Skip to main content

Νέες, έξυπνες κινήσεις Πούτιν στο γεωπολιτικό πεδίο

Τι σημαίνουν και γιατί η Ελλάδα μπορεί να βγει κερδισμένη

globinfo freexchange

Η νέα συμφωνία μεταξύ Ρωσίας-Τουρκίας για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου 63 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως, μετά την επίσκεψη Πούτιν σε Άγκυρα χθες, αποτελεί, όπως φαίνεται, άλλη μια νίκη του Ρώσου προέδρου στο γεωπολιτικό πεδίο.

Από το δίκτυο Russia Today:

Ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Aleksey Miller, δήλωσε ότι ο ενεργειακός γίγαντας θα κατασκευάσει έναν μεγάλο αγωγό φυσικού αερίου, ο οποίος θα ξεκινήσει από την Ρωσία και θα διασχίσει την Τουρκία, καταλήγοντας στα Ελληνικά σύνορα - δίνοντας έτσι στη Ρωσία πρόσβαση στην αγορά της νότιας Ευρώπης. Ο αγωγός θα παρέχει 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. 14 δισ. κυβικά θα παρέχονται στην Τουρκία, η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πελάτης μετά τη Γερμανία. Ο Ρώσος υπουργός ενέργειας, Aleksandr Novak, δήλωσε ότι το νέο πρότζεκτ θα περιλαμβάνει έναν ειδικά κατασκευασμένο άξονα στα Ελληνο-Τουρκικά σύνορα για τους πελάτες της νότιας Ευρώπης.”

Παρόλο που ο αγωγός θα ανήκει εξολοκλήρου στην Ρωσική εταιρία, ο Miller δήλωσε ότι η Gazprom θα 'εξετάσει προσφορές των Τούρκων εταίρων εάν εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την αγορά τμήματος του πρότζεκτ' [...] Η Μόσχα θα ελαττώσει επίσης την τιμή του φυσικού αερίου κατά 6% για τους Τούρκους πελάτες από την πρώτη Ιανουαρίου του 2015, όπως δήλωσε ο Πούτιν. Αργότερα, ο Novak δήλωσε ότι η έκπτωση μπορεί να φτάσει στο 15%, μετά από διαπραγματεύσεις.

Ο Novak επιβεβαίωσε αργότερα ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε προσωπικά εντολή για το 'πάγωμα' του αγωγού South Stream και την χρήση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων στον νέο Τουρκικό αγωγό. Ο South Stream που καθυστέρησε υπερβολικά, θα συνέδεε τους υπόγειους αγωγούς της Μαύρης Θάλασσας με το δίκτυο της ανατολικής Ευρώπης, με την Βουλγαρία ως σημείο εισόδου.”


Το πρώτο σήμα της Ρωσίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ότι έχει πολλές εναλλακτικές οδούς παράκαμψης των κυρώσεων και των εμποδίων που μπαίνουν ενάντια σε άλλα πρότζεκτ όπως αυτό του αγωγού South Stream. Ο Πούτιν εξέφρασε την έντονη δυσφορία του για τα εμπόδια που έβαλε η ΕΕ σχετικά με την κατασκευή του συγκεκριμένου αγωγού (http://rt.com/business/210483-putin-russia-gas-turkey/) και η συμφωνία με την Τουρκία έδειξε ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε εναλλακτικές λύσεις.

