Skip to main content

Ο πόλεμος μέσα από μια παιδική χαρά στο Χαλέπι

Κάθε μέρα τα παιδιά στην επαρχία Σαλαχεντίν, στο Χαλέπι, συναντιούνται στην παιδική χαρά. Παίζουν «πόλεμο», την ίδια στιγμή που ο πραγματικός πόλεμος μαίνεται μόλις λίγα μέτρα πιο πέρα.

Ο 13χρονος Majid σέρνει έναν τεράστιο μπλε κουβά στο μαραμένο χορτάρι, τόσο γεμάτο που μετά βίας μπορεί να τον τραβήξει. «Τι κάνεις εκεί;», τον ρωτάει ο δημοσιογράφος. Ο μικρός σαστισμένος απαντά αμήχανα στο ερώτημα που μόνο ένας ξένος θα μπορούσε να κάνει. «Ποτίζω την μαμά μου», λέει ενώ ρίχνει το νερό σε έναν σωρό από χώμα, που οι λιγοστές πέτρες που τον περιστοιχίζουν σηματοδοτούν ότι πρόκειται για τάφο. «Πρέπει να ποτίζω. Κάποια στιγμή κάτι θα φυτρώσει εδώ σίγουρα», λέει ο μικρός με σταθερή φωνή, καθώς πηγαίνει να γεμίσει ξανά τον κουβά του.

Η μητέρα του Majid πέθανε το καλοκαίρι, αλλά η οικογένεια του δεν είχε χρήματα να της χτίσει έναν κανονικό τάφο, ή έστω να περιφράξει το σημείο στο οποίο την έθαψαν. «Πέθανε από την καρδιά της», λέει αόριστα ο Majid για την μητέρα του που ήταν περίπου 35 χρονών. Κανένας στο Χαλέπι δε ρωτάει στα αλήθεια πια γιατί πέθανε κάποιος. Ο μικρός σέρνει για τρίτη φορά τον κουβά του προς τον τάφο, σαν να προσπαθεί να εξιλεωθεί για κάτι για το οποίο δε φέρει ευθύνη, σαν να προσπαθεί να σημειώσει μια μικρή νίκη ενάντια στο θάνατο.

Ύστερα, επιστρέφει στα άλλα παιδιά που παίζουν παραδίπλα στην άμμο. Η παιδική χαρά έχει κάτι κούνιες, μία τσουλήθρα κι ένα μικρό σκάμμα. Είναι η τελευταία παιδική χαρά στο Σαλαχεντίν, στην καρδιά του Χαλεπίου. Κάθε μέρα περίπου 15 παιδιά από τη γειτονιά μαζεύονται εκεί. Τα πιο μικρά γεμίζουν πλαστικά μπουκάλια με άμμο. «Μαγειρεύουμε», φωνάζει η 5χρονη Juju. Τα μεγαλύτερα παίζουν «πόλεμο», κάνουν τραμπάλα, ή διαγωνίζονται για το ποιό θα κατέβει πιο γρήγορα την τσουλήθρα.

Σε κοντινή απόσταση, ακούγονται πυροβολισμοί. Κατά διαστήματα, εκρήξεις τραντάζουν τα γύρω κτίρια. Αλλά ο Majid, η Juju και τα άλλα παιδιά δε δίνουν σημασία. Όχι γιατί δεν έχουν αίσθηση του κινδύνου, αλλά αντιθέτως γιατί γνωρίζουν πολύ καλά την επικινδυνότητα της κατάστασης. «Όλμος», λέει ο 11χρονος Emad μετά από μία εκκωφαντική έκρηξη. Οι ριπές από τα τανκς ηχούν διαφορετικά συμπληρώνει.

Παράξενοι κανόνες επιβίωσης

Τα παιδιά στο Χαλέπι και ειδικά αυτά που παίζουν στην τελευταία παιδική χαρά του Σαλαχεντίν, έχουν εκπαιδευμένα αυτιά στους ήχουν που συνοδεύουν το θάνατο. Η παική χαρά βρίσκεται στο μέτωπο. Ο επόμενος δρόμος είναι το προπύργιο των καθεστωτικών κι ένα οδόφραγμα έχει χτιστεί στη διασταύρωση δίπλα από την παιδική χαρά. Ο τοίχος τη ςπαιδικής χαράς που βλέπει σε αυτό το κομμάτι της πόλης είναι σαν ένα σύνορο μεταξύ ζωής και θανάτου. Η μυρωδιά των πτωμάτων σε αποσύνθεση πολλές φορές πλανάται στην ατμόσφαιρα.

