Skip to main content

Ελληνική κρίση και νέες επιχειρήσεις αποπροσανατολισμού: η ανάσταση του “success story” και τα παρελκόμενα

του system failure

Αμέσως μετά την σύντομη κυβερνητική κρίση με την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από τον κυβερνητικό συνασπισμό, ξεκίνησε, σε χρόνο μηδέν, μια νέα επιχείρηση αποπροσανατολισμού στην Ελλάδα, από το τραπεζομιντιακό κατεστημένο και τους πολιτικούς-μαριονέτες του στην εξουσία, εξαπολύοντας μια νέα σφοδρή επίθεση προπαγάνδας, επιχειρώντας να υποβαθμίσει το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργήθηκε και εξακολουθεί να υφίσταται, μετά την απαράδεκτη απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ, αλλά και να αποπροσανατολίσει τους πολίτες από το νέο κύμα καταστροφικών μέτρων που ετοιμάζονται και περιλαμβάνουν εκτός των άλλων και μαζικές απολύσεις στο δημόσιο, όπως ακριβώς απαιτεί τη τρόϊκα των δανειστών.

Η επιχείρηση ανάστασης του “success story” και με “έξωθεν” βοήθεια και ο πόλεμος των αγωγών

Αμέσως μετά το στήσιμο της νέας κυβέρνησης, στην οποία συμμετέχουν, πλέον, αποκλειστικά τα δύο κόμματα που υπήρξαν οι βασικοί εκπρόσωποι των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, του κρατικοδίαιτου ιδιωτικού τομέα και του πελατειακού κράτους τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα, βγήκε στο προσκήνιο με εκπληκτική ταχύτητα, η συμφωνία για τον Αζερικό αγωγό TAP (Trans Adriatic Pipeline), τον οποίο, απ'ότι φάνηκε, υποστήριξαν ένθερμα οι Ευρωπαίοι “εταίροι” της Ελλάδας. Τα εγχώρια κυρίαρχα ΜΜΕ παρουσίασαν το θέμα με θριαμβευτικά σχόλια και αναπαρήγαγαν τους επαίνους των Δυτικών ΜΜΕ - τα οποία έσπευσαν να συνδράμουν στην προπαγάνδα – σχετικά με την συμφωνία.

Η ταχύτητα με την οποία αναπαράχθηκε η είδηση, δείχνει ότι η υπόθεση του αγωγού TAP ήταν προσυμφωνημένη εδώ και καιρό. Ήταν ένα κρυφό χαρτί που έδωσαν οι Ευρωπαίοι εταίροι στον Σαμαρά – ως ανταμοιβή για τις πολιτικές της καταστροφής που εφαρμόζει πιστά – την κατάλληλη στιγμή, μήπως ξεφύγει από τη δύσκολη θέση, ανασταίνοντας έστω και προσωρινά το “success story”, για να κερδηθεί λίγος χρόνος και να περάσουν τα νέα σκληρά μέτρα. Αυτό δείχνει ότι ο Σαμαράς τελεί υπό πλήρη ομηρία από το εγχώριο και ξένο μεγάλο κεφαλαίο και απλώς ακολουθεί πιστά τις εντολές. Η “στάση” που έκανε ο Σαμαράς στο Αζερμπαϊτζάν κατά την επιστροφή του από το ταξίδι στην Κίνα, δεν ήταν καθόλου τυχαία. Επομένως, δεν υπάρχει καμία πρωτοβουλία, καμίας Ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τον TAP.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο επίσης το ναυάγιο της πώλησης της ΔΕΠΑ, καθώς αν αυτή περνούσε στα χέρια της Gasprom, η Ρωσική εταιρία θα γινόταν αυτόματα βασικός μέτοχος και στον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB, μερίδιο του οποίου κατέχει η Ελληνική εταιρία, και αυτό σημαίνει ότι η τροφοδοσία της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας με Αζερικό αέριο μέσω του IGB, θα ήταν αδύνατη.

Είναι χαρακτηριστική επίσης η θεαματική στροφή 180 μοιρών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία, ενώ στην αρχή φάνηκε να υποστηρίζει σθεναρά τον αγωγό Nabucco, στη συνέχεια απέσυρε την στήριξή της, καθώς φάνηκε ότι ο Nabucco έχασε μέρος της ανταγωνιστικότητας του απέναντι στον Ρωσικών συμφερόντων αγωγό South Stream.

Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι, αφενός οι Δυτικοί θέλουν με κάθε τρόπο να ελαχιστοποιήσουν τη Ρωσική επιρροή στα ανατολικά Βαλκάνια και στην Ελλάδα, αφετέρου, ότι η Ελλάδα έχει παραχωρήσει πλήρως την κυριαρχία της στα Δυτικά συμφέροντα, καθώς είναι δέσμια του χρέους, χωρίς να έχει την παραμικρή δυνατότητα μελλοντικών ελιγμών. Αυτό φαντάζει άκρως εφιαλτικό, καθώς η χώρα θα είναι αναγκασμένη να αντιμετωπίσει πιθανές μελλοντικές κρίσεις, χωρίς καμία διαπραγματευτική δυνατότητα, σε περίπτωση που θα της επιβληθούν – για παράδειγμα – λύσεις του τύπου δημιουργίας “γκρίζων ζωνών” κ.λ.π. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε, το άλλο μεγάλο ναυάγιο του πετρελαϊκού αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, που θα είχε ενισχύσει σημαντικά την αμυντική θωράκιση της Θράκης.

Οι υπερβολικά καθυστερημένες προκηρύξεις, οι δημοσκοπήσεις στα μέτρα των μεγαλοκαναλαρχών και η... επιστράτευση των τραπεζιτών και των απολωλότων προβάτων

Όλως τυχαίως, δύο μόλις μέρες μετά την σύσταση της νέας κυβέρνησης, εμφανίστηκε προκήρυξη η οποία αναλάμβανε την ευθύνη της επίθεσης με καλάσνικοφ στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ τον περασμένο Ιανουάριο, δηλαδή με καθυστέρηση πάνω από 5 μήνες(!), από την πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση “Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών”. Η υπερβολικά καθυστερημένη ανάληψη ευθύνης και η εμφάνιση της προκήρυξης την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, δεν υποδηλώνουν απλά προβοκατόρικη ενέργεια, αλλά ένα ακόμα χαρτί που χρησιμοποίησε την κατάλληλη στιγμή το συστημικό κατεστημένο στα πλαίσιο των επιχειρήσεων αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα, εμφανίστηκε δημοσκοπήση-αστραπή που αναπαράχθηκε με μεγάλη ταχύτητα από τα κυρίαρχα ΜΜΕ, με βάση την οποία, σε γενικές γραμμές η ΝΔ αύξησε ελαφρά τη διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ ενισχύθηκε από την στάση που κράτησε να στηρίξει την κυβέρνηση, ενώ αντίθετα, η ΔΗΜΑΡ εμφανίστηκε αποδυναμωμένη και άρα πλήρωσε για την στάση της να αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Η δημοσκόπηση, αλλά και ο τρόπος που παρουσιάστηκε από τα μεγάλα ΜΜΕ, είχε σαν στόχο να αποκλιμακώσει την ένταση που δημιουργήθηκε από τις αντιδράσεις μετά την απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ και να μετριάσει τις εντυπώσεις.

Ένα μικρό, χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου παρουσίασης των αποτελεσμάτων τέτοιων δημοσκοπήσεων από τα μεγάλα ΜΜΕ: Ο εκφωνητής εστιάζει στο γεγονός ότι το 31,7% των ανθρώπων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση αξιολογεί θετικά τη νέα κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, χωρίς να αναφερθεί καθόλου στο 58,3% , δηλαδή στο συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό, που την αξιολογεί αρνητικά! Ταυτόχρονα, οι κάρτες με τα ποσοστά εναλλάσσονται γρήγορα, ώστε να μην προλάβει ο τηλεθεατής να επεξεργαστεί ολοκληρωμένα τα ευρήματα της δημοσκόπησης!

Σε αυτές τις νέες επιχειρήσεις αποπροσανατολισμού, επιστρατεύτηκε ακόμα και ο Μιχάλης Σάλλας, ένας από τους βασικούς αντιπροσώπους των μεγάλων διεθνών τραπεζικών συμφερόντων στην Ελλάδα, ο οποίος, την ίδια χρονική περίοδο τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται, από πλευράς εικόνας και προσδοκιών, στο καλύτερο σημείο της τελευταίας 5ετίας(!) και οι δηλώσεις του αναπαράχθηκαν ταχύτατα από τα μεγάλα ΜΜΕ. Από την άλλη, δεν ήταν παράξενο που δήλωσε κάτι τέτοιο, καθώς ο ίδιος και οι “συνάδελφοι” του τραπεζίτες έκαναν χρυσές δουλειές την τελευταία 5ετία, σε αντίθεση με την πλειοψηφία του Ελληνικού λαού που φτωχοποιήθηκε και οδηγείται συνεχώς προς την εξαθλίωση.

