Skip to main content

Επανάσταση, Εξέλιξη, ή, Επαναστατική Εξέλιξη;

του system failure

Στην Αγγλική γλώσσα, μόνο ένα γράμμα (r) χωρίζει τις λέξεις Επανάσταση (revolution) και Εξέλιξη (evolution), αλλά πόσο κοντινές είναι αυτές οι έννοιες; Η Εξέλιξη συνήθως προσδιορίζει την βιολογική πρόοδο των ειδών (φυσικά αυτός είναι ένας σύντομος και πολύ απλοποιημένος ορισμός), ωστόσο, υποθέτοντας ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον όρο Εξέλιξη στο κοινωνικοπολιτικό πεδίο, οι δύο αυτές έννοιες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προσδιορίσουν τύπους διαδικασιών μέσω των οποίων οι κοινωνίες προχωρούν σε ένα ανώτερο στάδιο κοινωνικοπολιτικής οργάνωσης.

Αν αποδεχθούμε τη χρήση των όρων αυτών για έναν τέτοιο σκοπό, τότε έχουμε δύο έννοιες που οδηγούν θεωρητικά στο ίδιο αποτέλεσμα αλλά από έναν αρκετά διαφορετικό δρόμο. Η Επανάσταση εκφράζει την θέληση της πλειοψηφίας να αλλάξει τα αυταρχικά χαρακτηριστικά μιας κοινωνίας και να ιδρύσει μια πιο δημοκρατική, δίκαιη, ισορροπημένη και άρα, αυτό που συνήθως λέγεται κοινότυπα, καλύτερη κοινωνία. Είναι συνήθως βίαιη, έχει συγκεκριμένους ηγέτες και κίνητρα, μπορεί να την δει κανείς άμεσα και φέρνει ραγδαίες αλλαγές που διαμορφώνουν μια νέα κοινωνία.

Από την άλλη, η Εξέλιξη είναι μια πραγματικά πολύ αργή διαδικασία και δεν μπορεί κανείς να την δει άμεσα. Δεν υπάρχουν ηγέτες και συγκεκριμένα κίνητρα και οι αλλαγές είναι επίσης πολύ αργές. Ενώ το μεγάλο μειονέκτημα της Εξέλιξης είναι ακριβώς ότι οι αλλαγές έρχονται με πολύ αργό ρυθμό, αυτές είναι μάλλον πιο σταθερές και μόνιμες απ'ότι οι αλλαγές που επιφέρει μια Επανάσταση.

Πηγαίνοντας προς τα πίσω

Δύο από τις πιο σημαντικές επαναστάσεις στην ανθρώπινη ιστορία, η Γαλλική Επανάσταση και η Ρωσική Επανάσταση, έφεραν ιστορικές αλλαγές στο κοινωνικοπολιτικό πεδίο και έθεσαν νέες δυνατότητες για την δημιουργία περισσότερο εξελιγμένων κοινωνιών. Η Γαλλική Επανάσταση έφερε το έθνος-κράτος ως φορέα και εγγυητή των δικαιωμάτων της πλειοψηφίας, ενώ, η Ρωσική Επανάσταση υπήρξε μια πρώτη προσπάθεια για την δημιουργία μιας κοινωνίας χωρίς ταξική δομή.

Από την πρώτη στιγμή ωστόσο, παρά την επαναστατική ορμή, η ανθρώπινη φύση προφανώς υπερίσχυσε, τραβώντας πίσω τις κοινωνίες προς μια σταδιακή υποβάθμιση.

Παρόλο που η αστική τάξη είχε καθοριστική συνεισφορά στην Γαλλική Επανάσταση, τελικά αντικατέστησε την Μοναρχία και την Φεουδαρχία και έγινε μια ελίτ με βάση την οικονομική ισχύ. Από την άλλη, ο Σοβιετικός Κομμουνισμός δημιούργησε αυταρχικά κράτη βασισμένα σε μια τερατώδη γραφειοκρατία, πολύ μακριά από της θεωρητικές αρχές του Κομμουνισμού.