Στη Συρία οι κανόνες επιβίωσης είναι παράξενοι. Ένας από αυτούς είναι το ότι όσο πιο κοντά είσαι στο μέτωπο τόσο πιο λίγο κινδυνεύεις από τις αυτοσχέδιες βόμβες-βαρέλια, οι οποίς είναι γεμάτες εκρηκτικά και σε περιπτώσεις φτάνουν μέχρι και τον 1 τόννο βάρος. Αυτές οι βόμβες ρίχνονται συνήθως από ελικόπτερα που πετάνε σε ύψος χιλιάδων μέτρων και σκάνε στον αέρα. Τα ελικόπτερα όμως αποφεύγουν να κάνουν τέτοιες ρίψεις σε μέρη όπου κυβερνητικές δυνάμεις και αντάρτες είναι σε απόσταση αναπνοής. Στα σημεία που μόλις ένα οικοδομικό τετράγωνο χωρίζει τις δύο πλευρές αποφεύγεις επίσης και τις οβίδες.

Στο Χαλέπι που κάποτε είχε 2 εκατ. κατοίκους, «βρέχει» θάνατο πιο πολύ από ποτέ. Ο αριθμός των βομβών- βαρελιών έχει διπλασιαστεί από τον Οκτώβριο, την ίδια στιγμή που ο συριακός στρατός είναι στα πρόθυρα για να περικυκλώσει τους αντάρτες στο Χαλέπι.

Στην παιδική χαρά παρολ’αυτά, η κατάσταση φαντάζει παράδοξα φυσιολογική. Μέσα σε αυτό το σκηνικό πολέμου, τα παιδιά κάνουν κούνιες και τσουλήθρα και μία λέξη που χρησιμοποιούν πολύ είναι η «adi», που σημαίνει φυσιολογικό. Το γεγονός ότι παίζουν στην πρώτη γραμμή του μετώπου... φυσιολογικό. Το γεγονός ότι οι νεκροί είναι θαμμένοι δίπλα τους... φυσιολογικό. Το γεγονός ότι οι δικοί τους έχουν εξαφανιστεί ή σκοτωθεί... φυσιολογικό. Ότι τα ίδια έχουν δει τον θάνατο με τα μάτια τους...φυσιολογικό, επίσης.

Ο Emad, ο Majid και ο επίσης 13χρονος φίλος τους Ahmed δεν παίζουν στο σκάμμα πια. «Αυτά είναι για τα μωρά», λένε. «Εμείς παίζουμε στρατό κι αντάρτες», λέει ο Ahmed, που έχει όλη την εφηβεία μπροστά του. Ποτέ δεν βγαίνουν έξω από τα όρια της παιδικής χαράς. «Η μαμά λέει ότι δεν επιτρέπεται», θα πει.

Μια παιδική χαρά που συρρικνώνεται

Οι γονείς του τώρα έχουν «θέα» στην παιδική χαρά, από τότε που το κτίριο στο οποίο μένουν βομβαρδίστηκε. Ο τοίχος που ήταν το παράθυρο τους έπεσε. Όπως λέει ο Ahmed, εκείνος και οι φίλοι του παίζουν δίκαια. Κάποιες φορές κερδίζει η μία πλευρά, και κάποιες η άλλη, ανάλογα με το ποιος θα στήσει την καλύτερη ενέδρα. Μόνο ένα από τα παιδιά έχει ένα πλαστικό όπλο. Τα άλλα φτιάχνουν αυτοσχέδια όπλα από ξύλα, πλαστικά σκουπίδια ή σπάγκο.

Χιλιάδες άνθρωποι στο Χαλέπι, ανάμεσα στους οποίους και πολλά παιδιά, έχουν πυροβοληθεί, ανατιναχθεί ή συντριβεί κάτω από τα σπίτια τους που κατέρρευσαν από τους βομβαρδισμούς. Αλλά για εκείνα τα παιδιά που κατάφεραν κι επιβίωσαν, παιδιά που έχουν ζήσει τον πόλεμο στο σύνολο σχεδόν της ζωής τους, η κόλαση που τα περιβάλλει έχει γίνει η πεζή πραγματικότητα. Συνεχίζουν να παίζουν. Εδώ τουλάχιστον.

Κάθε εβδομάδα ο ελεύθερος χώρος της παιδικής χαράς συρρικνώνεται. Το κάποτε ειδυλλιακό πάρκο με τα πεύκα, είναι ένας από τους τελευταίους ανοιχτούς χώρους της περιοχής και οι νεκροί που αφήνουν πίσω τους οι μάχες, κάπου πρέπει να θαφτούν. Όταν τα παιδιά δεν παίζουν, ποτίζουν τους τάφους, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν ούτε καν μια πινακίδα με το όνομα του νεκρού. Οι μάρτυρες, οι αντάρτες και οι κάτοικοι της περιοχής θάβονται κοντά στην είσοδο της παιδικής χαράς. Πίσω και δεξιά, κοντά στο σημείο που είναι ο τοίχος που χωρίζει την παιδική χαρά από τις γραμμές επίθεσης των καθεστωτικών θάβονται οι απώλειες εκείνων.

Κάτω από το σκάμμα με την άμμο είναι θαμμένοι τρεις τζιχαντιστές, που αυτο-ανατινάχθηκαν στις αρχές του Ιανουαρίου. «Μπορεί να ήταν και τέσσερις. «Ήταν τόσα πολλά τα διασκορπισμένα μέλη, που ήταν δύσκολο να πεις πόσοι ακριβώς ήταν», θα πει ο Emad. «Δεν τους συμπαθούσαμε τους τζιχαντιστές. Μας χτύπαγαν και μας ανάγκαζαν να πάμε στο τζαμί να προσευχηθούμε, ενώ εμείς θέλαμε να παίξουμε», θα πουν τα παιδιά.

Η άμμος που προσφέρεται για παιχνίδι, βρίσκεται εκεί γιατί αυτοί οι φανατικοί του Ισλαμικού Κράτους προτίμησαν να ανατιναχθούν από το να παραδοθούν στους Σύριους αντάρτες που θα τους οδηγούσαν εκτός πόλης στην αρχή του χρόνου. Μη ξέροντας λοιπόν ποιο μέλος ανήκει σε ποιόν δεν μπορούσαν να τους θάψουν σε κανονικούς τάφους, κι έτσι τα ματωμένα απομεινάρια τους θάφτηκαν κάτω από την άμμο με αποτέλεσμα να φτιαχτεί αυτό το μακάβριο σκάμμα για τα παιδιά της γειτονιάς.

Όλη η ιστορία

«Ποτίζουμε μόνο τους τάφους των μαρτύρων», λένε τα παιδιά. Είναι σημαντική λεπτομέρεια και ο Emad την επαναλαμβάνει πολλές φορές. Όπως ο Majid κουβαλάει τον ένα κουβά μετά τον άλλο στον τάφο της μητέρας του, έτσι και τα άλλα παιδιά φροντίζουν τους τάφους των δικών τους ανθρώπων. Είναι σαν μέσα από αυτή τη στάση τους να ανακτούν μια αίσθηση σταθερότητας μέσα στο χάος που τα περιβάλλει: «Μην ποτίζετε τους τάφους τους». Δεν είναι δικός τους ο πόλεμος. Είναι όμως οι γονείς τους, τα αδέλφια τους και τα ξαδέλφια τους αυτοί που πεθαίνουν εξαιτίας του. Αναπαύονται εδώ, λίγα μόλις μέτρα μακριά από αυτούς που τους δολοφόνησαν. Οι τάφοι των δολοφόνων δεν θα δεχτούν ούτε μια σταγόνα νερό από τα χέρια των παιδιών.

Ο μεγάλος αδελφός του Ahmed πήγε πριν δύο χρόνια να πάρει ψωμί και από τότε δεν έχει γυρίσει. Ο ξάδελφος του πήγε να κουρευτεί και εξαφανίστηκε, όπως και ο αδελφός του Emad. Ο πατέρας του Majid συνελήφθη και δεν γύρισε ποτέ. Θα μπορούσαν να τους ψάξουν. Υπάρχει μία υπηρεσία στο Χαλέπι, όπου συλλέγονται οι φωτογραφίες και τα υπάρχοντα των μη αναγνωρισμένων πτωμάτων. Ένας συνταξιούχος αστυνομικός έχει αναλάβει να κρατάει το αρχείο των νεκρών. Όμως μία τέτοια έρευνα θα κόστιζε χρήματα, χρόνο και ενέργεια, πηγές που είναι πολύτιμες στο Χαλέπι για την επιβίωση.

Πιστεύει άραγε ότι ο αδελφός του μπορεί κάποια μέρα να επιστέψει; Ο Emad νεύει αρνητικά. Έπειτα από μία σύντομη σιωπή, ξεροβήχει. «Ο αδελφός μου έφυγε και δεν γύρισε. Αυτή είναι όλη η ιστορία», λέει.

Στο Χαλέπι δεν είναι ταμπού να μιλάς για αυτά τα ζητήματα. Δεν έχει νόημα όμως να περιμένεις μια απάντηση.

«Θέλω τον μπαμπά μου πίσω»

Ο 5χρονος Hassan δεν θέλει να πει γιατί πήραν τον πατέρα του, ούτε αποδέχεται ότι έχει πλέον χαθεί. Ξεσπάει σε κλάματα όταν ένα άλλο αγόρι του λέει «μα είναι νεκρός εδώ και καιρό». Στο άκουσμα αυτών των λέξεων ο Hassan γίνεται έξαλλος, σφίγγει τη γροθιά του και αφήνει το χέρι του να πέσει κάτω παραδομένο. «Θέλω τον μπαμπά μου πίσω»

Την ίδια στιγμή που η παιδική χαρά μετατρέπεται μέρα με τη μέρα στο σύνολο της σχεδόν σε νεκροταφείο, ένα μποστάνι ξεπροβάλλει σε μία άκρη της. Ένας γείτονας φύτεψε τον κήπο την άνοιξη, εξαγριώνοντας την ηγεσία των ανταρτών που έχουν χωροθετήσει την παιδική χαρά ως νεκροταφείο.

«Ήθελαν να φύγω», λέει ο Bakri Mahsoum. «Πότιζα το πάρκο που υπήρχε εδώ επί χρόνια και φρόντιζα τον κήπο κάθε μέρα. Τα κολοκυθάκια, οι ντομάτες και οι μπάμιες είναι για όλους στη γειτονιά», λέει.

Πεθαμένοι και κήποι, τάφοι και κολοκυθάκια, κουβαδάκια στην άμμο πάνω από ανθρώπινα μέλη συνθέτουν το σκηνικό που χαρακτηρίζει το Χαλέπι εδώ και μήνες: απύθμενη παραφροσύνη κάτω από ένα λεπτό πέπλο ομαλότητας.

Ένας πυροβολισμός διακόπτει την κουβέντα. Μια γάτα πηδάει στη σκεπή ενός παραπήγματος που στέκει στην επικίνδυνη πλευρά της παιδικής χαράς, κι ένα αγόρι που είναι καινούριο στην περιοχή μιμείται τη γάτα. Ο κηπουρός του φωνάζει να κατέβει κάτω γιατί είναι επίφοβα εκεί που κάθεται.

Πριν καλά – καλά περάσει ένα λεπτό το περιστατικό περνά για πάντα στη λήθη. Ο Ahmed διηγείται ότι την προηγούμενη μέρα, ο φίλος του ο Samir τραυματίστηκε από σφαίρα στο χέρι, την ώρα που προσπαθούσε να βοηθήσει τον πατέρα του να μεταφέρει έναν τραυματισμένο γείτονα τους έξω από το πεδίο της μάχης.

Κάποτε πηγαίνανε σχολείο

Το σχολείο είναι μια μακρινή ανάμνηση που έχει ξεθωριάσει στο παρελθόν. Μέχρι πριν από 2.5 χρόνια τα παιδιά πήγαιναν κανονικά σχολείο παρά τις μάχες. Όταν οι ρουκέτες έκαναν την εμφάνιση τους, τα παιδιά έπρεπε να εξαφανιστούν. Άρχισαν να πηγαίνουν από το ένα κτίριο στο άλλο για να είναι ασφαλή και στο τέλος κατέληξαν να κάνουν μάθημα σε υπόγεια. Σιγά – σιγά όλο και λιγότερα παιδιά έρχονταν στο μάθημα. Οι οικογένειες τους είχαν φύγει, άλλες σκοτώθηκαν ή ήταν απλά πολύ φοβισμένες για να επιτρέψουν στα παιδιά τους να βγουν από το σπίτι.

«Μου λείπει το σχολείο», λέει ο Majid. Πιο πολύ όμως του λείπουν η Nur και η Riim δυο αδελφές, 16 και 17 χρονών αντίστοιχα που τους μάθαιναν Αγγλικά στην παιδική χαρά. Τώρα είναι θαμμένες εκεί, στον πιο ωραίο τάφο της παιδικής χαράς. Έχει μια μαρμάρινη πλάκα στην οποία είναι σκαλισμένα τα ονόματα τους αλλά και των συγγενών τους που σκοτώθηκαν από βόμβα την προηγούμενη άνοιξη. Η μητέρα τους μαζί με μια φίλη της έρχονται κάθε μέρα, κάθονται εκεί και συζητούν για το αν είναι χειρότερο να χάνεις τον σύζυγο ή τα παιδιά σου.

Όταν ο δημοσιογράφος ρωτά τα παιδιά που θα πηγαίνουν να παίξουν όταν η παιδική χαρά θα γεμίσει από τάφους, εκείνα φωνάζουν σχεδόν ομόφωνα ότι απλά θα πάνε κάπου αλλού. Όμως θα επιστρέφουμε εδώ, επιμένει ο Majid και τα υπόλοιπα παιδιά συμφωνούν μαζί του έχοντας ξεχάσει για λίγο κάτι πολύ σημαντικό. «Πρέπει να φέρνω νερό στη μαμά μου», θα πει ο Majid.

Πηγή:

Comments

 1. Anonymous4/12/14 17:24

  Το http://tvxs.gr του Στέλιου Κούλογλου με λογοτεχνική τέχνη μας παρουσιάζει την κατάσταση στην Συρία ως εμφύλιο πόλεμο...

  Τι μας λέει λοιπόν η φωνή της Αμερικής Εν Ελλάδι (Στέλιος Κούλογλου) ? :

  Ο κακός Συριακός στρατός (της κυβέρνησης Άσαντ) τον οποίο όχι τυχαία αποκαλεί με τον όρο καθεστωτικοί...

  1_"Στο Χαλέπι που κάποτε είχε 2 εκατ. κατοίκους, «βρέχει» θάνατο πιο πολύ από ποτέ. Ο αριθμός των βομβών- βαρελιών έχει διπλασιαστεί από τον Οκτώβριο"

  2_"Χιλιάδες άνθρωποι στο Χαλέπι, ανάμεσα στους οποίους και πολλά παιδιά, έχουν πυροβοληθεί, ανατιναχθεί ή συντριβεί κάτω από τα σπίτια τους που κατέρρευσαν από τους βομβαρδισμούς."

  και οι τζιχαντιστές ? :

  1_"οι τζιχαντιστές Μας χτύπαγαν και μας ανάγκαζαν να πάμε στο τζαμί να προσευχηθούμε, ενώ εμείς θέλαμε να παίξουμε"

  μόνο αυτό προσάπτει στους τζιχαντιστές...

  Σιγήν ιχθύος για

  1_το ότι οι τζιχαντιστές τους οποίους παρουσιάζει ως μη καθεστωτικούς (όχι τυχαία ο όρος) οι οποίοι χρηματοδοτούνται-οπλίζονται από την Αμερική-δύση-Τουρκια-Κατάρ-Σαουδική Αραβία- κ.λ.π.