Επιστρατεύτηκαν όμως και οι πρώην ανεξάρτητοι βουλευτές της ΝΔ Μαρκόπουλος και Σολδάτος, προκειμένου να ενισχύσουν την ισχνή πλειοψηφία της κυβέρνησης και να δικαιώσουν το κάλεσμα Σαμαρά για “ενότητα τις δύσκολες ώρες”. Κατά την νέα αυτή τακτική αποπροσανατολισμού, οι δήθεν δυσαρεστημένοι - με τις καταστροφικές πολιτικές – βουλευτές, αποχωρούν από τα κόμματα εξουσίας, μπαίνουν στον πάγο και όταν τα πράγματα ζορίσουν, επιστρέφουν στο μαντρί. Η περίπτωση Μαρκόπουλου-Σολδάτου είναι χαρακτηριστική, καθώς μετά την αποχώρησή τους από την ΝΔ, επανεκλέχθηκαν με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, επικυρώνοντας την αντιμνημονιακή τους στάση, όμως με την πρώτη ευκαιρία ανεξαρτητοποιήθηκαν, δηλαδή μπήκαν στον πάγο, ώστε να είναι έτοιμοι για την επιστροφή τους στη ΝΔ.

Η πραγματικότητα

Οι επιχειρήσεις αποπροσανατολισμού και η νέα παράσταση που έστησε το τραπεζομιντιακό κατεστημένο, δεν έχουν βεβαίως σχέση με την πραγματική εικόνα στην Ελλάδα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι, το κλείσιμο της αρτοβιομηχανίας “Κατσέλης” και οι 500 περίπου εργαζόμενοι που έμειναν χωρίς δουλειά, αποσιωπήθηκε από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά κανάλια, για να μη χαλάσει η φιέστα του νέου “success story”.

Όμως οι παραστάσεις της νεοφιλελεύθερης δικτατορίας συνεχίζονται και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και ένα πρόσφατο δείγμα είναι η άτυπη σύνοδος της ΕΕ, στην οποία αποφασίστηκε να αντιμετωπιστεί η ανεργία των νέων με το ποσό των 6 δισ. ευρώ. Αρκεί να θυμηθούμε τα 28 δισ. με τα οποία ενίσχυσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τις Ελληνικές τράπεζες, πριν ακόμα φτάσει το κύμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, και έχουμε αμέσως ένα καλό μέτρο σύγκρισης για το πόσο σημαντικό είναι το ποσό των 6 δισ. και πόσο θα συμβάλει στην επίλυση του μεγάλου προβλήματος της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη.

Οι θρίαμβοι για την οριστικοποίηση της συμφωνίας του αγωγού TAP, συνοδεύθηκαν με την - απαραίτητη για την περίσταση - εκτίμηση του αριθμού νέων θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν, αλλά οι συστημικοί παπαγάλοι απέφυγαν, ως συνήθως, να εκτιμήσουν τις χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας που θα χαθούν σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, λόγω της συνεχιζόμενης εφαρμογής των καταστροφικών πολιτικών, που επιτάσσει η νεοφιλελεύθερη δικτατορία.


Comments

  1. Anonymous5/7/13 14:56

    Ο Γαλιλαίος δεν είχε απέναντί του την ιερά εξέταση, είχε απέναντί του την άγνοια της συντριπτικής πλειονότητας.

    Η γνώση εν μέσω άγνοιας είναι πιο εύκολα υποφερτή εν συγκρίσει με την γνώση εν μέσω υποκρισίας. Σήμερα οι πολιτικοί παίζουν θέατρο, αλλά είναι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών που κλέβει την παράσταση. Όποιος σήμερα αναζητεί την αλήθεια προς όφελος και των υπολοίπων, δεν είναι σήμερα εκείνος που φέρνει φως και γνώση στον κόσμο, είναι εκείνος που χαλάει το παιχνίδι των περισσοτέρων.

    Ποτέ το ανθρώπινο είδος δεν ήταν τόσο κατώτερο των περιστάσεων. Σκέφτομαι, άρα πήζω. Εκεί καταντήσαμε.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Greece is about to become the blueprint for modern feudalism

globinfo freexchange
After almost ten years of an unprecedented crisis, Greece has been trapped into an ongoing, slow motion recession. The economy still struggling hard to recover, with unemployment and national debt being permanently in a red alarm mode.
As has been already pointed out, the result of the recent Greek national elections could be characterized "paradoxical" mainly for two reasons: 
First, the voters gave a clear governmental order to one of the traditional powers of the old political system, which are highly responsible for the Greek crisis that erupted in 2010. Several top names of the new government, and even New Democracy leader, Kyriakos Mitsotakis, have been accused of being involved in various corruption scandals, in the not so distant past.

