Skip to main content

Ομιλία Πούτιν: Μια ερμηνεία ορισμένων βασικών σημείων

globinfo freexchange

Παρόλο που ο Ρώσος πρόεδρος ήταν αρκετά ξεκάθαρος σχετικά με πολλά ζητήματα κατά την πρόσφατη ομιλία του στο Ρωσικό κοινοβούλιο, θα ήταν χρήσιμη μια απόπειρα ερμηνείας ορισμένων σημαντικών αποσπασμάτων:

Αναφέρθηκα στους Αμερικανούς φίλους μας, καθώς πάντα επηρεάζουν τις σχέσεις της Ρωσίας με τους γείτονές της, είτε ανοιχτά, είτε στο παρασκήνιο. Ορισμένες φορές δεν είναι ξεκάθαρο που απευθύνονται: στις κυβερνήσεις συγκεκριμένων χωρών ή στους Αμερικανούς πατρόνους και σπόνσορές τους. [...] Θα ήθελα να δώσω έμφαση στο εξής: είτε θα παραμείνουμε κυρίαρχο έθνος, είτε θα διαλυθούμε χωρίς ίχνος και θα χάσουμε την ταυτότητά μας.”

Μιλώντας για την Ουκρανία και για τις Δυτικές κυρώσεις, είπε μεταξύ άλλων:

Είμαι σίγουρος ότι αν αυτά τα γεγονότα δεν συνέβαιναν [...] αν τίποτα απ'όλα αυτά δεν είχε συμβεί, θα είχαν βρει μια άλλη δικαιολογία για να περιορίσουν τις αυξανόμενες δυνατότητες της Ρωσίας, να επηρεάσουν τη χώρα μας με κάποιο τρόπο, ή, ακόμα και να την εκμεταλλευτούν. Η πολιτική της ανάσχεσης δεν εφευρέθηκε χθες. Έχει εφαρμοσθεί κατά της χώρας μας για πολλά χρόνια, δεκαετίες, αν όχι αιώνες. Με λίγα λόγια, όποτε κάποιοι θεωρούν ότι η Ρωσία έχει γίνει πολύ δυνατή ή ανεξάρτητη, χρησιμοποιούνται αυτά τα εργαλεία.”

... η υποστήριξη των διασπαστικών τάσεων στη Ρωσία με διάφορους τρόπους που συμπεριλαμβάνουν, πληροφόρηση, πολιτική και οικονομική υποστήριξη καθώς και υποστήριξη από ειδικές υπηρεσίες, ήταν απόλυτα προφανής και δεν υπήρξε καμία αμφιβολία ότι θα άφηναν ευχαρίστως την Ρωσία να ακολουθήσει το Γιουγκοσλαβικό σενάριο της διάλυσης.”

Ενδεχομένως, αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει στην Ουκρανία να αποτελεί μια ακόμα αποτυχία των διαφόρων think tanks, κυρίως της Ουάσιγκτον, τα οποία βέβαια χρηματοδοτούνται από το διεθνές κεφάλαιο. Φαίνεται ότι, εκτός του γεγονότος ότι υποτίμησαν τις ικανότητες του Πούτιν, εκτίμησαν λανθασμένα ότι η Ρωσία είχε περάσει ανεπιστρεπτί στην φάση του νεοφιλελευθερισμού και θα αποτελούσε μια εύκολη λεία προκειμένου να προωθήσουν τα σχέδιά τους. Σχέδια, τα οποία να είχαν ενδεχομένως ως απώτερο στόχο την μελλοντική διάσπαση της αχανούς Ρωσικής επικράτειας και την εγκαθίδρυση φιλοδυτικών καθεστώτων, με στόχο, όχι μόνο την κατάκτηση των πολύτιμων πλουτοπαραγωγικών πηγών, αλλά και την οριστική επιβολή του νεοφιλελεύθερου δόγματος σε "αχαρτογράφητες" περιοχές και πληθυσμούς.... οι ΗΠΑ έχουν εργασθεί ακατάπαυστα να δημιουργήσουν ένα παγκόσμιο αμυντικό πυραυλικό σύστημα και στην Ευρώπη. Αυτό αποτελεί απειλή όχι μόνο για τη Ρωσία, αλλά και για όλο τον κόσμο, ακριβώς λόγω της διατάραξης της στρατηγικής ισορροπίας δυνάμεων.

Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τη Ρωσία, επιχειρώντας να την απομονώσουν στρατιωτικά, πολιτικά και οικονομικά. Η υποστήριξη των νεο-ναζί στην Ουκρανία, είχε σαν στόχο να σύρουν καταρχήν τη Ρωσία σε έναν πόλεμο φθοράς στην Αν. Ουκρανία. Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι τα "γεράκια" της Ουάσιγκτον ετοιμάζονται για ένα πυρηνικό "προληπτικό" χτύπημα κατά της Ρωσίας πιστεύοντας ότι μπορούν να προλάβουν τα Ρωσικά ή και τα Κινεζικά αντίποινα, χρησιμοποιώντας την αντιπυραυλική ασπίδα που έχουν εγκαταστήσει στις χώρες της Αν. Ευρώπης. Δυστυχώς, υπάρχουν ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό. Η Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, σφίγγει τον κλοιό γύρω και από την Κίνα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αποκαλύψεις αυτές έρχονται μετά την πρόσφατη μεγάλη συμφωνία Ρωσίας-Κίνας στον τομέα της ενέργειας. Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, οι ΗΠΑ μετακινούν το 60% των ναυτικών τους δυνάμεων στην περιοχή του Ασιατικού Ειρηνικού, ενώ σχεδιάζουν μελλοντικά ένα αντίστοιχο "αντιπυραυλικό" σύστημα στην περιοχή.


Θα επεκτείνουμε την παρουσία μας σε εκείνες τις περιοχές όπου η πολιτική δεν αναμειγνύεται με την οικονομία. [...] Ταυτόχρονα, θα αποκαταστήσουμε και θα επεκτείνουμε τους παραδοσιακούς μας δεσμούς με την Νότια Αμερική. Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με την Αφρική και την Μέση Ανατολή.

Αυτό που βλέπουμε τώρα, είναι μια αδυσώπητη μάχη με το χρόνο. Από τη μια, η Ρωσία και η Κίνα, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη των BRICS (Βραζιλία, Ν.Αφρική, Ινδία), προσπαθούν να απεμπλακούν από το δολάριο και να δημιουργήσουν το δικό τους νομισματικό σύστημα, ώστε να είναι απόλυτα ανεξάρτητες, από την άλλη, οι νεοσυντηρητικές μαριονέτες των τραπεζών και των εταιριών στις ΗΠΑ βρίσκονται σε πανικό και προσπαθούν απεγνωσμένα να βρουν μια αφορμή για να ωθήσουν τη Ρωσία σε πόλεμο και να ανακόψουν έτσι την απειλή για τα σχέδιά τους. Έτσι εξηγείται, σε μεγάλο βαθμό, η αγωνία τους να σύρουν τη Ρωσία σε ένα θερμό επεισόδιο.


Μια δεύτερη επίπτωση για το Αμερικανικό "βαθύ κράτος", θα ήταν, ενδεχομένως, η "απώλεια" της Ευρώπης στο γεωπολιτικό πεδίο του νέου Ψυχρού Πολέμου. Εκτός από τους Βρετανούς, οι οποίοι έχουν παραδοσιακούς δεσμούς και κοινά συμφέροντα με τις ΗΠΑ, η υπόλοιπη Ευρώπη θα μπορούσε να "γείρει" προς την πλευρά του Σινο-Ρωσικού μπλοκ, το οποίο αναπτύσσεται πολύ γρήγορα, τόσο σε στρατιωτικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο, αποκτώντας όλο και περισσότερη αυτονομία από το Δυτικό οικονομικό σύστημα, προσελκύοντας και άλλες χώρες.


