Skip to main content

Το νέο ευρωκοινοβούλιο και η προοπτική τερματισμού του πειράματος

του system failure

Το πολιτικό σκηνικό στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση μετά τις ευρωεκλογές δείχνει μια Ευρώπη διχασμένη πολιτικά και ιδεολογικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις είχαμε μια σαφή άνοδο των ευρωσκεπτικιστών του εθνικιστικού κυρίως τόξου, ενώ η Αριστερά σημείωσε μια ιστορική νίκη στην Ελλάδα, χωρίς όμως να καταφέρει να αναδειχθεί σε μια υπολογίσιμη πολιτική δύναμη στις υπόλοιπες χώρες.

Η μεγάλη άνοδος των εθνικιστών σε Βρετανία και Γαλλία δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία. Οι εθνικιστές χρησιμοποιώντας μια ρητορική που επικεντρώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό εναντίον των μεταναστών - μάλιστα ο Farage στην Βρετανία τα έχει βάλει και με τους Ευρωπαίους μετανάστες (Βούλγαρους, Ρουμάνους κ.λ.π.) - κατάφεραν να αναδειχθούν σε πρώτες δυνάμεις σε Βρετανία και Γαλλία. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι, τόσο το Ukip του Farage, όσο και το Εθνικό Μέτωπο της Le Pen, θα μοιράζονται ίσο αριθμό εδρών στο νέο ευρωκοινοβούλιο (από 24 το κάθε κόμμα), ενώ και σε απόλυτο αριθμό ψήφων βρίσκονται αρκετά κοντά.

Όμως, η πρωτιά των εθνικιστών σε Βρετανία και Γαλλία, έχει να κάνει και με το γεγονός ότι η ρητορική τους είναι εμπλουτισμένη, όχι μόνο με υπέρμετρη ξενοφοβία, αλλά και με μια αρκετά ισχυρή δόση ... "Γερμανοφοβίας". Με αφορμή την οικονομική κρίση στην ευρωζώνη και τις σκληρές πολιτικές λιτότητας κατ'εντολή του Βερολίνου και της Μέρκελ, οι εθνικιστές άρπαξαν την ευκαιρία για να υπερτονίσουν την Γερμανική ηγεμονία και ξυπνήσουν τα αντιευρωπαϊκά αισθήματα εκατομμυρίων πολιτών, σε δύο χώρες που κάποτε έπαιζαν καθαρά πρωταγωνιστικό ρόλο ακολουθώντας την δική τους ανεξάρτητη πολιτική, τόσο στο Ευρωπαϊκό, όσο και στο παγκόσμιο στερέωμα.

Ωστόσο, ο Nigel Farage φαίνεται ότι είναι πιο ευέλικτος και προσαρμόσιμος στα νέα δεδομένα. Αν και η ρητορική του στο ευρωκοινοβούλιο είναι κατά βάση εθνικιστική, έχει εμπλουτίσει το λόγο του και με στοιχεία εναντίον του μεγάλου κεφαλαίου. Ίσως ήταν ο μόνος που τόλμησε μέσα στο ευρωκοινοβούλιο να πει την μεγάλη αλήθεια: "... διοικούμαστε τώρα από μεγάλες επιχειρήσεις, μεγάλες τράπεζες και μεγάλους γραφειοκράτες ...", απευθυνόμενος στον Σαμαρά.

Από την άλλη, η πρωτιά της Αριστεράς στην Ελλάδα, δείχνει ότι η πολιτική γεωγραφία των πρόσφατων ευρωεκλογών είναι ευθέως ανάλογη με το σχέδιο της νεοφιλελεύθερης δικτατορίας για την Ευρώπη. Αποδεικνύει ότι οι νεοφιλελεύθερες καταστροφικές πολιτικές εφαρμόζονται κλιμακωτά, καθώς η Ελλάδα είναι η χώρα που υπέστη τις πιο σκληρές και απότομες μεταβολές απ'όλες τις άλλες, στο πείραμα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτό αποτελεί άλλη μια ισχυρή ένδειξη ότι η Ελλάδα είναι το πειραματόζωο με βάση το οποίο θα χαραχθούν οι πολιτικές και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ο περιορισμός των πιο σκληρών μέτρων σε μια μικρή χώρα της περιφέρειας, όπως η Ελλάδα, είχε σαν στόχο αφενός να δοκιμαστούν οι νέες συνθήκες πριν εφαρμοστούν καθολικά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αφετέρου, να περιοριστεί η πρωτιά της Αριστεράς εντός Ελληνικών συνόρων για να μην έχει μεγάλη δύναμη στο νέο ευρωκοινοβούλιο.