Second, the fact that the voters elected perhaps the most fanatically neoliberal government ever. This means that Mitsotakis administration is expected to implement the brutal neoliberal policies imposed by Greece&…

How Joe Biden’s privatization plans helped doom Latin America and fuel the migration crisis

On the campaign trail, Joe Biden has boasted of his role in transforming Colombia and Central America through ambitious economic and security programs. Colombians and Hondurans tell The Grayzone about the damage his plans did to their societies.
by Max Blumenthal
Part 8 - Gutting public healthcare, driving more migration
The Alliance for Prosperity also commissioned the privatization of health services through a deceptively named program called the Social Protection Framework Law, or la Ley Marco de Protección Social.

Promoted by Honduran President Juan Orlando Hernández as a needed reform, the scheme was advanced through a classic shock doctrine-style episode: In 2015, close associates of Hernández siphoned some $300 million from the Honduran Institute for Social Services (IHSS) into private businesses, starving hospitals of supplies and causing several thousand excess deaths, mostly among the poor.
With the medical sector in shambles, Hondurans were then forced to seek healthcare from …

As Boris Johnson unleashes ultimate threat against Bremain capitalist faction, the British working class is suddenly in front of a unique opportunity

globinfo freexchange

In the merciless endo-capitalist war around Brexit, Boris Johnson decided to unleash the ultimate threat against Bremain capitalist faction. That is, a snap election with the 'danger' of a Labour victory under Jeremy Corbyn, which would be neoliberal capitalists' worst nightmare.
As already pointed out, despite the capitalist civil war, both major factions of the British capital remain deeply neoliberal in their ideological core. And therefore, both factions see a potential Labour government under Jeremy Corbyn, as a major threat.
Indeed, as ZeroHedgereported
As Prime Minister Boris Johnson faces the prospect of his rule being cut short, wealthy Britons have a message for Johnson's most likely successor: A 'no deal' Brexit makes no difference to them. But if Labour leader Jeremy Corbyn becomes PM, they will flee in droves, taking their money with them

[...]

The chairman of one Swiss asset manager who helps wealthy Britons shield th…

Tucker Carlson accidentally promotes one of the most anti-capitalist, real-Left positions!

globinfo freexchange 
We wouldn't believe it if we wouldn't have seen it and hear it with our own eyes and ears, but the following phrase came out from Tucker Carlson's mouth:

                    Every minute you are angry about race, is a minute you are not thinking about class, which, of course, is the real divide in this country. Working class people of all colors have a lot more in common - infinitely more in common with each other, than they do with some overpaid MSNBC anchor. And if you are allowed to think about that for long enough, you might start get unauthorized ideas about economics. And that would be disruptive to a very lucrative status quo. So, they whip you into a frenzy of racial fear so that it never enters your mind. It's a diversion. Everyone hates each other, they get to keep their money.
Here's why they're pushing racial division: so you won't notice the real divide, which is economic. pic.twitter.com/ZVLvQn2u9O — Tucker Carlson (@Tuck…

Roger Waters for Julian Assange

globinfo freexchange
On Monday, 3 Sept, Roger Waters of Pink Floyd will perform his classic 'Wish You Here' for Julian Assange outside the Home Office (interior ministry) in Marsham Street in the heart of London. John Pilger will be speaking. Join us at 6pm in solidarity with Britain's political prisoner.

On Monday, 3 Sept, Roger Waters of Pink Floyd will perform his classic 'Wish You Here' for Julian #Assange outside the Home Office (interior ministry) in Marsham Street in the heart of London. I will be speaking. Join us at 6pm in solidarity with Britain's political prisoner. pic.twitter.com/Lytg2GCZVQ — John Pilger (@johnpilger) August 30, 2019


Καταιγίδα επιχειρήσεων αποπροσανατολισμού από το Μητσοτακικό καθεστώς με τη βοήθεια της τραπεζομιντιακής χούντας

