Skip to main content

Πώς οι Δυτικές κοινωνίες έχασαν την πίστη τους στο Όραμα

Γιατί δεν ξεσηκώνονται οι άνθρωποι μαζικά; Γιατί δεν επαναστατούν; Πώς τα ανεχόμαστε όλα αυτά που μας επιβάλουν; Είναι ερωτήματα που απασχολούν όλο και περισσότερους ανθρώπους στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, με αφορμή την οικονομική κρίση. Κυκλοφορούν διάφορες θεωρίες ως απάντηση, που συμπεριλαμβάνουν πολλές φορές και την ψυχοσύνθεση των σημερινών Ελλήνων, αλλά η αλήθεια είναι ότι υπάρχει κάτι πιο θεμελιώδες πίσω από αυτή τη μαζική αδράνεια και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά, ολόκληρο τον Δυτικό κόσμο.

του system failure

Πριν από την αυγή του 20ου αιώνα, ο Νίτσε αναγγέλλει το θάνατο του Θεού. Η Δύση, μέσα από τις μεγάλες επιστημονικές ανακαλύψεις θα εναποθέσει όλες τις ελπίδες της στην επιστήμη. Ο ντετερμινισμός του Λαπλάς οδηγεί στον παντοδύναμο άνθρωπο που, μέσω της επιστήμης, μπορεί να βρει όλες τις απαντήσεις για τον κόσμο. Η τεχνολογία, ως απόρροια των επιστημονικών ανακαλύψεων, υπόσχεται ευημερία και μια πιο άνετη ζωή για τους περισσότερους.

Η επιστήμη γίνεται ο κεντρικός πυλώνας που θα σηκώσει το βάρος του Δυτικού οικοδομήματος, αλλά όχι για πολύ. Στις αρχές του 20ου αιώνα, μέσα από τις νέες θεωρίες της Φυσικής και των Μαθηματικών λίγο αργότερα, η επιστήμη ανακαλύπτει την αδυναμία της να περιγράψει επακριβώς τον κόσμο, να δώσει ακριβείς απαντήσεις για το πως λειτουργεί η Φύση, το ίδιο το Σύμπαν. Τα πάντα σχετικοποιούνται, ο άνθρωπος ανακαλύπτει ότι οι ανθρώπινες αισθήσεις και τα όποια πειράματα, είναι πολύ λίγα για να περιγράψουν επακριβώς την πραγματικότητα. Αυτό που αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο μυαλό, δεν είναι παρά μια απεικόνιση του πραγματικού κόσμου, προσαρμοσμένη στις ατελείς ανθρώπινες αισθήσεις. Μοιραία, ο ίδιος ο ανθρώπινος λόγος ανακαλύπτει τα όριά του.

Η σοκαριστική διαπίστωση του ανθρώπου ότι δεν πρόκειται ποτέ να βρει τις απαντήσεις που αναζητά για τον κόσμο, είτε μέσω της θρησκείας, είτε μέσω της επιστήμης, σηματοδοτούν την αρχή μιας πολιτισμικής κρίσης για τον Δυτικό κόσμο που συνεχίζεται για πάνω από έναν αιώνα και μέχρι σήμερα.

H ανάδυση του “homo consumericus”

Η αρχή αυτής της κρίσης σηματοδοτεί και την μετάλλαξη των Δυτικών κοινωνιών και τις οδηγεί σε ένα είδος εσωστρέφειας, καθώς, το υπερβατικό και η εξήγηση του κόσμου, απομακρύνονται όλο και πιο πολύ από το επίκεντρο της ανθρώπινης αναζήτησης. Η επιστήμη επικυρώνει την πρωτόγονη φύση του ανθρώπου και η τεχνολογία ανοίγει το δρόμο για την μαζική παραγωγή προϊόντων. Έτσι, ο “πατέρας” των Δημοσίων Σχέσεων, Έντουαρντ Μπερνέζ (Edward Bernays), χρησιμοποιώντας τις θεωρίες του θείου του, Σίγκμουντ Φρόυντ, θα μετατρέψει την Αμερική της δεκαετίας του 20 σε ένα τεράστιο πειραματικό εργαστήριο μαζικής κατανάλωσης. Γεννιέται έτσι ο άνθρωπος-καταναλωτής ή homo consumericus.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών, μια άκρως μονοδιάστατη και μηχανιστική αντίληψη για τη φύση του ανθρώπου, θα κυριαρχήσει ολοκληρωτικά. Οι νέες ανακαλύψεις στην βιολογία σε συνδυασμό με τις θεωρίες του Φρόυντ, παρουσιάζουν τον άνθρωπο ως δέσμιο των γονιδίων και των ενστίκτων του.

