Skip to main content

Από τον Τίσεν και τον Κρούπ στην ThyssenKrupp

του Άρη Χατζηστεφάνου

Ο ομιλητής, με βαριά γερμανική προφορά, παρουσίαζε για ώρα τα επιχειρήματά του σχετικά με τη δυνατότητα της γερμανικής βιομηχανίας να κατατροπώσει τους αντιπάλους της στα πέρατα της οικουμένης. Από κάτω εκπρόσωποι βιομηχανικών κολοσσών όπως ο όμιλος Κρουπ έγνεφαν ικανοποιημένοι, καθώς ο ομιλητής τους έκανε μια πολύ δελεαστική πρόταση: αυτοί θα εξασφάλιζαν την αναρρίχηση και την παραμονή του στην εξουσία και αυτός θα χρησιμοποιούσε τη δύναμη του γερμανικού κράτους αλλά και της γερμανικού στρατού για να προωθήσει τα συμφέροντά τους. «Η μοίρα της Γερμανίας» επαναλάμβανε ο ομιλητής είναι να ηγηθεί της Ευρώπης και μέσω αυτής ολόκληρου του κόσμου».

Το πρόβλημα με τη συγκεκριμένη ομιλία είναι ότι έχει πραγματοποιηθεί δυο φορές σε διάστημα μικρότερο των εκατό χρόνων. Η πρώτη ήταν φυσικά στις 26 Ιανουαρίου του 1932, όταν ο Αδόλφος Χίτλερ προσκάλεσε βιομήχανους όπως ο Κρουπ και ο Τίσεν και τους έπεισε ότι ο ναζισμός ήταν η καλύτερη επιλογή που είχαν στη διάθεσή τους, όχι μόνο για να καθυποτάξουν τους Γερμανούς εργαζόμενους αλλά και για να ξανακερδίσουν τη θέση που κατείχαν στο παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα πριν από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Μέσα στο επιβλητικό κτίριο του συνδέσμου Γερμανών βιομηχάνων στο Ντίσελντορφ ο Χίτλερ υποσχόταν να ακυρώσει στην πράξη τη συνθήκη των Βερσαλλιών και απέρριπτε οριστικά τον πασιφισμό σαν γνώμονα στην χάραξη της εξωτερικής πολιτικής.

Η δεύτερη ομιλία πραγματοποιήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου του 2014 από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου που διοργανώνει η εφημερίδα Σιντόϊτσε Τσάιτουνγκ. Προφανώς κανένας δεν μιλούσε σε αυτή τη συνάντηση για την ανάγκη κατάργησης της δημοκρατίας, όπως συνέβαινε το 1932 αλλά ούτε υπήρχε κάποιος υποψήφιος δικτάτορας να προβάλλει τον ρατσιστικό του παροξυσμό. Όταν όμως η συζήτηση έφτασε στην ανάγκη επικράτησης της γερμανικής βιομηχανίας επί των αντιπάλων της ένας απόηχος από το 1932 έγινε αισθητός στην αίθουσα.

Αυτή τη φορά στο ακροατήριο δεν βρισκόταν ο Τίσεν και ο Κρούπ αλλά ο διευθύνων σύμβουλος της ThyssenKrupp, της πολυεθνικής που προέκυψε από τη συγχώνευση των δυο γερμανικών γιγάντων το 1999. Και αυτό που περίμενε να ακούσει, όπως και οι περίπου 300 παρευρισκόμενοι από τις μεγαλύτερες γερμανικές βιομηχανίες, ήταν το πώς η γερμανική εξωτερική πολιτική θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντά τους.

