθνικό νόμισμα. Είναι πιθανό η κυβέρνηση να έχει ήδη μια τέτοια κρυφή ατζέντα (και αυτό θα ήταν το καλύτερο), ως τελευταία γραμμή άμυνας: “... η ΕΚΤ θα εκβιάζει την νέα κυβέρνηση, απειλώντας ότι δεν θα αγοράζει κρατικά ομόλογα και άρα θα κόψει τη ρευστότητα, σε περίπτωση που η Ελλάδα επιλέξει ένα διαφορετικό δρόμο, μια αντι-νεοφιλελεύθερη πολιτική, προς την κατεύθυνση δηλαδή της αναδόμησης του κοινωνικού κράτους και των εργασιακών δικαιωμάτων, την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ-κρίσης επίπεδα, κ.λ.π. Το σύστημα, ωστόσο, δείχνει σημάδια πανικού, που σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν γνωρίζουν ακριβώς πως θα αντιδράσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κρυφή ατζέντα και πιεστεί από τους δανειστές να καταργήσει κάποιες κόκκινες γραμμές, θα μπορούσε να εθνικοποιήσει την τράπεζα της Ελλάδας και να επιστρέψει σε εθνικό νόμισμα, βάζοντας δυναμίτη στην ευρωζώνη.” (http://failedevolution.blogspot.gr/2014/12/blog-post_31.html)

Αξίζει να θυμηθούμε ότι “Σύμφωνα με δημοσίευμα της Βρετανικής Guardian με ημερομηνία 26 Σεπ. 2011, κυκλοφορούσαν έντονες φήμες στην Ιρλανδική πρωτεύουσα, ότι η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας είχε προχωρήσει ήδη στη διαδικασία τυπώματος του παλιού νομίσματος, έτσι ώστε να είναι έτοιμη για ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ.” (http://failedevolution.blogspot.gr/2015/01/blog-post_80.html)

Αυτό θα ήταν το χειρότερο σενάριο για τον άξονα Φρανκφούρτης-Βρυξελλών, καθώς οι τραπεζίτες και οι λομπίστες θα έβλεπαν πιθανόν το όνειρό τους για μια νέα Φεουδαρχία να γκρεμίζεται μια για πάντα. Το πείραμα στην Ελλάδα θα τερματίζονταν οριστικά.

Comments

 1. Τη σήμερον εποχή όλες οι κεντρικές τράπεζες είναι ανεξάρτητες των κυβερνήσεων (των κομμάτων δηλαδή) ώστε να μην μπορούν τα τελευταία, τα κόμματα και ο λαικισμός τους, να καθιστούν την νομισματική πολιτική (εκδοση χρήματος και επιτόκια) υποχείριο δικό τους.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Δεν νομίζω. Και αυτό αποδεικνύεται από τα τεράστια πακέτα δισεκατομμυρίων που έλαβαν οι τράπεζες από τις κυβερνήσεις (ΗΠΑ, Ελλάδα, κ.λ.π.) σε βάρος των φορολογουμένων. Οι κυβερνήσεις είναι γεμάτες από πρώην τραπεζικά στελέχη. Τα λόμπι αλωνίζουν για να αυξάνουν τα μπόνους τους και όχι υπέρ των λαών. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε, είναι ξεκάθαρα. Αυτό που λέτε δηλαδή είναι καθαρά σε θεωρητικό επίπεδο, δεν υπάρχει στον πραγματικό κόσμο.

   Delete
 2. Anonymous4/2/15 20:22

  ο ...λαικισμος των κομματων σε ενοχλει ,το οτι παρεδωσες την περιουσια σου στα κορακια ?

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Τραγωδία στο Μάτι και δεξιό παρακράτος: νέα στοιχεία για πιθανή επιχείρηση προβοκάτσιας

globinfo freexchange     Όπως είχαμε επισημάνει ήδη από τον Σεπτέμβριο του 19, η εγχώρια μιντιακή χούντα και οι καθεστωτικές μαριονέτες της Μητσοτακικής δεξιάς είχαν επιλέξει τελικά να ρίξουν το μεγαλύτερο βάρος της αντι-ΣΥΡΙΖΑ προπαγάνδας σε δύο βασικούς πυλώνες: στη συμφωνία των Πρεσπών και στην τραγωδία στο Μάτι.    Όσο περνούσε ο καιρός και αφού κατακάθισε η σκόνη της μιντιακής προπαγάνδας, όλα έδειχναν ότι το σενάριο μιας πιθανής προβοκάτσιας στην υπόθεση "Μάτι" ενορχηστρωμένης από το δεξιό παρακράτος (όσο και αν αυτό φάνταζε εξωφρενικό), δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί.   Τα πρώτα ισχυρά σημάδια για την πιθανότητα ενός τέτοιου σεναρίου τα έδωσε το ίδιο το καθεστώς Μητσοτάκη με την επιβράβευση των υπεύθυνων αξιωματικών για τη διαχείριση της φωτιάς στο Μάτι, οι οποίοι πήραν προαγωγή! Κάτι φυσικά που απέκρυψαν επιμελώς όλα τα συστημικά κανάλια της μιντιακής χούντας (στην οποία ανήκει ασφαλώς και η Μητσοτακική ΥΕΝΕΔ) που στηρίζει σύσσωμη το καθεστώς. Πρόσφατα, ήρθαν και νέα

Day 821: Julian Assange still in prison

failed evolution   World's number one political prisoner, Julian Assange, still in high security prison for exposing horrendous war crimes carried out by the US imperialists and their allies.      

