Skip to main content

Ομιλία Πούτιν: Μια ερμηνεία ορισμένων βασικών σημείων

globinfo freexchange

Παρόλο που ο Ρώσος πρόεδρος ήταν αρκετά ξεκάθαρος σχετικά με πολλά ζητήματα κατά την πρόσφατη ομιλία του στο Ρωσικό κοινοβούλιο, θα ήταν χρήσιμη μια απόπειρα ερμηνείας ορισμένων σημαντικών αποσπασμάτων:

Αναφέρθηκα στους Αμερικανούς φίλους μας, καθώς πάντα επηρεάζουν τις σχέσεις της Ρωσίας με τους γείτονές της, είτε ανοιχτά, είτε στο παρασκήνιο. Ορισμένες φορές δεν είναι ξεκάθαρο που απευθύνονται: στις κυβερνήσεις συγκεκριμένων χωρών ή στους Αμερικανούς πατρόνους και σπόνσορές τους. [...] Θα ήθελα να δώσω έμφαση στο εξής: είτε θα παραμείνουμε κυρίαρχο έθνος, είτε θα διαλυθούμε χωρίς ίχνος και θα χάσουμε την ταυτότητά μας.”

Μιλώντας για την Ουκρανία και για τις Δυτικές κυρώσεις, είπε μεταξύ άλλων:

Είμαι σίγουρος ότι αν αυτά τα γεγονότα δεν συνέβαιναν [...] αν τίποτα απ'όλα αυτά δεν είχε συμβεί, θα είχαν βρει μια άλλη δικαιολογία για να περιορίσουν τις αυξανόμενες δυνατότητες της Ρωσίας, να επηρεάσουν τη χώρα μας με κάποιο τρόπο, ή, ακόμα και να την εκμεταλλευτούν. Η πολιτική της ανάσχεσης δεν εφευρέθηκε χθες. Έχει εφαρμοσθεί κατά της χώρας μας για πολλά χρόνια, δεκαετίες, αν όχι αιώνες. Με λίγα λόγια, όποτε κάποιοι θεωρούν ότι η Ρωσία έχει γίνει πολύ δυνατή ή ανεξάρτητη, χρησιμοποιούνται αυτά τα εργαλεία.”

... η υποστήριξη των διασπαστικών τάσεων στη Ρωσία με διάφορους τρόπους που συμπεριλαμβάνουν, πληροφόρηση, πολιτική και οικονομική υποστήριξη καθώς και υποστήριξη από ειδικές υπηρεσίες, ήταν απόλυτα προφανής και δεν υπήρξε καμία αμφιβολία ότι θα άφηναν ευχαρίστως την Ρωσία να ακολουθήσει το Γιουγκοσλαβικό σενάριο της διάλυσης.”

Ενδεχομένως, αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει στην Ουκρανία να αποτελεί μια ακόμα αποτυχία των διαφόρων think tanks, κυρίως της Ουάσιγκτον, τα οποία βέβαια χρηματοδοτούνται από το διεθνές κεφάλαιο. Φαίνεται ότι, εκτός του γεγονότος ότι υποτίμησαν τις ικανότητες του Πούτιν, εκτίμησαν λανθασμένα ότι η Ρωσία είχε περάσει ανεπιστρεπτί στην φάση του νεοφιλελευθερισμού και θα αποτελούσε μια εύκολη λεία προκειμένου να προωθήσουν τα σχέδιά τους. Σχέδια, τα οποία να είχαν ενδεχομένως ως απώτερο στόχο την μελλοντική διάσπαση της αχανούς Ρωσικής επικράτειας και την εγκαθίδρυση φιλοδυτικών καθεστώτων, με στόχο, όχι μόνο την κατάκτηση των πολύτιμων πλουτοπαραγωγικών πηγών, αλλά και την οριστική επιβολή του νεοφιλελεύθερου δόγματος σε "αχαρτογράφητες" περιοχές και πληθυσμούς.... οι ΗΠΑ έχουν εργασθεί ακατάπαυστα να δημιουργήσουν ένα παγκόσμιο αμυντικό πυραυλικό σύστημα και στην Ευρώπη. Αυτό αποτελεί απειλή όχι μόνο για τη Ρωσία, αλλά και για όλο τον κόσμο, ακριβώς λόγω της διατάραξης της στρατηγικής ισορροπίας δυνάμεων.

Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τη Ρωσία, επιχειρώντας να την απομονώσουν στρατιωτικά, πολιτικά και οικονομικά. Η υποστήριξη των νεο-ναζί στην Ουκρανία, είχε σαν στόχο να σύρουν καταρχήν τη Ρωσία σε έναν πόλεμο φθοράς στην Αν. Ουκρανία. Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι τα "γεράκια" της Ουάσιγκτον ετοιμάζονται για ένα πυρηνικό "προληπτικό" χτύπημα κατά της Ρωσίας πιστεύοντας ότι μπορούν να προλάβουν τα Ρωσικά ή και τα Κινεζικά αντίποινα, χρησιμοποιώντας την αντιπυραυλική ασπίδα που έχουν εγκαταστήσει στις χώρες της Αν. Ευρώπης. Δυστυχώς, υπάρχουν ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό. Η Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, σφίγγει τον κλοιό γύρω και από την Κίνα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αποκαλύψεις αυτές έρχονται μετά την πρόσφατη μεγάλη συμφωνία Ρωσίας-Κίνας στον τομέα της ενέργειας. Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, οι ΗΠΑ μετακινούν το 60% των ναυτικών τους δυνάμεων στην περιοχή του Ασιατικού Ειρηνικού, ενώ σχεδιάζουν μελλοντικά ένα αντίστοιχο "αντιπυραυλικό" σύστημα στην περιοχή.


Θα επεκτείνουμε την παρουσία μας σε εκείνες τις περιοχές όπου η πολιτική δεν αναμειγνύεται με την οικονομία. [...] Ταυτόχρονα, θα αποκαταστήσουμε και θα επεκτείνουμε τους παραδοσιακούς μας δεσμούς με την Νότια Αμερική. Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με την Αφρική και την Μέση Ανατολή.

Αυτό που βλέπουμε τώρα, είναι μια αδυσώπητη μάχη με το χρόνο. Από τη μια, η Ρωσία και η Κίνα, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη των BRICS (Βραζιλία, Ν.Αφρική, Ινδία), προσπαθούν να απεμπλακούν από το δολάριο και να δημιουργήσουν το δικό τους νομισματικό σύστημα, ώστε να είναι απόλυτα ανεξάρτητες, από την άλλη, οι νεοσυντηρητικές μαριονέτες των τραπεζών και των εταιριών στις ΗΠΑ βρίσκονται σε πανικό και προσπαθούν απεγνωσμένα να βρουν μια αφορμή για να ωθήσουν τη Ρωσία σε πόλεμο και να ανακόψουν έτσι την απειλή για τα σχέδιά τους. Έτσι εξηγείται, σε μεγάλο βαθμό, η αγωνία τους να σύρουν τη Ρωσία σε ένα θερμό επεισόδιο.


Μια δεύτερη επίπτωση για το Αμερικανικό "βαθύ κράτος", θα ήταν, ενδεχομένως, η "απώλεια" της Ευρώπης στο γεωπολιτικό πεδίο του νέου Ψυχρού Πολέμου. Εκτός από τους Βρετανούς, οι οποίοι έχουν παραδοσιακούς δεσμούς και κοινά συμφέροντα με τις ΗΠΑ, η υπόλοιπη Ευρώπη θα μπορούσε να "γείρει" προς την πλευρά του Σινο-Ρωσικού μπλοκ, το οποίο αναπτύσσεται πολύ γρήγορα, τόσο σε στρατιωτικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο, αποκτώντας όλο και περισσότερη αυτονομία από το Δυτικό οικονομικό σύστημα, προσελκύοντας και άλλες χώρες.


Προτείνω πλήρη αμνηστία για το κεφάλαιο που θα επιστρέψει στη Ρωσία. Το τονίζω, πλήρη αμνηστία. [...] Περιμένω ότι μετά τα γνωστά γεγονότα στην Κύπρο και με την συνεχιζόμενη εκστρατεία των κυρώσεων, οι επιχειρήσεις μας θα καταλάβουν ότι τα συμφέροντά τους στο εξωτερικό δεν είναι εξασφαλισμένα [...] Προτείνω τη δημιουργία ενός κέντρου ειδικής κυβερνητικής καθοδήγησης και να δοθεί στην κυβέρνηση περισσότερη εξουσία σε αυτό το πεδίο. [...] Δίνω εντολή στην κυβέρνηση να πάρει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις για την επέκταση των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων ...”

Φαίνεται ότι ο Πούτιν έχει θέσει τρεις βασικούς στόχους για τη Ρωσική οικονομία οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους. Ο πρώτος στόχος είναι να ενισχύσει τον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ως απάντηση στην νεοφιλελεύθερη αντίληψη που υποστηρίζει τα μεγάλα εταιρικά και χρηματιστηριακά μονοπώλια. Ο δεύτερος στόχος είναι ότι κάτι τέτοιο θα έπρεπε να γίνει με Ρωσικά κεφάλαια που θα επαναπατριστούν στη Ρωσία. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε με έξυπνο τρόπο στην περίπτωση της Κύπρου και το bail-in, με το οποίο χτυπήθηκαν οι Ρωσικές καταθέσεις στις Κυπριακές τράπεζες. (http://failedevolution.blogspot.gr/2013/03/blog-post_19.html) Ο τρίτος στόχος είναι να επιβάλει περισσότερο κρατικό έλεγχο στην πραγματική οικονομία ώστε να αποτραπεί ο καταστροφικός μετασχηματισμός της σε μια χρηματιστηριακή οικονομία, σύμφωνα με το νεοφιλελεύεθρο μοντέλο.

Τα αποθεματικά μας πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την εθνική οικονομία και την ανάπτυξη και όχι για εξαγωγή κεφαλαίων. Για να μπορέσουμε να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να ενισχύσουμε σημαντικά τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος - η κεντρική τράπεζα έχει δουλέψει με συνέπεια προς αυτή την κατεύθυνση - και επίσης να ελαττώσουμε την εξάρτηση της εθνικής χρηματιστηριακής οικονομίας από εξωτερικούς κινδύνους.

Ο Πούτιν θα αναζητήσει περισσότερη αυτονομία για τη Ρωσική οικονομία και περισσότερο κρατικό έλεγχο για το τραπεζικό σύστημα έτσι ώστε να το προστατέψει από ξένα κερδοσκοπικά παιχνίδια. Φαίνεται ότι οι χώρες της ομάδας BRICS αποκτούν όλο και μεγαλύτερη ανεξαρτησία από το Δυτικό νεοφιλελεύθερο μπλοκ. Αυτό θα φέρει μεγαλύτερο πανικό στους Δυτικούς ολιγάρχες καθώς μια ταχέως αναπτυσσόμενη Ρωσική οικονομία θα αποτελέσει ένα νέο μοντέλο για άλλες χώρες ακόμα και της Δυτικής σφαίρας επιρροής. Άρα, τα σχέδιά τους για ολοκληρωτική επικράτηση μέσω του καταστροφικού νεοφιλελευθερισμού, θα μπορούσαν να διαλυθούν οριστικά.

Ολόκληρη η ομιλία στα Αγγλικά:

Comments

Popular posts from this blog

MSNBC poll on Julian Assange backfires epically

globinfo freexchange
Frequently - if not always - polls set-up by corporate media aim to track public opinion on a specific issue. The results could be used by the deep state apparatus in order to justify an action, or, figure out how to handle a negative trend for the deep state agenda.
Of course, the question could be set-up in a very simplified and convenient manner, so that the results could be translated accordingly.
Yet, the results from the following MSNBC poll on Julian Assange are so devastating for the deep state planning that leave little room for any misconception and manipulation.
Specifically, you have two options to answer the following question: “Should Julian Assange be prosecuted for his involvement in WikiLeaks?
The first option is to answer that "Yes, he is a criminal."
The second option is to answer that "No, he is a whistleblower and deserves protection."
At the time we checked out the results, the second answer prevailed overwhelmingly with 95% (~1…

Trump's failure to start a civil war in Venezuela could be proved disastrous for the plans of the US imperialists

by system failure
Donald Trump and his bloodthirsty warhawks are about to break the record of failed attempted coups against a single country. Concerning Latin America, the US imperialists were setting the desirable conditions for their corporate beasts usually by overthrowing governments and supporting military dictatorships.
But Trump himself has already broken another record. The record of not keeping his promises to the American people - every one of them. The 'anti-interventionist', 'anti-establishment' Trump, has already started a war against Venezuela, which so far includes brutal economic sanctions, sabotage operations, attempted coups. Trump not only does whatever he can in order to satisfy the US neocon/neoliberal establishment and the deep state, but especially in the case of Venezuela, he follows the obsolete CIA playbook to the letter.
So, after a series of failed orchestrated coups, Trump's warhawks attempted to start a civil war in Venezuela by mobiliz…

Former top US official confirms: military action against Venezuela will become a Vietnam 2.0 for the US imperialists

globinfo freexchange
Former US Chief of Staff for Secretary of State, Lawrence Wilkerson, spoke with Sharmini Peries of the Real News about Trump's plans for a potential US military action against Venezuela.

As he pointed out:
Elliott Abrams, Mike Pompeo, John Bolton, and the administration’s approach to Venezuela, is as if they were Panama or they were Honduras. They are not. They’re very professional. That puts them above Argentina, above Chile, whose militaries are quite competent, too. 
Mr. Trump ought to be very, very careful about saying he’s going to send marines or soldiers to Venezuela because the Venezuelan military will be unified immediately. It will take to the hills and it will fight as the Vietnamese did during the Vietnam War, and as the Taliban are in Afghanistan right now: to the last marine, to the last soldier.
Putin is a smart man, probably told Trump 'you don’t want to get involved in those jungles. You don’t want to get involved in those mountains. You …

Latest ridiculous attempts by the US propaganda machine on Gaza, Venezuela – enjoy

globinfo freexchange
Plenty of propaganda is manufactured by the US deep state apparatus to push for the imperialist agenda. Yet, some elements of the propaganda machine are still unable to realize that independent truth seekers and real journalists are watching, and therefore, these elements could be easily exposed.
Sloppy efforts immediately backfire in social media and the Internet. Most recent sloppy efforts are related to Gaza and Venezuela.
As the Newsweekreported:
Senior 2020 Trump campaign adviser Katrina Pierson used a 2015 video showing a Ukrainian rocket launch alongside comments about this weekend's deadly attacks between Israel and Gaza militants and a condemnation of congresswoman Ilhan Omar.
Pierson, who was Donald Trump's 2016 campaign spokesperson and is a frequent cable news guest, shared the video—which was first posted online in 2015 and reportedly shows Ukraine launching dozens of rockets at Russian-backed separatists—on Sunday.
Alongsi…

Fox clowns committed suicide by bringing Bernie Sanders inside their nest to destroy them

... and the liberal centrists must be really pissed off
globinfo freexchange
It was epic indeed. The moment where the crowd inside the Fox ultra-right nest enthusiastically cheers in favor of a government-run healthcare system, could actually be considered a historical moment, thanks to Bernie Sanders.
The moment clearly depicts and officially marks the end of controlled audiences in controlled MSM environments. It shows that the well-paid MSM pundits and their producers are finding increasingly difficult to set up the scene according to the desirable agenda. Therefore, audience reactions can't be directed, or predicted in many cases by the MSM 'experts'.
The shock for the MSM tools was inevitable. It shows that they are now completely detached from the ordinary people and their problems.
But the whole thing highlighted something even more fundamental. It was another loud evidence for the fact that the BS neoliberal narratives don't work anymore.
And even more remarkably, th…

CNN sets up a fully controlled audience panel to promote pro-establishment candidates using Bernie Sanders progressive agenda

 An example of advanced psy-ops by the corporate media 

globinfo freexchange

As we wrote recently, the moment where the crowd inside the Fox ultra-right nest enthusiastically cheers in favor of a government-run healthcare system, could actually be considered a historical moment, thanks to Bernie Sanders.