Μέχρι στιγμής, η ΕΕ πίεζε Ελλάδα και Βουλγαρία να παίξουν το παιχνίδι των συμφερόντων των μεγάλων Δυτικών εταιριών: "Δεν είναι καθόλου τυχαίο επίσης το ναυάγιο της πώλησης της ΔΕΠΑ, καθώς αν αυτή περνούσε στα χέρια της Gasprom, η Ρωσική εταιρία θα γινόταν αυτόματα βασικός μέτοχος και στον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB, μερίδιο του οποίου κατέχει η Ελληνική εταιρία, και αυτό σημαίνει ότι η τροφοδοσία της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας με Αζερικό αέριο μέσω του IGB, θα ήταν αδύνατη. Είναι χαρακτηριστική επίσης η θεαματική στροφή 180 μοιρών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία, ενώ στην αρχή φάνηκε να υποστηρίζει σθεναρά τον αγωγό Nabucco, στη συνέχεια απέσυρε την στήριξή της, καθώς φάνηκε ότι ο Nabucco έχασε μέρος της ανταγωνιστικότητας του απέναντι στον Ρωσικών συμφερόντων αγωγό South Stream." (http://failedevolution.blogspot.gr/2013/07/success-story.html)

Οι λεπτομέρειες, ωστόσο, της νέας συμφωνίας δείχνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει ως ένα βαθμό ωφελημένη, χωρίς καν να "κουνήσει το δαχτυλάκι της" και με μηδενικό κόστος! Η λεπτομέρεια που αποκάλυψε ο Ρώσος υπουργός ενέργειας, Aleksandr Novak, σχετικά με την κατασκευή του ειδικού άξονα στα Ελληνο-Τουρκικά σύνορα, θα αποτελέσει, ενδεχομένως, μια ευκαιρία για την Ελλάδα, να ανακτήσει ένα μέρος των γεωπολιτικών πλεονεκτημάτων που χάθηκαν από το ναυάγιο του πετρελαϊκού αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη: “Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι, αφενός οι Δυτικοί θέλουν με κάθε τρόπο να ελαχιστοποιήσουν τη Ρωσική επιρροή στα ανατολικά Βαλκάνια και στην Ελλάδα, αφετέρου, ότι η Ελλάδα έχει παραχωρήσει πλήρως την κυριαρχία της στα Δυτικά συμφέροντα, καθώς είναι δέσμια του χρέους, χωρίς να έχει την παραμικρή δυνατότητα μελλοντικών ελιγμών. Αυτό φαντάζει άκρως εφιαλτικό, καθώς η χώρα θα είναι αναγκασμένη να αντιμετωπίσει πιθανές μελλοντικές κρίσεις, χωρίς καμία διαπραγματευτική δυνατότητα, σε περίπτωση που θα της επιβληθούν – για παράδειγμα – λύσεις του τύπου δημιουργίας “γκρίζων ζωνών” κ.λ.π. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε, το άλλο μεγάλο ναυάγιο του πετρελαϊκού αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, που θα είχε ενισχύσει σημαντικά την αμυντική θωράκιση της Θράκης.” (http://failedevolution.blogspot.gr/2013/07/success-story.html)

Ενδεχομένως η Ρωσία να θέλει να βάλει την Ελλάδα πάλι στο παιχνίδι, καθώς βλέπει ότι υπάρχουν σαρωτικές αλλαγές στο πολιτικό τοπίο, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, πράγμα που δείχνει ότι το γεωπολιτικό στάτους θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά στο άμεσο μέλλον. (http://failedevolution.blogspot.gr/2014/11/blog-post_39.html)

Ταυτόχρονα, η Ρωσία βλέπει μια μεγάλη ευκαιρία για αναβάθμιση του ρόλου της, ειδικότερα στην ανατολική Μεσόγειο και άρα αναζητά την σύναψη συμφωνιών που λειτουργούν σταθεροποιητικά στην περιοχή και μειώνουν την πιθανότητα συγκρούσεων. Σε διάφορες εντάσεις, όπως η πρόσφατη ένταση μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας με αφορμή τις έρευνες των Τούρκων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να μπει δυναμικά στο παιχνίδι, παίζοντας "διαιτητικό" ρόλο με βλέψεις συνεκμετάλλευσης, αλλά και σταδιακού παραγκωνισμού της Δυτικής επιρροής.

Τέλος, το μεγαλύτερο και ίσως σημαντικότερο κέρδος για τον Πούτιν, είναι ότι θωρακίζει καλύτερα την Ρωσία από μια πιθανή, απρόβλεπτη και επικίνδυνη επέκταση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού κράτους προς βορρά και ειδικότερα προς Τσετσενία, πράγμα που θα έφερνε μια νέα, μεγάλη αναταραχή στην πόρτα της Ρωσίας. Μέσα από τέτοιες συμφωνίες, η Τουρκία θα αναγκαστεί να υπερασπιστεί το έδαφός της, για να προστατέψει τεράστιες επενδύσεις δισεκατομμυρίων που είναι κομβικές για την ανάπτυξη της Τουρκικής οικονομίας, ενώ θα το ξανασκεφτεί να υποστηρίξει με διάφορους τρόπους τους τζιχαντιστές ή ακόμα και να τους ανεχθεί, καθώς, όπως έχει αποδειχθεί, βασικοί τους στόχοι αποτελούν κάθε είδους νευραλγικοί ενεργειακοί αγωγοί.

Διαβάστε επίσης:

Comments

  1. Anonymous2/12/14 21:34

    Θεωρώ πως σίγουρα το να γίνει στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, είναι μια κίνηση που δείχνει ότι ίσως ο Πούτιν προβλέπει ότι η Ελλάδα στο μέλλον θα στραφεί προς τη Ρωσία, αποτινάζοντας τον Δυτικό ζυγό. Αν όχι πάλι του μένει μια λύση. Προσάρτηση της Θράκης στην Τουρκία για επέκταση του αγωγού προς Δύση. Αφού ήμασταν ανίκανοι εως τώρα να στραφούμε προς αυτόν, ας ελπίσουμε να το κάνουμε στο μέλλον

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

WikiLeaks paper confirms biggest fear of the US empire and the Wall Street mafia

The WIKILEAKS Public Library of US Diplomacy (PlusD) holds the world's largest searchable collection of United States confidential, or formerly confidential, diplomatic communications. As of April 8, 2013 it holds 2 million records comprising approximately 1 billion words. The collection covers US involvements in, and diplomatic or intelligence reporting on, every country on earth. It is the single most significant body of geopolitical material ever published. The PlusD collection, built and curated by WikiLeaks, is updated from a variety of sources, including leaks, documents released under the Freedom of Information Act (FOIA) and documents released by the US State Department systematic declassification review. 
globinfo freexchange
A cable from July, 2007, depicts the anxiety of US officials about the potential capability of North Korea to produce hardly detectable US counterfeit currency.

There are numerous references about the effort of the US government to stop the production…

While Trump cuts food stamps, USAID bankrolls Venezuela regime change with half a billion in tax dollars

The Trump administration has spent $654 million in “aid” to try to overthrow Venezuela’s government, including $435 million through USAID and $128 million directly to Juan Guaidó and his corrupt coup gang — all while imposing crippling austerity at home.
by Ben Norton
Part 5 - Falsely accusing Venezuela of the hemisphere’s worst migrant crisis

In addition to directly participating in regime-change efforts and bankrolling right-wing opposition groups, USAID has helped to popularize demonstrably false talking points demonizing Venezuela, which have been breathlessly echoed by corporate media stenographers.

In its press statements announcing tens of millions of tax dollars in support for Venezuela’s right-wing coup regime, USAID has accused Venezuela of creating “the largest external displacement in the history of the Western Hemisphere.

Mainstream media outlets have frequently repeated this claim, citing the US regime-change organization without investigating its veracity.
It is impossib…

Εξωτερική πολιτική για κλάματα: το Μητσοτακικό καθεστώς βάζει τη χώρα σε νέες περιπέτειες

globinfo freexchange

Πιστεύαμε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα 'το είχε τερματίσει' όταν αποφάσισε (προφανώς μετά από έντονες Αμερικανικές πιέσεις) να προβεί στην ανήκουστη και απαράδεκτη ενέργεια να απελάσει τους τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες. Το Μητσοτακικό καθεστώς όμως φαίνεται ότι έχει κάνει νέο ρεκόρ πλήρους υποταγής στους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές, δίνοντας το τελειωτικό χτύπημα στην ευελιξία της εξωτερικής πολιτικής που θα έπρεπε να έχει, έτσι και αλλιώς, κάθε σοβαρή και ανεξάρτητη χώρα. 
Όμως η δήλωση Μητσοτάκη απλώς επιβεβαίωσε ότι η νεοφιλελεύθερη Μητσοτακική δεξιά, η χειρότερη που γνώρισε η χώρα μεταπολιτευτικά, είναι απόλυτα υπόδουλη στα Αμερικανικά συμφέροντα. Και τελικά, πως η ίδια η χώρα, είναι ένα Δυτικό προτεκτοράτο και μια κανονική αποικία (και όχι απλά αποικία χρέους).
Ο χειρότερος Μητσοτάκης όλων των εποχών αποφάσισε να επισκεφτεί τον Ντόναλντ Τραμπ για να κάνει το πιστό του 'ρομποτάκι', δηλώνοντας ουσιαστικά ότι επικροτεί την εγκληματική ενέργεια - πέρα από κ…

Το Μητσοτακικό καθεστώς βυθίζει τη χώρα στο χάος

globinfo freexchange
Αμέσως μόλις η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανέλαβε τα ηνία της χώρας, είχαμε προειδοποιήσει ότι, είτε με την ψήφο του, είτε με την αποχή του, ο "σοφός λαός" έδωσε το ελεύθερο στη χειρότερη δεξιά της μεταπολίτευσης να σαρώσει σαν 'οδοστρωτήρας' τα πάντα στο πέρασμά της. Μετά από τέσσερα χρόνια νεοφιλελεύθερης λαίλαπας, το τοπίο καταστροφής θα έχει κάνει τη χώρα κυριολεκτικά αγνώριστη.
Δεν μπορούσαμε όμως να φανταστούμε ότι η Μητσοτακική δεξιά θα παρήγαγε τέτοιο χάος σε τόσο μικρό διάστημα. Κι όμως, θα έπρεπε να το είχαμε προβλέψει.  
Διότι ένα τέτοιο καθεστώς, που ουσιαστικά επιβλήθηκε με τη βοήθεια της μιντιακής χούντας μέσα από μια εικονική πραγματικότητα αδιάκοπης επικοινωνιακής προπαγάνδας, ήταν θέμα χρόνου να τα βρει σκούρα όταν θα προσγειώνονταν απότομα στον πραγματικό κόσμο. 
Και το προσφυγικό ζήτημα ήταν αυτό που κυρίως επίσπευσε την αποκάλυψη της απόλυτης ένδειας του καθεστώτος και την πλήρη ανικανότητά του να χειριστεί σχεδόν οποιοδήποτε πρόβ…

It's official: the oligarchs and the corporate media declare war on Sanders' progressive movement

globinfo freexchange
We can safely now say that Bloomberg's propaganda ad against Bernie Sanders' supporters marks the establishment's official declaration of war on the progressive movement. Previously, corporate media revived the "BernieBro" myth in order to open the road for the war.
As we already mentioned, the anti-movement hysteria reached unprecedented levels when MSNBC anchor Chuck Todd compared Sanders' supporters to Nazi brownshirts! Todd's preposterous comparison wasn't accidental. He was specifically targeting moderate voters of the Democratic party. The aim was to scare them and prevent further popular-vote leakage from the establishment nominees towards Bernie during the next primary battles.
Michael Bloomberg grabbed the chance and tried to amplify further the BernieBro-scare through a blatantly propagandistic sample of negative advertisement. He doesn't have any movement behind him, but he has a lot of money to spend for smear camp…