Παρόλο που υπήρξε πρόοδος όσον αφορά τα ανθρώπινα και τα εργασιακά δικαιώματα, σήμερα γινόμαστε μάρτυρες του μετασχηματισμού του Καπιταλισμού σε μια παγκόσμια Φεουδαρχία με τον νεοφιλελευθερισμό ως ενδιάμεσο στάδιο. Μετά την κατάρρευση του Σοβιετικού Κομμουνισμού, οι Δυτικές κοινωνίες ολισθαίνουν προς τα πίσω και οι άνθρωποι χάνουν τα δικαιώματα τους όλο και πιο γρήγορα. Φαίνεται ότι οι Επαναστάσεις απέτυχαν να φέρουν μόνιμες, σταθερές αλλαγές στις κοινωνίες.

Ένα πανίσχυρο σύστημα που καταπνίγει κάθε αντίσταση

Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ένα παγκόσμιο πανίσχυρο σύστημα που είναι ικανό να αφομοιώσει κάθε απόπειρα για επαναστατική αντίσταση. Πολλοί νέοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις επαναστάσεις της Αραβικής Άνοιξης, αλλά φαίνεται ότι το μόνο που έμεινε, είναι οι τηλεοπτικές εικόνες των εξεγέρσεων στις πλατείες και οι διαφημίσεις ανάμεσά τους.

Είναι το ίδιο βάρβαρο σύστημα που γέννησε την τρομοκρατία του ISIS. Αλλά ακόμα και αν είναι αλήθεια αυτό που οι τρομοκράτες θέλουν να δείξουν, ότι ο στόχος τους είναι να δημιουργήσουν ένα αντι-Δυτικό πολιτισμικό μέτωπο βασισμένο στον θρησκευτικό φονταμενταλισμό, εξαρτώνται απόλυτα από καπιταλιστικές διαδικασίες προκειμένου να επιβιώνουν και να είναι επιχειρησιακά ενεργοί. Χρειάζονται χρήματα, αγοράζουν όπλα, κάποιος τους χρηματοδοτεί, πουλάν πετρέλαιο.

Οι άνθρωποι στις χώρες της Δύσης που έχουν υποστεί περικοπές μέσα από αυστηρά μέτρα λιτότητας, διαδηλώνουν στους δρόμους με Καπιταλιστικούς όρους. Οι εξεγέρσεις είναι καταδικασμένες να καταλήξουν ένα τηλεοπτικό σόου με πολλές διαφημίσεις που διακόπτουν τη ροή του. Υπάρχει μεγάλος πληθυσμός στις μέρες μας. Οι μισοί μπορούν να βγουν στους δρόμους για να διαδηλώσουν, ενώ οι υπόλοιποι μπορούν να κάτσουν στον καναπέ για να παρακολουθήσουν το θέαμα. Τα μεγάλα αφεντικά που ελέγχουν τα μίντια θα βγάλουν περισσότερα λεφτά και αυτό είναι όλο.

Ελίτ με αυταπάτες

Παρά την τεράστια δύναμη αυτού του συστήματος, οτιδήποτε τροφοδοτείται από την αυξανόμενη ανισότητα είναι καταδικασμένο να καταρρεύσει και το σύστημα αυτό βασίζεται στην αυξανόμενη ανισότητα που φέρνει επικίνδυνη ανισορροπία. Φαίνεται ότι το σύστημα έχει παγιδευτεί σε μια σπειροειδή τροχιά καταστροφής.