The moment clearly depicts and officially marks the end of controlled audiences in controlled MSM environments. It shows that the well-paid MSM pundits and their producers are finding increasingly difficult to set up the scene according to the desirable agenda. Therefore, audience reactions can't be directed, or predicted in many cases by the MSM 'experts'.
Now, here is an example showing a successful set up through a controlled audience. It took place inside CNN and there is plenty of evidence that was indeed carefully set up. In the following video, Mike Figueredo of the Humanist Report felt optimistic, but also quite frustrated at the same time. Figueredo's reaction …

Chelsea Manning proves that she is a real hero

globinfo freexchange
Outside of an Alexandria, Virginia courtroom, Chelsea Manning explained to reporters why she would refuse to testify before a second grand jury investigating Wikileaks' Julian Assange, and as a result, face jail time once again. On May 9, Manning was released from jail because the term of the last grand jury she refused to testify before expired. She was immediately subpoenaed once again—for May 16.
Her following words clearly depict that Chelsea Manning is a person with strong and solid principles and a real hero:
I will not cooperate with this or any other grand jury, so it doesn’t matter what it is, or what the case is. I’m just not going to comply or cooperate. Facing jail again, potentially today, doesn’t change my stance. The prosecutors are deliberately placing me in an impossible position: go to jail and face the prospect of being held in contempt again, or, in the alternative, foregoing my principles, the strong positions that I have, that I hold dear…

Chemical weapons assessment contradicting official Syria narrative is authentic

The Organization for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) has begun responding to queries by the press about a leaked document which contradicts official OPCW findings on an alleged chemical weapons attack last year in Douma, Syria. The prepared statement they’ve been using in response to these queries confirms the authenticity of the document.
To recap, a few days ago the Working Group on Syria, Propaganda and Media (WGSPM) published a document signed by a man named Ian Henderson, whose name is seen listed in expert leadership positions on OPCW documents from as far back as 1998 and as recently as 2018. It’s unknown who leaked the document and what other media organizations they may have tried to send it to.
The report picks apart the extremely shaky physics and narratives of the official OPCW analysis on the gas cylinders allegedly dropped from Syrian government aircraft in the Douma attack, and concludes that “The dimensions, characteristics and appearance of the cylinders, a…

Updates for a possible coup against Jeremy Corbyn

 globinfo freexchange

In this episode of RT's Going Underground, former MP and author of A Very British Coup and The Friends of Harry Perkins, Chris Mullin, spoke about the history of MI5 and MI6 meddling in UK politics against Labour Party leaders. He also estimated whether a British coup is underway against Jeremy Corbyn.
The story of A Very British Coup was set in the 1980s when there was speculation about the possibility of a government led by someone like Tony Benn and the establishment conspired to bring it down. The establishment in this case being a sort of mixture of the security and intelligence services, the media barons, with a little help from the Americans. 
Tony Benn looked likely to become deputy leader of the Labour Party which at the time was strongly challenging the government of Margaret Thatcher in the opinion polls. Persistent rumours circulated over the years about attempts by members of the British security services, and other wings of the British Establish…

How GMO seeds and Monsanto/Bayer’s “RoundUp” are driving US policy in Venezuela

With Juan Guaidó’s parallel government attempting to take power with the backing of the U.S., it is telling that the top political donors of those in the U.S. most fervently pushing regime change in Venezuela have close ties to Monsanto and major financial stakes in Bayer.
by Whitney Webb
Part 4 - Why is a top to Marco Rubio increasing his stake in Bayer while others flee?
Yet, it is AEI’s top individual donor noted in the accidental “schedule of contributors” disclosure who is most telling about the private biotech interests guiding the Trump administration’s Venezuela policy. Paul Singer, the controversial billionaire hedge fund manager, has long been a major donor to neoconservative and Zionist causes — helping fund the Foreign Policy Initiative (FPI), the successor to the Project for a New American Century (PNAC); and the neoconservative and islamophobic Foundation for the Defense of Democracies (FDD), in addition to the AEI.
Singer is notably one of the top political donors to Senat…