  2_το ότι οι τζιχαντιστές δεν είναι Σύριοι πολίτες

  3_το ότι Ισραήλ να βομβαρδίζει στην Συρία (τους καθεστωτικούς όχι τους τζιχαντιστές..)

  4_το ότι οι τζιχαντιστές ενώ είναι ένα τσιγάρο δρόμος το Ισραήλ ούτε τρίχα δεν του πειράζει του Ισραήλ. Το Ισραήλ με όλα αυτά που κάνει στα αδέρφια τους τους Παλαιστίνιους...

  5_τα κομμένα κεφάλια που σκορπάνε οι τζιχαντιστές στην Συρία και στο youtube..

  και όλα αυτά για να μας πείσει συναισθηματικά χρησιμοποιώντας τα παιδία ότι έχουμε εμφύλιο στη Συρία..

  Τέλος, πότε αποφασίστηκε η "επανάσταση" στην Συρία και από ποιούς?

  https://www.youtube.com/watch?v=aL_KxtYZCRw

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ο Κούλης επιβεβαιώνει πλήρως ότι θα εφαρμόσει νέο, σκληρό μνημόνιο!

globinfo freexchange
Όπως είχαμε αναφέρει ήδη από το 2016 και αμέσως μετά την εκλογή Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, το αποτέλεσμα των εσωτερικών εκλογών στη γαλάζια παράταξη έλυνε τα χέρια του άξονα Βρυξελλών-Βερολίνου. Οι γραφειοφασίστες των Βρυξελλών και το διευθυντήριο του Βερολίνου απέκτησαν μια πρώτης τάξεως εφεδρεία σε περίπτωση που τα πράγματα "στράβωναν" με την κυβέρνηση Τσίπρα.  
Έτσι, ο νέος [τότε] αρχηγός της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποτελεί την καλύτερη λύση προκειμένου να εφαρμόσει πιστά τις πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές προκειμένου να ολοκληρωθεί το πείραμα με κάθε λεπτομέρεια.
Ήρθε η ώρα να μας επαληθεύσει πλήρως ο ίδιος ο Μητσοτάκης. Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του tvxs.gr:
Μνημόνια με τη μορφή κυβερνητικής πολιτικής είναι το οικονομικό σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως προκύπτει από τη συνέντευξή του στους Financial Times, με αφορμή τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 17-18 Ιουλίου. Ο πρωθυπουργός μάλιστα θεωρεί ότι η πανδημία μπορεί να αποτελέσει…

Evidence that Biden will start an AI-conducted war with Iran on behalf of the new Military-HighTech complex

globinfo freexchange

About two months ago, we mentioned Joe Biden's terrible response on whether he would lift sanctions on Iran due the COVID-19 pandemic crisis.
As we wrote back then, Biden didn't even bother to defend one of the very few positive achievements that the Obama administration - during which he served as vice-president - left behind: the Iran nuclear deal.

Instead, he dropped all the assets he had in his arsenal that would help him attack Trump from the Left. And he did it, just only to make sure that he would not disturb the deep state apparatus with his response because the question was meant to test Biden's loyalty on the deep state agenda.

Connecting the dots, we found something even more terrifying. New evidence shows that key people around Biden and his potential cabinet in case he wins November's election, are deeply connected with the Military-HighTech complex. And that they will not hesitate to make Iran a test field for the first AI war i…

Ο ρόλος της Τουρκίας και του Ερντογάν στην κούρσα των Δυτικών αποικιοκρατών για τον ορυκτό πλούτο της Λιβύης