The notorious London spy school churning out many of the world’s top journalists

The fact that the very department that trains high state officials and agents of secretive three letter agencies is also the place that produces many of the journalists we rely on to stand up to those officials and keep them in check is seriously problematic.   by Alan Macleod   Part 5 - The Bellingcat Boys While the journalists cataloged above are not spooks, some other Department of War Studies figures working in journalism could possibly be described as such, particularly those around the influential and increasingly notorious investigative website Bellingcat . Cameron Colquhoun, for instance, spent almost a decade at GCHQ, Britain’s version of the NSA, where he was a senior analyst running cyber and counter-terrorism operations. He holds qualifications from both King’s College London and the State Department. This background is not disclosed in his Bellingcat profile, which merely describes him as the managing director of a private intelligence company that “ conduct[s] ethical in

US govt, celebrities, bots fuel astroturfed Cuba protests to push regime change

Moderate Rebels   Max Blumenthal and Ben Norton briefly discuss how the US government and corporate media are heavily amplifying small protests in Cuba to destabilize the country. While Washington suffocates the Cuban people with an illegal, 60-year blockade that the entire world just voted against at the UN, C-list celebrities are promoting #SOSCuba propaganda, and thousands of bots are spreading fake news on social media.  

The death of neoliberalism

New Economic Thinking     Market fetishists may not know it yet, but it's over. Suresh Naidu breaks down neoliberalism, and why it can no longer support itself.  

The bourgeoisie did not respect its heavy heritage

232 years later, regression towards the new Feudalism  by system failure It was 14th July of 1789 when the representatives of the bourgeoisie in France promised a different world. Indeed, authoritarianism and depression by Monarchy and Feudalism brought naturally a desire for a more equitable society. The triplet "Liberty, Equality, Fraternity" was not a simple slogan reproduced to become a cliche, but represented the pure willing of the majority for a big change. 128 years later, another revolution, in Russia this time, promised to impose the implementation of those things declared in 1789, as the proletariat was building a class consciousness and the bourgeoisie had already abandoned its initial declarations. Several decades since then, two ostensibly different worlds were fighting against each other. On the one hand, the Soviet Communism that imposed a direct state authoritarianism and a monstrous bureaucracy, on the other, the indirect authoritarianism by the Western stat

Reddit captured by national security state

Redacted Tonight   Lee Camp looks into the fall of Reddit. The website was originally a bastion of free speech where antiestablishment viewpoints and news could be amplified over the corporate propaganda that people in the modern west are used to. The ruling class wouldn't allow that to stand. It's a sad story that has brought us to this point where the front page of Reddit acts as a repository for corporate and State Department propaganda. 

THE ANGRY ARAB: How the US Controls Lebanon

The “war on terror” is even more convenient for Washington’s dreams of hegemony and domination than the previous war on communism, writes As`ad AbuKhalil.    by As`ad AbuKhalil   Part 2 - A War Without Limits   The American “war on terrorism” is even more convenient for U.S. dreams of hegemony and domination than the previous war on communism.  Unlike the latter, the “war on terrorism” knows no end and has no limits.  It is a war with no timetable or specific achievable goals, and that is how the U.S. likes it. The U.S. can’t declare a completion of its war on terrorism, just as states can’t declare an end to wars on crime or poverty. Those are virtual and theoretical wars, but with the U.S. this has become a war industry: essential for world domination.  U.S. troops are now present in most Arab countries. Morocco, Libya, Tunisia, Sudan Egypt, Iraq, Syria, Lebanon, and all Gulf countries host a large presence of U.S. troops. In Lebanon, while the Western media regurgitate Israeli and S

OPCW chief misleads UN with new lies, excuses on Syria cover-up

The Grayzone Facing growing outcry, OPCW Director General Fernando Arias went before the United Nations Security Council and told new falsehoods about his organization’s Syria cover-up scandal — along with more disingenuous excuses to avoid addressing it. Scholar and researcher Piers Robinson joins Aaron Maté to debunk Arias' latest evasions and distortions.  

The notorious London spy school churning out many of the world’s top journalists

The fact that the very department that trains high state officials and agents of secretive three letter agencies is also the place that produces many of the journalists we rely on to stand up to those officials and keep them in check is seriously problematic.   by Alan Macleod   Part 3 - The British invasion Unsurprisingly for a university based in London, the primary journalistic destination for Department of War Studies graduates is the United Kingdom. Indeed, the BBC, the country’s powerful state broadcaster, is full of War Studies alumni. Arif Ansari, head of news at the BBC Asian Network, completed a masters analyzing the Syrian Civil War in 2017 and was soon selected for a leadership development scheme, placing him in charge of a team of 25 journalists who curate news primarily geared toward the substantial Middle Eastern and South Asian communities in Great Britain. Many BBC employees begin studying at King’s years after their careers have already taken off, and balance their pr