Άνθρωποι όπως, οι οικονομολόγοι Φρίντριχ Βον Χάυεκ (F. A. Hayek) και Μίλτον Φρίντμαν (Milton Friedman), η συγγραφέας Άιν Ραντ (Ayn Rand), ο μαθηματικός Τζον Νας (John Forbes Nash) και ο ψυχίατρος Ρόναλντ Ντέιβιντ Λανγκ (Ronald David Laing), θα προωθήσουν την ιδέα ότι ο άνθρωπος είναι ένα εγωιστικό ον και λειτουργεί αποκλειστικά με βάση το προσωπικό του συμφέρον. Ο ακραίος ατομικισμός γίνεται όλο και περισσότερο ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του Δυτικού ανθρώπου και έννοιες όπως αυτή του αλτρουισμού, της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης, αποβάλλονται από τον κεντρικό πυρήνα της σκέψης του. Ο Δυτικός άνθρωπος αποδέχεται ορθολογικά ότι οι έννοιες αυτές είναι καθαρά ουτοπικές και ότι δεν πρόκειται ποτέ να εφαρμοστούν καθολικά στις κοινωνίες.

Και όμως, οι αρχικές συνθήκες των θεωριών που οδήγησαν στην κυρίαρχη αυτή αντίληψη, ήταν συχνά αυθαίρετες, αν όχι λανθασμένες. Για παράδειγμα, ο Τζον Νας, πίστευε ότι ο κάθε άνθρωπος διακατέχεται συνεχώς από ένα αίσθημα καχυποψίας απέναντι στους άλλους και ότι σχεδιάζει συνεχώς στρατηγικές εναντίον τους προκειμένου να ωφεληθεί. Σχεδίασε ορισμένα παιχνίδια πάνω σε αυτή τη φιλοσοφία και ένα από αυτά το ονόμασε «άντε γ***σου φιλαράκο», (αργότερα δημοσιεύθηκε με τον τίτλο «γεια χαρά κορόιδο»), όπου ο μόνος τρόπος για να κερδίσει κάποιος είναι να προδώσει τον αντίπαλό του. Αν όλοι οι παίχτες συμπεριφέρονταν με τον ίδιο τρόπο, τότε το παιχνίδι αποδεικνύονταν ότι είχε μια λογική βάση. Όταν όμως οι αναλυτές της εταιρίας στρατηγικών αναλύσεων RAND θέλησαν να την δοκιμάσουν στους γραμματείς τους, οι τελευταίοι επέλεξαν να συνεργαστούν αντί να αλληλοπροδοθούν. Αυτό δεν ήταν αρκετό για τους αναλυτές στο να καταλήξουν ότι η φιλοσοφία του παιχνιδιού ήταν λανθασμένη, θεωρώντας ότι οι γραμματείς ήταν ακατάλληλα πρόσωπα για το πείραμα αυτό.

Όμως, αυτό που δεν ήταν γνωστό την εποχή εκείνη, είναι ότι ο ίδιος ο Νας υπέφερε από παρανοϊκή σχιζοφρένεια και ήταν ιδιαίτερα καχύποπτος με όλους τους ανθρώπους από το περιβάλλον του, ακόμα και τους συναδέλφους του, καθώς ήταν πεπεισμένος ότι πολλοί από αυτούς ήταν μπλεγμένοι σε συνωμοσίες εναντίον του. Σε μεγαλύτερη ηλικία ο Νας παραδέχθηκε, ότι οι τότε παρανοϊκές πεποιθήσεις του ήταν φανταστικές.