Προτείνω πλήρη αμνηστία για το κεφάλαιο που θα επιστρέψει στη Ρωσία. Το τονίζω, πλήρη αμνηστία. [...] Περιμένω ότι μετά τα γνωστά γεγονότα στην Κύπρο και με την συνεχιζόμενη εκστρατεία των κυρώσεων, οι επιχειρήσεις μας θα καταλάβουν ότι τα συμφέροντά τους στο εξωτερικό δεν είναι εξασφαλισμένα [...] Προτείνω τη δημιουργία ενός κέντρου ειδικής κυβερνητικής καθοδήγησης και να δοθεί στην κυβέρνηση περισσότερη εξουσία σε αυτό το πεδίο. [...] Δίνω εντολή στην κυβέρνηση να πάρει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις για την επέκταση των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων ...”

Φαίνεται ότι ο Πούτιν έχει θέσει τρεις βασικούς στόχους για τη Ρωσική οικονομία οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους. Ο πρώτος στόχος είναι να ενισχύσει τον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ως απάντηση στην νεοφιλελεύθερη αντίληψη που υποστηρίζει τα μεγάλα εταιρικά και χρηματιστηριακά μονοπώλια. Ο δεύτερος στόχος είναι ότι κάτι τέτοιο θα έπρεπε να γίνει με Ρωσικά κεφάλαια που θα επαναπατριστούν στη Ρωσία. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε με έξυπνο τρόπο στην περίπτωση της Κύπρου και το bail-in, με το οποίο χτυπήθηκαν οι Ρωσικές καταθέσεις στις Κυπριακές τράπεζες. (http://failedevolution.blogspot.gr/2013/03/blog-post_19.html) Ο τρίτος στόχος είναι να επιβάλει περισσότερο κρατικό έλεγχο στην πραγματική οικονομία ώστε να αποτραπεί ο καταστροφικός μετασχηματισμός της σε μια χρηματιστηριακή οικονομία, σύμφωνα με το νεοφιλελεύεθρο μοντέλο.

Τα αποθεματικά μας πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την εθνική οικονομία και την ανάπτυξη και όχι για εξαγωγή κεφαλαίων. Για να μπορέσουμε να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να ενισχύσουμε σημαντικά τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος - η κεντρική τράπεζα έχει δουλέψει με συνέπεια προς αυτή την κατεύθυνση - και επίσης να ελαττώσουμε την εξάρτηση της εθνικής χρηματιστηριακής οικονομίας από εξωτερικούς κινδύνους.

Ο Πούτιν θα αναζητήσει περισσότερη αυτονομία για τη Ρωσική οικονομία και περισσότερο κρατικό έλεγχο για το τραπεζικό σύστημα έτσι ώστε να το προστατέψει από ξένα κερδοσκοπικά παιχνίδια. Φαίνεται ότι οι χώρες της ομάδας BRICS αποκτούν όλο και μεγαλύτερη ανεξαρτησία από το Δυτικό νεοφιλελεύθερο μπλοκ. Αυτό θα φέρει μεγαλύτερο πανικό στους Δυτικούς ολιγάρχες καθώς μια ταχέως αναπτυσσόμενη Ρωσική οικονομία θα αποτελέσει ένα νέο μοντέλο για άλλες χώρες ακόμα και της Δυτικής σφαίρας επιρροής. Άρα, τα σχέδιά τους για ολοκληρωτική επικράτηση μέσω του καταστροφικού νεοφιλελευθερισμού, θα μπορούσαν να διαλυθούν οριστικά.

Ολόκληρη η ομιλία στα Αγγλικά:

Comments

Popular posts from this blog

How CIA altered the ending of Orwell's 'Animal Farm' to project Communism as the sole tyrannic system

globinfo freexchange

This interesting short documentary by AJ+, explores the cultural war between the United States and the Soviet Union during the Cold War. In an effort to project Communism as the evil against capitalist West and the "free world", CIA had to covertly interfere through various ways in art, music, literature, philosophy.

In one of these cases, the documentary reveals how CIA altered the ending of Orwell's 'Animal Farm' to project Communism as the sole tyrannic system. It is also interesting the fact that the case involved an animated film, indicating that CIA's cultural propaganda was targeting minor Americans in order to "train" them ideologically.

According to the story, George Orwell, who wrote such middle-school classics as 1984 and Animal Farm, described himself as a Democratic Socialist. And he was actually pretty anti-Stalinist and anti-Soviet-style socialism, something which was unusual among Leftist circles at the time.

We already live in a permanent recession in which the Wall Street mafia secretly and continuously is being bailed out with billions by the Fed!

globinfo freexchange
Jimmy Dore and Dylan Ratigan explain in this video the secret mechanism through which the Fed is permanently bailing out the Wall Street mafia with billions. 
Dore refers to a September article by CNN Business with information that, under normal circumstances, should have made big headlines, generating massive anger.
We were trained not to be surprised by the liquidity injections that the central banks like the Fed and ECB provide to the biggest financial institutions. When at the same time, the real economy, and especially the small-medium business sector is literally struggling to survive in the capitalist West.
Yet, in this case, some additional information reveals something impressive. As Dore highlights from the article: 
                  Until this week, the Fed hadn't launched an operation like this since 2008. [...] Still, the fact the Fed needed to pump $128 billion into the system on successive days shows that a crack has emerged in a seldom-discusse…

The global youth radicalization and the fight for Socialism

by Eric London
Across the world, in countries as culturally distinct as Ecuador, Lebanon, France, Germany, the US, Iraq, Chile and Haiti, a new generation of working class youth is making its powerful entrance onto the battlefield of the global class struggle.

Citing the international scope of recent mass demonstrations, the Guardian's Simon Tisdall recently wrote: “Each country’s protests differ in detail, but recent upheavals do appear to share one key factor: youth ... This global phenomenon of unfulfilled youthful aspirations is producing political time bombs. Each month in India, one million people turn 18 and can register to vote. In the Middle East and North Africa, an estimated 27 million youngsters will enter the workforce in the next five years.

The political awakening of the most educated, urbanized and technologically interconnected generation in history is of critical strategic significance for the entire working class. 
Born beginning in the 1990s, today's youth…

Το Μητσοτακικό καθεστώς βάζει σε εφαρμογή το σχέδιο για τη δημιουργία κράτους σκληρής καταστολής

globinfo freexchange

Μετά το πρώτο βήμα που έκανε το Μητσοτακικό καθεστώς για τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών εντός της Ελληνικής επικράτειας, δηλαδή για τα φέουδα του 21ου αιώνα, όπως είχαμε προβλέψει, φαίνεται ότι, δυστυχώς, αρχίζει να επαληθεύεται και το σχέδιο για την ανασύσταση του δεξιού παρακράτους.  
Ήδη από το Μάιο του 18, είχαμε επισημάνει ότι σε ομιλία του στη βουλή, ο Μητσοτάκης ξεκίνησε το παραλήρημα του περί βίας αναφερόμενος συγκεκριμένα στα 'Εξάρχεια', τους 'Ρουβίκωνες' και τους 'αγανακτισμένους'. Και στο σημείο αυτό, πάλι κάτι ξέχασε: τους φασίστες.
Έτσι, έστειλε σήμα στους μηχανισμούς του αστικού καθεστώτος ότι θα συνεχίζει να το προστατεύει εγκαθιστώντας ένα κράτος σκληρής καταστολής, χωρίς να πειράξει το ακροδεξιό βαθύ κράτος που επιστρατεύει η εγχώρια ολιγαρχία όταν αισθάνεται κίνδυνο. Ένας κίνδυνος που μπορεί να έρθει σε περίπτωση νέων αναταραχών από τις βάναυσες πολιτικές λιτότητας που ο Μητσοτάκης θα συνεχίσει να εφαρμόζει π…

It's now or never: the first step for a Sanders/Corbyn synchronization in power must be done on 12 December in UK

This is a once-in-a-lifetime opportunity for the global working class
by system failure
Two years ago, we wondered whether a US government under Bernie Sanders, together with a UK government under Jeremy Corbyn, could mark a decisive victory against neoliberalism. Whether it could mark the beginning of the end of the Reagan/Thatcher awful legacy.