Αυτό σημαίνει ότι, οι εμπνευστές του πειράματος φοβούνται μια μαζική άνοδο της Αριστεράς στις χώρες του νότου, ακριβώς επειδή, ιδεολογικά, είναι ταγμένη κατά του μεγάλου κεφαλαίου και των ομάδων συμφερόντων και αυτό φαίνεται και στον τρόπο που το τραπεζομιντιακό κατεστημένο στην Ελλάδα εξαπέλυσε την προπαγάνδα κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ως μεγαλύτερου κόμματος της Αριστεράς πριν από τις ευρωεκλογές και την συνεχίζει με αμείωτη ένταση, έχοντας βέβαια και τη βοήθεια του Γερμανικού διευθυντηρίου (δηλώσεις Σόϊμπλε).

Η ρητορική του Φάρατζ κατά των μεγάλων επιχειρήσεων και τραπεζών, αφήνει μια χαραμάδα αισιοδοξίας ότι, τουλάχιστον σε ζητήματα που αφορούν τον πόλεμο ενάντια στα συμφέροντα που δρουν σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας των λαών, οι ευρωσκεπτικιστές τόσο από την Αριστερά όσο και από το εθνικιστικό τόξο, θα μπορούν να ασκούν συντονισμένες πιέσεις ώστε να απορρίπτονται οι προτάσεις που ευνοούν αυτά τα συμφέροντα μέσα στο ευρωκοινοβούλιο. Ήδη, υπάρχουν παραδείγματα τέτοιων επιτυχιών και από το προηγούμενο ευρωκοινοβούλιο, αρκεί να υπάρχει και η κινητοποίηση και υποστήριξη των Ευρωπαίων πολιτών: http://www.tvxs.gr/news/eyropi-eop/niki-kata-ton-polyethnikon-sti-%C2%ABmaxi-ton-sporon%C2%BB

Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε αν διαφορετικές πολιτικές ιδεολογίες, από διαφορετικές χώρες, θα μπορούσαν να ενώσουν δυνάμεις ενάντια στα μεγάλα τραπεζικά και επιχειρηματικά λόμπι και να χαράξουν έτσι τον δρόμο για την διάλυση της Ευρωπαϊκής νεοφιλελεύθερης οικονομικής αυτοκρατορίας και την δημιουργία μιας άλλης Ευρώπης, βασισμένης στις ανθρωπιστικές αξίες υπέρ των λαών.

Είναι πολύ πιθανό ότι, το συστημικό κατεστημένο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, θα προσπαθήσει να ενεργοποιήσει τα ακραία ιδεολογικά ανακλαστικά, για να αποτρέψει ένα συμπαγές μέτωπο κατά των νεοφιλελεύθερων καταστροφικών πολιτικών, χρησιμοποιώντας ενδεχομένως και την άνοδο των νεο-ναζί, τον νέο εφιάλτη που δυστυχώς φαίνεται να επιστρέφει στην Ευρώπη. Άλλωστε, το έκανε ήδη στην Ουκρανία ...

Σχετικά άρθρα:


Comments

Popular posts from this blog

The real reason Boris Johnson pushes for a no-deal Brexit

globinfo freexchange

The UK political landscape looks increasingly chaotic, especially after Boris Johnson's ultimatum for a no-deal Brexit on 31 October. It looks like the whole country suffers from a general nervous breakdown through a "bellum omnium contra omnes" situation. But if you "follow the money", you will, eventually, see the whole picture quite clearly. And you will realize that this whole Brexit issue, is primarily the product of a merciless war among rival factions of the British capital.

In the mid-July, Reuters "exposed" some key supporters of Boris Johnson who have poured hundreds of thousands of pounds into his campaign. As Reutersreported:

          More than half the donations came from financiers and businessmen who funded the campaign to leave the European Union. The two biggest backers are Anthony Bamford, the billionaire chairman of the construction equipment maker JCB, and Jonathan Moynihan, chairman of venture capital fund Ipe…

Άρχισαν να το μετανιώνουν από τώρα οι 'νοικοκυραίοι' πατριώτες;

failed evolution
Δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα δικαιωνόμασταν τόσο γρήγορα. Ήδη από τα τέλη Μαΐου είχαμε γράψει:

Οι νεοφιλελεύθεροι ιμπεριαλιστές λοιπόν έστησαν το τέλειο κόλπο. Θέλοντας να ετοιμάσουν την απόλυτα αφοσιωμένη μαριονέτα τους, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για να αναλάβει την εξουσία, έστησαν το σκηνικό στα μέτρα του. Έβαλαν τον Τσίπρα να υπογράψει μνημόνιο, να υπογράψει τη συμφωνία των Πρεσπών και γενικά να κάνει όλη τη βρόμικη δουλειά για να μη λερωθεί ο 'ατσαλάκωτος' Κυριάκος.
Το εγχώριο μιντιακό κατεστημένο δεν έχασε χρόνο. Άρχισε αμέσως νέες επιχειρήσεις προπαγάνδας με επίκεντρο τη συμφωνία των Πρεσπών, προκειμένου να φανεί ότι η εγχώρια δεξιά, όσο και αν έχει αλλάξει, δεν έχει χάσει τα πατριωτικά ανακλαστικά της, σε αντίθεση με τους 'προδότες Αριστερούς'.  
Η προπαγάνδα έπιασε, και ένα σημαντικό ποσοστό των λούμπεν μικροαστών πήγε στην κάλπη θυμωμένο, προκειμένου να τιμωρήσει τον 'ανθέλληνα' Τσίπρα. Η μιντιακή πλύση εγκεφάλου κατάφερε με τ…

Τα κρατικοδίαιτα τραπεζοπαράσιτα ετοιμάζονται για άλλο ένα μεγάλο πάρτι με κυβέρνηση Μητσοτάκη

globinfo freexchange
Οι γαλάζιοι υπηρέτες του κεφαλαίου ετοιμάζονται να ρίξουν άλλο ένα πακέτο δισεκατομμυρίων στις τραπεζικές μαύρες τρύπες. Αυτή τη φορά, θέλουν να τις απαλλάξουν από τα κόκκινα δάνεια και φυσικά ο λογαριασμός θα πάει, ως συνήθως, στα γνωστά υποζύγια.  
Όπως αποκάλυψε ρεπορτάζ του The Press Project:
Την έγκριση των ευρωπαϊκών θεσμών φέρεται να αναμένει η κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει σε σχέδιο «κρατικής υποβοήθησης» των τραπεζών, εφαρμόζοντας ουσιαστικά το σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για κρατική ενίσχυση προς κάλυψη των κόκκινων δανείων που αναμένεται να φτάσει τα 20 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, οι τράπεζες προχωρούν σε τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων ύψους 6,5 δισ. ευρώ, με πρώτη και καλύτερη τη Eurobank και τις υπόλοιπες να ακολουθούν. 
[...]
Υπενθυμίζεται πως λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, αλλά και μετά από αυτές, στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκε το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ της προηγούμενης κυβέρνησης και τα σχέδια της…

Ο πραγματικός λόγος που ο Μπόρις Τζόνσον πιέζει για Brexit χωρίς συμφωνία

globinfo freexchange

Το Βρετανικό πολιτικό τοπίο μοιάζει να γίνεται όλο και πιο χαοτικό όσο πλησιάζουμε την 31η Οκτωβρίου, ημερομηνία-τελεσίγραφο που έχει ορίσει ο τωρινός Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος μάλιστα απειλεί με ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Ολόκληρη η χώρα φαίνεται να βρίσκεται υπό το καθεστώς μιας γενικής νευρικής κρίσης, με τα διάφορα στρατόπεδα υπέρ και κατά του Brexix, το καθένα για τους δικούς του λόγους, να έχουν λάβει θέσεις μάχης σε μια "όλοι εναντίον όλων" κατάσταση. 
Όπως ανέφερε η Εφημερίδα των Συντακτών:  
«Στις Βρυξέλλες και στο Λονδίνο ένα ερώτημα ακούγεται όλο και πιο δυνατά: Mπορεί να αναχαιτιστεί ο Μπόρις Τζόνσον;»… Καυτή και εύλογη η απορία που μετέφερε χθες το πρακτορείο Associated Press, καθώς εντείνεται ραγδαία η ανησυχία και στις δύο πλευρές της Μάγχης πως ο νέος, σκληροπυρηνικός μπρεξιστής, πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου όχι μόνο δεν μπλοφάρει επιμένοντας πως θα βγάλει τη χώρα από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρ…

Τα identity politics και η "φεγγαρόφωτη" των νεοφιλελέδων

globinfo freexchange
Το χθεσινό άρθρο του Liberal που αφορά το πρόσωπο της νέας υφυπουργού Εργασίας, Δόμνας Μιχαηλίδου, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού που οι Αμερικανοί ονομάζουν identity politics. 
Με τον όρο identity politics, οι Αμερικανοί περιγράφουν έναν τρόπο άκρως επιφανειακής πολιτικής προσέγγισης, που στην ουσία αποτελεί ένα τέχνασμα της νεοφιλελεύθερης σχολής, το οποίο έχει σαν στόχο να αποπροσανατολίσει και να απομακρύνει το κοινό από την ουσία της πολιτικής αντιπαράθεσης. 
Η συγκεκριμένη τακτική χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από τα Αμερικανικά ΜΜΕ κατά την προεκλογική περίοδο των προεδρικών εκλογών του 2016. Το φιλελεύθερο μιντιακό κατεστημένο εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του Μπέρνι Σάντερς, αντίπαλου της Χίλαρι Κλίντον για το χρίσμα των Δημοκρατικών. Και αυτό, γιατί έβλεπε με τρόμο ότι οι σοσιαλιστικές πολιτικές που πρέσβευε ο Μπέρνι Σάντερς (εντελώς αντίθετες με τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου), είχαν τεράστια απήχηση σ…

Η ουσία πίσω από τη νέα επιχείρηση προπαγάνδας με αφορμή τις συντάξεις-μαμούθ

failed evolution

Με το γνωστό στυλ, τα ιδιωτικά ΜΜΕ σχεδίασαν μια νέα επιχείρηση προπαγάνδας με όχημα την "ανακάλυψη" των συντάξεων-μαμούθ. Τα μιντιακά "λαγωνικά" έδωσαν άλλη μια πάσα, αυτή τη φορά στον υπουργό εργασίας, Γιάννη Βρούτση, προκειμένου να επιδοθεί στο τυπικό αντι-ΣΥΡΙΖΑ κρεσέντο με ύφος εισαγγελέα. 
Η Έφη Αχτσιόγλου, έβαλε τα πράγματα στη θέση τους δίνοντας την πραγματική εικόνα:  
              Για όσους ασφαλίζονταν με τα παλαιά καθεστώτα (πριν τον ν. 4387/2016) αλλά αιτήθηκαν συνταξιοδότησης μετά τον ν. 4387/2016 και μετά την 01.01.2019, ακριβώς επειδή το παλαιό σύστημα για κάποιες κατηγορίες ασφαλισμένων δεν προέβλεπε ανώτατα όρια εισφορών δεν προέκυπταν και ανώτατα όρια συντάξεων. Για τον λόγο αυτό   είχαμε επεξεργαστεί και δρομολογήσει νομοθετική ρύθμιση η οποία έθετε ανώτατο όριο σύνταξης το δωδεκαπλάσιο της εθνικής σύνταξης, όμως η ρύθμιση αυτή δεν πρόλαβε να περάσει από τη Βουλή καθώς προκηρύχθηκαν πρόωρα εκλογές.
Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα…

Οι γαλάζιοι υπηρέτες του κεφαλαίου βάζουν μπρος τον 'οδοστρωτήρα'

globinfo freexchange
Αφού πούλησαν μπόλικο πατριωτιλίκι στους 'Μακεδονομάχους' για να πάρουν αυτοδυναμία, τώρα είναι ελεύθεροι να κάνουν ότι θέλουν, για λογαριασμό των 'μεγάλων αφεντικών'. Κυριολεκτικά. Η χειρότερη δεξιά της μεταπολίτευσης, ανοίγει το δρόμο για τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα, καθώς ο Κυριάκος βάζει μπρος τον 'οδοστρωτήρα' κατά των εργαζομένων. Το πόσο απόλυτα αφοσιωμένη είναι η γαλάζια παράταξη στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου φάνηκε κιόλας ξεκάθαρα.
Μετά τις προχθεσινές (ν)τροπολογίες, τις οποίες πέρασε με σχεδόν πραξικοπηματικό τρόπο η κυβέρνηση Μητσοτάκη, καταργείται η υποχρέωση των εργοδοτών να αιτιολογούν απολύσεις αλλά και η ευθύνη εργολάβων/υπεργολάβων απέναντι στους εργαζομένους τους. Και οι δυο παραπάνω ρυθμίσεις είχαν εισαχθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.' 
Δικαιωνόμαστε απόλυτα όταν υποστηρίξαμε ότι η υφυπουργός Εργασίας, το δεξί χέρι του Βρούτση, λόγω φανατικής προσήλωσης στην ιδεολογία της, αναμένεται να πετσοκό…

Απόλυτη επιβεβαίωση: ο ιδεολογικός φανατισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη την έφερε κιόλας μπροστά στο πρώτο αδιέξοδο

globinfo freexchange

Για άλλη μια φορά επιβεβαιωνόμαστε πανηγυρικά. Αμέσως μετά την αναγνώριση του αποτυχημένου πραξικοπηματία Χουάν Γκουαϊδό από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, είχαμε επισημάνει ότι:

Η κίνηση αυτή αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι ακόμα και η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης θα καθορίζεται, ως επί το πλείστον, από τον τυφλό φανατισμό της και όχι από μελετημένες κινήσεις που απαιτούν συνεχείς ελιγμούς και συνετές αποφάσεις.

Ασχέτως ιδεολογικού προσανατολισμού και προτιμήσεων, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έπρεπε να εκμεταλλευτεί την ουδέτερη στάση της χώρας όσον αφορά τη Βενεζουέλα και να έχει την υπομονή να περιμένει να δει που θα οδηγήσουν οι διαπραγματεύσεις. Όμως αντί να εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημα που απέκτησε η χώρα με την ουδέτερη στάση, κάτω από τις παρούσες συνθήκες, έσπευσε να το σπαταλήσει, λόγω της ιδεολογικής εμμονής που χαρακτηρίζει τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών της.

Αυτό είναι ένα δείγμα του ιδεολογικού φανατισμού που διακατέχει τα γαλάζια στελέχη και πο…

US Air Force and Raytheon join Navy and Lockheed Martin by Introducing Directed Energy Weapons

After many years of speculation as to weather the use of Directed Energy Weapons in war would be unleashed upon the world, we now have our answer. [...] The U.S. Navy and Lockheed Martin were the first to announce a system called HELIOS (High-Energy Laser and Integrated Optical-Dazzler with Surveillance).

[...]

As you can see, much of the focus is centered around countering drone attacks. The new announcement from the U.S. Air Force also focuses primarily on this threat, both from the cheap and readily available quadcopter drones that can be modified, to much more advanced A.I. drone swarms.

[...]

As nation after nation becomes wired for war and neutralizes then surpasses each other, new methods must be developed to maintain military supremacy. This is the nature of military conflict and one of the prime reasons why the world seems to have new security threats each and every day. It becomes one endless problem-reaction-solution loop that only serves to benefit those who are investe…

Τρεις βασικοί λόγοι για τους οποίους η νεοφιλελεύθερη δικτατορία συνεχίζει την αντι-ΣΥΡΙΖΑ προπαγάνδα

του system failure
Πρόκειται ενδεχομένως για ένα παγκοσμίως μοναδικό φαινόμενο, τουλάχιστον στο βαθμό που το βιώνουμε στην Ελλάδα. Μιλάμε για το γεγονός ότι ένα σύστημα εξουσίας συνεχίζει με αμείωτη ένταση την προπαγάνδα εναντίον μιας καθαρά ηττημένης αντιπολίτευσης. 
Παρόλο που το πολιτικό κομμάτι αυτού του συστήματος κατάφερε τελικά, μετά κόπων και βασάνων, δηλαδή μετά από αδιάκοπες επιχειρήσεις προπαγάνδας μέχρι ολικής πλύσης εγκεφάλου, να ξαναπάρει την εξουσία, ολόκληρος ο μηχανισμός της νεοφιλελεύθερης δικτατορίας δεν σταμάτησε ούτε δευτερόλεπτο αυτές τις επιχειρήσεις.  
Στη νεοφιλελεύθερη μεταδημοκρατία, το πανίσχυρο αυτό σύστημα εξουσίας έχει καταφέρει μέχρι στιγμής:
- Να ελέγχει απόλυτα σχεδόν όλα τα ΜΜΕ, αλλά πλέον και τη δημόσια τηλεόραση. Άρα, τον κύριο όγκο της καθημερινής πληροφόρησης που φτάνει στον μέσο Έλληνα, ο οποίος αποδείχθηκε εξαιρετικά επιρρεπής απέναντι στα αλλεπάλληλα κύματα παραπληροφόρησης, ήδη από την αρχή της κρίσης. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος τ…