Skip to main content

Ομιλία Πούτιν: Μια ερμηνεία ορισμένων βασικών σημείων

globinfo freexchange

Παρόλο που ο Ρώσος πρόεδρος ήταν αρκετά ξεκάθαρος σχετικά με πολλά ζητήματα κατά την πρόσφατη ομιλία του στο Ρωσικό κοινοβούλιο, θα ήταν χρήσιμη μια απόπειρα ερμηνείας ορισμένων σημαντικών αποσπασμάτων:

Αναφέρθηκα στους Αμερικανούς φίλους μας, καθώς πάντα επηρεάζουν τις σχέσεις της Ρωσίας με τους γείτονές της, είτε ανοιχτά, είτε στο παρασκήνιο. Ορισμένες φορές δεν είναι ξεκάθαρο που απευθύνονται: στις κυβερνήσεις συγκεκριμένων χωρών ή στους Αμερικανούς πατρόνους και σπόνσορές τους. [...] Θα ήθελα να δώσω έμφαση στο εξής: είτε θα παραμείνουμε κυρίαρχο έθνος, είτε θα διαλυθούμε χωρίς ίχνος και θα χάσουμε την ταυτότητά μας.”

Μιλώντας για την Ουκρανία και για τις Δυτικές κυρώσεις, είπε μεταξύ άλλων:

Είμαι σίγουρος ότι αν αυτά τα γεγονότα δεν συνέβαιναν [...] αν τίποτα απ'όλα αυτά δεν είχε συμβεί, θα είχαν βρει μια άλλη δικαιολογία για να περιορίσουν τις αυξανόμενες δυνατότητες της Ρωσίας, να επηρεάσουν τη χώρα μας με κάποιο τρόπο, ή, ακόμα και να την εκμεταλλευτούν. Η πολιτική της ανάσχεσης δεν εφευρέθηκε χθες. Έχει εφαρμοσθεί κατά της χώρας μας για πολλά χρόνια, δεκαετίες, αν όχι αιώνες. Με λίγα λόγια, όποτε κάποιοι θεωρούν ότι η Ρωσία έχει γίνει πολύ δυνατή ή ανεξάρτητη, χρησιμοποιούνται αυτά τα εργαλεία.”

... η υποστήριξη των διασπαστικών τάσεων στη Ρωσία με διάφορους τρόπους που συμπεριλαμβάνουν, πληροφόρηση, πολιτική και οικονομική υποστήριξη καθώς και υποστήριξη από ειδικές υπηρεσίες, ήταν απόλυτα προφανής και δεν υπήρξε καμία αμφιβολία ότι θα άφηναν ευχαρίστως την Ρωσία να ακολουθήσει το Γιουγκοσλαβικό σενάριο της διάλυσης.”

Ενδεχομένως, αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει στην Ουκρανία να αποτελεί μια ακόμα αποτυχία των διαφόρων think tanks, κυρίως της Ουάσιγκτον, τα οποία βέβαια χρηματοδοτούνται από το διεθνές κεφάλαιο. Φαίνεται ότι, εκτός του γεγονότος ότι υποτίμησαν τις ικανότητες του Πούτιν, εκτίμησαν λανθασμένα ότι η Ρωσία είχε περάσει ανεπιστρεπτί στην φάση του νεοφιλελευθερισμού και θα αποτελούσε μια εύκολη λεία προκειμένου να προωθήσουν τα σχέδιά τους. Σχέδια, τα οποία να είχαν ενδεχομένως ως απώτερο στόχο την μελλοντική διάσπαση της αχανούς Ρωσικής επικράτειας και την εγκαθίδρυση φιλοδυτικών καθεστώτων, με στόχο, όχι μόνο την κατάκτηση των πολύτιμων πλουτοπαραγωγικών πηγών, αλλά και την οριστική επιβολή του νεοφιλελεύθερου δόγματος σε "αχαρτογράφητες" περιοχές και πληθυσμούς.... οι ΗΠΑ έχουν εργασθεί ακατάπαυστα να δημιουργήσουν ένα παγκόσμιο αμυντικό πυραυλικό σύστημα και στην Ευρώπη. Αυτό αποτελεί απειλή όχι μόνο για τη Ρωσία, αλλά και για όλο τον κόσμο, ακριβώς λόγω της διατάραξης της στρατηγικής ισορροπίας δυνάμεων.

Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τη Ρωσία, επιχειρώντας να την απομονώσουν στρατιωτικά, πολιτικά και οικονομικά. Η υποστήριξη των νεο-ναζί στην Ουκρανία, είχε σαν στόχο να σύρουν καταρχήν τη Ρωσία σε έναν πόλεμο φθοράς στην Αν. Ουκρανία. Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι τα "γεράκια" της Ουάσιγκτον ετοιμάζονται για ένα πυρηνικό "προληπτικό" χτύπημα κατά της Ρωσίας πιστεύοντας ότι μπορούν να προλάβουν τα Ρωσικά ή και τα Κινεζικά αντίποινα, χρησιμοποιώντας την αντιπυραυλική ασπίδα που έχουν εγκαταστήσει στις χώρες της Αν. Ευρώπης. Δυστυχώς, υπάρχουν ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό. Η Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, σφίγγει τον κλοιό γύρω και από την Κίνα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αποκαλύψεις αυτές έρχονται μετά την πρόσφατη μεγάλη συμφωνία Ρωσίας-Κίνας στον τομέα της ενέργειας. Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, οι ΗΠΑ μετακινούν το 60% των ναυτικών τους δυνάμεων στην περιοχή του Ασιατικού Ειρηνικού, ενώ σχεδιάζουν μελλοντικά ένα αντίστοιχο "αντιπυραυλικό" σύστημα στην περιοχή.


Θα επεκτείνουμε την παρουσία μας σε εκείνες τις περιοχές όπου η πολιτική δεν αναμειγνύεται με την οικονομία. [...] Ταυτόχρονα, θα αποκαταστήσουμε και θα επεκτείνουμε τους παραδοσιακούς μας δεσμούς με την Νότια Αμερική. Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με την Αφρική και την Μέση Ανατολή.

Αυτό που βλέπουμε τώρα, είναι μια αδυσώπητη μάχη με το χρόνο. Από τη μια, η Ρωσία και η Κίνα, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη των BRICS (Βραζιλία, Ν.Αφρική, Ινδία), προσπαθούν να απεμπλακούν από το δολάριο και να δημιουργήσουν το δικό τους νομισματικό σύστημα, ώστε να είναι απόλυτα ανεξάρτητες, από την άλλη, οι νεοσυντηρητικές μαριονέτες των τραπεζών και των εταιριών στις ΗΠΑ βρίσκονται σε πανικό και προσπαθούν απεγνωσμένα να βρουν μια αφορμή για να ωθήσουν τη Ρωσία σε πόλεμο και να ανακόψουν έτσι την απειλή για τα σχέδιά τους. Έτσι εξηγείται, σε μεγάλο βαθμό, η αγωνία τους να σύρουν τη Ρωσία σε ένα θερμό επεισόδιο.


Μια δεύτερη επίπτωση για το Αμερικανικό "βαθύ κράτος", θα ήταν, ενδεχομένως, η "απώλεια" της Ευρώπης στο γεωπολιτικό πεδίο του νέου Ψυχρού Πολέμου. Εκτός από τους Βρετανούς, οι οποίοι έχουν παραδοσιακούς δεσμούς και κοινά συμφέροντα με τις ΗΠΑ, η υπόλοιπη Ευρώπη θα μπορούσε να "γείρει" προς την πλευρά του Σινο-Ρωσικού μπλοκ, το οποίο αναπτύσσεται πολύ γρήγορα, τόσο σε στρατιωτικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο, αποκτώντας όλο και περισσότερη αυτονομία από το Δυτικό οικονομικό σύστημα, προσελκύοντας και άλλες χώρες.


Προτείνω πλήρη αμνηστία για το κεφάλαιο που θα επιστρέψει στη Ρωσία. Το τονίζω, πλήρη αμνηστία. [...] Περιμένω ότι μετά τα γνωστά γεγονότα στην Κύπρο και με την συνεχιζόμενη εκστρατεία των κυρώσεων, οι επιχειρήσεις μας θα καταλάβουν ότι τα συμφέροντά τους στο εξωτερικό δεν είναι εξασφαλισμένα [...] Προτείνω τη δημιουργία ενός κέντρου ειδικής κυβερνητικής καθοδήγησης και να δοθεί στην κυβέρνηση περισσότερη εξουσία σε αυτό το πεδίο. [...] Δίνω εντολή στην κυβέρνηση να πάρει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις για την επέκταση των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων ...”

Φαίνεται ότι ο Πούτιν έχει θέσει τρεις βασικούς στόχους για τη Ρωσική οικονομία οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους. Ο πρώτος στόχος είναι να ενισχύσει τον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ως απάντηση στην νεοφιλελεύθερη αντίληψη που υποστηρίζει τα μεγάλα εταιρικά και χρηματιστηριακά μονοπώλια. Ο δεύτερος στόχος είναι ότι κάτι τέτοιο θα έπρεπε να γίνει με Ρωσικά κεφάλαια που θα επαναπατριστούν στη Ρωσία. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε με έξυπνο τρόπο στην περίπτωση της Κύπρου και το bail-in, με το οποίο χτυπήθηκαν οι Ρωσικές καταθέσεις στις Κυπριακές τράπεζες. (http://failedevolution.blogspot.gr/2013/03/blog-post_19.html) Ο τρίτος στόχος είναι να επιβάλει περισσότερο κρατικό έλεγχο στην πραγματική οικονομία ώστε να αποτραπεί ο καταστροφικός μετασχηματισμός της σε μια χρηματιστηριακή οικονομία, σύμφωνα με το νεοφιλελεύεθρο μοντέλο.

Τα αποθεματικά μας πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την εθνική οικονομία και την ανάπτυξη και όχι για εξαγωγή κεφαλαίων. Για να μπορέσουμε να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να ενισχύσουμε σημαντικά τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος - η κεντρική τράπεζα έχει δουλέψει με συνέπεια προς αυτή την κατεύθυνση - και επίσης να ελαττώσουμε την εξάρτηση της εθνικής χρηματιστηριακής οικονομίας από εξωτερικούς κινδύνους.

Ο Πούτιν θα αναζητήσει περισσότερη αυτονομία για τη Ρωσική οικονομία και περισσότερο κρατικό έλεγχο για το τραπεζικό σύστημα έτσι ώστε να το προστατέψει από ξένα κερδοσκοπικά παιχνίδια. Φαίνεται ότι οι χώρες της ομάδας BRICS αποκτούν όλο και μεγαλύτερη ανεξαρτησία από το Δυτικό νεοφιλελεύθερο μπλοκ. Αυτό θα φέρει μεγαλύτερο πανικό στους Δυτικούς ολιγάρχες καθώς μια ταχέως αναπτυσσόμενη Ρωσική οικονομία θα αποτελέσει ένα νέο μοντέλο για άλλες χώρες ακόμα και της Δυτικής σφαίρας επιρροής. Άρα, τα σχέδιά τους για ολοκληρωτική επικράτηση μέσω του καταστροφικού νεοφιλελευθερισμού, θα μπορούσαν να διαλυθούν οριστικά.

Ολόκληρη η ομιλία στα Αγγλικά:

Comments

Popular posts from this blog

Trump's "brigades" are ready to start a civil war in case he loses November's election

globinfo freexchange
Signs show an extremely explosive situation now in the America of Donald Trump. 
Starting with the murder of George Floyd, we witness almost in daily basis some very disturbing incidents, which unveil a deeply divided society that was hiding for decades behind the "American dream" facade. As the facade now rapidly collapses, due to a major financial crisis and a pandemic, in less than fifteen years, the reality looks terrifying.
In a latest incident, Common Dreamsreported that members of a far right militia group were arrested Monday evening in Albuquerque after a standoff at a statue of a notoriously brutal conquistador in the New Mexico city turned violent with a demonstrator advocating for the removal of the monument shot and sent to the hospital.
As dusk fell, demonstrators began attempting to pull the monument down from its pedestal on the Albuquerque Museum grounds. At that point, members of the New Mexico Civil Guard militia group moved in, attack…

Αντίο δημόσια, δωρεάν παιδεία ...

globinfo freexchange
Μετά τα σχέδια για ιδιωτικοποίηση του νερού, το Μητσοτακικό καθεστώς ετοιμάζεται να ισοπεδώσει με το νεοφιλελεύθερο "οδοστρωτήρα" και τη δημόσια παιδεία.
Από τη χθεσινή ομιλία Κεραμέως στη βουλή, το μόνο που χρειάζεται να κρατήσετε είναι η εξής φράση:
                        Εμείς, λοιπόν, κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας, για πανεπιστήμια πιο ελεύθερα και αυτόνομα. Για πανεπιστήμια, τα οποία μπορούν να ρυθμίζουν τα του οίκου τους.

Όταν ακούτε έννοιες όπως "ελευθερία", "αυτονομία" και "αυτορρύθμιση", να βγαίνουν από στόματα φανατικών νεοφιλελεύθερων, όπως των στελεχών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να ετοιμάζεστε για ιδιωτικοποιήσεις, ξεπουλήματα και όλες τις επακόλουθες συμφορές. 
Πίσω από τα ωραία λόγια της Κεραμέως, κρύβονται οι αληθινές προθέσεις του καθεστώτος και για τον τομέα της παιδείας. Δηλαδή, σταδιακή ιδιωτικοποίηση των δημόσιων πανεπιστημίων και τελειωτικό χτύπημα στη δημόσια, δωρεάν παιδεία.
Απ'ότι φαίνεται και μ…

Protests against police violence expand in Europe

RT America
It began in Minneapolis but has since spread across the US, and now the world. The death of George Floyd has sparked protests against police brutality and chants of Black Lives Matter. Former UK MP George Galloway and Pulitzer prize-winning  journalist and host of On Contact Chris Hedges join In Question to discuss.

Exclusive images from inside British court expose Assange’s un-democratic treatment, physical deterioration

Photographs surreptitiously taken inside a British courtroom and provided to The Grayzone show a visibly disoriented Julian Assange confined to a glass cage and unable to communicate with his lawyers.
by Max Blumenthal
Part 4 - Assange’s hearing postponed, his isolation extended
The Belmarsh supermax prison where Assange has been held is regarded as the UK’s version of the US facility at Guantanamo. Aside from Assange, the jail is home to mafia henchmen, al-Qaeda members, and neo-fascist enforcers like Tommy Robinson. Around 20 percent of prisoners in Belmarsh are murderers, and two-thirds have committed a violent crime.
117 licensed medical professionals from around the world have written to the British and Australian governments to condemn “the torture of Assange,” “the denial of his fundamental right to appropriate health care,the climate of fear surrounding the provision of health care to him” and “the violations of his right to doctor–patient confidentiality.
Since the doctors’ …

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ετοιμάζει το μεγάλο ξεπούλημα του νερού

globinfo freexchange
Ήταν θέμα χρόνου. Η ιδιωτικοποίηση του νερού δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από τα νύχια των νεοφιλελεύθερων αρπακτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία φαίνεται να έχει ξεκινήσει τις υπόγειες διαδικασίες για ακόμα ένα μεγάλο ξεπούλημα στους ιδιώτες. Και μάλιστα, το ξεπούλημα του πολυτιμότερου αγαθού που θα έπρεπε να είναι ελεύθερο και δημόσιο.
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του tvxs.gr:

Την ιδιωτικοποίηση μέσω σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου (ΣΔΙΤ) όλου του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος της Αττικής φαίνεται πως μεθοδευει η κυβέρνηση, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις εκ μέρους των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ κι όχι μόνο. 
[...]
«Στην ουσία απομειώνεται την περιουσία της ΕΥΔΑΠ, καθώς της παίρνουν από τα χέρια όλα αυτά τα υδάτινα αποθέματα. Δεν είναι εύκολο να έρθει μια εταιρεία μικρή και να τα διαχειριστεί όλα αυτά. Δεν ξέρω κατά πόσο, παίρνοντας από την ΕΥΔΑΠ, θα διασφαλιστεί η αδιάλειπτη παροχή νερού στην Αττική» σημειώνει μιλώντας στο tvxs ο εκπρόσωπος…

Pentagon war game includes scenario for military response to domestic Gen Z rebellion

by Nick Turse
In the face of protests composed largely of young people, the presence of America’s military on the streets of major cities has been a controversial development. But this isn’t the first time that Generation Z — those born after 1996 — has popped up on the Pentagon’s radar.
Documents obtained by The Intercept via the Freedom of Information Act reveal that a Pentagon war game, called the 2018 Joint Land, Air and Sea Strategic Special Program, or JLASS, offered a scenario in which members of Generation Z, driven by malaise and discontent, launch a “Zbellion” in America in the mid-2020s.
The Zbellion plot was a small part of JLASS 2018, which also featured scenarios involving Islamist militants in Africa, anti-capitalist extremists, and ISIS successors. The war game was conducted by students and faculty from the U.S. military’s war colleges, the training grounds for prospective generals and admirals. While it is explicitly not a national intelligence estimate, the war game, …

Σκάνδαλο Novartis: Λοβέρδος, Πατούλης, Στουρνάρας στο μικροσκόπιο του FBI από το 2017

Σε "αυτοχειρία" εξελίσσεται η επιλογή του Ιωάννη Αγγελή να διαβιβάσει στη Βουλή αναφορές του FBI για την υπόθεση Νovartis, από το υλικό που έχει υπεξαιρέσει από το γραφείο της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη. 
Τα εγγραφα των αμερικανικών αρχών, που κατατέθηκαν από τον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου την Τετάρτη, διέρρευσαν στο  τύπο και  πιστοποιούν την ουσία του σκανδάλου Novartis, δηλαδή το συστηματικό χρηματισμό γιατρών και πολιτικών προσώπων και τις μεθόδους με τις οποίες η Novartis αναλάμβανε να αυξήσει τις τιμές και τα έσοδα από συγκεκριμένα projects σκευασμάτων όπως το Lucentis, το Exactly ή το Ηarvard Project. 
Τα έγγραφα δείχνουν ακριβώς τη διαδικασία εξαγοράς γιατρών καθώς και τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους αλλά περιγράφει με λεπτομέρειες και τον τρόπο με τον οποίο διάφορες εταιρίες επικοινωνίας και ΜΜΕ αναλάμβαναν να "ξεπλένουν" μαύρο χρήμα μέσω εικονικών τιμολογήσεων, όπως το γκρουπ του Μαυρίκου, του Βουλκί…

New court files expose Sheldon Adelson’s security team in US spy operation against Julian Assange

An exclusive investigation by The Grayzone reveals new details on the critical role Sheldon Adelson’s Las Vegas Sands played in an apparent CIA spying operation targeting Julian Assange, and exposes the Sands security staff who helped coordinate the malicious campaign.
by Max Blumenthal
I was the CIA director. We lied, we cheated, we stole.

–Mike Pompeo, College Station, TX, April 15, 2019
Part 9 - Spying, stealing diapers, and burglary plans
Stefania Maurizi, an Italian journalist who visited Assange regularly at the embassy in London, remembered relaxed encounters with minimal security and friendly interactions with embassy staff for the first five years of the Wikileaks founder’s stay. It was in December 2017 that everything changed.
During a visit to interview Assange that month, the Spanish security guards from UC Global demanded Maurizi hand over her backpack and all belongings inside for the first time. She protested the new and seemingly arbitrary procedure, but to no avail. 

Hong Kong’s ‘pro-democracy’ movement allies with far-right US politicians that seek to crush Black Lives Matter

As a Hong Kong protest leader promotes far-right condemnations of US anti-racism demonstrations and activists shut down a Black Lives Matter rally in the city, Hong Kong organizers forge close ties with hardline Republicans in Washington.
by Ajit Singh
Part 4 - Hong Kong’s opposition aligned with same far-right US politicians repressing Black Lives Matter
There are some within Hong Kong’s “pro-democracy” movement who have issued statements expressing support for the protests taking place in the US and the Black Lives Matter movement, arguing that both movements are engaged in a shared struggle against oppression and police brutality. 
Joshua Wong, a poster-boy for the Hong Kong protests, along with Nathan Law and other leading members of his political party, Demosistō, have stated that they stand with Black Lives Matter. “Many of you have asked me about the ongoing U.S. protests” wrote Wong in a June 2 tweet. “As a human-rights activist, I stand firmly on the side of the #BlackLivesMat…

The US imperialist machine calls for a G-7 expansion to tackle China's 5G penetration in its Western sphere of influence

globinfo freexchange

The US imperialist machine openly calls Western allies (and particularly the UK), to sabotage China's economic and technological penetration in its Western sphere of influence, through a Foreign Policyarticle.

Although the article adopts Trump-style anti-Chinese propaganda, it is clear that the US imperialists have difficulties to accept Trump's inconvenient proposal regarding the expansion of G-7, because it includes "hostile" Russia.

Instead, they think that London's proposal regarding the expansion of G-7 (into D-10), is the most appropriate.

Although according to the article, "The D-10 is not an anti-China alliance.", its hawkish style is more than evident, as can be depicted with that "United Kingdom's D-10 is the right size and shape ... covering only the Cold War West.", for a start.

Furthermore, according to the article, the UK appears to be the most suitable, among the US allies, to lead the race against China…