Ένα άλλο παράδειγμα, είναι αυτό του διάσημου ψυχίατρου Ρόναλντ ΝτέΙβιντ Λανγκ, ο οποίος χρησιμοποίησε την θεωρία παιγνίων για να μοντελοποιήσει τις ανθρώπινες συμπεριφορές. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι είναι εγγενώς εγωιστές και ότι σχεδιάζουν αυθόρμητα διάφορες στρατηγικές κατά τη διάρκεια των καθημερινών πολυποίκιλων συναλλαγών τους.

Όλες αυτές οι θεωρίες ενίσχυσαν την πεποίθηση οικονομολόγων όπως ο Φρίντριχ Βον Χάυεκ, των οποίων τα οικονομικά μοντέλα δεν περιλάμβαναν ούτε στο ελάχιστο τον αλτρουισμό, αλλά ήταν εξαρτημένα εξολοκλήρου από το προσωπικό συμφέρον. Ο οικονομολόγος Τζέιμς Μπιουκάναν (James M. Buchanan), αμφισβητεί την έννοια του «δημοσίου συμφέροντος» ενώ υποστηρίζει ότι οι οργανισμοί πρέπει να διοικούνται από ανθρώπους που έχουν ως κίνητρο το χρήμα. Έννοιες όπως «αίσθημα ικανοποίησης» ή «αίσθηση του καθήκοντος», δεν περιλαμβάνονται στις θεωρίες τους.

Κατά τις δεκαετίες του 60 και 70, οι θεωρίες του Λανγκ και τα μοντέλα του Νας γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, στοχοποιώντας το κράτος και παρουσιάζοντάς το ως έναν μηχανισμό που επιχειρεί να ελέγχει τους πολίτες αφαιρώντας τους δύναμη και συγκεντρώνοντας όλο και περισσότερες εξουσίες.

Η νέα γενιά ψυχαναλυτών μετά τον Φρόυντ, με επικεφαλής τον Βίλχεμ Ράιχ (Wilhelm Reich), θα συνεισφέρουν στην ενίσχυση της ατομοκρατίας και της δαιμονοποίησης του κράτους. Ο Ράιχ, αντιδρώντας στις ιδέες του Φρόυντ - ο οποίος πίστευε ότι τα ανθρώπινα ένστικτα πρέπει, κατά κάποιο τρόπο, να καταστέλλονται, γιατί μπορεί να οδηγήσουν τις κοινωνίες στο χάος - πίστευε, ότι οι άνθρωποι πρέπει να αφήνονται να εκφραστούν ελεύθερα, όπως θέλει ο καθένας ξεχωριστά και να μην καταπιέζουν τα ένστικτα τους. Οι μεγάλες εταιρίες προσαρμόστηκαν σε αυτό το ατομοκεντρικό είδος ελεύθερης έκφρασης και άρχισαν να προωθούν προϊόντα στοχεύοντας το άτομο και τις ατομικές ανάγκες.

Η υποβαθμισμένη έννοια της ελευθερίας στον Δυτικό νεο-ορθολογισμό

Τα απελευθερωτικά κινήματα του τρίτου κόσμου τις δεκαετίες του 50 και 60 ενέπνευσαν την εγχώρια τρομοκρατία, κυρίως την δεκαετία του 70 στα Ευρωπαϊκά κράτη. Η βία και το αιματοκύλισμα που επέφεραν τα κινήματα και οι οργανώσεις αυτές, οδήγησαν τον Δυτικό κόσμο στο να υιοθετήσει μια περιορισμένη και υποβαθμισμένη έννοια για την ελευθερία.

Ο κορυφαίος πολιτικός φιλόσοφος Αϊσάια Μπερλίν (Isaiah Berlin) σε μια διάλεξή του στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το 1958, θα ορίσει δύο έννοιες της ελευθερίας: την θετική και την αρνητική. Η θετική έννοια της ελευθερίας, εμπνευσμένη από ιστορικά επαναστατικά κινήματα του παρελθόντος, αφορά κυρίως την δυναμική σύγκρουση με τυραννικά και αποικιοκρατικά καθεστώτα και την επιβολή μέσω της βίας, όπως υποστήριζε και ο Σαρτρ, μιας πιο δίκαιης και ανθρώπινης κοινωνίας. Η αρνητική έννοια της ελευθερίας έχει να κάνει με την περιορισμένη δράση του ατόμου στα όρια μιας πολιτικής και οικονομικής δραστηριότητας που υπακούει σε συγκεκριμένους κανόνες προκειμένου να μην διαταράσσει την ισορροπία του εκάστοτε κοινωνικοπολιτικού συστήματος.

Ο Μπερλίν πίστευε ότι μόνο η αρνητική έννοια της ελευθερίας είναι εφικτή προκειμένου να εδραιωθεί μια ισορροπημένη κοινωνία απαλλαγμένη από την βία, αλλά είχε προειδοποιήσει ότι και η εφαρμογή αυτής της έννοιας εμπεριέχει ορισμένους κινδύνους και μπορεί να οδηγήσει σε απολυταρχικές πρακτικές. Ωστόσο, οι λεγόμενοι νέο-συντηρητικοί που εμφανίστηκαν κατά τη δεκαετία του 70 στις ΗΠΑ, είχαν ως κεντρικό στόχο της πολιτικής τους την εξάπλωση της αρνητικής έννοιας της ελευθερίας, προκειμένου να διαδώσουν την ειρήνη και την δημοκρατία σε όλο τον κόσμο και χάριν της εσωτερικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

Υιοθετώντας αυτή την αντίληψη αργότερα, πολιτικοί όπως οι Μπιλ Κλίντον και Τζωρτζ Μπους, στην προσπάθειά τους να εδραιώσουν Δυτικού τύπου δημοκρατίες βασισμένες σ’αυτή την έννοια της αρνητικής ελευθερίας, συντηρώντας ταυτόχρονα με τον τρόπο αυτό και τον “φονταμενταλισμό” των μεγάλων, Αμερικανικών κυρίως, εταιριών και τραπεζών, εφάρμοσαν μια μαζική πολεμική βία σε άλλα κράτη (Ιράκ, Γιουγκοσλαβία, Σομαλία κ.λ.π.), επιβάλλοντας ένα άλλου είδους αιματοκύλισμα από έναν διαφορετικό δρόμο. Ταυτόχρονα, επέβαλαν σταδιακά, νέα μέτρα καταστολής και περιορισμού των ατομικών ελευθεριών στις ίδιες τις Δυτικές δημοκρατίες στο όνομα της προστασίας απέναντι στην τρομοκρατία, επιβεβαιώνοντας έτσι τις αρχικές φοβίες του Μπερλίν.

Με τη βοήθεια της προπαγάνδας και τακτικών βασισμένων στην ανθρώπινη ψυχολογία, από την πλευρά των κυβερνήσεων, ο Δυτικός νεο-ορθολογισμός συμπεριέλαβε σταδιακά και την πεποίθηση, ότι οι παρακολουθήσεις και τα μέτρα καταστολής είναι αναπόφευκτα, προκειμένου να διατηρηθεί η ασφάλεια των Δυτικών κοινωνιών. Όμως όλη αυτή η κουλτούρα, που διαμορφώθηκε όλες αυτές τις δεκαετίες μέχρι σήμερα, στέρησε από τον άνθρωπο κάτι πολύ πιο ουσιαστικό: το ίδιο το Όραμα.

Εγκαταλείποντας το Όραμα

Ολόκληρες γενιές πραγματιστών μεγαλώνουν με κλισέ όπως "αυτή είναι η καλύτερη κοινωνία που μπορούμε να έχουμε", ή, "έτσι είναι ο άνθρωπος και δεν πρόκειται να αλλάξει". Έτσι, η ηθική καταντά και αυτή, σε πολλές περιπτώσεις, ένα είδος πολυτελείας και αντικαθίσταται από έναν ωμό οικονομικό πραγματισμό και έναν ακραίο κυνισμό.

Αλλά το “έτσι είναι ο άνθρωπος και δεν πρόκειται να αλλάξει”, για παράδειγμα, δεν προέρχεται τελικά από μια εμπειρική διαδικασία κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Με άλλα λόγια, δεν αποτελεί ένα συμπέρασμα που βγάζουμε μέσα από τη ζωή μεγαλώνοντας, όπως ίσως πολλοί νομίζουμε. Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια δογματική πεποίθηση που εμφυτεύτηκε μέσα στον Δυτικό νεο-ορθολογισμό, αποτελώντας ένα από τα βασικά δομικά του στοιχεία και είναι απόρροια όλων αυτών των θεωριών που επηρέασαν σε βάθος την Δυτική σκέψη κυρίως τα τελευταία 100 χρόνια. Και έτσι, ως βασικό δομικό στοιχείο του Δυτικού νεο-ορθολογισμού, αναπαράγεται συνεχώς από γενιά σε γενιά.

Μέσα από αυτή την πορεία δεκαετιών, το Όραμα γίνεται μια έννοια που περισσεύει, δεν μπορεί να χρησιμεύσει σε τίποτα. Ο Δυτικός άνθρωπος μαθαίνει να συμβιβάζεται με την υπάρχουσα κατάσταση, καθώς στον πυρήνα του Δυτικού νεο-ορθολογισμού εγκαθίσταται οριστικά η παραίτηση από την αναζήτηση μιας καλύτερης κοινωνίας. Έτσι, η έλλειψη Οράματος έχει μια πιο τρομακτική συνέπεια όσον αφορά την έννοια της ελευθερίας, καθώς αυτή υποβαθμίζεται σε ένα πιο θεμελιώδες επίπεδο, αφού ο "λοβοτομημένος" εγκέφαλος έχει απολέσει την ικανότητα του να φαντάζεται ιδανικές καταστάσεις πέρα από τα όρια που του επιβάλει η φύση του.

Μια ολόκληρη γενιά πολιτικών θα αναδυθεί με μια ανάλογη αντίληψη και κουλτούρα. Η Μάργκαρετ Θάτσερ κηρύσσει ότι δεν υπάρχει κοινωνία παρά μόνο το άτομο, ο Κλίντον θα παραδώσει τα κλειδιά της οικονομίας στην ελεύθερη αγορά μετά από τις συμβουλές των τραπεζιτών και ο Φράνσις Φουκουγιάμα ανακοινώνει θριαμβευτικά το τέλος της ιστορίας. Όλοι οι σημερινοί πολιτικοί σε Ευρώπη και ΗΠΑ, αλλά και σε άλλες χώρες, είναι γέννημα-θρέμμα της συγκεκριμένης κουλτούρας και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τον τεχνοκρατικό τρόπο που παίρνουν αποφάσεις. Όταν δεν μπορούν, λειτουργούν με τη λογική της ανάθεσης των προβλημάτων σε άλλους συμβούλους-τεχνοκράτες, οι οποίοι λόγω της συγκεκριμένης κουλτούρας, βρίσκονται σε υπεραφθονία.

Και τώρα, η σκληρή πραγματικότητα ξεδιπλώνεται σαρωτικά μπροστά στα μάτια των ανθρώπων. Το τέλος της ιστορίας και η ελεύθερη αγορά ήταν μόνο παραμύθια. Ένα αδυσώπητο σύστημα παίρνει πίσω τις υποσχέσεις του για ευημερία, ειρήνη, σταθερότητα, μέσω του καταστροφικού καπιταλισμού. Τα εργασιακά δικαιώματα, οι ατομικές ελευθερίες και οι κοινωνικές παροχές διαλύονται βίαια, από έθνη-κράτη που αυτοκαταστρέφονται, για να παραχωρήσουν την κυριαρχία τους στην δικτατορία των αγορών.

'Οσο υποχωρεί το κράτος πρόνοιας, όσο τα ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα δέχονται επίθεση, τόσο πιο πολύ δυσκολεύει η “επανάκτηση” του Οράματος. Η άτακτη υποχώρηση μπροστά στην επέλαση του νεοφιλελευθερισμού, χειροτερεύει τάχιστα την κατάσταση. Το Όραμα δεν γίνεται μόνο μια ουτοπία αλλά και μια πολυτέλεια, καθώς η πρώτη προτεραιότητα των ανθρώπων είναι πια να επιβιώσουν. Η ίδια η έννοια της ελευθερίας τείνει να εκλείψει οριστικά, μέσα σε όλο και πιο στρατιωτικοποιημένες κοινωνίες από ιδιωτικούς στρατούς.