Η μεγάλη και επικίνδυνη αυταπάτη των ελίτ είναι ότι θεωρούν τους εαυτούς τους κάτι ξέχωρο από τις μάζες, σαν να μην είναι μέρος της κοινωνίας και άρα μπορούν εύκολα να ξεφύγουν, όπως και στο παρελθόν, σε περίπτωση μιας μαζικής κατάρρευσης. Η συγκεκριμένη αυταπάτη εδράζεται στο γεγονός ότι ο καθένας λειτουργεί με τους ίδιους όρους. Ο καθένας αναζητά περισσότερα χρήματα, είτε για να επιβιώσει, είτε για να ανέβει στην κοινωνική ιεραρχία.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για την συνταγή της τέλειας καταστροφής. Όλοι θέλουν το ίδιο πράγμα, κανένας δεν δοκιμάζει μια διαφορετική προσέγγιση, και η αλήθεια είναι ότι ούτε καν μπορεί να φανταστεί μια διαφορετική προσέγγιση, μια διαφορετική κοινωνία βασισμένη σε διαφορετικές αρχές και αξίες. Κανένας δεν φαίνεται να κατανοεί ότι αυτή η ολοκληρωτική, μονοδιάστατη κουλτούρα, οδηγεί σε αδιέξοδο. Δεν υπάρχουν οραματιστές που θα μπορούσαν να εμπνεύσουν νέες επαναστάσεις προς μια διαφορετική κατεύθυνση και να “επανεκκινήσουν” το σύστημα.

Ο Δυτικός νεο-ορθολογισμός είναι ίδιος για όλους. Από τις κατώτερες τάξεις έως τις ελίτ, οι άνθρωποι έχουν "εκπαιδευτεί" να πιστεύουν ότι υπάρχουν όρια στην ανθρώπινη φύση, στον τρόπο που μπορεί να λειτουργήσει μια κοινωνία.

Αν ποτέ υπάρξει επανάσταση στον 21ο αιώνα σύντομα, αυτή θα γίνει από εκείνους που κατέληξαν να είναι στατιστικά νούμερα καταγραφής της φτώχειας, της ανεργίας, της ανισότητας και του κοινωνικού αποκλεισμού από αυτό το ανελέητο σύστημα. Άνθρωποι χωρίς ελπίδες και όνειρα, χωρίς να αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον, χωρίς ταξική συνείδηση. Άνθρωποι που δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Θα είναι άσχημο, χαοτικό, ανεξέλεγκτο, απρόβλεπτο και μάλλον αμφίβολο αν θα μπορούσε να το αποκαλέσει κανείς "επανάσταση".

Είναι δυνατή μια Επαναστατική Εξέλιξη;

Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένα ελπιδοφόρα σημάδια. Υπάρχει ένας ξεκάθαρος κορεσμός αξιών στις Δυτικές κοινωνίες, ειδικά την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Οι άνθρωποι δείχνουν κουρασμένοι από την κουλτούρα των οικονομικών δεικτών και του καταναλωτισμού. Όλο και περισσότεροι προσπαθούν να αλλάξουν τις ζωές τους και να θέσουν διαφορετικές προτεραιότητες, αλλά είναι αρκετά δύσκολο να το πετύχουν, καθώς εξαρτώνται ακόμα σε μεγάλο βαθμό από το παρόν σύστημα.

Υπάρχουν σημάδια μιας νέας εξελικτικής διαδικασίας στις κοινωνίες. Δυστυχώς, πρόκειται για μια πολύ αργή διαδικασία και η καταστροφή είναι πολύ πιο κοντά. Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε; Θα μπορούσαμε, ως κοινωνίες, να επιταχύνουμε τεχνητά αυτή την εξελικτική διαδικασία ώστε να διατηρήσουμε τις ελπίδες μας για επιβίωση; Θα μπορούσαμε να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας ώστε να αντιστρέψουμε την παρακμιακή μας πορεία και να την μετατρέψουμε σε έναν καινοφανή τύπο Εξέλιξης;

Διαβάστε επίσης:


Comments

Popular posts from this blog

US-backed counter-revolution coup against Cuba blatantly fails

globinfo freexchange   Since at least early 2018, the US imperialists were setting the stage for another coup against Cuba in the form of a "color revolution".  As reported back then:   The US State Department announced a new program called 'The Cuba Internet Task Force'. The Task Force will consist of the US government and non-governmental representatives to "promote the free and unregulated flow of information in Cuba". It is part of the National Security Presidential Memorandum of "strengthening the policy of the United States toward Cuba", that was issued by President Trump in June 2017.   This policy seeks "advancing Cuban human rights; encouraging the growth of a Cuban private sector independent of government control; enforcing final orders of removal against Cuban nationals in the United States". The US has sought to overthrow the Cuban government ever since the 1959 revolution. This is not the first time the US has attempted to

Chris Hedges on Assange, Donziger, & the US prison state

Redacted Tonight   Chris Hedges joins Lee Camp for a conversation around his latest book about teaching in American prisons. They also discuss corruption in the media and the U.S. System of Justice. The persecution of Julian Assange and Steven Donziger have garnered attention over the last few weeks for their egregious displays of judicial corruption in service of the world’s most powerful people. Hedges provides context for your outrage in their cases. He then reveals his experiences teaching prisoners in maximum security facilities and expresses support for incarcerated people who have chosen to protest their living conditions.

Alert: US imperialists prepare counter-revolution coup on November 15th to take over Cuba!

globinfo freexchange   On November 1st, Lee Camp appeared astonished by the fact that the State Department essentially announced a US-backed coup against Cuba in advance!  And not only that. The US imperialists revealed the specific method and the exact date of the counter-revolution coup! The method is the typical one that we've seen in various cases the last decade or so, which involves a type of "color revolution". The date: November 15th. On November 2nd, cadenagramonte.cu website gave the details and the key players of the operation.   On November 3rd, TeleSUR reported that:                                A Cuban government representative said that Cuba has probably been facing up the largest and most complex cultural warfare operation orchestrated by the Central Intelligence Agency (CIA), promoting a new type of counterrevolution. On Twitter, Cuba's Deputy Foreign Minister Anayansi Rodríguez posted a U.S. plan to bring Cuba's political system down, whic

Οι ολιγάρχες ετοιμάζουν το Plan B που είχαν στο συρτάρι: Συγκυβέρνηση ΝΔ-ΚΙΝΑΛ και επιστροφή της γαλαζοπράσινης λαίλαπας

globinfo freexchange   Το άκρως φιλοκυβερνητικό Βήμα , κομμάτι της συστημικής προπαγάνδας της εγχώριας ολιγαρχίας, έδωσε χθες το σύνθημα για το Plan B των ολιγαρχών που είχαν στο συρτάρι ως εναλλακτική, καθώς δεν χρειάστηκε να το θέσουν σε εφαρμογή, λόγω της αυτοδυναμίας που πέτυχε η Μητσοτακική δεξιά στις εκλογές του Ιουλίου του 2019.    Πρόκειται το σενάριο συγκυβέρνησης ΝΔ-ΚΙΝΑΛ.  Όπως είχαμε γράψει τον Ιούνιο του 19, η ΝΔ (με ή χωρίς δεκανίκια), έχει ως μοναδική αποστολή να συνεχίσει το "λαμπρό" της έργο από εκεί που το άφησε. Βέβαια, η "Αριστερή παρένθεση", που η Τρόικα εσωτερικού και εξωτερικού φρόντισε έτσι και αλλιώς να κουρελιάσει, κράτησε λίγο παραπάνω απ'ότι υπολόγισαν τα "μεγάλα αφεντικά". Τώρα, ήρθε η ώρα να ξεκουμπιστεί, διότι υπάρχει κίνδυνος να θυμηθεί τις Αριστερές της καταβολές και να καταστρέψει το "θεάρεστο" σχέδιο του νεοφιλελεύθερου ιερατείου. Απ'ότι φαίνεται, υπάρχουν πρόθυμα δεκανίκια, για παν ενδεχόμενο. Από τότ