It seems that the time has come for the first step towards this prospect.

The oncoming UK general election on Thursday 12 December 2019, will be the most critical for decades, especially for the global working class. The outcome will determine to a significant degree, whether the capitalist West will change course away from the destructive neoliberalism, towards a form of Democratic Socialism. A new model that will resurrect the social state, while at the same time, will seriously deal with the great environmental challenges, defying big interests and rejecting the for-profit-wars model.As we already pointed out, the whole Brexit issue is pri…

Trump threatens to transfer the endo-capitalist war into a civil war level

globinfo freexchange
Donald Trump finally counter-attacked against corporate Democrats and their persistent desire to impeach him, through the ultimate threat: a civil war. In a recent tweet he wrote:
"... If the Democrats are successful in removing the President from office (which they will never be), it will cause a Civil War like fracture in this Nation from which our Country will never heal.
....If the Democrats are successful in removing the President from office (which they will never be), it will cause a Civil War like fracture in this Nation from which our Country will never heal.” Pastor Robert Jeffress, @FoxNews — Donald J. Trump (@realDonaldTrump) September 30, 2019
Speaking to the Real News Network, Jeet Heer of The Nation pointed out:
The civil-war tweet is almost like a threat. It’s like, 'Well, this is a nice little Republic you got here, and it’d be a shame if anything happened to it.' But the thing is that this civil-war talk did not originate from T…

Slavoj Zizek: we may be entering an era of widespread civil unrest

RT
Anti-establishment protests are popping up all over the world, in countries with different political systems, and various levels of wealth. We may be entering an era of widespread civil unrest.

Under digital surveillance: how American schools spy on millions of kids

Fueled by fears of school shootings, the market has grown rapidly for technologies that monitor students through official school emails and chats
by Lois Beckett

Part 5 - Shifts in culture

School officials say that their primary motivation for using surveillance technology is the chance to save a student’s life. But schools are monitoring students’ digital documents in real time for a wide range of content they see as problematic, from swear words to nude images and pornography to cyberbullying to evidence of drug and alcohol use.

In Weld county, Colorado, a student emailed a teacher that she heard two boys were going to smoke weed in a bathroom, Hernandez, the student services and safety director, said. Gaggle immediately alerted school officials: “Within four minutes of her sending this email, the troops had deployed,” she said.
Gaggle also automatically sends students a scolding email any time they use a profanity.

A few school districts have chosen not to send students Gaggle’s war…

Julian Assange's extradition process is 'a charade'

The Real News Network
Filmmaker John Pilger attended Julian Assange's last court hearing and observed not only that Assange is visibly suffering from prison mistreatment, but his defense is not being given a fair chance to make its case against his extradition to the US.


Bernie and AOC demonstrate how Baby Boomers could help Millennials escape the neoliberal Matrix

globinfo freexchange
In a recent ad, Alexandria Ocasio-Cortez explains why she endorsed Bernie Sanders for President. Yet, it would be interesting to examine a specific point she makes at the beginning of this short video. AOC says:
                    The first time I ever heard about Bernie Sanders was when I was a waitress in a greasy spoon diner type of restaurant in downtown Manhattan. And I had been working 12 hour days. I didn't have health insurance. I was being paid less than a living wage. And I didn't think that I deserved any of those things, I thought that that's just how life was.

Her last (highlighted) phrase tells you a lot of how deeply the neoliberal perception has penetrated inside societies and especially inside the minds of new generations. Entire generationshave been trained to believe that that's how things are, in order to accept the neoliberal order and retire from any attempt to overthrow it.
As we wrote in a previous article, during the last f…