globinfo freexchange

Ο μηχανισμός του εγχώριου νεοφιλελεύθερου καθεστώτος επιδόθηκε τις τελευταίες μέρες σε έναν καταιγισμό επιχειρήσεων αποπροσανατολισμού προς τέρψιν του πόπολου, το οποίο έδωσε αυτοδυναμία στην πολιτική του συνιστώσα. Δηλαδή, στη χειρότερη δεξιά της μεταπολίτευσης.
Μετά το ταξίδι Μητσοτάκη στη Γαλλία, όπου είδαμε ένα χιλιοπαιγμένο έργο, το σόου του αποπροσανατολισμού ξεκίνησε από το Μάτι. Εκεί είχαμε ένα διπλό χτύπημα. Από τη μια τον Μητσοτάκη να ποζάρει στα καμμένα, διατυμπανίζοντας τη δήθεν αποτελεσματική του κυβέρνηση. Από την άλλη, την διαφήμιση των "καλών ιδιωτών", οι οποίοι ως καλοί Σαμαρείτες, ανέλαβαν δήθεν αφιλοκερδώς (Αφιλοκερδώς ΑΕ, όπως έλεγε και ο αξέχαστος Τζιμάκος), να καθαρίσουν την περιοχή από την επικίνδυνη καύσιμη ύλη.
Αμέσως μετά, απολαύσαμε άλλη μια κωμωδία από τις δυνάμεις καταστολής που έκαναν έφοδο στα Εξάρχεια για να τα "καθαρίσουν" από τους μετανάστες. Οι νεοφιλέλεδες της δεξιάς και τα ακροδεξιά δεκανίκια τους είναι μανο…

Citibank blocks funds for insulin: more than 450,000 Venezuelans affected

The US bank Citibank blocked, in August this year, part of the funds destined to import 300 thousand doses of insulin, a criminal act that affects more than 450 thousand patients, the Venezuelan Ministry of Economy and Finance reported.

On the other hand, the BSN Medical laboratory, based in Colombia, after receiving payment for the purchase of 2 million units of antimalarial treatment, denied the clearance of the drugs.
The ministry indicated that this fact caused the Swiss bank UBS AG to block the transactions made by the country with the Pan American Health Organization (PAHO), destined for the purchase of vaccines for the immunization program.
Given this circumstance, Venezuela and PAHO sought alternatives with banks from other countries, although this situation led to a 4 month delay in the immunization program.

The national government also revealed that other pharmaceutical transnationals such as Pfizer and Novartis refuse to sell medicines, reagents and supplies to Venezuela.
F…

The untold Socialist history of the United States

globinfo freexchange

Abby Martin spoke with renowned Marxist Economist Richard Wolff to discuss the growing popularity of Socialism under Trump and its historical roots in America, misconceptions about Russia and China’s economic success and Marx’s theory of alienation and monopoly capitalism.

Wolff explains:

A hundred years ago, 1916 to be precise, was the first time that the Socialist Party of America put forward a candidate for president. His name was Allan Benson and he ran for president a hundred years ago and he got 600,000 votes in the United States. That worked out to three percent of the vote.
The Socialist Party thought that was a good beginning, so they ran again four years later, in 1920, little less than a hundred years ago, and they had a different candidate. A man named Eugene Victor Debs, a head of the railway Workers Union, very good orator. And he did better. He got 900,000 votes. That's a 50% increase in four years, four percent of the total vote.
Four yea…

US sanctions on Venezuela are 'sociopathic'

The Grayzone
The Grayzone's Max Blumenthal discusses his heated exchange with a former Obama official and a member of Venezuela's far-right opposition over the basis for crippling US sanctions on Venezuela. Max also recounts his recent reporting trip to Venezuela, where he witnessed the impact of US economic warfare and the Venezuelan people's defiant resistance. 

Ο πραγματικός λόγος που ο Μπόρις Τζόνσον πιέζει για Brexit χωρίς συμφωνία

globinfo freexchange

Το Βρετανικό πολιτικό τοπίο μοιάζει να γίνεται όλο και πιο χαοτικό όσο πλησιάζουμε την 31η Οκτωβρίου, ημερομηνία-τελεσίγραφο που έχει ορίσει ο τωρινός Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος μάλιστα απειλεί με ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Ολόκληρη η χώρα φαίνεται να βρίσκεται υπό το καθεστώς μιας γενικής νευρικής κρίσης, με τα διάφορα στρατόπεδα υπέρ και κατά του Brexix, το καθένα για τους δικούς του λόγους, να έχουν λάβει θέσεις μάχης σε μια "όλοι εναντίον όλων" κατάσταση. 
Όπως ανέφερε η Εφημερίδα των Συντακτών:  
«Στις Βρυξέλλες και στο Λονδίνο ένα ερώτημα ακούγεται όλο και πιο δυνατά: Mπορεί να αναχαιτιστεί ο Μπόρις Τζόνσον;»… Καυτή και εύλογη η απορία που μετέφερε χθες το πρακτορείο Associated Press, καθώς εντείνεται ραγδαία η ανησυχία και στις δύο πλευρές της Μάγχης πως ο νέος, σκληροπυρηνικός μπρεξιστής, πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου όχι μόνο δεν μπλοφάρει επιμένοντας πως θα βγάλει τη χώρα από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρ…