Skip to main content

Νόμος και Αταξία στην Ισπανία

του Don Quijones*

Όπως και σε πολλές άλλες Δυτικές χώρες, αυτές τις μέρες, το κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό τοπίο στην Ισπανία, μεταστρέφεται με τρομακτικό ρυθμό. Η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του Rajoy, εξακολουθεί να απολαμβάνει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, παρά το ότι έχει χάσει κάθε ηθική νομιμοποίηση, μετά το γεγονός ότι έχει πιαστεί να βάζει το χέρι σχεδόν σε κάθε "βάζο με μπισκότα" που μπορεί να φανταστεί κανείς**. Εξακολουθεί επίσης να είναι επικεφαλής ενός συστήματος άκαμπτης κομματικής πειθαρχίας και ως εκ τούτου μπορεί να περάσει, λίγο-πολύ, οποιοδήποτε νόμο που μπορεί να φανταστεί.

Μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έχει ανακοινώσει ένα σχέδιο νόμου και έχει περάσει άλλο ένα, που απειλούν να αναθεωρήσουν ριζικά το νομικό σύστημα της χώρας και τη δημόσια τάξη.

Πράξη 1: Ποινικοποιώντας τη Διαφωνία

Ο πρώτος από τους δύο νόμους, με τον μάλλον Οργουελικό τίτλο "Προστασία της Δημόσιας Ασφάλειας" - που αποκαλείται από τους πολέμιους του ως "Νόμος Φίμωτρο" - περιέχει 55 άρθρα, πολλά από τα οποία είναι προσανατολισμένα στην απόκτηση μεγαλύτερου ελέγχου των διαδηλώσεων.

Όπως πρόσφατα ανέφερε η Αγγλική έκδοση της El País, ο σκοπός του σχεδίου νόμου είναι να "βάλει ένα τέλος στις πρακτικές που, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης, δεν έχουν κριθεί άξιες ποινικής μομφής στα δικαστήρια". Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η πράξη της συνάθροισης έξω από την έδρα του κοινοβουλίου ή άλλα δημόσια κτίρια, χωρίς τη ρητή άδεια των αρχών.

Αυτοί που θα πιάνονται να παραβιάζουν το νέο νόμο, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν διοικητικό πρόστιμο μέχρι 30.000 ευρώ. Όσοι φωνάζουν συνθήματα εναντίον των αστυνομικών ή τους φωτογραφίζουν τη στιγμή του καθήκοντος, θα επιβαρύνονται με παρόμοιες κυρώσεις.

Ο νόμος θα επιτρέψει επίσης την αστυνομία να δημιουργεί «ζώνες ασφαλείας» για να αποτρέπει τις συναθροίσεις. Παρά το γεγονός ότι το προσχέδιο δεν κάνει καμία ειδική αναφορά, το μέτρο έχει σχεδιαστεί για τα stopescraches - την πρακτική της διαμαρτυρίας έξω από τις πόρτες των πολιτικών ή των μεγάλων επιχειρηματιών - καθώς και για αυθόρμητες συγκεντρώσεις για την αποτροπή εξώσεων, δύο μορφές πολιτικής διαμαρτυρίας που έχουν γίνει δημοφιλείς και οι οποίες έχουν ήδη κριθεί νόμιμες από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

Ίσως το πιο παράλογο απ'όλα, είναι ότι η κυβέρνηση επιδιώκει επίσης να επιβάλει κυρώσεις με πρόστιμα ύψους μέχρι 600.000 ευρώ, σε όλες τις μορφές προσβολών που θίγουν την εικόνα της Ισπανίας. Αυτό, μπορεί να υποθέσει κάποιος ότι θα περιλαμβάνει το κάψιμο της Ισπανικής σημαίας - μια δημοφιλής πρακτική στην Καταλονία και τη Χώρα των Βάσκων - ή χρήση προσβλητικής γλώσσας, σε πλακάτ, κατά της Ισπανικής μοναρχίας ή του ίδιου του έθνους.

Όπως ήταν φυσικό, ο νόμος έχει προκαλέσει ένα θόρυβο ανησυχίας για τις πολιτικές ελευθερίες - αν και όχι τόσο όσο θα έπρεπε! Όχι μόνο αποτελεί μια τεράστια απειλή για τα θεμελιώδη δικαιώματα της ελευθερίας και των συγκεντρώσεων στην Ισπανία, απειλεί επίσης να πολιτικοποιήσει έντονα το ρόλο της αστυνομίας, καθώς και να την αποσπάσει από τις πιο παραδοσιακές της δραστηριότητες που αφορούν την καταπολέμηση της εγκληματικότητας.