We can't just wait for robots and 3D printers to overthrow capitalism

by system failure

During a speech four years ago, Yanis Varoufakis ended with some interesting views about the future of the capitalist system. As he pointed out:
The world we live in, is increasingly rudderless, in a constant slow burning recession, while at the very same time, the increasing concentration in the IT sector is creating the new technologies that will do that which the Left has failed to do: overthrow Capitalism. It is really very simple. The moment machines pass the Turing test properly, and you pick up the phone and you do not know whether the person you are talking to is a human being or a machine˙ the moment we are going to have 3D printers operating as public utilities - you can send any blueprint to it and it can print from one pin to a motorcycle, or to a car - the moment that this happens, we have not just a process of Schumpeterian creative destruction, but we have a process where economies of scale and the whole logic of corporate Capitalism colla…

As Houthis close in on Al-Qaeda in Yemen, US drone strikes target its leaders

An escalating campaign of U.S. drone strikes in Yemen has sparked anger from residents and tribal leaders. The drone strikes, according to the victims’ relatives, not only killed suspected members of al-Qaeda in the Arabian Peninsula (AQAP) but also killed and injured a number of civilians. The recent escalation comes after the commander of the U.S Central Forces, Joseph Votel, handed ousted former Yemeni President Abdrabbuh Mansur Hadi a list of al-Qaeda military commanders and their supporters being targeted by the United States, according to local news outlets close to Hadi.
Last week, a suspected C.I.A. drone targeted a home alleged to contain al-Qaeda leader Qassim al-Rimi in Marib Province, allegedly killing not only al-Rimi but some innocent civilians as well. By Washington’s standards, residents told MintPress, just because they were near the house, those civilians deserved to die alongside al-Qaeda. 
The drone strike took place in the al-Hazmah region in the eastern province…

Julian Assange - Public Rally Event with Wikileaks, Nils Melzer, Tariq Ali and more

acTVism Munich
The complete public rally event for Julian Assange that took place on the 4th of February 2020 at the Royal National Hotel in London. This event was organised by the "Don't Extradite Assange Campaign". 

Capitalist factions continue tough bargain in the beginning of the post-Brexit era

globinfo freexchange
Johnson's victory in the recent UK national election marked the definite "divorce" between the UK and the EU. Yet, the real "show" starts now as we begin to realize the toughness of the Brexit negotiations and the war between the capitalist factions, which is expected to become wilder. 
As we already mentioned, the pro-Brexit faction sees a potential Labour government under Jeremy Corbyn, also as a major threat. This is one of the few common views it has with the globalist faction. Now that the Corbyn "threat" has been removed, capitalist factions are free to focus on the war between them.
Johnson's big victory gives an additional advantage to the Brexiteers who are now seeking to impose their terms in this very tough bargain. 
In this merciless war, first signs show that Boris Johnson seeks a decisive strike at the heart of the globalist faction. That is, the financial sector and the City financial capital. Another decisive v…

The DNC establishment looks desperate and ready to accept defeat in the civil war with Bernie and his progressive army

globinfo freexchange
It is no secret anymore. Various anchors, pundits and opinion writers in the corporate media admit that Bernie Sanders has gained a great momentum. Super PAC donors and their DNC proxies are out there in plain sight and full force to stop Bernie, right before the first critical battle in Iowa. Yet, all signs show that dirty tricks won't work this time.
The establishment apparatus exhibits an elevated panic as realizes that whatever it tries against Bernie not only doesn't work, but instead, sometimes backfires badly.
The most recent and perhaps loudest example, is an attack that has been orchestrated by CNN in co-ordination with the pseudo-progressive candidate, Elizabeth Warren, using the identity-politics weapon. This whole 'political drama' was so poorly directed - by a medium that has already lost its reliability - that it backfired very badly. Independent progressive media immediately recognized the dirty trick, as well as, people in social me…