Free Julian Assange: Snowden, Varoufakis, Corbyn & Tariq Ali speak out ahead of extradition hearing

Democracy Now!   As jailed WikiLeaks founder Julian Assange faces an extradition hearing Wednesday in London, supporters gathered Friday for the Belmarsh Tribunal, named for the Belmarsh maximum security prison where Assange is being held. The mock trial highlighted major WikiLeaks revelations of U.S. war crimes and demanded Assange’s freedom.    Assange faces up to 175 years in prison in the U.S. under the Espionage Act for publishing classified documents exposing U.S. war crimes. Though a British judge blocked his extradition in January, the U.S. appealed the decision.    Speakers from the tribunal include writer Tariq Ali, Afghan political activist Selay Ghaffar, NSA whistleblower Edward Snowden, former Greek Finance Minister Yanis Varoufakis and former Labour Party Leader Jeremy Corbyn.    “ Julian, far from being indicted, should actually be a hero, ” said Ali. “ He should never have been kept in prison for bail. He should not be in prison now awaiting a trial for extradition. He

The most important battle for Press Freedom in our time

If he is extradited and found guilty of publishing classified material it will set a legal precedent that will effectively end national security reporting.   by Chris Hedges  Part 1 For the past two days, I have been watching the extradition hearing for Julian Assange via video link from London. The United States is appealing a lower court ruling that denied the US request to extradite Assange not, unfortunately, because in the eyes of the court he is innocent of a crime, but because, as Judge Vanessa Baraitser in January concluded, Assange’s precarious psychological state would deteriorate given the “ harsh conditions ” of the inhumane US prison system, “ causing him to commit suicide .” The United States has charged Assange with 17 counts under the Espionage Act and one count of trying to hack into a government computer, charges that could see him imprisoned for 175 years. Assange, with long white hair, appeared on screen the first day from the video conference room in HM Prison Belm

Top 1% of US earners now hold more wealth than all of the middle class

by Alexandre Tanzi and Mike Dorning  After years of declines, America’s middle class now holds a smaller share of U.S. wealth than the top 1%. The middle 60% of U.S. households by income -- a measure economists often use as a definition of the middle class -- saw their combined assets drop to 26.6% of national wealth as of June, the lowest in Federal Reserve data going back three decades. For the first time, the super rich had a bigger share, at 27%. The data offer a window into the slow-motion erosion in the financial security of mid-tier earners that has fueled voters’ discontent in recent years. That continued through the Covid-19 pandemic, despite trillions of dollars in government relief .   Rise of the Super Rich   Middle-class Americans now hold less wealth than the top 1% by income.   While “middle class” has different meanings to different people, many economists use income to define the group. The 77.5 million families in the middle 60% make about $27,000 to $141,000 annually

Top media company demands reporters write pro-US/EU/Israel propaganda

The Grayzone   The major media company Axel Springer SE, which owns Politico, Business Insider , and top German newspapers, was exposed for forcing its employees to write pro-US/EU/Israel propaganda. It has also been accused of being funded by the CIA. 

Visionary realism: A green future beyond capitalism - Yanis Varoufakis, Ann Pettifor & Noam Chomsky

DiEM25   "There is no alternative", "it's the end of history" in the shadow of the 2008 crash, the environmental crisis and ongoing COVID19 pandemic, never has the hubris of these words been more striking. Nevertheless if we are in fact at the end of an era, what comes next? Join us in uncovering the exciting possibilities that the future can hold with public intellectual Noam Chomsky and economists Ann Pettifor and Yanis Varoufakis. 

Assange appeal day 2: Extradition decision update

acTVism Munich   A report on the second day of the appeal hearing in the extradition proceedings of WikiLeaks founder Julian Assange. The defense rebutted claims by the US government arguing that the assurances provided can be revoked at any time and are thus unreliable. Additionally, the court heard evidence that US intelligence plotted to assassinate Assange. A decision on extradition will be delivered in the coming weeks.