«Υποθέτω δεν με καλέσατε επειδή δεν βρίσκατε κάποιον άλλο» ξεκίνησε την ομιλία του ο Σταϊνμάγερ «αλλά γιατί για πρώτη φορά στην ιστορία του αυτό το συνέδριο είναι προσανατολισμένο όχι στην οικονομία αλλά στην εξωτερική πολιτική». Στα χέρια του κρατούσε μια έκθεση που έγραψε για το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ο καθηγητής πολιτικών επιστημών Κισμπόρ Μαχμπουμπάνι με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Η μοίρα της Γερμανίας: Να ηγηθεί της Ευρώπης και του Κόσμου» και υπότιτλο «Το Βερολίνο μπορεί να ηγηθεί της Ευρώπης– το Παρίσι και το Λονδίνο όχι». Κραδαίνοντας την έκθεση ο Σταϊνμάγερ φάνηκε να παρουσιάζει τη Γερμανία σαν ένα «έθνος ανάδελφο» το οποίο καλείται να επιβιώσει σε συνθήκες που θυμίζουν την περίοδο του μεσοπολέμου: «Στο δημόσιο διάλογο με τις ΗΠΑ κυριαρχούν οι διαφορές και όχι το κοινό έδαφος» επεσήμανε ο επικεφαλής της Γερμανικής διπλωματίας για να συμπληρώσει, σε άλλο σημείο της ομιλίας του ότι η Γερμανία πρέπει να εξευρωπαΐσει τη Ρωσία. Με τον «εξευρωπαϊσμό» βέβαια ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών φάνηκε να αναφέρεται περισσότερο στις κυρώσεις απέναντι στη Μόσχα τις οποίες παρουσίασε στους δυσαρεστημένους βιομήχανους σαν αναγκαίο κακό για την δική τους επιτυχία σε βάθος χρόνου. Επιλέγοντας προσεκτικά τις εκφράσεις του καθιστούσε σαφές ότι επιθυμεί μια Ρωσία υπάκουη στις εντολές του Βερολίνου όχι όμως και τόσο περιθωριοποιημένη ώστε να χάνει την αξία χρήσης της σαν ανάχωμα στην αμερικανική επιθετικότητα.

Ο Σταϊνμάγερ κατέστησε σαφές ότι η οικονομική ευημερία δεν θα επέλθει χωρίς την επιθετική παρέμβαση του γερμανικού κράτους σε διάφορα επίπεδα: «Περισσότερες BMW στους δρόμους της Μόσχας και μεγαλύτερα εργοστάσια της VW στην Κίνα δεν εξασφαλίζουν αναγκαστικά την πολιτική συναίνεση» είπε χαρακτηριστικά.

Το μήνυμα ήταν σαφές: η μεταπολεμική, παθητική στάση της Γερμανίας στη διεθνή σκακιέρα δεν μπορεί να συνεχιστεί εάν οι μεγάλες βιομηχανίες επιθυμούν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους και να υπερισχύσουν των αντιπάλων τους. Το πρόβλημα βέβαια, όπως αναγνώρισε και ο ίδιος ο Σταϊνμάγερ είναι ότι ο Γερμανικός λαός δεν δείχνει σε καμία περίπτωση διατεθειμένος να εμπλακεί σε νέες περιπέτειες αυξάνοντας την διπλωματική και στρατιωτική εμπλοκή της χώρας στο εξωτερικό. Όπως εξήγησε ο ίδιος, πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Κόρμπερ αποδυκνύει ότι μόνο το 38% των Γερμανών ζητά μια πιο ενεργή εξωτερική πολιτική ενώ το 60% ζητά περιορισμό της. «Αυτό, κυρίες και κύριοι» είπε ο Σταϊνμάγερ είναι το κενό ανάμεσα στις προσδοκίες και τη διάθεση στο εσωτερικό. Αν ήμουν μηχανικός δεν θα τολμούσα να χτίσω μια γέφυρα για να καλύψω ένα τέτοιο χάσμα. Θα το εκτιμούσα όμως εάν οι γερμανικές επιχειρήσεις έβαζαν ένα χεράκι για να το πετύχουμε». Μήπως αυτό όμως δεν ζητούσε και υποσχόταν πριν από οχτώ δεκαετίες και ένας άλλος πολιτικός; Μια μικρή βοήθεια από τη μεγάλη βιομηχανία για να φέρει τις γερμανικές οικονομικές ελίτ, μέσω της ευρωπαϊκής «ενοποίησης», στην κορυφή του κόσμου.

Πηγή:

Comments

Popular posts from this blog

It has started: Spain decides permanent UBI for its citizens

globinfo freexchange
Spain appears to be the first country that will implement a permanent form of Universal Basic Income for its citizens. As the Independentreported: [emphasis added]
Spain’s cabinet has approved the creation of a national minimum income, according to a government spokesperson.

Deputy Prime Minister Pablo Iglesias told a news conference on Friday the creation of a minimum income worth €462 (£416.92) a month will target some 850,000 households or 2.5 million people.

The government would pay the monthly stipend and top up existing revenue for people earning less so that they receive at least that minimum amount every month, he said.

The minimum income would increase with the number of family members, up to a maximum of €1,015 (£916.30) each month. The programme would cost the government about €3 billion a year.