του system failure
Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, λόγω κυρίως της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας και της ενεργού ανάμιξής της στο Λιβυκό χάος.
Αλλά παρόλο που η κατάσταση παραμένει πράγματι χαοτική στη Λιβύη, λόγω κυρίως των επεμβάσεων των αποικιοκρατών της Δύσης, οι οποίοι πρώτοι άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου (και από αυτούς πρώτοι οι Γάλλοι), φαίνεται ότι το γεωπολιτικό τοπίο αρχίζει, σιγά-σιγά, να ξεκαθαρίζει. 
Όπως είχαμε αποκαλύψει ήδη από το 2016, μια επιστολή από το αρχείο της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Χίλαρι Κλίντον, που δημοσίευσαν τα WikiLeaks, αποδείκνυε ότι είχε ξεκινήσει μια σκληρή κούρσα ανταγωνισμού μεταξύ των Δυτικών αποικιοκρατικών δυνάμεων πάνω από την Λιβύη. 
Όπως είχαμε αναφέρει, ο τίτλος και οι λεπτομέρειες των πληροφοριών που περιέχονται στην επιστολή, προδίδουν μια έντονη δυσαρέσκεια από πλευράς Αμερικανών για το γεγονός ότι οι Γαλλικές εταιρίες έκοψαν πρώτες το νήμα στην κούρσα για το Λιβυκό πτώμα.
Υπενθυμίζεται ότι, στη συγκεκ…

Trump tells Florida crowd “something will happen in Venezuela” soon

“Something will happen with Venezuela. That’s all I can tell you,” Trump said, before not-so-cryptically  adding that Washington would be “very much involved.”
by Alan Macleod
On a trip to COVID-19 riddled Florida this weekend, President Donald Trump not-so-cryptically revealed that he had something big planned for Venezuela during a meeting with leaders of the U.S. military’s Southern Command. “Something will happen with Venezuela. That’s all I can tell you,” he said, before adding that Washington would be “very much involved” in what he was referencing.
On Trump’s orders, Southern Command moved large numbers of forces to the region, ostensibly to conduct a counter-narcotics operation against Venezuela, which the U.S. has described as a “narco state,” with the DEA offering a $15 million bounty for President Maduro’s head. This, despite the fact the U.S. government’s own reports on drug smuggling barely even mention Venezuela and official summaries show that U.S.-allies Colombia and Ec…

Powerful signs that Biden will have a tough time to control progressives and their growing influence inside the Democratic party

globinfo freexchange
We wrote recently that, even if Biden wins easily in November, things will never be the same inside his party. It seems that the progressive wave is getting stronger, especially after some big victories of progressive candidates in the recent Democratic Primary. The most impressive of them, is AOC's new victory against a Wall Street puppet. Alexandria Ocasio-Cortez achieved an astonishing victory through an unreal percentage (72.6%).
Therefore, Bernie's political revolution is far from over. The progressive army is growing stronger and Biden will have a tough time to deal with the Leftist pressure inside the Democratic party. Maintaining the neoliberal agenda won't be a walk in the park on a sunny day.

We already have strong indications towards that case. As Joe Garofoli reported recently for the San Francisco Chronicle [emphasis added]:
California progressives are not letting up on Joe Biden after he released a clean-energy plan last week that is…

Νέες αποκαλύψεις-σοκ: οι τραπεζίτες άρχισαν να "ροκανίζουν" τα δισεκατομμύρια του "μαξιλαριού"!

globinfo freexchange
Σε μια νέα, απίστευτη καταγγελία προχώρησε ο Γιάνης Βαρουφάκης, στις 13/7 στο τοπικό κανάλι της Κέρκυρας Start TV.  Όπως ανέφερε:
                         Η Eurobank ίδρυσε μια εταιρία "σφραγίδα" - τώρα, αυτή τη βδομάδα -  στην οποία περνάει κόκκινα δάνειά της. [...] Την εισάγουν στο χρηματιστήριο - τώρα, οσονούπω - και τις μετοχές θα τις δώσουν ως μέρισμα στους μετόχους της Eurobank. Θα μου πείτε: τι αξία θα έχει αυτή η μετοχή; Ναι, αλλά εδώ έρχονται τα 12 δισεκατομμύρια, τις εγγυήσεις που θα δώσουν τα παιδιά σας και τα εγγόνια σας, γιατί εκείνοι θα επωμιστούν αυτά τα 12 δισ. από τον ESM, για να έχουν κέρδη οι μέτοχοι της Eurobank που δημιούργησαν μια εταιρία "σφραγίδα"! Αυτά τα πράγματα ούτε οι εγκληματίες της Lehman Brothers δεν τα κάνανε, το 2007!

Όπως είχαμε γράψει ήδη από τον Απρίλιο,  τον Δεκέμβριο του 2019, η κυβέρνηση Μητσοτάκη πέρασε ένα σχέδιο νόμου με την κωδική ονομασία "Ηρακλής", με στόχο να μειώσει το άνοιγμα των τραπεζ…

How a US and Qatari regime change deception produced ‘Caesar’ sanctions driving Syria towards famine

Like the mysterious figure it is named for, the Caesar sanctions bill is the product of an elaborate deception by shadowy US- and Gulf-backed operatives. Instead of protecting Syrian civilians, the unilateral measures are driving them towards hunger and death.
by Max Blumenthal
Part 7 - 46% of the Caesar file reveals mass killings – by a brutal armed opposition
Though the full contents of the supposed Caesar file has never been made public, Human Rights Watch (HRW) was able to view the documents in full in 2015. In a lengthy report hyping the photos and attempting to reinforce the push for regime change, HRW inadvertently demolished Washington’s narrative.

In a virtual footnote in its lengthy report on the Caesar file, HRW acknowledged that nearly half of the entire file – some 24,568 photos – depicted the bodies of government soldiers who had been killed by the armed opposition, “including [by] incidents of terrorism, fires, explosions and car bombs).

As Rick Sterling noted, “nearly …

Establishment's attempt to promote the hardcore neoliberal Kamala Harris up to the presidency through the back door

globinfo freexchange
Rumours spread around the mainstream quickly on July, 28, whenPolitico "accidentally[?] published a report that Biden picked Harris as his running mate. The outlet quickly deleted the report, and said it was published by mistake. "For a brief period yesterday afternoon, placeholder text was mistakenly published to the site," Brad Dayspring, Politico's vice president of marketing and communications, told The Hill."
Huh?

Politico labeled Sen. Kamala Harris as Biden's running mate... that he chose on August 1 (4 days from now).https://t.co/M3dhmIwZ7opic.twitter.com/99GDHzWPnL — Mark Bednar (@MarkBednar) July 28, 2020
How did that happen? 
Was that indeed a big blunder by the establishment machine? Or, was a deliberate "leak" by the machine to test reactions?

The next day, Kamala Harris wrote a quite "presidential" tweet, reflecting perfectly her presidential ambitions. As she stated: "We can't have millions of…

Firm linked to HHS’ Robert Kadlec poised to become exclusive manufacture of COVID-19 vaccines

A pharmaceutical firm with a dark history and questionable ties to serving ASPR Robert Kadlec is poised to become the exclusive manufacturer of the COVID-19 vaccines now being funded through Trump’s Operation Warp Speed.
by Raul Diego 
Part 1
Trump’s much-ballyhooed “Operation Warp Speed” unveiled in May of this year to produce and deploy a COVID-19 vaccine in the U.S. is shaping up to be yet another scheme to funnel millions of dollars into a singularly corrupt pharmaceutical entity with deep ties to Robert Kadlec, the serving Assistant Secretary for Preparedness and Response (ASPR), who is in charge of the Strategic National Stockpile and is the architect of the legislative edifice which currently governs the nation’s public-private partnership (PPP) approach to health emergencies.
The task force’s latest and largest grant was awarded to Maryland-based Novavax, Inc. to cover late-stage testing and manufacturing of their COVID-19 vaccine candidate. Only the sixth company to receive fed…

Firm linked to HHS’ Robert Kadlec poised to become exclusive manufacture of COVID-19 vaccines

A pharmaceutical firm with a dark history and questionable ties to serving ASPR Robert Kadlec is poised to become the exclusive manufacturer of the COVID-19 vaccines now being funded through Trump’s Operation Warp Speed.
by Raul Diego 
Part 3 - The Money Trail
As usual, following the money usually takes us to the center of the real action. In the case of the COVID-19 vaccine, Emergent’s “go-to” status is borne out by this tried and true method, and when we survey the agreements already in place with the companies most likely to develop a vaccine for the novel coronavirus. The value of Johnson & Johnson’s contract with Emergent Biosolutions, for instance, matches up almost exactly with the $456 million grant it received from the Trump administration; Emergent’s five-year manufacturing agreement with the American multinational is worth approximately $480 million.
AstraZeneca’s vaccine candidate, which also received considerable funding from Operation Warp Speed, likewise reached an $8…