Άραγε γιατί δεν ξεσηκώνονται μαζικά οι κοινωνίες; Γιατί δεν αντιδρούν; Μα, επειδή δεν πιστεύουν σε τίποτα πια. Επειδή η μοναδική αλήθεια γι'αυτές, είναι ότι υπάρχουν όρια, που δεν πρέπει να τα υπερβούν. Δεν πέθανε μόνο ο Θεός, πέθανε και το ίδιο το Όραμα.

Σχετικά άρθρα:

Απολυταρχικές πολιτικές στην εποχή του καπιταλισμού-καζίνο


Comments

  1. Ο τρόπος περιγραφής της μετάλλαξης των Δυτικών κοινωνιών υπονοεί ότι πρόκειται για μια φυσική διαδικασία όπου οι άνθρωποι υποκινούνται προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση μόνο μέσω διαφόρων θεωριών που επηρεάζουν τις πολιτικές ηγεσίες με σπασμωδικό τρόπο.
    Σαν να μην υπάρχουν υπερπλούσιοι με συμφέροντα που κινούν νήματα, ούτε μακροπρόθεσμες στρατηγικές, ούτε συστηματική χρήση της κοινωνικής μηχανικής για την εξάπλωση και αποδοχή μιας ολιγαρχικής κυριαρχίας.
    Οι κοινωνίες είναι έρμαια της τύχης, από την οποία κατά σύμπτωση επωφελούνται κάποιες ελάχιστες τυχερές κάστες.

    Είναι πραγματικά έτσι?
    Ή μήπως η πορεία προς τη νεο-φεουδαρχία ΔΕΝ είναι ένας μοιρολατρικός αυτοματισμός, αλλά αποτέλεσμα ενός μακρόπνοου σχεδίου 'κάποιων' που έχουν το δικό τους ‘όραμα’ και απέραντη υπομονή και επιμονή στις επιδιώξεις τους?
    Ένα μικρό παράδειγμα ενισχύει τις υποψίες ότι οι παγκόσμιες πολιτικές ανακατατάξεις ιστορικής σημασίας είναι μάλλον ανθρωπογενείς παρά προϊόντα τύχης: http://tinyurl.com/okowj7m

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις. Από το κείμενο:

      "Έτσι, ο “πατέρας” των Δημοσίων Σχέσεων, Έντουαρντ Μπερνέζ (Edward Bernays), χρησιμοποιώντας τις θεωρίες του θείου του, Σίγκμουντ Φρόυντ, θα μετατρέψει την Αμερική της δεκαετίας του 20 σε ένα τεράστιο πειραματικό εργαστήριο μαζικής κατανάλωσης. Γεννιέται έτσι ο άνθρωπος-καταναλωτής ή homo consumericus."

      "Οι μεγάλες εταιρίες προσαρμόστηκαν σε αυτό το ατομοκεντρικό είδος ελεύθερης έκφρασης και άρχισαν να προωθούν προϊόντα στοχεύοντας το άτομο και τις ατομικές ανάγκες."

      "...συντηρώντας ταυτόχρονα με τον τρόπο αυτό και τον “φονταμενταλισμό” των μεγάλων, Αμερικανικών κυρίως, εταιριών και τραπεζών, εφάρμοσαν μια μαζική πολεμική βία σε άλλα κράτη (Ιράκ, Γιουγκοσλαβία, Σομαλία κ.λ.π.),"

      Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι το μεγάλο κεφάλαιο εκμεταλλεύτηκε γνώση και πολιτική ισχύ για να επικρατήσει και να επιβάλλει τα συμφέροντά του.