Mr Iglesias said: “Today is a historic day for our democracy. Today this government is showing that its political choice is social justice and that it takes the…

It has started: Greece becomes the blueprint for the 21st century corporate feudalism

globinfo freexchange
Greece has just become the blueprint for the 21st century corporate feudalism through a preposterous environmental bill passed on Tuesday.
Just when the neoliberal government lifted most of the restriction measures that were imposed to deal with the COVID-19 pandemic crisis, it rushed to pass the bill through unconstitutional actions. These have been strongly condemned by the main opposition party, SYRIZA.
As reported by the Associated Press:
Greek lawmakers approved a controversial environmental bill Tuesday that the opposition and environmental groups slammed for opening the door to exploratory oil and gas drilling in protected areas.

[...]

On the eve of the vote, Greenpeace and the World Wildlife Fund said they had collected 30,000 signatures in an online petition against the legislation, which they say will remove vital safeguards for environmental protection.

Beyond the drilling, this legislation is deeply problematic in many areas, as has already been estab…

Τίποτα δεν σταματάει το νεοφιλελεύθερο "οδοστρωτήρα" τους ...

globinfo freexchange
Αφού τελείωσαν τα χειροκροτήματα για τους γιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ο Μητσοτάκης επέστρεψε στην "κανονικότητα" της αποστολής του, που, με λίγα λόγια, είναι η ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα των πάντων. Έτσι, μετά το διάλειμμα λόγω πανδημίας, φανέρωσε και πάλι το πόσο αδημονεί να οδηγήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας στο δρόμο της ιδιωτικοποίησης.
Όπως αναφέρει το tvxs.gr:
                         Δεν πρόλαβαν να περάσουν λίγες μέρες από την άρση του Lockdown και την απομάκρυνση, σε πρώτη φάση, του σοβαρού υγειονομικού κινδύνου της πανδημίας, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέφερε τα σχέδια για ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, εγκαταλείποντας τα «χειροκροτήματα» και τις αναφορές στους «ήρωες» υγειονομικούς και στη σημασία του δημόσιου συστήματος υγείας. Παρά το «σκληρό μάθημα» που έδωσε η πανδημία στους νεοφιλεύθερους λάτρεις της «αγοράς», φαίνεται πως η κυβέρνηση δεν εγκατέλειψε ποτέ τους αρχικούς σχεδιασμούς της, παρά τον τρόπο που το δημόσιο σύστημα υγεία…

New court files expose Sheldon Adelson’s security team in US spy operation against Julian Assange

An exclusive investigation by The Grayzone reveals new details on the critical role Sheldon Adelson’s Las Vegas Sands played in an apparent CIA spying operation targeting Julian Assange, and exposes the Sands security staff who helped coordinate the malicious campaign.
by Max Blumenthal
I was the CIA director. We lied, we cheated, we stole.

–Mike Pompeo, College Station, TX, April 15, 2019
Part 2 - Pompeo outlines the attack on Assange
Pompeo’s first public speech as CIA Director, hosted at the Washington DC-based Center for Strategic and International Studies think tank on April 13, 2017, was one of the most paranoid and resentful addresses ever delivered by an agency chief.
The former Republican congressman from Kansas opened his speech with an extended tirade against the “Philip Agees in the world,” referring to the CIA whistleblower who handed over thousands of classified documents to leftist publishers that revealed shocking details of illegal US regime change and assassination …

The neoliberal machine mocks Millennials and Gen Xers through a documentary about Bernie's awful mistreatment by the corporate media!

globinfo freexchange
Now that the "Bernie Sanders" threat for the establishment has been neutralized (for a second time), the neoliberal machine is free to pretend that it cares about the truth.
Kyle Kulinski speaks about a new documentary by VICE about the media bias against Bernie Sanders. Although the doc trailer is pretty impressive, Kulinski starts with a pretty remarkable argument he saw on Twitter:
                         Credit to VICE. Thank you for this documentary. Curious how it released after Bernie dropped out. 

Kulinski finds that the mainstream media still have enough power to neutralize an undesirable candidate, as they did with Bernie, despite the fact that most of the people don't trust them. He also explains the demographics of this year's race for the leadership of the Democratic party.