Μια πηγή μου μέσα στην Mossos D'Esquadra (αστυνομία της Καταλονίας), μου είπε ότι "η κυβέρνηση έχει περάσει μια κόκκινη γραμμή με τον παρόντα νόμο. Στην πραγματικότητα, απαιτούν από εμάς να αφαιρέσουμε τα βασικά δικαιώματα των ανθρώπων που υποτίθεται ότι πρέπει να προστατεύουμε, ενώ ταυτόχρονα να επικεντρώνουμε όλο και λιγότερο τα διαθέσιμα μέσα μας στο κυνήγι πραγματικών εγκληματιών - πορτοφολάδες, διαρρήκτες, έμποροι ναρκωτικών, απατεώνες - ο αριθμός των οποίων απλά συνεχίζει να αυξάνεται."

Πράξη 2: Ιδιωτικοποιώντας την Αστυνομία

Με το μελάνι να μην έχει στεγνώσει από το νομοσχέδιο Προστασίας της Δημόσιας Ασφάλειας και τους απόηχους της δημόσιας αγανάκτησης να αντηχούν ακόμα, η κυβέρνηση πέρασε άλλη μια σειρά από νομοθεσίες για τον νόμο και την τάξη, αυτή την εβδομάδα, αυτή τη φορά με στόχο τη μαζική επέκταση του πεδίου εφαρμογής της παροχής υπηρεσιών αστυνόμευσης από τον ιδιωτικό τομέα.

Μεταξύ άλλων, οι ιδιωτικές εταιρίες ασφάλειας θα είναι σε θέση να:

  • Διεξάγουν, τόσο σε ιδιωτικούς όσο και σε δημόσιους χώρους, όλους τους απαραίτητους ελέγχους, έρευνες και προληπτικά μέτρα για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.
  • Να καταδιώκουν και να θέτουν υπό κράτηση υπόπτους, επίσης τόσο σε ιδιωτικούς όσο και σε δημόσιους χώρους και να τους παραδίδουν για σύλληψη στις αρμόδιες κρατικές αρχές.
  • Να περιφρουρούν τις περιμέτρους σωφρονιστικών κέντρων και τις εγκαταστάσεις κράτησης μεταναστών, καθώς και διάφορα άλλα "δημόσια" κτίρια.
  • Να εξασφαλίζουν μεγαλύτερη δικαστική προστασία για τις ίδιες. Για παράδειγμα, οποιεσδήποτε επιθέσεις κατά των ανδρών τους κατά τη διάρκεια του καθήκοντος θα έχουν τις ίδιες ποινικές συνέπειες με επιθέσεις ενάντια σε αστυνομικούς της κρατικής αστυνομίας.

Ο νέος νόμος απλώς επιβεβαιώνει τους φόβους που είχαν εδώ και καιρό οι Ισπανοί αστυνομικοί, ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να μεταβιβάσει πολλές από τις αρμοδιότητές τους στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με τον José Antonio Soriano, έναν επιθεωρητή της αστυνομίας στην Ισπανική περιφέρεια της Castellón, τα όλο και πιο περιορισμένα μέσα έχουν οδηγήσει σε μια γενική επιδείνωση της δημόσιας ασφάλειας, που είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση για να δικαιολογηθεί η μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Είναι το τέλειο παράδειγμα της πανάρχαιας πρακτικής πρόβλημα-αντίδραση-λύση: Πρώτα δημιουργείτε ένα πρόβλημα (μια δημόσια αστυνομία που έχει φτάσει στα όρια της λόγω έλλειψης μέσων), που στη συνέχεια οδηγεί σε μια αντίδραση (αυξανόμενη δημόσια δυσαρέσκεια για την υποβάθμιση του νόμου και της τάξης), που στη συνέχεια χρησιμοποιείτε για να δικαιολογήσετε τις ίδιες ακριβώς πολιτικές και τα μέτρα που θα θέλατε να εφαρμόσετε από την πρώτη στιγμή (τη μεταβίβαση πολλών βασικών λειτουργιών της δημόσιας αστυνομίας στον ιδιωτικό τομέα, πλουτίζοντας έτσι συγκεκριμένες ευνοημένες επιχειρήσεις και ιδιώτες - άνθρωποι που ο Soriano αποκαλεί "amiguitos" (φιλαράκια) της κυβέρνησης).

Και με τον τρόπο αυτό, η συντονισμένη βούληση των πλουσίων και ισχυρών ακυρώνει τις αυξανόμενες ανάγκες των φτωχών και αδύναμων, καθώς η Ισπανία - και ο κόσμος που ζούμε - παίρνει σταδιακά τη μορφή ενός νεο-φεουδαρχικού συστήματος οικονομικής και πολιτικής διακυβέρνησης. Υπόσχεται να είναι ένας κόσμος όπου η ισχύς και τα χρήματα θα διαμορφώνουν το δίκαιο. Όπου θα υπάρχει η κυβέρνηση απλά για να συλλέγει φόρους και να αναδιανέμει κεφάλαια στις τράπεζες και τις επιχειρήσεις. Και όπου όχι μόνο οι ευκαιρίες, αλλά και η ασφάλεια και η προστασία του νόμου, θα έχουν γίνει αποκλειστικό προνόμιο εκείνων που θα μπορούν να τα πληρώσουν.


*Ο Don Quijones είναι ανεξάρτητος συγγραφέας και μεταφραστής που ζει στη Βαρκελώνη. Διατηρεί το blog Raging Bull-Shit.
**Μεταφορικά βέβαια, εννοώντας προφανώς ότι είναι μπλεγμένη σχεδόν σε κάθε σκάνδαλο.

Comments

Popular posts from this blog

Vijay Prashad on BRICS & Why Global South Cooperation Is Key to Dismantling Unjust World Order

Democracy Now!   As a two-day BRICS summit gets underway in South Africa, we speak with author and analyst Vijay Prashad about whether the bloc — which comprises Brazil, Russia, India, China and South Africa — can meaningfully challenge U.S. and Western domination in world affairs by building an alternative forum for countries of the Global South. BRICS countries represent 40% of the world's population and a quarter of the world's economy, and the group is now considering a possible expansion to more than 20 other countries. " BRICS is an instrument to push forward their political views, which they feel are not taken seriously, " says Prashad, director of the Tricontinental: Institute for Social Research. Prashad explains the history of BRICS and its New Development Bank and responds to criticism that BRICS falsely portrays itself as an anti-imperialist project. The BRICS countries " are not a socialist bloc, " says Prashad, but they " don't want to

Western Hegemony FALLING APART, BRICS Now Controls 40% WORLD'S GDP & DE-DOLLARIZING

The Hill   Editor for The Grayzone Max Blumenthal previews the upcoming summit of "BRICS" nations. 

Libya's destroyers appeal for aid

The Grayzone   The Grayzone 's Max Blumenthal and Wyatt Reed discuss the hypocrisy and cynicism of Obama and his former aides who presided over NATO's destruction of the Libyan state as they now appeal for humanitarian relief following deadly floods in the city of Derna. 

USA & NATO responsible for Ukraine war, German & French public say in poll

Geopolitical Economy Report   Most people in Germany and France blame the United States and NATO for the war in Ukraine, according to a poll conducted not by a pro-Russian group but rather by anti-Putin activists. 

Western sanctions failing: EU imports more Russian gas, China beats US tech war

Geopolitical Economy Report  Western sanctions are backfiring: The EU is now importing Russian liquified natural gas at record levels, and China has made high-tech breakthroughs despite US export restrictions. Ben Norton discusses how this is strengthening their economic sovereignty while blowing back on Europe.

EU increases Russian purchases despite sanctions

The Dive with Jackson Hinkle    

Intel-linked UK official pushing censorship of Russell Brand

The author of letters to social media companies demanding the financial punishment of Russell Brand is a British lawmaker implicated in London’s war on Covid-19 and Ukraine dissenters. Her husband was a commander in the Army’s psy-ops division. by Kit Klarenberg   Part 1   Allegations of sexual impropriety and abuse by comedian and podcaster Russell Brand by the British media prompted YouTube to demonetize the star’s popular channel on September 20. The Grayzone can now reveal that YouTube’s financial censorship of Brand is the result of an effort waged by a former British government minister who was responsible for London’s crackdown on dissent during the Covid-19 pandemic. Her husband has also participated in that campaign of state repression as deputy commander of 77th Brigade, the British Army’s psychological warfare division. YouTube justified its demonetization of Brand on the grounds that he violated its “ creator responsibility policy. ” This marks the first time a content cre

Julian Assange’s father tells Glenn Greenwald how he may finally go free

Glenn Greenwald    

Niger raises Uranium price from €0.80/kg to €200/kg!

The New Africa Channel   Niger Raises Uranium Price  From €0.80/kg to €200/kg - In a groundbreaking development that signals a seismic shift in the global resource market, Niger, a prominent player in the uranium industry, has reportedly taken a bold step towards securing fair compensation for its invaluable natural resource, uranium. Multiple reports suggest that Niger has substantially increased the price of its uranium, skyrocketing it from a mere €0.80 per kilogram to €200 per kilogram.    This remarkable decision underscores a burgeoning determination among African nations to break free from historical imbalances and demand equitable remuneration for their vital contributions to the global economy.  According to the World Nuclear Association (WNA), Niger is the world's seventh-largest uranium producer. The radioactive metal is the most widely used fuel for nuclear energy. It is also utilised in cancer treatment, naval propulsion, and nuclear weapons.   Uranium prices increased

Julian Assange and the end of American Democracy

The Real News Network   The US government has hounded Julian Assange since WikiLeaks first revealed the extent of US war crimes in 2010. In the process of persecuting Assange, the federal government has used every tool at its disposal and even pushed beyond the boundaries that supposedly restrict state power in defense of civil liberties. One of the most insidious tactics is the use of the Espionage Act, which had not been used for against whistleblowers and journalists for almost a century before Assange's case.    Prison is always a political tool, and in the case of whistleblowers like Julian Assange, the use of incarceration to suppress, discourage, and silence dissent is self-evident. Since being imprisoned, Assange has married and even started a family—but has been kept apart from his wife and children.   Lawyer and human rights defender Stella Assange, spouse of Julian Assange, joins Chris Hedges for a look at the vast and vicious campaign by the US to silence Julian Assange