      Το ζητούμενο είναι για ποιο λόγο υπάρχει τέτοια αδράνεια στις κοινωνίες όταν καταπατούνται τόσο γρήγορα και βίαια κεκτημένα δεκαετιών. Το κείμενο παραθέτει απλώς μια πιθανή εξήγηση. Είναι όμως μια άποψη. Δεν σημαίνει ούτε ότι είναι απόλυτα σωστή, ούτε ότι είναι η μοναδική.

      Delete
    2. Νομίζω ότι η εξήγηση της αδράνειας βρίσκεται στην πρόοδο της Κοινωνικής Μηχανικής μετά τους πρωτοπόρους Μπερνέζ & Γκέμπελς, η οποία αξιοποιεί στο έπακρο τον νέο άμβωνα της τηλεόρασης για να προωθήσει μαζικά τον καταναλωτικό υλισμό και την εξάπλωση της εγκεφαλικής παχυσαρκίας.
      Πάντως η ουσία του σχολίου μου είναι ότι οι διεθνείς εξελίξεις των τελευταίων 20-30 χρόνων ΔΕΝ είναι αποτέλεσμα τύχης αλλά προγράμματος.
      Από ποιούς? Από αυτούς που 'τυχαία' ανηφορίζουν στα διαγράμματα του Saez [π.χ. http://elsa.berkeley.edu/~saez/saez-UStopincomes-2012.pdf].

      Delete
    3. Συμφωνώ, σίγουρα δεν είναι αποτέλεσμα τύχης απλώς πιστεύω ότι αυτοί οι οποίοι σχεδιάζουν κάποια πράγματα δεν είναι τόσο παντοδύναμοι ώστε να μπορούν να κατευθύνουν τις εξελίξεις όπως ακριβώς θέλουν. Τα Αμερικανικά think tanks για παράδειγμα έχουν πέσει αρκετές φορές έξω στις προβλέψεις τους και οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να επανασχεδιάσουν τη στρατηγική τους πάνω σε διάφορα ζητήματα.

      Η οικονομική ελίτ εκμεταλλεύεται την αδυναμία των κοινωνιών να αντιπαραθέσουν ένα διαφορετικό μοντέλο κοινωνίας ανεξάρτητο από καπιταλιστικούς όρους. Όταν η ίδια η Αριστερά δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει τον δικό της αυτόνομο λόγο, δεν υπάρχει ουσιαστικά κάποιο αντίπαλο δέος απέναντι στον καταστροφικό καπιταλισμό. Αυτό νομίζω είναι το πιο σημαντικό που πρέπει να μας απασχολεί.

      Παρόλα αυτά, ίσως να είναι νωρίς για να δούμε μαζικές εξεγέρσεις και αληθινές επαναστάσεις καθώς η μεσαία τάξη δεν έχει εξαφανιστεί ακόμα.

      Έχω την αίσθηση ότι αυτοί οι οποίοι "σχεδιάζουν" έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα πράγματα όπως τα θέλουν όσον αφορά το βαθμό συρρίκνωσης της μεσαίας τάξης. Μόλις τα πράγματα γίνουν επικίνδυνα θα ανοίξουν οι στρόφιγκες της χρηματοδότησης για να πνίξουν τις όποιες "επικίνδυνες" τάσεις εκτροχιασμού από το σύστημα.

      Αν όντως έχουν μια τέτοια δυνατότητα τότε πιστεύω ότι θα ήταν ότι πιο τρομακτικό, γιατί θα επιβεβαίωνε ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων βρίσκεται υπό καθεστώς απόλυτης υποδούλωσης χωρίς μάλιστα να το γνωρίζει.

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Vijay Prashad on BRICS & Why Global South Cooperation Is Key to Dismantling Unjust World Order

Democracy Now!   As a two-day BRICS summit gets underway in South Africa, we speak with author and analyst Vijay Prashad about whether the bloc — which comprises Brazil, Russia, India, China and South Africa — can meaningfully challenge U.S. and Western domination in world affairs by building an alternative forum for countries of the Global South. BRICS countries represent 40% of the world's population and a quarter of the world's economy, and the group is now considering a possible expansion to more than 20 other countries. " BRICS is an instrument to push forward their political views, which they feel are not taken seriously, " says Prashad, director of the Tricontinental: Institute for Social Research. Prashad explains the history of BRICS and its New Development Bank and responds to criticism that BRICS falsely portrays itself as an anti-imperialist project. The BRICS countries " are not a socialist bloc, " says Prashad, but they " don't want to

Western Hegemony FALLING APART, BRICS Now Controls 40% WORLD'S GDP & DE-DOLLARIZING

The Hill   Editor for The Grayzone Max Blumenthal previews the upcoming summit of "BRICS" nations. 

USA & NATO responsible for Ukraine war, German & French public say in poll

Geopolitical Economy Report   Most people in Germany and France blame the United States and NATO for the war in Ukraine, according to a poll conducted not by a pro-Russian group but rather by anti-Putin activists. 

Libya's destroyers appeal for aid

The Grayzone   The Grayzone 's Max Blumenthal and Wyatt Reed discuss the hypocrisy and cynicism of Obama and his former aides who presided over NATO's destruction of the Libyan state as they now appeal for humanitarian relief following deadly floods in the city of Derna. 

Western sanctions failing: EU imports more Russian gas, China beats US tech war

Geopolitical Economy Report  Western sanctions are backfiring: The EU is now importing Russian liquified natural gas at record levels, and China has made high-tech breakthroughs despite US export restrictions. Ben Norton discusses how this is strengthening their economic sovereignty while blowing back on Europe.

EU increases Russian purchases despite sanctions

The Dive with Jackson Hinkle    

Intel-linked UK official pushing censorship of Russell Brand

The author of letters to social media companies demanding the financial punishment of Russell Brand is a British lawmaker implicated in London’s war on Covid-19 and Ukraine dissenters. Her husband was a commander in the Army’s psy-ops division. by Kit Klarenberg   Part 1   Allegations of sexual impropriety and abuse by comedian and podcaster Russell Brand by the British media prompted YouTube to demonetize the star’s popular channel on September 20. The Grayzone can now reveal that YouTube’s financial censorship of Brand is the result of an effort waged by a former British government minister who was responsible for London’s crackdown on dissent during the Covid-19 pandemic. Her husband has also participated in that campaign of state repression as deputy commander of 77th Brigade, the British Army’s psychological warfare division. YouTube justified its demonetization of Brand on the grounds that he violated its “ creator responsibility policy. ” This marks the first time a content cre

Julian Assange’s father tells Glenn Greenwald how he may finally go free

Glenn Greenwald    

Niger raises Uranium price from €0.80/kg to €200/kg!

The New Africa Channel   Niger Raises Uranium Price  From €0.80/kg to €200/kg - In a groundbreaking development that signals a seismic shift in the global resource market, Niger, a prominent player in the uranium industry, has reportedly taken a bold step towards securing fair compensation for its invaluable natural resource, uranium. Multiple reports suggest that Niger has substantially increased the price of its uranium, skyrocketing it from a mere €0.80 per kilogram to €200 per kilogram.    This remarkable decision underscores a burgeoning determination among African nations to break free from historical imbalances and demand equitable remuneration for their vital contributions to the global economy.  According to the World Nuclear Association (WNA), Niger is the world's seventh-largest uranium producer. The radioactive metal is the most widely used fuel for nuclear energy. It is also utilised in cancer treatment, naval propulsion, and nuclear weapons.   Uranium prices increased

Julian Assange and the end of American Democracy

The Real News Network   The US government has hounded Julian Assange since WikiLeaks first revealed the extent of US war crimes in 2010. In the process of persecuting Assange, the federal government has used every tool at its disposal and even pushed beyond the boundaries that supposedly restrict state power in defense of civil liberties. One of the most insidious tactics is the use of the Espionage Act, which had not been used for against whistleblowers and journalists for almost a century before Assange's case.    Prison is always a political tool, and in the case of whistleblowers like Julian Assange, the use of incarceration to suppress, discourage, and silence dissent is self-evident. Since being imprisoned, Assange has married and even started a family—but has been kept apart from his wife and children.   Lawyer and human rights defender Stella Assange, spouse of Julian Assange, joins Chris Hedges for a look at the vast and vicious campaign by the US to silence Julian Assange