As he supports, Millennials and Gen Xers overwhelmingly supported Bernie Sanders against the Baby Boomers and the Silent Generation (in which Bernie actually be…

Δεν τους βγαίνει με τίποτα η "στρατηγική ήττα" ...

globinfo freexchange
Τα πράγματα φαίνεται να εξελίσσονται σχεδόν όπως τα είχαμε προβλέψει.
Όπως είχαμε επισημάνει ήδη από τα μέσα Απριλίου, στο επόμενο διάστημα αναμένεται να δούμε νέες, αλλεπάλληλες "φουσκωμένες" δημοσκοπήσεις από την φιλοκυβερνητική μηχανή προπαγάνδας, ώστε να προετοιμαστεί ψυχολογικά το κοινό για το επικείμενο αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών.
Στις δημοσκοπήσεις αυτές θα βλέπουμε ενδεχομένως την ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συνεχώς να μεγαλώνει, με μια ταυτόχρονη πτώση του ποσοστού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε βαθμό που να δικαιολογεί την στρατηγική του ήττα.  
Ωστόσο, το 20,3% του ΣΥΡΙΖΑ, δεν συνιστά στρατηγική ήττα στο βαθμό που επιθυμεί το καθεστώς και η ντόπια ολιγαρχία, εν όψει μάλιστα και απλής αναλογικής. Οπότε θα πρέπει να αναμένουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα ένα νέο βομβαρδισμό από δημοσκοπήσεις στις οποίες το ποσοστό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα "ροκανίζεται" σταδιακά, έτσι ώστε να δημιουργηθεί το κ…

Το κίνημα Slow News: η απάντηση στα Fake News?

globinfo freexchange
Στον θαυμαστό καινούργιο κόσμο, ο αβάσταχτος όγκος πληροφοριών που καταναλώνουμε καθημερινά έχει γεννήσει ένα δυστοπικό παράδοξο: την ίδια στιγμή, αμφισβητούμε και πιστεύουμε τα πάντα. Το μυαλό μας έχει βυθιστεί σε μια δίνη από tweets, αναρτήσεις, βίντεο, hoaxes και fake news.
Τα τελευταία χρόνια, σε διάφορα μέρη του πλανήτη, νησίδες αντίστασης έρχονται στην επιφάνεια. Ολιγομελείς ομάδες ανεξάρτητων δημοσιογράφων αγωνίζονται να οικοδομήσουν ένα εναλλακτικό μοντέλο πληροφόρησης, το οποίο βασίζεται σε μια εξαιρετικά απλή αρχή: πρέπει να κόψουμε ταχύτητα. Ένα μαχητικό ντοκιμαντέρ που έχει βαλθεί να αποδείξει ότι η δημοσιογραφία παραμένει ο βασικός πυλώνας της δημοκρατίας.
https://www.filmfestival.gr/el/section-tdf/movie/1047/13001


Το ενδιαφέρον αυτό ντοκιμαντέρ του Alberto Puliafito, ερευνά ένα νέο είδος δημοσιογραφίας που γεννήθηκε από την ανάγκη για δημοσιογραφική αυθεντικότητα μέσα στο σημερινό, χαοτικό μιντιακό τοπίο.
Σε ένα σύστημα που χαρακτηρίζεται από μια αδι…

Chris Hedges interviews Howie Hawkins, Green for President

Howie Hawkins
Pulitzer Prize winning journalist and public intellectual, Chris Hedges, speaks with Howie Hawkins about the political landscape in 2020, "lesser evilism" and more.

How the USA erased the USSR victory over Nazi Germany

Moderate Rebels
The Soviet Union played the leading role in defeating Nazi Germany in World War II, but the US government has tried to erase its unimaginable sacrifice. Historian Peter Kuznick discusses the real history of WWII, and how 80% of Nazis were killed on the Eastern Front with the USSR.

New court files expose Sheldon Adelson’s security team in US spy operation against Julian Assange

An exclusive investigation by The Grayzone reveals new details on the critical role Sheldon Adelson’s Las Vegas Sands played in an apparent CIA spying operation targeting Julian Assange, and exposes the Sands security staff who helped coordinate the malicious campaign.
by Max Blumenthal
I was the CIA director. We lied, we cheated, we stole.

–Mike Pompeo, College Station, TX, April 15, 2019
Part 3 - Journey to “the dark side”
On February 26, 2017, Wikileaks announced the forthcoming release of a major tranche of CIA files revealing details of the agency’s hacking and electronic surveillance tools. One such spying application called “Marble” allowed agency spies to implant code that obfuscated their identity on computers they had hacked. Other files contained evidence of programs that allowed hackers to break into encrypted messaging applications like Signal and Telegram, and to turn Samsung smart TVs into listening devices. 
Two days after Wikileaks’ initial announcement, on February …